koronka2012 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:29 Latami broniłam się przed kartą, ale wreszcie uległam - jest niezbędna przy niektórych płatnościach, bilety lotnicze, rezerwacje hoteli za granicą itd. Głupio prosić znajomych, więc w końcu rada nierada wyrobiłam własną. Mam, nie korzystam, tzn. korzystam póki nie wyrobię rocznego limitu, żeby nie naliczali opłaty, spłacam 100% w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:29 Nie mam i Maż też nie ma, nie czujemy potrzeby chęci Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:35 Miałam, musiałam zamknąć przy okazji brania kredytu. Druga leży nieaktywna od prawie dwóch lat, nie miałam potrzeby jej aktywować. Przecież wszystkie zakupy, łącznie z biletami lotniczymi, można zrobić zwykłą kartą z numerem CCV. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:51 landora napisała: > Przecież wszystkie zakupy, łącznie z biletami lotniczymi, można zrobić zwykłą k > artą z numerem CCV. nie wszystkie, nie wiem na czym to polega, ale mi kiedyś odrzucało transakcję zwykłą. "Poszło" dopiero kredytową, ma to zresztą sens, debetowa nie stanowi zabezpieczenia przy rezerwacji hotelu, bo środki możesz z konta w międzyczasie wycofać, z kredytówką tak się nie da Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:01 Właśnie, wiele kart debetowych ma cvv, ale płatności w sieci nie są akceptowane. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:57 Poprzednia moja karta debetowa miała CVV i nie działała online, ta nowa działa bez problemu. Obie karty z ING. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:36 Dla mnie nie posiadanie kart byłoby upierdliwe, choćby dlatego, że przy ich pomocy wypłacam gotówkę w dowolnym kraju w walucie kraju, bez bujania się po kantorach i kombinowania. Podobnie z płaceniem w dowolnym kraju. Jak będę miała przesiadkę w Bombaju i nie zdążę na następny lot, to pójdę do kasy i kupię sobie jak człowiek bilet na kolejny, bez karty raczej nie woziłabym takiej gotówki ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:41 Ale zwykłą płatniczą też można to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:45 Nie wszyscy mają na karcie płatniczej na kolejny bilet. Tutaj masz szanse nie utknąć i potem spłacić kartę w okresie bez odsetkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:58 Taki argument przyjmuję do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:44 Mamy debetowe. Nie wyobrażam sobie nie mieć. Płacę kartami, robię zakupy on line. Pewnie da się bez tego żyć, ale ja bym tak nie chciała. Te klik-klik-klik i ebook z Amazonu w trzy sekundy, czy rachunki płacone bez ruszania się sprzed kompa i na czas - bezcenne Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:45 A może i kredytowe mamy...? wszak były przyjmowane za granicą bez problemów (pozwólcie, że jednak nie podam jakie i z którego banku) Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:47 No dobra, więc debetowe ale jak najbardziej akceptowane i on line i za granicą, do limitu środków (koniec spamowania, szkoda ze nie ma opcji poprawiania postów) Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:45 mam, bo niektórych rzeczy nie załatwi sie bez karty. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:48 tyle, że to nie kredytowa, bo konto jest od razu obciążone (mimo że wypukła) Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:50 Karta kredytowa u mnie wiele ułatwia. Przede wszystkim płatności przez internet. Natomiast jeśli nie odczuwasz braku karty to chyba nie jest ci do niczego potrzebna Miałam nieprzyjemność dwa razy z chamskim akwizytorem. Dwa razy składałam skargę. Raz Pan próbował coś wymusić (dane mojej matki - chciał jej sprzedać nową umowę) a drugi raz Pan chciał mnie zmusić do internetu w telefonie - też usłyszałam, że zatrzymałam się w miejscu i się nie chce rozwijać, a w ogóle to się pewnie uwsteczniam. Bo ja biedna pojadę w góry i co, bez internetu tam będę spacerować ?! Pogoniłam ale udało się Panu mnie zdenerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 10:59 Nie mam, bo nie jest mi potrzebna. Płatnicza, debetowa mi wystarcza. Kiedyś miałam kredytową, ale zrezygnowałam, bo nie miałam potrzeby korzystania z niej. W sklepie płacę tą co mam, za zakupy przez internet płacę przelewem elektronicznym, za granicą korzystałam tez z maestro bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:03 za zakupy przez internet płacę przelewem elektroniczny dyletanctwo jesli nie frajerstwo wydajesz swoje pieniadze zanim dostaniesz towar kredytowka wydajesz pieniadze banku i ryzyko tranzakcji internetowej spada do zera w twoim swiecie przelewow cale ryzyko bierzesz na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:02 Nie mam,za zakupy online Place zwykla karta,tak samo za bilety,auta i hotele.Moj chlop placi wszystko gotowka,kart nie lubi i nie uznaje.Woli przelew zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:14 > Nie mam,za zakupy online Place zw nie dali ci ? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 17:25 Nie jest mu absolutnie so szczescia potrzebna.Skoro zwykla karta moge wszystko zalatwic to po kiego mi kredytowa? “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“ Autorem powyzszego zdania jest M. Odpowiedz Link Zgłoś
goere Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:12 Nie rozumiem - karta kredytowa jest fuj, ale juz debetowa cacy? Z tego, co czytam, zasady dzialania kredytowek w Polsce sa inne niz w moim banku w Niemczech. Do jednego konta mam 2 karty: "normalna" do wyciagania pieniedzy z bankomatu i placenia rachunkow stacjonarnie (tzw. EC) i VISA, ktora jest za darmo i ktorej uzywam placac przez internet (np. przez PayU na allegro nie da sie inaczej jak sie nie ma polskiego konta) i uzywajac jej za granica. Kasa za wykonane transakcje jest sciagana z regularnego konta co piatek i nie sa naliczane zadne odsetki. Na koncie nie wylaczylam debet, a VISA jest kredytowa tylko z nazwy, bo platnosc odracza sie o max. tydzien. Mysle, ze wszystko jest dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:22 Miałam ale zlikwidowałam Mąż ma dwie różne jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:21 Nie mam, nie miała i żyję. Co jakiś czas tez mnie nagabują przez telefon, ale nie chcę. Chociaż po tym, co czytałam ostatnio, gdybym miała płacić w biurze podróży za wakacje, to postarałabym się o kartę kredytową, żeby nie stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:25 To, że chcą dać nie oznacza, ze się dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 13:11 Tego nie sprawdzałam, bo do niczego mi to nie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love karty kredytowe są bardzo przydatne i fajne 21.06.13, 11:22 Niestety nie każdy powinien ją mieć, tak samo jak nie każdy powinien mieć dzieci czy prawo jazdy. Moja KK jest za darmo i daje mi zwrot 1% od każdej transakcji co jest bardzo miłe, do tego ma bardzo korzystne kursy walut, lepsze niż w kantorze, więc mogę nią bez strachu płacić za granicą. A druga KK pozwala mi na opłacanie podatków oraz ma sensowne ubezpieczenia, z których 4 razy mi się zdarzyło skorzystać - i też jest darmowa, bo łatwo uniknąć opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:32 nie mam ani kredytowej ani debetowej w zasadzie to chyba nawet nie mam konta w banku mam lokaty. i kredyt na mieszkanie. jestem wyjątkowo niewdzięcznym klientem dla tego sektora. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:35 Moge z czystej ciekawosci zapytac jak placisz rachunki? Nie robisz nigdy zakupow online? Nie rezerwujesz biletow lotniczych? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:38 Pewnie mąż to robi. Ja sobie nie wyobrażam życia bez obrotu bezgotówkowego. Znaczy poradziłabym sobie, ale żadna przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:43 \ co niby miałabym kupować czego nie mam w pobliżu? na bilety lotnicze kupowane jak bułeczki co rano nas nie stać, a kredytów na ten cel brać nie potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:48 Kupujac tylko to, co masz w poblizu, nie masz jakiegos wiekszego wyboru, w sieci mozna tez duzo fajnych i tanszych rzeczy znalezc. Ale skoro nie masz potrzeb - ok. I nie mowie o biletach kupowanych jak buleczki. W dobie autobusow ze skrzydlami typu Ryanair, to nie jest wielki wydatek. I czasem nieporownywalnie tanszy niz benzyna do samochodu, ktorym sie gdzies na wakacje jedzie. Ale w takim razie jak dostajesz pensje? Do reki? I jak placisz rachunki? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 12:05 ze skrzydlami > typu Ryanair, to nie jest wielki wydatek. I czasem nieporownywalnie tanszy niz > benzyna do samochodu, ktorym sie gdzies na wakacje jedzie. no wiesz, ostatnio użyłam po raz pierwszy tego autobusu ze skrzydłami i nie zmieściliśmy się w 10 tysiącach za majówkę 1-5 maj. mimo wszystko prędko nie spróbujemy ponownie. może dla ciebie nie jest to jakiś szczególny wydatek, dla mnie i owszem. wart tego co zobaczyłam i usłyszałam, ale - nie mogę traktować go w kategorii innej jak event. nie masz jakiegos wiekszego wyboru, w siec > i mozna tez duzo fajnych i tanszych rzeczy znalezc. ale co konkretnie miałabym w tej sieci kupić czego nie mam w zasięgu paru minut rowerem/pieszo od domu. jakoś moja egzystencja upływa szczęśliwie i bez zakupów w sieci. jak mam potrzebę zakupienia biletów do la scali to wtedy owszem, wstukuję nr karty męża. czy pensja nie wpłynie jak nie masz karty kredytowej? albo bankomatowej? mi wpływała. rachunki jak płacę? otóż nie płacę. przypominam jedynie czy tam się jakieś terminy płatności nie zbliżają i poganiam męża. w zamierzchłych czasach, gdy uiszczało się rachunki na poczcie - czyniłam to ja. gotówką a mąż mi przypominał o terminach i poganiał, by się nie przeterminowały Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 13:34 > no wiesz, ostatnio użyłam po raz pierwszy tego autobusu ze skrzydłami i nie zmi > eściliśmy się w 10 tysiącach za majówkę 1-5 maj. Ale ja napisalam, ze ten autobus ze skrzydlami jest "czasami jest nieporywnywalnie tanszy", nie sadzilam wiec, ze podasz mi ile zaplacilas za jeden z najbardziej obleganych terminow. Skoro pol Europy ma wolne, ciezko sie spodziewac, ze gdziekolwiek bedzie tanio. > jak mam potrzebę zakupienia biletów do la scali to wtedy owszem, wstukuję nr ka > rty męża. Aaa, ok. Ty nie masz, maz ma. Gdybys napisala to w pierwszym poscie, nie pytalabym o rachunki, ani bilety. > czy pensja nie wpłynie jak nie masz karty kredytowej? albo bankomatowej? mi wpł > ywała. Chodzilo mi o to, ze ty nawet rachunku w banku nie masz, nie o to, ze kk nie posiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 14:36 "czasami jest nieporywnywal > nie tanszy", nie sadzilam wiec, ze podasz mi ile zaplacilas za jeden z najbardz > iej obleganych terminow. Skoro pol Europy ma wolne, ciezko sie spodziewac, ze > gdziekolwiek bedzie tanio. no ale piszesz o tych biletach lotniczych jakby to był jednak zakup bardzo zwyczajny, normalny, wykonywany niemal rutynowo. otóż, nawet jak bilety nie były drogie, bo nie były, to za całą resztę zapłaciliśmy całkiem sporo. w związku z tym - nie, nie kupuję biletów tak często, żebym potrzebowała specjalnie w tym celu posiadać jakąś kartę. dla celów osobistych jak i rodzinnych wystarczy jedna karta spokojnie. nie wiem, czy jest to karta kredytowa czy debetowa - jakoś nie ma to dla mnie większego znaczenia, bo na kredyt staramy się nie żyć. i nie żyjemy zresztą. ze ty nawet rachunku w banku nie masz a do jakich celów miałabym go mieć? to na szczęście jeszcze nie obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 14:55 > no ale piszesz o tych biletach lotniczych jakby to był jednak zakup bardzo zwyc > zajny, normalny, wykonywany niemal rutynowo. Ok, ja mialam wrazenie, ze w dobie Ryanairow i Easyjetow podrozowanie samolotem stalo sie duzo bardziej popularne niz za czasow wyskakiwania z polowy pensji za jeden bilet, ale to i tak juz niewazne - wy macie w domu jedna karte, wiec cofam pytanie jak latacie. > ze ty nawet rachunku w banku nie masz > a do jakich celów miałabym go mieć? to na szczęście jeszcze nie obowiązek. No do takich, ze pracodawcy przelewaja pensje na rachunek. A jak sie prowadzi dzialanosc gospodarcza konto rowniez jest potrzebne. Po sposobie unikania odpowiedzi wprost, rozumiem, ze ani pierwszy, ani drugi warunek w twoim przypadku nie zachodzi. Rozumiem rowniez, ze gotowke dostajesz od meza do reki, bo inaczej niczego nie kupisz. No i szafa gra. Dwa slowa o mezu i nie byloby calej wymiany postow. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 18:39 A jak sie prowadzi d > zialanosc gospodarcza konto rowniez jest potrzebne no nie wiem, kto ci takich bzdur naopowiadał- moi rodzice maja działalność od 1989 roku tę samą i konta w banku nie mają do dziś. zupełnie jak prezez pisu. da się, jak pisałam - posiadanie konta to nie jest obowiązek, karty tym bardziej. Rozumiem rowniez, ze gotowke dostajesz od meza do reki, bo inaczej niczego nie > kupisz słabo rozumiesz - ale widocznie w innym świecie żyjesz - otóż mąż nie broni swej karty jak niepodległości, posługuję się jedną a mi dał drugą, w związku z tym że jest na jego nazwisko trudno mi nią płacić w sklepach(nie jest też to niemożliwe a w niektórych krajach, w tym moim emigracyjnym całkiem normalne), stąd preferuję gotówkę - zwyczajnie wyciągam ją z bankomatu a potem kupuję co tam trzeba. ale nie jest to karta kk. pewnie w tym twoim świecie biletów lotniczych kupowanych tak jak ja kupuję bułeczki na śniadanie to mężowie wydzielają nie tylko gotówkę ale i podpaski, no, ale jak pisałam - nie wszędzie tak jest. ale w gruncie rzeczy rozumiem twoje zdziwienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 19:16 > no nie wiem, kto ci takich bzdur naopowiadał- moi rodzice maja działalność od 1 > 989 roku tę samą i konta w banku nie mają. To musi byc bardzo specyficzna dzialanosc. Ciezko mi sobie wyobrazic niemozliwosc zrobienia przelewu. > słabo rozumiesz - ale widocznie w innym świecie żyjesz - otóż mąż nie broni swe > j karty jak niepodległości, posługuję się jedną a mi dał drugą, A teraz wrocmy do twojego pierwszego posta: "nie mam ani kredytowej ani debetowej w zasadzie to chyba nawet nie mam konta w banku". Czyli masz karte. Meza, ale masz. To taka dziwna postawa pt. lelija jestem, kk nie mam, kd nie mam, konta nie mam. Po czym okazuje sie, ze masz meza, ktory ma pare kart, w tym kk (z tego co zrozumialam) i uzywasz jego karty debetowej. > pewnie w tym twoim świecie biletów lotniczych kupowanych tak jak ja kupuję bułe > czki na śniadanie to mężowie wydzielają nie tylko gotówkę ale i podpaski, no, a > le jak pisałam - nie wszędzie tak jest. W moim swiecie mamy obydwoje karty (bo tak latwiej) i jedno konto (bo tak latwiej), w zwiazku z tym nikomu nikomu karty nie musi wydzielac. Rozumiem, ze chcialas byc zgryzliwa, ale kiepsko wyszlo, sorry. Mnie nie obchodza twoje uklady z mezem, brak pracy i jego karta jako jedyny dostep do gotowki, naprawde. Chcialam tylko wiedziec jakim cudem mozna funkcjonowac bez karty i konta. Teraz juz wiem - tak jak mowilam, wystarczylo dwa slowa, ze maz wszystko ma, nie musialbysmy uprzejmosci wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 22.06.13, 01:01 Czyli masz karte no właśnie że nie mam karty. gdybym miała, to byłaby na moje nazwisko, do konta męża chociażby. to że używam cudzej, to oczywiste - ale formalnie nie mam mamy obydwoje karty (bo tak latwiej) i jedno konto (bo tak latwi > ej), w zwiazku z tym nikomu nikomu karty nie musi wydzielać ależ nie wątpię, że masz swoją kartę i stąd twoje wyobrażenia o wydzielaniu u tych, którzy jej nie mają. błędne wyobrażenia, dodajmy. Mnie nie obchodza twoje uklady z mezem, brak pracy i jego karta jako jedyny dos > tep do gotowki, naprawdę ależ oczywiście, że obchodzą, bo drążysz i drążysz by na koniec wcisnąć hasło o wydzielaniu gotówki.(przeoczyłaś tylko w tych śledzeniach informację o tym, że mam lokaty - i tu mam dostęp do gotówki innej niż mężowa, mam też sporo gotówki w domu, należy tylko do kantoru iść) > Chcialam tylko wiedziec jakim cudem mozna funkcjonowac bez karty i konta ależ można doskonale, co czynią moi rodzice, od urodzenia, po dziś dzień, przy okazji od lat 70-tch mający własny biznes. (żeby ci się niejasności nie wkradały, po 89 się przebranżowili na inny, ale dalej własny) o kontach, przelewach, bankowości internetowej tylko słyszą w tv i od nas. oczywiście - korzystają z innych produktów bankowych, ale nigdy nie były to żadne karty do bankomatów czy prowadzenie kont. lokaty już tak. wystarczylo dwa slowa, ze maz wszystko ma, nie mus > ialbysmy uprzejmosci wymieniac. odsyłam do tematu wątku - pytanie było do jematki, czy ma i używa. o mężach raczej nie było ale na przykładzie rodziców - bywa i tak, że monż tyż ni ma ani konta, ani karty do bankomatu ani kk. dodam ci jeszcze, skoro tak lubisz drążyć tematy okołobankowe, że nie mając kont, kart i debetów mam kredyt na mieszkanie(wspólnie z małżonkiem, ale mam - tacy dziwni jesteśmy) nie mus > ialbysmy uprzejmosci wymieniac. a to zawsze warto, inaczej żadne forum nie miałoby racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
maria.vermeer Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 11:37 Nie mam i nigdy nie odczułam braku, dlatego nawet się nie zastanawiałam nad ewentualnym posiadaniem takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 13:00 Mam tylko płatnicze, nie odczuwam braku kredytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 13:07 Mam kartę kredytową bo mi ją dali do kredytu hipotecznego w pakiecie, ale staram się nie używać. Nie rozumiem potrzeby posiadania kredytówki, poza przypadkiem gdy ktoś ma stałe ale nieregularne przychody i musi jakoś utrzymać płynność finansową. Kupuję to, na co mnie stać, w przypadku dużego zakupu, na który mnie nie stać a który jest konieczny, rozważałabym raty. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Brak karty kred = głupia i biedna 21.06.13, 13:09 takie wnioski wysunęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: fatalna interpretacja 21.06.13, 13:38 dlaczego? głupia bo nie zna się na ekonomii i nie ogarnia zasad, biedna zaś bo bank nie dał karty. Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: fatalna interpretacja 21.06.13, 14:00 Nie zauwazylam, zeby w tym watku padlo chociaz jedno "glupia jestes", oczywiscie poza twoim fakszywym wnioskiem. Skoro uwazasz, ze oprocentowanie karty jest b. wysokie, a tak nie jest, to ciezko przejsc kolo tego i nie uswiadomic cie na tym polu, prawda? Co do biedy, to juz rowno polecialas, bo wiekszosc nieposiadajacych kart tutaj podkresla, ze nie maja, chociaz bank im wciska. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Brak karty kred = głupia i biedna 21.06.13, 13:41 Ale o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Brak karty kred = głupia i biedna 21.06.13, 14:08 To nie bylo do Ciebie, niektorzy sie podpiac w watku nie umieja. Odpowiedz Link Zgłoś
puza_666 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 13:49 Mam firmowego amexa. Liczy sie? Z tym ze to do pooopy karta. Prywatnie moge korzystac ale sporadycznie to robie - nie mam po prostu takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 13:54 Mam dwie kredytowki. Uzywam jednej, na ktorej zbieram jakies mile i mam ubezpieczenie lotnicze. Pare razy mi sie to przydalo bo jak odwolali mi loty to zamiast koczowac na lotnisku, wzglednie isc do hotelu darowanego przez linie poszlam sobie do ful wypas hotelu i jeszcze za kolacje zaplacili. Mile wydaje na darmowe loty. Dla mnie wiece same plusy i jeszcze na tym zarabiam. Nigdy nie zaplacilam ani kawalka oprocentowania. Nie uzywam karty kredytowej za granica, ani do wyplacania gotowki. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 14:11 Mam karte kredytowa od kilkunastu lat i jeszcze niegy nie zaplacilam zadnych procentow, bo zawsze calosc dlugu splacam w terminie. Fakt, ze ich oprocentowanie jest w granicach 18-23% mnie nie rusza. Owszem za karte musze placic $80 rocznie, ale na mojej karcie zbieram tez punkty, ktore potem moge przelac na konto w formie pienieznej, albo kupic vouchery do roznych sklepow. W ten sposob odzyskuje kilkaset, do tysiaca dolarow rocznie. Poza wygoda placenia czy wynajmowania online, posiadanie karty po prostu mi sie finansowo oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
amandaas Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 14:32 Szczerze- nie, nie wyobrażam sobie życia bez karty kredytowej. I nie dla samego kredytu co dla możliwości płatności on-line. W zeszłym tygodniu kupowałam kilka lotów i rezerwowałam kilkanaście hoteli na trasie wycieczki. Kazda transkacja wykonana w 5minut, właśnie kartą kredytową. Z resztą nie było innej możliwości niż taka płatność. Po wszystkim zrobiłam sobie spokojnie przelew z konta na karte, żeby ją "spłacić" i przypadkiem nie zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 14:41 Kiedys miałam ale nie korzystałam, była bezpłatna do konta. Teraz nie mam i nie zamierzam, wystarcza mi debetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 15:41 mam, bo trudno jezdzic po swiecie bez takowej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 15:45 Nie mamy, mamy płatnicze, coraz więcej sklepów internetowych je akceptuje. Zanim akceptowały, mieliśmy specjalne konto pozorujące kartę kredytową. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 15:54 Miałam przez rok- dzięki temu mogłam kupić bilety na samolot... Od lat mam tylko debetowe, ale gdy pare razy staliśmy jak ćwoki przy ladzie za granicą, bo"nie załapało" to chyba się skuszę. Wprawdzie nigdy nie było problemu poza Polską, żeby wyjąć "debetówką" kasę z bankomatu, ale gdy w tym roku musiałam prosić siostrę ,by mi opłaciła pobyt wakacyjny swoją kartą to jednak stwierdziłam,że ją wyrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 16:56 mam i to nie jedna. Zycie w USA mnie do tego zmusza, tutaj cos takiego jak historia kredytowa jest bardzo wazna . Pamietam jak cholernie ciezko bylo nam na samym poczatku gdy nikt nam nie chcial dac karty kredytowej bo po prostu nasza historia nie byla zbudowana. Nie moglismy wynajac mieszkania, kupic samochodu, kupic domu, placac za kursy doszkolenia chcieli nr kart kredytowej (nie debetowej) tylko jako zakladke, czlowiek nie istnial. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 16:59 Kto siedzi na tyłku i nie rusza się z domu zazwyczaj nie potrzebuje. Kto podróżuje musi mieć kredytówkę, bo są kraje, gdzie karta debetowa psu na budę się zda. Nie wszędzie na świecie honoruje się karty debetowe, nie wszędzie są bankomaty, jak trafi się do małej mieściny, to żeby podjąć gotówkę trzeba pójść do banku i wypłata pieniędzy z okienka wygląda tak, że bank wydaje mi kasę, którą "pobiera" właśnie z karty kredytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 17:25 Podróżuję całkiem sporo, chociaż tylko po Europie, i nie mam kredytówki Do tej pory debetowa mi starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 17:26 Czy dla ciebie istnieje cokolwiek pomiędzy "nie rusza tyłka z domu" a twoim "podróżuje"? Bo coś czuje, że to za trudna opcja umysłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Wszystkie macie karty kredytowe? 21.06.13, 18:46 Mam, uzywam zadko. Mysle ze warto miec "na wszelki wypadek" chocby w sytuacji gdy podjedziesz na stacje benzynowa i okaze sie ze nie masz srodkow na koncie albo nagle potrzebujesz na cos pieniedzy np w podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś