malowanka06 29.06.13, 13:01 podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,14167581,_Obys_cudze_dzieci_nianczyl___Co_robia_nasze_dzieci.html?v=1&obxx=14167581#opinions Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: co robią dzieci na koloniach 29.06.13, 13:07 Przeczytałam własnie. Współczuje wychowawcom. ja posyąłm tylko na obozy i kolonie za szkoły, klubu sportowego, domu kultury gdzie zna się dzieci i wiadomo czego mozna się po nic spodziewac. Odpowiedz Link Zgłoś
ca.melia Re: co robią dzieci na koloniach 29.06.13, 13:08 choć przez chwilę dają nam święty spokój Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: co robią dzieci na koloniach 29.06.13, 13:17 Ja nie wysyłam dziecka na kolonie dla mojego świętego spokoju ale po to, aby odpoczęło po roku szkolnym, pozwiedzało, poznało coś nowego. Niestety, wiele zależy od opiekunów. Rok temu córka była na koloni organizowanej przez szkołę, opiekunami byli nauczycieli wf, którzy nie mieli pomysłu na dzieci Dopóki była ładna pogoda, była plaża, gdy zaczynał padać deszcz dzieci wałęsały się po ośrodku bez żadnych zabaw, gier. Gimnazjalistki podobno wyciągały szantażem pieniądze od młodszych dziewczynek, córka jednego z nauczycieli pokazywała jaka to jest ważna skoro jej tato jest opiekunem. Teraz córka jedzie na kolonię z całym planem zajęć i liczę, że będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: co robią dzieci na koloniach 29.06.13, 14:32 Doświadczony, mądry opiekun to ważniejsze niż ilość atrakcji. Pani studentka, oburzona pytaniem o kupę, chyba nie ma świadomości, z jakimi problemami może się to wiązać i że to wcale nie jest głupie pytanie. Ale nadopiekuńczy rodzice to inna sprawa - można z nimi zwariować. Taki wyjazd to dla beniaminków okazja do poznania innego, wcale nie gorszego życia w grupie, której nie są centrum świata. Moje dzieci jeżdżą ze sprawdzoną kadrą na ogół, zwykle też w znane nam miejsca, do baz/ośrodków, w których byliśmy my lub ktoś znajomy. Córka w tym roku drugi raz pojedzie jako młodsza kadra, ze świetną komendantką obozu, od której bardzo dużo się uczy, będzie w przyszłości dobrą opiekunką. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: co robią dzieci na koloniach 29.06.13, 14:35 Z ostatnim akapitem zgadzam się w zupełności. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 29.06.13, 14:55 Pytam też, czy nikt nie ma jakichś potrzeb dotyczących diety albo leków. Na to wstał taki mały, najniższy chyba w grupie, Piotruś. A co to za zwyczaje w ogole sa? Wszystko powinna wiedziec z papierow, ktore wypelnili rodzice, a nie przepytywac dzieci, do tego na forum publicznym. Leki skonfiskowac, a dalej niech sie obozowa pielegniarka tym zajmuje. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś