Dodaj do ulubionych

Toruń - co zobaczyć?

04.07.13, 12:37
Planujemy zwiedzić Toruń. Jedziemy z dziećmi 5 i 9. Prawdopodobnie będziemy musieli przenocować, bo atrakcji wiele.
Może doradzicie, co warto, co trzeba zobaczyć? Tak, przeglądam internet, jakieś przewodniki, ale proszę też o Wasze, sprawdzone pomysły.
A może jakiś nocleg macie sprawdzony?
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 12:39
      Jak w Toruniu, to koniecznie planetariumsmile
    • anel_ma Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 12:43
      jak z dziećmi to Muzeum Piernika i robienie pierników smile
      rejsik Katarzynką po Wiśle
    • anel_ma Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 12:44
      co do noclegu to polecam hotel B&B, blisko starówki i niedrogo
    • joanna29 Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 12:57
      Byłam z 6 - 7 latkami i jak już wspomniano Planetarium z pokazem dla dzieci i Muzeum pierników z pieczeniem pierników, spacer po starówce (koniecznie niech dzieci staną pod Krzywą Wieżą, aby sprawdzić ich prawdomównośćsmile ), rejs po Wiśle, ogród botaniczny. A jak będziesz jechać w pobliży Chełmna to polecam Park Miniatur Zamków Krzyżackich i w Grudziądzu spacer brzegiem Wisły i Miasteczko Westernowe. A jak będziesz jechać przez Bydgoszcz to polecam Muzeum Mydła i Brudu i Myślęcinek.
    • angazetka Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 13:14
      Planetarium, Muzeum Piernika, ogólnie starówkę, która jest bardzo ładna (panorama z drugiego brzegu Wisły zachwyca!), uroczy pomnik flisaka.
      • dorcia1234 Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 13:23
        w budynku obok Planetarium jest bardzo fajna interaktywna wystawa. Można uruchomić wulkan smile .
        Na Szerokiej? jest Muzeum Legend Toruńskich- nam zabrakło czasu. Za to straczyło na kawę i lody w Domu Czekolady, który na to muzeum patrzy.
        Wieczorem przejdźcie się do kolorowej grającej fontanny
    • daisy Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 14:19
      Centrum Sztuki Współczesnej, niedaleko teatru. Świetne miejsce dla dzieci do pobiegania i pobawienia się (Labsen), można posiedzieć i odpocząć, jest mała kawiarnia i fantastyczna księgarnia. I budynek jest fajny, warto go zwiedzić z góry na dół.
    • azomim Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 15:09
      Na starówce- Planetarium, Muzeum Piernika, spacer Bulwarem Filadelfijskim, rejs statkiem, można wejść na wieżę ratuszową (piękny widok), lody u Lenkiewicza (na Rynku Staromiejskim, zawsze dłuuuga kolejka, ale wartowink), a lunch i kawa w Kona Coast Cafe na ul. Chełmińskiej (tuż przy R.Staromiejskim).
      Blisko starówki- CSW, wspomniane już wyżej, ze świetną księgarnią i tarasem na dachu (też można kawę wypić).
      Jeśli będziecie chcieli uciec na chwilę z miasta pojedźcie na Barbarkę (kierunek na Chełmno). Jest park linowy, stadnina, plac zabaw, ładny las do pospacerowania, miejsce na ognisko itp.).
      Niedaleko centrum jest też Bydgoskie Przedmieście, jedna ze starszych dzielnic Torunia, tam jest ogród zoologiczno-botaniczny i świetny park.
      • daisy Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 16:51
        Jak na obiad dla czterech osób to chyba lepiej jednak na przykład do Bufeterii Tartufo na Małych Garbarach:
        www.gastronauci.pl/pl/18655-bufeteria-tartufo-torun
        albo do Manekina na Rynku Staromiejskim,
        albo do Prowansji na Szewskiej:
        prowansja.torun.pl/
        • dorcia1234 Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 20:40
          albo do Pirogarni Stary Młyn
        • memphis90 Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 21:32
          Ja byłam w Manekinie, naprawdę niezłe naleśniki. Zawiodłam się na restauracji Pasta i Basta (czy jakoś tak, zlokalizowanej na tym samym Rynku, co Manekin), miała niezłe recenzje, a makaron był ledwie znośny, żadna tam rewelacja i koszmarnie długi czas oczekiwania.
        • pinkdot Re: Toruń - co zobaczyć? 05.07.13, 14:46
          > albo do Manekina na Rynku Staromiejskim,

Ja tam zawsze wolalam Manekina na ul. Wysokiej.
    • panna.w.paski Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 20:46
      Polecam też Muzeum Podróżników Tony'ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej, dużo ciekawych eksponatów.

www.muzeum.torun.pl/portal.php?aid=1200567238478f33c6d9799
    • memphis90 Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 21:28
      Ja byłam dwa weekendy temu z dziećmi. Warto zobaczyć:
      planetarium plus wystawy towarzyszące (ja byłam w orbitarium, jest jeszcze geodium)
      Żywe Muzeum Piernika z pieczeniem pierniczków
      Piernikowe Miasteczko (plac zabaw, dla młodszych)
      koniecznie fontannę Cosmopolis, szczególnie po 21 (są pokazy ze światłem i muzyką, można się chlapać w wodzie)
      Zamek Krzyżacki
      rejs łodzią (są droższe - łódź wikingów i tańsza łajba za 4łz chyba na krótsze przejażdżki, ja płynęłam ta drugą i jestem zadowolona)
      powłóczyć się po uliczkach, oglądając Krzywą Wieżę, spichlerze, kamienice, figury smoka czy krawczyka z żabami i takie tam
      Ja odpuściłam dom Mikołaja K., ratusz, wieżę widokową, muzeum A. Fidlera, bo moje dzieciaki jeszcze za małe na takie atrakcje.
      Dla znudzonych jeszcze zoo.

Jeśli chcesz namiar na apartament blisko centrum za sensowną cenę, to daj znać, rzucę kontakt na priva. My mieszkaliśmy 10 min spacerkiem od centrum i byliśmy zadowoleni.
      • memphis90 Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 21:33
        ... muzeum Halika, rzecz jasna smile
      • dorcia1234 Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 22:19
        memphis90 napisała:
        "koniecznie fontannę Cosmopolis, szczególnie po 21 (są pokazy ze światłem i muzyką, można się chlapać w wodzie)" - no raczej nie można. Z każdej strony masz tablice, na których wyraźnie jest napisane, że nie wolno. I nie powiem jak mnie wkurzały biegające przez wodę dzieciaki. Chciałam sobie w spokoju popatrzeć na wodę a nie na siadające na wodotryskach dzieci.
        • daisy Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 23:10
          Wkurzające nie wkurzające - mniejsza z tym. Ważniejsze, że ta woda jest w obiegu zamkniętym i nie jest specjalnie ciekawa. Zapach chloru unosi się z daleka.
          Ale dzieciaki kochają tę fontannę, co jest bardzo miłym widokiem, wcale nie wkurzającym. smile
      • yoka1 memphis90 05.07.13, 09:04
        a mogę też prosić o namiar na ten nocleg? Byłabym wdzięczna
      • ga-ti Re: Toruń - co zobaczyć? 05.07.13, 12:07
        Namiary na nocleg za sensowną cenę mile widziane smile
    • bombastycznie Re: Toruń - co zobaczyć? 04.07.13, 22:28
      Jeśli chodzi o nocleg to polecam hotel B&B, który mieści się blisko centrum miasta, blisko starówki, pokoje są przestronne i czyste, jest to 2** ale jest super, a jeśli chodzi o zwiedzanie to proponuję przejść się do Informacji Turystycznej która mieści się na jednym z rynków, stamtąd weźcie sobie mapkę z zaznaczonymi punktami i według tej mapki zróbcie sobie wycieczkę, ja tak właśnie robiłam jak byłam w Toruniu i uważam że to był strzał w 10, zaliczyliśmy zdecydowaną większość punktów na mapce, ale byliśmy jesienią więc mieliśmy krótszy dzień, teraz na pewno można zaliczyć całość, aha i jeszcze jedno jeśli jedziecie pociągiem to wychodząc z dworca na wprost jest punkt widokowy na panoramę miasta, można zrobić sobie piękne zdjęcia, więc warto.
    • mindtriper Re: Toruń - co zobaczyć? 05.07.13, 09:32
      A po co jedziecie do Torunia? Co wam w ogóle do głowy przyszło do obcego miasta jeździć?
      • kropkacom Re: Toruń - co zobaczyć? 05.07.13, 09:34
        Mieszkasz w Bydgoszczy?
      • ga-ti Re: Toruń - co zobaczyć? 05.07.13, 11:41
        mindtriper napisała:

> A po co jedziecie do Torunia? Co wam w ogóle do głowy przyszło do obcego miasta
        > jeździć?

Bo byłam daaawno temu i nic nie pamiętam, a teraz mam już sporawe dzieciaki i stwierdziłam, że można już z nimi, a zwłaszcza z 9 latkiem, spokojnie pozwiedzać. Poza tym syn w roku szkolnym miał temat o Mikołaju Koperniku i jakoś oboje zagłębiliśmy się w temat i zafascynowaliśmy m.in. Toruniem. A więc decyzja zapadła - jedziemy smile
    • dziewczynka.ze.wsi Re: Toruń - co zobaczyć? 05.07.13, 11:08
      Ojca Rydzyka trza koniecznie odwiedzić.
    • ga-ti Re: Toruń - DZIĘkuję! 05.07.13, 11:43
      Bardzo, bardzo DZIĘKUJĘ!!!
      Jesteście nieocenione smile
      Teraz siadam z mapką i postaram się to wszystko jakoś ogarnąć i sensownie rozplanować.
      Miłych wakacji!
      • yoka1 Toruń - tani nocleg 05.07.13, 11:50
        ja raz byłam w Toruniu i baaardzo mi się spodobał. Teraz też planuję tam jechać. Może ktoś polecić nocleg nie za drogi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka