Dodaj do ulubionych

Dobry lekarz weterynarii w Krakowie

07.07.13, 16:46
Znacie jakiegoś dobrego weterynarza w Krakowie, który bez problemu zbada ptasznika? Bez problemu, tj. bez żadnego obrzydzenia, czy komentowania i głupiego pytania, jak to można trzymać takie zwierzę w domu. Jak widać można, i tyle. Przyszłam po poradę/pomoc, i tej pomocy oczekuję. I tutaj się problem zaczyna - jak na razie nie udało mi się znaleźć żadnego dobrego gabinetu weterynaryjnego, w którym leczą tez egzotyki. Większość ogranicza się do psów, kotów, gryzoni, ptaków.
Więc jeżeli macie namiary na jakieś dobre przychodnie dla zwierząt, w których zajmują się też leczeniem ptaszników, to naprawdę będę wdzięczna. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 07.07.13, 17:11
      Seydou Zan Diarra- przychodnia Help

Nie wiem, czy lekarz zna się na ptasznikach, ale jest bardzo przyjazny i stworzeniom i ich właścicielom, mam nadzieję, ze nie zawiedzie smile
      Moze wygooglaj i zadzwon, lepiej wpierw zapytac czy moze pomoc.

A co jest Pająkowi?
      Nie znam się, ale tak pytam, czysta ciekawość, czytalam o nich troszkę w necie i mam książkę o tarantulach smile
      • basia_400 Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 07.07.13, 17:53
        Prawdopodobnie grzybica, bo pojawił się białawy nalot na odwłoku (więc w zasadzie nie prawdopodobnie, a na 100 % grzybica).
        Zgodnie z radami i zaleceniami (nie, nie od weta, a z kilku for poświęconych tych zwierzętom), przeniosłam do suchego pojemnika z dobra wentylacją, i wyłożyłam ręcznikiem papierowym. Kupiłam też maść z betadyną i to miejsce posmarowałam właśnie ową maścią (tez wszędzie polecana).
        Ale wiem, że taka grzybica może być niebezpieczna, zwłaszcza jak się na narządy wewnętrzne przeniesie, dlatego chciałam, żeby obejrzał to też jakiś dobry lekarz.
        Dziękuję za podanie nazwy klinki.
        Serio, nie spodziewałam się, że mogę być aż takie problemy ze znalezieniem weterynarza, który też takimi przypadkami się zajmuje
    • przeciwcialo Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 07.07.13, 18:53
      W kilinice Arka jest młody lekarz od nietypowych stworzeń wink
      • basia_400 Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 07.07.13, 19:52
        Wielkie dzięki
    • dydaki a fuuj 07.07.13, 20:09
      nawet czytać o pająkach nie mogę a co dopiero dotykać, brrrrr
      i jeszcze do tego grzyb, łaaaa!

domestos, w dużym stężeniu.
      • misterni Re: a fuuj 07.07.13, 20:52
        Dobrze się czujesz?
        Sama sobie wlej domestosa.
      • basia_400 Re: a fuuj 07.07.13, 21:57
        Dydaki, nie masz nic mądrego do napisania, to lepiej nie pisz w ogóle.
        Jak pająki Cię tak brzydzą, to o nich nie czytaj i ich nie oglądaj. Na rękę też brać nie musisz.
        Tylko już zamilcz. To chyba lepsze, niż kompromitowanie się głupimi odpowiedziami, nie mającymi związku z moim tematem.
        Uwagi z domestosem nawet nie skomentuje, bo brak słów.
        • przeciwcialo Re: a fuuj 08.07.13, 14:11
          Przez dwa miesiące miałam na przechowaniu 2 ptaszniki. Pajaki mi nie wadziły ale robaki dla nich strasznie chrobotały w pudełku wink
    • zielonakratka Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 07.07.13, 22:22
      Potwierdzam Arkę. Jest też dr Krzakowski, nigdy nie byłam, ale on jest weterynarzem w krakowskim ZOO, więc chyba nie powinien się zdziwić widokiem ptasznika.
      • 3-mamuska Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 07.07.13, 23:11
        Mam pytanie. Czy taki pajak ma jakiś zapach. Czy często trzeba mu czyścić terarium i jak pajak wydala mocz?
        A jak spedzacie czas razem??
        -----------------------
        Myśl o tym co mówisz...
        Nie mów tego co myślisz...
        • gazeta_mi_placi Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 08.07.13, 11:46
          Jak to jak? Przytulają się i głaskają.
        • basia_400 Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 08.07.13, 12:05
          Pająk sam w sobie zapachu nie ma żadnego. Po jakimś czasie przenika zapachem torfu.
          Terrarium wystarczy czyścić (gruntownie) raz na pół roku. Wiadomo - resztki pokarmu wyciągac się powinno od razu. Jak jest jakoś wyjątkowo zabrudzone, to wtedy zmienić wczesniej. Ale raz na 6 miesięcy wystarczy spokojnie.
          Pająki nie wydalają takiego stricte moczu. To co pająk wydala to dwie rzeczy naraz (rozpoznac powinnaś bez problemu, bo to zazwyczaj mętna, przeźroczysta ciecz, która później zasycha, i wtedy wyraźnie widać w niej zabrudzenia.) Natomiast co do samego wydalania, to wydala przez cewkę malpighiego
          I to nie jest zwierzak do zabawy. Nie ma naprawdę potrzeby często go wyciągaĆ, A wręcz się nie powinno. To nie zwierzę do trzymania na rękach i przytulania. Pewnie, że czasami wyjąć można, i wtedy najlepiej pomagać sobie pęsetą (sporo filmików, jak to powinno wyglądać, na youtubie znajdziesz).
          • przeciwcialo Re: Dobry lekarz weterynarii w Krakowie 08.07.13, 14:15
            Co racja to racja. Ja z wzdryganiami przyglada lam im sie przez szybę terrarium. No ale przechowałam jak nalezy. Potem dzieci dostały skórę z pająka która zaniesiona do szkoły stała sie eksponatem w sali do przyrody ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka