beataj1
11.07.13, 09:49
Wątek cersei8 o panu co po dwóch latach przestał byc tatą dla dziecka sprawił że pomyslałam sobie że faceci sami sobie robią kuku.
Z jednej strony heroiczne wlaki o prawo do dziecka a z drugiej przekonywanie że zabranie swoich zabawek po dwóch latach wychowywania i kochania dziecka nie jest niczym szokującym a co ciekawe jest nawet w pełni zrozumiałe.
Bo kobieta to kocha zawsze bo ma hormony. Facet kocha czasami i ma prawo przestać kochać z dnia na dien i może wyrzucić ze swojego życia małego człowieka i zapomnieć że istniał.
Ja wiem że okazało sie że geny nie te. Ale emocje to nie geny. Jak ktoś potrafi przestać kochać dziecko z dnia na dzień to raczej cos z nim nie tak.
I tak sobie pomyslałam że jednak dobrze że faceci nie dostają dzieci na wychowanie w przypadku rozwodu. Skoro w każdym momencie moga przestać być ojcami i przestać kochać to dla dobra dzieci lepiej by pozostawały z matkami.
Po powodów może być mnóstwo - w zależności od tego jak bardzo "męski" jest taki tatuś. Może syn genetyczny nie będzie umiał grać w piłkę, albo będzie kiepski z matematyki. Albo córka będzie miła nadwagę albo nie będzie słodką blondyneczką tatusia i będzie wolała chodzić po drzewach. Zawsze można zabrać swoje zabawki i przestać być ojcem bo dziecko nie spełnia wymagań. Dla faceta to pikuś.
Matka kocha zawsze bo ma inną konstrukcję psychiczną. Facet jest takie proste zwierzątko - po tygodniu nie widzenia dziecka nie pamieta że jakiekolwiek miał. To kwestia decyzji. Co tam dziecko.
Jakoś przestałam żałować panów co walczą o dzieci. Po co? Wystarczy podjąć decyzje że dzieci nie mieli i już. Temat zamknięty, otrzepujemy ubrania i idziemy zyć dalej. proste.
Każda z nas zna przynajmniej jednego "tatusia" co to po zamknięciu drzwi zapomniał że miał dziecko. Albo przynajmniej ma bardzo wybiórczą pamięć co do tego faktu.
Trywializuje i przeginam ale chce pokazać że sami sobie nawzajem robimy kuku. Tłumacząc głupie i okrutne zachowania facetów tym że oni tacy po prostu są. Bo jak dostaną rykoszetem własnymi głupimi tłumaczeniami to będą piszczeć że skrzywdzeni i że sądy niesprawiedliwe.