Dodaj do ulubionych

dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć

11.07.13, 21:15
Moja przyjaciółka ma ogromny problem ze swoim facetem. Są już długo razem, już wiele przeszli, nawet mają dziecko (3,5l.), a on nie chce się jej wciąż oświadczyć. Ona juz próbowała o tym rozmawiać, choćby by uregulować to prawnie jeśli nie chce kościelnego, ale on nie i nie. Twierdzi, że to nie pora i że między nimi nie układa się zawsze tak, jakby chciał.
Czy kobiety często mają ten problem? Czy któraś już rozwikłała co siedzi w gowie takiego chłopa?
Obserwuj wątek
    • taka-sobie-mysz Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 21:32
      ja rozwikłam:

Facet po prostu nie chce się żenić. Nie zależy mu i nie boi się, że jego kobieta od niego odejdzie.
    • volta2 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 21:33
      mój mi się do dziś nie oświadczył, ale po ślubie już wiele lat jesteśmy.

jakoś go zaciągnęłam, ale mi zależało na kościelnym więc dzieciaka przed nie dałam se zrobićsmile
      • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 21:48
        volta2 napisała:

> mój mi się do dziś nie oświadczył, ale po ślubie już wiele lat jesteśmy.
        >
        > jakoś go zaciągnęłam, ale mi zależało na kościelnym więc dzieciaka przed nie da
        > łam se zrobićsmile

Bingo volta! To jest metoda. Przynajmniej na tych facetów, którzy chcą mieć dziecko. A po jakiego grzyba ma się oświadczać facet z założycielskiego wątku: kobietę ma, dziecko ma. I jeszcze kobieta się stara, bo ma nadzieję, że on jej się oświadczy. smile A potem papiloty, przydeptane kapcie, rozciągnięty dres, co wieczór migrena i takie tam klimaty.
        • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:36
          No przykry ten scenariusz. Moja przyjaciółka raczej jest w fajnym związku - przynajmniej na tyle, na ile mi o tym mówi. Ale kwestia ślubu bardzo ją boli.
          • princy-mincy Ten związek nie jest fajny 12.07.13, 08:24
            Skoro pan lekceważy prośby partnerki, która daje mu do zrozumienia, ze ślub jest dla niej ważny.

Mój maz mi sie oświadczył i narzeczenstwem byliśmy przez ponad 4 lata. Ślub nie był nam wtedy do szczęścia potrzebny, mieliśmy inne priorytety. Pojawiło sie dziecko, pózniej była ciężka choroba, potem przeprowadzka do wspólnego domy itp.
            Gdy w końcu nasze zycie było uporządkowane, poczułam potrzebę ślubu, chciałam zostać żona i nosić jego nazwisko, zwłaszcza, ze dziecko pytała dlaczego mamusia nazywa sie inaczej niz ono i tatuś.
            Powiedziałam więc narzeczonemu, ze nadszedł czas ustalenia daty. Uzgodnilismy datę, szczegóły ceremonii i przyjęcia po ślubie i jesteśmy małżeństwem.
            Maz twierdzi, ze dla ńiego ten ślub był tylko formalnością i przeciez niczego nie zmienił.
            Cóż, dla mnie w zyciu codziennym tez nic sie nie zmieniło, ale w sensie mentalnie- jednak jest różnica.
            Gdyby odmawiał ślubu, dałoby mi to bardzo dużo do myślenia i nie chciałabym byc z kimś, kto nie bralby moich uczuć i potrzeb pod uwagę.
      • lafiorka2 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 21:51
        volta2 napisała:

> mój mi się do dziś nie oświadczył, ale po ślubie już wiele lat jesteśmy.
        >
        hehehebig_grin
        To tak jak i ja wink
        • white.orchid Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 14:16
          afiorka2 napisała:

> volta2 napisała:
          >
          > > mój mi się do dziś nie oświadczył, ale po ślubie już wiele lat jesteśmy.
          > >
          > hehehebig_grin
          > To tak jak i ja wink

Z całym szacunkiem, dziewczyny, ale nie wiem, z czego się tu cieszyć.
          Ja nie wyobrażam sobie sytuacji, że to ja inicjuję ślub. Każda kobieta, która chce wyjść za mąż, pragnie, by to mężczyzna jej się oświadczył.

Znam taką jedną parę, gdzie to kobieta wszystkim od początku steruje. On chyba nie wie, jak znalazł się z tym związku. Ona zorganizowała ślub, załatwiła formalności. A potem zaszła w ciążę, symulując wpadkę. To przyjaciel mojego narzeczonego. Zwierza mu się biedaczek, że nie wie, jak do tego doszło, że jak to? Teraz już nie ma odwrotu? A on tak tęskni za życiem kawalerskim....
          Dla mnie to uwłaczające.
          >
          • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 14:21
            white.orchid napisał:
            > Z całym szacunkiem, dziewczyny, ale nie wiem, z czego się tu cieszyć.
            > Ja nie wyobrażam sobie sytuacji, że to ja inicjuję ślub. Każda kobieta, która c
            > hce wyjść za mąż, pragnie, by to mężczyzna jej się oświadczy

Stereotyp alert - kobieta jako branka big_grin

> Znam taką jedną parę, gdzie to kobieta wszystkim od początku steruje.

Stereotyp alert 2 - kobieta nie może sterować, kobieta jest od stania z tyłu i patrzenia na pana z podziwem big_grin
          • memphis90 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 21:53
            > Ja nie wyobrażam sobie sytuacji, że to ja inicjuję ślub. Każda kobieta, która c
            > hce wyjść za mąż, pragnie, by to mężczyzna jej się oświadczył.
            Jasne, jeśli mówimy o nastolatkach.

> Dla mnie to uwłaczające.
            > >
            Straszne. Znasz jeszcze inne przerażające historie? Bo w normalnym związku dorosłych ludzi normalne jest, że rozmawia się razem o przyszłości, że się ją wspólnie planuje, że ma się jakąś wizję nas dwojga za lat 5, 10 czy 20- a nie siedzi się na d... i czeka na pierścionek. To taka zabawa, jak w przedszkolu "niech on pierwszy, to wtedy dopiero ja...".
            • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 21:59
              Amen. Wypadałoby jakoś zasygnalizować czego się oczekuje i kiedy.
      • keszurka Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:34
        To jak go zaciagnełaś? Siłą?
    • mamati3 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 21:44
      Bo nie dorósł emocjonalnie? Wyrazy współczucia...
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:37
        A co to znaczy? Że trzeba poczekać aż 30 kilku letni chłop dorośnie do oświadczyn i ślubu i odpowiedzialności prawnej?
        • memphis90 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 21:55
          Nie, trzeba dać mu kopa w d... i jasno określić swoje oczekiwania. I albo pan zechce się żenić (choćby po to, żeby uszczśliwić partnerkę, jeśli sam nie wierzy w instytucję małżeństwa), albo nie widzi w tej kobiecie partnerki na dłuższe życie, więc szkoda czasu na jałowe tkwienie w nieudanym związku.
    • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 21:46
      granatowe_tulipany napisała:
      > Twierdzi, że to nie pora i że między nimi
      > nie układa się zawsze tak, jakby chciał.

No błagam - czy naprawdę kobiety nie rozumieją co się do nich mówi? Pan się zdaje się wyraził wystarczająco jasno.
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:38
        Ale czy w małżeństwie wszystko ma być kolorowe? Moja przyjaciółka z tym ma największy problem, że jest fajnie, jest miło, kochają się, czasem sprzeczają, ale mają teraz trudny czas (tez finansowy), a on powiedział jej, że nie jest pewny ani siebie ani ich ani jej. To bardzo przykre ppo sześciu latach związku, dziewięciu znajomości bardzo zażyłej.
        • princess_yo_yo Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:07
          wyartykulowal wiec bardzo jasno ze nie ma ochoty sie z nia zenic. jest to bardzo przykre dla strony ktora slyszy cos takiego ale pytanie ze startera watku jest w tym kontekscie kompletnie bez sensu.
    • misterni Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 21:57
      Raczej nie jest kobietą jego życia. Jest z nią, bo na razie nie ma nikogo na oku, ale jak się zakocha, będzie po związku.
      • heca7 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:05
        Zgadzam się z powyższymi odpowiedziami. Nie trzeba kupować krowy aby napić się mleka mówi stare porzekadło wink
        On już ma:
        -dziecko,
        - regularny seks.
        Po co mu żona? zobowiązania?
        Nawet jeśli panna się obrazi i odejdzie to przecież zostanie mu dziecko ( które obsługiwać będzie mamusia a nie on). A on znajdzie sobie kolejną laskę i być może -co jest częste- się z nią ożeni smile
        • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:40
          On twierdzi, że ją kocha.
          • minor.revisions Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 06:15

> On twierdzi, że ją kocha.

twierdzi, twierdzi. To sie rymuje z "pierdzi", ale poza tym nic naprawde nie znaczy.
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:40
        W niej był zakochany ogromnie. Jestem tego świadkiem. Potem przyszły trudności, dziecko i każda z nas wie jak to jest. Trzeba przeboleć. Ale tak mają małżeństwa i konkubinaty nie zależnie od swojego stanu prawnego. To czemu nie chce się ożenić? Nie wwie że tak jest??
      • panterarei Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:41
        a to rożnie bywa..
        mój były tez się nie kwapił nawet do zaręczyn, wszelkie mniej lub bardziej subtelne aluzje do pierścionka rozwiązał tak, że kupił mi..kolczyki. I jeszcze był zdziwiony, że wpadłam w furie i uznałam to za kpine, twierdził, że nie wiedział, że musi być pierścionek, ręce mi opadłysmilesmile
        przy czym starałam się jakoś subtelnie a potem dobitnie powiedzieć, ze chce na razie zaręczyn, na ślub mogłam poczekać kolejne 2, góra 3 latasmile, nic z tego,
        nie to nie
        po paru latach zauroczenie mi zmalało, gość się do deklaracji nie kwapił i sie rozstaliśmy
        histeria była straszna, ja byłam ta złą, on mnie podobno traktował poważnie, wręcz podobno pałał chęcią do ożenku, ale nie chciał się spieszyć (5 lat) itp.
        no cóż, nie dojrzał to nie dojrzał, ja dojrzałam i nie zamierzałam się tak bujać do 30
    • iwoniaw generalnie powód jest jeden 11.07.13, 22:03
      Facet nie oświadcza się wtedy, gdy uważa, że kobieta sama i tak sobie od niego nie pójdzie, a prawdopodobieństwo, iż jakiś inny facet zechce ją "podebrać" jest przyzerowe.
      Jeśli do tego dostał w zasadzie już wszystko, co od niektórych mógłby uzyskać dopiero po ślubie, to w zasadzie jaką ma motywację?
      • nenia1 Re: generalnie powód jest jeden 11.07.13, 22:08
        iwoniaw napisała:

> Facet nie oświadcza się wtedy, gdy uważa, że kobieta sama i tak sobie od niego
        > nie pójdzie, a prawdopodobieństwo, iż jakiś inny facet zechce ją "podebrać" jes
        > t przyzerowe.

Taaa...a przed tym wszystkim jak mniemam zabezpiecza ślub.
        • iwoniaw Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiecza? 11.07.13, 22:15
          Nie. No więc daruj sobie uwagi od czapy.
          • nenia1 Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:27
            Piszesz, że pan się nie oświadcza bo pewnie uważam, że prawdopodobieństwo podebrania mu kobiety przez innego jest zerowe. Z czego wniosek prosty, że gdyby uważał inaczej to by się oświadczył. Z czego kolejny prosty wniosek - znaczy wierzyć by musiał, że ślub utrudnia (uniemożliwia?) podebranie jego kobiety.

Podobnie ze stwierdzeniem, że "kobieta sama nie pójdzie", znaczy, że jakby bał się, że sama pójdzie to się wtedy żeni, żeby nie poszła.
            • przystanek_tramwajowy Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:30
              Ja raczej myślę, że panu nie zależy czy pani sobie pójdzie, czy nie. To raczej pani kombinuje, jak pana do siebie przywiązać i to ona myśli, że załatwi jej to ślub.
              • triss_merigold6 Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:40
                To taki test, papierek lakmusowy.
                Pani może wcale szaleńczo na ślubie nie zależeć, ale chciałaby wiedzieć, że on jednak by się ożenił gdyby ona tego chciała.
                • przystanek_tramwajowy Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:42
                  Pani ciśnie od dawna, a pan nic. Pani więc dobrze już wie, jak się sprawy mają. A jednak ciśnie dalej i koleżankom się żali, więc jej faktycznie na tym ślubie zależy.
                  • triss_merigold6 Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:44
                    Znaczy, źle wróży. Sprawdzić panu kompa i telefon, bo może jednak niechęć do ślubu ma imię.
                    • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:45
                      To raczej nie ten typ.
                  • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:45
                    Rozmawia z przyjaciółką, najbliższą od szkoły. Czy to zabronione? Tak jest to dla niej probllem, bo nic nie stoi na przeszkodzie a pan sie nie zgadza i jeszcze podaje idiotyczne przyczyny. Po tylu latach i tylu przejsciach nie jest pewnien. no bez jaj.
                    • bri Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 13.07.13, 19:04
                      Mówi, że nie jest pewien, żeby nie robić kobiecie przykrości. Jeśli są razem tyle lat i mają dziecko i wie, że ona ślubu z nim pragnie to raczej właśnie jest pewien, że nie chce jej za żonę. Może z nią mieszkać i do śmierci, ale cały czas "na walizkach", rozglądając się i nie angażując w pełni. Tak mu łatwiej, wygodniej, praktyczniej i w razie czego przecież ostrzegał.
                • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:44
                  Chyba to jest sendo sprawy. Czy wy wieciee jak ona wygląda? Przed nim sie nie przyznaje, ale niechby jakaś kolezanka powiedziala ze sie oswiadczyl jej facet, to mina bardzo mizerna.
              • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:43
                Ona chce być żoną, nie konkkubiną, zależy jej na ślubie jak wielu kobietom, na stanie zajętym, na obrączce na palcu. Nie na zatrzymaniu chłopa, który jak sie okazuje nie jest jej pewnien.
            • iwoniaw Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:52
              Gdyby uważał, że ma powody się obawiać odejścia pani lub konkurencji, to by był bardziej skłonny spełniać życzenia pani (w tym - wzięcie ślubu), a tak może sobie pozwolić na lekceważenie jej chęci w temacie dowolnym.
              Poza tym jak pisze Triss - to taki test, na ile panu zależy. Co innego, jeśli oboje nie chcą ślubu, ale każde wierzy, że gdyby chcieli, to by wzięli, a co innego jeśli jedno chce i słyszy wprost - o, aż tak to mi na tobie nie zależy - paskudna sytuacja i dość poniżająca w sumie.
              • przystanek_tramwajowy Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:55
                Pani pozostaje zagrać vabank - wziąć dziecko i odejść. O ile ma dokąd i o ile ma za co żyć. Może wtedy pan wreszcie zaskoczy i się oświadczy.
                • misterni Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 23:02
                  To jest metoda.
                • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:48
                  ale czemu takie ostre ciecie miaoby służyc.
                  • misterni Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 10:30
                    Naprawdę nie rozumiesz?
              • misterni Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 22:59
                iwoniaw napisała:

Co innego, jeśli oboje nie chcą ślubu, ale każde wierzy, że gdyby chcieli, to by wzięli, a co innego jeśli jedno chce i słyszy wprost - o, aż tak to mi na tobie nie zależy - paskudna sytuacja i dość poniżająca w sumie.

Masz "słuszną rację" jak mawiał mój sąsiad wink. I z pewnością jest wiele takich związków, które się kochają, ale ślub nie jest ich celem. Natomiast opisana sytuacja jest dla tej kobiety straszna - mnie by serce pękło z żalu.
                • triss_merigold6 Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 23:15
                  Potwornie upokarzający układ dla kobiety.
                  • sen.bon Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 23:19
                    No chwilę, dała wszystko co miała bez podpisywania dokumentów ślubnych. To czemu się teraz dziwi? W tej sytuacji wcale się facetowi nie dziwię. Małżeństwo jest dla niego kiepskim wyjściem, zwłaszcza jeżeli lepiej zarabia.
                    • triss_merigold6 Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 11.07.13, 23:29
                      Pewnie uważała, że rady babci to przeżytek i łyknęła kit "papier nam niepotrzebny".
                      Jakby ją kochał, to by się ożenił niezależnie od stanu konta i dochodów.
                      • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:50
                        Serio tak myślisz? cztyli jej nie kocha?
                        • crises Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 07:49
                          Oczywiście, że Triss ma rację. Facet jej nie kocha, ale nie odchodzi, bo chwilowo nie ma niczego lepszego na oku. Trudno o bardziej jednoznaczną deklarację ze strony pana, że mu nie zależy.
                    • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:49
                      KOCHALI SIĘ. Kochają czy już sama nie wiem. To naprawdę wielka miłość była, a teraz widzę, że ją bardzo boli ta kwestia, chodź siedzi cicho w sumie, nie wie juz czy zagdaywać do niego czy pytać o cokolwiek w tej sprawie, bo tylko sie prosi i poniża.
                      • altz Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 10:42
                        > tylko sie prosi i poniża.
                        Normalnie to facet ma się oświadczać i ma prosić i się poniżać?
                        W końcu jest równouprawnienie, chociaż w jednym związku! big_grin
                • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:48
                  Ona naprawde traci grunt pod nogami. Co zrbic?
              • granatowe_tulipany Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 01:47
                Bardzo poniżająca. P się swego czasu wręcz śmiertelie dumą uniosła, ale co... ma fajny związek, ale że ślub nie dochodzi do skutku? No cóz. zacisnąc zeby. Ale mysli o tym, i mówi mi czasem. Walasnie najczesniej pyta dlaczego, jaki moze byc powód, o co chodzi.
                • princy-mincy Re: Czy ja pisałam, że ślub przed czymś zabezpiec 12.07.13, 15:14
                  Wcale nie ma fajnego związku.
      • granatowe_tulipany Re: generalnie powód jest jeden 12.07.13, 01:42
        Czyli dała mu za szybko wszystko? To naprawde poważny wyształcony miły facet, tylko jakiś taki, nie wiem, życiowo nieogarnięty.
    • ichi51e2 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:03
      Ale bagno. No coz moja kumpela jak zaczela naciskac to sie dowiedziala ze albo siedzi cicho i go nie meczy i jest po staremu albo sie rozstaja.
      I sie rozstali
      A jej w sumie czemu zalezy na slubie z takim palantem?
      • pearlinee Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:09
        ja ci powiem dlaczego ja się nie chciałam hajtnąć. Z moich obserwacji wynikało, że ze slubami jest jak z kupnem dajmy na to lodówki. Najpierw ludzie chodzą, wybierają, sprawdzają w ncie parametry, szukają najtańszej, oszczędnej ble ble ble. A potem ją ustawiają na miejscu, przez pierwszy tydzień pięknie w niej układają, etykietkami do zewnatrz, pogrupowane produktami, po tygodniu już leży kawalek przyschniętej parówki, po dwóch, w rogu, papierek po maśle a po paru miesiacach strach taką lodówkę otworzyć bo z niej cuchnie. I podobnie ze ślubami. Najpierw super cacy, a jak już się "podbije gwarancje" to można się przestać starać. Wprawdzie nie posądzam faceta o tak górnolotne przemyślenia, zapewne znudziła mu się zabawa w mamę i tatę i chciałby pobuszować w innej piaskownicy. Bez rozwodów, podziałów majątków i takich tam
        • iwoniaw Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:17
          E tam, porównanie takie se. Nie znoszę syfu w lodówce i sprzątam regularnie oraz zaopatruję w produkty żywnościowe na bieżąco zmieniając repertuar w zależności od potrzeb i upodobań domowników. Natomiast życie bez lodówki wydaje mi się bardziej problematyczne niż bez ślubu wink
        • goodnightmoon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:21
          pearlinee napisała:

> A potem ją ustawiają na miejscu, przez pierwszy tydzień pięknie w niej układają, etykietkami do zewnatrz, pogrupowane produktami, po tygodniu już leży kawalek przyschniętej parówki, po dwóch, w rogu, papierek po maśle a po paru miesiacach strach taką lodówkę otworzyć bo z niej cuchnie.

Boże, dziewczyno, kto tak traktuje lodówkę i produkty spożywcze??? surprised
        • misterni Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:54
          No nie wiem, ja tam o czystość i zaopatrzenie lodówki dbam niezależnie jak długo ją posiadam smile.
          Podobnie staram się pielęgnować moje małżeństwo, mimo że po ślubie już dawno smile
          I myślę, że tym konkretnym panem, o którym traktuje post startowy, kierują nieco inne pobudki, niż bojaźń o "świeżość" związku wink. Raczej widzi on swój układ z tą panią jako mocno nadpsuty, stąd niechęć do formalnych rozwiązań wink
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:51
        Ale to nie jest taki palant. to jest rodzaj faceta kobiecego. wrażliwego, opiekunczego, kochającego bardzo mocno. tym dziwi bardziej taka sytuuuacja.a
        • brak.polskich.liter Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:56

> Ale to nie jest taki palant. to jest rodzaj faceta kobiecego. wrażliwego, opiek
          > unczego, kochającego bardzo mocno.

Facet, ktory od dluzszego czasu zlewa sie na potrzeby ponoc ukochanej kobiety, ktore to potrzeby ona mu dobietnie sygnalizuje, musi faktycznie byc kochajacy i wrazliwy jak cholera tongue_out
          Wrazliwy to ten pan moze i jest, ale niekoniecznie na potrzeby inne, niz swoje wlasne.

Pani ogolnie wspolczuje, bo kanal ma.
          • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:04
            Ano ma kanał. Przyłączam się do wyrazów współczucia, bo pan w tym układzie rozdaje karty i daje to wyraźnie do zrozumienia. Wrażliwość piękna rzecz, tylko jakoś nie przekłada się na zachowanie wobec wieloletniej partnerki.
            • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:26
              Ojtam ojtam, ona wcale lepsza nie jest.
    • prophetess.pl Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:08
      To oczywiste chyba.
      Jest z laską ze względu na dziecko, ale jeśli pojawi się lepsza opcja to pryśnie. Ludzkość co prawda słyszała o facetach, którym bardzo zależy i kochają nad życie, ale nie chcą się żenić pod błahymi pretekstami typu jeszcze nie pora, czy nie układa się tak jakby chciał (a chciałby zapewne żeby układało się osobno), ale są widywani równie często jak yeti.
      • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:13
        Jasne.
        Wiele osób nie chce ślubu z powodów przekonań społeczno-polityczno-obyczajowych, czasem o zgrozo kobieta nie chce ślubu, a mężczyzna chce czego sama jestem najlepszym przykładem.
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:51
        Czyli jest nadzieja?
    • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:11
      Przecież chłop jasno się wyraził: "Twierdzi, że to nie pora i że między nim i nie układa się zawsze tak, jakby chciał."
      Swoją drogą ja też nie chciałam ślubu (i dzieci), bo to nie pora, bo się nie układało zawsze tak jak bym chciała bo to nie był ten jedyny.
      Są też ludzie, którzy z powodu przekonań osobistych nie chcą ślubu, mimo, że kochają, sama takich znam, ale oni miewają nieco inne argumenty.
      Znam jednego faceta, który bardzo kocha swoją partnerkę, ale nie chce ślubu z powodu niefrasobliwego podejścia pani do pewnych rzeczy i nikt oprócz pani się absolutnie temu nie dziwi.
      • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:14
        Pani, co miała to oddała za darmo, a teraz po kilku latach podsuwa fakturę (akt ślubu) i chce, żeby pan się podpisał. big_grin
        • wyznawczyniwielkiegoczerwia Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:19
          Znaczy co?
        • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:53
          To chyba naturalne. Czemu miała stawiać warunki, skoro sie kochali/kochają.
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:52
        Ona twiertdzi, że on twierdzi, że ikogo tak bardzo w życiu nie kocha i na nikim mu tak bardz o nie zależy. Dlaczeog więc?
    • goodnightmoon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:16
      A mi się kawał przypomniał.

Poderwał pan dziewczynę na dyskotece. Drineczki, tańce, przytulanie, odprowadził ją do domu, wprosił się na kawę, jest romantycznie, aż ona nagle oświadcza: "Wiesz co, nie mam już 15 lat, więc wiem do czego zmierzasz. Ale uprzedzam, żeby nie było nieporozumień i rozczarowań - postanowiłam, że z sexem poczekam do momentu, aż spotkam prawdziwą miłość, mężczyznę z którym poczuję prawdziwą więź, braterstwo dusz!"
      On: Cóż, rozumiem, wielki szacun! Ale w dzisiejszych czasach trudno chyba tak żyć ...
      Ona: Wcale nie, ja nie narzekam. Ale mój mąż jest rzeczywiście wku****ny.
    • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:24
      - ponieważ jest pewien, że pani nie odejdzie
      - bo ma na widoku lepszą opcję
      - bo nadal traktuje panią jak kryzysową narzeczoną
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:53
        w jakim sensie kryzysowa narzeczoną?
        • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:20
          hmmm mam znajoma ktora jest z facetem,kilka miesiecy temu urodzilo im sie dziecko ,staz zwiazku maja nieduzy ,ponad rok cos tam no i pana argumentacja jest taka ze on teraz nie ma kasy na sluby a chcialby jej dac co najlepsze ,nie bylejaki slub na lapu capu ,no i ogolnie ze niby chce ale ja wiem,dlamnie to troche dziwne i tak.a najbardziej mnie dziwi traktowanie slubu jak kajdan na cale zycie ale dziecko to maja-no ojp przeciez to dziecko wiaze o wiele mocniej niz jakikolwiek slub ,skoro sie zdecydowal na tak powazny krok jak dziecko to ja czegos nie rozumiem w tym wszystkim.
          • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:27
            rhysmeyers22 napisała:

> hmmm mam znajoma ktora jest z facetem,kilka miesiecy temu urodzilo im sie dziec
            > ko ,staz zwiazku maja nieduzy ,ponad rok cos tam

No wiesz - staż rok z kawałkiem, dziecko kilka miesięcy. To dziecko im wyszło raczej przypadkiem na jakiejś 3 randce, bo prezerwatywa pękła albo pan nie zdążył wyjąć...
            • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:48
              no niby tak ale mnie ciekawi ta argumentacja jego ,w kontekscie calego watku ,czy to sciema czy faktycznie on taki rycerz tongue_out
              • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:57
                rhysmeyers22 napisała:

> no niby tak ale mnie ciekawi ta argumentacja jego ,w kontekscie calego watku ,c
                > zy to sciema czy faktycznie on taki rycerz tongue_out

Niestety, obawiam się, że twoja koleżanka skończy jak koleżanka autorki wątku. Może za kilka lat napiszesz w jej imieniu na tym forum, że pan ciągle nie chce się żenić. Niestety czasy, gdy można było męża złapać "na brzuch" się skończyły. Panowie są teraz szalenie nowocześni i wyzwoleni.
                • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 13:11
                  no nie wiem,pan sie wydaje zaangazowany , kurcze byloby niefajnie bo to jest mila dziewczyna.nie no sory ja w niczyim imieniu pisac nie bede wink takmnie ten watek sprowokowal do przemyslen.
                  no i fakt ze teraz tzw lapanie na dziecko nic nie daje najwyrazniej jak widac
                  • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 13:19
                    Kobiety same są sobie winne. Namnożyło się takich, co to wielkim głosem deklarowały, że one ślubu nie potrzebują, bo takie nowoczesne niby są a faceci to podchwycili. Przecież to dla nich idealna sytuacja.
                    • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 13:26
                      i tu sie zgodze.ile razy taka jedna z druga az piszczy zeby sie misio oswiadczyl ale predzej sobie jezyk utnie niz to glosno powie no bo przeciez to nie jest trendy no i jesli misio nie chce no to wypada robic dobra mine do zlej gry i deklarowac to samo.
                      i tak,dla faceta to uklad idealny,po cholere ma sie uwiazywac do jednej,skoro zawsze mozna sie wymiksowac-niby z malzenstwa tez ale jednak to wie4cej zachodu itp.
                      porazka.
                      • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 13:47
                        rhysmeyers22 napisała:
                        > i tak,dla faceta to uklad idealny,po cholere ma sie uwiazywac do jednej,skoro z
                        > awsze mozna sie wymiksowac-niby z malzenstwa tez ale jednak to wie4cej zachodu

Więcej zachodu? Hmmm... dla niektórych lepiej jak pan sobie kochankę na boku przygrucha ale kasę nadal do domu przynosi big_grin
                        • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 14:58
                          w sumie tez,rozne sa zboczenia big_grin ale generalnie to po wala ma sie deklarowac jak wszystko ma podane na tacy.a nuz sie trafi lepsza partia tongue_out
                      • wyznawczyniwielkiegoczerwia84 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 13:50
                        No i tego nie rozumiem. Dlaczego układ nieformalny jest niekorzystny dla kobiety, a dla mężczyzny jest idealny? Zakładacie, że kobieta gorzej zarabia, na pewno straci pracę po urlopie macierzyńskim, pierze, gotuje i sprząta podczas gdy misio leży czy jak?
                        Oczywiście, jeśli któraś ze stron chce ślubu, to powinna jasno to wyartykułować drugiej osobie i po dyskusji zastanawiać się co dalej, jeśli ta druga strona nie chce (np. out & over).
                        Dziwi mnie to podejście zakładające, że kobieta zawsze chce ślubu. Ja nie chciałam, więc nie istnieję. Sądzicie panie same po sobie i zakładacie, że wszystkie kobiety są takie same?
                        • crises Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 14:05
                          Bo w razie rozstania sytuacja kobiety przeważnie jest gorsza.

Czysta biologia - rozród obniża zdolności osobnika żeńskiego do zarobkowania, w najlepszym razie przejściowo.

Oraz kobieta w razie rozstania ponosi 95% skutków posiadania dziecka.

W przypadku mężczyzn problem wieku jest mniejszy - 35-letnia kobieta to już stara panna "i pewnie nikt jej nie chciał", 35-letni facet to ciągle gorący towar na rynku matrymonialnym.
                          • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 14:07
                            crises napisała:
                            > Oraz kobieta w razie rozstania ponosi 95% skutków posiadania dziecka.

A małżeństwo to jakoś niby zmienia?

> W przypadku mężczyzn problem wieku jest mniejszy - 35-letnia kobieta to już sta
                            > ra panna "i pewnie nikt jej nie chciał", 35-letni facet to ciągle gorący towar
                            > na rynku matrymonialnym.

I jeszcze raz - 35-letnia rozwódka jest lepiej postrzegana?
                            • crises Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:20
                              araceli napisała:
                              > A małżeństwo to jakoś niby zmienia?

Z pewnymi prawami się wiąże.

> I jeszcze raz - 35-letnia rozwódka jest lepiej postrzegana?

Oczywiście! A już zdecydowanie rozwódka z dzieckiem > panna z dzieckiem.
                              • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:29
                                crises napisała:
                                > Z pewnymi prawami się wiąże.

Prawa dzieci są zupełnie niezależne od małżeństwa.

> Oczywiście! A już zdecydowanie rozwódka z dzieckiem > panna z dzieckiem.

Może dla małomiasteczkowych plotkar, których małżeństwo to największe 'osiągnięcie' życiowe big_grin
                          • wyznawczyniwielkiegoczerwia84 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:41
                            > W przypadku mężczyzn problem wieku jest mniejszy - 35-letnia kobieta to już sta
                            > ra panna "i pewnie nikt jej nie chciał", 35-letni facet to ciągle gorący towar
                            > na rynku matrymonialnym.

Tak jest w Polsce, ale generalnie mnie to trochę dziwi. Przecież 35letnich panien jest mniej niż 35letnich kawalerów, powinno być odwrotnie.
                          • altz Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:47
                            crises napisała:
                            > Oraz kobieta w razie rozstania ponosi 95% skutków posiadania dziecka.

Tego nie rozumiem. Można prosić o rozwinięcie? I o jakieś dane na ten temat.
                            Bo nie uwierzę, że po rozwodzie większość kobiet zaczyna nagle zarabiać co najmniej 10-20 tys. zł. Nic, tylko się rozwodzić. wink
                            • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:54
                              Gdyby nie dziecko to na pewno by zarabiały!!! Przecież po to tłumnie studiowały pedagogikę, socjologię i kulturoznawstwo, żeby tyle wyciągać. Ale to dziecko wstrzymało ich zawrotną karierę. Niech facet za to zapłaci big_grin
                          • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:52
                            Niedawno mnie przekonywano na tym forum, że 35latek to już stary dziad i nikt go nie chce. Powiedzcie, co mam teraz o tym mysleć? sad
                            • wyznawczyniwielkiegoczerwia84 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:58
                              Zależy dla kogo. 35latek dla kobiety lat 32-35 może być całkiem ok, dla mnie lat niecałe 29 jest już trochę za stary, a dla dziewczyn 20-28 pewnie jest strasznie starym leśnym dziadem.
                              Oczywiście bywają wyjątki od reguły, niektóre panie wolą dużo starszych/dużo młodszych.
                              • jamesonwhiskey Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 16:22
                                nie przejumuj sie ty dla 35 latka tez jestes juz za stara wiec nikt tu straty nie ponosi
                              • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 16:24
                                ja mam 23 lata a moj maz 32 ,dla mnie 35 to nie jest stary dziad ,kobieta 35 rowniez nie jest stara.powiedzialabym w kwiecie wieku tongue_out ale takie stereotypy to w polsce sie zajebiscie maja ,facet w pewnym wieku to mlody bog a kobieta na smietnik.
                        • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:20
                          nie rozumiesz.nie chodzi o to ze kobieta zawsze chce slubu.sa takie co doskonale obywaja sie bez i luz.ale wiele chce a udaja same przed soba ze nie ,bo facet nie chce.pozatym wlacza sie myslenie-do dziecka bylam ok,do lozka,do gotowania itp do wszystkiego-czemu do slubu nie?dosc dziwne i niekomfortowe.

• rhysmeyers22 to do wyznawczyni 12.07.13, 15:22
                          • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:30
                            rhysmeyers22 napisała:
                            > pozatym wlacza sie myslenie-do dziecka bylam ok,do lozka,do gotowania
                            > itp do wszystkiego-czemu do slubu nie?dosc dziwne i niekomfortowe.

Może dlatego, że nikt nie chce się żenić z robotem wielofunkcyjnym tongue_out
                            • rhysmeyers22 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:37
                              aha.no jesli seks czy ugotowanie zupy czynia z kogos robota to wspolczuje jego dziecia tongue_out
                              a tak powaznie to mysle ze wlasnie tojest ch..owe ,takie wrazenie ze do pewnych rzeczy jest sie okay ale do powazniejszych deklaracji juz nie.
                              i nie mowie o kobietach ktore z wlasnych powodow nie chca wychodzic za maz.to wogole nie jest watek o nich lol
                    • wyznawczyniwielkiegoczerwia84 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 13:43
                      No i? Nie jestem katoliczką, nie zamierzam być zależna finansowo od faceta, więc ślub jest mi doskonale obojętny i zbędny. Powinnam kłamać w tej kwestii z powodu empatii do innych pań?
                      To panowie chcieli się ze mną żenić, a ja ostudziłam ich zapały. Nie istnieję? Przy czym zaznaczam, że skoro ślub jest mi obojętny, to pewnie bym wzięła, gdybym była zakochana, a drugiej stronie bardzo zależało, ale są przecież ludzie, którzy z powodów ideologicznych ślubu nie chcą (np. z powodu etymologii ślubu, która jest upokarzająca dla kobiety).
                      Nie oszukujmy się, śluby nie są zawierane w imię miłości-bo w imię miłości to państwo są ze sobą-tylko po to, by zabezpieczyć interesy słabszej strony-czyli przeważnie kobiety w naszej polskiej rzeczywistości. Plus silna presja społeczna tradycyjnego, seksistowskiego, religijnego otoczenia: jak nie masz ślubu jesteś gorsza, on na pewno nie chciał się z Tobą ożenić. Panie które nie chcą ślubu nie istnieją tongue_out .
                      W bardziej cywilizowanych krajach, w takich, w których można od ręki znaleźć pracę, płace są godziwe i istnieje rozbudowany socjal jakoś takiego parcia nie ma-vide Skandynawia, ilość związków nieformalnych i partnerskich vs małżeńskich, ilość dzieci urodzonych ze związków nieformalnych i partnerskich vs małżeńskich.
                      • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:53
                        10/10
                      • szary_kolor Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 13.07.13, 15:03
                        +
                    • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 13:48
                      przystanek_tramwajowy napisał:
                      > Kobiety same są sobie winne. Namnożyło się takich, co to wielkim głosem deklaro
                      > wały, że one ślubu nie potrzebują, bo takie nowoczesne niby są a faceci to podc
                      > hwycili. Przecież to dla nich idealna sytuacja.

A może namnożyło się kobiet, które nie potrzebują sprzedawać własnej du.py?
                • altz Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:44
                  przystanek_tramwajowy napisała:
                  > Niestety czasy, gdy można było męża złapać "na brzuch" się skończyły.
                  > Panowie są teraz szalenie nowocześni i wyzwoleni.

Kobieta nie musi nic na tym tracić. Majątek, z którym weszli do związku jest i tak majątkiem odrębnym. Pani nie dziedziczy po śmierci partnera, ale partner również nie dziedziczy po śmierci partnerki, więc jest równowaga.
                  Dziecko dziedziczy po rodzicach, niezależnie od małżeństwa czy braku takiego.
                  Co do podziału dochodów, nie ma to nic wspólnego z majątkiem wniesionym. Jeśli państwo się umawiają na podział 1000 i 4000, to nikomu nic do tego.
                  • stef63 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 13.07.13, 15:33
                    altz napisał:

Kobieta nie musi nic na tym tracić. Majątek, z którym weszli do związku jest i tak majątkiem odrębnym. Pani nie dziedziczy po śmierci partnera, ale partner również nie dziedziczy po śmierci partnerki, więc jest równowaga.
                    > Dziecko dziedziczy po rodzicach, niezależnie od małżeństwa czy braku takiego.
                    > Co do podziału dochodów, nie ma to nic wspólnego z majątkiem wniesionym. Jeśli państwo się umawiają na podział 1000 i 4000, to nikomu nic do tego.

Życie pisze różne scenariusze i moim zdaniem lepiej byc żoną niż konkubiną.
                    Po śmierci męża, żona która skończy 50 lat życia dostaje rentę rodzinną, a konkubina nie dostanie żadnej renty.
                    • altz Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 13.07.13, 17:14
                      stef63 napisała:
                      > Życie pisze różne scenariusze i moim zdaniem lepiej byc żoną niż konkubiną.
                      > Po śmierci męża, żona która skończy 50 lat życia dostaje rentę rodzinną, a konk
                      > ubina nie dostanie żadnej renty.

Fakt, on wcześniej umrze! wink
    • altz Sprytne 11.07.13, 22:46
      Sprytne, zabezpieczył się przed alimentami na panią. wink
      A sam i tak na siebie nie dostanie, bo czy ktoś widział kiedy taką sytuację? smile
    • sanciasancia Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 22:58
      Imho szykuje się do zostawienia Twojej przyjaciółki, jak trafi się bardziej interesująca pani na horyzoncie. Ja bym rozważała ewakuację z takiego związku.
      • granatowe_tulipany Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 01:54
        Ale skąd od razu te zdrady planowane albo potencjalne?
        Czy nie moze byc rzeczywiscie jakiś prozaiczny powód, albo po prostu bark miłości?
    • stacie_o Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 11.07.13, 23:00
      Jak Pan znajdzie panią, na której mu serio zależy... to i ślub weźmie w trybie ekspresowym chrzaniąc gadki o samorealizacji, sracji i wolności.

Sad but true.
      • hiacynta333 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 02:21
        też obstawiam kryzysową narzeczoną. Facet któremu zależy się żeni. koniec, kropka.
    • jagienka75 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 07:54
      Ona juz próbowała o tym rozmawiać, choćby by uregulować to prawnie jeśli n
      > ie chce kościelnego, ale on nie i nie. Twierdzi, że to nie pora i że między nim
      > i nie układa się zawsze tak, jakby chciał.

i po tym, co jej powiedział, ona nadal chce z nim brać ślub???
      no mnie by odechciało.
      • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 08:12
        Autorko wątku! Zamiast głaskać koleżankę po główce, to mocno nią potrząśnij. Niech się ocknie i przestanie łudzić, że ten facet ją kocha. Jak się kogoś kocha, to człowiek jest w stanie wiele zrobić, żeby ta druga osoba była szczęśliwa. A tu kobieta się gryzie, cierpi, bo zależy jej na ślubie, a misio się wykręca i wymyśla jakieś kretyńskie argumenty na nie. Niech go kopnie w zad i życie sobie poukłada, im wcześniej tym lepiej. On jej nie kocha. On ją regularnie rżnie, mówiąc wulgarnie. Ma to za darmo, bezpiecznie i jeszcze w pakiecie z gotowaniem żarcia i praniem brudnych gaci.
        • altz Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:21
          przystanek_tramwajowy napisał:
          > Jak się kogoś kocha, to człowiek jest w stanie wiele zrobić, żeby ta druga osoba
          > była szczęśliwa. A tu kobieta się gryzie, cierpi, bo zależy jej na ślubie, a misio się wykręca > i wymyśla jakieś kretyńskie argumenty na nie.
          Facet dużo robi, dba, ale ma wątpliwości czy związek będzie trwały. Większość związków się rozpada, więc nie ma co się dziwić.
          Seks ze zwierzętami (tutaj z niedźwiedziem) nie jest dobrze przyjmowany w naszym kraju, choćby ze względu na ochronę niedźwiedzia. Proszę o niepropagowanie takiego wzorca!

> Niech go kopnie w zad
          To w końcu koń czy niedźwiedź? Zdecyduj się!

> On ją regularnie rżnie, mówiąc wulgarnie.
          Człowiek-piła? Nie oglądałem takiego filmu surprised

> Ma to za darmo, bezpiecznie i jeszcze w pakiecie z gotowaniem
          > żarcia i praniem brudnych gaci.
          Kobiety też mają przyjemność z seksu, jakbyś nie wiedział. Nie robią tego w ramach poświęcenia. wink
          I co z tymi gaciami i gotowaniem?
          Miałem kilka partnerek w życiu. Tylko dwie dobrze gotowały, reszta tak, żeby nie umrzeć. smile
          Co do prania, żadna mi nic nie prała, raczej moje rzeczy były potrzebne do wypełnienia pralki, bo ona nie miała co wrzucić. Dużo częściej to ja byłem odpowiedzialny za pranie i czasami rozliczany z tego, że coś nie było na czas uprane, ale to wtedy gdy robiłem strajk praczek. wink
          Więc z tym poświęceniem ze strony kobiet, nie musi być tak jak w kobiecych gazetkach. big_grin
          • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:27
            Tacy cwaniaczkowie jak altz czy sen.bon kończą na starość w przytułku a dzieci zatrzaskują im drzwi przed nosem. Życzę szczęścia panowie wink .
            • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:32
              Albo jak George Clooney big_grinbig_grinbig_grin
    • rosapulchra-0 Czy to przypadkiem nie jest twój facet? 12.07.13, 08:11
      Bo dość mocno zainteresowana jesteś, poza tym znasz szczegóły, które IMO należą tylko do związku i można wyczuć twoje autentyczne zaangażowanie w sprawę..
      • keszurka Re: Czy to przypadkiem nie jest twój facet? 12.07.13, 09:11
        Rosa, weźsię.
        • przystanek_tramwajowy Re: Czy to przypadkiem nie jest twój facet? 12.07.13, 09:16
          Rosa ma rację. Poczytaj posty założycielki wątku. Ta żarliwa obrona misia, ta wiara w jego uczucie, bo przecież mówił, że kocha. Koleżanka raczej wykazałaby się większą dozą krytycyzmu i zdrowego rozsądku.
          • misterni Re: Czy to przypadkiem nie jest twój facet? 12.07.13, 10:33
            Nawet jeśli, to po co jej to wytykać? Nie dość jest upokorzona sytuacją?
        • rosapulchra-0 Re: Czy to przypadkiem nie jest twój facet? 12.07.13, 09:16
          keszurka napisała:

> Rosa, weźsię.

Ale że co?
          • misterni Re: Czy to przypadkiem nie jest twój facet? 12.07.13, 16:21
            Że weźsię.
    • asia_i_p Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 08:48
      Bardzo często, według mnie, niechęć do całej tej czasochłonnej, pracochłonnej, kosztownej i emocjonalnie wyczerpującej szopki, jaką jest proces zaręczyn i zaślubin. Jeżeli ktoś nie ma do tego ślubu wyraźnych przyczyn światopoglądowych, to wydawanie kilkudziesięciu tysięcy i ściąganie bliższej i dalszej rodziny, a także mobilizowanie się na gesty strywializowane przez setkę romantycznych komedii wydaje się odstraszające.
      • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 08:55
        asia_i_p napisała:

> Bardzo często, według mnie, niechęć do całej tej czasochłonnej, pracochłonnej,
        > kosztownej i emocjonalnie wyczerpującej szopki, jaką jest proces zaręczyn i zaś
        > lubin.

Pitolisz. Kobieta na chce weseliska na 300 osób, chce legalizacji związku czyli ślubu cywilnego. Dwie wizyty w urzędzie i parę stów. Ale wysiłek i kasa! No faktycznie! Po prostu facet się kredytami zarżnie na resztę życia.
        • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:33
          Spieszę z informacją, że nie tyle ślub co rozwód mogą go drogo kosztować, przy założeniu, że on więcej zarabia (a tak jest najczęściej w Polsce). Nie rozumiem tego pędu do małżeństwa. Jak on będzie chciał to i tak odejdzie.
      • majowa_lamia Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:03
        ale kto mówi o wydawaniu kilkudziesięciu tysięcy???
        ślub cywilny kosztuje 80 PLN

głupie gadanie - ma wszystko za darmo to po co mu ślub - nie zgadzam się z tym
        nie kocha - to po co mu ślub - to tak

u mnie było tak: przyleciał do mnie z drugiego końca Polski po krótkiej znajomości, zamieszkalismy razem, zrobiliśmy sobie dziecko, oświadczył się potem i wzięliśmy ślub

jak facet kocha i chce byc z tą właśnie - to się żeni - niezaleznie od wszystkich innych czynników dookoła

kropka
        • nihiru Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:08
          mój się oświadczył tydzień przed moim kilkumiesięcznym wyjazdem za granicęwink
      • crises Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:21
        Bzdura, z całym szacunkiem. Nie trzeba mieć żadnych "wyraźnych przyczyn światopoglądowych", żeby chcieć być żoną ukochanego mężczyzny, zwłaszcza, jak ma się z nim dziecko. A chęć ślubu wcale nie jest tożsama z chęcią organizowania owej szopki, więc to argument głupi jak pół kilo gwoździ - ogólnie, dla kochającego faceta, któremu zależy, kopnięcie się do USC i podpisanie paru papierków nie powinno stanowić żadnego problemu, niezależnie od tego, co myśli o "gestach strywializowanych przez setkę romantycznych komedii".
        • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:41
          Ale po co ślub?
          • crises Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:45
            Po to, że niektórzy odczuwają taką potrzebę - żadne inne uzasadnienie nie jest potrzebne.
          • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:47
            sen.bon napisał(a):

> Ale po co ślub?

Dlatego, że pani na tym bardzo zależy. A pan ją podobno kocha, więc nie powinien mieć problemu ze spełnieniem tego marzenia. A jak ma to znaczy, że ją okłamuje i zasługuje na kopa w zad. A alimenty i tak będzie musiał płacić, bo mają dziecko.
            • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:50
              Ale panu na ślubie nie zależy. Pani podobno go kocha, więc nie powinna mieć problemu ze spełnieniem tego marzenia tongue_out
              Konkubinat:
              1)alimenty na dziecko
              Małżeństwo:
              1)alimenty na dziecko
              2)alimenty na eks żonę
              3)podział majątku

Co mu się bardziej opłaca?
              • crises Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 09:59
                Ktoś, kto kocha, jest w stanie podjąć takie ryzyko. A jak myśli takimi kategoriami, to tym bardziej zasługuje na kopa w zad, out & over. Oczywiście z takimi ludźmi nie należy sobie robić dzieci, no ale mleko się już wylało.
                • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:20
                  Biorąc pod uwagę % rozwodów, to prawdopodobieństwo, że facet będzie żałował ślubu jest ogromne.
                • heca7 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:33
                  Ślub cywilny- taniocha.
                  Ślub kościelny- trochę drożej. Ale gdzie jest powiedziane , że potem musi być wesele/przyjęcie/obiad itd??? Mogą wyjść z kościoła i pojechać na zakupy do galerii tongue_out
              • princess_yo_yo Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:16
                jesli mowimy o oplacaniu sie kontekscie zwiazku to taki zwiazek mozna sobie wsadzic w 4 litery niezaleznie od stanu prawnego. bycie razem w takiej sytuacji nie ma kompletnie sensu.
                • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:19
                  No jasne. Tylko dlaczego to akurat facet ma być stroną przegraną w tym układzie? To tylko kobiety mogą dbać o swoje interesy?
                  • heca7 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:37
                    sen.bon napisał(a):

> No jasne. Tylko dlaczego to akurat facet ma być stroną przegraną w tym układzie
                    > ? To tylko kobiety mogą dbać o swoje interesy?
                    Bo to zwykle one zachodzą w ciąże i ponoszą zdrowotne i zawodowe konsekwencje. Bo to one zwykle po rozstaniu zostają z jednym albo więcej dzieckiem. A alimenty nie przypilnują chorego dzieciaka aby mama mogła pójść do pracy itd. Bo matka z dzieckiem ma trudniej na rynku zawodowym.
                    • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:47
                      Pani już ma 3,5-letnie dziecko.
                      Żadnych przeszkód żeby wziąć ten ślub nie mają, pan się asekuruje i tyle.
                      • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:50
                        Po raz kolejny to samo pytanie: po co ten ślub? Przecież tworzą rodzinę i bez niego.
                        • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:01
                          Dla higieny psychicznej i uregulowania kwestii prawnych. Niewiele kobiet dobrze znosi funkcjonowanie latami w konkubinacie, zwłaszcza jeśli jednak tego ślubu chcą jako podsumowania zaangażowania pana w związek.
                          Żyłam w 2 małżeństwach, od lat jestem w konkubinacie. Ślub w tym momencie mi zbędny, ale z czasem weźmiemy. Mam tę miłą świadomość, że mój partner chce bardziej i się deklaruje.
                          • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:03
                            Dlaczego źle znoszę funkcjonowanie w konkubinacie? Serio mówię, bo dla mnie jest to dość abstrakcyjne.
                            • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:05
                              sen.bon napisał(a):
                              > Dlaczego źle znoszę funkcjonowanie w konkubinacie? Serio mówię, bo dla mnie jes
                              > t to dość abstrakcyjne.

Bo kobiety, szczególnie w Polsce mają wpojone, że ich wartość potwierdza się faktem 'bycia chcianym' przez faceta. A 'chcenie' = ślub. Trochę to przypomina wylicytowanie klaczy na aukcji wink
                              • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:07
                                Kurczę, to jest upokarzające.
                                • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:09
                                  sen.bon napisał(a):
                                  > Kurczę, to jest upokarzające.

Ależ skąąąąd tongue_out
                              • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:08
                                Ślub ma skutki prawne + jest publicznym obwieszczeniem decyzji o zaangażowaniu, taka konwencja społeczna. Jest też odbiór kulturowy, którego bym nie lekceważyła.
                                • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:12
                                  triss_merigold6 napisała:
                                  > Ślub ma skutki prawne + jest publicznym obwieszczeniem decyzji o zaangażowaniu,
                                  > taka konwencja społeczna. Jest też odbiór kulturowy, którego bym nie lekceważyła.

Ale odbiór kulturowy jest właśnie taki - kobieta ma wartość, bo ktoś ją 'kupił'.

Co ciekawe - kobieta, która jest w związku bez ślubu społecznie odbierana jest jako ofiara, biedna pani, która daje wszystko 'za darmo'. Natomiast pan to jest gość, który się nieźle urządził bo ma wszystko 'za darmo'.

Czyż to nie jest upokarzające dla kobiety? Małżeństwo jako handel du.ą?
                                  • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:23
                                    Jest, ale kobiety (większość) robi wszystko, z nieznanych bliżej powodów, by ten stan rzeczy utrzymać.
                            • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:06
                              Ponieważ czują się wtorowo sorta. Drugiej jakości. Niepewnie.
                              Ponieważ skoro facet, mimo kilku lat wspólnego życia, prowadzenia razem gospodarstwa domowego i posiadania wspólnego dziecka, nie chce ślubu, to stawia pod znakiem zapytania trwałość związku i zaangażowanie uczuciowe.
                              • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:08
                                W dobie rozwodów, to małżeństwo nie gwarantuje ani trwałości ani zaangażowania uczuciowego. To nielogiczne.
                                • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:09
                                  Konkubinat nie gwarantuje tym bardziej.
                                  Nie musi być logiczne, małżeństwo ma wyższą rangę społeczną i prawną niż konkubinat.
                                  • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:24
                                    To o co w końcu chodzi o deklarację trwałości i uczuć, czy też o możliwość dowartościowania siebie i chwalenia się przed ciotkami?
                                    • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:48
                                      O to pierwsze przede wszystkim. Co do dowartościowania się - nie jest fajnie żyć ze stemplem on nie chce się ze mną ożenić i udawac, że wszystko jest super.
                                      • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:52
                                        Wiesz, tylko facetom raczej nie przeszkadza brak deklaracji trwałości i miłości, a kobietom owszem. To mnie właśnie zastanawia. Mężczyzna bez problemu żyje z łatką ,,nie mamy ślubu" a kobiecie to bardzo przeszkadza.
                                        • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:57
                                          WOW, odkrywasz, ze płcie różnią sie od siebie czymś poza trzeciorzędnymi cechami płciowymi? Gratuluje, lepiej późno niż wcale.
                                          • altz Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:03
                                            > WOW, odkrywasz, ze płcie różnią sie od siebie czymś poza trzeciorzędnymi cecham
                                            > i płciowymi? Gratuluje, lepiej późno niż wcale.

Triss, tchórzu! Uciekasz przed pytaniem.
                                            Metoda: obśmiać problem, gdy się traci pewność siebie zamiast się przyznać, że nie wiesz
                                            • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:07
                                              Ja wiem dlaczego i napisałam wyżej. Jeśli ta odpowiedź wam nie odpowiada, to trudno.
                                          • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:05
                                            > WOW, odkrywasz, ze płcie różnią sie od siebie czymś poza trzeciorzędnymi
                                            > cechami płciowymi? Gratuluje, lepiej późno niż wcale.

Płcie są różnie traktowane a nie 'różnią się'. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat na tym tle dokonała się prawdziwa rewolucja ale geny przecież mamy te same. W pokoleniu naszych babek mieszkanie ze sobą bez ślubu było sodomą i gomorą. Teraz nikomu nie przeszkadza. Mamy inną płeć od naszych babek?
                                            • triss_merigold6 Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:09
                                              Na pacz, najwyraźniej jednak tej nieszczęsnej kobiecie z wątku przeszkadza wieloletnie mieszkanie ze sobą bez ślubu. Sądząc po liczbie wątków na ten tema na f. kobieta, wielu paniom przeszkadza jeśli nie są traktowane poważnie.
                                          • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:13
                                            Mnie interesuje powód różnicy w postrzeganiu małżeństwa.
                                            • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:18
                                              sen.bon napisał(a):

> Mnie interesuje powód różnicy w postrzeganiu małżeństwa.

Jeśli nie rozumiesz, skąd ta różnica i przeszkadza ci ona, zawsze możesz zagustować w jakimś przedstawicielu własnej płci. Nie będzie nalegał na ślub. big_grin
                                              • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:25
                                                A bo ja wiem. Ostatnio środowiska homoseksualne drą pyskio zalegalizowanie ich związków. No i jest jeszcze problem, że mimo wszystko wolę cycki od penisów.
                                                W tym całym gadaniu o małżeństwie wnerwia mnie pitolenie o deklaracjach trwałości i miłości. Tu chodzi zwyczajnie o forsę. Pani zyskuje bezpieczeństwo finansowe, pełen dostęp do zasobów pieniężnych swojego mężczyzny.
                                        • przystanek_tramwajowy Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:08
                                          Rozumiem, że ty sen.bon jesteś uczciwy i od razu mówisz kobiecie, że nie uznajesz związków formalnych? Czy też jesteś może palantem, który najpierw zwodzi latami, że może, że za rok, dwa, trzy... Pan z wątku założycielskiego powinien być uczciwy i przestać kobietę zwodzić, wiedziałaby na czym stoi.
                                          • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 12:13
                                            Owszem, facet powinien jej powiedzieć od razu, że nie uznaje związków formalnych. Wtedy by wiedział, czy babka jest z nim, bo go kocha, czy też po to by podnieść swój status społeczny i cieszyć się białą kiecką.
                                • z_lasu Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:42
                                  Naprawdę nie odróżniasz deklaracji od gwarancji? Zadzwoniłam dzisiaj do kontrahenta, żeby potwierdzić spotkanie. Tym samym zadeklarowałam chęć dokonania transakcji. Oczywiście, nie ma żadnej gwarancji, że transakcja dojdzie do skutku, ani nawet, że spotkanie się odbędzie. Ale istotne jest, że obie strony zadeklarowały chęć. I o tę deklarację tu chodzi. "Tak, traktuję ten związek poważnie, chcę w niego angażować zasoby, nie zamierzam się wymiksować przy pierwszej lepszej okazji". I naprawdę nie papier jest ważny, ale deklaracja potwierdzona czynami. No, ale jak tej deklaracji nie ma - to wtedy lepiej jest mieć ślub, jako zabezpieczenie prawne interesów.
                  • princess_yo_yo Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:24
                    jaka strona przegrana, ktos go przykuwa do kaloryfera? ma nakazane gdzies ze musi byc w zwiazku tylko z ta akurat pania ktora na dodatek chce slubu? zaraz sie okaze ze biedny misiu bedzie o azyl gdzies musial prosic bo mu sie tutaj forced marriage szykuje wink
              • misterni Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:58
                sen.bon napisał(a):

2)alimenty na eks żonę

Nie fantazjuj, taka sytuacja jest niezwykle rzadka.

3)podział majątku

Jeżeli przez lata dorabiali się razem nawet bez ślubu, to wszystko powinno być wspólne i do podziału przy rozstaniu. Mam znajomych, którzy od ponad 20 lat są razem bez ślubu i we wszystkich aktach własności figurują oboje - wspólny dom, wspólne działki, wspólne samochody, etc
                Przy ewentualnym rozstaniu dzieliliby się jak przy rozwodzie.
                • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:04
                  Przy małych różnicach zarobkowych to rzeczywiście tak jest ok. Ale gdy różnice są znaczne np. ona jest nauczycielką, a on chirurgiem/biznesmenem/ managerem w korpo to moim skromnym zdaniem taki podział jest troszkę niesprawiedliwy.
                  • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:15
                    sen.bon napisał(a):
                    > Przy małych różnicach zarobkowych to rzeczywiście tak jest ok. Ale gdy różnice
                    > są znaczne np. ona jest nauczycielką, a on chirurgiem/biznesmenem/ managerem w
                    > korpo to moim skromnym zdaniem taki podział jest troszkę niesprawiedliwy.

Podział majątku 'na pół' też nie zawsze jest sprawiedliwy. Nie mówiąc już o tym, że większość np. biznesmenów ma rozdzielność majątkową więc o czym tu mówić...
                    • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:22
                      Tylko, że większość babek odebrałaby propozycję intercyzy jak walnięcie pięścią w twarz. I zaczęłoby się gadanie, że facet nie traktuje jej poważnie itd.itp.
                      • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:25
                        sen.bon napisał(a):
                        > Tylko, że większość babek odebrałaby propozycję intercyzy jak walnięcie pięścią
                        > w twarz. I zaczęłoby się gadanie, że facet nie traktuje jej poważnie itd.itp.

No bo tanio swojej du.y nie sprzedadzą tongue_out
                        • sen.bon Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 11:30
                          A facet to ma niby za darmo oddawać swoje przyrodzenie, hę? big_grin
                          • misterni Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 14:42
                            Strasznie zabawne jesteście uncertain

Co do podziału, to nie bierze się pod uwagę wyłącznie wkładu finansowego.
                            Liczy się też zaangażowanie czasowe w prowadzenie domu, wychowywanie dzieci etc.
                            To nie jest tak, że jeśli pani zarabia 1/5 tego co mąż, to przy podziale dostaje 1/5 i to ma niby być sprawiedliwe.
                            • araceli Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:11
                              misterni napisała:
                              > Co do podziału, to nie bierze się pod uwagę wyłącznie wkładu finansowego.
                              > Liczy się też zaangażowanie czasowe w prowadzenie domu, wychowywanie dzieci etc.
                              > To nie jest tak, że jeśli pani zarabia 1/5 tego co mąż, to przy podziale dostaj
                              > e 1/5 i to ma niby być sprawiedliwe.

A jak pani ma do dyspozycji nańkę i gosposię to podział pół na pół ma być sprawiedliwy?
                              • misterni Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 16:19
                                Pan w pracy też ma kadrę podwładną.
    • princess_yo_yo Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 10:11
      ja to jestem najwyrazniej starej daty i na dodatek widze swiat prosto.
      w glowie takiego chlopa siedzi dokladnie to co widac wszem i wobec - nie chce sie zenic, w tym kontekscie akurat z kobieta z ktora aktualnie jest. proponuje sie z tym pogodzic i isc dalej niekoniecznie razem skoro obie strony maja bardzo odmienne poglady na zycie razem.
      btw, co to znaczy uregulowac prawnie? slub to slub. z tego co wiem w pl istnieje jedna instytucja malzenstwa niezaleznie od tego czy sie papier podpisuje w kosciele czy w urzedzie.
    • triss_merigold6 Powinnam wydać poradnik 12.07.13, 10:54
      Coraz częściej rozważam zebranie swoich odpowiedzi z ematki i innych forów i wydanie poradnika z odpowiedziami na FAQ. Jeden rozdział poświęcony by był rozważaniom na temat Dlaczego on nie chce się oświadczyć/ożenić i twierdzi, że to nieodpowiedni moment.
      Ano nie chce ponieważ nie ma motywacji. Mówi, że kocha? Bardzo pięknie, mówienie nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje. Deklaracja fajowa, a gdzie konkrety?
    • tosterowa Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 14:18
      Ona to też raczej "nieżyciowa", jak chce, a nic nie robi z "brakiem chęci" pana.
      Niechże mu powie, że czas się ożenić i sądzi, że 17 sierpnia jest fantastyczną datą, a w związku z tym muszą już iść do USC pozałatwiać formalności, niech zarezerwuje knajpę na przyjęcie, pozaprasza teściowe, wyłoży część funduszy i zażąda od pana reszty, wybierze sukienkę i serwetki, zapyta pana, czy dj którego znalazła w necie mu odpowiada. Jezu, sporej grupie panów lotto, czy się ożenią, czy nie, a żenią się, bo właśnie baby wszystko przygotowują i to one nie poddają w wątpliwość, że może być inaczej!
    • sevenova Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 15:59
      Oj już tak nie kraczcie wszystkie...
      Polecam film "Kobiety pragną bardziej" i wątek Aniston-Affleck.
      Piękny IMO.
    • podkocem Re: dlaczego facet może nie chcieć się oświadczyć 12.07.13, 22:00
      Twierdzi, że to nie pora i że między nim
      > i nie układa się zawsze tak, jakby chciał.

No to chyba. jasne?

Mój zawsze twierdził, że:
      - nie wierzy w małzeństwo
      - małzeństwo to pierwszy krok do rozwodu

Pobieramy się ze względu na kupno domu i moją potencjalną rezygnację z pracy (powiedziałam, ze bez papierka w domu nie zostanę i już).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka