Dodaj do ulubionych

Czym posłodzić kompot?

17.07.13, 22:15
Sezon na owoce w pełni, zatem jak w temacie, wszak cukier to samo zło.
Obserwuj wątek
    • kleo881 Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 22:18
      Ja stawiam pierwsze kroki w robieniu kompotow i dzemow, i cukier sypie sie kilogramami ;-p
      • opium74 Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 22:21
        Do kompotu fruktoza a do dzemow jako zageszczacz Agar Agar
        • bombastycznie Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 22:35
          do zagęszczania można też użyć pektyny, to naturalna substancja w owocach, która zagęszcza przetwory, o ile się nie mylę dużo pektyny mają owoce dzikiej róży dlatego łatwo zrobić z niej dżem
        • zlotarybka_1 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:04
          opium74 napisała:

> Do kompotu fruktoza

fruktoza ponoć rozwala wątrobę (słowa mojego diabetologa)
          • opium74 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 21:00
            Fruktoza jest cukrem występującym w owocach.
            Co ma w nim rozwalić wątrobę bardziej niż zwykły cukier który rozwala tez trzustke?
        • przeciwcialo Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 17:27
          A fuj...
    • d.o.s.i.a Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 22:52
      Xylitolem. Zdrowy na zeby.
      • malgosiek2 Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 22:56
        Stewia/roślina/, to naturalny słodzik i zero kalorii smile
        • lola211 Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 22:58
          Ale ma posmak,ktory dosc trudno jest mi zaakceptowac.
          Kompot słodze brazowym cukrem,ale umiarkowanie, ma byc go tylko tyle,by kwas nie wykrecał.
          • misterni Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 23:07
            Ja tak jak Lola - brązowy cukier z umiarem, czasem miód
          • mvszka Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:03
            stewia oczyszczona nie ma żadnego posmaku, problem pojawia się gdy ktoś nie wie ile słodzić bo skoncentrowana stewia ma dołączoną miarkę jak dla krasnoludka i nawet tym można przesłodzić a wtedy pojawia się gorzki smak
            • misterni Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 13:19
              Stevie czasem używam i niestety, nawet jak idealnie dobierze się proporcję, pozostaje taki nieprzyjemny posmak.
              • mvszka Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 19:48
                ja stewię używam cały czas i nie czuję żadnego posmaku ale stewia nie równa stewii jak widać
                • misterni Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 20:59
                  Raczej to chyba kwestia indywidualnych upodobań.
                  • mvszka Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 21:04
                    są też przyzwyczajenia
        • mika2 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:55
          Stewią posłodziłam kawę - ok, nie zmienia smaku. Ale jak zrobiłam sobie twarożek na słodko - ohyda ! Mąż zjadł i nie czuł nic dziwnego...
      • mvszka Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:00
        a jaki zdrowy na żołądek
    • aurinko Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 23:04
      Ksylitolem.
    • levoonia Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 23:13
      a dziecko będzie piło? w jakim wieku? stewię bym odpuściła bo słodziki, nawet naturalne, mieszają w układzie nerwowym malucha, ksylitol poniżej 3 roku też nie wskazany.

z wielu owoców kompot smakuje całkiem ok bez dosładzania.

• aurinko Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 23:23
        Moje dzieci baaardzo rzadko piją kompoty (5 może 6 razy w roku), żadne nie wyczuło, że kompot jest czymś innym dosłodzony niż cukier. Córka (6l) lubi twaróg z jogurtem naturalnym lekko dosłodzony, sama sobie robi z ksylitolem nawet jak obok stoi cukierniczka ze zwykłym cukrem, bo wie, że ksylitol zdrowszy.
        Co do podawania ksylitolu dzieciom poniżej 3rż to ograniczenie spowodowane jest wyłącznie efektem przeczyszczającym (w przypadku spożywania zbyt dużej ilości ksylitolu), u maluchów wystarczy trzymać się odpowiedniej ilości (o ile w ogóle jest konieczne słodzenie takim maluchom?).
      • maderta Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 09:03
        Kompoty gotuję dla dzieci 3 i 8 lat.
    • marghe_72 Re: Czym posłodzić kompot? 17.07.13, 23:17
      Niczym
      ksylitolem
      fruktozą
      stewią
      cukrem brązowym

w takiej kolejności smile
    • adellante12 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 07:51
      To moze sól? Skoro cukier to samo zło... smile
      • feleedia Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:23
        Mamciom mocno wali w dekiel...brązowy cukier, słodziki i inne erzatze.

Bo jak wiadomo od picia kompotu z cukrem czernieją zęby, człowiek robi się bezpłodny a dzieci dostają autyzmu big_grin
        • luxfera1 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:30
          A po co kompot?Do picia woda a owoce na surowo.
          Taniej,zdrowiej.
          • feleedia Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:39
            Bo kompot jest dobry.
            • luxfera1 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:42
              smaczny w sensie
              bo czy dobry to już kwestia dyskusyjnasmile
              • feleedia Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:45
                Smaczny w sensie smacznego. Ja lubię, maż lubi, dzieci lubią, także mnóstwo innych osób lubi.
    • mamusia1999 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:41
      stevia - bardzo agresywna w smaku.
      ja w wielu sytuacjach uzywam erytritolu.
      fruktoza dodaje przetworom owocowym smaku, a ma korzystniejszy indeks glykemiczny.
      ale kompotow nie robie, wole do picia soki.
      • feleedia Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:47
        "fruktoza dodaje przetworom owocowym smaku, a ma korzystniejszy indeks glykemiczny"

Powiem to teściowej kiedy przyjdę na niedzielny obiad, a ona postawi na stół renklodowy big_grin
        • mamusia1999 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 09:18
          o ile tesciowka ma nadwage badz podwyzszony cukier, to ta informacja moze zmienic jej zycie ;P

za poziom wyksztalcenia tesciowki nie czuje sie odpowiedzialna.

• feleedia Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 09:26
            Tu na forum każda ma teściową z doktoratem, chadzającą na wernisaże, z mnóstwe schorzeń do leczenia big_grin
          • feel_good_inc Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 10:41
            mamusia1999 napisała:
            > o ile tesciowka ma nadwage badz podwyzszony cukier, to ta informacja moze zmien
            > ic jej zycie ;P

Nie no, sorry Winnetou, fruktoza dla człowieka z nadwagą? Co prawda nie powoduje wyrzutu insuliny, ale jest momentalnie przerabiana na tłuszcz, podnosząc też poziom trójglicerydów we krwi.
            Ksylitol albo jeszcze lepiej erytritol za to jak najbardziej!
    • lauren6 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 08:49
      Cukier to samo zło tylko dla cukrzyków. Dla zdrowych ludzi jest lepszy niż sztuczne słodziki.
      Ale jeśli nie chcesz słodzić cukrem to wybrałabym fruktozę.
      • feel_good_inc Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 10:53
        lauren6 napisała:
        > Cukier to samo zło tylko dla cukrzyków. Dla zdrowych ludzi jest lepszy niż sztu
        > czne słodziki.

Hurr durr... Ile jeszcze będą po internecie krążyć te bzdury o straszliwych słodzikach odpowiedzialnych za całe zło na świecie? Przecież to głupsze nawet od historyjek o szczepionkach i homeopatii...
        Które to słodziki są takie szkodliwe? Stewiole? Alkohole polihydroksylowe? A może Aspartam, który podawany w gigantycznych dawkach szczurom i odkładając się w ich tkankach (inny metabolizm niż u człowieka) został oskarżony o powodowanie raka? I to mimo tego, że szczury karmione aspartamem żyły dłużej niż te karmione cukrem?

> Ale jeśli nie chcesz słodzić cukrem to wybrałabym fruktozę.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Ile jeszcze ta największa pomyłka Montignaca będzie krążyć po internecie?
        • lauren6 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:58
          feel_good_inc napisał:

> I to mimo tego, że szczury karmione aspartamem żyły dłużej niż te karmione cukrem?

Podaj dowody tych genialnych twierdzeń, albo gtfo.

Tak chodzi mi m.in. o aspartam, który nie jest naturalną substancją i w trakcie jego rozkładu wydzielają się związki chemiczne, które są szkodliwe dla organizmu człowieka.

Może należysz do tego rodzaju ludzi co nie wierzą w szkodliwość picia w ciąży, opalania, bo czerniaka nie dostaje się zaraz po wyjściu z solarium tylko po 30 latach. Jak dla mnie możesz sobie chlać napoje z aspartamem, ale nie nazywaj bzdurą, że ktoś woli zminimalizować szansę zapadnięcia na jakiś paskudny nowotwór za kilka dziesięcioleci.

Cukier ludzie spożywają od wieków, jednak to w ostatnich dziesięcioleciach notuje się wzrost zachorowań na różnego rodzaju nowotwory. Nie mam wpływu na to czy marchewka, którą zjadam jest naszpikowana ołowiem, bo rosła koło ruchliwej szosy. Mogę jednak z własnej woli wystrzegać się chemicznego syfu, którego wpływ nie na organizm nie jest do końca zbadany (dlaczego użycie aspartamu już wielokrotnie zakazywano?). Jak już wyżej pisałam jak dla mnie możesz się napchać aspartamami i benzoesanami sodu. Ja podziękuję za takie specjały.
          • d.o.s.i.a Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 13:32
            > Cukier ludzie spożywają od wieków,

I wlasnie od kiedy go spozywaja objawily sie wszelkie choroby metaboliczne typu cukrzyca II oraz otylosc...
            Cukier jest trucizna, jakby na niego nie patrzec, wiec jesli masz vhopla na punkcie zdrowej zywnosci, to badz chociaz konsekwentna...
            • przeciwcialo Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 17:33
              Kiedys cukier był rarytasem a nawet na kartki wink
              Cukier sam w sobie zły nie jest, gorsze sa tłuszcze trans, syropy glukozowe itp.
            • kiddy Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 19:32
              Uuuu, zdziwiłabyś się, o ile wcześniej się pojawiły. Słynny Oetzi miał chorobę wieńcową i oznaki chorób typowo cywilizacyjnych. A gość zginął 3300 lat p.n.e i zasadniczo by w dobrej formie, żył długo jak na owe czasy. Badacze wiążą choroby cywilizacyjne z osiadłym trybem życia i spożywaniem zbóż oraz nabiału. W ostatnim National Geographic jest o tym ciekawy tekst.
      • d.o.s.i.a Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:24
        > Cukier to samo zło tylko dla cukrzyków. Dla zdrowych ludzi jest lepszy niż sztu
        > czne słodziki.

W czym jest ten cukier lepszy? Cukier u zdrowych ludzi prowadzi wlasnie do cukrzycy, wiec nie wiem w czym mialby byc lepszy niz slodziki. Nie mowiac juz o zagrozeniu prochnica...

I co masz na mysli mowiac SZTUCZNE slodziki? Stewia, czy ksylitol sa tak samo naturalne jak cukier.

Ksylitol jest dobrodziejstwem dla zebow, w dodatku ma praktycznie zerowy indeks glikemiczny, wiec nawet nie porownuj go do cukru, bo porownujesz lekarstwo z trucizna.
        • przeciwcialo Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 17:33
          Cukrzycy nie dostaje się od jedzenia cukru. To trochę bardziej skomplikowane.
    • kerri31 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:07
      Ja słodzę cukrem bo przecież nie słodzikiem...
      Ale zawsze na zdrowo można posłodzić stewią.
      • penelopa40 Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:31
        xylitol czyli cukier z brzozy! samo dobro...
        • d.o.s.i.a Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:37
          > xylitol czyli cukier z brzozy! samo dobro...

Nie chwal sie swoja ignorancja, tylko sie najpierw doucz.
          • wtopek Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 11:44
            cukier smakuje lepiej niż słodziki
    • adwarp miodem n/t 18.07.13, 11:44
    • misterni Diabex 18.07.13, 14:20
      Smakiem chyba najbardziej zbliżony do zwykłego cukru. Kiedyś go używałam, chyba do niego wrócę.
    • zerozdziwien Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 15:31
      ja daję figi lub daktyle(suszone) lub rodzynki
    • przeciwcialo Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 17:26
      Cukier to nie jest samo zło, sa gorsze dosładzacze niz poczciwy kryształ.
    • tyggrysio Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 17:28
      Rodzynkamk
    • mynia_pynia Re: Czym posłodzić kompot? 18.07.13, 20:55
      Do kompotu dodaje zwykły biały cukier.
      Herbaty owocowe słodzę miodem.
    • jozefx321 [...] 19.10.18, 11:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mama-ola Re: Czym posłodzić kompot? 19.10.18, 11:54
      Kompot posłodzić cukrem i się nie wygłupiać smile
    • tt-tka Re: Czym posłodzić kompot? 19.10.18, 12:31
      Stewia.
      Miod.
      Nie slodzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka