Dodaj do ulubionych

PiS 40% poparcia i co wy na to?

19.07.13, 10:17
Chciałabym zapytać całkiem serio, jak się zapatrujecie na taką perspektywę? Mam sporo do zarzucenia Platformie, ale dorwanie się do władzy Kaczyńskiego i spółki i rządzenie przez nich samodzielnie (więc hulaj dusza) przeraża mnie nieporównanie bardziej. Naprawdę ludzie mają aż tak kiepską pamięć? Co się porobiło ludziom w głowach, bo chyba nie do końca ogarniam. Słuchając sondaży mam wrażenie, jakbym znalazła się nagle w jakimś obcym, groźnym państwie, którego nastrojów społecznych nie rozumiem. Tusk jaki jest każdy widzi, ale nikt mi nie wmówi, że paranoiczny i ksenofobiczny Kaczyński jest i będzie lepszy, no way.
A może własnie my tacy jesteśmy? Paranoiczni, ksenofobiczni, podatni na demagogię? Niech mi to ktoś mądry wytłumaczy, bo nie wiem, czy jest sens remont w kuchni robić tongue_out
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:21
      mnie oni wszyscy zaczynają odrzucac. szukam nowej opcji, ale cóż, prawda jest taka że nie ma co marnować głosu na małą partię. trzeba bedzie wybierac z dużych, a tam standardowo te same gęby, ta sama paplanina...
    • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:21
      Pamiętaj, że nic tak nie boli jak miłość zawiedziona- a Donek rozbuchał nadzieje, żaden też rząd nie miał od 1989 r. takiej możliwości realnej władzy i zmian, bo mają wszystko, na wielu szczeblach władzy. I myślę, ze ten sondaż to nie wyraz miłości do Jarkacza, ale teraz PO jest jak w 2007 r. PIS - "byle nie PO". Po prostu PIS przestał być straszakiem.
      • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:24
        Ale to jest cały czas ten sam PiS, ten sam Kaczyński, którego ci sami ludzie kilka lat temu nie cierpieli i wyśmiewali i nagle w tajemniczy sposób zmienił się w męża stanu? Po raz kolejny przekonuje się, jakim wadliwym systemem jest demokracja. Glosują w większości ludzie, którzy kierują się emocjonalnymi zrywami, nie logiką. Wiem, ameryki nie odkryłam, ale lubię się czasem tak po ludzku podziwiować smile
        • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:26
          No Jarkacz jest ten sam (nawet wiem, co będzie jego pierwszą decyzją, jeśli dostanie władzę: odwołanie Arabskiego big_grin ) , ale Donek okazał się nagi, a wokół sitwa- tak to widzą. I bardziej boli nagi Donek (z całym tylko PR, który przestał działać) niż Jarkacz, poza tym wielu młodych nie ma pojęcia o czasach rządów PISu.
          • lilly_about Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:29
            Tyle że ten nagi Donek rządzi ładnych kilka lat, natomiast Jaro rządził burzliwie, krótko i na bardzo niskim poziomie.
            • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:30
              Ale ludzie po 7 latach nie pamiętają, patrzą na swoje tu i teraz. Tak to działa- dodaj do tego młodych, dla których PO jest jak kiedyś PIS (wiem, bo mam kontakt w wieloma licealistami, którzy do głosowania pójdą, mają 18/19 lat, w 2005 r. byli dziećmi).
              • lilly_about Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:34
                PiS jest targetem dla młodych i odwrotnie?
                • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:05
                  Nie wiem, wiem, że cos ich w PISie pociąga.
                  • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:16
                    Ja wiem co. W świecie Kaczyńskiego wszystko jest proste, czarno - białe, określone, role i rekwizyty już rozdano. Dla zagubionych i poszukujących to bardzo pociągająca perspektywa.
                    • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:31
                      Masz rację i TO właśnie pociąga wiele osób, szczególnie młodych wierzących, ze świat to prosty twór.
                  • lilly_about Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:18
                    Paranoje. Dzisiejsza młodzież tez taka nieogarnięta.
                    • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:29
                      naprawdę? a jak PO głosami młodzieży wygrało pierwsze wybory to młodzież wtedy była taka wspaniała i dojrzała. to jak to jest? ci sami ludzi, jak glosują zgodnie z Twoimi poglądami są ok, a jak nie - to już be? coś mi się nie zgadza.
                      • lilly_about Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:18
                        Znasz pojecie ironii? Wierzę w młodzież wink
        • claudel6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:49
          nikt się nie zmienił w męża stanu, ale ludzie nie chca głosować na PO, bo ich ta partia na całej linii zawiodła. ja np. nie chcę, choc by nie wiem co. i nie zagłosuję. choć ostatnim razem, jak PIS doszedł do władzy, wyemigrowałam z kraju.
          • marychna31 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 20.07.13, 13:51
            > agłosuję. choć ostatnim razem, jak PIS doszedł do władzy, wyemigrowałam z kraju
            > .

Wyemigrowałaś z powodu dojścia PIS do władzy?
        • landora Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 20.07.13, 10:10
          Ludzie mają krótką pamięć, co widać w komentarzach pod artykułem o tęsknocie za komuną. Jedna osoba teskniła nawet za prawdziwą szynką z czasów komuny (???).
          • j_a_ch Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 20.07.13, 10:38
            > Ludzie mają krótką pamięć, co widać w komentarzach pod artykułem o tęsknocie za
            > komuną

Od czasów komuny minęło tyle lat, że aż tak nie dziwi idealizacja. Ale od czasów rządów Jarka zaledwie parę lat, a wszystko już wybaczone tongue_out Może to katolicka mentalność tak działa...?
            Żeby jeszcze się kamuflowali jakoś przebiegle, ale nie! Są jak otwarta księga. Już chcą gmerać w lekturach, zmieniać nazwy zespołom...paranoja is back big_grin
            Jak dojdą do władzy nie będzie "niepokornych", za to będą "nieprawi, niegodni i nieprawdziwi". Nie wiem kim trzeba być, żeby z całą świadomością oddać na nich swój głos.
          • kochamruskieileniwe Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 20.07.13, 15:49

A to ja akurat rozumiem.....
            Szynka smakowała szynką i nie była pompowana rożnymi świństwami. Skład - mięso plus sól peklowa. To wszystko.
            smile
      • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:28
        marzeka1 napisała:
        > Po prostu PIS przestał być straszakiem.

Nie przestał. Nikt myślący, który głosował na PO nie zagłosuje na PiS, aż tak głupi to ludzie nie są - przynajmniej mam nadzieję.
        • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:46
          Nie zagłosują też na PO. W znacznej części.
          • mood_indigo Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 13:01
            Zagrożenie polega na tym, że ci co głosowali na PO więcej głosować nie pójdą, bo nie ma na kogo. A pisoludy pójdą...
            • aurinko Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 16:20
              mood_indigo napisała:

> Zagrożenie polega na tym, że ci co głosowali na PO więcej głosować nie pójdą, b
              > o nie ma na kogo.

Dokładnie. Ja dla siebie innego wyjścia nie widzę.
    • dorotakatarzyna Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:25
      Będzie u nas jak w Egipcie - rok temu Mursiego wybrali, i już go obalili.
      A remont w kuchni rób, bo jak Janosik Kaczyński wygra, to rozpieprzy wszystko, i już długo nas na nic nie będzie stać...
    • lilly_about Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:26
      Mam takie samo zdanie, co ty. Dziwi mnie krótka pamięć Polaków. Mam jednak cichą nadzieję, że do wyborów PiS zdąży się osmieszyć szukając haków na przeciwników i im słupki polecą choć trochę.
    • angazetka Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:26
      > A może własnie my tacy jesteśmy? Paranoiczni, ksenofobiczni, podatni na demagogię?

Jesteśmy. Nie mam złudzeń.
      I też z niepokojem patrzę na słupki sondaży. Podczas niedawnego sprzątania przeglądałam "Polityki" z okresu rządów PiSu - już faktycznie nieco zapomniałam, co wtedy było, z jakim obrzydzeniem oglądałam serwisy informacyjne. Ludzie też zapominają i kupują te proste rozwiązania.
    • woman_in_love ludzi niezmiernie pociąga ta paranoiczność PiS 19.07.13, 10:31
      Gdyż i albowiem mają nadzieję, że skoncentrują się oni na Smoleńsku, spiskach, zamachach, ksenofobii, tropieniu czarownic i tak dalej i dalej. I w związku z powyższym nie będą już mieli czasu i głowy na reformy a`la Vincent Rostowski oraz różne inne pomy(s)ły gospodarcze i nic już nie będą psuli.

A nawet mają nadzieję, że przy okazji tropienia czarownic polecą głowy wielu urzędników zatrudnionych przez PO, co odchudzi administrację o 20%. Zapewne płonne nadzieje.

Wielu ludzi też nadal pamięta, że Kaczyński jako jedyny obniżył kiedyś podatki. Natomiast Tusk nie spełnił obietnic wyborczych. I dlatego jesteście w mniejszości a PiS ma takie poparcie.
      • martishia7 Re: ludzi niezmiernie pociąga ta paranoiczność Pi 19.07.13, 10:47
        >
        > Wielu ludzi też nadal pamięta, że Kaczyński jako jedyny obniżył kiedyś podatki.

Jeszcze Leszek Miller - akcyzę obniżył wink
        • woman_in_love Re: ludzi niezmiernie pociąga ta paranoiczność Pi 19.07.13, 10:50
          w ramach dostosowanie do UE, więc się nie liczy
        • lauren6 Re: ludzi niezmiernie pociąga ta paranoiczność Pi 19.07.13, 10:55
          Miller przede wszystkim wprowadził liniowy CIT.
          • martishia7 Re: ludzi niezmiernie pociąga ta paranoiczność Pi 19.07.13, 11:25
            Racja! Zapomniałam, tylko spirytualia mi zostały we wdzięcznej pamięci tongue_out
    • sen.bon Dzięki Bogu 19.07.13, 10:33
      Nie jestem miłośnikiem PiS-u ale z ulgą zobaczą Jarka na miejscu Donalda.
      • 1monia4 Re: Dzięki Bogu 19.07.13, 10:50
        dokladnie tak.
        Ciekawe ,że wy wszyscy lapiecie sie na aktualną gadkę-szmatkę.I to wam nie przeszkadza.Grunt to mówic to co sie chce uslyszeć-a ,że potem troche nie wychodzi-cóz -trudno
    • lauren6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:34
      Ludzie nie głosują na PIS tylko przeciwko PO.
      PO dwa razy wygrało na niechęci narodu do PISu (bo przecież nie programem wyborczym) i teraz ich konkurencja zrobi dokładnie ten sam numer. Ludzie zagłosują w swoim odczuciu na mniejsze zło, co wcale nie świadczy o tym, że mają krótką pamięć, a jedynie o desperacji i braku alternatywy.
      • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:37
        lauren6 napisała:
        > Ludzie zagłosują w swoim odczuciu na mniejsze zło, o wcale nie świadczy o tym,
        > że mają krótką pamięć, a jedynie o desperacji i braku alternatywy.

Osobiście nie wierzę, że ktokolwiek głosował na PO zagłosuje na PiS jako 'mniejsze zło'. Już prędzej nie pójdzie wcale na wybory.
        • lauren6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:42
          Wierzyć nie musisz, takie są fakty.
          • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:06
            lauren6 napisała:
            > Wierzyć nie musisz, takie są fakty.

'Fakty' to będą po wyborach. Teraz ludzie są rozgoryczeni ale nie wierzę, że świadomie zagłosują na Jarkacza jako na 'mniejsze zło' bo to jest dla nich zło totalne, bez straszenia. Prawdopodobnie będzie tak jak pisze Claudel poniżej - nie pójdą albo zagłosują na RP lub SLD. Ja osobiście jestem w tej drugiej grupie.
            • lauren6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:33
              Może. Ja w przeszłości głosowałam i na SLD, na RP, i na żadne z tych dwóch nie oddam już głosu. Może te partie utrzymają się na powierzchni dzięki głosom ex wyborców PO, bo ja w tej chwili na wybory bym nie poszła.
        • claudel6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:52
          oczywiście, ze nie, to nie tak działą. dawni PO-owcy albo nie pojdą do wyborów, reszta zagłosuje na RP lub SLD. ale że głosy zostaną odebrane PO, to wygra PIS,. co prawda bez bezwględnej większości parlamentarnej i zdolności koalicyjnej.
          • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:07
            claudel6 napisała:
            > dawni PO-owcy albo nie pojdą do wyborów, eszta zagłosuje na RP lub SLD.
            > r ale że głosy zostaną odebrane PO, to wygra PIS.
            > , co prawda bez bezwględnej większości parlamentarnej i zdolności koalicyjnej.

Też tak sądzę smile
    • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:36
      morgen_stern napisała:
      > Słuchając sondaży mam wrażenie,
      > jakbym znalazła się nagle w jakimś obcym, groźnym państwie, którego nastrojów
      > społecznych nie rozumiem. Tusk jaki jest każdy widzi, ale nikt mi nie wmówi, ż
      > e paranoiczny i ksenofobiczny Kaczyński jest i będzie lepszy, no way.

Nie martw się - do wyborów Jarkacz skutecznie wystraszy potencjalnych głosujących. PiS może zdobyć najwyższą pozycję w wyborach ale nie uda mu się stworzyć rządu - bo z kim? ewentualnie z PSL-em tylko o ile PSL będzie tak głupi, żeby iść na powtórkę 2005-2007.
      • ca.melia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:41
        Liczę na to, że PiS za chwilę polegnie bo oni się nie zmienili.
      • lauren6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:44
        Jesteś naiwna jeśli wierzysz, że np Miller dla władzy nie sprzedałby ideałów lewicowych.
        Poza tym do wyborów jest jeszcze troche czasu i nie zdziwię się jak pojawi się jakaś faszyzująca nowa prawica, która przekroczy próg 5%.
    • mnb0 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:39
      A czym sie rozni PIS od PO?
      • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:43
        mnb0 napisała:
        > A czym sie rozni PIS od PO?

PO może nic nie robi ale 'po pierwsze nie szkodzić' jest lepsze od 'religii smoleńskiej', pójścia na wojnę ze wschodnimi sąsiadami i tworzenia państwa wyznaniowego.
        • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:49
          Kaczyński jest po prostu asertywny. Tusk, przypomnę uprzejmie, do dziś nie zbudował gazoportu, który dla Polski jest strategiczny, a dla Rosji jest solą w oku.
          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:51
            "PO może nic nie robi"

No jak to, od 8 lata harata w gałę smile

Na boiskach wynajmowanych za naszą kasę big_grin
            • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:56
              A ludzie niewdzięcznicy cholerni, chcą by Donek wziął się do roboty w końcu big_grin
        • 1monia4 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:53
          PiS zbudowal państwo wyznaniowe-----jak????
          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:57
            Jak to jak, lotne trójki aktywistów parafialnych wydzierały je za kudły z domów i goniły na sumę big_grin
            • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:58
              Wspierane przez uzbrojone faszystowskie oddziały CBA.
          • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:57
            To nie wiesz, że zbudował?? Tak twierdzi TVN i GW, to Ci nie wystarcza? Chcesz dowodów? Chyba Ci nie przeszkadza, że ich nie ma big_grin
        • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:58
          głupstwa piszesz.
          Kaczyński razem z PISem są bardziej... obciachowi od PO, więc ich rządy były faktycznie bardziej męczące od PO, bo ciągle się słyszało, co to jeden z drugim pisior nie powiedział i jaki to wstyd dla wszystkich Polaków. Za Tuska nie musimy się wstydzić, bo on stołka nie potrzebuje, żeby sobie drzwi otworzyć i z żadnym kompromitującym tekstem nie wyskoczy, bo bardzo mu zależy, żeby się w przyszłości załapać na jakąś posadkę unijną.

Za to jak się przestanie zwracać uwagę na to, co obaj panowie mówią, tylko na to co robią, to Kaczyński zaczyna zyskiwać.

Siła i słabość Kaczyńskiego to to, że robi co uważa za słuszne dla Polski, niespecjalnie oglądając się na sondaże, na to, że pani Merkel przestanie nas lubić itp. Odwrotność Tuska, który najpierw nie robił nic, z obawy przed spadkiem słupków, a teraz, jak go kryzys przycisnął, zaczyna w panice kombinować tam gdzie nie trzeba (choćby przy OFE).

------------------------------------------------------
          forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
          • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:05
            nihiru napisała:

> ga Tuska nie musim
            > y się wstydzić, bo on stołka nie potrzebuje, żeby sobie drzwi otworzyć i z żadn
            > ym kompromitującym tekstem nie wyskoczy, bo bardzo mu zależy, żeby się w przysz
            > łości załapać na jakąś posadkę unijną.

>
            > Za to jak się przestanie zwracać uwagę na to, co obaj panowie mówią, tylko na t
            > o co robią, to Kaczyński zaczyna zyskiwać.
            >
            > Siła i słabość Kaczyńskiego to to, że robi co uważa za słuszne dla Polski, nies
            > pecjalnie oglądając się na sondaże, na to, że pani Merkel przestanie nas lubić
            > itp. Odwrotność Tuska, który najpierw nie robił nic, z obawy przed spadkiem słu
            > pków, a teraz, jak go kryzys przycisnął, zaczyna w panice kombinować tam gdzie
            > nie trzeba (choćby przy OFE
            ).
            >
            > ------------------------------------------------------
            > forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi

serio z żadnym- wiesz, co jest słabością Tuska- amorficzność, chwiejność, zmiana poglądów w zależności od tego, co mu się opłaca, masz tu ostatni powód obciachu Tuska: Tusk
            • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:37
              > serio z żadnym- wiesz, co jest słabością Tuska- amorficzność, chwiejność, zmian
              > a poglądów w zależności od tego, co mu się opłaca, masz tu ostatni powód obciac
              > hu Tuska:
              to jest dokładnie to o czym pisałam.

wypowiedź Tuska jest kompromitująca z merytorycznego punktu widzenia, ale niespecjalnie "obciachowa". w przeciwieństwie do sławetnego "spieprzaj dziadu" czy "małpy w czerwonym".
              tyle że właśnie tego typu wypowiedzi robią więcej hałasu, są zapamiętywane i wykorzystywane przez przeciwników PIS do krzyków o strasznym pisiorstwie.

(swoją drogą, nie wierzę, że politykom PO nie zdarzają się takie lapsusy, tylko dziwnym trafem nie są one nagłaśniane).
              • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:40
                Jak to nie, ostatnio nagrano k...y i ch...e Rynasiewicza smile
              • laquinta Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:51
                Tusk jest gosciem, ktorego obchodzi wylacznie wladza i zrobi wszystko, zeby sie przy niej utrzymac. Kaczynkiego oprocz wladzy obchodzi jeszcze Polska, szkoda, ze tak glupio pojeta.
                • bloopsar Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 14:26
                  laquinta napisał(a):

> Tusk jest gosciem, ktorego obchodzi wylacznie wladza i zrobi wszystko, zeby
                  > sie przy niej utrzymac. Kaczynkiego oprocz wladzy obchodzi jeszcze Polska

O, dzięki bardzo za te słowa. Jak następnym razem mnie ktoś zapyta 'ale w czym niby szkodzi wegetarianizm?' to wskażę twoją wypowiedź jak to od braku odpowiedniej ilości białka ewidentnie obumiera mózg tongue_out
                  • laquinta Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:12
                    bloopsar napisała: Jak następnym razem mnie ktoś zapyta 'ale w czym
                    > niby szkodzi wegetarianizm?' to wskażę twoją wypowiedź

Prosze bardzo, pod warunkiem, ze nie bedzie urwana w polowie zdania i tym samym zmanipulowana.

Moja wypowiedz brzmi - Tusk jest gosciem, ktorego obchodzi wylacznie wladza i zrobi wszystko, zeby sie przy niej utrzymac. Kaczynkiego oprocz wladzy obchodzi jeszcze Polska, szkoda, ze tak glupio pojeta.
          • sanrio Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 20.07.13, 23:42
            zgadzam się z tobą, nihiru.
    • attiya Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:43
      nieeee tam, Morgen uważam, że siejesz niepotrzebną panikę, bo niby co takiego może nam zrobić Kaczyński z PIS-em
      luzik Morgen tongue_out
      co najwyżej obowiązkowy podatek na KK, na świątynie bożej opatrzności
      słyszałam też, że ma być nowa akcja rządu - "nowy kościół na kazdej ulicy"
      na pewno obowiązkowa religia codziennie jedna godzina ale to przecież nic
      no i ateiści i inni wstrętni innowiercy będą musieli w końcu nawrócić się, bo jakże to tak, żeby w katolickim kraju takie szuje statystykę nam psuły, zupełnie ale to zupełnie to jest zrozumiałe
      poza tym tylko obowiązek bycia raz w tygodniu w kościele i ofiarowanie na tacę nie miej niż 10 zeta od łebka ale nie bądźmy drobiazgowi, KK musi z czegoś żyć
      także generalnie nie będzie źle, poradzimy sobie tongue_out
      • attiya aha 19.07.13, 10:44
        obiło mi się też o uszy, że mamy wypowiedzieć wojnę ruskim i niemcom aby odzyskać to co nasze a do wojska już po skończeniu 16 roku życia pójdą wszyscy chłopcy
        no i obowiązek rodzenia - jedno dziecko na trzy lata i tak do 45 roku życia, no ale przecież ktoś musi na te emerytury pracować!
        • feleedia Re: aha 19.07.13, 10:49
          Ale to PiS obniżył podatki i dochody zwykłych ludzi rosły.

A na emerytury popracujecie sobie do 67 roku życia smile))
          • morgen_stern Re: aha 19.07.13, 10:52
            PiS miał szczęście, bo rządził w czasach dobrej koniunktury gospodarczej, chciałabym widzieć ich "starania" w czasie kryzysu, ale to fakty, których wyborcy PiSu nie kojarzą.
            • feleedia Re: aha 19.07.13, 10:55
              Tjaa...zielona wyspa i te rzeczy big_grin

A co mówić o partii, która 2x z rzędu wygrywa wybory i nic, dosłownie nic nie robi, aby zreformować finanse publiczne, koncertowo pie...y wykorzystanie funduszy unijnych i dmucha biurokrację do karykaturalnych rozmiarów?
              • morgen_stern Re: aha 19.07.13, 11:12
                Nigdzie nie napisałam, że ominięcie Polski przez kryzys to wielka zasługa Donalda smile Obaj po prostu nie przeszkadzali, ale robienie z Kaczyńskiego asa ekonomii i przedsiębiorczości również mnie śmieszy.
                • feleedia Re: aha 19.07.13, 11:13
                  Nie mówię o Kaczyńskim, ale miał dobrych ministrów od finansów i unii.
            • sen.bon Re: aha 19.07.13, 10:59
              LOL. Właśnie, dzięki obniżce podatków i ułatwieniom dla przedsiębiorców, polska gospodarka dostała przyspieszenie, z którego korzysta obecnie mściwie panujący Donek.
              • feleedia Orban 19.07.13, 11:04
                Węgry kończą wkrótce spłacać dług i zamierzają wykopać MFW z kraju.

Jakie to nieeuropejskie, Szechter się załamie big_grin
                • sen.bon Re: Orban 19.07.13, 11:10
                  Oczywiście, jak powiedział pewien Rotschild na początku XIX wieku: dajcie mi system kredytowy danego kraju, a nie będzie mnie obchodziło kto w nim ustala prawa.
                  Węgry zdejmują kajdanki zamordyzmu, szkoda, że Polakom zajmuje więcej czasu takie ogarnięcie się sad
          • marychna31 Re: aha 20.07.13, 14:02

> A na emerytury popracujecie sobie do 67 roku życia smile))
            hehe, jak pis dojdzie do władzy to może sobie zadekretować i emeryturę dla wszystkich i od 40 roku życia. Ciekawe czy kaczyński obnizy wiek emerytalny, czy też zostawi jak jest, ciesząc się, ze nie on musiał to zrobicwink
        • marzeka1 Re: aha 19.07.13, 10:52
          Attiya, ty serio w to wierzysz,co napisałaś, łącznie z przymusowym rozrodem? big_grin
          Dla PO i PIS to jeden pies, nie wiem, na kogo zagłosuję, no mam dylemat.Ale w kolei w te bzdety typu wojna z Rosją, kościół na każdym rogu, przymus rozrodu - nie wierzę; no nie bierze mnie zupełnie taki straszak big_grin
          Za to teraz PO wydaje mi się gorsze, gdy widzę, co wyprawia Vincent "Zielona Wyspa" Rostowski, czytam różne artykuły ekonomiczne, w których ekonomiści na rządzie od strony gospodarczej nie zostawiają suchej nitki- nie są to wcale ekonomiści związani z PISem, bo ci to wiadomo,że jadą.
          • attiya Re: aha 19.07.13, 10:56
            o tak, wiem, trudno być dobrym prorokiem we własnym kraju prorokując coś takiego big_grin
            ale.....z drugiej strony należy spodziewać się wszystkiego, dosłownie WSZYSTKIEGO big_grinbig_grinbig_grin
        • nihiru Re: aha 19.07.13, 11:04
          > obiło mi się też o uszy, że mamy wypowiedzieć wojnę ruskim i niemcom aby odzysk
          > ać to co nasze a do wojska już po skończeniu 16 roku życia pójdą wszyscy chłopc
          > y
          > no i obowiązek rodzenia - jedno dziecko na trzy lata i tak do 45 roku życia, no
          > ale przecież ktoś musi na te emerytury pracować!

Co Ty czytujesz?! "Nie"?!
          • attiya Re: aha 19.07.13, 11:10
            nie, no co ty tongue_out
            ale Superstację oglądam namiętnie tongue_out

p.s. to taki żart zabarwiony sarkazmem był tongue_out
      • claudel6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:26
        PiS nam moze zrobic dużo krzywdy. nie chodzi o to, ze nie ma różnicy. jest wielka. ale ja jestem człowiekiem zdeklarowanej lewicy światopoglądowej i nie moge, no po prostu nie moge zagłosować na prawicową partię, z której decyzjami w wielu sprawach się organicznie nie zgadzam. natomiast na pewno wszystkich w swoim otoczeniu, którym przyjdzie do głowy nie głosowac w ogóle, będę gorąco namawiała, zeby jednak poszli do wyborów i oddali głos na PO.
    • zlotarybka_1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:49
      morgen_stern napisała:
      Chciałabym zapytać całkiem serio, jak się zapatrujecie na taką perspektywę?

Jestem przerażona i załamana - całkiem serio. Nie podejrzewałam się o takie emocje w związku z polityką, ale sytuacja mnie koszmarnie dołuje.
      Nie rozumiem ludzi, którzy dają się nabrać na chwilowy wizerunek dobrego i poczciwego Kaczora, jaki na czas kampanii kreuje. Mam cichą nadzieję, że nie wytrzyma tak długo i skompromituje się na tyle, żeby odświeżyć pamięć tych, którzy zmieniają poglądy jak tylko wietrzyk zawieje.
      Mam w perspektywie wyjazd zagraniczny na kilka lat i chociaż do niedawna zastrzegałam się, że nie chcę już z Polski wyjeżdżać bo mi tu dobrze, teraz poważnie rozpatruję tę opcję. Nie wytrzymam rządów PISu choćby miały być obalone po roku.
      • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:53
        Dlaczego nie wytrzymasz rządów PiS?

Jak ostatnie rządy PiS 2005-2007 wpłynęły na twoje życie?
        • zlotarybka_1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:06
          feleedia napisał(a):

> Dlaczego nie wytrzymasz rządów PiS?
          >
          > Jak ostatnie rządy PiS 2005-2007 wpłynęły na twoje życie?

Wtedy nieszczególnie - wprawdzie szkoda kasy, która poszła na wszelakie dochodzenia i teorie spiskowe a także w afery z udziałem Samoobrony, ale powiedzmy, że czasy były inne, gospodarką niełatwo było zachwiać.
          Obecnie mamy zgoła inną sytuację - kryzys szaleje i finanse państwa jakie są każdy widzi. Nie stać nas na powoływanie kolejnych komisji ds. Smoleńska czy tropienia rzekomych zdrajców narodu. A tego, że na to pieniądze będą ładowane, możemy być pewni jak w banku.

Poza tym młodsza byłam i może dlatego wypowiedzi Jarka traktowałam jako nieszkodliwe, z nutką egzotyki - teraz widząc, że nie ma nic do powiedzenia oprócz "to wina Tuska" uważam, że skrajnie nie nadaje się do rządzenia.
          Plus wizja Anny Fotygi na stanowisku Ministra Spraw Zagranicznych plus Macierewicz MSW..... OJP!!!!
          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:09
            Znaczy się komisja smoleńska wstrząsnęła finansami państwa? Dobre big_grin

Jak Fotyga w MSZ przyczyniła się to pogorszenia twoich warunków życia?
            • zlotarybka_1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:21
              feleedia napisał(a):

> Znaczy się komisja smoleńska wstrząsnęła finansami państwa? Dobre big_grin
              >
              > Jak Fotyga w MSZ przyczyniła się to pogorszenia twoich warunków życia?

A konkretnie gdzie napisałam, że komisja smoleńska wstrząsnęła finansami państwa?
              Prosiłabym również o zacytowanie fragmentu o wpływie Anny Fotygi na moje warunki życia, bo jakoś nie mogę go znaleźć.
              • feleedia A Vincent załamany 19.07.13, 11:25
                bo polscy kierowcy jeżdżą zgodnie z przepisami i fotoradary nie obdarły ich ze skóry jak zakładał big_grin

no i teraz szuka biedaczek 26 miliardow big_grin

• zlotarybka_1 Re: A Vincent załamany 19.07.13, 11:34
                  feleedia napisał(a):

> bo polscy kierowcy jeżdżą zgodnie z przepisami i fotoradary nie obdarły ich ze
                  > skóry jak zakładał big_grin
                  >
                  > no i teraz szuka biedaczek 26 miliardow big_grin

Teraz się trochę pogubiłam w dyskusji - czy mam napisać jak Vincent i jego fotoradary wpłynęły na moje warunki życia?
                  Jak to się odnosi do Smoleńska i Anny Fotygi?
                  • feleedia Re: A Vincent załamany 19.07.13, 11:36
                    To tak przy okazji. Skoro za Jarkacza żyło ci się nieźle, to czym się tak zamartwiasz?
                    • zlotarybka_1 Re: A Vincent załamany 19.07.13, 11:46
                      feleedia napisał(a):

> To tak przy okazji. Skoro za Jarkacza żyło ci się nieźle, to czym się tak zamar
                      > twiasz?

serio nie widzisz różnicy między warunkami rządzenia wtedy a obecną sytuacją gospodarczą na świecie?
                      • feleedia Re: A Vincent załamany 19.07.13, 11:53
                        Nie nie widzę, zwłaszcza w kontekscie niepodejmowania żadnych reform, a tylko doraźnego łatania finansów,
                        • zlotarybka_1 Re: A Vincent załamany 19.07.13, 12:03
                          feleedia napisał(a):

> Nie nie widzę

no to jeszcze raz - wprawdzie już o tym pisałam, ale może umknęło to Twojej uwadze.

W poprzedniej kadencji Jarosław miał wymarzone warunki ekonomiczne do sprawowania władzy - chyba żaden rząd nie trafił na taki rozkwit gospodarki europejskiej. Finanse państwa były w stanie udźwignąć jego fioła na punkcie teorii spiskowych.
                          Obecnie mamy bardzo poważny kryzys światowy - Polski nie stać na ładowanie kolejnych funduszy w wyjaśnianie Smoleńska ani na wojnę z Rosją i Niemcami. Szalone pomysły Prezesa mogą mieć o wiele bardziej negatywny wpływ na gospodarkę niż wtedy.
                          Jarosław kiedyś zapytany skąd zamierza wziąć pieniądze na jeden ze swoich pomysłów (nie pamiętam o co chodziło) odpowiedział, że trzeba sięgnąć do głębszej kieszeni. Bardzo merytorycznie - prawie mnie do siebie przekonał.
                          • woman_in_love Re: A Vincent załamany 19.07.13, 12:06
                            Za to Polskę stać na rozbudowę administracji publicznej, która za Tuska ma się świetnie. I parę innych spraw, na które sprzeniewierzono publiczne pieniądze. Tusk ma złe warunki, ale rozdaje pieniądze na prawo i na lewo.
                            • zlotarybka_1 Re: A Vincent załamany 19.07.13, 12:24
                              woman_in_love napisała:

> Za to Polskę stać na rozbudowę administracji publicznej, która za Tuska ma się
                              > świetnie. I parę innych spraw, na które sprzeniewierzono publiczne pieniądze. T
                              > usk ma złe warunki, ale rozdaje pieniądze na prawo i na lewo.

Wszystko to prawda, nigdzie nie napisałam, obecnego rząd to miód i malina. Jednak nadal lepiej wypada w porównaniu z oszołomstwem Kaczora i jego brakiem jakichkolwiek pomysłów merytorycznych na polepszenie obecnej sytuacji. Uważam, że jeśli PIS dojdzie do władzy - będzie wiele gorzej. Jedyne co słychać obecnie z ust Prezesa to wyliczanie cudzych błędów i zapowiedzi rozliczenia przed Trybunałem obecnego rządu. ZERO pomysłów ekonomiczno-gospodarczych. ZERO propozycji naprawy finansów oprócz zapowiedzi odkręcania rzekomych błędów Tuska. Oczywiście nie wiadomo skąd na to weźmie fundusze, ale to pikuś przecież.
      • woman_in_love ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem niż PiS 19.07.13, 11:00
        To przerażające, że w demokratycznym kraju, wobec demokratycznie wybranych władz (przypuszczalnie wygrają) ktoś może snuć marzenia, że miałyby być "obalone po roku". Skandal. Wyjeżdżaj lepiej papapapa.....
        • feleedia Re: ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem ni 19.07.13, 11:02
          Donka mieli obalić kibole, Jarkacza obalą ematki big_grin
        • zlotarybka_1 Re: ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem ni 19.07.13, 11:11
          woman_in_love napisała:

> To przerażające, że w demokratycznym kraju, wobec demokratycznie wybranych wład
          > z (przypuszczalnie wygrają) ktoś może snuć marzenia, że miałyby być "obalone po
          > roku". Skandal. Wyjeżdżaj lepiej papapapa.....

Odnoszę się do wpisu powyżej, gdzie ktoś wróży PIS-owi góra rok rządów. To nie są moje marzenia - ale w obecnej sytuacji całkiem realny scenariusz. Jeżeli PIS nie znajdzie równego sobie koalicjanta (a raczej nie - bo takiej partii na razie nie ma), to możemy zaliczyć powtórkę z poprzedniej kadencji tej partii - "zbratanie się" na siłę i konflikt z koalicjantem po krótkim czasie.
          • attiya Re: ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem ni 19.07.13, 11:18
            jak to nie znajdzie?
            psl to taka dz.wka, co z każdym w układ wejdzie, więc już mamy pierwszego koalicjanta
            dochodzą do tego jeszcze różne Ziobry - o ile wejdą do sejmu i już mamy większość
            o ile jeszcze Tusk nie powiększy swojej liczby gaf to pis może zdobyc taką ilość głosów, że zadne psl-e nie będą mu potrzebne
            • zlotarybka_1 Re: ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem ni 19.07.13, 11:23
              attiya napisała:

> jak to nie znajdzie?
              > psl to taka dz.wka, co z każdym w układ wejdzie, więc już mamy pierwszego koali
              > cjanta
              > dochodzą do tego jeszcze różne Ziobry - o ile wejdą do sejmu i już mamy większo
              > ść

PSL jak i inne pomniejsze potencjalne koalicjanty mają na razie bardzo niskie notowania i słabe szanse na wejście do parlamentu w ogóle.
              Oczywiście masz rację, że to się może jeszcze zmienić.
              • attiya Re: ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem ni 19.07.13, 12:16
                to jest właśnie to, z czego cholernie cieszyłabym się tongue_out
                gdyby psl w końcu od -dziestu lat nie wszedł do sejmu big_grin
                • des4 Re: ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem ni 19.07.13, 12:18
                  A jakie to są te "szalone" propozycje/

coś takiego jak te Orbana, o których GW pisała ze zgrozą, a od niedawna są ostrożnie chwalone prze KE?
                • zlotarybka_1 Re: ktoś kto tak pisze,jest większym oszołomem ni 19.07.13, 12:27
                  attiya napisała:

> to jest właśnie to, z czego cholernie cieszyłabym się tongue_out
                  > gdyby psl w końcu od -dziestu lat nie wszedł do sejmu big_grin

Nooo... fakt - też bym się radowała
    • volta2 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:51
      Mam
      > sporo do zarzucenia Platformie,

a możesz powiedzieć co konkretnie masz do zarzucenia platformie?

zobacz wątki z okolic wyborów - zobacz ile forumek dawało jawne poparcie po. wątki były po 100-200 wpisów.
      dziś gdy poruszysz ten sam temat, nie wiem, czy 10% się odezwie, że znów dają swoje poparcie. w dniu wyborów raczej tak - ale na forum się nie podpiszą, bo wstyd. wolą przemilczeć, udawać że nic złego się nie dzieje, albo że to nie one. wątki o polityce obecnej oscylują w okolicy 20 wpisów.
      jakie były strachy przed nie tylko pisem, ale jeszcze jak się ludzie bali partii Giertycha, faszyści, oszłołomy, dziś pan Giertych ratuje czołowych polityków po i nie zdziwię się jak zawiśnie na liście do parlamentu z ramienia tej partii.

Naprawdę ludzie mają aż tak kiepską pamięć
      to nie jest kwestia pamięci tylko kwestia rozczarowania

• 1monia4 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:57
        Po spada poparcie-więc przed wyborami premier oglosi (jak w Warszawie)-NIE IDŹCIE NA WYBORY
        To jest demokracja
    • martishia7 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:52
      Przepływ elektoratu z PO do PiS jest raczej niewielki. To kwestia tego, że ci, którzy dali kredyt zaufania PO (nawet dwa razy), więcej kredytów udzielać nie będą, nawet ze strachu przed PiSem. Prawdopodobnie w ogóle nie pójdą na wybory. Zaś elektorat PiS jest co do zasady konsekwentny i zdyscyplinowany. Tym sposobem przy tej samej (circa) liczbie głosujących na PiS są oni w stanie uzyskać relatywnie większy procent poparcia przy niskiej frekwencji.
    • asia_i_p Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:56
      Ludzie są przekorni. I tracą zaufanie do mainstreamowych mediów, więc zwracają się do tych, którzy w tych mediach są źle przedstawiani.

Ludzie nie lubią być wychowywani. A to jest dokładnie to, co w tej chwili robią media typu Wyborcza - próbują wychować ludzi. Nie można już zboczyć ani o cal od "obowiązujących" poglądów bez natychmiastowego zarzutu nietolerancji. Równocześnie realne problemy zasilające te nietolerancyjne poglądy są ignorowane. Przykład: kwestia Romów we Wrocławiu - na miejscu mieszkańców okolicznych ulic chyba zostałabym antyromką nie z powodu Romów, tylko z powodu tego, że nie mogę nawet wyartykułować informacji "Przeszkadza mi, że Romowie żebrzą na Rynku/ zaczepiają mnie na ulicy oferując wróżenie", żeby nie usłyszeć wykładu o tolerancji zamiast jakiegoś realnego pomysłu, jak rozwiązać problem.

Uważam, że cztery lata rządów PiSu nie będą takie złe. Boję się tylko cofnięcia reform w edukacji, nie tyle dlatego, żebym uważała, że nie da się żyć bez tych reform (choć jako jedna z niewielu oceniam je raczej na plus), ile dlatego, że nie można się tak bujać tam i z powrotem i trzeba wreszcie pofunkcjonować parę lat bez żadnych reform. Co do reszty - uważam, że przecenia się wpływ poszczególnych rządów. Cztery lata to za mało, żeby coś naprawić i za mało, żeby zepsuć. A administrowaniem i tak zajmują się urzędnicy - budżet od 1989 roku układa ta sama babka i daje radę. Nie mówiąc już o tym, że podejrzewam, że Kaczyński jest fasadą, a za nim są schowani ludzie mający całkiem rozsądne poglądy, acz niezgodne z moimi.

I tak na koniec - im bardziej będziemy wrzeszczeć "Ratunku, PiS, ksenofobowie i paranoicy" tym bardziej ludzie pójdą na nich zagłosować. Bo nasza strona też uprawia terror, tyle że moralny. Oni wymachują prawdziwym Polakiem, my prawdziwym cywilizowanym, oni Bóg Honor Ojczyzna, my Tolerancja Postęp Europa, a poziom agresji ten sam.
      • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:01
        10/10

A 99% ludzi interesuje aby przyzwoicie żyć, a nie egzystencjalne problemy gejowacizny, wegan i wielkomiejskich sloików, tak licznie reprezentowane na tym forum ;D
        • laquinta Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:29
          feleedia napisał(a):

> A 99% ludzi interesuje aby przyzwoicie żyć, a nie egzystencjalne problemy gejow
          > acizny, wegan i wielkomiejskich sloików, tak licznie reprezentowane na tym foru
          > m ;D

Bardzo przepraszam, ale nie da sie przyzwoicie zyc nie interesujac sie egystencjalnymi problemami gejow, wegan , 'sloikow' kimkolwiek sa itp.
          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:30
            To sobie żyj przyzwoicie i przyjmini do wiadomości ,że jesteś marginesem big_grin
            • laquinta Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:43
              feleedia napisał(a):

> To sobie żyj przyzwoicie i przyjmini do wiadomości ,że jesteś marginesem big_grin

Przyzwoitosc nie jest dobrem powszechnym, posiada ja tylko wlasnie margines spoleczenstwa.
              • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:55
                Miłego spoglądania z elatyrnych wyżyn na szary motłoch big_grin

Murowana nagroda Tefałenu, Wysokich Obcasów i Genderologii Stosowanej big_grin
                • laquinta Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 13:10
                  Czyzbys nie rozumiala, ze to Ty nazywajac mnie marginesem spogldasz na mnie z poziomu wysokich obcasow, a moze wrecz stoisz na paluszkach. smile

• nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:02
        > I tak na koniec - im bardziej będziemy wrzeszczeć "Ratunku, PiS, ksenofobowie i
        > paranoicy" tym bardziej ludzie pójdą na nich zagłosować. Bo nasza strona też u
        > prawia terror, tyle że moralny. Oni wymachują prawdziwym Polakiem, my prawdziwy
        > m cywilizowanym, oni Bóg Honor Ojczyzna, my Tolerancja Postęp Europa, a poziom
        > agresji ten sam.

rany - dawno nic równie sensownego na tym forum nie przeczytałam! aż jestem w szokubig_grin
      • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:09
        Asiu, 10/10.
      • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:10
        Trochę mnie uspokoiłaś, idę zaplanować układ szafek w kuchni tongue_out
        • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:16
          morgen_stern napisała:

> Trochę mnie uspokoiłaś, idę zaplanować układ szafek w kuchni tongue_out
          >

- bo w sumie Asia napisała chyba tutaj najsensowniejszy post odnośnie Twojego problemu- nie ma ani histerii (matko, walizki pakuję, faszyzm u bram, zaraz mnie zagnają do porodowej zagrody i każą rodzić), ani też nawiedzonej wiary (jak nie PO, potop, panie, nasz czeka, potop).
      • asia_i_p Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:10
        Zresztą sytuacja jest nienowa - w literaturze było już wszystko.

W końcu Settembrini pierniczył, Naphta pierniczył, a Castorp słuchał, nawet się przejmował, ale sensu życia szukał w górach, w Kławdii i w kontaktach z ludźmi.
      • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:10
        asia_i_p napisała:
        > I tak na koniec - im bardziej będziemy wrzeszczeć "Ratunku, PiS, ksenofobowie i
        > paranoicy" tym bardziej ludzie pójdą na nich zagłosować. Bo nasza strona też u
        > prawia terror, tyle że moralny. Oni wymachują prawdziwym Polakiem, my prawdziwy
        > m cywilizowanym, oni Bóg Honor Ojczyzna, my Tolerancja Postęp Europa, a poziom
        > agresji ten sam.

Ty naprawdę uważasz, ze 'bić ruska' i 'nie bić ruska' to 'ten sam poziom agresji'???
        • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:41
          nic nie zrozumiałeś z tego co napisała
        • asia_i_p Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:03
          Nie, ale uważam, że przypisywać całemu elektoratowi PiSu okrzyk "Bić ruska" to już ten sam poziom agresji.
      • j_a_ch Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 17:59
        Oni wymachują prawdziwym Polakiem, my prawdziwy
        > agresji ten sam.

Czy ten sam? To jest jednak wielki sukces Kaczyńskiego, że przyzwyczaił ludzi do swojej retoryki, aż stała się tak oswojona, że zaczyna być traktowana podobnie jak zwykły dyskurs. Owszem, emocje bywają po obu stronach, ale nie można tworzyć fałszywej symetrii. Poziom agresji jaki wprowadził JK jest bezprecedensowy. Tylko metoda zdartej płyty otumaniła ludzi.
        • mindtriper Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 20.07.13, 15:58
          Czytałeś cokolwiek Michnika?
          "Podłość, obrzydlistwo, ohyda, nieludzkie" - to on stworzył te język, więc proszę, więcej obiektywizmu.
    • gaja78 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 10:59
      Obecnie uważam, że zupełnie nie ma różnicy w tym, czy rządzi PO, PiS, PSL tudzież SLD. Kompletnie żadnej.

Z nadzieją wypatruję takiego dnia, jaki zdarzył się w połowie czerwca w Czechach. Obawiam się jednak, że w Polsce nigdy on nie nastąpi.

Tymczasem na żadne wybory już nie pójdę, przynajmniej nie w najbliższej przyszłości. Straciłam wiarę w ich sens.
    • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:07
      Krajami takimi jak Polska rządzi przede wszystkim koniunktura ekonomiczna w Europie. PIS nie jest w stanie nic zmienić poza ludźmi u władzy. No może jeszcze wzrośnie znaczenie KK i rozpocznie się wielkie rozliczanie z przeszłością.
      • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:13
        kropkacom napisała:
        > Krajami takimi jak Polska rządzi przede wszystkim koniunktura ekonomiczna w Eur
        > opie. PIS nie jest w stanie nic zmienić poza ludźmi u władzy. No może jeszcze w
        > zrośnie znaczenie KK i rozpocznie się wielkie rozliczanie z przeszłością.

Jest w stanie bardzo dużo zepsuć. Gospodarce tak naprawdę to najlepiej jest nie przeszkadzać a niestety rozdawnictwo, głupie opodatkowywanie 'najbogatszych' itd. powoduje, że jest tylko gorzej.
        • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:18
          Najpierw trzeba mieć z czego rozdawać.
          • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:20
            Niczego nie rozdadzą i niczego nie zrobią, bo będą płakać, że PO wszystko zepsuła i oni nic nie mogą, przecież wiadomo, że tak będzie smile
            • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:45
              > Niczego nie rozdadzą i niczego nie zrobią, bo będą płakać, że PO wszystko zepsu
              > ła i oni nic nie mogą, przecież wiadomo, że tak będzie smile

akurat w tej kwestii więcej mam zaufania do Kaczyniaka niż do Bronka.
              Czego jak czego, ale obaw przed zdecydowanym działaniem Kaczyńskiemu nie można odmówić (a wręcz jest to głównym zarzutem w stosunku do niegobig_grin)
          • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:26
            kropkacom napisała:
            > Najpierw trzeba mieć z czego rozdawać.

No i dlatego np. na rzucane przez Jarkacza hasła typu 'pieniądze są w bankach' mnie osobiście robi się słabo.
            • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:29
              Są, na Węgrzech zagraniczne banki i korporacje po pierwszym wrzasku grzecznie dostosowały się do przepisów ograniczających zdzierstwo i transfer kasy za granicę smile
        • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:22
          No tak, banki i korporacje zagraniczne niech mają ulgi podatkowe, a polscy przedsiębiorcy niech się użerają z US.
        • lauren6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:26
          W gospodarce nie da się wiele namieszać. Wisi nad nami olbrzymi dług publiczny, a dalej wszystko reguluje konstytucja, której nie ruszą. Nie ma po prostu czego rozdać.

Jedyne czego się obawiam to głosowań ideologicznych, bo z konserwą z Peło będą mieli większość by przepchnąć takie ustawy jak całkowity zakaz aborcji, zakaz in vitro itd. Tylko zastanawiam się czy mi to na prawdę przeszkadza? Może w tym kraju musi być gorzej, totalny zamordyzm, by ludzie przejrzeli na oczy, że król jest nagi.
          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:27
            Hmmm..dlaczego przez 8 lat nic nie zrobiono w sprawie reformy finansów publicznych?
            • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:34
              Bo po co? Lemingom to nie przeszkadza. Najważniejsze, że Jarka nie ma u władzy <lol>
              • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:35
                To jest ta merytoryczna rozmowa, tak? Daj już spokój i nie zgrywaj dyskutanta wink
                • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:37
                  Nie widziałem Twoich wątków, w których narzekasz na brak reformy finansów. Jeśli takowe były to przepraszam.
                  • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:47
                    Rozmowa była ciekawa i merytoryczna, dopóki nie przyszedłeś tu z kolegą, od razu zaczęły się durne pyskówki. Wygaszam, bo rozmowa z troglodytą nie ma sensu.
                    • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:53
                      Wiem, bo do tego momentu wszyscy się grzecznie zgadzali, że Jarkacz jest najkoszmarniejszym złem. Przepraszam za to, że się z tym nie zgadzam.
                      • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:56
                        Bredzisz i chyba w ogóle nie czytałeś wątku, przyszedłeś tu z jedynie słuszną tezą, tym bardziej rozmowa nie ma sensu.
                        • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:13
                          Owszem, praktycznie cały pracowicie przeczytałem. Czy chcesz mi powiedzieć, że nie założyłaś tego wątku z jedyną słuszną tezą? Uczciwie przyznam, że odniosłem dokładnie odwrotne wrażenie.
                  • claudel6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:12
                    ale że niby Kaczyński zreformuje te finanse? odbierze PRLowskie przywileje grupom zawodowym, które głownie na niego głosują? i najeżdżają warszawę w masowych demontracjach, gdy tylko ktoś wspomni o jakichś zmianach?
                    • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:20
                      A donek dlaczego tego nie zrobił?
                      • pade Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:34
                        częściowo zrobił
                        wszyscy juz zapomnieli o pomostówkach?
            • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:35
              Bo może nie można było tego akurat teraz zrobić.
              • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:37
                "być może" big_grin

"teraz przez" 8 lat big_grin

Niech nam żyje szefowa PGniG i pan Grad od atomu big_grin
                • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:40
                  No dokładnie, ale skąd wniosek, ze PIS by to zrobił?
                  • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:42
                    Tralala...a co by było gdyby twoja matka tu na tej drodze?

Twój ulubiony sposob na uniknięcie niewygodnych faktów?
                    • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:44
                      To są właśnie tego typu rozważania. Dlatego życzę Polsce aby PIS małe te swoje pięć minut i zobaczmy co będzie w stanie zrobić.
                      • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:57
                        I o to chodzi.
                        • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:06
                          Pożyjemy zobaczymy...
                  • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:43
                    Ponieważ np. obniżyli podatki, stymulując gospodarkę.
                    • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:44
                      Bo mogli. Wtedy mogli.
                      • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:45
                        Donek od 6 lat nic nie może.

Co najwyżej dmuchać liczbę urzedników i zatrudniać swoich big_grin
                        • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:54
                          Tak, bo PIS ma moc i nagle zmieni sytuację ekonomiczną i nie zatrudni swoich. Litości...
                          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:56
                            Aha, Kali ukraśc krowę... big_grin

Póki co peło jest niedoścignionym mistrzem w kwestii afer smile
                            • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:03
                              feleedia napisał(a):
                              > Póki co peło jest niedoścignionym mistrzem w kwestii afer smile

Naprawdę? Lata 2005-2007 amnezja objęła?
                              • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:20
                                Jakie to afery były?
                          • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:56
                            Nie, tyle że PIS przestał być punktem odniesienia, ludzie czepiają się PO, a nie PISu- i dla PO, której wygodnie było mieć przez lata straszaka w postaci pisowców, to bardzo niewygodna sytuacja, bo ludzie na nich, a nie na PIS patrzą i różne rzeczy widzą.
                            • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:05
                              konkretnie co widzą?
                              • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:10
                                Zadłużenie, rosnące bezrobocie, praca "dla swoich" (siostra pracuje w urzędzie miasta, ani jedna osoba od lat nie przyszła, bo "zdolna", ale miała plecy, pal licho jak ma plecy + jest zdolna, ale to nie zawsze się łączy ), rozpierducha z OFE (w sumie trochę powyjaśniał mi to mąż koleżanki, który jest brokerem i siedzi w tym, wg niego to największe złodziejstwo po 1989 r.), afery, uprawianie PR itp. Nie podoba mi się ten rząd, Donek, a widząc Vincenta- przełączam kanał.
                                • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:15
                                  Część tych rzeczy zależna jest od sytuacji ekonomicznej w skali makro. Reszta była zawsze.
                                  • asia_i_p Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:56
                                    No była zawsze, ale właśnie o to nam chodzi, żeby wreszcie nie było.
                                    • pade Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:35
                                      utopia?
                                      • asia_i_p Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 16:26
                                        Mam nadzieję, że nie. Zresztą to chyba nie do końca prawda, że tak było zawsze - popatrz na rząd Mazowieckiego. W zależności od poglądów gospodarczych i politycznych oceniającego mogą się podobać albo nie, ale trudno im zarzucić, że chodziło im o dorwanie się do stołków. Tylko czemu takie rządy trafiają się tylko po przełomach?
                                        • laquinta Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 19:37
                                          asia_i_p napisała:

Tylko czemu takie rządy trafiają się tylko p
                                          > o przełomach?

To proste. W ludziach z przelomu bylo jeszcze troche honoru, czuli sa zwyciezcami i nie wypadalo tak od razu odkrywac oblicza, albo oblicze nie bylo jeszcze znieksztalcone pragnieniem wladzy. Pozniej bylo tylko gorzej.
                                • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:15
                                  my mamy podobne doświadczenia z Warszawą. kiedyś w urzędach warszawskich NIC się nie dało załatwić bez łapówki lub znajomości. jak Kaczyński klikę urzędniczą ustawił trochę do pionu - zrobiło się trochę normalniej. jak władzę przejęła PO - znowu tylko kolesiostwo i "nie da się" na każdym kroku.
                                • kropkacom Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:15
                                  Co do OFE się nie znam.
                                  • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:16
                                    kropkacom napisała:

> Co do OFE się nie znam.

- też się nie znam, ale po to, aby dowiedzieć , pogadałam w brokerem, którym w tym siedzi od lat wielu.
                                    • lauren6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:40
                                      To nie jest wielka filozofia. OFE mogą inwestować w bezpieczne obligacje państwowe, czyli dajmy na to kupują cegiełkę za 100 zł, a po kilku latach państwo im ma za to oddać 105 zł. To 5 zł to jest dług publiczny, który OFE pięknie nakręcają. Dodatkowo przy założeniu OFE miały ze sobą konkurować na zasadach wolnego rynku, ale w praktyce z racji tego, że są obowiązkowe tej rywalizacji nie było, wszystkie ustawiły sobie maksymalne opłaty jakie ustawowo mogły pobierać. Poza tym fundusze emerytalne nie zarabiają na wypracowanym zysku od otrzymanych pieniędzy, tylko za samo otrzymanie składki biorą sobie opłatę, więc mogą mieć wywalone na to czy przynoszą zyski lub straty.

Dlatego osoby, które wymyśliły OFE w takim kształcie powinny być postawione przed trybunałem stanu. Choć pieniędzy polskich emerytów, które popłynęły za granicę, już to nie uratuje.
        • pade Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:31
          Ja bym tylko chciała ciuchutko przypomniec, kto zmniejszył opodatkowanie najbogatszych i co ci najbogatsi z tą kasa zrobili. Otóż wsadzili w skarpetę. Nie zainwestowali, nie stworzyli miejsc pracy, tylko ciułali i dalej ciułają.
          Poszukajcie sobie opracowań ekonomicznych na temat oszczędności duzych firm. Bo ja tu nie mowię o małych firemkach czy dg Kowalskiego, oni faktycznie maja pod górkę. Ale to sie stało właśnie dlatego, że duże firmy nie dały ludziom zarobić, tylko odłozyły na lepsze czasy.
          pierwsze z brzegu:
          www.wprost.pl/ar/317245/Oszczednosci-przedsiebiorcow-uratuja-polska-gospodarke/
          to jest artykuł z zeszłego roku
          o zyskach odłozonych na kontach czytałam już ze dwa-trzy lata temu
          sytuacja w Polsce jest kiepska nie tylko przez złe decyzje polityczne czy ich brak, ale również przez chciwość duzych firm.
    • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:15
      A tak nawiasem mówiąc, to dlaczego mnie nie dziwi, że najbardziej agresywne wypowiedzi na forum (i jednocześnie popierające PiS) należą do forumowych neandertalczyków tongue_out czyli męskich wielbicieli ematki. Marzeka może nie lubić Donka, ale da się z nią jakoś przyzwoicie pogadać, z tymi troglodytami po prostu się nie da. No ale zawsze można pobłyszczeć na ematce, koledzy będą zazdrościć tongue_out
      • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:18
        Wybacz, Marzeka jest konserwatystką, ale w zadku centralnie ma i Jarkacza, i Donka, tyle że Donka uważa obecnie za większe zagrożenie- ze względów czysto ekonomicznych z tym pajacem Vincentem u boku.
        • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:27
          marzeka1 napisała:
          > Wybacz, Marzeka jest konserwatystką, ale w zadku centralnie ma i Jarkacza, i Do
          > nka, tyle że Donka uważa obecnie za większe zagrożenie- ze względów czysto ekon
          > omicznych z tym pajacem Vincentem u boku.

Donek większym zagrożeniem ekonomicznym niż Jarkacz? A jakim systemie planetarnym??
          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:31
            26 miliardów 26 miliardów 26 miliardów

www.zegardlugu.pl/
          • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:36
            Araceli, ale REALNIE władzę ma Donek i masz: rozpie.rduchę z OFE, hordę urzędników w ramach "taniego państwa" , cały pakiet zaniedbań, o których piszą na stronach ekonomicznych; Jarkacz jest tylko "możliwością", bo może być jak w bajce Mickiewicza "już był w ogródku, już witał się z gąską".
            Po prostu czytam też różne portale ekonomiczne.
            A Donka nie znoszę za pustą fasadowość, głosowałam na niego w 2007 r. na zasadzie "byle nie PIS". I co? Nigdy więcej.
            • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:40
              marzeka1 napisała:
              > Po prostu czytam też różne portale ekonomiczne.

I te Twoje 'portale ekonomiczne' nie komentują błyskotliwych pomysłów Jarkacza? Ciekawe big_grin
              • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:44
                Widać zajęte są lawiną pełowskich propozycji reform gospodarczych, więc nie starcza im czasu na pisowskie.

Jak to miało być? Założenie firmy w jeden dzień w jednym okienku?
                • pade Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:37
                  a Ty wiesz, że to jest możliwe? i to, panie, przez internet?
              • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:45
                Komentują, tyle że dla mnie ważniejsze jest, co piszą o człowieku , który REALNIE sprawuje władzę od lat 7. I robi to źle, a główny jego błąd czy grzech to zaniechanie.
                Czy mam wrażenie, ale jakoś usilnie mnie próbujesz wcisnąć Jarkaczowi w ramiona? big_grin
                • araceli Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:48
                  marzeka1 napisała:
                  > I robi to źle, a główny jego błąd czy grzech to zaniechanie.

Acha. Czyli pomysły na rozpie...nie gospodarki przez Jarkacza są lepsze od zaniechania smile Super. Bardzo głupio i krótkowzrocznie ale super big_grin
                  • marzeka1 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:51
                    Na razie przez zaniechanie reform finansów publicznych, mamy potworne zadłużenie, rozchrzanione OFE, ,życie na kredyt, armię urzędników (to w ramach "taniego państwa"- w tychże ramach masz też taksówkę samolot do Sopotu co tydzień, bo Donek gra w Gdańsku meczyk). I masz dławienie przedsiębiorców przez nadmierny fiskalizm.
      • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:23
        Czy dysponujesz jakimiś argumentami poza ad personam? Bo strasznie nie lubię obrzucania się g%^$, wolę merytoryczną rozmowę.
        • morgen_stern Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:33
          Napisałam tu kilka merytorycznych wypowiedzi, jedno ad personam też mogę wrzucić, a że nie lubię was jak psów, więc sprawia mi to perwersyjną przyjemność.
          • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:38
            Merytoryczne, ale nie poparte żadnymi faktami.

Ja tam psy bardzo lubię.
    • krejzimama Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:17
      >A może własnie my tacy jesteśmy? Paranoiczni, ksenofobiczni, podatni na demagogię?

Tak,taka jest większość Polaków.
      • krejzimama Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:18
        Tylko osoba psychicznie chora zagłosuje na pisiora.
        • asia_i_p Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:58
          To a propos paranoi czy agresji?
    • j_a_ch Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:27
      A niech mają wink
      Polak głupi przed i po szkodzie. Obyczajowe szoki, państwo parawyznaniowe, regulowanie życia łóżkowego i wstyd na pół świata to i tak pikuś.
      Eksport na Wschód, potężna gałąź gospodarki, zdechnie - bo nie ma siły żeby Kaczyński się nie skonfliktował z Rosją na tle smoleńskim i to jest największym niebezpieczeństwem. O ile mogliśmy sobie na to pozwolić w czasach prosperity, tak teraz będzie to ogromnie niebezpieczne. Ale kogo to obchodzi, poza ludźmi którzy z tego żyją? W naszym kraju każdy patrzy nie dalej niż koniec swego nosa. Dominuje teraz myślenie: za Kaczora było więcej w portfelu = Kaczor będzie lepszy. Kaczor da. A że zemści się to na nas kiedyś tam...kogo to? Żyje się tu i teraz.
      Nadzieja w tym, że szczyt formy przyszedł za wcześnie i o ile nie dojdzie do wcześniejszych wyborów, to poparcie zostanie roztrwonione przez głupotę, na którą w tych środowiskach zawsze można liczyć. Duda zrobi jesień średniowiecza, kibole będą się panoszyć, Kaczyński w końcu zrzuci maskę i ludzie w strachu polecą głosować. Tylko strach, dużo strachu, może nas uratować.
      • pade Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 15:38
        zgadzam sięsmile
    • krejzimama Taka obserwacja 19.07.13, 11:36
      Tak zauważam, że jesli na tym forum ktoś jest delikatnie mówiąc pie...ięty to okazuje się, że popiera pisiorów.
      • feleedia Re: Taka obserwacja 19.07.13, 11:38
        No to wychodzi na to, że w kwestii p...nięcia ty jesteś tym wyjątkiem potwierdzającym regułę big_grin
        • krejzimama Re: Taka obserwacja 19.07.13, 11:42
          Wyjątek nie potwierdza reguły.
          • feleedia Re: Taka obserwacja 19.07.13, 11:44
            Nie załapałeś big_grin
            • krejzimama Re: Taka obserwacja 19.07.13, 11:52
              Załapałam.
    • zazou1980 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:41
      nie wierzyłabym tak ślepo w te sondarze smile

do mnie niedawno dzwoniono z jednego, który później wypadł bardzo pozytywnie dla pisu.
      jak spisano mój profil, to podziękowano i powiedziano mi, że tego typu ludzi już mają przepytanych. czyli oni sobie wybierają różne grupy i ileśtam procent z tego opytują - nie byłabym pewna, czy jest to reprezentatywna grupa ludzi, która pójdzie później do wyborów...

btw, znam też ludzi kórzy pierwszy wybór dają na pis, za wszystkie krzywdy, których doświadczyli od po w ciągu istatnich lat. ale jak już przyjdzie do wyborów, to się bardziej zastanowią w jakim kraju chcą mieszkać...
    • marianna1970 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:46
      Będę głosowała i głosowałam na PIS. Do czego doprowadziło PO do katastrofalnego zadłużenia państwa, zero jakichkolwiek reform chyba tylko lemingi głosują na ta partię ktoś kto nie myśli
    • guderianka Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 11:48
      A może własnie my tacy jesteśmy? Paranoiczni, ksenofobiczni, podatni na demagogię? Niech mi to ktoś mądry wytłumaczy, bo nie wiem, czy jest sens remont w kuchni robić
      tak, tacy jesteśmy
      dodałabym jeszcze, że mamy skłonności do amnezji
      Każdej ekipie rządzącej można coś zarzucić. Jednak -wg mnie-rządy prawicowe w dodatku w wykonaniu wspomnianej spółki-oznaczają regres i zaliczenie tyłów we współczesnej Europie
      Masakra uncertain
      • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:01
        A czym ta niby mityczna "Europa" jest? ostatnio jakoś nie daje powodów do wzorowania się na niej smile

Jesteśmy nie lepszą i nie gorszą Europą od innych krajów.
        • krejzimama Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:04
          Dzięki PO.
        • guderianka Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:05
          Jesteśmy nie lepszą i nie gorszą Europą od innych krajów.
          No właśnie
          To może się zmienić gdy do władzy dojdzie JK
          • sen.bon Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:14
            Dlaczego?
            • guderianka Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:18
              Sory, nie chce mi się wyliczać hasełek wykrzykiwanych przez PiS i dualizmu , którego pierwszym przejawem jest bycie przeciw integracji z UE a potem zadowolenie z dotacji UE (np.)-doczytaj, spójrz obiektywnie a nie emocjalnie, rozważ sprawę pod kątem różnych obszarów życia ludzi ;gospodarczego, społecznego - mi się nie chce
              • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:22
                Fajne porzucenie tematu big_grin
                • guderianka Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:30
                  Nie, po prostu nie chce mi się bić piany z kimś nie otwartym na dyskusje a zapatrzonym w konkretna opcję polityczną. Z doświadczenia wiem , że to do niczego dobrego nie prowadzi wink
                  • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:42
                    To działa w obie strony. Zdaje się ty też zapatrzyłaś się w najlepsiejszą i najmojejszą opcją światopoglądową?
      • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:11
        > Każdej ekipie rządzącej można coś zarzucić. Jednak -wg mnie-rządy prawicowe w d
        > odatku w wykonaniu wspomnianej spółki-oznaczają regres i zaliczenie tyłów we ws
        > półczesnej Europie

OOO - to jest typowy przykład myślenia PO-wców. Nieważne co jest dobre dla Polski, ważne co sobie o nas w Europie pomyślą!
        Jak w Austrii parę lat temu wygrał faszysta, przy którym Kaczyński, to mały pikuś jest, to Austriacy jakoś się nie przejmowali opinią Europy. A Europa zresztą też pobulgotała się przez chwilę, po czym przeszła nad sprawą do porządku.
        • guderianka Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:16
          Nie jestem POwcem jak to pięknie zostało nazwane wink
          Nie chodzi o tym co pomyślą, ale o zdanie sobie sprawy że Polska nie jest samotną wyspą na której JK tupnie nóżką i będzie jak on chce. Łączą nas sojusze, zależności, z których mamy realne korzyści i chcąc je mieć nadal trzymać trzeba wybrany kierunek polityki zagranicznej zamiast się obrażać, robić fochy i machać rączką
          • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:24
            Jakie realne korzyści mamy np. z Iraku czy Afganistanu?

Jakie korzyści mamy z olewania nas na forum UE?
            • guderianka Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:32
              1. Choćby poczucie bezpieczeństwa międzynarodowego-poczytaj o celach NATO w tej kwestii (zresztą UE tak samo ale NATO pod kątem militarnym)
              2. Olewanie nas na forum UE- jakie olewanie?konkret ?
              Bo rozumiem że swoboda przepływu osób, towarów, usług, współpraca w zakresie ekonomii i gospodarki i prawa- nie jest brana przez Ciebie pod uwagę ?
              • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:40
                1. Powiedz to rodzinom zabitych żołnierzy.

2. Poczytaj o CO2 i WPR

A tak przy okazji napisz mi jeszcze dlaczego mamy najdroższe autostrady w Europie smile
            • claudel6 Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 14:04
              ale kaczyński to chyba nie ma żadnego zamiaru stawiac sie USA, co? nigdy takich deklaracji nie słyszałam. on wyłacznie chce sie stawiać Merkel i Putinowi.
          • nihiru Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:41
            > Nie jestem POwcem jak to pięknie zostało nazwane wink
            jak zwał tak zwałsmile

> Nie chodzi o tym co pomyślą, ale o zdanie sobie sprawy że Polska nie jest samot
            > ną wyspą na której JK tupnie nóżką i będzie jak on chce.

myślę że Kaczyński bardzo dobrze sobie zdaje z tego sprawę.
            chodzi o to, że on nie boi się tupnąć nóżką, jak ktoś działa wbrew polskiej racji stanu i nie boi się wtedy, co o nim pomyśli pani Merkel czy ktokolwiek inny.
            Tusk z kolei jest w stanie wiele rzeczy ważnych dla Polski odpuścić, żeby tylko nie przestali mu się kłaniać na korytarzach w Strasbourgu wink
            • feleedia Re: PiS 40% poparcia i co wy na to? 19.07.13, 12:43
              Donek celuje w Brukselę, nie może podskakiwać Angeli big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka