Dodaj do ulubionych

Odkrycie dnia LOL

21.07.13, 16:02
Wlasnie odkrylam, ze kisielu z proszku nie trzeba gotowac. Wystarczy zalac wrzaca woda (rozmieszac tylko wczesniej w paru lyzkach zimnej). Ach slodki chemiczny smak dziecinstwa i garnka nie trzeba myc big_grin

Macie jakies takie prymitywne odkrycia?
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 16:07
      a może to była jakaś słodka chwila czy cuś?
      • cherry.coke Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 16:12
        Nie nie, taki duzy zwykly smile Po kija kaza go gotowac w takim razie?
        • sanrio Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 16:19
          no właśnie! może po to, żeby ta mączka ziemniaczana się "przegotowała"? Może jest szkodliwa na surowo?tongue_out
        • beverly1985 Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 19:22
          Odkrycia dot. kisielu dokonałam juz w wieku nastoletnim, do tej pory zyje cała i zdrowa mieszając kisiel w 203 lyżkach wody i dodając gotującą się z czajnika.
          • ofelia1982 Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 20:55
            Ale odliczanie tych 203 łyżek wody dluzej trwa niz zagotowanie kisielu tongue_out
            • rhaenyra Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 21:01
              big_grinbig_grinbig_grin
    • saszanasza Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 16:26

-no to ja odkryłam że tuż przy ławeczce przy której od dwóch lat się zatrzymujemy w celach odpoczynku w trakcie wycieczki rowerowej rośnie morwa! pierwszy raz od dwudziestu lat miałam okazję znów się nią podelektowaćbig_grin typowy smak dzieciństwa.....

------
      http://i42.tinypic.com/4gqm84.jpg
    • malowanka06 Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 21:00
      Ja odkryłam, że w czerwonym frugo i lokomotivie jest koszenila big_grin
      • cherry.coke Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 22:42
        Mozesz teraz odkryc, ze wiekszosc ludzi nie wie, co to jest smile A jak sie dowiaduje to sie strasznie brzydzi big_grin
    • solejrolia Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 21:24
      potrzebowałam przypalonej na ogniu cebuli do rosołu (ten smak i aromat, niepowtarzalny), ponieważ nie mam kuchni gazowej, ani ogniska, to przekrojoną cebulę położyłam.... wprost na płycie elektrycznej i...przypaliła się dokładnie jak powinnabig_grin
      potem tylko płytę umyłam i już.
      • wielkafuria Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 21:47
        no prosze, a ja swojej już nigdy nie domyłam...
        • bei Cebulllla 21.07.13, 22:49

• heca7 Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 21:54
      Jakiś czas temu kupiłam kurę (prawdziwą) ale była mocno "owłosiona" big_grin Zostawiłam ją mojemu ojcu aby ją podzielił. Wracam a on mówi - musiałem ją opalić. "Jak to opalić???" -przecież nie mam gazu?! To nic- opaliłem ja nad świeczką. Pochwalił się tata big_grin
    • myelegans Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 22:32
      Nie wiem czy odkrycie, ale z serii "potrzeba matka wynalazku"
      Podrozowalismy z niemowlakiem promem 3 godziny, a ja rozkojarzona zostawilam jego kubek i butelke w samochodzie, do ktorego nie mozna sie bylo dostac.
      Mlodemu chcialo sie pic, kupilam wode, poprosilam o rurke i tak go dopoilam, zanurzajac rurke w butelce z woda, zatykalam rurke palcem i przenosilam do dzioba ku uciesze wspolpasazerowiczow.
    • ida771 Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 22:45
      ja zrozumiałam że z wiśniami robi się nie zwykłe ciasta ale tartę! Upiekłam kruche i pływa w soku. Przeglądając przepisy na wiśniowe wypieki zrozumiałam dlaczego w kupowanych w sklepie ciastach z tymi owocami nadzienie smakuje "mącznie"smile
      • bei Tarta z owocami 21.07.13, 22:57
        Jest prosty sposob, by uniknąć zbyt mokrego kruchego w tarcie.
        Robimy ciasto jak zwykle.
        Wykladamy formę na tartę dolią Al lub papierem do pieczenia.
        Wykladamy na papier czy folię owoce.
        Owoce przykrywamy ciastem, podwijamy brzegi ciasta przy brzegu dormy pod spod.robimy kilka dziurek w ciesnie wykałaczką.
        Pieczemy tyle, ile wymaga się dla danego ciasta.
        Po upieczeniu przewracamy calość na talerz, czyli odwracamy tak, by ciasto bylo na spodzie a owoce wpadają na ciasto.
        Ciasto jest kruchutkie, pięknie dopieczone, suche i rumiane bez surowizny.
        Z warzywami czy innym farszem tez tak piekę, wychodzi idealnie krucha tarta.
        • claudel6 Re: Tarta z owocami 21.07.13, 23:15
          to się nazywa tarta tatin (z francuska) smile
    • agnieszka77_11 Re: Odkrycie dnia LOL 21.07.13, 23:06
      Ja dopiero w dorosłym życiu odkryłam, że w piosence "Domowego Przedszkola" jest "dokąd tupta nocą jeż", bo cały czas żyłam w przekonaniu, że jest tam "dokąd tu ptanocą jeż" i za cholerę nie wiedziałam co to jest ta "ptanoc" big_grin
      • monia111175 Re: Odkrycie dnia LOL 22.07.13, 00:36
        tak tak piosenka z''domowego przedszkola''miale wiele wersji
        ale ta z tuptaniem jeza jest rozkodowana dopiero odkad ''net''jest w Polscesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka