Dodaj do ulubionych

Stereotyp emigracyjnego zmywaka

24.07.13, 01:27
to stereotyp.
Pisałam o tym od dawna. Znam sporo Polaków na bardzo wysokich stanowiskach (jeden był VP jednego z największych banków), sporo znajomych Polaków obejmowało / obejmuje kierownicze lub samodzielne specjalistyczne stanowiska, ale w prasie czytałam tylko o tych nieszczęsnych zmywakach i zastanawiałam się o co chodzi? Czy ja w innym Londynie mieszkam? Owszem, są Polacy pracujący w usługach czy w firmach budowlanych, ale nie tylko. Można ich spotkać własciwie w każdej branży. W pierwszej ciąży natknęłam się na polską położną, mój kuzyn jest księgowym, kolega informatykiem, koleżanka fizjoterapeutką, w przedszkolu Młodej pracuje polska przedszkolanka. Nie znam nikogo 30+ kto by pracował na zmywaku, rozwoził pizze czy zarabiał sprzątaniem.
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 01:34
      Ja znam kobiety które sprzątają ,ale są to osoby którym byłoby trudno odnaleźć sie tu w UK.
      Ale znam tez masę osób które spełniają sie i robią to co lubią.
      Położne ,pielęgniarki, przedszkolanki.
      Pracują w bankach .

-----------------------
      Myśl o tym co mówisz...
      Nie mów tego co myślisz...
    • rosapulchra-0 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 01:35
      No co ty opowiadasz! suspicious
      Zaraz przylecą tu gazeciarz, kreidzi czy inny papajaja vel fekaleedia i ci pokażą, gdzie twoje miejsce, polski zmywaku w Londynie suspicious Trolliska wiedzą lepiej od ciebie i innych polskich emigrantów, kto tam jest kim i co robi. I NA PEWNO żadnego eksponowanego stanowiska nie zajmuje żaden żałosny Polak w UK! A te artykuły to zwykła propaganda jest.
      A teraz wyjdź i przeproś!

(to taki żart, ofkors)
      • paulixs1 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 02:37
        Na zmywaku pracowalam 12 lat temu w czasie(kazdych) akademickich wakacji. I za barem i w kuchni... Za Calkiem dobre pieniadze!
        Teraz jestem nauczycielem w jednej , dobrej szkole! Haslo, zmywak mnie rozczula bardzo, to bylo w czasach , kiedy trzeba sie bylo spowiadac : a na jak dlugo przyjechales?Ile masz pieniedzy ze soba? co robia twoi rodzice?
        Nie zaluje , ze zostalamsmile
        • krejzimama Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 06:57
          Ze zmywaka na nauczycielkę.
          Dla mnie dyskusyjne czy to jest awans.
          • pinkdot Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 08:43
            W niektorych krajach nauczyciel to szanowany i dobrze oplacany zawod.
        • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 08:14
          paulixs1 napisała:

> Na zmywaku pracowalam 12 lat temu w czasie(kazdych) akademickich wakacji. I za
          > barem i w kuchni... Za Calkiem dobre pieniadze!

No wlasnie, u mnie podobnie, troche ponad 11 lat temu, uczylam sie i pracowalam part time w szpitalnej kuchni, kasa calkiem ok jak na taka praca (MNW bynajmniej nie placili) i warunki pracy tez. To dawno bylo i nadal mam kontakt z kilkoma osobami z tamtej pracy choc dlugiej kariery tam nie robilam.

> Teraz jestem nauczycielem w jednej , dobrej szkole! Haslo, zmywak mnie rozczula
          > bardzo, to bylo w czasach , kiedy trzeba sie bylo spowiadac : a na jak dlugo p
          > rzyjechales?Ile masz pieniedzy ze soba? co robia twoi rodzice?
          > Nie zaluje , ze zostalamsmile

Ja wlasnie po kilkuletniej pracy w szkole (administracja, TA, LSA SEN) podejmuje studia i nauczycielka mam nadzieje zostac. Popracowalam juz w banku i firmie prawniczej (mam za soba stanowisko kierownicze) ale szkola pomimo wszystko jest najciekawsza.

A na forum ematka wiadomo, spcjalistow w waskiej dziedzinie zycia emigrantw pod dostatkiem, oni wiedza najlepiej big_grin
      • krejzimama Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 06:59
        What do you do for a living?
      • kerri31 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 22:27
        rosapulchra-0
        Ile dzisiaj garów obmyłaś na zmywaku ?
        • rosapulchra-0 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 11:24
          kerri31 napisała:

> rosapulchra-0
          > Ile dzisiaj garów obmyłaś na zmywaku ?

Tylko na tyle cię stać?
    • guderianka Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 08:23
      Sporo-to jednak nie większość
      Większość-nawet w Polsce-nie ma wysokich kwalifikacji
      • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 08:37
        guderianka napisała:

> Sporo-to jednak nie większość
        > Większość-nawet w Polsce-nie ma wysokich kwalifikacji

Wiekszosc w pl tez pracuje na tzw zmywaku czyli wykonuja prace fizyczne, pracuja w handlu, uslugach, fabrykach, kuchniach, restauracjach, sprzata, pracuje na budowachitd. Niczym nadzyczajnym jest ze generalnie na swiecie wiecej ludzi wykonuje prace ktore nie wymagaja wysokich kwalifikacji. Czy w pl takie prace wykonuja emigrancji? Pewnie zaraz sie dowiem ze owszem big_grin
        • joa66 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 08:41
          Nieszczęśliwi ludzie, których zadowolenie zależy od tła i desperacko szukają porównań.

smile

Amen.
          • gazeta_mi_placi Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 15:43
            smile
    • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 08:54
      podkocem napisała:
      > to stereotyp.

Ja wiem, że statystyka dla większości to jakaś czarna magia ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co autor tego zdania miał na myśli?:

'Cudzoziemcy przyjeżdżają do Wielkiej Brytanii nie tylko pracować, ale i uczyć się. Zestawienie ONS pokazuje, że na brytyjskich uczelniach studiuje dwa razy więcej obcokrajowców niż Brytyjczyków - odpowiednio 17 i 8,1 proc. '
      • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:02
        araceli napisała:

> podkocem napisała:
        > > to stereotyp.
        >
        > Ja wiem, że statystyka dla większości to jakaś czarna magia ale czy ktoś mógłby
        > mi wyjaśnić co autor tego zdania miał na myśli?:
        >
        > 'Cudzoziemcy przyjeżdżają do Wielkiej Brytanii nie tylko pracować, ale i uczyć
        > się. Zestawienie ONS pokazuje, że na brytyjskich uczelniach studiuje dwa razy w
        > ięcej obcokrajowców niż Brytyjczyków - odpowiednio 17 i 8,1 proc. '

17 - obcokrajowcy
        8.1- Brytyjczycy

Czy dane sa prawidlowe tego nie wiem.
        • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:12
          najma78 napisała:
          > 17 - obcokrajowcy
          > 8.1- Brytyjczycy

To jakiej narodowości jest pozostałych 74,9% studentów???? Kosmici? big_grin
          • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:16
            araceli napisała:

> najma78 napisała:
            > > 17 - obcokrajowcy
            > > 8.1- Brytyjczycy
            >
            > To jakiej narodowości jest pozostałych 74,9% studentów???? Kosmici? big_grin
            >
            Chodzi pewnie o ogol mieszkancow uk. Obcokrajowcy to tez mieszkancy prawda? 17 proc trafia na uczelnie a 8.1 Brytyjczykow.
            • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:20
              najma78 napisała:
              > Chodzi pewnie o ogol mieszkancow uk. Obcokrajowcy to tez mieszkancy prawda? 17
              > proc trafia na uczelnie a 8.1 Brytyjczykow.

'na brytyjskich uczelniach studiuje dwa razy więcej obcokrajowców niż Brytyjczyków'
              • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:33
                araceli napisała:

> 'na brytyjskich uczelniach studiuje dwa razy więcej obcokrajowców niż Br
                > ytyjczyków'

? No i?
                • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:37
                  najma78 napisała:
                  > ? No i?

No i autor napisał totalną głupotę a większość - w tym Ty - nawet tego nie zauważyła smile
                  • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:43
                    araceli napisała:

> najma78 napisała:
                    > > ? No i?
                    >
                    > No i autor napisał totalną głupotę a większość - w tym Ty - nawet tego nie zauw
                    > ażyła smile
                    Jaka totalna glupote? Napisz wiec jak powinno byc?
                    • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 10:02
                      najma78 napisała:
                      > Jaka totalna glupote? Napisz wiec jak powinno byc?

Nie pisze się 'dwa razy więcej' porównując procenty z populacji o nierównych wielkościach. Jeżeli autorowi chodziło o to, że 8,1% Brytyjczyków i 17% obcokrajowców mieszkających w UK studiuje to prawidłowo powinien napisać 'Odsetek studiujących obcokrajowców jest dwa razy wyższy niż studiujących Brytyjczyków i stanowi odpowiednio 17 i 8,1%'.
                      • rosapulchra-0 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 11:12
                        No ale jak to się ma do meritum?
                        Popełnił błąd autor, jednak inteligentny człowiek dojdzie, o co kaman, za to ty doczepiłaś się do tego błędu, jakby od niego załeżało co najmniej życie tych studiujących.
                        • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 11:18
                          rosapulchra-0 napisała:

> No ale jak to się ma do meritum?
                          > Popełnił błąd autor, jednak inteligentny człowiek dojdzie, o co kaman, za to ty
                          > doczepiłaś się do tego błędu, jakby od niego załeżało co najmniej życie tych studiujących.

Taka refleksja nad zdolnościami matematycznymi (a w zasadzie ich brakiem) w narodzie.

To nie jedyna niedokładność w artykule. Ludzie jarają się danymi a tak naprawdę niewielu potrafi je właściwie odczytać. Większość przyjmuje bezkrytycznie a potem gada takie głupoty, że głowa boli smile
                          • rosapulchra-0 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 12:43
                            Ale w tym przypadku możesz pretensje tylko do autora artykułu, Katarzyna Kozak się nazywa, wystarczy wysłać maila do redakcji ze sprostowaniem, prawda?
                            • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 13:04
                              rosapulchra-0 napisała:
                              > Ale w tym przypadku możesz pretensje tylko do autora artykułu, Katarzyna Kozak
                              > się nazywa, wystarczy wysłać maila do redakcji ze sprostowaniem, prawda?

A jak Ci się te rzekome 'pretensje' urodziły? big_grin

Ja tylko coś zauważyłam i tyle. Jakość nikt inny nie zauważył a jak widać na przykładzie koleżanki obok, która idzie w zaparte i będzie do śmierci udowadniać, że błąd nie jest błędem sytuacja rozumienia statystyki nie wygląda różowo smile
                          • guderianka Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 07:56
                            Ty się jarasz danymi big_grin
                            Inni skupiają się na stereotypach wink
                        • krejzimama Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 11:31
                          Hello Rosa.
                          What do you do for a living?
                          Tell us! Please!!!
                      • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 11:48
                        araceli napisała:

> Nie pisze się 'dwa razy więcej' porównując procenty z populacji o nierównych wi
                        > elkościach. Jeżeli autorowi chodziło o to, że 8,1% Brytyjczyków i 17% obcokrajo
                        > wców mieszkających w UK studiuje to prawidłowo powinien napisać 'Odsetek studiu
                        > jących obcokrajowców jest dwa razy wyższy niż studiujących Brytyjczyków i stano
                        > wi odpowiednio 17 i 8,1%'.

Napisalam ci w poscie powyzej to samo. Dla mnie jasno wynika ze ogolnie studiuje dwa razy wiecej studentow obcokrajowcow niz Brytyjczykow. 17% obvokrajocow studiuje, 8.1% Brytyjczykow studiuje. Reszta z 83% obcokrajowcow robi inne rzeczy niz studiowanie itd. Poronanie "dwa razy wiecej" odnosilo sie do liczby studentow a nie grup w spoleczestwie mieszkajacym w WB.
                        >
                        • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 11:56
                          najma78 napisała:
                          > Dla mnie jasno wynika ze ogolnie studiuje dwa razy wiecej studentow obcokrajowcow niz Brytyjczykow.

No i to bzdura. Gdyby 'stuiowało 2 razy więcej studentów' to oznaczałoby, że LICZBA studiujących obcokrajowców jest 2 raz większa niż LICZBA studiujących Brytyjczyków. W takim przypadku stentów obcokrajowców byłoby 66%.

To tak jak z podatkiem - wszyscy płacą 18% ale czy płacimy TYLE SAMO? No nie bardzo.

Ale dziękuję za dowiedzenie, że jednak czytanie ze zrozumieniem w kwestiach matematycznych nie wychodzi smile
                          • najma78 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 12:42
                            araceli napisała:

> No i to bzdura. Gdyby 'stuiowało 2 razy więcej studentów' to oznaczałoby, że LI
                            > CZBA studiujących obcokrajowców jest 2 raz większa niż LICZBA studiujących Bryt
                            > yjczyków. W takim przypadku stentów obcokrajowców byłoby 66%.

Zdecyduj sie czy mowisz o liczbach czy procentach i kiedy, w odniesieniu do czego? Z prostych danych zaczynasz tworzyc dla wlasnego uzytku cos czego nikgdzie nie napisano. Zdaje sie ze wogole nie zrozumialas przyczytanego tekstu wyrwalas z kontekstu zdanie i nie pasuje ci do twojego szablonu myslenia. Zadnych liczb nie podano, podano tylko procent studiujacych obcokrajowcow i Brytyjczykow.

>
                            > To tak jak z podatkiem - wszyscy płacą 18% ale czy płacimy TYLE SAMO? No nie ba
                            > rdzo.
                            To zuplnie nie jak z podatkiem.

> Ale dziękuję za dowiedzenie, że jednak czytanie ze zrozumieniem w kwestiach mat
                            > ematycznych nie wychodzi smile

Tobie zdecydowanie nie wychodzi uncertain
                            >
                            • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 13:01
                              najma78 napisała:
                              > Zdecyduj sie czy mowisz o liczbach czy procentach i kiedy, w odniesieniu do czego?

No jak widać Ty tego nie potrafisz pojąć smile Autorka artykułu napisała z błędem i tyle. Błąd to błąd - tłumaczenie, ze jest ok 'bo można się domyślić' jest po prostu żałosne. Widocznie jedna matematycznie upośledzona osoba zrozumie drugą ale nie zmienia to faktu, że napisane jest źle.
                              • guderianka Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 07:58
                                Brawissimo!Szacun! Fanfary!
                                Araceli znalazła błąd w artykule
                                (robiąc długi oft i nie mając nic do powiedzenia w temacie wątku)
                                czyli jak zwykle big_grin
                                • araceli Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 08:55
                                  guderianka napisała:
                                  > Brawissimo!Szacun! Fanfary!
                                  > Araceli znalazła błąd w artykule
                                  > (robiąc długi oft i nie mając nic do powiedzenia w temacie wątku)
                                  > czyli jak zwykle big_grin

No proszę - dorobiłam się własnego stalkera smile Nadal prawa boli?

To co napisałam nie jest offtopem - artykuł opiera się na statystykach, których autorka nie jest w stanie nawet poprawnie odczytać i przekazać. To powinno dać do myślenia - przynajmniej tym, co potrafią myśleć big_grin
                                  • guderianka Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 09:20
                                    Tak. Zapamiętałam sobie Twój nick. Zwracam baczną uwagę i zauważam, że zawsze jest to obok głównego nurtu za to wiążące się z wytykaniem, krytykanctwem, ośmieszaniem i złośliwościami.

Nie wiem co oznacza sformułowanie "prawa boli". Jeśli jesteś tak dokładna, uważna za jaką chcesz uchodzić-pisz poprawnie.
                                  • rosapulchra-0 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 11:26
                                    Poczułaś się lepsza? A niech ci na zdrowie.
                                    Szkoda, że nie na temat..
          • claudel6 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 10:08
            big_grin no, cos się chyba komus pomerdało smile))
    • krecik Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 09:47
      > Nie znam nikogo 30+ kto by pracował na zmywaku, rozwoził pizze czy zarabiał sprzątaniem.

A ja nie znam nikogo, kto bylby tutaj kierowanikiem hotelu, nauczycielem akademickim badz przedszkolanka. Co jedynie dowodzi, ze obie mamy ograniczone znajomosci, bo tacy ludzie sa i funkcjonuja.

Znam czlowieka, ktory pracowal na zmywaku, mial wszelkie szanse rozwinac prezna firme budowlana, ale stoczyl sie, rozpil i teraz cos tam dorabia na boku probujac wygrzebac sie z alkoholizmu.
      Znam czlowieka, ktory jest "robolem" w fabryce, ale z racji umiejetnosci zarabia teraz konkretne pieniadze, ktore pozwolily mu niedawno kupic sobie dom.
      Znam czlowieka, ktory od pracy przy tasmociagu jak z filmu z Charlie Chaplinem przeszedl rozne etapy w fabryce a teraz jest przedstawicielem handlowym na caly kraj pewnej firmy sprzedajacej sprzet w cenie od kilkuset tysiecy za sztuke.
      Znam goscia, ktory miota sie miedzy Polska a UK, pracujac fizycznie rok tu, dwa lata tam i na odwrot. W chwili obecnej probuje sie osiedlic w Polsce zalapawszy sie na calkiem przyjemna kierownicza posade w polsko-wloskiej firmie.
      Znam pielegniarza, ktoremu sie chcialo nostryfikowac w UK i ktory zawodowo sie tu rozwija wspinajac po szczeblach NHS.
      Znam pielegniarke, ktorej sie nie chcialo nostryfikowac i ktora dorabia godzinowo po domach opieki za grosze.
      Znam Polakow - ksiegowych, magazynierow, oprawiaczy ryb, lekarzy, restauratorow, kelnerki, pielegniarzy, technikow napraw, przedstawicieli handlowych, pracownice opieki spolecznej, operatorow maszyn w fabryce czesci samochodowych, wlascicieli sklepow i ekspedientki, wlascicieli firm budowlanych i murarzy, ogrodnikow, bankierow, urzednikow panstwowych a takze tych nieszczesnych rozwozicieli pizzy.
      Sa wsrod tych ludzi tacy, ktorzy rozwijaja kariere, i tacy, ktorzy po prostu chodza do pracy, by zarobic na zycie. Jak wszedzie na swiecie.
      Sa tacy, ktorym nie wystarcza to, co maja i daza do czegos wiecej. Sa tacy, ktorzy sa zadowoleni z tego, co maja i nie interesuja ich awanse, kursy akademickie czy inne marchewki na koncu kija. Jak wszedzie na swiecie.

Haslo "zmywak" bylo obrazliwe piec-szesc lat temu. Swiat poszedl do przodu, a to, ze niektorzy nadal wyciagaja je z kapelusza, jedynie pokazuje, ze mozna mentalnie utknac na jakims etapie i smiac z tego samego kawalu po raz pincetny.

Ag
    • claudel6 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 10:06
      no wiadomko. moi przyjaciele/znajomi w UK to: naukowiec-mikrobiolog (kobieta), manager w firmie audytorskiej, project manager po MBA, certyfikowany pracownik socjalny, księgowy, certyfikowany masażysta (leczniczy masaż chiński). ztgeio wszystkiego tylko masazysta by podpadł pod prace fizyczną (ale on skończył kurs medycyny chińskiej, więc też jest wykształcony wink
    • puza_666 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 10:17
      Czasy sie przeciez zmieniaja. Juz nie ma takiej masowej emigracji do UK jak 10 lat temu, rola Polakow tez sie zmienila. Moje dwie kolezanki ktore wyemigrowlay iles tam lat temu owszem poczatkowo pracowlay jako au pair czy kelnerki, ale po 7 latach juz tego ofkors nie robia. Jedna pracuje teraz w banku jako analityk druga prowadzi galerie. . To dwa pierwsze przyklady z brzegu, mam takich jeszcze mnostwo. Ja sama jezdizlam do Londynu co wakacje jako au pair i dorabialam nalewajac piwo w pubie, teraz latam tam w delegacje z pracy.
      A ile mam dalszych znajomych ktorzy prowadza wlasne firmy w UK? Teraz mi sie przypomnilao ze dobry kolega mojego meza rozkrecil w ciagu 3 lat od przyjazdu do UK firme ktora zajmuje sie malowaniem aerografow na autach - bardzo dobrze im sie wiedze!
      • panirogalik Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 22:13
        zajmuje sie malowaniem aerografow na autach

raczej malowaniem aerografem.
    • jamesonwhiskey Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 10:33
      gazeciarz wylaz z nory i sie wypowiedz na temat zmywakow
    • arya82 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 11:15
      Wszyscy moi bliscy znajomi (kilkadziesiat osob) pracuja na stanowiskach w city. Glownie, banki, IT, management i te sprawy, czesc oczywiscie to korporacyjna masa, ale jest pare osob z wlasnymi preznie rozwijajacymi sie firmami. Moj maz jest wysokiej klasy specjalista w pewnych systemach finasowych. Rowniez ma wlasna firme. Znam lekarzy, pracujacych w angielskich szpitalach, kilku artstow, translatorow, ksiegowych, prawnikow organizatorow wiekszych eventow, osobe w branzy filmowej etc. Spektrum jest wielkie.
      Mieszkamy w dobrej dzielnicy w Londynie, za rogiem mam dobrej klasy pralnie prowadzona i mniemam zalozona przez polska rodzine. Co drugi remont w poblizu wykonuja polscy budowlancy, polskie sklepy -tyle z uslug... Na zmywaku jednak nie znam nikogo
      • claudel6 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 12:28
        co to jest dobra dzielnica w Londynie?
        • wtopek Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 12:35
          ta gdzie mieszka pisząca z Londynu ematka wink

tylko dlaczego praktycznie nie ma tych polskich megamanagerów przy Fenchurch i okolicach skoro tak obsiedli City?
          • podkocem Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 14:32
            Nie trzeba od razu "obsiadać city" - Londyn to nie samo city, siedziba główna firmy w której pracuję (ogromna światowa korporacja) mieści się poza city (i chwała Bogu!). Do city jeżdżę na szkolenia i inne konferencje, zjazdy itp, ale na codzień pracuję daleko od centrum. Dobra dzielnica w centrum to np Pimlico, Belgravia czy Mayfair, ale większość kadry zarządzającej na moim piętrze upodobała sobie Swiss Cottage i okolice. Słyszalam bardzo dobre opinie o np Wimbledonie, tylko że południe mi zupełnie nie pasuje. Osobiście trzymam się północy Londynu. Nie chciałabym mieszkać na wschodzie i południowym wschodzie.
            • wtopek Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 15:11
              eee, tam ja pracuję w galaktycznej korporacji

jestem senior manager in janitor department big_grin
            • arya82 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 15:11
              > Nie trzeba od razu "obsiadać city" - Londyn to nie samo city, siedziba główna f
              > irmy w której pracuję (ogromna światowa korporacja) mieści się poza city (i chw
              > ała Bogu!).

Oczywiscie, to byl tylko przyklad.

Co do dzielnic -dobrych dzielnic -moze to za wiele powiedziane. Oczywiscie poza tymi absolutnie posh w centrum, praktycznie wszedzie mozna spotkac mix spoleczny, przejedzie sie kilka, kilkanascie ulic i mozna wyladowac w nieciekawych okolicach council houses. Takze pod tym wzgledem to pewna niescislosc w okreslaniu "dobrych" dzielnic.

A co rozumiem pod tym pojeciem. Akurat mieszkamy w SW, w 2 strefie, w catchment area bardzo dobrych szkol, co za tym idzie (stety- niestety) ceny domow znacznie wyzsze, spolecznosc glownie brytyjska, spokojna, rodzinna i bezpieczna okolica, malo mniejszosci, councilow tez nie ma w poblizu. To dla mnie glowny wyznacznik.
              • podkocem Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 16:12
                Pracowałam na Fulham, myslałam by tam zamieszkać, ale w ostateczności zrezygnowałam.

Władze Londynu naprawdę nie są głupie. Londyn to zlepek milionów ludzi z każdego zakątka świata. W takiej mieszance łatwo o konflikty, zamieszki i masę problemów. Radzą sobie z tym starajac się jak najbardziej zmiksować ze sobą towarzystwo. Dlatego w bogatych dzielniacach powstają domy socjalne. Chodzi o to, by po pierwsze dzieci sie mieszały i te z nieciekawych środowisk pociągnac w górę. Poza tym, jeśli w domu socjalnym zaczną się rozróby, "normalni" sąsiedzi będą od razu dzwonić na Policję. Tworzenie dzielnic z domami socjalnymi skończyłoby się powstawaniem gett, a tego władze nie chcą i faktycznie, w odróżnieniu od np Nowego Yorku czy niektórych przedmieść Paryża w Londynie nie ma gett, choć oczywiście są dzielnice o lepszej bądź gorszej reputacji.
                • claudel6 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 22:39
                  dokładnie tak.
                • arya82 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 25.07.13, 08:07
                  Oczywiscie, jest tak jak piszesz. Getta doskonale znamy z Paryza, choc mieszkalismy w scislym centrum, to akurat bylo to tez w czasie zamieszek na przedmiesciach wlasnie...jakos nieswojo. Napewno wladze Londynu maja duzo racji tak organizujac przestrzen spoleczna, z reszta taki model jak widac bardziej sie sprawdza ( choc na przykladzie ostatnich zamieszek- klocilabym sie czy to nie zwiekszylo skali zjawiska I nie utrudnilo akcji policji). I mimo wszystko kto mieszkal w L ten wie ze czasem jednak w okolicach councils jest poprostu nieprzyjemnie I srednio bezpiecznie mieszkac, taki minus tego calego ukladu.
            • claudel6 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 22:34
              ue tam city jest pase. tak jak wall street in NY. nawet canary wharf już też są pase. teraz modny jest east end wink
            • claudel6 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 22:36
              londyn ma dla każdego cos miłego. ja np. kocham wschód, wszystkie moje drogi w londynie zawsze tam prowadzą. a południowy wschod to mogą być fantastyczne lofty nad Tamizą (np. na Woolwich Arsenal).
          • arya82 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 15:00
            > tylko dlaczego praktycznie nie ma tych polskich megamanagerów przy Fenchurch i
            > okolicach skoro tak obsiedli City?

??... dla przykladu moj malzon mial siedzibe 2 lata temu przy Fenchurch, teraz jest pare ulic dalej. I zapewniam jest jednym z wileu. Nie wiem czemu piszesz 'Nie ma', moze poprostu Ty nie znasz. A City bylo tylko przykladem.
            Moze zapoznac sie chociazby z czyms takim jak Polsih Professionals in London? Mozna sie przekonac ilu jest rodakow pracujacych na wysokich stanowiskach, spelniajaych sie zawodowo i przy okazji zarabiajacych naprawde swietna kase.
    • effie1980 Re: Stereotyp emigracyjnego zmywaka 24.07.13, 17:37
      A ja po 6 latach w Anglii oprocz mojej opiekunki do dziecka nie znam nikogo z Polski. Takze na znajomych bym statystyki nie opierala wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka