Dodaj do ulubionych

Czym myjecie podłogę - płytki, panele?

24.07.13, 08:45
Nie chodzi mi o płyn, ale o "sprzęt":
- ścierką
- mopem - gąbką - z takim uchwytem przy rączce do wyciskania
- mopem "frędzlami" wyciskanym w takiej okrągłej nakładce na wiaderko
- mopem parowym

Do tej pory miałam mopa gąbkę. Ale zastanawiam się nad zmianą na coś innego. Co jest dokładniejsze i wygodniejsze w użytkowaniu?
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 08:51
      Od 5 lat mopem parowym.
      • grave_digger Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 08:52
        Ach, pytałaś o dokładność - nie domywa rogów, ale wystarczy przetrzeć szmatką.
      • jematkajakichmalo Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 09:23
        Jakiego masz tego mopa?
        kurcze, probuj kupic od kilku lat, ale jakos nie mam zaufania. W "zwyklych" sklepach tego ni widzialam tylko wszystko w TV szopach i sie troche boje... Jaka moc ma ten mop? Masz jakies dodatkowe sprzety do niego np. to cos do mycia okien?
        • grave_digger Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 25.07.13, 08:45
          Mam tego H2O mop z wszystkim (i niczym wink ). Ale najfajniejsze są te prostokątne shark'i wg mnie. Mają większą powierzchnię mycia od tych trójkątnych. Nie mają wszystkiego w jednym. Mają długie kable. Są płaskie i obrotne, wszędzie 'wjadą'. Te, co mają nakładkę nasuwaną (nie na rzepy) to wystarczy, że obrócisz mopa i już masz drugą stronę czystą i jedziesz dalej.
          np. taki
          https://cdn2.studio-moderna.com/steampocketmop_5548769.jpg
          • grave_digger Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 25.07.13, 08:50
            za chiny ludowe nie polecam tego. szybko się psuje a kabel ma chyba metr suspicious
            https://images7.fotosik.pl/7333/32263ca509f728af.jpg?v=a5198c270eca85
    • mamameg Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 08:56
      Mopem wyciskanym w wiaderku. Tylko, że ja mam głównie płytki, panele się chyba niszczą od wody?
    • eliszka25 Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 09:21
      mam plytki i panele. jedno i drugie swietnie myje mop z mikrofazy, taki, jak te kolorowe na zdjeciu
      www.google.pl/search?q=mop+z+mikrofazy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=537vUeXQOoSK4gT-pICoDA&ved=0CEIQsAQ&biw=1280&bih=598#facrc=_&imgdii=_&imgrc=sjaXG8LqIM_GCM%3A%3BfLMOMDL7-SC4WM%3Bhttp%253A%252F%252Fmop.com.pl%252Fphotos%252Fmop-plaski-zapas-neon-z-mikrofazy-nowosc-1533189403.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fmop.com.pl%252Fgaleria%252F%253Fmop-plaski-zapas-neon-z-mikrofazy-nowosc%3B400%3B300
      mam mop plaski, no name. odkad zmienilam nakladki na takie, jak na zdjeciu, myje sie naprawde super.
      • jematkajakichmalo Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 09:30
        Ja mam tez teraz tego plaskiego chyba z viledy tego z wyciskaczem i jest OK, ale bez szalenstw wink Pytanie czy te kolorwe nakladki beda pasowac?
        • eliszka25 Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 09:40
          one sa takiej samej wielkosci, jak wszystkie inne nakladki, tak samo zakladane, wiec raczej powinny. moj mop oryginalnie tez mial inne nakladki, ale bylam srednio zadowolona. 2 lata temu w wakacje bylam 3 tygodnie u mamy i mialam okazje wyprobowac jej mopa. wlasnie takiego, jak te nakladki. tak mi sie spodobalo, ze po powrocie do domu tez sobie takiego kupilam. on bardzo "lekko chodzi" po podlodze, dzieki czemu myje sie duzo latwiej.

nie mama mopa viledy, ale jesli jest takiej samej wielkosci, co wszystkie standardowe mopy, to te kolorowe nakladki powinny byc ok.
          • anetchen2306 Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 15.03.14, 22:48
            ... tez uzywam takowych, od paru lat ...
            Fajnie wpijaja wode, nie zostawiaja smug, fajnie nierowne powierzchnie sie tym czysci.
      • moje.m co polecacie do gresu szkliwionego? 25.07.13, 12:35
        co polecacei do gresu szkliwionego? bo ajax i te inne droższe zostawiają smugi, nawet jak dam kapkę. Nie ma znaczenia wlana ilość, nie nadają się.
    • rhaenyra Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 09:26
      mop z paskami
    • araceli Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 09:30
      Mopem płaskim z mikrofibry wyciskanym w wiaderku bez użycia rąk Viledy - Ultracośtam się nazywa, chyba Ultramax.
    • maltry Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 09:30
      Mopem z mikrofibry, o takim - fajnie domywa, nie zostawia smug, szybciutko schnie.
    • maggorlo Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 10:21
      Mam parkiet i kafle, uzywam mopa z gabką. Takiego najzwyklejszego za kilka zł
      sklep.elhurtagd.pl/dane/full/259d8b4eb19445dcb36f9f036ad3e230.jpg
      Używałam mopa parowego całe 3x i mam go dość. Jestem na takie wynalazki za leniwa. Trzeba nalewać wody, jak się nie zużyje zbiorniczek to wylewać bo stęchnie, prać te nieszczęsne ścierki, bez przerwy przepinać się do kolejnego kontaktu. Dla mnie to równie porąbany wynalazek jak odkurzacz bezworkowy.

Mop z frędzlami nie dawał się tak dokładnie wyciskać i zostawiał sporo wody.
      Ściery wymagają dotykania i wykręcania rękami, fuj.
      Zdecydowanie mop z gąbką jest najwygodniejszy.
      • naturella Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 10:33
        Mopem płaskim z bawełnianym padem, z takimi poskręcanymi frędzelkami. mam wymagającą podłogę, bo dość ciemną, więc żaden mop sznurkowy itp nie dałby rady, byłoby widać smugi. Do podłogi używam profesjonalnej chemii, bo wszystkie płyny do drewna dostępne w marketach zawierają woski albo inne nabłyszczacze, które po każdym myciu odkładają się na podłodze, dodatkowo do tego przykleja się kurz itp - tego na bieżąco nie widać, ale po paru latach na podłodze tworzy się tłusta warstwa.
        • elkun11 Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 11:50
          Naturello, ja też mam wymagająco podłogę, już nigdy ciemnej..., ale nie o tym- co to za profesjonalna chemia i gdzie ją kupujesz?
          • naturella Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 23:06
            Można kupić w sklepach, które sprzedają podłogi, nie wiem z jakiego miasta jesteś, więc nie doradze sad ale od jakiegoś czasu używam środków firmy Kiehl - pisze z telefonu więc cieżko mi znaleźć sklep online teraz, ale uzywalam tych dwoch środków:
            www.dawo.com.pl/oferta/srodki_chemiczne_kiehl,42/mycie__i__pielegnacja__drewna,58/kiehl-parketto-clean-konzentrat,355.html
            www.dawo.com.pl/oferta/srodki_chemiczne_kiehl,42/mycie__i__pielegnacja__drewna,58/kiehl-parketto-care,354.html

• elkun11 Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 25.07.13, 04:46
              Dzięki za odpsmileJestem spod Warszawy, będę szukać w sklepach "podłogowych".
              • naturella Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 25.07.13, 08:00
                O - to albo kup w necie, na pewno można bo szukałam ostatnio dla koleżanki, albo np w TTW Opex na Jerozolimskich / na górze jest spory sklep z panelami i podlogami, bardzo dobra chemie maja. Tylko nie maja Kiehla, bo ten tylko w necie chyba. Ale miałam od nich płyn do mycia drewna i tez sie spisał smile

Ja teraz jakis czas nie miałam nic do mycia podłogi i kupiłam Ludwika z mydlem marsylskim. Najpierw było ok, a potem podłoga zaczęła byc cała pomazana, widać było ślady stop nawet, każda krople - w sobote maz kupił Kiehla i teraz jest zupełnie inaczej, ten płyn zostawia ochronną warstwę, ale nie jest ona tłusta.
                • elkun11 Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 25.07.13, 16:31
                  Do TTW mam dość blisko, jestem spod Pruszkowa. Dzięki jeszcze raz za namiary
    • kiddy Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 16:33
      Mopem z mikrofibry, najczęściej czystą wodą, rzadziej z małym dodatkiem płynu do mycia paneli.
    • beverly1985 Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 19:31
      https://www.sklep.eskot.pl/pictures/g-pic-Magic_mop_obrotowy_jak_Tornado_mop___6_zapas__w_.jpg
    • anna_geras Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 20:16
      Szmatą na miotlesmile
    • aurinko Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 24.07.13, 23:13
      Mopem z pasków i wodą, najczęściej bez żadnych dodatków chemicznych. Myję tak panele i kafle, są czyste, bez smug i śladów.
      • bbuziaczekk Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 25.07.13, 08:50
        Ja myje mopem z tymi kolorowymi nakladkam co pokazala eliszka. Te z fredzlami. Mam zielona wink
        Myje tym i plutki i panele. Myje sie super.
        • bbuziaczekk grave_digger 25.07.13, 08:55
          CZy ten mop ktory pokazalas na poczatku to ten ten www.youtube.com/watch?v=qnlU-yRDe0E ??

Jakos nie moge sobie wyobrazic czystych podlog bez plynow do mycia typu Cif itp. Czy faktycznie te podlogi sa mega czyste po umyciu sama woda/para ?
          • grave_digger Re: grave_digger 25.07.13, 13:25
            Wiesz co, tych sharków jest wiele modeli, to zapewne ten.
            Czy są mega czyste? Nie wiem czy mega, ale czyste są na pewno. wink Ja sobie znowuż już nie wyobrażam chemii na podłodze. Para jest gorąca, więc czyści bdb (choć i to zależy od modelu i z jaką siłą para leci). Podłogi szybko schną, bo gorąca woda, para, szybko schnie. Wybija bakterie, łatwo schodzą naklejki (gdy przytrzymasz mopa w miejscu parę chwil) czy niektóre zarysowania na podłodze (dzieci), idealne dla raczkujących dzieci, dla alergików.

Minusy, niektóre się szybko psują, albo mają za krótkie kalble. Nie domywa rogów, ale jak przejedziesz mopem, to to miejsce jest namoczone (?) i łatwo je przemyć. Trzeba się zaopatrzyć w wiele nakładek, których często nie ma na polskim allegro, zwłaszcza niestety tych do sharka.
    • pa-trynka Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 25.07.13, 20:19
      myje parownicą. oprócz podłóg myję też tym ściany z flizami (np w kuchni), łazienki, a w zasadzie to wszystkie powierzchnie zmywalne w domu. uwielbiam jąsmile
    • solejrolia Re: Czym myjecie podłogę - płytki, panele? 09.03.14, 19:26
      najtańszym mopem sznurkowym. (musi być tani bo często zmieniam- wolę kupić nowy, niż potem brudasem zmywać)
      kiedyś próbowałam płaskim, ale zupełnie mi nie odpowiada. a gąbkowy- to zupełna tragedia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka