Dodaj do ulubionych

Pchły w domu

01.08.13, 15:21
Pytanie mam.
Mam 3 koty które niestety w tym roku złapały pchły. Na dzień dzisiejszy są już po paru opryskach u weterynarza by pozbyć się tego dziadostwa.
Okazało się jednak że pchły z kotów przeniosły sie na nasze mieszkanie.

Problemem jest to że mam roczne dziecko które ciągle raczkuje po podłodze. Pilnuje małej jak oka z głowie ale i tak nie ma dnia bym nie zdjeła z niej przynajmniej jednej pchły. Mała też zaczyna być przez nie gryziona.

Jak się pozbyć tego dziadostwa. Macie jakieś sprawdzone sposoby?

Niedługo wyjeżdżamy na urlop więc wchodzi też w rachubę chemia. Mogę spryskać mieszkanie i zostawić tak na kilka dni.

Pomóż droga emamo bo mi dziecko zjedzą.
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Pchły w domu 01.08.13, 15:24
      pularyl do kupiena w zoologu
    • memphis90 Re: Pchły w domu 01.08.13, 15:55
      Ja bym pewnie wypryskała mieszkanie jakimś Raidem Max, zostawiła na kilka godzin, potem solidnie wywietrzyła, pomyła podłogi, odkurzyła dywany. Jeśli chodzi o pchły, to nie uznaję półśrodków, bo wszelkie owady gryzące wielbią mnie miłością ogromną, jakkolwiek jednostronną smile Sama wyprowadzka bez środka owadobójczego nic nie da, bo pchły wtedy zasypiają i potem budzą się jeszcze bardziej agresywne i wygłodzone.
      • beataj1 Re: Pchły w domu 01.08.13, 15:58
        Dywanów na szczęście nie mamy więc mniejszy problem. Nie ukrywam że zaczyna mnie to stresować bo łapie schize i zaraz wszystko mnie swędzi.
        • woezel_pip Re: Pchły w domu 01.08.13, 21:45
          Z mojego doświadczenia- olejek kopru włoskiego. Krople na podgrzewacz.
          Wprowadziłam się do starego mieszkania w kamienicy, zerwałam tapety, był mega atak, po prostu pchły biegły za mną...Całe nogi miałam pogryzione, horror to był.
          Potem zaczął się horror z odpchlaniem,wypróbowaliśmy wszystko...
          W końcu mój wtedy chłopak, zdesperowany, poszukał w necie, znalazł, że w okopach podczas wojny walczyli z pchłami za pomocą olejku...
          Cóż nam szkodziło sprobować?
          I stał się CUD big_grin
    • dreamdre Re: Pchły w domu 13.07.14, 13:28
      Witaj,

Również mam koty, które w tym roku wyjątkowo potraktowałem kilkukrotnie nie Frontline, ale Fiprex'em, co spowodowało istną inwazję pcheł - pierwszy raz w życiu ... Gryzły, kąsały, było ich pełno. Preparaty w sprayu pomagały na krótko - na drugi dzień od nowa ... Wydałem chyba ze 100 zł na te spraye, aż trafiłem na coś, co nazywa się "bomba biobójcza" czy też "bomba dymna" na pchły. Ja wybrałem bombę DOBOL FUMIGATOR - to mała puszka, którą napełniasz wodą i wsadzasz tam zawartość puszki (mniejszą puszeczkę z granulatem). Po chwili zaczyna pojawiać się dym, który likwiduje wszystko co żywe - pchły, ich jaja, pająki, muchy i wszelkie robactwo pełzające i latające. Kosztowało mnie to 45 zł w Alledrogo + wysyłka. To działa smile ... koniec problemów. Oczywiście równocześnie zaaplikowałem kociakom Frontline Combo i jak tymczasem cisza z pchłami ... Taka jedna bomba wystarcza na pomieszczenie do 25 m2, trzeba usunąć wszelkie kwiaty, akwarium i inne podobne. Odpalić bombę, zamknąć szczelnie pomieszczenie na 2 godziny, potem solidnie przewietrzyć i to wszystko.
      • dreamdre Re: Pchły w domu 13.07.14, 13:33
        P.S. Oczywiście wiem, że Twoje problemy były rok temu, ale napisałem to, bo sam szukałem rozpaczliwie jakiegoś środka czy patentu - i wszędzie trafiałem albo na głupoty, albo "domowe" (czytaj - nie działające) porady - a pchły jak żyły tak żyły i kąsały coraz mocniej. Polecam więc wszystkim "Dobol Fumigator", bo to skuteczne lekarstwo na problem, który kończy się po 2-3 godzinach od aplikacji. Zamiast więc wydawać kupę kasy na spraye, proszki i inne trucizny - polecam bombę dymną. Krótko i konkretnie.
        • kosheen4 Re: Pchły w domu 13.07.14, 13:38
          pierwszy raz widzę dobrą kryptoreklamę na tym forum smile
          • totorotot Re: Pchły w domu 13.07.14, 20:15
            Ano smile
      • ichi51e Re: Pchły w domu 13.07.14, 13:37
        Szynka.
        Ja bym sprobowala z koprem.
        • bei Re: Pchły w domu 13.07.14, 13:46
          Pchła jest wrażliwa na zranienia, nie przeżyje odkurzacza.
          Odkurz co możesz odkurzyć.
          Co możesz wypierz- np w szamponie dla psów- są zazwyczaj owadobójcze, dokładnie wypłucz.
          Co możesz przemyj roztworem szamponu dla psów ( z dopiskiem, ze jest owadobójczy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka