Dodaj do ulubionych

allegro-pytanie do tych co sprzedają

07.08.13, 18:31
Wystawiłam po raz pierwszy kilka przedmiotów na allegro. I udało mi się sprzedać jedną rzecz. Wylicytowano sukienkę za 9,90zł + 10zł koszt wysyłki. No i czekam już 2 tygodnie na przelew od kupującego i cisza..., wysłałam upomnienie i dalej zero kontaktu. Pierwsza sprzedaż i już taki pech. Ja zawsze byłam kupującym, który wpłaca pieniądze najpóźniej w ciągu 2-3 dni, a tu czekam już 2 tyg. i zero kontaktu ze strony klienta.
Chciałam Was podpytać czy takie sytuacje się Wam też zdarzają, czy to ja mam takiego pecha? Podobno mogę wystąpić o zwrot prowizji ale od kwoty 9,9zł to chyba nie warto. No ale kurczę kupujący też powinien się wywiązać a nie olewa sprzedawcę.
Doradźcie coś, jak postępujecie w takich przypadkach. Wystawie negatywny komentarz to pewnie w odwecie też go dostanę (czy kupujący tak może, mimo że jest jego ewidentna wina?). Mając jeden komentarz i to negatywny też pewnie nie przyciągnę do siebie klientów.
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 07.08.13, 18:35
      Wystąp o zwrot prowizji. Warto, warto bo Ty dostaniesz zwrot kasy ale kupujący dostanie ostrzeżenie a po 3 takich się wylatuje z all. A nuż to będzie jego 3?

• gazeta_mi_placi Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 07.08.13, 18:42
      Nie masz pecha, jakiś czas temu nastąpiła zmiana regulaminu na Allegro dająca olbrzymią bezkarność kupującym. Mogą od ręki i bez komplikacji (nawet jak poprzednie konta mają zawieszone) założyć dowolną ilość nowych kont.
      W efekcie nastąpił wysyp kont świeżych które kupują dla żartu i w pełni bezkarnie.
      U mnie swego czasu na 10 sprzedanych przedmiotów przez 10 różnych osób połowa mi nie zapłaciła, akurat tak się zdarzyło że same nowe konta (różne nicki), Allegro po odpowiednim czasie od zgłoszenia (jakoś tak 7-10 dni) oddaje kasę za wystawioną aukcję i tyle.
      Niestety niewiele można z tym zrobić. Wystaw przedmiot od nowa.
      • kerri31 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 07.08.13, 22:20
        Jesteś pewna, że wpłata nie widnieje na PayU a ty nie dostałaś powiadomienia ??? lepiej sprawdź, możliwe też , że ktoś chciał wpłacić zwykłym przelewem bankowym bo nie ma konta internetowego albo pieniędzy na nim i chciał wpłacić gotówką w banku a ty nie podałaś nr konta.
        Jeśli nic z tych rzeczy wystawiłabym negatyw.
        • kaja5 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 00:32
          kerri31 napisała:

> Jesteś pewna, że wpłata nie widnieje na PayU a ty nie dostałaś powiadomienia ??
          Na pewno nie widnieje, sprawdzałam.
          Ja mam możliwość tylko wpłaty przez PayU.
          Napisałam jej meila że daje czas do przyszłego tygodnia a potem ponownie wystawiam przedmiot. Dałabym jej komentarz negatywny ale obawiam się odwetu, czy allegro może ewentualnie taki komentarz unieważnić? Bo to pierwsza sprzedaż i pierwszy negatyw więc nie zachęciłabym klientów, a na prawdę nie ma mojej winy żadnej. Sukienka już leży zapakowana i przygotowana do wysyłki, ehh...
      • kaja5 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 00:27
        No właśnie to jest osoba z nowym kontem. Gdy u mnie zrobiła zakup nie miała żadnego komentarza. Po kilku dniach gdy weszłam na jej konto to zdziwił mnie jeden pozytywny komentarz od sprzedawcy, kliknęłam i zauważyłam, że sprzedawca wystawił pozytywny komentarz pierwszy (co się raczej nie zdarza), a dopiero na drugi dzień ona również wystawiła komentarz pozytywny temu sprzedawcy. I jeszcze co mnie zdziwiło - sukienkę którą u niego wylicytowała kilka dni wcześniej za 149zł sama wystawiła na swojej aukcji za 20zł!!!!
        • gazeta_mi_placi Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 07:25
          To pewnie jej drugie konto ;-*
          Moja rada (a wiele rzeczy sprzedałam na tym portalu i wiem jacy są tacy "klienci"): nie cackol się, nie przeciągaj niczego bo niewiele to da.
          Pisz do Allegro o zwrot prowizji, a ze szmatą zerwij umowę (wystarczy wysłać maila że w związku z brakiem wpłaty anulujesz z nią transakcję kupna-sprzedaży ) i wystaw rzecz na nowo wcześniej wpisując ją i jej poprzedni nick (to ten co dał jej pozytywny komentarz) na czarną listę aby przynajmniej z tych nicków nie mogła nic kupić u Ciebie.
          Komentarza negatywnego nie pisz jak się boisz odwetu, nie masz takiego obowiązku. Raczej też Ci nie wystawi.
          Oczywiście od transakcji minęło 7 dni? Tyle czasu ma klient na wpłatę.
          • kaja5 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 09:49
            Dokładnie tak zrobię. Minęły już prawie 3 tygodnie. Dobrze że mi podpowiedziałaś że mogę ją zablokować by z tych kont nie kupowała bo nawet nie wiedziałam że tak można smile
            • gazeta_mi_placi Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 13:26
              Komentarz negatywny może dać i po kilku miesiącach jak sama nazbierasz w między czasie komentarze pozytywne i nawet jakby był odwetowy negatywny to nie będzie aż tak raził na tle pozytywnych. Musisz tylko zapisać nicka "klienta" i nr transakcji, nawet po pół roku możesz wystawić.
          • maggi9 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 10:04
            gazeta_mi_placi napisała:

> Oczywiście od transakcji minęło 7 dni? Tyle czasu ma klient na wpłatę.

Gazeta nie pisz bzdur!

7 dni jest na kontakt a nie na wpłatę. Ja po 7 dniach wysyłam przypomnienie allegrowe a po nastepnych 3 dniach wysyłam fzp. I dopiero wtedy ewentualnie wystawiam ponownie przedmiot bo czasami fzp otrzeźwia kupującego i nagle wpłaca kase.
            • gazeta_mi_placi Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 13:23
              W pierwszym poście pisze: "zero kontaktu ze strony klienta". Dawać szansę i przeciągać można ewentualnie klientowi z dużą ilością komentarzy, bo może faktycznie się zagapił, a nie "świeżynkom".
              Nie ucz ojca jak dzieci robić.
              Znam ja, oj znam takie konta z zerowymi lub jednymi komentarzami, na ogół nie palą się do zapłacenia, a sprzedawca nie ma na chleb i czeka Bóg wie ile.
              Za pierwszym razem czekałam (miałam pięciu nie płacących) jak głupia też jakieś 3 tygodnie.
              Zgadnij czy doczekałam?
              To jakaś plaga niestety z tymi świeżymi kontami sad
              • soczek_bez_gazu Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 08.08.13, 13:30
                A to już nie trzeba aktywować konta na all?
    • kaja5 Pomóżcie! 17.08.13, 13:04
      Dziewczyny, dziś otrzymałam odpowiedź z allegro (bo ubiegałam się o zwrot prowizji zgodnie z Waszą radą). No i allegro przesłało mi wyjaśnienie kupującego "za sukienkę zapłaciłam". Powiem szczerze ze jestem w szoku że można tak bezczelnie kłamać. Na moje konto PayU nic od tej osoby nie wpłynęło, a konta do indywidualnych wpłat nie podawałam. I co teraz?
      • tereferefretka Re: Pomóżcie! 17.08.13, 13:21
        wyslij zestawienie z payu do tegoż pracownika allegro,pokaz ze nic nie wplynelo a innego nr konta nie było

podłe oszusktki cholera jasnauncertain
        • mvszka Re: Pomóżcie! 17.08.13, 14:27
          > podłe oszusktki cholera jasnauncertain

a allegro kretyński serwis, który w żaden sposób nie chroni sprzedawcy, już mi się *ygać chce od tych ich bzdetnych wymagań a braku pomocy w sytuacjach które tego wymagają- ja byłam w odwrotnej- zapłaciłam za łyżwy w ciągu pięciu minut za paczkę priorytet a łyżwy w opisie stan idealny a dostałam je pordzewiałe po 2 tyg. i jeszcze dostałam negatywa za to że paniusi będącej na urlopie i twierdzącej że coś zniszczone jest idealne śmiałam wystawić neutral z komentarzem i "pobrudziłam" jej konto
          Kupuję/sprzedaję tam tylko jak muszę
          • tereferefretka Re: Pomóżcie! 17.08.13, 15:26
            no fakt,z tego co czytam ostatnio,to wolna amerykanka

jak kupowac to juz chyba tylko nowe rzeczy od sprzedawców/sklepów którzy te opinie mają na prawdę nienaganne...

z używanymi rzeczami to zawsze był zgrzyt, wiadomo, stan jak sie opisuje,to rzecz subiektywna, kupujacy chce wydac jak najmniej,sprzedający chce stracić jak najmniej

tez sie nie raz nacięłam(włącznie cegłą wysłaną w pudełku zamiast telefonu o dużej jak dla mnie wartosci(1500zł)
            całe szczęście znajomy listonosz pomógł mi wszystko odkręcić, i udało się odzyskać kasę

omijam ten serwis,wole juz tablice.pl
            • kaja5 Re: Pomóżcie! 17.08.13, 17:28
              O kurcze...No to dobrze że ten listonosz pomógł to odkręcić. Ja tez raz zamówiłam buty oryginalne adidasa miałyby. Cena podejrzanie niska i brak komentarzy dały mi do myślenia na tyle że zamówiłam "za pobraniem". Nie spodziewałam się jednak że w paczce będą chińskie podróbki uncertain Szkoda że nie można pierw otworzyć paczki a potem pokwitować odbioru.
    • kaja5 C.D 18.08.13, 15:59
      Napisałam do tej osoby co kupiła tą sukienkę i zapytałam kiedy wysłała pieniądze za sukienkę, bo na moim koncie PAyU nic nie ma, a konta do wpłat poza PayU nie podawałam. A ona odpisała, że "jej błąd, wysłała na zły numer konta i właśnie sprawdziła że przelew wrócił, no i żebym podała swój numer konta bo ona woli bezpośrednio niż przez PayU".
      Nie wiem co o tym myśleć i jak ma się dalsza procedura allegro jeśli jest już wniosek o zwrot prowizji wysłany do allegro. Czy mam jej podać numer mojego konta a po jej wpłacie poinformować o tym allegro?
      • antoska2013 Re: C.D 18.08.13, 19:37
        Nie podawaj. Co to znaczy "ona woli"? A niby dlaczego woli? Ja "wolę" przez payu- wtedy allegro widzi, kto płacił i kiedy. A jak coś nie dojdzie, to nie ma szansy na tłumaczenia, że panna wysłała kiedy nie wysłała.
        Problematyczna klientka, więc tym bardziej działaj ostrożnie. Powiedz, że czekasz na wpłatę na payu maks dobę. Nie podałaś od razu, ile czekasz na wpłatę? Ja zawsze zastrzegam, że czekam 3 dni od zakończenia aukcji. Nie mam zamiaru się z nikim wozić dla 10 zł.
      • quadalupa Re: C.D 18.08.13, 20:18

zażądałabym skanu przelewu i tyle, jak udowodni, że płaciła ( niby jak skoro nie podałaś numeru kon ta) to ok, a jak nie to spuściłabym na drzewo, dostanie od allegro ostrzeżenie
      • purpurowa_komnata Re: C.D 18.08.13, 20:59
        > Nie wiem co o tym myśleć i jak ma się dalsza procedura allegro jeśli jest już w
        > niosek o zwrot prowizji wysłany do allegro. Czy mam jej podać numer mojego kont
        > a a po jej wpłacie poinformować o tym allegro?
        Skoro ona skłamała, że zapłaciła to allegro Tobie prowizji nie zwróci.
        To jest dla nich koniec procedury. Nie będą dochodzić prawdy bo ich to nie interesuje.
        Może sobie nie płacić - allegro dba tylko o własne opłaty w tym prowizje.
        Centrum sporów też nie rozwiązuje sprawy.
        Czy mam jej podać numer mojego konta

> a a po jej wpłacie poinformować o tym allegro?

allegro to już nie obchodzi- serwis nie dba ani o interesy sprzedających - ani o interesy kupujących- tylko o swoje.
        Możesz napisać kupującej, że jak nie ma możliwości wpłaty przez pay-u to może zapłacić np. na poczcie.
        • purpurowa_komnata Re: C.D 18.08.13, 21:03
          Ewentualnie możesz rozpocząć spór-deklarując,że brak wpłaty żądając skanu wpłaty
      • gazeta_mi_placi Re: C.D 19.08.13, 11:37
        Nie prowadź z takimi typkami rozmów. Napisz jej w mailu, że rozwiązujesz z nią umowę kupna - sprzedaży ze względu na brak wpłaty. Sukienkę jak nadal chcesz sprzedać wystaw ponownie, nicka tamtej typki daj na czarną listę aby nie mogła zakupić u Ciebie ponownie.
        Jeszcze raz napisz do Allegro, że nie otrzymałaś wpłaty przez system Payu, oni mają możliwość to sprawdzić i prosisz o zwrot prowizji, mają obowiązek Ci oddać, niech druga strona udowadnia, że Ci wpłaciła (a nie wpłaciła).
        Męcz ich aż do oddania prowizji, należy Ci się.
    • lafiorka2 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 18.08.13, 23:27
      dlatego z Allegro pożegnałam sie już dawno.Jak czegoś poszukuję to tylko lokalnie.Tablica lub Gumtree i idę i oglądam.
      • gazeta_mi_placi Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 19.08.13, 11:38
        No właśnie, ale nie każdy lubi mieć wycieczek w domu, zaś Gumtree i Tablica preferują tylko odbiór osobisty, zatem dla kogoś kto nie lubi wycieczek pozostaje tylko Allegro.
        • lafiorka2 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 19.08.13, 12:02
          zraz tam wycieczki...?
          Sprzedawałam wózki pokazywałam na klatce,jak ciuchy,to sporadycznie,a jak już to na korytarzu.
          • gazeta_mi_placi Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 19.08.13, 13:27
            Co innego wózek co innego drobniejsze rzeczy.
    • inesja25 Re: allegro-pytanie do tych co sprzedają 19.08.13, 11:57
      Szkoda tylko ze jesli kazdy bedzie tak unikal wystawienia negatywu, w koncu wszyscy nieuczciwi beda czuli sie bezkarni. Zakupilam wiele rzeczy na allegro, wiele razy zostalam tez oszukana. Allegro umywa sobie kompletnie rece. Oszusci dobrze prosperuja! Zawsze wystawialam negatywy i zawsze je otrzymywalam je jako odwet. Zwykle chamy takie wystawiali: "patrzcie ile ma negatywow, nie sprzedawajcie jej!!" Z tego punktu widzenia allegro jest kompletnie do bani. Chroni zlodziei i oszustow!
      • misterni Nie przesadzacie trochę? 19.08.13, 12:37
        Od lat kupuję na allegro i to kupuje bardzo dużo - od kilkudziesięciu do kilkuset rzeczy miesięcznie -na świadome oszustwo trafiłam raz. Kilka razy to były zwykłe nieporozumienia, które dało się wyjaśnić kilkoma mailami albo telefonem. Negatywa wystawiłam raz i dwa razy neutrala.
        • gazeta_mi_placi Re: Nie przesadzacie trochę? 19.08.13, 13:29
          Kwestia "kupuję" smile
          Spróbuj tam sprzedawać i to w miarę często (bo przy jednej czy pięciu transakcjach możesz jeszcze mieć szczęście), a zobaczysz jak to jest.
          Ja jako "kupująca" też nie miałam nigdy problemów, oprócz jednej osoby prywatnej, która trochę (w sumie nie drastycznie) zwlekała z wysyłką.
          • kaja5 Re: Nie przesadzacie trochę? 19.08.13, 13:51
            No dokładnie. Jako kupująca nie miałam nigdy większych problemów (może ze 3 przypadki by się znalazły, a kupuje od lat). Natomiast sprzedawać dopiero zaczęłam i już mi się odechciewa jak to ma tak wyglądać. A wydaje się ze strony kupującego, że to tak wszystko super wygląda. A jednak tak nie jest.
    • kaja5 Re: odp z allegro 19.08.13, 12:26

Dziś otrzymałam odp. za allegro o takiej treści:

Procedura zwrotu prowizji
      Wystąpiłaś/wystąpiłeś o zwrot pobranej prowizji, podając następujący powód niesfinalizowania transakcji:
      Nie nawiązano kontaktu z Kupującym
      Kupujący przesłał wyjaśnienie o następującej treści:
      za sukienke zaplacilam
      Prosimy o kontakt z Kupującym i wyjaśnienie zaistniałej sytuacji. Z Kupującym skontaktujesz się pisząc na adres: XXXXXXXXXXXXXXXX@gmail.com
      Zwrot prowizji za tę transakcję nie zostaje przyznany.

Wysłałam do allegro informacje, że kupujący kłamie i przesłałam swój wyciąg z konta PayU. Ale allegro chyba wyznaje zasadę "klient ma zawsze racje" bo wierzy klientowi "na słowo" i nawet nie wzięli od niej żadnego potwierdzenia wpłaty. Napisałam do allegro co o tym myślę, i jeszcze teraz będzie tak, że może ja - niewinna dostanę upomnienie (że chce wyłudzić groszową prowizję!) a kupujący który rzekomo zapłacił za towar nie poniesie konsekwencji.
      Napisałam do allegro co o tym wszystkim myślę!!!

• misterni Re: odp z allegro 19.08.13, 12:40
        Podaj tej małpie swój numer konta, skoro nie potrafi inaczej zapłacić i poczekaj z tydzień jeszcze. Potem wystaw negatywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka