Dodaj do ulubionych

Imię ładne, ale...

09.08.13, 10:00
Ktoś kogo nie darzymy sympatią tak ma na imię. Przełamujecie się i jednak nazywacie tak dziecko, czy szukacie innego bez tych negatywnych skojarzeń?

W wątku o imionach padło kilka, które same w sobie mi się podobają, ale już znane mi osoby z tymi imionami niekoniecznie darzę sympatią i przez to odrzuca mnie od tych imion. Tez tak macie?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Imię ładne, ale... 09.08.13, 10:11
      Też tak mamy.
      Nie szukaliśmy co prawda w historii, literaturze itp., ale wśród znajomych i kilka imion odpadło.
      Dzieci mają imiona, których nikt ze znajomych nie nosił (teraz i owszem, znamy dzieciaki o takich imionach, ale nasze były pierwsze wink ).
    • pepitka_cb Re: Imię ładne, ale... 09.08.13, 11:12
      Też tak mam.
      Mam znajomą nauczycielkę, która opowiadał, że miała problemy z nadaniem imion swoim dzieciom, bo każde kojarzyło się jej z jakimś uczniem "gagatkiem" wink
    • 18lipcowa3 Re: Imię ładne, ale... 09.08.13, 11:34
      no niestety
      Maria- ładne , myslałam o nim dla dziecka ale mam ciotkę Maryśkę pijaczkę straszną i odrzucilam
      Zofia- męza babka, nazywałaby się tak samo- imię i nazwisko, babka okropna, mąż jej nie znosił , nie zgodził się
      • ichi51e2 Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 18:02
        Tez bym chciala zosie ale niestety imie to nosila pierwsza zona mojego brata - nigdy by mi tego nie zapomnial.
    • myszy80 Re: Imię ładne, ale... 09.08.13, 11:48
      Też tak mam. U nas sporo imion przez to odpadło.
    • chipsi Re: Imię ładne, ale... 09.08.13, 12:56
      O tak. Szukając imienia miałam ten sam problem. Jak już imię nie bolało w uszy to albo ktoś nielubiany albo się powtarzało w bliskim otoczeniu a tego chciałam uniknąć. Zostało kilka, których większość nie podobała się albo mi albo mężowi. Padło w końcu na dość oryginalne imię, które jak się okazało nosi teraz połowa dziewczynek w naszej szkole....
      • bi_scotti Re: Imię ładne, ale... 09.08.13, 13:34
        Od dziecka fascynuje mnie imie Ingeborga i tak mialo byc: Inga smile Ale na studiach spotkalam (jak dotad jedyna w moim zyciu) zywa Inge, ktora mnie okradla i doniosla na moich znajomych na UB. Tym sposobem przekreslila raz na zawsze opcje Ingeborgi, mojej corki. Szuja!
        • asqe Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 00:20
          Ojejku, ja tez tak mam smile Chodzi o imię Ingeborga, które bardzo mi sie podoba, sama nie wiem dlaczego. Dzieci nie mam, ale moja kotka to właśnie Ingeborga, w skrócie Inga.
          Skojarzeń żadnych z tym imieniem nie mam.
    • 7katipo Re: Imię ładne, ale... 09.08.13, 23:36
      No niby tak, coś w tym jest. Ale z drugiej strony, np. wszystkie Moniki jakie znam, to tzw. skończone piękności. Połowy z nich nie lubię pewnie dlatego, że zazdraszczam urody, klasy, wdzięku, figury itp., ale chciałabym, żeby moja córka była taka piękna... Co by nie mówić, życie jest wtedy łatwiejsze smile ...
      • bi_scotti Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 00:12
        7katipo napisała:

> wszystkie Moniki jakie z
        > nam, to tzw. skończone piękności.

Mi sie natychmiast skojarzyly te dwie:
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Monica_lewinsky.jpg/175px-Monica_lewinsky.jpg

https://static1.iwoman.pl/i/art/69/269125_art.jpg

I nawet z duza doza chrzescijanskiego milosierdzia mam problem z nazwaniem ich "skonczonymi pieknosciami" ... no ale nie to ladne, co ladne tylko co sie komu podoba tongue_out
        • 7katipo Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 00:16
          To nie kwestia miłosierdzia nawet, tych ja po prostu nie znam... smile Pech chce, że Moniki z mojego tzw. bezpośredniego otoczenia naprawdę cudne są
    • mytka82 Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 06:19
      Nie. W momencie, gdy dziecku nadaję imię, kojarzy mi się wyłącznie z moim dzieckiem. Syn Aleksander - słyszałam ciągle, że będzie się z Kwaśniewskim kojarzył (to było kilka ładnych lat temu). Uparliśmy się na Olka i żaden Kwaśniewski nas nie straszy big_grin
    • gretchen184 Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 08:04
      moja córka miała mieć na imię Joanna-ale poznałam w pracy pewną Aśkę, przez którą miałam mnóstwo przykrości i która była zwyczajnie podła i złośliwa - i w efekcie moja córa to Ania
    • solejrolia Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 09:35
      do pewnego stopnia tak.
      ale dla mnie znacznie, znacznie wazniejsze było, by nie podążać ślepo za modą, żeby imię było klasyczne, ponadczasowe i żeby w szerokim świecie się odnalazłowink
      i przez przypadek dziecku nadaliśmy imię takie, jak ma teściowej siostra. ponieważ babka kocha dzieci (swoich mieć nie mogła) to poczuła się i dumna, i doceniona, i wyróżniona i w ogóle, że to na jej cześć.
      no i fajnie, dlaczego jej to odbieraćwink))
      a imię nadane spontanicznie, na kilka dni po urodzeniu dziecka. bo jest cos takiego, ze jak się zobaczy dziecko to albo imię pasuje do dziecka, albo nie. w tym wypadku wpasowało się jak nic na świecie.
    • mgla_jedwabna Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 17:14
      U mnie na takiej czarnej liście jest Justyna, Olga, Joanna, ostatnio też Nina (chociaż tu akurat może mi przejdzie). Z męskich Mieczysław i Józef.

Dzieci nie mam, póki co wink
    • kota_marcowa Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 18:08
      Przyznam ze wstydem, że mam kilka osób, których naprawdę nie cierpię i bardzo nie chciałabym, żeby moje dziecko nosiło takie samo imiętongue_out
      • bi_scotti Re: Imię ładne, ale... 10.08.13, 18:19
        kota_marcowa napisała:

> Przyznam ze wstydem, że mam kilka osób, których naprawdę nie cierpię i bardzo n
        > ie chciałabym, żeby moje dziecko nosiło takie samo imiętongue_out

A masz tez tak, ze jak poznajesz nowa osobe noszaca imie jakiejs innej niecierpianej to do tej nowej znajomosci podchodzisz z lekka podejrzliwie? Co jet, oczywiscie, completely not fair, ale tez ze wstydem ... ja tak mam. Najczesciej mi mija i pozwalam sobie na swobodne wewnetrzne "ufff" gdy np. kolejna Carol w moim otoczeniu nie jest taka sama wredna jedza jak taka jedna ... hmmm ... niezapomniana wink Niemniej niektore postacie obdarowane okreslonymi imionami potrafia rzucic trwaly cien, oj potrafia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka