Dodaj do ulubionych

odmowa pracodawcy

12.08.13, 08:53
może miejsce niekoniecznie stosowne to tematu wątku ale spróbuję. W końcu ematki wiedzą wszystko. Mąż napisał pismo do pracodawcy (prywatna firma, z umową o pracę) o przekazywanie comiesięcznej pensji na konto, podał numer konta. dotychczas, a pracuje od wiosny, pracodawca rozliczał się z nim "do ręki". Umowa oczywiście na najniższą krajową ale dostaje dwa razy tyle. Ale wymusiłam na nim, żeby to pismo wysłał, żeby na konto w banku były wpływy, i to z tytułu wypłaty bo wiem, że to dla banku ważne, że są regularne dochody. Pracodawca odmówił takiej formy płatności, powiedział ze nadal będą się rozliczać z ręki do ręki. Czy ma do tego prawo? albo inaczej, czy maż ma prawo domagać się aby była wyplata na konto? Wiadomo, że tylko to co na umowie, bo pewnie szef boi się całości przekazywać na konto. Wydaje mi sie oczywiste, że takie prawo pracownik ma, mało tego, nie spotkałam się dawno z formą wypłacania pensji do ręki.
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: odmowa pracodawcy 12.08.13, 09:21
      forma wyplaty wynagrodzenia jest taka jak w regulaminie pracy i placy lub warunkach zatrudnienia
      tworzy te zasady pracodawca tak jak mu wygodnie, oczywiscie w ramach prawa (np. ma gotowke/nie lubi przelewow - wyplata wynagrodzenia gotowka, sposob powiadomienia o nieobecnosci - nie lubi telefonow wiec zyczy sobie mailem)
      pracownik podpisujac umowe o prace zgadza sie na dane warunki zatrudnienia
    • irima2 Re: odmowa pracodawcy 12.08.13, 09:23
      Pracodawca ma prawo odmówić wypłaty wynagrodzenia na konto.
      Mówi o tym Kodeks Pracy
      Art. 86 § 3. Obowiązek wypłacenia wynagrodzenia może być spełniony w inny sposób niż do rąk pracownika, jeżeli tak stanowi układ zbiorowy pracy lub pracownik uprzednio wyrazi na to zgodę na piśmie.
      Więcej:
      praca.trojmiasto.pl/Wynagrodzenie-na-konto-czy-do-reki-Od-kogo-to-zalezy-n66424.html
    • kamyczek05 Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 13:56
      Zerknij na strone radapracownikow.pl, bo tam jest sporo darmowych porad prawnych, aktualnych i z podaną podstawą prawną. Może tam znajdziesz odpowiedź.
    • d.d.00 Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 16:06
      dzidka-dwa napisała:

> pracuje od wiosny, pracodawca rozliczał się z nim "do ręki". Umowa oczyw
      > iście na najniższą krajową ale dostaje dwa razy tyle.
      Pomyśl, że pracodawca robi przelew z wynagrodzeniem niezgodnym z umową o pracę, to jak ma to sobie w księgach zapisać? Jakby Twój mąż kiedys po złości chciał to wykorzystać przeciwko niemu? Nie dziwię się pracodawcy.
      A może opcja - oficjalna wartość z umowy na konto a reszta do ręki? Tak jest lepiej dla pracodawcy oczywiście.
      • angazetka Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 16:34
        Nie sądzę, by mąż złożył inną propozycję, inaczej byłby idiotą.
        • d.d.00 Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 16:40
          Ale może pracodawca tak zrozumiał? Raczej nie napisał "Proszę o przelanie na konto kwoty z umowy a do ręki resztę?" Takie rzeczy lepiej osobiście załatwiać z kimś decyzyjnym.
          • wtopek Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 17:30
            nic nie stoi na przeszkodzie aby otrzymane w gotówce wynagrodzenie wpłacać samemu na konto, banku czy kredytodawców nie interesuje kto wpłaca, tylko czy są regularne zasilenia konta
            • madzioreck Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 18:49
              banku czy kredytodawców nie interesuje kto wpłaca, tylko czy są re
              > gularne zasilenia konta

Nieprawda. Nie do wszystkiego banku nie interesuje.
            • angazetka Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 18:59
              Wpłaty od samego siebie to nie to samo, co regularnie wpływająca na konto pensja. Banku nie interesuje tylko wysokość wpływów, lecz także ich pewność.
              • raczek47 Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 19:21
                a jaką pewność może mieć bank,że firma wpłacająca klientowi banku pensję na konto nie padnie w przyszłym miesiącu?
                ja bym prosto od pracodawcy jechała do banku i wpłacała pieniądze na konto,jeśli będzie to robione regularnie przez dłuższy czas, to będą to stałe wpływy.
            • wuika Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 19:36
              Patrzę sobie właśnie na własną umowę kredytową, gdzie wymogiem otrzymania promocyjnych warunków jest wpływanie pensji na konto. I ta pensja jest zdefiniowana: nie może być to przelew z innych moich kont, ani wpłata własna, więc często bank interesuje nie tylko ile, ale też skąd.
            • agata0 Re: odmowa pracodawcy 15.09.13, 04:58
              Mylisz się. Ja mam regularne wpływy, ale na fakturę, a bank odmówił mi linii kredytowej przyznawanej automatycznie na podstawie wpływów na konto (tak twierdzili, jak zakładałam konto), bo to nie umowa o pracę smile I kazali dokumentację złożyć (księgi, pity, 'zaświadczonka o niezaleganku'), to oni 'rozpatrzą wniosek'.
    • doral2 Re: odmowa pracodawcy 14.09.13, 21:26
      dzidka-dwa napisała:

:..Umowa oczywiście na najniższą krajową ale dostaje dwa razy tyle. .."

no i to jest clou imprezy, bo na konto pracodawca może wysłać tylko tyle, ile jest na umowie.
      a resztę i tak musiałby płacić do ręki.
      o ile by chciał.
      a widać mu się nie chce dokładać sobie roboty, bo i tak musi do banku po kasę jechać, a oprócz tego jeszcze przelew robić.

a dla was to jakiś problem pójść do banku i wpłacić na konto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka