Dodaj do ulubionych

syn nagle odrzucił pierś

18.08.13, 11:01
Kilka dni temu syn (5,5 msc) po prostu odmówił piersi. Po całym dniu krzyku i głodu podałam butlę, wcina, aż miło.

Diety nie zmieniłam, nic się nie wydarzyło, zdrowy, może ząbki, ale nie gorączkuje a dziąsła miękkie i jasne. Pierś ssie tylko w nocy i troszkę rano.

Nie proszę o rady jak wrócić do kp, po paru dniach prób już się pogodziłam. Ciekawi mnie czy któraś mama też tak miała.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:02
      Nie przejmuj się, za 15 lat z powrotem chętnie przyjmie, tyle że koleżanki z gimnazjum.
    • barefoot_duck Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:09
      Hmmm, faktycznie dziwne. Ja i nie pomogę, bo sama karmiłam piersią króciutko.
      Natomiast sama ze sobą się zakładam jak bardzo będziesz teraz naciskana w stylu "no ale nie poddawaj się, coś pewnie źle zrobiłaś, karm, karm, karm, karm, cycków nie chowaj nawet na spacerze, w końcu załapie, nie dawaj butelki, bo to zuoooo!!!" wink

A ja ci od siebie powiem - karm tak, żebyście oboje z synkiem byli zadowoleni i szczęśliwi.
    • annajustyna Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:13
      Nie pomoge, bo ja na sile po prawie 2,5 roku odstawilam. Corka wciaz to przezywa, choc minelo juz ponad miesiac...
    • yenna_m Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:18
      skoro Tobie się przydarzyło to pewnie się zdarza
      najważniejsze, że dziecko nie jest głodne tongue_out

i jak napisała gazeta - zainteresowanie piersiami mu wróci
      za jakiś czas wink
    • zurekgirl Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:23
      Dzieci mojej znajomej sie tak odstawiaja, jedno po siedmiu mies, drugie po trzech, z tym ze ona dokarmiala troche butla. Oboje pewnego dnia po prostu odwracali glowe na widok piersi, a butle dziamgali az milo. Takze zdarza sie. Z ciekawosci, dokarmialas butelka?
      • en_t Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 15:55
        kilka razy dostał butlę gdy musiałam pojechać na uczelnię lub wypiłam piwo. Ale to było zamiast, a nie jako dokarmienie, jeśli tak to rozumieć.

Podejrzewam, że to główna przyczyna.

Dzieciak szczęśliwy, zdrowy. Ja mogę zająć się pracą, młody może dłużej pobyć z babcią.
        Karmiłam ile mogłam, starałam się bardzo, ale skoro głodny to nie odmówie mm dla samej zasadysmile
        • wuika Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:08
          MSPANC: jakby był głodny, to by zjadł suspicious
          I nie, nie zamierzam oceniać tego, że przeszłaś z piersi na butelkę, ale proszę, nie dorabiaj filozofii z tyłka wziętych.
    • lola211 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:37
      Moj traci zainteresowanie teraz, majac prawie 9 m-cy.Karmie go tylko rano i troche wieczorem,po czym wciąga butle kaszy na mm.Zwalam to na proces rozszerzania diety,poznał inne smaki.
      Do tego czasu nie zdarzylo mu sie takie zachowanie jak opisujesz.
    • emila.dudek Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:46
      Tak też było w naszym przypadku: 5,5 odstawiła pierś, 6,5 butlę. Taki urok dziecka. Żyjemy obie.
      Butlę do ok 2 roku życia udało mi się podawać na śpiąco 2 razy dziennie. Do dziś nie lubi mleka.
    • asia_i_p Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 11:50
      U mojej kuzynki zrobił tak siedmiomiesięczniak.
      Gdzieś czytałam dosyć zawiłą teorię, jak to w mleku matki jest jakaś substancja uzależniająca, która w późniejszym okresie zanika - może tobie zanikła szybciej. wink Podobno też czasem zmiany hormonalne nagle zmieniają smak pokarmu.
      • xxxtabxxx Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 12:03
        Ja bym nie stawiała na teorie spiskowe o uzależniającej substancji wink Moim zdaniem po prostu dziecko zrobiło się mądrzejsze, zauważyło, że z butelki pije się łatwiej niż z piersi i postanowiło się nie przemęczać. To jest najczęstszy scenariusz jak się dziecko dokarmia butelką. Te wyłącznie piersiowe i bezsmoczkowe nie odstawiają się tak wcześnie.
    • run_away83 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 12:00
      Jeżeli ty i syn jesteście zadowoleni z takiego obrotu sprawy, to na zdrowie smile

Dzieci się same odstawiają od piersi w najróżniejszym wieku i z najróżniejszych przyczyn, u półrocznego brzdąca to dość rzadkie, ale jeżeli fakt, że dziecko zrezygnowało z piersi, jest ci na rękę, a maluch najedzony i zadowolony, to nie widzę powodu do roztrząsania sprawy i analizowania możliwych powodów.

Może się jeszcze zdarzyć tak, że dziecku się za jakiś czas odmieni i będzie chciało tę pierś z powrotem, od ciebie zależy jak taką sytuację ewentualnie rozegrasz.

Mój drugi syn odstawił się w połowie mojej trzeciej ciąży bo mleko zmieniło smak, ale do tej pory się dopytuje i upomina, biorę pod uwagę opcję że kiedy urodzę, być może oprócz noworodka będę jeszcze karmić starszaka, w sumie ciekawa jestem czy w ogóle będzie jeszcze umiał ssać...
      • marzeka1 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 12:07
        U mnie tak zrobili obaj synowie, gdy mieli po 13 miesięcy- mnie to akurat nie martwiło, bo widziałam, jakie potrafią być cyrki, by dziecię od cycka odłączyć. Jeśli dziecko dobrze się czuje- to ty zyskałaś wolność, bo nie czarujmy się, ale karmienie na żądania trochę uwiązuje.
    • mamciunia_kamciunia2 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 12:10
      > Kilka dni temu syn (5,5 msc) po prostu odmówił piersi. Po całym dniu krzyku i g
      > łodu podałam butlę, wcina, aż miło.

nie wierze w takie bzdury poprostu chcialas dac butle i teras szukasz usprawjedliwienia
      • en_t Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:16
        masz prawo tak uważać. Ja znam prawdę i to mi wystarczy.

A butlę do tej pory syn dostał ostatnio 3tyg temu, gdy wzięłam silny lek. Kilka dni temu obudził się i po prostu cycek fe.

• mamciunia_kamciunia2 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:24
          to jest nie stety efekt podania butli z mm a lekaz nie powinien ci wypisywac tak silnego leku skoro karmisz pjersiom
          takrze to nie dziecko odzucilo pjers tylko ty podalaś butle uncertain
          • madzioreck Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:34
            to jest nie stety efekt podania butli z mm a lekaz nie powinien ci wypisywac ta
            > k silnego leku skoro karmisz pjersiom

Czy terrorystkom laktacyjnym przychodzi do głowy, że leki są czasem potrzebne, a nie, że sobie je matka bierze dla funu? Czy najważniejszy cyc, a matka niech się przekręci?
            • mamciunia_kamciunia2 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:41
              tu nie chodzi o ten lek tylko ze matka chce rzucic otpowiedzialnosc na dziecko ze odrzucilo pjers
              dziecko nigdy samo pjersi nie odzuci
              • mamcia-fasolci Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 18:16
                Bo te matki teras takie som - odpowiedzialnoźć na dziecko zwalajom, a same cpajom niewiadomoco
          • en_t Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:43
            lek ratuje mi życie, muszę go brać. Nie moralizuj, bo kompletnie nie znasz pełni sytuacji.

Jak już pisałam kilka razy dostał butlę i nie było tak silnej reakcji. Można powiedzieć, że nie widział różnicy. No niestety, stało się. Utrzymam nocne ile sie da.

Twoje brawurowe błędy i nick każą mi myśleć, że jesteś trollem, więc nie wysilaj się tak.
            • run_away83 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:58
              Autorko wątku, przestań udowadniać że nie jesteś wielbłądem wink Bo niektórych i tak nie przekonasz.

Są różne sposoby karmienia niemowląt, można karmić wyłącznie piersią, wyłącznie butelką lub w sposób mieszany, a metoda karmienia ma być wybrana pod kątem potrzeb konkretnego dziecka i konkretnej matki a nie pod kątem widzimisię forumowych terrorystek laktacyjnych tongue_out

Sama karmiłam swoje dzieci piersią długo i było to dla mnie bardzo ważne, ale nie uważam że daje mi to jakiekolwiek podstawy do wrednego krytykowania i rozdawania rad na prawo i lewo kiedy nikt mnie o to nie prosi tongue_out
            • elf1977 Re: syn nagle odrzucił pierś 19.08.13, 16:08
              Mimo tego, co piszą panie, dziecko może samo się odstawić od piersi. Moje się odstawiło jak miało pół roku, szczerze mówiąc, nieszczególnie mnie to zmartwiło, bo nie przepadałam za karmieniem. Dawaj butlę i ciesz się życiem. Dzieci są różne, sposoby karmienia także.
          • woman_in_love trudno uwierzyć w opinię idi..y, który robi orty 18.08.13, 20:13
            Ktoś, komu nie chciało się włączyć opcji sprawdzania pisowni, będzie też zbyt głupi i leniwy by zgłębić i sprawdzić jakąkolwiek inną kwestię.
          • kerri31 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 22:00
            mamciunia_kamciunia2 napisała:

> to jest nie stety efekt podania butli z mm a lekaz nie powinien ci wypisywac ta
            > k silnego leku skoro karmisz pjersiom
            > takrze to nie dziecko odzucilo pjers tylko ty podalaś butle uncertain

Precz trolluhttps://emotikona.pl/emotikony/pic/42rzeznia.gif
      • en_t Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 16:27
    • solejrolia Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 12:50
      u nas to było przez ząbkowanie: w wieku 4,5 (5?) miesięcy mała ząbkowała i odrzuciła prawą pierś, a przy drugiej turze ząbkowania w wieku 9miesięcy odrzuciła pierś lewą.
      i to by było na tyle karmienia piersią.
    • lubie.garfielda Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 12:59
      a kiedy mu podałaś butelkę pierwszy raz?

Tak jak któraś napisała: z butelki łatwiej leci, dzieciak jest wygodny i wykombinował, że z butelką nie trzeba się aż tak namęczyć. Poza tym z butelką można się bardziej pokręcić a nie trzeba siedzieć i gapić się w jedno miejsce.
      Jeśli chcesz by dziecko żywiło się twoim mlekiem to albo wywal wszystkie butelki albo kup sobie ściągarkę i karm swoim mlekiem z butelki.
    • marianna72 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 13:43
      Moj odrzucil kiedy mial ok 10 miesiecy kolejne dzieci karmilam duzo dluzej: drugie- 16 miesiecy a 3 prawie trzy lata .Teraz jak wspominam ten okres to mysle ,ze mialam po prostu malo pokarmu i mlody nie dojadal nie przypominam sobie nawet jakis zastojow po odstawieniu( odrzuceniu) i pewnie to bylo powodem ze z checia przerzucil sie na butelke
    • przeciwcialo Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 14:42
      Miałam i specjalnie się nie martwiłam.
      Przyjdzie czas że syn znów zainteresuje się piersiami wink
    • heca7 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 17:43
      Przypomniał mi się taki wątek bodajże z Długiego Karmienia Piersią. Jakieś dziecko nie chciało i już, samo się odstawiło. Jedna z propozycji brzmiała tak- usiądź na krześle obrotowym, rozebrana od pasa w górę z dzieckiem na rękach. Niech druga osoba was kręci. Dziecko skołowane złapie za pierś big_grin Podobno już któraś z tamtego forum sposób wypróbowała suspicious
      • majenkir Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 17:54
        heca7 napisała:
        > Jedna z propozycji brzmiała tak- usiądź na krześle obrotowym, rozebrana od pasa w górę z dzieckiem na rękach. Niech druga osoba was kręci.

big_grinbig_grinbig_grin
        One tak na powaznie, czy ktos se jaja robil?
        • igge Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 18:14
          butla łatwiejsza do ssania a dziecko leniuszek. Jakbyś butli konsekwentnie nie dała to w końcu przegłodzony maluch nie umarłby z głodu tylko ssał pierś/nauczyłby się . Nie można mieć za mało pokarmu, piersi tyle produkują ile maluch chce wyssać. Moja córka też "nie chciała" piersi, odginała się do tyłu, nie miała odruchu ssania ze względu na wcześniactwo ...ale nie dałam jej wyboru i musiała nauczyć się ssać pierś mimo karmienia butlą tylko w szpitalu. Za to ominie cię trudne potencjalnie odstawianie od piersi w starszym wieku.
          • gryzelda71 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 18:56
            Nie można mieć za mało pokarmu, piersi tyle produkują ile maluch chce
            > wyssać.
            Największa bzdura jaką słyszałam.
            • alienka20 Re: syn nagle odrzucił pierś 19.08.13, 00:17
              Prawda pół na pół - ssanie dziecka wysyła sygnał. ile mleka ma wyprodukować. To jest prawda.
              Prawdą jest też to. że z pustego to i Salomon nie naleje, czyli trzeba w trakcie kp jeść porządnie, dużo pić i nie katować się dietami eliminacyjnymi na zapas.
              Jadłam po dwa śniadania, obiady i kolacje - młody rósł pięknie. przez problemy hormonalne i stres straciłam apetyt i miałam kilka wizyt health visitor w domu, rozmowy i pytania, czy czasem się depresja nie przyplątała, itp.
              • gryzelda71 Re: syn nagle odrzucił pierś 19.08.13, 08:22
                A dopuszczasz,że inne kobiety miały inaczej niż ty?
                Jeszcze brakuje tekstu,że mleko powstaje w głowiebig_grin
                • alienka20 Re: syn nagle odrzucił pierś 19.08.13, 15:02
                  Dopuszczam, ale fajnie byłoby, gdybyś podała jakie są inne prawdopodobne przyczyny, bo mi polozna kazała więcej jeść na samym początku i potem to samo słyszałam od innych pielęgniarek.
                  Wiadomo, że jeśli choroba czy coś to może się tak zdarzyć, bo też to było u mnie powodem problemów.
                  Ale w brak pokarmu "bo tak wyszło, ten typ tak ma" nie wierzę. Tak nas natura zaprogramowala, żeby każda zdrowa kobieta mogła wykarmic swoje potomstwo. Moim zdaniem błędy w kp lub choroba matki to najczęstsze przyczyny problemów z brakiem pokarmu.
                  I tak mleko powstaje w głowie, bo jeśli podchodzisz do sprawy spokojnie, że dasz radę, to kp idzie pięknie, tak jak powinno. Jak się napinasz, to dziecku też się udziela i nie chce ssac. To też był mój problem - zaczęłam tak naprawdę karmić piersią 1,5 tygodnia po porodzie, gdy zeszło mi napięcie z mięśni i dałam w końcu radę utrzymać w rękach dziecko i kombinowac z pozycjami, żeby załapał. Wcześniej odciagalam laktatorem.
                  • elf1977 Re: syn nagle odrzucił pierś 19.08.13, 16:13
                    No proszę, a z historii nie znasz kobiet, które miały za mało mleka, żeby wykarmić swoje dzieci? Może też natura nas zaprogramowała, żeby rodzić zdrowe dzieci (ale jednak czasem chyba ten program się myli), a może natura tak nas zaprogramowała, żeby w ogóle te dzieci rodzić (to skąd te bezpłodne kobiety kiedyś i dziś? Ludzie, poszerzcie horyzonty i spójrzcie nie tylko na siebie, ale i na innych.
                    • alienka20 Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 19:19
                      Napisałam zdrowa kobieta. U zdrowej kobiety wszystko przebiega zwykle w normie. I jeśli karmienie zakończyło się wcześniej tzn. że wystąpiły jakieś błędy w technice karmienia lub dają o sobie znać jakieś problemy, które normą u zdrowej kobiety nie są. W świecie zwierząt chora samica nie wykarmi młodych, wiele się od nich pod tym względem nie różnimy. Trzecia opcja to odstawienie z wyboru, bo po prostu nie chce się karmić piersią i jako ludzie mamy ten wybór i nie zamierzam tego krytykować, bo to nie moja sprawa (ale jak ktoś pisze/gada głupoty, to nie umiem przejść obojętnie). Ja też w pewnym momencie chciałam przejść na butelkę, bo młody na moim mleku nie rósł - wystarczyło: uregulować hormony, wrzucić na luz, poprawić technikę i więcej jeść.
                      Wyjątek potwierdza regułę, wiesz? wink
                      • gryzelda71 Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 19:30
                        Ojej jaka ty mądra.....
                      • dorotek83 Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 19:41
                        Bzdura. Nawet zdrowej kobiecie laktacja nie musi pójść gładko.
                        Rozmawiałam po porodzie z pielęgniarką z intensywnej terapii noworodków, która powiedziała że zdarza się kobieta nie ma wystarczającej ilości pokarmu, pomimo że jest zdrowa.
                        Zdarza się też, że pomimo iż wydaje się kobiecie, że jest wystarczająco pokarmu i dziecko ładnie je, jest go za mało.
                        Sama była takim przykładem. Drugie dziecko, poród poszedł gładko, córka wg otoczenia pięknie jadła. W dniu wypisu okazało się, że dziecko jest odwodnione, ma gorączkę i jest po prostu głodne. Zależało jej aby karmić piersią, więc walczyła parę miesięcy, ale dziecko nie przybierało i musiała przerzucić się na butelkę.
                        Powodów racjonalnych brak. Poród lekki, ona zdrowa, dziecko urodzone w terminie, pierwsze dziecko kilka lat wcześniej karmiła rok kp bez problemów.

Rozmowa odbywałyśmy po moim dole, że musiałam w nocy córkę nakarmić butelką, bo dziecko było po prostu głodne. A że miała podawany antybiotyk pielęgniarki i ja nie chciałyśmy ryzykować jej odwodnienia, bo konsekwencje mogły być nieciekawe.
                  • gryzelda71 Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 19:27
                    Strasznie się cieszę,ze pierwsze dziecko urodziłam prawie 16 lat temu i w sumie sama zmagałam się z karmieniem piersią 18 miesięcy(owszem kontaktowałam się z poradnią laktacyjną,ale termin był na za 3 miechy).Gdyby to było obecnie depresja murowana,wszak karmi się na zawołanie,matka zawsze ma pokarm itp. Miałam inaczej,dodatkowe śniadania obiady w dup...się odkładały, a dziecko było głodne.Ot życie,każda ma inaczej.
                    A i ciekawostka, drugie karmienie dokładnie tak samo. Zaniki pokarmu i musowe dokarmianie.
                • alienka20 Re: syn nagle odrzucił pierś 19.08.13, 18:12

• heca7 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 18:51
          Jak najbardziej poważnie.
        • alienka20 Re: syn nagle odrzucił pierś 19.08.13, 00:20
          Obstawiam, że syn po takiej karuzeli prędzej by rzygnął niż złapał pierś xD.....Ja zresztą też big_grin.
    • 2-aleksandra1981 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 19:34
      o moja też miała taki okres a potem wyszły zęby
    • kerri31 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 21:21
      O kurde ! Mój wczoraj zrobił to samo. Tylko mój ma 2 miesiące sad
      Ja dokarmiałam go butlą od początku , urodził się duży (4380 g), na początku było mało mleka i nie, to nie prawda , że najadał się siarą bo miał mały żołądeczek. Darł się na cały oddział i tracił zbyt dużo na wadze ( w dniu wypisu 4 kg), mimo wiszenia na cycku 5 godzin z rzędu. Lekarz pediatra zadecydował , że trzeba go dokarmiać.
      Tak zostało. Ładnie jadł najpierw pierś, która była przede wszystkim, zawsze na pierwszym miejscu i na widok cycka miał iskierki w oczach a potem ewentualnie jadł butlę. W nocy tylko pierś. Wczoraj pół dnia płakał, robiłam wszystko by przestał. Pozycji do karmienia piersią zastosowałam chyba z pińcet . Piersi nie chciał, denerwował się przy niej, zassał za chwilę puszczał i płakał. Dałam więc butelkę, zjadł dużą porcję i zasnął. Spał długo i spokojnie.
      Wzgardził mną i moimi cyckami. Diety nie zmieniałam, jem co zawsze, zdrowo się odżywiam. Nie miewam większych stresów niż dotychczas, nie wiem dlaczego już drugi dzień woli butelkę. Possie tam co prawda trochę cycka ale nie ma tego entuzjazmu, nie najada się nią, muszę do zaspokojenia głodu podać butelkę. Chodzi chyba o to, że z butelki szybko i łatwo leci.
      Masakra, co prawda nie zamierzałam go jakoś specjalnie długo kp ale 2 miesiące to trochę mało. Choć w nocy je nadal tylko cyca , to dzień już bardzo mało. Szkoda.
      • run_away83 Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 21:57
        Jak ci zależy na dłuższym karmieniu piersią, to poszukaj doradcy laktacyjnego, bo prawdopodobnie będzie w stanie ci pomóc. Ale to twój wybór i twoja decyzja smile
      • wuika Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 22:40
        Krótkotrwałe 'protesty' są przecież normalne, a rozwiązanie to kwestia podejścia. Jak nie chce piersi i dostanie butlę, to nie będzie chciał piersi nadal, łatwiej idzie ze smoczka. Jak nie chce piersi i dostanie pierś, pierś i pierś, to zwłaszcza z pomocą doradcy, która potrafi pomóc i zauważyć jakieś błędy, czy problemy, w końcu chwyci. Dziecko 2 czy 6-cio miesięczne nie ma na tyle rozbudowanej diety, żeby samobójczo od naturalnego i (biologicznie) jedynego dostępnego jedzenia się odstawić.
    • levoonia Re: syn nagle odrzucił pierś 18.08.13, 23:09
      i jedno, i drugie dziecko odstawiło mi się samo. starszy w 9-tym miesiącu ale nie odmówił tak od razu piersi tylko zaczął płakać po karmieniu i wyraźnie się nie najadał, więc dodałam butelkę, która z dnia na dzień stawała się coraz milszą towarzyszką i przez następne 1,5 miesiąca całkowicie wyparła kp. ja w międzyczasie zorientowałam się, że zmiana jego nawyków żywieniowych zbiegła się z moja następną ciążą. do dziś nie wiem czy ciąża ograniczyła ilość pokarmu czy nie podpasował mu może zmieniony smak mleka

z drugim przeżyłam kilka poważnych kryzysów laktacyjnych ale się zawzięłam i jakoś się udało. po 6-tym miesiącu kp się w końcu unormowało, nie musiałam odciągać nocami pokarmu ani dokarmiać mm, wreszcie karmiłam spokojnie i czerpałam z tego przyjemność. a drugi syn co.. odstawił się z dnia na dzień w 10-tym miesiącu. z bólu (w trakcie choroby bostońskiej przy wysypanej aftami buzi wychodziły mu jednocześnie 4 górne zęby) tak znienawidził pierś i smoczek,że nie chciał ani jednego, ani drugiego już dotknąć. odciągałam pokarm przez 1,5 tygodnia ale jak po zakończeniu choroby nie zmienił podejścia odpuściłam.

żadnego z chłopaków nie karmiłam tak długo jak chciałam - to minus. plus taki, że sami zdecydowali o odstawieniu oszczędzając mi problemów z zabieraniem im czegoś na czym im zależy.
    • lauren6 Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 19:45
      Właśnie dziecko zademonstrowało Ci, że ma swój smak, własne zdanie, którego będzie broniło choćby miało to się skończyć strajkiem głodowym. Przyzwyczajaj się, z czasem tych demonstracji niezależności będzie coraz więcej wink
    • en_t Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 21:17
      syn dzisiaj wrócił na pierś. Cały dzień ładnie jadł cyca, o 14 jak zawsze kaszka, po niej dalej cyc, ale po kąpieli znów się odkręcał i płakał, więc dostał butlę.

Nadal nie znamy przyczyny. Znajoma położna obejrzała młodego, technikę, pogadała i mówi: karmisz dobrze, ale pokarm zanika. jak chce cyca- daj cyca, jak mu mało daj butlę, bo syn ogólnie jest długi i drobny, za tydz kończy 6m, a ma 7,5kg przy 75cm. Taki jego urok. Ja mam 1,7m mąż prawie 2.
      Musimy podejść indywidualnie i dołączyć mm.

Dodam, że nie karmię piersią już tydz a zastoju nie miałam.
      • run_away83 Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 21:34
        Jak ci zależy żeby utrzymać jeszcze jakiś czas karmienie piersią (nawet łącząc z butlą) to możesz przyjrzeć się jeszcze swojej diecie i trybowi życia - czy jesteś wyspana, masz czas wypocząć, czy najadasz się do syta i żywisz w miarę zdrowo (restrykcyjne diety eliminacyjne czasami zmniejszają laktację), oraz czy odpowiednio dużo pijesz - w upalne dni jako matka karmiąca powinnaś pić nawet 4-5 litrów różnych płynów.

Waga 7.5 kg w wieku niespełna pół roku jest całkiem ok, to jest miedzy 25 a 50 centylem. Jeżeli jest to plus/minus dwukrotność wagi urodzeniowej, to super. Wzrostowo dziecko faktycznie powyżej siatki centylowej, ale to już kwestia genów smile Dopóki przyrosty masy są w normie, a dziecko pogodne, uśmiechnięte, aktywne, moczy pieluszki - to znaczy że się najada.

Karmiąc w sposób mieszany trudniej jest utrzymać laktację niż wtedy kiedy się karmi wyłącznie piersią, ale wcale nie jest to niemożliwe, znam dziecko dokarmiane mm, które mimo to ssało pierś 1-2 razy na dobę ponad półtora roku. Tak że jeśli ci zależy na takim łączonym karmieniu, to życzę powodzenia i trzymam kciuki smile
        • en_t Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 22:24
          waga ur. 3520. Syn jest bardzo radosnym dzieckiem, marudził tylko głodny. Ostatnio nawet wiele, karmienia stały się uciążliwe, jadł długo i często, co 2h płakał. Ale teraz po wproadzeniu mm i je regularnie co 4-4,5h, szczęśliwy, aż piszczy.

Utrzymam latkację ile się da, planowałam rok, może damy radę więcej. Będę więcej wypoczywać i bardziej dbać o siebie. Zobaczymy.

Dziękuję bardzo za wsparcie i miłe słowasmile
      • kerri31 Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 22:15
        Mój też jakby więcej za dnia je cyca. Jednego dnia nakarmiłam go tylko dwa razy dziennie a dziś kilka razy. Zauważyłam, że się wierci i kręci, wypluwa jak pierś już jest miękka i pewnie mleko leci wolniej, nie fontanną. Wtedy się wkurza. Podaję mu drugą , z którą po 2 minutach jedzenia robi to samo i wtedy daję butlę. Lubi chłop jak ostro leci smile Mój ma 2 miesiące i waży ponad 6 kg.
        • en_t Re: syn nagle odrzucił pierś 20.08.13, 22:27
          niech rośnie zdrowosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka