Dodaj do ulubionych

Wspomnień czar

21.08.13, 07:48
www.domosfera.pl/wnetrza/51,124115,14464137.html?i=0
O jakże się wzruszyłam.
A cyrkiel z ostatniego zdjęcia kupiłam dziecku rok temu. I okazało się, że współczesne wynalazki szybko się psują a ten cyrkiel się sprawdza smile
Obserwuj wątek
    • zuzann-a Re: Wspomnień czar 21.08.13, 08:47
      Też się wzruszyłam, fajnie tak powspominać. A temperówki z żyletką szczerze nienawidziłam.
      • kub-ma Re: Wspomnień czar 21.08.13, 09:02
        zuzann-a napisała:

> Też się wzruszyłam, fajnie tak powspominać. A temperówki z żyletką szczerze nie
        > nawidziłam.

Jak zaczynałam edukację, te temperówki były już w odwrocie. Szczęśliwie, bo to mało bezpieczny sprzęt.
        • thaures Re: Wspomnień czar 21.08.13, 09:05
          A ja 2 dni temu w rzeczach po rodzicach taka temperówkę z zyletką znalazłam- ona jest super do kredek do oczu. Nie pozwoliłam mężowi wywalić i jednocześnie zastanawiałam się czy moi synowie wiedzą w ogóle co to żyletka...
          • thaures Re: Wspomnień czar 21.08.13, 09:06
            A poza tym wszystko pamiętam. Nawet te roboty z naklejek na zeszyty..
        • nangaparbat3 Re: Wspomnień czar 21.08.13, 11:38
          Dlaczego "malo bezpieczny"? Uzywalam przez kilkanaście lat, nigdy sie nie skaleczylam, a manualny debil ze mnie.
    • z_lasu Re: Wspomnień czar 21.08.13, 09:13
      Ech... też się wzruszyłam. Wszystko pamiętam. A tych temperówek z żyletkami nigdy nie opanowałam - wolałam ostrzyć nożem.
      • kub-ma Re: Wspomnień czar 21.08.13, 09:30
        z_lasu napisała:

> - wolałam ostrzyć nożem.

No właśnie pamiętam, że nożem ostrzyła mi mama smile
    • iwoniaw Re: Wspomnień czar 21.08.13, 11:17
      Pamiętam, jak ohydny - bury i wsiąkliwy - był papier w tamtych zeszytach uncertain Papier kolorowy też niepiękny zresztą. Tornister miałam niemal identyczny (z innym obrazkiem tylko) - ciężki jak nieszczęście, po włożeniu książek, zeszytów i reszty to już w ogóle.

Temperówkę z żyletką i cyrkiel na ołówek natomiast mam do dziś i się sprawdzają.
      • andaba Re: Wspomnień czar 21.08.13, 11:26
        Cyrkiel mam taki z ołówkiem, ale inny - takie jak zalinkowane można kupić, ale sa do kitu, ja mam taki nieco innej konstrukcji:
        https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRW4AmMvhw5hDywKGDxujVbVZFo2pTMa23_HH1lO9asQdCBEzNv0g

Najpierw go pozyczałam synom w drodze wyjątku, teraz średni go zaanektował na zawsze, ale ma przykazane, że jak zgubi to będzie szukała takiego samego. On solidna firma jest, może nie posieje. A cyrkiel bije na głowę wszystkie współczesne cyrkle, co moje dzieci zgodnie przyznają.

Tak mi się przypomina takie coś z misiatą temperówką, ale wspomnienie jest mgliste, chba nie ja miałam, ale ktoś inny.

Temprówkę z żyletką oczywiście miałam.
        • sarah_black38 Re: Wspomnień czar 21.08.13, 11:44
          A mój pierwszy tornister był taki :

www.google.pl/imgres?imgurl=http://blog.myheritage.pl/wp-content/uploads/2012/08/teczka.jpg&imgrefurl=http://blog.myheritage.pl/2012/08/historia-rodzinna-powrot-do-dziecinstwa-a-moze-i-szkoly/&h=1503&w=2120&sz=617&tbnid=qbdmepaElvXOvM:&tbnh=90&tbnw=127&zoom=1&usg=__gdUfQDwTLb2wHvg3W6EQrdK-aDM=&docid=bT9HPxVCi961nM&sa=X&ei=QYsUUsrcFsao4ASuyoGADw&ved=0CGMQ9QEwBw&dur=255
          A moim największym marzeniem był piórnik z wyposażeniem. I to marzenie się spełniło, bo dostałam w prezencie imieninowym. Ech ... kiedyś życie było prostsze smile
    • nangaparbat3 Re: Wspomnień czar 21.08.13, 11:42
      Jako nastolatka z kazdego zagranicznego wyjazdu przywozilam sobie zeszyt - te niebieskie wydawaly mi sie ohydne. Teraz wiele bym dala za zeszyt ze spokojną, szarą okladką.
      • iwoniaw Ale gdzie problem w kupieniu zeszytu ze "spokojną, 21.08.13, 11:49
        szarą okładką"? Oprócz ton zeszytów z obrazkami wszelkimi w sklepach tony takich ze "spokojnymi" okładkami w kolorze dowolnym, a jakość papieru nieporównywalna.
    • jamesonwhiskey Re: Wspomnień czar 21.08.13, 11:43
      nigdy sie nie sprawdzal totalna syfoza
      ja mielem taki zestawik
      archiwumallegro.pl/cyrkle-1249022340.
      porzadna produkcja enerde wszystko dziala do dzisiaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka