Dodaj do ulubionych

Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkolnego?

22.08.13, 13:17
Corka w tym roku idzie do pierwszej klasy we Francji. Moze ktoras z was orientuje sie jak wyglada pierwszy dzien w ecole primaire? Czy dzieci ubieraja sie odswietnie? Czy maja normalne lekcje juz pierwszego dnia? Zabieraja ze soba wypchane tornistry?

Wszelkie informacje od doswiadczonych mam mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • melmire Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 13:37
      Na pewno nie ida odswietnie (nigdy nie ida, nie musisz kupowac) , nie ma apelu i pocztow sztandarowych. Jak chcesz moge sie wywiedziec od dzieciatych znajomych, zreszta chyba mozesz dowiedziec sie w szkole? Na pewno jest jakas informacja gdzies wywieszona, albo mail kontaktowy.
      • anszetka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 17:17
        Dzieki smile Lepiej wiedziec cos niz nic, chociaz bylabym wdzieczna gdybys porozmawiala jeszcze ze znajomymi, jak masz taka mozliwosc. Do Francji wracamy dopiero w przyszla niedziele, wiec do szkoly na razie nie pojde, a wolalabym wiedziec wczesniej
        • melmire Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 17:27
          Masz jakies konkretne pytania? Ile lat ma corka, bo zalezy czy idzie do klasy przedszkolnej czy szkolnej smile
          • anszetka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 17:48
            Corka skonczy w tym roku 6 lat wiec idzie do szkoly podstawowej. Przedszkole juz za nami.
    • melmire Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 13:39
      Aha, za to koniecznie musisz skompletowac liste, nauczyciel powinien dac, ale nie wiem czy aby nie daje na koniec roku, wiec sie dowiedz.
      • kolibeer2 Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 14:21
        melmire - sygnaturka sprawiła , że oplułam się kawą - masz więcej ?
        • melmire Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 16:24
          Te cudne cytaty pochodza z analizatorni , czytasz na wlasna odpowiedzialnosc!
          niezatapialna-armada.blogspot.fr/
          przyczajona-logika.blogspot.fr/
      • anszetka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 17:46
        Liste na szczecie mam smile Zastanawialam sie tylko czy to wszystko taszczy sie juz pierwszego dnia szkoly...???
        Jesli tak, to moge zrozumiec ze w I klasie mozna przeprowadzic normalne lekcje-nauczanie zintegrowane- juz pierwszego dnia....
        A jak to wyglada w starszych klasach? Tez jest taka lista i dzieci/mlodziez maja lekcje od razu, czy siedza w szkole bezproduktywnie przez caly dzien?
        • melmire Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 17:49
          Z tego co mi mowia to pierwszy dzien jest taki bardziej organizacyjny, potrzebne jest minimum. Nie mam pojecia czy trwa caly dzien szkolny, ale chyba tak.
    • melmire pierwsze odpowiedzi 22.08.13, 17:48
      No wiec tak.
      Liste przyborow dostaje sie w czerwcu, ty dostaniesz albo jak sie zglosisz, albo na poczatku roku.
      Lista jest BARDZO wazna : dziecko ma miec to co jest na liscie, i takie jak jest na liscie, w zarzadzonych ilosciach. Sa sklepy papiernicze ktorym mozesz zostawic list a oni ja dla ciebie skompletuja.
      Dodatkowo wazna jest (spolecznie) agenda, czyli kalendarz/notatnik. Jest ich pelno a ich wybieranie to cala celebra, jak dawniej u nas piorniki smile moze umilic poczatek szkoly smile
      Pierwszy dzien nie jest swietem, idzie sie normalnie ubranym i z minimalnym wyposazeniem : piornik, cahier de textes (czyli cos w rodzaju dzienniczka), agenda, plecak.
      Podreczniki dostarcza szkola, az do 3° wlacznie (czyli gdzies tak do 10 roku zycia).
      Pierwszego dnia w zaleznosci od wieku dziecka pozwola ci ja odprowadzic do klasy, zazwyczaj jednak odprowadza sie do bramy i tyle, tam jest przejmowane przez pracownikow szkoly.
      W zaleznosci od zamoznosci mozesz wystapic o dodatek finansowy na rozpoczecie roku.
      To tak na poczatek, zobacze co powiedza mi inni dzieciaci znajomi.
      • anszetka Re: pierwsze odpowiedzi 22.08.13, 18:16
        Widzialam takie kalendarzyki/agendy w sklepach papierniczych. Slodkie smile Pierwszaki MUSZA takie miec czy jak chca (dla wlasnej przyjemnosci)?

A co z cahier de textes? Kupuje sie samemu czy szkola daje takie same wszystkim dzieciom?
        • melmire Re: pierwsze odpowiedzi 22.08.13, 18:34
          Cahier de textes sie kupuje, mozna w supermarkecie, ona sa chyba standardowe.
          Pierwszakowi agenda potrzeba jak kwiatek do kozucha, ale z doswiadczenia wiem ze to bardzo wazny gadzet, pieczolowicie wybierany smile podobnie jak wieczne pioro ktore pewnie masz na liscie smile
          • anszetka Re: pierwsze odpowiedzi 23.08.13, 07:09
            Dzieki za wyjasnienie smile Piora co prawda na liscie brak, jest za to zmywalna biala tabliczka z niebieskim markerem i kolorowe dlugopisy, w tym czerwony!
            • melmire Re: pierwsze odpowiedzi 23.08.13, 08:35
              Nawet nieglupie, oszczednosc papieru smile w kazdym razie wszyscy mi powtarzaja ze lista jest swieta, niezaleznie od tego co na niej jest, wiec nawet nie mysl o kupieniu fioletowego zamiast niebieskiego mazaka smile
              Jesli na liscie nie ma ksiazek, to prawdopodobnie zapewnia je szkola.
              Dzisiaj wieczorem bede gadac na zywo ze znajoma, wiec jesli ci przychodza na mysl jakies konkretne pytania to napisz smile
          • ania_mo agenda 23.08.13, 18:08
            U nas agenda jest "święta" od CP smile Używana codziennie od pierwszego dnia.
    • kerri31 Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 22.08.13, 18:18
      Jedzą po żabim udku i do domu.
    • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 09:30
      Zalezy czy szkola prywatna czy panstwowa.W prywatnej przewaznie masz wiecej rzeczy do kupienia.
      Moj syn wlasnie skonczyl zerowke. Na liscie mial tabliczke Veleda z markerami, kredki, mazaki, gumki, dlugopisy.Zeszyty (7 az) zapewniala szkola, podrecznik (w liczbie1) tez szkola.
      Plecak radze ci kupic na kolkach, to jest hit w tej chwili wink.
      Czasem prosza o husteczki higieniczne do szkoly, jakies pudelko, ale na koniec roku pudelko ci zwroca.
      Nie ubieraja sie odswietnie, pierwszego dnia normalnie jest nauka (w tym roku we wtorek zaczna).U nas w szkole rzeczy sa zostawiane, do domu dziecko przynosi tylko teczke z zadaniem domowym, zeszyt do poezji, jesli trzeba sie nauczyc wiersza i zeszyt kontaktowy z rodzicami (radze ci go codzeinnie czytac).
      U mojego syna w szkole zadnych kalendarzykow dzieci nie nosza.Butow nie przebieraja, wiec problem z glowy.
    • leepka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 13:37
      Ha, mam ten sam problem smile corka tez idzie do pierwszej klasy.
      Z tego co sie dowiedzialam pierwszy dzien w CP (pierwsza klasa) jest bardziej organizacyjny, lekcji jako takich nie ma. Moga byc w starszych klasach.
      Tornister nalezy wypakowac tym co bylo na swietej liscie, dzieciaki beda to sobie chowac do szafek. Kazda absolutnie rzecz musi byc podpisana, wlacznie z gumka wink
      Plecaka na kolkach bym nie radzila, w naszej szkole wrecz zabronili, male dzieci nie daja sobie z tym rady, poza tym sa ciezsze a czasem trzeba je nosic po schodach.
      Nie idzie sie na galowo i apelu nie ma.
      Skad jestes?
      Pozdrawiam
      • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 13:55
        CP czyli classe préparatoire to jest zerowka, nie pierwsza klasa.I sa to dzieci 6 letnie wiec jaki problem z plecakiem na kolkach, tym bardziej, ze taki plecak mozna rowniez zalozyc na plecy jak taki bez kolekwink
        CE1 jest to pierwsza klasa.
        • leepka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 14:36
          No, ja to traktuje jako pierwsza klase, bo to juz szkola, a nie przedszkole. Ucza sie tu czytac i pisac wiec pierwsza klasa. W Polsce zdaje sie zerowka jest ostatnia klasa w przedszkolu?
          Problem z plecakiem na kolkach jest taki ze to wlasnie szesciolatki, malo zgrabne powiedzmy i jezdza sobie po nogach bardzo czesto. Na plecy moga zalozyc ale sam plecak jest ciezszy niz odpowiednik bez kolek.
          • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 15:03
            Czytaja i pisza w Grande Section juz.
            CP nalezy do Cycle1.
            CE1 I CE2 to Cycle2.
            CM1 i CM2 to Cycle3.
            • leepka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 15:12
              W GS znaja alfabet i umieja napisac litery, swoje imie plus kilka innych slow oraz rozpoznac powyzsze, nie czytaja jeszcze.
              Wiesz, chodzi mi po prostu o to ze od CP dzieciaki inna do fizycznie innej szkoly, analogicznie do pierwszej klasy naszej szkoly podstawowej.
              A CP nalezy, razem z GS i CE1 do Cycle 2, czyli nauczania podstawowego. Czyli bylaby to raczej druga klasa wink
              Pozdrawiam
              • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 16:32
                Faktycznie, pomieszalam z cyklamiwink
                Dla mnie osobiscie szkola podstawowa zaczyna sie od CE1, moze dlatego ze u nas CP jest z GS i jak sama nazwa wskazuje, jest klasa przygotowawcza.
                Nie wiem jak u was, u nas warunkiem przejscia dziecka z GS do CP byla umiejetnosc czytania tekstow drukowanymi literami i pisania drukowanymi i nie tylko wlasnego imienia.W GS moj syn umial juz pisac malymi literkami jak wiekszosc dzieci.Zobaczysz jak w CP program zasuwa, na poczatku roku czytali juz teksty na A4 pisanymi literkami, bardzo trudne.Ale moze co szkola to inaczej.

• leepka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 23.08.13, 19:29
                  A nie, u mnie maternelle sie konczy na GS i elementaire zaczyna od CP, zadnych przyjec warunkowych i sprawdzania umiejetnosci. Mieszkasz w Bretanii, prawda? Moze u was jest troszke inaczej, Bretania sie czesto rzadzi wlasnymi prawami wink A moze to od szkoly zalezy...
                  Z tego co przeczytalam to szkoly maternelles moga zaczac nauke czytania w GS ale nie musza a dzieciaki naprawde zaczynaja sie uczyc pisania i czytania w CP.
                  Slyszalam ze zasuwa wink Z tego co mi wszyscy mowia to wszystkie dzieci czytaja na Boze Narodzenie !
                  • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 24.08.13, 10:42
                    Tak, w Bretaniismile
                    Mysle, ze faktycznie to zalezy od szkoly i od ilosci nauczycieli.U nas na przyklad CE1, do ktorej idzie moj syn , bedzie miala zajecia z CM2.Dla mnie, jako Polski, to szokujace, tu podobno funkcjonuje to bardzo dobrze, a wszystko dlatego, ze nauczycieli brakuje, albo raczej merostwo nie stac na nowego nauczyciela.
                    Ale trzeba przyznac , ze metoda czytania sylabami jest naprawde skuteczna!smile
                    • leepka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 24.08.13, 20:10
                      U nas w szkole tez mieszaja, CP z CE1 i tez podobno bardzo dobrze funkcjonuje. Ja mam doswiadczenie z przedszkola corki, gdzie PS byla zmieszana z TPS a MS z GS. Dzieciaki sie w tym odnajdywaly bardzo dobrze i nie bylo problemow z tym ze program idzie za szybko czy cos w tym rodzaju.
                      Od pieciu lat juz jezdze co roku na wakacje do Bretanii i chyba w przyszlym roku tez pojade wink
                      Pozdrawiam
                      • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 24.08.13, 20:53
                        U nas tez jest totalne mieszanie i tez sie sprawdza.Moj sredniak idzie di GS i bedzie z CP , a mala w PS2 i ze sredniakami oczywiscie.
                        A mozna wiedziec gdzie do Bretanii jezdzisz.?Ja jestem w 56.
                        • leepka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 25.08.13, 12:21
                          W tym roku bylam u ciebie, po raz pierwszy wink W St Pierre Quiberon, cudnie... I na pewno wroce bo mi jeszcze sporo do obejrzenia zostalo! A wczesniej glownie do Finistère i Côtes-d'Armor. Moja corka uwielbia skakanie po glazach big_grin
    • melmire Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 25.08.13, 15:31
      Znajoma mi doprecyzowala ze jej dziecko pierwszego dnia ma przyniesc wszystko co ma na liscie, bo to jest zapas roczny (10 tubek kleju itd), i zostawia wszystko w szkole gdzie jest wydzielane w razie potrzeby.
    • anszetka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 26.08.13, 15:18
      Dzieki dziewczyny smile

A jak jest z ocenami? Od 0 do 20 juz w CP? Czy tylko starsze klasy maja taka szeroka rozpietosc ocen?

• ania_mo Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 26.08.13, 16:06
        U nas oceny A-B-C-D i 0-10. Sprawdziany i ewaluacja na trymestr - ocena "literkowa" plus opisowa. Matematyka i gramatyka- ocena "cyferkowa".
    • anszetka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 02.09.13, 19:07
      Czy to normalne ze na szkole nie wisza zadne listy z podzialem na klasy? Bylam przed chwila: szkola pozamykana na cztery spusty a na tablicy ogloszen tylko jakies starocie z zeszlego roku. U was tez tak jest?
      • ania_mo Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 02.09.13, 20:14
        Chyba nie. U nas wiszą od 14:00. Byliśmy już cztery razy smile Młody jest w klasie mieszanej CP i CE1. Zobaczymy z czym to się je smile
        • anszetka Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 03.09.13, 15:10
          U nas w ecole maternelle byly klasy mieszane PS+MS i MS+GS i dzieci dobrze sie w nich odnajdywaly. W obecnej szkole nie mieszaja rocznikow, ale i tak mysle ze klasy mieszane w ecole primaire sa dobrze zorganizowane. Wkoncu Francuzi maja pod tym wzgledem wieloletnie doswiadczenie smile

Co do list, to u nas zawieszali je dopiero dzisiaj rano o 8.15 na dziedzincu szkolnym (5 minut przed otwarciem big_grin), ale wystarczylo. Potem byly luzne rozmowy dzieci i rodzicow na boisku szkolnym i o 9.00 rozchodzenie sie do klas (CP z rodzicami- pierwszy i ostatni raz, a szkoda wink).

• ania_mo Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 03.09.13, 16:02
            Pewnie masz racj, ale w matce-polce od razu rodzi się niepezność wink Może go do CP cofnęli?wink
          • ania_mo Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 03.09.13, 16:03
            Pewnie masz rację, ale w matce-polce od razu rodzi się niepewność wink Może go do CP cofnęli?wink
            • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 03.09.13, 23:06
              U nas ok.Ku mojej wielkiej uciesze CE1 bedzie nie mieszane, a byly plany polaczyc z CM2 co mnie przerazalo.Lista tez juz jest, polowe rzeczy juz zakupilam wczesniej.
              Drugi syn GS z CP, funkcjonuje to od zeszlego roku i jest super.
              Corcia w PS2, mieszana z PS1 i MS.
              Jak dla mnie git wink
              W szkole niestety dzis rano byc nie moglam, ale pewnie niedlugo jakies zebranie bedzie.
          • kamelia04.08.2007 Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 04.09.13, 10:23
            > U nas w ecole maternelle byly klasy mieszane PS+MS i MS+GS i dzieci dobrze sie
            > w nich odnajdywaly. W obecnej szkole nie mieszaja rocznikow, ale i tak mysle ze
            > klasy mieszane w ecole primaire sa dobrze zorganizowane.

U nas w przedszkolu (école maternelle to jest przedszkole) tez sa grupy mieszane.
            jest PS, potem PS/MS, MS i dwa razy MS/GS. Moja jest w takiej mieszanej MS/GS (ona z tych GS).
            Matkom-Polkomi to nie pasuje od momentu gdy ich dziecko jest w takiej grupie mieszanej jako to starsze, chyba boja sie, ze sie cofnie.

Co do przyborów, to w naszej grupie pani podała dzienniczek z lista i jest tam:
            -3 zdjecia,
            -1 chustki do tyłka
            -kartonik chustek do nosa
            -ryza papieru A4
            -duży segregator
            -5 papierowych przegródek do segregatora
            -tabliczka
            -3 flamastry do tabliczki powyżej
            -pudełko kredek drewnianych
            -piórnik zawierajacy:
            **2 kleje
            **ołowek (do papieru?)
            **gumka
            **nożyczki
            **temperówka

-mała poduszka (żeby weszy nie rozsiewac)
            -tenisówki czy miekkie baleriny
            -ubranie na wypadek obsikania.

Niby nic, bo to najstarsza grupa w przedszkolu publicznym. Zobaczymy jak wróce z zakupów.
            • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 04.09.13, 13:12
              W publicznej szkole taka lista i jeszcze w przedszkolnej grupie?Moj syn w CE1 nie ma tak rozbudowanej listy.Widac, co szkola, to obyczaj wink
              • kamelia04.08.2007 Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 04.09.13, 13:36
                i masz racje.
                W innym przedszkolu publicznym w moim miescie nie ma takiej długiej listy.
                Tylko chustki i chyba tyle. Nawet tam opłata za komitet jest "co łaska" (czyli ok. 5€-10€-15€wink, a w moim opłata jest ustalona na 25€.

W niektórych prywatnych przedszkolach tez jest długa lista, mimo ze przeciez płaci sie czesne.
                W moim prywatnym jest ustalona opłata 30€ za przybory szkolne i ta opłata jest doliczana do czesnego.
                • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 04.09.13, 13:43
                  No bo w prywatnym placi sie czesne i wszystko inne rowniez.
                  Ale dla mnie to nowosc z kolei, komitet w publicznym.U nas nie ma czegos takiego, nie maja prawa b rac od rodzicow kasy.My zdobywamy kase organizujac soirées moules frites, kermess, sprzedaz ozdow swiatecznych wykonanych przez nas, przez dzieci.Z tego kasa jest na szkole, na wycieczke, na przybory.No i oczywiscie mer kase na szkole daje tez (choc wciaz za malo niestety).Oczywiscie, garstka tych samych zawsze rodzicow sie angazuje, inni maja wszystko gdzies, ale podobno zawsze tak bylo.
                  A ta kasa z komitetu jest przeznaczana na co?
                  • kamelia04.08.2007 Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 04.09.13, 14:40
                    dyrektorka mówi, że na zakup gier, zabawek, ogólnie na potrzeby przedszkola. Co jakis czas rodzice sa proszeni o przyniesienie soków, czy chustek do nosa, no, ale to sa juz drobiazgi.
                    Swoja droga tez jest sprzedaz ciastek i ozdób swiatecznych, tez jest kermess.
                    • simonkapl Re: Jak wyglada francuskie rozpoczecie roku szkol 04.09.13, 21:20
                      Najwyrazniej kazda szkola ma swoja polityke.Pewnie zalezy to od wielu czynnikow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka