Dodaj do ulubionych

Przepis na krupnik

01.09.13, 19:09
Czy macie dobre przepisy na krupnik? Mojemu ciągle czegoś brakuje uncertain A robię go tak:
Najpierw gotuję kaszę z odrobiną mięsa, włoszczyzną oraz przyrumienioną na ogniu cebulą. Do smaku dodaję parę ziarenek ziela angielskiego oraz liść laurowy. Po ok 20 minutach dodaję pokrojone ziemniaki, a po następnych 20 starte warzywa (marchewka, pietruszka, seler). Po ugotowaniu wyjmuję włożoną na początku włoszczyznę oraz cebulę. Do smaku doprawiam solą, pieprzem i natką.
I ciągle mi w nim czegoś brak uncertain

Z góry dzięki za podpowiedzi wink
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 19:17
      To ja gotuję inaczej.
      Najpierw gotuję kości ze schabu w osolonej wodzie z ziarnkami pieprzu, jak zmiękną przecedzam wywar, mięso oddzielam od kości, a do wywaru wrzucam krupy. Jak miękną dorzucam trochę pokrojonych w kostke ziemniaków i włoszczyznę. W całości, tzn marchewki, pietruszki na czwórki kroje, jak małe to wcale. jak jarzyna mieknie dorzucam wczesniej oddzielone mięso. I tyle, ewentualnie doprawiam, solą, pieprzem, magą.
    • gulcia77 Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 19:19
      Ja robię go trochę "na odwrót" - najpierw gotuję wywar mięsny - najlepiej na kurce, do tego wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce surowe warzywa (marchew, pietruszka, seler, pokrojony drobno por) i kaszę. Do tego dodaję sól, sporo pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, suszony lubczyk i sporo majeranku. Palce lizać!
    • kawka74 Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 19:19
      Ja gotuję na wędzonych żeberkach albo na kątach, z odrobiną wędzonego boczku, jeśli mam ochotę, do tego, oczywiście, kasza, drobno pokrojone ziemniaki, marchewka i opcjonalnie grzyby (jeśli mamy pod ręką). Pyszny jest.
    • joana.mz Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 22:25
      Najpierw mięso (żeberka) + przyprawy
      Jak mięso się ugotuję to dodaję warzywa, kaszę.
      Przed warzywami daję parę suszonych grzybków - bez nich ta zupa nie byłaby krupnikiem.
    • misterni Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 22:37
      Robię wywar z żeberek, dodaję sporo marchwi startej na grubych oczkach, pietruszkę i selera, pokrojone ziemniaki, suszonego podgrzybka, ziele angielskie, liść laurowy, sporo czarnego pieprzu, kasza oczywiście jęczmienna i na końcu bardzo dużo siekanego koperku i natki.
    • beverly1985 Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 22:40
      Mięsa mu brakuje. Musisz albo wrzucić na poczatku jakieś mięso z koscią, albo wlać rosół z poprzedniego dnia, albo choc kostkę rosolową.
    • myelegans Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 22:44
      Ja robie na wywarze warzywnym, bo miesa nie jem, cebule, marchew rumienie lekko, dodaje grzyby, duzo i troche suszonych, obsmazam przez pare minut, zalewam wywarem warzywnym, az sie zagotuje, wrzucam pokrojone ziemniaki, kasze, tymianek, sol, pieprz. Gotuje z20min
    • kosheen4 Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 22:48
      ja gotuję na żołądkach, czasem na sercach dodaję dużo zieleniny - nać pietruszki, selera - część wcześniej, żeby się rozgotowała (sentyment z dzieciństwa smile a potem sporo posiekanej na wierzch, żeby robiła smak
      nawiasem mówiąc, żołądki drobiowe darzę takim samym gorącym uczuciem, jak najlepsze cielęciny, luksusowe chateaubriandy i inne towary z tzw. wyższej półki. uwielbiam! big_grin
      • misterni Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 22:56
        Ja czasem też daje podroby do krupniku, czasem nawet von trupkę wink
    • kocianna Re: Przepis na krupnik 01.09.13, 23:11
      A ja wywar na skrzydełkach, dłuuugo gotowany, leniwa jestem, więc warzywa trę na tarce (moja mama kroi w mikroskopijne słupki), z cebulką je podsmażam na patelni i wrzucam do wywaru, doprawiam, kaszę... gotuję osobno i dodaję na końcu.
    • wies-baden Re: Przepis na krupnik 02.09.13, 11:24
      Jak krupnik to na giczy cielęcej, wtedy jest kleisty...po zagotowaniu warzywa + kasza, nigdy nie daję ziemniaków.
    • ashley36 Re: Przepis na krupnik 02.09.13, 11:28
      Ja musowo dodaję zasmażkę - bez niej to nie ten smak...
      Spróbuj, może to o to chodzi smile
    • wuika Re: Przepis na krupnik 02.09.13, 11:30
      Kaszę się daje na końcu. Na rosole robię, dorzucam ziemniaczki, marchewa i inne są z rosołu. Potem na koniec kaszę i już. Inaczej to ziemniaki są nieodpowiednie, nie wiem, z kaszą nie chcą się ugotować, czy jak?
    • lulkak Re: Przepis na krupnik 02.09.13, 11:35
      Gotuję mięso (żeberka, lub nogi z kurczaka) z włoszczyzną, liściem laurowym, solą i zielem angielskim. Odcedzam gdy miękkie, do wywaru wrzucam pokrojone w kostke ziemniaki, potem dodaję ugotowaną wcześniej kaszę, marchewkę pokrojoną w kostkę (z włoszczyzny ugotowanej w tym wywarze wraz z mięsem), obrane z kości i skórek mięso, wrzucam namoczone wcześniej we wrzątku suszone grzyby (muszą być koniecznie- bez nich to nie krupnik). Na koniec wsypuję sporo drobno pociętej natki pietruszki. Jest naprawdę świetna.
    • q_fla Re: Przepis na krupnik 02.09.13, 11:35
      Najpierw gotuję wywar jak na rosół: mięso, włoszczyzna i dodaję trochę suszonych grzybków. Osobno gotuję kaszę. Odcedzam wywar, dodaję kawałki mięsa, potem w tym wywarze gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki, potem dodaję kaszę. Doprawiam lubczykiem, solą, pieprzem i natką pietruszki.
    • emwu55 Re: Przepis na krupnik 02.09.13, 13:34
      a ja robię tak: do zimnej wody wkładam mięso - kości wieprzowe karkowe + coś z drobiu (ostatnio mimo lekkiej odrazy mojego męża dodaję kurze łapki), do tego przyprawy bez soli. Jak się trochę podgotują na wolnym ogniu dodaje warzywa wszystkie łącznie czasem z kapustką włoską wcześniej poszatkowaną i sparzoną. Dodaję kaszę mazurską lub pęczak. Gotuje się toto ok 40 min. Dodaję po tym czasie pokrojone ziemniaczki i koperek i dopiero teraz solę. Na sam koniec listek lubczyku i majeranek roztarty w rękach. Po zagotowaniu wyłączam i lekko zabielam smietaną do zupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka