Dodaj do ulubionych

ematki Francuzki - jak z wolnymi srodami/sobotami?

04.09.13, 10:44
chodzi mi oczywiscie o dzieci przedszkolne i z podstawówki.

sa u was nadal wolne srody i soboty?
Jesli nie, to dzieci ida do szkoły w srode czy w sobote? Tylko przed południem, czy na cały dzień?
I co jest zaplanowane na ten czas?

A w ogóle, to było jakies referendum czy głosowanie.

U nas w mieście (w sześdziesiatce) nie przypominam sobie zadnego plebiscytu, w tym roku jest tak jak było, ale chiodza słychy, ze od nastepnego roku, to sobota przed południem ma byc zajeta.

Czy mozecie podac wasze umery departamentów, a jesli nie to chociaz region.
Obserwuj wątek
    • leepka Re: 75 04.09.13, 12:08
      W Paryzu reforma obejmuje szkolnictwo podstawowe, zadnego glosowania nie bylo. Od przyszlego roku ma objac cala Francje.
      U nas szkola jest w srode rano, do 11.30, a po przewie poludniowej dzieci zostaja w centre de loisirs.
      Gorzej we wtorki i piatki, bo lekcje sa tylko do 15 (zamiast 16.30) i przez poltorej godziny maja byc te slynne zajecia dodatkowe. Zaczelo sie wczoraj: animatorzy przyszli zaprezentowac dzieciom owe dodatkowe zajecia, poniewaz - uwaga - to dzieci maja je wybrac... Starsze dzieci moze nie beda mialy problemu ale pierwszaki...?
      • simonkapl Re: 75 04.09.13, 13:19
        U nas mer i naucztyciele sa przerazeni tym czasem wlasnie dla animatorow.Burdel na kolkach.
        • leepka Re: 75 04.09.13, 13:50
          Burdel to malo powiedziane. Nie wiadomo kim sa animatorzy, nie wiadomo jaka maja wiedze na temat tego co beda dzieciakom przekazywac, nie wiadomo czy byli w jakikolwiek sposob przeszkoleni do pracy z dziecmi.... Nic nie wiadomo!

A plan lekcji dostaly wasze dzieci? Moja corka nic nie dostala, a ze to jej pierwszy rok to ja tez jestem zielona smile
          • simonkapl Re: 75 04.09.13, 21:21
            Nie ma planow lekcji.Jeszcze ciebie wiele rzeczy zadziwi wink
            • leepka Re: 75 05.09.13, 11:56
              Jak to nie ma?! A skad mam wiedziec kiedy dac mlodej kostium na basen czy adidasy na zajecia sportowe...?

> Jeszcze ciebie wiele rzeczy zadziwi wink

Dawaj smile
              • kamelia04.08.2007 Re: 75 05.09.13, 14:33
                no, to akurat ci powiedza, że basen macie np. we wtorek rano.
              • simonkapl Re: 75 05.09.13, 18:33
                Powiedza wam kiedy basen i kiedy buty sportowe potrzebne.
      • kamelia04.08.2007 Re: 75 04.09.13, 13:30
        u nas miało byc od tego roku, ale nauczyciele w przedszkolach protestowali i jak na razie wyprotestowali tyle, ze od przyszłego roku.

Żeby było smieszniej, to u nas podobno sroda bedzie tak, jak była, a sobota to bedzie ten dzień przychodzenia do szkoły. Po prostu burdel na kółkach, w dodatku krzyzuja mi zupełnie plany edukacyjne wobec dzieci.

Nikt nikogo o nic nie pytał, w merostwie tylko powiedzieli, że większośc wolała w sobote.
        jak juz mam wybierac, to chciałam te sobote przeznaczyc na co innego.
        • simonkapl Re: 75 04.09.13, 13:39
          Faktycznie , bez sensu z tymi sobotami.
          U nas tez o zdanie nie pytali, jestem przedstawicielem rodzicow, pytali nas na zebraniu jedynie czy mamy jakies pomysly co do tegoczasu przeznaczonego dla animatorow.
        • leepka Re: 75 04.09.13, 13:52
          To i tak dobrze ze dopiero od przyszlego roku. Stolica musiala dac przyklad wiec tutaj protesty zdechly w zarodku.

A kto decyduje u was czy bedzie to sobota czy sroda?
          • kamelia04.08.2007 Re: 75 04.09.13, 14:30
            dobre pytanie z tym kto decyduje.
            Otóz nie wiadomo kto decyduje, ale decyzja jest idiotyczna.

Słuszne jest pytanie o tych animatorów, w sensie kto to i czy ma przygotowanie pedagogiczne.
            Kelejne pytanie, to co oni przewiduja za program. Podobno miały to byc zajecia kulturalne.
            W Paryżu program byłby zapełniony na maksa, ale na prowincji po jakims czasie by było wymyslanie na siłę.
            • simonkapl Re: 75 04.09.13, 21:22
              U nas mer po prostu jest zalamany, nie wie jak to ugryzc.Jest jeszcze kwestia tego, kto animatorom zaplaci.
    • simonkapl Re: ematki Francuzki - jak z wolnymi srodami/sobo 04.09.13, 13:17
      Bretania, 56.
      Srody wolne,soboty wolne.Od przyszlego roku srody rano w szkole.
    • gugulinka Re: ematki Francuzki - jak z wolnymi srodami/sobo 05.09.13, 09:42
      U nas srody rano zajete a soboty wolne.
      Na wiosne byla w naszej szkole ankieta czy wolimy srode czy sobote rano ale nie jestem pewna czy ktos bral jej wyniki pod uwage.
      Zajecia dodatkowe maja byc prowadzone przez instruktorow z klubow sportowych znajdujacych sie kolo szkoly, pracownikow domow kultury ( maison pour tous) i panie ktore sa odpowiedialne za opieke nad dziecmi w czasie przerwy obiadowej.
      Zajecie dodatkowe maja byc 2 razy w tygodniu od 15h10 do 16h30.
      • kamelia04.08.2007 Re: ematki Francuzki - jak z wolnymi srodami/sobo 05.09.13, 14:31
        dzieki za odpowiedź, a z którego departamentu jestes?

te srody sa sensowniejsze, niz soboty.
        • gugulinka Re: ematki Francuzki - jak z wolnymi srodami/sobo 05.09.13, 19:41
          Dep 29
          Dzieci wrocily dzisiaj troche zalamane tymi zajeciami dodatkowymi. Podobno byl totalny burdel bo dzieci mialy same sie zapisywac na wybrane zajecia ( plastyka w roznych postaciach lub zajecia sportowe na boisku szkolnym). Na szczescie starsza siostra (CM2) zadbala o mlodszego brata (CE1)i zapisala go na wybrana zajecia bo on bym totalnie zagubiony.
          Mam nadzieje ze od przyszlego tygodnia jak juz sie zaczna prawdziwa zajecia to bedzie lepiej.
          • simonkapl Re: ematki Francuzki - jak z wolnymi srodami/sobo 05.09.13, 21:20
            Nas to czeka w przyszlym roku,podejrzewam, ze tez bedzie balagansad
    • dziewczyna_z_plazy Re: ematki Francuzki - jak z wolnymi srodami/sobo 05.09.13, 12:32
      06
      Nadal wolne środy i soboty. Zmiana od przyszłego roku, ale nie wiem jeszcze w które dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka