Dodaj do ulubionych

odradzam księgarnię internetową Aros

09.09.13, 09:14
sprzedali mi w czerwcu podręczniki do 5 klasy nieaktualne, tzn wg starej podstawy programowej podczas gdy wszystkie 5 klasy obowiązuje w tym roku nowa. teraz umywają ręce, twierdząc że był podany rok wydania. szkoła nie podała numeru dopuszczenia więc kupiłam co było, nie spodziewając się że księgarnia będzie sprzedawać nieaktualne podręczniki sad
Obserwuj wątek
    • lilly_about Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:16
      Prosze cię! Księgarnia spredaje towar. Jaki ty towar potrzebujesz to sprawa twoja, nie księgarni. Trzeba było sie dowiedzieć w szkole.
    • plater-2 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:18
      Pozycz od jakiegos dziecka ksiazki i porównaj. Na pewno sa drobne zmiany.
      jedne poprawisz dlugopisem, inne zznaczysz dziecku ptaszkiem.
      Powiedz dziecku, ze ma powiadomic nauczyciela na pierwszej lekcji, ze przez pomylke kupiolo inne wydanie.
    • agnieszka77_11 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:19
      A ja bardzo lubię tą księgarnię. Co prawda nie kupowałam podręczników, a zwykłą literaturę. Ceny u nich są jednak bardzo konkurencyjne. I za in post 4,99.
      Korzystałam póki co 3 razy i nigdy nic niemiłego mi się nie zdarzyło.
      • nowi-jka Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 13:12
        ja tez uwielbiam tą ksiegarnie, ceny niskie, wysyłka błyskawiczna, kupiłam u nich juz nie mało, czasem pozycji nawet 15 - nigdy zadnej pomyłki, anulowanie zamówienia tez zawsze bez problemu i bez focha,
        tez uwazam ze to ty zawaliłas nie sprawdzjac lub nie dopytujac o wydanie a nie ksiegarnia
    • quadalupa Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:24
      To w twoim interesie jest dopilnować i sprawdzic rok wydania książek, na stronach Aros przy każdej pozycji jest podany rok wydania i trzeba na to zwracać uwagę. Kupując podręczniki do szkoły sprawdza się to trzy razy, nie dopilnowałaś tego więc winna księgarnia? jestem stałą klientką tej księgarni i nie zgadzam się na to, abyś przez swój błąd szkalowała porządny sklep.
      Pretensje możesz mieć tylko do siebie, ale w końcu tak miło jest zwalić winę na kogoś i założyc wątek szkalujący prawda?
      • etonmess75 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:32
        Korzystałam z arosa wiele razy (choć nigdy nie kupowałam podręczników) i ja z kolei bardzo polecam - zawsze mieli to, co chciałam, bardzo tanio i szybka wysyłka.
    • gryzelda71 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:34
      To twoje niedopatrzenie,nie obwiniaj księgarni.
    • gazeta_mi_placi Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:35
      Zapewne minęło już 10 dni podczas których masz prawo zrezygnować z zakupu?
      • bella_roza Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:36
        a co powiecie na fakt że teraz już nie ma w ich ofercie tych starych podręczników tylko są nowe?
        i nie szkaluję, opisuję fakty.
        • lilly_about Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:39
          A jaki ma to związek z tym, że to ty nie wiedziałaś co kupić? To twoje niedopatrzenie, ze nie wiesz, jakie podreczniki dziecko potrzebuje, a teraz szukasz winnego.
        • gazeta_mi_placi Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:41
          Widocznie na "stare" nie było popytu, tylko jedna owieczka w okolicach czerwca się skusiła więc wycofali ofertę i dali inną, to nie jest niezgodne z prawem choć Twoją irytację rozumiem, bo i mi się zdarzyło robić coś głupiego i bezmyślnego i potem mieć pretensje do wszystkich wokół, choć później po przemyśleniu sprawy głównie do siebie.
          Cóż, za "gapowe" się płaci. Mają prawo sprzedawać podręczniki i jeżeli opis był prawidłowy to niewiele możesz zrobić, zwłaszcza że 10 dni minęło.
          • quadalupa Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:49
            Gazeta to nie tak, szkoły często dopiero w maju ustalają jakie podręczniki będa obowiązywać od września i księgarnie też sprowadzają książki dopiero w czerwcu, w Arosie mogli nie wiedzieć jeszcze jakie wydanie obowiązuje i pomijam fakt, że ile szkół tyle chętnych na różne wydania podręczników i właśnie dlatego nie wierzę, że autorka postu nie dostała z listą książek obowiązującego wydania lub nie sprawdziła dokładnie.
            • quadalupa Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:51

temat dla mnie aktualny bo sama 3 tygodnie temu latałam za różnymi wydaniami książek i są dostępne i stare i nowe wydania i tylko od szkoły zależy jakie sobie zażyczy, tyle na temat
        • quadalupa Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:44

jeżeli sprzedali Ci już w czerwcu to mogli jeszcze nie wiedzieć że obowiązuje nowe wydanie dlatego właśnie to TWOJA sprawa aby się tym zainteresować
    • iwoniaw A ja ich bardzo polecam 09.09.13, 09:49
      Jak napisano powyżej - na stronie mają b. dokładne opisy i przy każdym podręczniku jest rok wydania, no przecież to chyba klient powinien wiedzieć, co chce kupić, a nie sprzedawca przekonywać go do tego, że na pewno chce coś innego big_grin
      Kupowałam u nich wielokrotnie (i podręczniki i zupełnie inne) i zawsze wszystko było w porządku, a nawet zdarzało mi się korespondować z ich BOK-iem i dogadać się w kwestii Kuriera, Który Udawał, Że Nikogo Nie Zastał.
      Niby się wie, że klienci są różni, ale bez twojego postu nie przypuszczałabym, że aż tacy bezmyślni, roszczeniowi i jeszcze szkalujący dobre imię normalnego (i profesjonalnego!) sklepu.
      • gazeta_mi_placi Re: A ja ich bardzo polecam 09.09.13, 09:52
        I z wątku "nie polecam" (popamiętacie mnie tacy-owacy) wyszła całkiem zgrabna darmowa reklama tej firmy big_grin
        Autorka zrobiła im chyba jeszcze przysługę big_grin (do autorki - sad ).
        • quadalupa Re: A ja ich bardzo polecam 09.09.13, 09:55

księgarnia jest świetna i zasłuzyła na reklamę smile, a autorka może nauczy się kupować podręczniki do szkoły i uważniej interesować się tym z czego jej dziecko ma korzystać
        • agnieszka77_11 Re: A ja ich bardzo polecam 09.09.13, 09:56
          gazeta_mi_placi napisała:

> I z wątku "nie polecam" (popamiętacie mnie tacy-owacy) wyszła całkiem zgrabna d
          > armowa reklama tej firmy big_grin
          > Autorka zrobiła im chyba jeszcze przysługę big_grin (do autorki - sad ).

big_grin

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło wink
      • misterni Och wystarczy poczytać niektóre negatywy na all :D 09.09.13, 13:20
        pretensje do sprzedawcy np o prace poczty czy kuriera wink Kiedyś czytalam coś takiego: "Towar zgodny z opisem, szybka wysyłka, niestety paczka szła tydzień, a to miał być prezent, dlatego negatyw" big_grin

iwoniaw napisała:

Niby się wie, że klienci są różni, ale bez twojego postu nie przypuszczałabym, że aż tacy bezmyślni, roszczeniowi i jeszcze szkalujący dobre imię normalnego ( i profesjonalnego!) sklepu.
        • gazeta_mi_placi Re: Och wystarczy poczytać niektóre negatywy na a 09.09.13, 17:13
          Żałują dodatkowych paru złotych (bo niemal każdy sprzedawca ma taką opcję) na priorytet, a potem żądają aby paczka lub list polecony ekonomiczny miał szybkość priorytetu.
          Wiem, bo z wieloma baranami (płci obojga) spotkałam się na Allegro.
          Teraz niestety za klienta musi myśleć sprzedający.
          I pięć razy podkreślać (bo raz to za mało), że jest jakaś opcja lub że jej nie ma.
          Ostatni przypadek, udało mi się sprzedać dwie rzeczy przez dwóch różnych klientów. Na aukcji nie miałam odbioru osobistego ani przez pobranie.
          Jeden baran chciał za pobraniem, drugi osobiście.
          Teraz czcionką 16 piszę dodatkowo w opisie, że opcje są takie i takie, a takich nie ma bo inaczej się nie da.
          Strasznie roszczeniowe zrobiło nam się społeczeństwo.
    • kawka74 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 09:54
      Ja się nigdy na Arosie nie zawiodłam.
      A sprawdzenie podręczników było Twoim obowiązkiem, nie księgarni.
    • e_r_i_n Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 10:06
      Trzeci rok z rzędu kupuje u nich podręczniki, bo jako jedyni mają wszystko, czego potrzebuję.
      Do tego regularnie kupuję u nich inne książki.
      I złego słowa nie powiem.
      Masz 10 dni na zwrot przy zakupie internetowym - to Twoje zadanie dopilnować poprawności zakupów.
    • pszczolaasia Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 11:23
      szczerze mowiac ja mam odwrotne spostrzeżenia.
      jestem z nich bardzo zadowolona.
    • owianka Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 13:00
      Absolutnie nie zgadzam się z większością Was w tym wątku. To tak jakby w kiosku sprzedali i jej gazetę z zeszłego poniedziałku zamiast z dziś, bo chcieli ją komuś opchnąć, a ona sama sobie winna, bo nie sprawdziła. Każdy kto bierze udział w handlu podręcznikami powinien wiedzieć i dostosować się do tego, jakie podręczniki będą obowiązywały w danym roczniku. Jeśli świadomie robi inaczej, postępuje nieuczciwie. Księgarnia zachowała się nierzetelnie i zawiodła jej zaufanie.

I to nieprawda, że szkoły podają rok wydania. Autorka wątku wstukała tytuł i kupiła podręcznik. Skąd miała wiedzieć, że nowa okładka będzie różowa a nie zielona? Nie każdy rodzic musi znać się na zawiłościach zarządzeń MEN-u, on sam ledwo się w nich łapie.
      • girl.anachronism Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 13:36
        > To tak jakby w kiosku sprzedali i jej gazetę z zeszłego poniedziałku zamiast z dziś,
        > bo chcieli ją komuś opchnąć, a ona sama sobie winna, bo nie sprawdziła.

No nie do końca tak. Sytuacja byłaby analogiczna, gdyby w kiosku powiedzieli "to jest gazeta z zeszłego poniedziałku" - przecież na stronie był podany rok wydania. Telefonować mieli jeszcze do niej, czy na pewno jest przekonana, że te wydania są jej potrzebne? No proszę. Obowiązkiem kupującego w Internecie jest sprawdzenie wszystkich danych, obowiązkiem sprzedającego - podać je. Tutaj kupujący nie wywiązał się z obowiązku, bo nie sprawdził, a teraz płacze.

> I to nieprawda, że szkoły podają rok wydania. Autorka wątku wstukała tytuł i ku
        > piła podręcznik. Skąd miała wiedzieć, że nowa okładka będzie różowa a nie zielo
        > na? Nie każdy rodzic musi znać się na zawiłościach zarządzeń MEN-u, on sam ledw
        > o się w nich łapie.

No wypadałoby się dowiedzieć. Nie od dzisiaj wiadomo, że co parę lat są wydawane nowe wersje podręczników, nie? Od lat się tak dzieje. Dlatego jak rodzic słyszy "proszę kupić najnowsze wydanie", to powinien sprawdzić, z którego roku ono jest, i kupić takie jak miał kupić.
        • owianka Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 14:25
          > No nie do końca tak. Sytuacja byłaby analogiczna, gdyby w kiosku powiedzieli "t
          > o jest gazeta z zeszłego poniedziałku" - przecież na stronie był podany rok wyd
          > ania.

Ależ skąd. Na gazecie też jest data wydrukowana.
          • misterni Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 15:15
            A jeżeli dodatkowo sprzedawca w kiosku poda tę datę kupującemu przed sprzedażą, to tez uznasz, że wprowadza klienta w błąd?
      • kawka74 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 13:49
        ażdy kto bierze udzia
        > ł w handlu podręcznikami powinien wiedzieć i dostosować się do tego, jakie podr
        > ęczniki będą obowiązywały w danym roczniku.

Nie chcę być nieuprzejma, ale w chwili, kiedy autorka wątku kupowała podręcznik, obowiązywał ten, który kupiła, a którego teraz nie chce.
        Mam nadzieję, że nie okaże się oczywistą oczywistością, że w księgarni powinni byli się domyślić, że kupujący potrzebuje nie tego, tylko czegoś innego.

>
        > I to nieprawda, że szkoły podają rok wydania

W tym miejscu proponowałabym skierować pretensje do szkoły.
        W zeszłym roku podawałam dane do podręcznika dla klasy czwartej, z nowej podstawy programowej, i jakoś wszyscy kupili to, co trzeba. Może trzeba poprosić o dokładniejsze dane?
      • pszczolaasia Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 15:09
        u nas na stronie szkoly wisi jak wół rok wydania podrecznika.
    • misterni Polecam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 13:13
      Bardzo sprawna i profesjonalna obsługa.
      Dokładne opisy, które należy czytać.
    • anika772 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 15:08
      A ja polecam! Kupuję u nich często i intensywnie, i zawsze jest wszystko ok.
      Ps. Pogadaj z nauczycielem o tej książce. Zmiany w PP dla IV-VI są doprawdy kosmetyczne, możliwe że ten kupiony podręcznik będzie się nadawał.
    • butch_cassidy Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 15:25
      Wg mnie to jednak niefajne. Tak duża księgarnia mogłaby iść na rękę klientce i pomóc rozwiązać tego rodzaju problem (nawet jeśli wyniknął z jej niedopatrzenia - choć równie dobrze można wg mnie mówić o niedopatrzeniu ze strony księgarni, bo przecież wiadomo, że w czerwcu nie sprzedaje się podręczników na miniony rok i mogli wstrzymać sprzedaż tytułów, co do których nie było 100% pewności, że są aktualne na rok następny )

Bella_roza, dziękuję za ostrzeżenie. Ja dopiero z arok będę kupować podręczniki, ale dzięki Twojemu wątkowi będę b. ostrożna. I rozumiem zdenerwowanie...
      • serei Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 16:25
        zalezy jak klientka podeszła do księgarni, też mi przyszło do głowy, że skoro książki nowe czy nie można by było wymienić, ale jak myślę, że skoro autorka od razu zaczęła księgarnię obwiniać o swój błąd to po co takiej iść na rękę?
      • kawka74 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 16:43
        przecież wiadomo, że w czerwcu nie sprzedaje się podręczników na miniony ro
        > k i mogli wstrzymać sprzedaż tytułów, co do których nie było 100% pewności, że
        > są aktualne na rok następny )

Czyli mają myśleć za klientów? Może najlepiej byłoby, gdyby obdzwaniali szkoły i sami dowiadywali się o to, które podręczniki będą w użyciu? I dlaczego mają wycofywać podręczniki, co do których pani X nie ma pewności - a jeśli ja mam pewność i chcę kupić ten podręcznik?
        Przykro mi - może i autorka wątku nie sprawdziła, może też nawaliła szkoła, która podała niepełne dane, ale zrzucanie winy na księgarnię jest co najmniej dziwaczne.
      • mika_p Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 18:11
        > bo przecież wiadomo, że w czerwcu nie sprzedaje się podręczników na miniony ro
        > k i mogli wstrzymać sprzedaż tytułów, co do których nie było 100% pewności, że
        > są aktualne na rok następny )

W roku szkolnym 2011/2012 kupowałam 2 podręczniki w połowie maja, bo nauczycielki podgoniły z programem, chciały rozpocząć program kolejnej i podręczniki do II gim trzeba było pierwszogimnazjaliście kupić. A od połowy maja do czerwca to już tak niedużo tongue_out
    • malowanka06 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 16:12
      Sorry,
      ale od roku (bo już do IV klasy musiałaś kupować) wiesz, że dziecko idzie nową podstawą i to twoim obowiązkiem jest sprawdzać rok wydania podręczników. Ucieszyłaś się, że tanio nie patrząc na wydanie to twoja wina.
      Kupujesz w spożywczym- nie sprawdzasz daty ważności?
      • owianka Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 16:41
        > Kupujesz w spożywczym- nie sprawdzasz daty ważności?

Spożywczy nie ma prawa sprzedawać towaru przeterminowanego, a nawet tuż przed upływem daty przydatności, jeśli się nie mylę.
        • iwoniaw Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 17:18
          Tyle że to raczej kiepska analogia - to tak, jakby kupiła w spożywczym parówki wieprzowe (opisane co do zawartości składników w produkcie na etykiecie) i miała pretensje, że nie chcą jej przyjąć z powrotem towaru, bo ona wszak chciała kupić sojowe, bo wegetarianka i jak mogli jej przy kasie nie powiedzieć.

Jak napisało już kilka osób - to nie jest tak, że wcześniej wydane podręczniki są "przeterminowane", bo niektóre szkoły życzą sobie wyłącznie najnowsze wydanie, a inne jak najbardziej dopuszczają wszystkie wydania od roku xxxx - i szkoła ma obowiązek informować rodziców o jakie konkretnie podręczniki jej chodzi.
          Akurat w Arosie wszystko jest b. porządnie opisane (a nie we wszystkich księgarniach internetowych tak jest) i można porównać zarówno wygląd okładki, tytuł i autora, jak również ROK WYDANIA, więc jaka wina księgarni w tym, że ktoś kupił inną książkę niż szkoła sobie życzyła?
          • serei Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 17:21
            I to jest sedno sprawy, SZKOŁA MOŻE CHCIEĆ ABY UCZNIOWIE MIELI STARE WYDANIE A NIE NOWE i księgarnie nie przewidzą tego nijak. Dlatego w Arosie bardzo wyraźnie jest napisane jaki to rok jest. Odkąd posłałam swoje dziecko do szkoły wiem, że kluczowe przy wyborze książek jest patrzenie na rok wydania jaki konkretnie dana szkoła chce.
    • mamama56 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 09.09.13, 19:44
      A ja uważam, ze trochę zagrali nie fair.
      Ona się pomyliła ale 5 klasa nie może mieć starych wydań bo ma nową podstawę programową więc wszyscy kupują nowe podręczniki. Nie ma możliwości używać ich w szkole (w sensie starych).
      Będziesz miała nauczkę na przyszłość - teraz Twoje dziecko musi mieć najnowsze podręczniki, az do konca eduakcji szkolnej.
      Pocieszające jest, że one niewiele się zmieniły np. polski, matematyka ale przyroda czy historia już widzę, że inne tematy i inne rozłożenie materiału.
      Przykre ale wina jest jednak Twoja (nie zainteresowalas sie dostatecznie tematem, nie spojrzalas na rok wydania), ksiegarnia jednak postepuje niefajnie. Ja tez bym sie zrazila.

• malowanka06 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 11.09.13, 15:52
        Nie aż do końca edukacji szkolej bo gimnazjum i liceum już idą nowymi podstawami, zatem jeszcze tylko VI klasa nówki a potem można już używane, chociaż też trzeba się pilnować a nie w ciemno.
        • mamama56 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 11.09.13, 21:10
          Naprawdę????
          Czyli do 1, 2 i 3 gimnazjum w końcu będą mogły być używane?
          A ja już myślałam, że mam pod górkę do końca tej nędznej edukacji wink
          • malowanka06 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 12.09.13, 10:25
            tak, gimnazjum i liceum będą mogły już być używane, o ile szkoła nie wymyśli zmiany podręczników. Zostanie wydatek na ćwiczenia.
      • arwena_11 Re: odradzam księgarnię internetową Aros 24.08.14, 17:41
        5 klasa idzie tą podstawą programową co . Tak więc podręczniki mają ok roku
    • akjawah Re: odradzam księgarnię internetową Aros 24.08.14, 15:10
      i czego skomlesz? masz 10 dni na zwrot i trzeba było z tego prawa skorzystać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka