Dodaj do ulubionych

Nietypowe warzywa

10.09.13, 10:53
Jakie warzywa poza tymi najpopularniejszymi jecie i jak przyrządzone? mieszkacie i podróżujecie po różnych zakątkach świata, możecie napisać o jakichś mało znanych w Polsce warzywach?
Obserwuj wątek
      • kietka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:37
        prosto:
        obsmazasz liscie cykorii na maśle (odrobinie) lub obgotowujesz, w osobnym naczyniu szykujesz sos beszamelowy, koniecznie z gałką muszkatołową,, szynkę kroisz (najlepiej zwykła konserwowa), no i musisz wykroic głąby z cykorii, bo tam jest najwiecej goryczy, mnie osobiscie gorycz nie przeszkadza, sa rozne szkoły pozbywania sie jej w miare wrazliwosci na ten smaczek...
        łączysz wszystko, cykorie, szynke, sos beszamelowy...
        to czesto sie jeszcze zapieka z z serem, ale i bez tego jest pycha, połaczenie cykorii z szynką jest wyjatkowe.
        chyba dzisiaj zrobie na kolacje smile
        • lady_nina Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 14:19
          można robić tak jak kietka podała, ale jeśli chcesz bardziej zgłębić temat i wypróbować inne przepisy - wystarczy zapytać wujka gugla o "chicons au gratin" - to danie to belgijska specjalność - faktycznie smaczna i ciekawa w smaku, mnie bardzo odpowiada gorycz cykorii
    • lelija05 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:21
      Może nie jest nietypowy, bo przecież każdy przeciętny ogrodnik może go sobie wyhodować, ale gdy pytam o niego w sklepach, sprzedawcy robią oczy jakbym co najmniej pytała o meteoryt tunguski.
      Mowa o poczciwym, przepysznym patisonie.
    • olinka20 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:22
      Nie jest nietypowe, ale dla wiekszosci niejadalne wink - papryczki habanero. Kroic w rekawiczkach, bo mozna sobie zrobic krzywde potem.
      A z nietypowych faktycznie, to w tym roku czekam na topinambura ( bardziej mi sie podoba nazwa wężymord) i moj domowy kucharz bedzie kombinowac co z tego zrobic wink
    • mary_lu Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:32
      Tu mnie masz, wychodzi, że jem same nudne, popularne warzywa.

      Jedynie pod nietypowość moge podciagnąć to, że mam zawsze w domu seler naciowy, pcham go do zup, sałatek i jarzynek na ciepło.
    • joa66 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:38
      W dzisiejszych czasach trudno powiedziec jakie warzywo jest typowe a jakie nie.

      Z tych nieuprawianych w Polsce najczęsciej robię bataty - pokrojone w grube "frytki", upieczone z przyprawami.
    • default Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:14
      Mam niedaleko gospodarstwo ogrodnicze, gdzie uprawiane są m.in. także nietypowe warzywa - dzięki temu pierwszy raz spróbowałam np. karczochów, kwiatów cukinii czy brokuła gałązkowego. Te mi smakowały, ale mangold - dla mnie paskudny - chyba, że go nie tak przyrządziłam smile
      www.majlert.pl/sklepik.php
      • barefoot_duck Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:33
        Rany, uwielbiam cię za tego linka!!!!! To gospodarstwo jest w rozsądnej odległości ode mnie, jadę jadę jadę!!!! Kwiaty cukinii mają! I ten sklepik jaki cudny
        Mniam, mniam, mniam! Dziękuję autorce za wątek!
        • default Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:31
          To jeszcze podpowiem, żeby oprócz sklepiku z linku, odwiedzić drugi, mieszczący się ciut dalej - zaraz za sklepikiem z linku trzeba skręcić z Marywilskiej w Smugową (jest banner reklamowy : gospodarstwo Rysiny) i na końcu wjechać w prawo w polną drogę, skąd widać szklarnie i nieduży drewniany domek. Tam też jest sklepik warzywny, należący do innego "odłamu" wink klanu Majlertów - teraz mają przede wszystkim fantastyczne gruntowe pomidory, wiele odmian, oraz inne warzywa, może nie te "egzotyczne", ale wszystkie świeże i prosto z pola, które rozciąga się zaraz za sklepem smile . Uwielbiam tam kupować !
      • twoj_aniol_stroz Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 08:26
        Hihihi, to ja jeszcze podpowiem, że szparagi wiosną to jest rewelacja, teraz warto kupić kukurydzę, bo tak słodkiej kukurydzy jak od Majlertów to ja jeszcze nie jadłam. Genialna jest też sałata rzymska.
    • barefoot_duck Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:28
      Uwielbiam kwiaty cukinii, ale praktycznie nie do zdobycia w Polsce. W tym roku dogadałam się z panią na bazarku i 3 razy mi przywiozła, ale malutko. Szkoda. Czy da się hodować cukinię na balkonie wink?
      Topinambur - frytko-czipsy z tego robię. Teść wyhodował sobie koło biura smile Wcześniej znałam tylko ze słyszenia z jakiegoś "fancy" programu kulinarnego. Dobre.
      Bataty - czasami kupuję w markecie, ale niezbyt często, bo rzadko dobre. Frytki, pieczone i puree z tego robiłam. Frytki najlepsze. Ale frytki generalnie są smaczne (i niezdrowe).
      Bok choy - kupuję np. w halach kupieckich na Marywilskiej, w chińskim sklepie. Ja lubię nawet samo, obgotowane i podane jako jarzynka. Albo w towarzystwie wołowiny z woka.
    • aurinko Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:40
      Fenkuł, kapusta chińska, jarmuż, patison, różne rodzaje papryczek ostrych (papryczki to raczej typowe, ale lubię mieć dużo różnych i sporo używam), różne odmiany pomidorów w ciekawych kolorach.
      • kotka.zielonooka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:56
        Uwielbiam okrę - pierwszy raz jadłam ja w indyjskiej restauracji - robiona trochę jak cukinia - duszona w sosie pomidorowym. Podobno mozna tez na surowo . Widziałam w Polsce chyba w carrefour.
        OKRA -pizman jadalny
          • jematkajakichmalo Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:48
            My gotujemy okre jak groszek czy inna fasolke w sosie pomidorowym. Dla mni super, choc pacy przy tym sporo. Okre trzeba kupic swieza i dobra (u nas oczywiscie trudno ja dostac, a jak juz sie dostanie to o swiezosci nie moze byc mowy smile )

            Bardzo lubie tez molokhie chocoaz troche trwalo zanim sie do niej przekonalam wink

            Bataty bardzo lubie, ot tak po prostu w piekarniku ugrzane, choc nie uwazam zeby byly jakies nietypowe.
              • jematkajakichmalo Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 10:03
                Gotuje wywar z mieska (najlepiej nadaje sie z krolika).
                Liscie molokii musza byc posiekane na drobniutko. Wrzucam je do wywaru i troche gotuje (tylko na malym ogniu). Osobno w garnku albo na patelni rozgrzewam tluszcz (jakis nie przypalajacy sie- mieszkam w De i uzywam tzw Butterschmalz czyli maslo klarowane jak sie nie myle), do tego wrzucam drobno posiekany czosnek, zmielone nasiona koriandru. To potem wrzucam do reszty zupy. Jako przyprawy bierzemy sol, pieprz i kardamon. Mieszkasz w tamtejszych rejonach to wiesz, ze kardamon i koriander sa dosc intensywne wiec nalezy z nimi uwazac smile
                Nie wiem czy juz mialas przyjemnosc to jesc jak nie to ostrzegam: zupa ma konsystencje surowego bialka od jajka big_grin trzeba sie naprawde do niej przekonac.

                Aha, prawdopodobnie uskutecznisz kilka prob zanim wyjdzie taka jak powinna. Ja sie tego nie tykam nawet, specem w tej kwestii jest moj maz.
                W necie zanjdziesz sporo ürzepisow, ale o wiele bardziej skomplikowanych.
    • rozaly Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:44
      Jeść to co prawda nigdy nie jadłam, ale jak miałam cukrzycę ciążową to na liście dozwolonych produktów znalazłam wężymord pl.wikipedia.org/wiki/Wężymord_czarny_korzeń

    • triismegistos Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:43
      Lubię karczochy, nawet bardzo. Ale generalnie zamiast spożywać warzywa mało znane, kupowane za ciężkie pieniądze w stanie podwiędłym, wolę ogrywac te pospolite. Pory zapiekane w beszamelu, buraki smażone z tymiankiem, mus z marchewki z imbirem, korzeń pietruszki smażony w głębokim tłuszczu... Długo by wymieniać.
      • atojaxxl Rzepa - jaka zdrowa !!! 10.09.13, 15:17
        Jakoś powoli zapominamy w Polsce o rzepie, zarówno białej jak i czarnej, kupujemy natomiast i zachwycamy się japońską rzodkwią. A ja często robię surówki z rzepą, dzieci lubiły chrupać młodą rzepkę. Wspólnie z sąsiadką uprawiamy kawałeczek działki łączący nasze ogródki i tam właśnie mamy rzepę. Dobrze się przechowuje.
    • syswia Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:51
      bardzo duzo jadam takich nietypowych warzyw:
      moje najulubiensze warzywo to ekhem balsamka ogorkowa (???) ang. bitter melon:
      www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647
      poza tym: okra (mniam, mniam), edo, jerusalem artichoke, swiss chard, rozne bok choy'e i inne podobne kapustowate chinskie, yam, spaghetti melon, bardzo duzo roznych soczewic, fenikul, watercress (niby rzezucha, ale jednak inna: www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647#q=watercress&tbm=isch ), fiddleheads (tylko w sezonie, ktory trwa bardzo krotko: www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647#q=fiddleheads&tbm=isch ), chinskie dlugie fasolki www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647#q=chinese+long+beans&tbm=isch
      • barefoot_duck Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 18:34
        To teraz wyznaj, gdzie te cuda kupujesz. Bo bitter melon uwielbiam, a za chińską długą fasolkę (uduszoną ze sfermentowaną czarną fasolą i czosnkiem) dałabym się pokroić. Ale w Polsce tego nigdy nie widziałam niestety.
        A te fiddleheads wyglądają przeuroczo i apetycznie.
    • k1k2 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 17:53
      fajny temat smile
      sporo juz zostalo wymienonych. te * jadam b. czesto

      *jarmuz (moze nie nietypowy, ale nieczesto jadany)
      *karczochy
      *wakame (glony uzywane do miso i do salatek)
      kwiaty cukinii
      brokuły gałązkowe
      okra
      tomatillo
      *bok choy
      *jicama
      *japonska dynia kabocha do jedzenia ze skorka
      *melon "spaghetti"
    • kj-78 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:00
      Brukiew - jest narodowym daniem norweskim i jest naprawde pyszna! A w Polsce strasznie trudna do kupienia, ciekawe dlaczego... W Norwegii w kazdym sklepiku, jak kartofle.

      Najpopularniejsza potrawa to puree z brukwi, ziemniakow i marchewki - pychota!
    • hamerykanka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:08
      Okra-podstawowe warzywo w Teksasie, panierowana i smazona w plasterkach jak schabowy. Pychasmile

      Oberzyna-moj ulubiony przepis-obrac, pokroic w plastry ok 1 cm grubosci, lekko posolic i oddciec, wytzrec papierowymi recznikami. Opanierowac w jajku, mace i bulce i usmazyc na zloto, odlozyc na bok. Zaroodporne naczynie polac sosem pomidorowym (zwykle uzywqam marinara), i ukladac warstwami oberzyne i sos, tak by na wierzchu znalazl sie sos. Sos posypac startym parmezanem ew innym serem i zapiec az ser sie zezloci.
      Bardzo smaczne i moj maz to uwielbia.
      • bi_scotti Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:57
        Eggplant parmigiana smile Jedna z nielicznych potraw z wloskiej kuchni, ktorej nie omijam szerokim lukiem ale musi byc malo sosu i duzo sera, jak dla mnie!
        Tu wiecej o fiddleheads dla Claude: en.wikipedia.org/wiki/Fiddlehead_fern
        Ja przepraszam ale nie umiem opisywac smakow, sorry!
        • nanuk24 Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 00:14
          moj ulubione warzywosmile
          Ja klade plastry na pita bread(moze byc wysmarowana ajvarem lub oliwa), dodje pomidory suszony, starty czosnek, swieza kolendre, szczypior, feta, mozzarella lub pepperjack i zapiekam 15-10 minut.
    • podkocem Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 08:03
      Tu gdzie mieszkam jest sporo warzyw i owoców których nie znam i nie za bardzo wiem do czego służą.

      Robicie cokolwiek z manioku? Tu gdzie mieszkam można go kupić w każdym warzywniaku, jest mniej egzotyczny niż nasz poczciwy seler, ale nie wiem co miałabym z nim zrobić? Nigdy nie kupiłam też dudhi i nie wiem z czym to się je ani jak smakuje. Nie próbowałam też takich dużych bananów (podobno niesłodkich) - fachowej nazwy nie znam.

      Bardzo lubię natomiast bataty (słodkie ziemniaki) - kroję i piekę w piekarniku jak zwykłe, podaję jako dodatek do mięsa. Nie wiem natomiast czym sie one różnią od yams?

      Niestety nie wiem co się robi z wilcem wodnym (uzywany w kuchni azjatyckiej).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka