noname2002 10.09.13, 10:53 Jakie warzywa poza tymi najpopularniejszymi jecie i jak przyrządzone? mieszkacie i podróżujecie po różnych zakątkach świata, możecie napisać o jakichś mało znanych w Polsce warzywach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kietka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 10:56 moze to nie swiatowe warzywa, ale w PL mało sie uzywa sie cykorii do dan na ciepło. cykoria w sosie maslanym z szynką, mniiiiiammm. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:01 Napisz, jak robisz, mam wielką ochotę na coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:40 do wyprobowania: cykoria porwana + orzechy wloskie posiekane + starte grubo jablko (ja daje gruszke), jogurt /smietana i doprawic. Najlepsza zimna z lodowki. Wyglada szaro-buro, ale smakuje swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 17:15 sol, pieprz, kwasek cytrynowy ew. minimalnie cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 17:16 viviene12 napisała: > sol, pieprz, kwasek cytrynowy ew. minimalnie cukru. SOK cytrynowy, naturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:37 prosto: obsmazasz liscie cykorii na maśle (odrobinie) lub obgotowujesz, w osobnym naczyniu szykujesz sos beszamelowy, koniecznie z gałką muszkatołową,, szynkę kroisz (najlepiej zwykła konserwowa), no i musisz wykroic głąby z cykorii, bo tam jest najwiecej goryczy, mnie osobiscie gorycz nie przeszkadza, sa rozne szkoły pozbywania sie jej w miare wrazliwosci na ten smaczek... łączysz wszystko, cykorie, szynke, sos beszamelowy... to czesto sie jeszcze zapieka z z serem, ale i bez tego jest pycha, połaczenie cykorii z szynką jest wyjatkowe. chyba dzisiaj zrobie na kolacje Odpowiedz Link Zgłoś
lady_nina Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 14:19 można robić tak jak kietka podała, ale jeśli chcesz bardziej zgłębić temat i wypróbować inne przepisy - wystarczy zapytać wujka gugla o "chicons au gratin" - to danie to belgijska specjalność - faktycznie smaczna i ciekawa w smaku, mnie bardzo odpowiada gorycz cykorii Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:59 tak własnie przepis przywiozłam z belgii tm jedza to, jak u nas kapusniak Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 10:59 uwielbiam świeże karchochy, niestety w PL ciężko dostać a jak już to brzydkie i strasznie drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 22:42 ostatnio w zielonym jazdowie były piękne, ale to w warszawie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:21 Może nie jest nietypowy, bo przecież każdy przeciętny ogrodnik może go sobie wyhodować, ale gdy pytam o niego w sklepach, sprzedawcy robią oczy jakbym co najmniej pytała o meteoryt tunguski. Mowa o poczciwym, przepysznym patisonie. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:22 fakt, kiedys częściej bywały, moja babcia często kupowała, a ja dawno na bazarkach nie widziałam, może z 1 raz w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:26 Ja trafiłam w jakimś supermarkecie, ale był chyba z zeszłego roku, bo się nawet noża w niego wbić nie dało, mąż go tasakiem potraktował, żeby nasiona wydobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:28 Faktycznie, patisonów dawno nie widziałam w sklepie poza miniaturowymi w occie. A w jakiej postaci je lubisz jeść? moi rodzice robili z plastrów patisona coś w rodzaju schabowych, smaczne to było. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:32 No dokładnie tak - jak schabowe. Moja babcia nadziewała je mięsem, podobnie robiła z cukinią, ale ja jeszcze nie próbowałam, ponoć bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:46 Ja tam bardzo lubię pieczone w worku, z różnymi przyprawami i innymi warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:35 U mnie na rynku patisonów do wyboru do koloru Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:24 Zawsze można wysłać tylko chyba średnio opłacalne Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:26 Pewnie by się zgubił gdzieś po drodze Chyba sama wyhoduję w przyszłym roku Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl U nas patisonów dostatek 10.09.13, 15:04 Przeważają żółte, od takich do marynowania do troszkę większych na przerób ciepły Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 22:44 ja ostatnio kupiłam piekne mini patisonki w (na?) Zielonym Jazdowie - i zrobilam z nich tajskie curry z soczewicą. było nokautujące Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:22 Nie jest nietypowe, ale dla wiekszosci niejadalne - papryczki habanero. Kroic w rekawiczkach, bo mozna sobie zrobic krzywde potem. A z nietypowych faktycznie, to w tym roku czekam na topinambura ( bardziej mi sie podoba nazwa wężymord) i moj domowy kucharz bedzie kombinowac co z tego zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Ano :) plus info o patisonach 10.09.13, 11:43 Moj bład O czym innym mysle, o czym innym piszę. Ale nazwa fajna A patisony są bardzo czesto w auchan, w innym markecie nie widziałam, na ryneczku to od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Ano :) plus info o patisonach 10.09.13, 11:53 Nazwa bardzo fajna, a topinambur odkryłam w zeszłym roku i mnie zachwycił, bo uwielbiam aromat słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:26 Wężymord (inaczej skorzonera) i topinambur (słonecznik bulwiasty) to dwie całkowicie różne rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni No nie tak całkowicie różne ;) 10.09.13, 14:54 Obie pochodzą z rodziny astrowatych. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:28 olinka20 napisała: > ... > A z nietypowych faktycznie, to w tym roku czekam na topinambura ( bardziej mi s > ie podoba nazwa wężymord) ... > Wygooglałam sobie i wygląda to jak kwiaty, których pełno rośnie u sąsiadów pod płotem Tylko że oni raczej na pewno tego nie jedzą (korzonków-bulw znaczy się). Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:54 To jest bardzo prawdopodobne, topinambur w wielu miejscach jest pół-zdziczały i udaje roślinę ozdobną. Podobno jego bulwy są smaczne, ale tragicznie ciężkostrawne. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:07 Dla mnie smakuje jak ziemniak. Bardzo dobry topinamburek mniam mniam (ze tez je te glupie ziemniaki wygryzly z naszych terenow!) Ja lubie okre - ale nigdzie w wawie nie moge kupic. Marzy mi sie gumbo... Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 17:19 świeżą okrę możesz kupić w sklepie afrykańskim w Wawie na gen. Andersa 27. www.afroeuro.eu/kontakt_polska.php tam kupuję maniok i niesłodkie banany. Z warzyw hodowanych w naszym klimacie czekam na wspominanego topinambura i na skorzonerę. Szpinak już zebrany (mało oryginalnie ale niewiele osób hoduje własny) Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 18:47 Tez uwielbiam okre, gdy nie ma swiezej kupuje w zalewie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:22 olinka20 napisała: > Nie jest nietypowe, ale dla wiekszosci niejadalne - papryczki habanero. Kroi > c w rekawiczkach, bo mozna sobie zrobic krzywde potem. czerwona - jedna z najostrzejszych uwielbiamy Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:07 Topinambur mamy na działce, to takie plenne warzywko, że rośnie nawet, gdy zostawi się kawałek bulwy w gruncie. Ja gotuję małe bulwy jak ziemniaki i podaję z masłem i bułką tarta Odpowiedz Link Zgłoś
gonabe Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:48 z topinambura jest pyszne pure ale nie wiem jak się robi bo jadałam w knajpach Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:32 Tu mnie masz, wychodzi, że jem same nudne, popularne warzywa. Jedynie pod nietypowość moge podciagnąć to, że mam zawsze w domu seler naciowy, pcham go do zup, sałatek i jarzynek na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:39 tak własnie niedoceniany, seler naciowy do zup, pycha no, i poczciwa dynia, u nas raczej ozdobna niz jadalna. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:38 W dzisiejszych czasach trudno powiedziec jakie warzywo jest typowe a jakie nie. Z tych nieuprawianych w Polsce najczęsciej robię bataty - pokrojone w grube "frytki", upieczone z przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 22:46 bataty uwielbiam! u nas cholernie drogie są niestety Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:49 Zobaczyłam tytuł wątku i od razu skojarzyło mi się z warzywami z "Prawdy" Pratchetta Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 11:56 ja bardzo lubię bataty, choć nie wiem czy one są jakimś rarytasem.... Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:06 Zupa krem z batatów- pychota! A dynia sie robi coraz bardziej modna, wiec i potraw z niej coraz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 17:26 A ja się czaję właśnie na bataty ale gdzieś przeczytałam, że ugotowane przypominają smakiem gotowaną marchewkę i to mnie zniechęca, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:14 Mam niedaleko gospodarstwo ogrodnicze, gdzie uprawiane są m.in. także nietypowe warzywa - dzięki temu pierwszy raz spróbowałam np. karczochów, kwiatów cukinii czy brokuła gałązkowego. Te mi smakowały, ale mangold - dla mnie paskudny - chyba, że go nie tak przyrządziłam www.majlert.pl/sklepik.php Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:15 a gdzie to gospodarstwo? poluję na karczochy Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:33 Rany, uwielbiam cię za tego linka!!!!! To gospodarstwo jest w rozsądnej odległości ode mnie, jadę jadę jadę!!!! Kwiaty cukinii mają! I ten sklepik jaki cudny Mniam, mniam, mniam! Dziękuję autorce za wątek! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:31 To jeszcze podpowiem, żeby oprócz sklepiku z linku, odwiedzić drugi, mieszczący się ciut dalej - zaraz za sklepikiem z linku trzeba skręcić z Marywilskiej w Smugową (jest banner reklamowy : gospodarstwo Rysiny) i na końcu wjechać w prawo w polną drogę, skąd widać szklarnie i nieduży drewniany domek. Tam też jest sklepik warzywny, należący do innego "odłamu" klanu Majlertów - teraz mają przede wszystkim fantastyczne gruntowe pomidory, wiele odmian, oraz inne warzywa, może nie te "egzotyczne", ale wszystkie świeże i prosto z pola, które rozciąga się zaraz za sklepem . Uwielbiam tam kupować ! Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 22:48 o, to jest to gospodarstwo co pojawia się z warzywami w Jazdowie - co niedziela. w następną niedziele po raz ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 08:26 Hihihi, to ja jeszcze podpowiem, że szparagi wiosną to jest rewelacja, teraz warto kupić kukurydzę, bo tak słodkiej kukurydzy jak od Majlertów to ja jeszcze nie jadłam. Genialna jest też sałata rzymska. Odpowiedz Link Zgłoś
petuniasta Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:24 Ostatnio probowalam tego en.wikipedia.org/wiki/Samphire calikem smaczne, choc slone - ale tak morsko slone, super do ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:25 Poza batatami czasem jadam tez chinskie warzywa (bok choy). Uwielbiam chinska kapuste wombok. Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:28 Uwielbiam kwiaty cukinii, ale praktycznie nie do zdobycia w Polsce. W tym roku dogadałam się z panią na bazarku i 3 razy mi przywiozła, ale malutko. Szkoda. Czy da się hodować cukinię na balkonie ? Topinambur - frytko-czipsy z tego robię. Teść wyhodował sobie koło biura Wcześniej znałam tylko ze słyszenia z jakiegoś "fancy" programu kulinarnego. Dobre. Bataty - czasami kupuję w markecie, ale niezbyt często, bo rzadko dobre. Frytki, pieczone i puree z tego robiłam. Frytki najlepsze. Ale frytki generalnie są smaczne (i niezdrowe). Bok choy - kupuję np. w halach kupieckich na Marywilskiej, w chińskim sklepie. Ja lubię nawet samo, obgotowane i podane jako jarzynka. Albo w towarzystwie wołowiny z woka. Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinazdaleka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:45 Wiele warzyw można uprawiać w donicach na balkonie. Ładnie wyglądają i świetnie smakują Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:40 Fenkuł, kapusta chińska, jarmuż, patison, różne rodzaje papryczek ostrych (papryczki to raczej typowe, ale lubię mieć dużo różnych i sporo używam), różne odmiany pomidorów w ciekawych kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.zielonooka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:56 Uwielbiam okrę - pierwszy raz jadłam ja w indyjskiej restauracji - robiona trochę jak cukinia - duszona w sosie pomidorowym. Podobno mozna tez na surowo . Widziałam w Polsce chyba w carrefour. OKRA -pizman jadalny Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:15 Okrę wrzuca się z obciętą końcówką na wrzątek na moment, a następnie na luźne sito i do lodowatej wody. Moim zdaniem więcej zachodu niż to warte. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:48 My gotujemy okre jak groszek czy inna fasolke w sosie pomidorowym. Dla mni super, choc pacy przy tym sporo. Okre trzeba kupic swieza i dobra (u nas oczywiscie trudno ja dostac, a jak juz sie dostanie to o swiezosci nie moze byc mowy ) Bardzo lubie tez molokhie chocoaz troche trwalo zanim sie do niej przekonalam Bataty bardzo lubie, ot tak po prostu w piekarniku ugrzane, choc nie uwazam zeby byly jakies nietypowe. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:10 O, a jak przyrządzasz molokię? Ja mam tu w ogóle masy liściastych azjatyckich... Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 10:03 Gotuje wywar z mieska (najlepiej nadaje sie z krolika). Liscie molokii musza byc posiekane na drobniutko. Wrzucam je do wywaru i troche gotuje (tylko na malym ogniu). Osobno w garnku albo na patelni rozgrzewam tluszcz (jakis nie przypalajacy sie- mieszkam w De i uzywam tzw Butterschmalz czyli maslo klarowane jak sie nie myle), do tego wrzucam drobno posiekany czosnek, zmielone nasiona koriandru. To potem wrzucam do reszty zupy. Jako przyprawy bierzemy sol, pieprz i kardamon. Mieszkasz w tamtejszych rejonach to wiesz, ze kardamon i koriander sa dosc intensywne wiec nalezy z nimi uwazac Nie wiem czy juz mialas przyjemnosc to jesc jak nie to ostrzegam: zupa ma konsystencje surowego bialka od jajka trzeba sie naprawde do niej przekonac. Aha, prawdopodobnie uskutecznisz kilka prob zanim wyjdzie taka jak powinna. Ja sie tego nie tykam nawet, specem w tej kwestii jest moj maz. W necie zanjdziesz sporo ürzepisow, ale o wiele bardziej skomplikowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: P.S. 11.09.13, 10:08 Zupe mozna jsc zarowno na cieplo (nie goraca!) jak i na zimno. Na zimno najlepsza choc chyba jeszcze bardziej galaretowata Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:11 O okrze czytałam pierwszy raz kilkanaście lat temu, potem znalazłam nasiona w sklepie ogrodniczym, nawet nam się udała, ale... nie wpadliśmy w zachwyt Odpowiedz Link Zgłoś
rozaly Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 12:44 Jeść to co prawda nigdy nie jadłam, ale jak miałam cukrzycę ciążową to na liście dozwolonych produktów znalazłam wężymord pl.wikipedia.org/wiki/Wężymord_czarny_korzeń Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:15 Jest pyszny, ale obrzydliwie się obiera. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 13:43 Lubię karczochy, nawet bardzo. Ale generalnie zamiast spożywać warzywa mało znane, kupowane za ciężkie pieniądze w stanie podwiędłym, wolę ogrywac te pospolite. Pory zapiekane w beszamelu, buraki smażone z tymiankiem, mus z marchewki z imbirem, korzeń pietruszki smażony w głębokim tłuszczu... Długo by wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
atojaxxl Rzepa - jaka zdrowa !!! 10.09.13, 15:17 Jakoś powoli zapominamy w Polsce o rzepie, zarówno białej jak i czarnej, kupujemy natomiast i zachwycamy się japońską rzodkwią. A ja często robię surówki z rzepą, dzieci lubiły chrupać młodą rzepkę. Wspólnie z sąsiadką uprawiamy kawałeczek działki łączący nasze ogródki i tam właśnie mamy rzepę. Dobrze się przechowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Rzepa - jaka zdrowa !!! 10.09.13, 16:51 O, przy rzepie przypomniała mi się brukiew. Czy ktoś ją tu jada? Ja dodaję do zupy rybnej w moim wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
gyba brukiew 11.09.13, 00:22 jadamy, duzo i czesto W Irl brukwi pod dostatkiem ja najczesciej dodaje do zup, albo gotuje pokrojone w kostke (dodatek do ziemniakow), albo robie pure czasem razem z ziemniakami, pycha Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Rzepa - jaka zdrowa !!! 10.09.13, 16:54 Uwielbiam! Na surowo i upieczoną, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 15:51 bardzo duzo jadam takich nietypowych warzyw: moje najulubiensze warzywo to ekhem balsamka ogorkowa (???) ang. bitter melon: www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647 poza tym: okra (mniam, mniam), edo, jerusalem artichoke, swiss chard, rozne bok choy'e i inne podobne kapustowate chinskie, yam, spaghetti melon, bardzo duzo roznych soczewic, fenikul, watercress (niby rzezucha, ale jednak inna: www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647#q=watercress&tbm=isch ), fiddleheads (tylko w sezonie, ktory trwa bardzo krotko: www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647#q=fiddleheads&tbm=isch ), chinskie dlugie fasolki www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647#q=chinese+long+beans&tbm=isch Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 18:34 To teraz wyznaj, gdzie te cuda kupujesz. Bo bitter melon uwielbiam, a za chińską długą fasolkę (uduszoną ze sfermentowaną czarną fasolą i czosnkiem) dałabym się pokroić. Ale w Polsce tego nigdy nie widziałam niestety. A te fiddleheads wyglądają przeuroczo i apetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 17:53 fajny temat sporo juz zostalo wymienonych. te * jadam b. czesto *jarmuz (moze nie nietypowy, ale nieczesto jadany) *karczochy *wakame (glony uzywane do miso i do salatek) kwiaty cukinii brokuły gałązkowe okra tomatillo *bok choy *jicama *japonska dynia kabocha do jedzenia ze skorka *melon "spaghetti" Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 20:03 Lubie fiddleheads ale juz jest po sezonie. Nikt chyba nie wymienil poczciwego eggplant/aubergine, jest sporo odmian - lubie wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 22:52 fiddleheads wygladaja niesamowicie! nigdy tego nie jadłam (i nie widziałam). jak to smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 20:16 Pasternak i wężymord. Pasternak w plasterkach panierowany albo białą zupę-krem według znalezionego w necie przepisu. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:15 No wlasnie pasternak, tylko gdzie go nabyc? Ja od czasu do czasu mam faze na kasztany wodne.Uwielbiam je za tę specyficzna chrupkość. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 21:04 Karczochy, uwielbiam, wszelkiego rodzaju oberżynę i kwiaty cukinii. Wszystko co z Italii, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:00 Brukiew - jest narodowym daniem norweskim i jest naprawde pyszna! A w Polsce strasznie trudna do kupienia, ciekawe dlaczego... W Norwegii w kazdym sklepiku, jak kartofle. Najpopularniejsza potrawa to puree z brukwi, ziemniakow i marchewki - pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:08 Okra-podstawowe warzywo w Teksasie, panierowana i smazona w plasterkach jak schabowy. Pycha Oberzyna-moj ulubiony przepis-obrac, pokroic w plastry ok 1 cm grubosci, lekko posolic i oddciec, wytzrec papierowymi recznikami. Opanierowac w jajku, mace i bulce i usmazyc na zloto, odlozyc na bok. Zaroodporne naczynie polac sosem pomidorowym (zwykle uzywqam marinara), i ukladac warstwami oberzyne i sos, tak by na wierzchu znalazl sie sos. Sos posypac startym parmezanem ew innym serem i zapiec az ser sie zezloci. Bardzo smaczne i moj maz to uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nietypowe warzywa 10.09.13, 23:57 Eggplant parmigiana Jedna z nielicznych potraw z wloskiej kuchni, ktorej nie omijam szerokim lukiem ale musi byc malo sosu i duzo sera, jak dla mnie! Tu wiecej o fiddleheads dla Claude: en.wikipedia.org/wiki/Fiddlehead_fern Ja przepraszam ale nie umiem opisywac smakow, sorry! Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 00:14 moj ulubione warzywo Ja klade plastry na pita bread(moze byc wysmarowana ajvarem lub oliwa), dodje pomidory suszony, starty czosnek, swieza kolendre, szczypior, feta, mozzarella lub pepperjack i zapiekam 15-10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 00:07 jarmuz lubie i czesto sobie robie makaron z jarmuzem, bok choy, jadlam jakies danie z kaktusem. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 00:10 i jeszcze gnocci robie ze slodkich ziemniakow z sosem szalwiowym lub zapiekane Odpowiedz Link Zgłoś
gyba pasternak 11.09.13, 00:27 pieczony - polany miodem albo syropem klonowym pycha zupa z pasternaku tez niczego sobie, albo pure Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 08:03 Tu gdzie mieszkam jest sporo warzyw i owoców których nie znam i nie za bardzo wiem do czego służą. Robicie cokolwiek z manioku? Tu gdzie mieszkam można go kupić w każdym warzywniaku, jest mniej egzotyczny niż nasz poczciwy seler, ale nie wiem co miałabym z nim zrobić? Nigdy nie kupiłam też dudhi i nie wiem z czym to się je ani jak smakuje. Nie próbowałam też takich dużych bananów (podobno niesłodkich) - fachowej nazwy nie znam. Bardzo lubię natomiast bataty (słodkie ziemniaki) - kroję i piekę w piekarniku jak zwykłe, podaję jako dodatek do mięsa. Nie wiem natomiast czym sie one różnią od yams? Niestety nie wiem co się robi z wilcem wodnym (uzywany w kuchni azjatyckiej). Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 10:01 z manioku robię frytki. Lepsze niż ziemniaczane. Można też ugotować w wodzie jak ziemniaki i zrobić puree. Te duże niesłodkie banany kroję na plastry i posypuję curry i smażę na oleju. Jedno i drugie jem jako dodatek do np mięsa. Albo jak chipsy. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nietypowe warzywa 11.09.13, 11:00 To w prezencie dla szalonych i ambitnych: kwiat bananowca. Odpowiedz Link Zgłoś