Dodaj do ulubionych

"cudownie jest na tej etyce!"

20.09.13, 22:29
tak mowi moje corka, lat 8, III klasa, ktora postanowiła zrezygnowac z religii smile
dyskusje, projekcje, kolaże, praca w grupach, parach, scenki, tematy do przemyślenia- naprawde fajnie i nowoczesnie, skłaniająco do refleksji.
żałuję, że dopiero teraz.
ps: córka zrezygnowałam, jak siostrzyczka poinformowała, że ci, ktorzy zajmują się sportami walki, są opętani przez szatana. córka trenuje judo.
ps 2: dla niezorientowanych- judo to sport siłowy, metody i techniki walki opierają się na n rzutach, dzwigniach, duszeniach etc. ich działanie jest łatwe do udowodnienia przez fizyykę- czylo naukę.
OJP- w jakim kraju ja żyje!!!
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: "cudownie jest na tej etyce!" 20.09.13, 22:33
      Mój syn zgadza się z twoją córką. Na etyce jest super!
      • zona_mi przystanek_tramwajowy 20.09.13, 23:57
        forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html
        • przystanek_tramwajowy Re: przystanek_tramwajowy 21.09.13, 09:44
          Zona, specjalnie dla ciebie zmieniłam sygnaturkę.
          • zona_mi Jej wysokość jest dopuszczalna 21.09.13, 10:05
            I nawet pasuje do większości twoich wypowiedzi, więc jest OK.
    • ichi51e Re: "cudownie jest na tej etyce!" 20.09.13, 22:35
      Uf dobrze ze nie chodzila na aikido. Judocy to jeszcze sie jakos przemkna ale aikidowcy to maja przechlapane.
    • triss_merigold6 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 20.09.13, 23:34
      Mój syn chodzi na etykę trzeci rok. Do komunii był jedynym dzieckiem z klasy. Od tego roku, po komunii tj. sakramencie uroczystego pożegnania z kościołem, dołączyło kilkoro innych dzieci z kasy.
      • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 08:22
        u nas tez p komunii, ale nie było to reozmyslne dzialanie,, tylko zmiany w osobie uczacego.
        nam obojetne, decyzje zostawiamy dziecio niezaleznie od ich wieku (moj syn chodzi, a jakze) ale fajnie sie oglada dziecko po prostu cieszace miche zna zajecia, ktore z nich tyle wynosi.
        obawaim sie, ze tak, to bylo pozegnanie moej corki z kosciolem- przez ich głupote/ nota bene slyszalam, ze takie kwiattki wystepuja jak te sporty walki, ale mialam nadzieje, że daleko i nioeprawda uncertain a tu zonk!
        • jowita771 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 13:37
          > u nas tez p komunii, ale nie było to reozmyslne dzialanie

W szkole mojej córki uczy miła siostra, córka ja lubi, miewa kontakt na świetlicy, Do mnie i młodszej córki też czasem siostra zagada, ale nie o tym chciałam. Córka jest jedynym dzieckiem w klasie, które nie chodzi na religię, ale ostatnio rozmawiałam z jedna mama i ona sama zaczęła, że czeka tylko na komunie i tez dziecko wypisuje i koniec z chodzeniem do kościoła. Nie powiem, zaskoczyło mnie takie podejście.
    • klubgogo Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:06
      Typowe, dziecko dostało prezenty na komunię i teraz może już nie chodzić, po co mu ta katecheza, skoro obowiązek odbębniony.
      Żenada.
      • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:21
        nie, napisalam ci dlaczego nie chodzi.
        prezent na komunie dostala jeden, ktory dostalaby i tak. imprezy nie było. komunia to takie smieszne doswiadczenie bylo big_grin
        prosze, katolko, wypowiedz si na temat judo i sił nieczystych. czyli bezmozgowcy probuje robic z innych bezmozgowców. ew. przepytywania dzieci z praktyk religijnych, co jest niedozwolone.
        coz, przez swoje podejscie stracila szanse na owieczke. ale dobrze smile
        • quadalupa Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:26
          > prosze, katolko, wypowiedz si na temat judo i sił nieczystych. czyli bezmozgowc
          > y probuje robic z innych bezmozgowców. ew. przepytywania dzieci z praktyk relig
          > ijnych, co jest niedozwolone.

jak jestem na forum to tak żenującego wpisu jeszcze nie widziałam
          • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:30
            do tematu proszę.
            wpływ judo na opetanie big_grin

• thegimel Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 12:51
            Styl wypowiedzi wskazuje na którąś z pań z desantu z RICD. Strasznie tam musi być nudno big_grin
        • agrypina6 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:33
          Jeżeli jesteś niewierząca i wyśmiewasz się z katolików, to po co Twoje dzieci chodziły/chodzą na religię? Nie lepiej od razu na etykę? Śmieszą mnie tacy ludzie jak Ty.
          • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:39
            proszę- jako katolik- odpowiedz o opetaniu w judo. tylko proszę, przeczytaj jakąś definicje judo.
            noooo, proszę.
            to samo czytalam na plakatach przed kosciolem - myslalam, ze nas nie spotka sad
            czemu oni to robią???
            moje dzieci chodziły na religię BO CHCIAŁY, rozumiesz? syn dalej chodzi,. nie wysmiewa sie z siostruni, bo jest dobrze wychowany. ale na FB szkola ma wateczek: siostrunia T. dzis powiedziala. stek bzdur takich, ze nalezaloby ja spalic na stosie za to.
            czemu oni to robia?
          • mvszka Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 16:37
            katoliczka ma nick Agrypina? na potwierdzenie bycia hipokrytą czy porypańcem?
        • sarah_black38 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:38
          di_kormia napisała:

> prosze, katolko,
          > coz, przez swoje podejscie stracila szanse na owieczke. ale dobrze smile

Może to i dobrze się stało. Duży poziom agresji masz ...
        • klubgogo Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 12:39
          > prosze, katolko,

nie jestem katolką, katoliczką też nie.
      • sarah_black38 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:35
        A ja uważam ,że dobrze. Każdy ma prawo żyć tak, jak chce. Za odejście od wiary nikt nie nakłada kary. Bo czasy narzucania ateizmu siłą już przerabialiśmy w swojej historii.
        • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:43
          dlaczego nie odniesiesz sie do GŁUPOT, ktore siostra przekazła corce, ktora przestraszyła?
          czy reagowałabyś gdyby nauczyciel przyrody powiedział, że ziemia jest płaska?
          dotychczas RELIGIA była jej ulubioną lekcją.
          tak, jestem agresywna, bo jestem w pewnien sposób wściekła. bo w ramach szkoły, za publiczne pieniadze, ktos STRASZY moje dziecko stekie bzdur.
          • sarah_black38 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 09:52
            di_kormia napisała:

> dlaczego nie odniesiesz sie do GŁUPOT, ktore siostra przekazła corce, ktora prz
            > estraszyła?

A rozmawiałaś z katechetką , jej przełożonym, czy tez strzeliłaś klasycznego focha i zabrałaś zabawki do swojej piaskownicy? Na żywo zabrakło Ci odwagi, ale na forum to dopiero można sobie poużywać i obrażać ludzi. A gros pań będzie Ci kibicować i przyklaskiwać jak ci katole to idioci.
            • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 10:02
              a jakże- rozmawialam smile pismo do kurii napisałam, do Panusia big_grin
              natomist moja mloda podjela decyzje- ja nie indoktrynije moich dzieci, przedstawim im opcje.
              mam nadzieje, ze wiele osob mi przyklasnie i zapisze dzieci na etyke- bo to fajne jest.
              tak, jeżeli czescią religii katolickiej jest wiara w opetanie przez uprawianie judo - siłowy sport z dużą ceremonialnością [do czego sie wygodnie nie odnosisz] - to są idioci.
              • sarah_black38 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 10:27
                No cóż, projektujesz jakieś negatywne doświadczenie na całą resztę. Twoja sprawa. Raz jeszcze przeczytaj mój post wyżej napisany.

> a jakże- rozmawialam smile pismo do kurii napisałam, do Panusia big_grin

I ten ,,Panuś" to też jakaś inwektywa? Nie różnisz się tak za wiele od tej nawiedzonej katechetki.
                • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 12:35
                  I ten ,,Panuś" to też jakaś inwektywa? Nie różnisz się tak za wiele od tej nawiedzonej katechetki.
                  odrąbało ci???? wy naprawde nie macie dobrze pod sufitem ... uncertain
                  wujek google: kuria+panuś
            • igge Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 10:29
              uważam, że dzieci powinny chodzić na etyke nawet jak chodzą na religie ponieważ to bardzo rozwijająca, ucząca myślenia i dyskusji lekcja. Atmosfera na etyce jest fajniejsza niż na innych lekcjach, luz, frajda plus dużo solidnej i przydającej sie w dalszej edukacji wiedzy o historii kultury. jakoś tak sie dzieje (przynajmniej u nas, maja etyke od lat, dzieci od 5 i 2 klasy zrezygnowały z religii choć próbowałam namowić corke w tym roku, żeby na religię też chodziła), że nauczyciele etyki to jednocześnie pedagodzy i wychowawcy z prawdziwego zdarzenia, nie tylko inteligentni i przyjaźnie do dzieci nastawieni ale naprawdę starajcy sie o atrakcyjność zajęć. Dzieci dużo z nich wynoszą i lubią na nie chodzić choć z reguły są to sporo trudniejsze od religii lekcje. Poza zwykłą wiedzą uczą się odwagi, tolerancji, analizy problemów, ciekawości i przyjemności płynącej z rozumienia świata w jego złożoności. Zdarzają sie kwiatki w rodzaju , hmmm smile "demonologii". Przeuroczy pan od etyki miał w podstawowce taki temat, przez który opadła mi i dzieciom szczęka. Pan był po katolickiej uczelni. Ale jak mu mój syn przyniosł tone materiałów z internetu i książek o m. in strzygach i innych "demonach" występujących w literaturze polskiej - bez protestu wysłuchał, zaciekawił się, i nieoczekiwanie wręcz oddał synowi głos i poprosił o poprowadzenie tej lekcji dziecku samemu mimo, że miał na pewno inne plany dotyczące zawartości tematu. Naprawdę te lekcje etyki to jedne z najwartościowszych lekcji w planie podstawówki były i wyjątkowo przyjemnościowe i rozwijające myślenie u dzieci. A potem nic dziwnego, że malcy świetnie sobie radzili na egzaminie szóstoklasistów i gimnazjalnym gdzie jednak coraz większy nacisk jest na myślenie nie wiadomości. W gimnazjum etykę prowadzi polonistka i jest także super.
              To fantastyczne lekcje i gdyby moje dzieci chodziły na religię to i tak żal byłoby mi tracic etykę i zapisałabym na jedno i drugie. Koleżanki syn w społecznym gimnazjum i podstawowce chodził na oba przedmioty i był bardzo zadowolony, etyka, nie wiem, czy nie była u nich w ogóle dla wszystkich obowiązkowa.
          • raczek-nieboraczek Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 11:09
            Katechetce chodziło o sporty walki czy o sztuki walki ?
            Bo diabeł tkwi w szczegółach.
            • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 12:37
              Katechetce chodziło o sporty walki czy o sztuki walki ?

dokładnie o JUDO
            • redheadfreaq Re: "cudownie jest na tej etyce!" 26.09.13, 10:51
              A co za różnica?
          • przeciwcialo Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 17:26
            Mysle że żadna z forumowiczek nie była na tej religii, nie słyszała wypowiedzi katechetki a wyrwanie z kontekstu jakiejś cześci wypowiedzi nie ma sensu.
            • di_kormia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 20:09
              no wiesz, ja odebrałam płaczace dziecko ze szkoly. nie wiem, czy sie licze???
              temat w takiej samej formie zostal omowiony w klasie VI u mojego syna, o czym mnie poinformowało chyba z 5 ryczacych z uciechy nad głupotą tych stwierdzen kolegów syna.
              kontekst był- jak można zostac opętanym....
              na szczescie woli chodzic na judo niz do siostry bez mozgu :p
              a etyka dopełniła radości.
    • plater-2 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 10:42
      www.katolik.pl/ciemnosc-ze-wschodu,1708,416,cz.html
      • rhaenyra Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 12:02
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • gryzelda71 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 11:11
      Ach te dyskusje 8latków hehehe
      • olena.s Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 11:33
        Dyskusje ośmiolatków o sensie życia, kłamstwie i prawdzie, przyjaźni i zdradzie mogą być bardzo ciekawe, a co więcej, mogą dać dzieciom o wiele więcej, niż trzaskanie dziobem zwapniałych umysłowo bab na forum, IMHO.
        • naomi19 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 11:55
          DLA 8-LATKÓW dużo fajniejsze jest samodzielne myślenie, szukanie własnych rozwiązań niż wykuwanie na pamięć gotowych modlitw, przyjmowane bardzo restrykcyjnych zasad uważanych jako jedynie słuszne plus to wpędzanie w poczucie winy od małego. Kiedy do 5 -latka mówi sie, że Jezus został ukrzyżowany przez TWOJE grzechy, to nie jest normalne i zdrowe wychowanie.
          Ale ja mieszkam w małym miasteczku 40 000 mieszkańców, gdzie w niedzielę o 10.25 jak zabiją dzwony o po prostu szał na ulicach się zaczyna a na reigię chodzi 100% dzieci. Mam wrażenie, że jestem jedyna, która do kościoła nie chodzi i nie przyjmuje księdza w grudniu, więc na lekcje etyki dla córki nie mam co liczyć, musiałabym zmienić miejsce zamieszkania...
          • gryzelda71 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 12:46
            Tak jakby na religiach nie można było dyskutować o tym wszystkim.Strasznie współczuje dzieciom co w ramach religii klepią tylko ojczenasze i zrowaśmaryjeSzkoda,że rodzicom tych dzieci wszystko jedno jak ta lekcja wygląda.
            • thegimel Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 13:09
              Niestety poziom nauczania religii jest b.niski. Bardzo niewielu katechetów jest dobrymi nauczycielami, a zdarza się że na religii uczy się bzdur i to szkodliwych. Nie myślę tu tylko o edukacji seksualnej i straszeniu piekłem za Hello Kitty, ale o tym, że zdarzają się katecheci, do których nie dotarła jeszcze wiadomość, że Watykan uznał teorię ewolucji.
              • gryzelda71 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 13:12
                To dlaczego rodzice nie zabiorą dzieciak jak katecheta głupi?
                A, koledzy będą dokuczać.
                Autorka zamieniła religię na etykę i wszyscy zadowoleni.Czyli można, trzeba tylko chcieć.
                • olena.s Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 13:33
                  Dajże spokój.
                  W Polsce, bez względu na enuncjacje na ematce jest katolicka większość, któa nie wyobraża sobie dziecka bez komunii i nawet bierzmowania. Mogą sobie byc przy tym de facto poganami, nie znającymi doktyryny, mogą być hipokrytami, chodzącymi do kościoła wyłącznie dla aprobaty społecznej. Ale nie jest ich stać na ostre postawienie się księdzu.
                • thegimel Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 13:43
                  W większych miastach nie ma problemu, ale na wsiach wciąż wypisanie dziecka z religii jest aktem ogromnej odwagi. Poza tym dla niektórych religia jest czymś ważnym i chcieliby aby ich dzieci chodziły, ale na zajęcia prowadzone na poziomie. Zresztą od początku twierdziłam, że religia w szkole to pomyłka i zdania nie zmieniłam.
                  • ewcia1980 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 24.09.13, 11:28
                    thegimel napisała:
                    > W większych miastach nie ma problemu, ale na wsiach wciąż wypisanie dziecka z r
                    > eligii jest aktem ogromnej odwagi.

A mieszkasz na wsi czy tylko powtarzasz to co usłyszałaś od kogos kto słyszał, że tak własnie jest ??
                    • naomi19 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 26.09.13, 00:01
                      mieszkam w małym miasteczku i potwierdzam, ze tak wlasnie jest
                      na wsiach pewnie jeszcze gorzej
                      • ewcia1980 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 26.09.13, 10:39
                        naomi19 napisała:
                        > mieszkam w małym miasteczku i potwierdzam, ze tak wlasnie jest
                        > na wsiach pewnie jeszcze gorzej

od ponad 3 lat mieszkam na wsi.
                        wcześniej mieszkałam w małym mieście.
                        mało tego - od 10 lat uczę w szkole
                        i nie zauwazyłam "nagonki" na dzieci nie uczęszczajace na religie czy nie przyjmujace sakramentów.

• joa66 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 13:20
                Katecheta mojego dziecka w podstawówce i gimnazjum był super. Jedna trzecia dzieci w klasie mówiła , że nie wierzy w Boga, panu to zupełnie nie przeszkadzało , zachwycał się dziecmi, że tak fajnie się z nimi dyskutuje. Niestety, katecheta był "wyklęty" przez miejscowego proboszcza- szkoła 'dostała" go chyba bezpośrednio z Kurii. On anwet prosił rodziców, żeby nie namawiali gimnazjalistów na religię, jezeli oni sami nie chcą chodzić.

Psim swędem udało sie nam mieć wspaniałego, nieżyjacego już niestety księdza przy komunii - sam mówił, że komunia to "nie studia" i nic się nie stanie jeżeli ktoś nie zna modlitw na pamięć, ważne, żeby rozumiał o co chodzi w komunii.
            • olena.s Re: "cudownie jest na tej etyce!" 21.09.13, 13:28
              Nie wiem, czy byłoby można , ale najczęściej o religii słyszy się w kontekście wkuwania dogmatów i modlitw lub szaleństwa komunijnego.
              Umówmy się, że zasadniczo nawet najlepszy katecheta tematy ogólne będzie wciskał w ewangelizacją wiedzę - czyli nie będzie ani zbyt dużo czasu na dyskusje, ani nadmiernej swobody, jako że ksiądz jest obowiązany do wskazywania jedynej drogi.
              A jakość katechetów jest pochodną jakości księży - i umówmy się, że skoro państwo nei ma nic do powiedzenia na temat tego, kto, czego i jak uczy, to nie nalezy oczekiwać spektakularnej jakości.
            • atena12345 Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 16:58
              gryzelda71 napisała:

> Tak jakby na religiach nie można było dyskutować o tym wszystkim.Strasznie wspó
              > łczuje dzieciom co w ramach religii klepią tylko ojczenasze i zrowaśmaryjeSzkod
              > a,że rodzicom tych dzieci wszystko jedno jak ta lekcja wygląda.

Mnie nie jest wszystko jedno, ale walkę przegrywam. Tylko czekam kiedy córka się załamie i powie, że nie chce już sad
              Mają zadania domowe w formie wypracowań: np. napisać modlitwę przepraszającą. Uczą się na pamięć ciągle nowych rzeczy: a to ksiąg Pisma Św. a to modlitwy do św Franciszka z Asyżu... Nie rozmawiają, nie dyskutują, tylko ryją ciągle coś. I z każdej religii zadanie domowe.
              Rozmawiałam wielokrotnie, z proboszczem też. I tak na prawdę to osiągnęłam tyle, że przestała się na mają córkę wydzierać.

• grrrrw jeszcze sie taki nie urodzil, co by wszytskim dogo 23.09.13, 20:17
                dzil

Jak na religii oceniano za gorliwosc w zdobywaniu wiedzy, to byly pretensje, ze łatwo za wklejanie swietych obrazkow do zeszytu podciagnac sobie średnia. Jak sie od tego roku okazało, że oceniamy za wiedze - krzyk, ze trzeba sie uczyc.
                A swoja droga, czy nauczyciela etyki nie obowiazuje opracowanie kryterium ocen ze swojego, wydrukowanie i zlozenie w dyrekcji i bibliotece ?

Moze rodzice dzieci chodzcych na religie beda mieli pretensje, ze na etyce latwiej o dobry stopien, bo wystarczy naklejac, plakaty malowac...

Cos nie gra.

A modlitwa to chyba ułozona przez sw. Franciszka ?

Panie ognisko miłości,
                prosimy Cię spraw,
                abyśmy i my
                płonęli miłością.
                Abysmy siali milosc
                tam gdzie panuje nienawisc.
                Przebaczenie - tam gdzie panuje krzywda
                radosc -tam gdzie panuje smutek...

Naprawde nie warto sie tego nauczyc ???????

• atena12345 Re: jeszcze sie taki nie urodzil, co by wszytskim 24.09.13, 06:05
                  grrrrw napisała:

>
                  > A modlitwa to chyba ułozona przez sw. Franciszka ?
                  >
                  > Panie ognisko miłości,
                  > prosimy Cię spraw,
                  > abyśmy i my
                  > płonęli miłością.
                  > Abysmy siali milosc
                  > tam gdzie panuje nienawisc.
                  > Przebaczenie - tam gdzie panuje krzywda
                  > radosc -tam gdzie panuje smutek...
                  >
                  >
                  > Naprawde nie warto sie tego nauczyc ???????
                  >

warto, jeśli byłaby to jedna z kilku rzeczy do nauczenia z religii. Takie pamięciówki mają po każdej lekcji - 2 razy w tygodniu, za każdym razem coś nowego
    • to_ja_tola Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 13:39
      noooo to wiadomooo przecież.Religia jest zła...a etyka wspaniała wszak.To już wiemy.Macie jakieś nowe niusy ze szkoły?
      • mvszka Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 18:35
        tak, u mnie jest religia i judo - ci sami mogą chodzić na jedno i drugie bez problemu i szykanowania , mam nadzieję, że cię pocieszyłam
        • wtopek Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 19:44
          a u moich dzieci w szkole siostra mówiła, że wf to zgorszenie

święta prawda i tylko prawda jak wszystkie forumowe prawdy big_grin
          • mvszka Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 19:52
            a u mnie jak ktoś chce chodzić na cudowną etykę to sobie posiedzi w świetlicy za karę, o
    • mynia_pynia Re: "cudownie jest na tej etyce!" 23.09.13, 21:00
      Miałam etykę na studiach i nie wspominam miło.
      W sumie bardzo żałuje że nie wybrałam religioznawstwa, pewnie dlatego, że nigdy nie mieliśmy etyki a tu taka guma - powiem po młodzieżowemu wink
      • i_jeszcze_jeden ciężki dylemat 24.09.13, 09:31
        Moja córka (z 1 klasy gimnazjum) chodzi na religię i chciałabym, żeby dalej chodziła. W katechizmie tyle ważnych i pożytecznych rzeczy - o Biblii, roku liturgicznym, świętach katolickich, różańcu, świętych. W sumie nic kontrowersyjnego (przy założeniu, ze się wierzy w Boga). Naprawdę chciałabym, żeby posiadła taką wiedzę, bo to są rzeczy obecne w naszej kulturze, przydadzą się, i to niezależnie, czy będzie wierzyć w Boga i chodzić do kościoła, czy może będzie katolików zwalczać smile
        Ale na zajęciach wciąż jakieś kwiatki: a to pani im opowiadała, że Jurek Owsiak z pieniędzy na Wielką Orkiestrę kupuje domy publiczne, a także narkotyki, które rozdawał na Przystanku Woodstock. A to, że in vitro to metoda zabijania. Oczywiście, że homoseksualizm to choroba. Jakieś gazetki im pani przyniosła, w których o tym czytali (muszę dopytać, jakie to były te gazetki). No niby wiedziałam, że to wszystko to katolickie poglądy. Ale miałam nadzieję, że na religii w szkole będzie mowa o tym, co w katechizmie a nie od razu o in vitro.
        Moje dziecko trochę się z katechetki podśmiewa, a trochę widzę, że zastanawia się, że może to jednak prawda... (te domy publiczne Owsiaka np). Kurcze ręce opadają...
        W podstawówce nie była żadnych takich problemów - mówili o panu Bogu czy religii i koniec kropka, żadnej dodatkowej indoktrynacji.
        • grrrrw Re: ciężki dylemat 24.09.13, 11:18
          Na razie dopiero trzy tygodnie religii, trudno oceniac.
          tych zagadnien nie ma w programie, ale moga wystapic opcjonalnie - gdy pytaja o to dzieci na lekcji.

Zwsze nlezy zaczac od rozmowy z katechetka, potem interwencja u wychowawcy itd.
    • plater-2 nie wiadomo czy uznal 25.09.13, 23:16
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/ponad-500-naukowcow-podpisalo-dokument-wyrazajacy-sceptycyzm-co-poprawnosci-teorii-ewolucj
      • veritas Stary news... 25.09.13, 23:39
        Polecam artykuł na ten temat z NYT, zatytułowany "Niewielu biologów lecz wielu ewangelistów".
        www.nytimes.com/2006/02/21/science/sciencespecial2/21peti.html?pagewanted=1&_r=0
        Z ciekawostek: listę popierająca teorię ewolucji podpisało 1280 naukowców - ale mogli to zrobić tylko ci, którzy na imię mają Steve (i odmiany: Esteban, Stefan itd.)
        ncse.com/taking-action/list-steves

------------------------------
        Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka