camperbamper 23.09.13, 15:38 czy sinecod (lek p/kaszlowy) teoretycznie zapobiega skurczowi krtani w nocy? czy skurcze krtani sa spowodowane tylko kaszlem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowel1 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 15:44 Leki przeciwkaszlowe są przeciwwskazane w zapaleniu krtani. Odpowiedz Link Zgłoś
camperbamper Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 15:46 to dlaczego lekarze je przepisuja? Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: zapalenie krtani - sinecod 24.09.13, 08:37 Nie wiem, dlaczego je przepisują. Ja nie przepisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 15:47 Zapobiegać nie zapobiega, ale u syna przerywał atak kaszlu przy zap.krtani. Ale ja dawałam kilka leków, a nie sam Sinecod. Odpowiedz Link Zgłoś
camperbamper Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 15:51 chcialabym uniknac encortonu, na razie jest to 2 dzien zapalenia krtani, bez goraczki, jest gesty katar...kaszel podczas snu. Podaje Azomyr (na ten katar), immunoglukan (podwójna dawka) i mam zamiar sinecod na noc (25kropli) + staram sie robic inhalacje synkowi, ale to jest niestety mozliwe tylko kiedy spi bo nie nalozy maseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 15:59 A inhalacje z czego robisz? Synowi zwykle przepisywali Pulmicort/steryd/+ Berodual, a w dzień do 17:00 czasami Mucosolvan, nie za często. Odpowiedz Link Zgłoś
camperbamper Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 17:49 na razie z solanki...mam mucosolvan , moge z tego zrobic inhalacje przy tym szczekajacym kaszlu? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 17:55 Ja robiłam, żeby z suchego męczącego przeszło w bardziej mokry, bo mucosolvan ma za zadanie rozrzedzić, bo działa mukolitycznie. Stosuje się go przy zap oskrzeli, tchawicy jak i krtani. Odpowiedz Link Zgłoś
camperbamper Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 18:57 ale czy przy zap krtani jest co rozrzedzac? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 19:17 W celu łagodzenia objawów stosuje się leki zmniejszające obrzęk, przeciwbólowe oraz upłynniające wydzielinę śluzową. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 21:49 z zapaleniem krtani jest taki problem, że jak kaszlesz, to zdzierasz krtań i nakręcasz kaszel, więc najlepiej ten kaszel wyciszyć, żeby tej krtani zwyczajnie nie męczyć i nie zdzierać u mnie przewlekłe zapalenie krtani skończyło się guzkami śpiewaczymi na strunach głosowych u mojego młodszego syna z resztą też przy krtani dobrze jest nawilżać struny głosowe (np siemie lniane, isla) i z chorą krtanią chodzić dobrego laryngologa Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: zapalenie krtani - sinecod 24.09.13, 08:09 yenna_m napisała: > z zapaleniem krtani jest taki problem, że jak kaszlesz, to zdzierasz krtań i na > kręcasz kaszel, więc najlepiej ten kaszel wyciszyć, żeby tej krtani zwyczajnie > nie męczyć i nie zdzierać Kaszel nie zdziera krtani, jest reakcja organizmu zaatamowanego przez wirusy. Przy zapaleniu krtanii nalezy jak najmniej mowic i nie szeptac bo szeptanie podraznia. > przy krtani dobrze jest nawilżać struny głosowe (np siemie lniane, isla) Wystarczy duzo zwyklej wody > i z chorą krtanią chodzić dobrego laryngologa Koniecznie do dobrego zapalenie krtanii przechodzi zazwyczaj w ciagu tygodnia samo, czasem mozna sie wspomoc lekami przeciwbolowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 15:49 Nie wiem czy zapobiega skurczowi krtani ale to jedyny skuteczny syrop, po którym moje dziecko śpi jak ma mega kaszel. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 15:51 sinecod powinien hamować odruch kaszlu. Nie leczy samego zapalenia krtani ani nie obkurcza krtani. Na obkurczanie podaje się odpowiednie sterydy. Jeśli zapalenie krtani bakteryjne to oczywiście antybiotyk. Na mojego syna sinecod nie działa. Accodin też nie. Generalnie nic nie działa. Pomaga wyłącznie spanie w pozycji siedzącej przy otwartym oknie, nawet zimą. Napad kaszlu hamuje zimne powietrze. Więc dziecko należy ciepło ubrać, założyć nawet czapkę i spać przy szeroko otwartym oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 16:09 U nas najlepszy syrop przeciwkaszlowy to sinecod zmieszany z dipherganem. Sam sinecod nie jest tak skuteczny. Każde dziecko histeryzuje na poczatku przy inhalacjach, ale nie ma lepszego lekarstwa. Dawaj bajkę na cały regulator, albo słuchawki na uszy, dziecko na kolana, dwie osoby trzymają, dziecko będzie się darło aż się spoci, ale w końcu zobaczy, ze wrzaski nic nie dają. Moje inhaluje się od kilku lat, jak było malutkie, to też co sezon były histerie, bo zapominało o co biega. Jak nie będziesz robić regularnych nebulizacji, to tylko umęczysz siebie i dziecko. W dodatku mało skuteczne leczenie jest niebezpieczne - skurcz krtani to nie żarty. Są choroby, przy których dziecko od urodzenia spędza przy inhalatorze kilkadziesiąt minut dziennie, wszyscy rodzice dają radę je w końcu do tego zmusić, trzeba tylko przetrwać trudne początki. Mój 4,5 lat właśnie ogląda Świnkę Chudzinkę i trzyma inhalator z Pulmicortem. Zaraz skończy się płyn, mały wyłączy urządzenie i tv, wypłucze buzię i pójdzie myć zęby. Warto było kiedyś powalczyć, żeby teraz mieć spokój Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 19:05 mam wielkie doswiadczenie z zapaleniem krtani u dzieci. Sa dzieci ktore maja sklonnosci do zapalen krtani, zazwyczaj jezeli juz lapia to przy kazdej infekcji. Zapalenia krtani sa prawie wylacznie powodowane przez wirusy co nie przeszkadza lekarzom leczyc tego antybiotykiem. Samo zatrzymywane kaszlu nie ma wplywu na polepszenie stanu zapalenia krtani, bo jej nie obkurczy. Jezeli dziecko jest male ( < 1 rok) radze nie eksperymentowac tylko zasiegnac pomocy medycznej ( wlasciwej) Obrzek waskiej krtani moze byc niebezpieczny. Lekarze czesto zalecaja inhalacje lekami sterydowymi, co nie do konca jest najlepszym wyjsciem, bo mamy szybko obkurczac krtan a nie oskrzela, oskrzeliki I pecherzyki plucne, moze to przyniesc jakas ulge w infekcji. W naszych szpitalach zalecany jest steryd w syropie jezeli tradycyjne cieple/chlodne powietrze nie dziala. Na powieszenie dodam ze wiele dzieci wyrasta z tego ok 5 roku zycia Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 22:12 Albo nie Mój syn do 8-9 roku życia jeszcze chorował (praktycznie tylko na to). Ale faktycznie ilość leków przy tej chorobie mnie lekko przeraża. BTW właśnie z zapalenia krtani (i tchawicy) leczę... psa. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 21:33 sinecod nie dziala na krtan jako taka, tylko hamuje odruch kaszlu. podaj dziecku ten encorton albo zrob inhalacje z czegos przeciwzapalnego. bo tak to sie bedziecie wozic miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 21:39 Niestety, ale żeby zap krtani skutecznie wyleczyć i nie dopuścić do powikłań trzeba zastosować sterydy. Jest to lek z wyboru. Krótkotrwałe przyjmowanie sterydów nie wpłynie negatywnie na dziecko. Zresztą sama robiłam kilkakrotnie zastrzyki w pupę z Fenicortu/teraz jest Dexaven/ Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 22:11 Sorry, ale guzik prawda. Moje dziecko zapalenie krtani miało kilka, jak nie kilkanaście razy - leczone było clemastinem/claritiną i nawilżaniem powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 22:16 no ale ona juz podaje dziecku Azomyr, czyli lek o podobnym mechanizmie dzialania. jesli do tej pory jakos znacząco nie pomógł, to juz za bardzo nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 22:16 U Was tak, u nas inaczej. A syn chorował od niespełna 3 rż do 5 rż i zap krtani miał średnio co 3-4 mies. Sam Zyrtec tudzież leki z tej grupy oraz nawilżanie nie bardzo pomagały. Po podaniu sterydu ataki szybciej mijały. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 22:20 malgosiek2 napisała: > U Was tak, u nas inaczej. Co tylko dowodzi, że daleko idące jest stwierdzenie, że steryd jest niezbędny do wyleczenia tej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 22:26 Skoro tak twierdzisz, to nie będę Cię wyprowadzać z Twojego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: zapalenie krtani - sinecod 24.09.13, 08:36 W tej chwili standardem jest podawanie sterydów wziewnych w inhalacji - krótko, duże dawki. Sterydy ogólnoustrojowo tylko w ciężkich przypadkach. Poza tym - nawilżanie nawilżanie, chłodne płyny, chłodne powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: zapalenie krtani - sinecod 24.09.13, 09:01 Dobrze, że trafiam na 'niestandardowych' lekarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 21:40 Podawałam przy zapaleniu krtani - na noc, żeby dziecko spokojniej spało (takie było zalecenie). Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 21:46 tak, ale to o to chodzi wyłącznie - ze dziecko nie kaszle i moze spac. natomiast z krtanią nic sinecod nie robi. nic znaczącego w kazdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: zapalenie krtani - sinecod 23.09.13, 21:48 Mój syn właśnie przechodzi. Poczytaj TUTAJ. Odpowiedz Link Zgłoś