Dodaj do ulubionych

jak spożywać przetwory na zimę

23.09.13, 16:27
skoro juz o tym mowa

nie w niedzielę, bo kościół ew. obiad u teściowej, trzeba być czujnym na złośliwości i w miarę przytomnie i celnie coś odpowiedzieć -
nie w tygodniu, bo dziecku w lekcjach, albo dziecko na korki, albo do pracy - no, i jak się koło męża kłaść ziejąc nawet po umyciu zębów?
zostaje stara, dobra sobota - czyli standardowo wszyscy piją w sobotę?

ps. nie, nie mogłam sobie darować smile
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 16:32
      Ależ wy macie poczucie humoru na tych Rozwodach ojejeje... musi być tam wesoło...
    • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 16:35
      To e Jansson pisala
      "Spo­koj­ne przechodze­nie je­sieni w zimę wca­le nie jest przyk­rym ok­re­sem. Za­bez­pie­cza się wte­dy różne rzeczy, gro­madzi się i cho­wa jak naj­większą ilość za­pasów. Przy­jem­nie jest zeb­rać wszys­tko, co się ma, tuż przy so­bie, możli­wie naj­bliżej, zma­gazy­nować swo­je ciepło i myśli i skryć się w głębo­kiej dziu­rze, w sa­miut­kim środ­ku, tam gdzie bez­pie­cznie, gdzie można bro­nić te­go, co ważne i cen­ne, i swo­je własne."

Ku pamieci i do przemyslen
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 16:39
        i ty to z pamięci? wink i dużo nad tym rozmyślasz, tak?

czy masz link do cytatów, jak nie da się własnymi słowami?
        wink
        a poza tym - cześć, dziewczęta smile na rozwodach jak na rozwodach (nie zaglądajcie, mężowie mogą oprzeglądać historię, żeby nei było potem zbędnych pytań w domu) - ale że tu musicie mieć dyżury o każdej porze doby, łał smile co za organizacja smile

to jak z tym spożywaniem? smile
        • lady-z-gaga Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 16:50
          > to jak z tym spożywaniem? smile

Na razie wszyscy widzą, że Ty sobie w poniedziałkowe popołudnie nie żałujesz....bo nie śmialabym posądzać, że na trzeźwo tak bełkoczesz.
          Rozwodki to mają dobrze, mogą o dowolnej porzewink
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:47
            oj, jakie nieśmiałe dziewczątko wink

zanotować w kajeciku-poradniku: jak mi się ktoś nie podoba, bo nie, to "żartować", że pod wpływem, bo tak. ladyzgaga z kreskami.
            Ok, zapisałam big_grin
    • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:01
      Przetwory na zimę spożywamy zimą.
      Poza tym- zasadniczo to sztućcami, z talerzy, siedząc przy stole. Resztę znajdziesz w poradniku albo zapytaj teściowej. Aaaaa... Ty nie masz teściowej. To mamy zapytaj. Albo koleżanki.
      A jak nie, to pytaj tutaj. Pomożemy smile
      • przystanek_tramwajowy Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:03
        Koleżanki też nie ma - obraziła się na nią, bo koleżanka nie chciała na sprawie rozwodowej zeznawać. sad
        • bloopsar Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:07
          > Koleżanki też nie ma

Ależ ma wirtualną, co to za nią choćby na e-mamę. Ani chybi już tu zmierza big_grin
          • triss_merigold6 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:12
            Wracając do pytania, myślę że może spokojnie pić bez względu na porę dnia i towarzystwo. Nikt nie zauważy różnicy.
            • lampka_witoszowska Re: triss :) miło widzieć :) 23.09.13, 17:50
              ale jeśli mogę coś w swoim wątku doradzić - przeczytaj uważnie pytanie, trochę ci nie wyszło wychwycenie sensu do tej pory, nie spiesz się aż tak z dogryzaniem, bo mogło być trafniej, a nie wyszło smile
              Nie szkodzi smile Niektóre to mają na co dzień jeszcze częściej wink
          • przystanek_tramwajowy Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:13
            Nawet dwie - blue coś tam i zmęczoną czy wymęczoną.
            • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:54
              przystanku, to miło, że zaiteresowałaś się moim rozwodem sprzed 5ciu lat, ale szeptem ci podpowiem - nie opowiedziałam swojej historii na rozwodach, bo nei musiałam, nie miałam świadka, bo nie musiałam, ale pozwalam dalej ci brnąć w fantazjowanie, w końcu może potrzebujesz czuć się tą lepsiejszą wink

ps. w niedzielę komunia smakowała? wink
      • noname2002 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:55
        Aaaaa... Ty nie masz teściowej. To mam
        > y zapytaj. Albo koleżanki.

Niestety, teściowa po rozwodzie nadal pozostaje teściową, więc Lampka ma zdaje się ich dwie.
        To może dużo wyjaśniać wink
        • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:57
          O, fuct, to wycofuję teściową, znaczy się- wpoowadzam ją big_grin
          (a tak kciałam pomódz)
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:02
            ale co to jest fuct?
            i jaK spożywasz? na bidecie czy w wannie?
            na którym piętrze? i czy twoja miłość będzie trwała do końca życia?
            smile
            • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:12
              - Fuct to jest coś takiego, co określa Twoje postępowanie na tym forum wink
              - Już pisałam, że spożywam przy stole. Wannę mam w łazience, a stół w jadalni, rozumiem, że Ty nie- współczuję, zdarza się, że człowieka nie stać na cywilizowane warunki i jada tam, gdzie się myje czy sika (np. w pierdlu).
              - Moja miłość albo będzie trwała do końca życia, albo nie- tertium non datur.

Coś jeszcze? Obrusy? Pytaj śmiało.
              • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:30
                dlaj nie rozumiem słowa fuct, bo wicie, rozumicie - każdy inaczej odbiera moje pisanie (o ile odbiera wink ), nie każdy tak samo jak ty
                ot, taka niespodzianka

i dlaczego sądzisz, że nie mam stołu? mało logicznie ci wyszło to rozumowanie nt. mojej jadalni - spróbujesz jeszcze?
                • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:53
                  Widać, że nie rozumiesz. I nie zrozumiesz smile Nie szkodzi.
                  • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:58
                    o, to znaczy, że będziesz miała przede mną jakąś swoją tajemnicę smile
                    to fajnie, prawie jakbyś wygrała wybory miss wink
                    • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 19:06
                      No co robić, jedni rozumieją, inni- nie. Tak to już w życiu jest smile
        • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:00
          możesz pozazdrościć smile nie dalej jak przedczoraj teściowa zadzwoniła, że chętnie już by z sanatorium wróciła, taka wredna pogoda smile
          owszem, ta była teściowa. Tamta obiecywała mnie zabić, ale nie dotarła, synek się wściekł, że matka takie głupoty wygaduje, wyobrażasz sobie? smile

cieszę się więc, że coś ci się rozjaśniło smile
      • kotobala Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 00:45
        vilez napisała:

> Przetwory na zimę spożywamy zimą.
        > Poza tym- zasadniczo to sztućcami, z talerzy, siedząc przy stole. Resztę znajdz
        > iesz w poradniku albo zapytaj teściowej. Aaaaa... Ty nie masz teściowej. To mam
        > y zapytaj. Albo koleżanki.
        > A jak nie, to pytaj tutaj. Pomożemy smile

Sorry czy Wy wszystkie jesteście alkoholiczkami???
    • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:17
      Lampa idz sie lepiej wypowiedz na watek o tym czy mozna przestac kochac - mysle ze twoj insight jako 2R bedzie tam przydatny. Serio pisze.
      • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:25
        Ich, no weź, my to my, ale nie skazuj tamtej na Lampkę wink
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 17:58
        cóż za pskudna nieznajomość języka ojczystego smile
        następnym razem spróbuj to powiedzieć po polsku.

na wątek nie wybiorę się, przeczytałam wstęp, trudno - wy, o światłości wcielone, za rok nie będziecie pamiętać, że w tym temacie komuś odpisałyście, a dziewczyna całe życie będzie płaciła za szukanie porad na forum. Szkoda.

Ale miłośc owszem, może się skończyć, w każdym chyba związku. Nie bierzcie tego do siebie wink
        • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:17
          > cóż za pskudna nieznajomość języka ojczystego smile

Powiedziała Lampka, której posługiwanie się językiem polskim zachwyca big_grin
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:31
            cieszę się, że zachwyca smile
            jak przeczuwam, wesprzesz koleżankę sancię smile
            to bardzo ładnie z twojej strony, naprawdę smile
            • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:54
              Koleżanka Sancia mówi mądre rzeczy i ładną polszczyzną. Ty- nie.
              Aronia to taki owoc.
    • sanciasancia Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:06
      Powiedz, kto zrobił krzywdę twojej składni.
      Pomszczę ją!
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:09
        zanim pomścisz, spokojnie się ogarnij i powiedz w miarę opanowany sposób, co ci się nie podoba tym razem w mojej składni smile
        rozumiem, że troszkę inna niż w podręcznikach stało?

oczywiście wsparcie dla koleżanki mile widziane smile
        • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:15
          > rozumiem, że troszkę inna niż w podręcznikach stało?

Sporo inna big_grin Taka jak po kursach OHP.
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:32
            big_grin przykro mi, nie korzystałam, więc wierzę ci na słowo, że brzmi ci jednako big_grin
            • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:40
              Mam umiejętność rozróżniania- przecież pytałaś o tę różnicę? Tak, jest ta różnica w Twojej polszczyźnie aż nadto widoczna wink
              • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:43
                i twoja poprzednia odpowiedź to wg ciebie jest wskazanie różnicy? OK smile

widzisz, ile możesz skomentować, na co sama nei wpadniesz? wystarczy sancia i już wiesz, co ... wiesz big_grin
                • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 18:50
                  > i twoja poprzednia odpowiedź to wg ciebie jest wskazanie różnicy? OK smile

Różnicę między prawidłowa polszczyzną a Twoją widać chociażby powyżej.
                  Ty sama zaczęłaś z tej beczki, przypominam. Jak mówi przysłowie: nie sikaj pod wiatr big_grin
                  • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 19:02
                    na przysłowiach słabo się znam, bo się nie sprawdzają, choć to o sikaniu - to nie przysłowie, ale co tam smile grunt, że ci się fajnie rymuje z pomysłami wink

natomiast jest taka piosenka Kasi Nosowskiej, którą co jakiś czas komuś dedykuję, teraztobe, że tyle czasu i sił poświęciłaś w tym wątku i zapewne jeszcze poświęcisz:
                    gryyyyź, gryyyyyź, lecz najpierw sprawdź, czy tewoje zęby zniooooosą tooooooo!

ładna, co?
                    wink

vilez, nie mam serca znęcać się nad tobą - żeby was jeszcze choć kilka było, ale drwić z ciebie osamotnionej to się nie godzi. Porzucam cię tymczasem, ale jak się postarasz, to znowu wrócę i cos napiszę. Wiem, wiem, wcale ci nie zależy. filutka wink
                    • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 19:07
                      Czekam z utęsknieniem smile
                      • wtopek Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 19:42
                        czego by nie powiedział, ale lampka was czołga równo i sprawnie

gadane trzeba mieć wrodzone,a wysilone "cięte" riposty oponentek brzmią dość humorystycznie

lampka...szacunek wink
                        • przystanek_tramwajowy Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:03
                          wtopek napisał:

> czego by nie powiedział, ale lampka was czołga równo i sprawnie
                          >
                          > gadane trzeba mieć wrodzone,a wysilone "cięte" riposty oponentek brzmią dość h
                          > umorystycznie

A niech tam! W realnym życiu się dziewczynie nie wiedzie, niech ma chociaż swoje 5 minut na forum.
                          • buba12 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:42
                            Hmm
                            1. Lampko chapeau bassmile
                            2. Festiwal hejtu - na emamie... no no cudowne, jak pięknie dzieci wychowacie...
                            3. Panie poćwiczcie poczucie humoru, podnieście poprzeczkę intelektowi i pamiętajcie - ironia to środek wyrazusmile nie należy jej brać do siebie

PS to jest moje absolutnie "ulubione" forum. Kopalnia istna...
                            • singapure Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:52
                              buba12 napisała:

> Hmm
                              > 1. Lampko chapeau bassmile

Litości, nie podpuszczajcie jej z wtopkiem, ona faktycznie w to uwierzy big_grin
                              • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:57
                                wlasnie
                                weźmie i uwierzy w to, co widzi big_grin

i będzie nieszczęście, bo lepiej własne ograniczenia ukrywać przed wyimaginowanymi wrogami wink
                                • singapure Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:00
                                  co za samokrytyka
                                  • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:08
                                    słońce, to nie jest ani samokrytyka, bo pisałam o was - ani w ogóle krytyka, bo jak powinno byc ci wiadomo, to zwykły fakt
                                    krytyka przybiera formę negatywnego stosunku do faktu, a ja to tylko przyjmuję do wiadomosci - słabosci sie ukrywa

tylko silni moga sobie pozwolić na zdradzenie się z nimi smile
                                    • singapure Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:15
                                      generalnie przynudzasz i bijesz sztuczną pianę na siłę tworząc jakichś "wy" z którymi koniecznie będziesz walczyć i śmiesznie wywyższać się.
                                      szczerze mówiąc na ricd tak samo przynudzasz od lat, większość już pomija milczeniem. te same oklepane metody. może dla tutejszych młódek to jakaś nowinka, przez 5 minut ciekawa, chce im się z pustego w próżne przelewać. ja przechodząc z bagażami mówię ziew. sorry, dla mnie nuda.
                                      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:28
                                        i specjalnie dla mnie pofatygowałaś się przeglądać historię? jestem pod wrażeniem

jak na nudną, pospolitą osobę czuję się zaszczycona wręcz wink

czy masz taki nawyk, że widzisz kolejną pospolitą przynudzającą osobę, która kompletnie nic ciekawego nei jest w stanie napisać, choć stara się ze wszystkich sił wink - i idziesz prześwietlać jej historię forumową? to byłby całkiem sympatyczny objaw smile

wiesz, my nudne, nieciekawe istoty tak bardzo potrzebujemy chwilki zainteresowania big_grin
                                        • singapure Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:45
                                          co za skromność przez cię przemawia, nie dla ciebie dziewczę, a z ciekawości któremu to małemu e-matciątku się nadal chce tak bezproduktywnie produkować nudną piane.
                                          i zrób coś ze swoją percepcją, zeby ogarnęła wreszcie, że inni byli na ricd zanim ty tam dziamdziać zaczęłaś i gdy dziamdziałaś, możesz sobie obsikiwać fora do woli na własność a i tak sie bardziej twoje niż innych przez to nie staną. jarklaczy by się doprawdy uśmiał.
                                          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:52
                                            o, to coś nowego smile może jednak zwołasz z koleżankami jakąś narade wojenną, zanim się skutecznie ośmieszysz? to tylko tak na marginesie, dobrze radzę, bo widzę, że ci strasznie zależy na zrobieniu dobrego, choć nieco znudzonego i zagubionego wrażenia wink

bo albo mnie wypraszacie na niby-moje forum rozwodowe, albo sie okazuje, że jednak nei jest moje (ciesze się, żę wyjaśnienia tego tematu do ciebie dotarły, widać albo umiesz czytać, albo poczta działa, brawo)
                                            albo jarkoni, albo jarklaczy

rozumiem, że brałyśmy obie udział w jakimś wyścigu na to, kto pierwszy poleci do sądu po rozwód i na forum rozwodowe? to możliwe, że wygrałas big_grin zapraszam po odbiór medalu z kartofla wink

tylko taka nieautentyczna jesteś
                                            niby się nudzisz - a wyjść z tego nudnego wątku jakoś nei możesz

no, dobra, może to zwykłe jesienne niezdecydowanie wink

ps. bezproduktywnie produkować smile miodek z cebulką big_grin
                                            • singapure Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:01
                                              nadal nie dociera? zwoływanie się z koleżankami to ty praktykujesz aż do niesmaku, niestety robiąc tym biednej Ance świńskie przysługi. przestań wykorzystywać jej nadwrażliwość sępie.
                                              • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:09
                                                ale ty mniej wiecej o tej godzinie jeszcze wiesz, co piszesz, czy - jak treść wskazuje - już się pogubiłaś?

to nie szkodzi, każdemu się zdarza smile

zróbmy tak - wyśpisz się, ja też skorzystam, a jutro rano spotkamy się i pogadamy jeszcze smile spodobałas mi się. Ta wytrwałość. ta potrzeba pokazania, że co to dla ciebie taka lampka, rozgryzasz i wyciskasz sok normalnie big_grin

A budujące by było, gdybyś naprawdę zobaczyła w Ani człowieka - choć należało to zrobić kilka dni temu.
                                                Niemniej pozwolę sobie sparafrazować pewnego wspaniałego Człowieka: nie nad Anią płaczcie, ale nad sobą i synami Waszymi.
                                                Dziś proponuję ci już nad tym nie myśleć zbyt długo, jutro też jest dzień smile może jak otworzysz oczy... no, to tymczasem, borem lasem smile
                              • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:13
                                Oj no, daj jej wtopka, daj, to TEN poziom wink
                              • buba12 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:30
                                singapure - nie podpuszczam... zaskoczona?
                          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:44
                            mam wrażenie, że zabawa trwa dłużej, jak juz się dorwiemy do kompa, ale niech ci będzie, nasza ty znawczynio żywotu lampki wink

biografii mi nei chcesz napisać? szkoda, żeby ci się wiedza o moim życiu prywatnym marnowała wink
                            mogę cię mianować moją asystentką, przemyśl smile
                            • przystanek_tramwajowy Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:47
                              Nie dziękuję. Takich lampek z dużo ciekawszym życiorysem wymyślę sobie milion pińcet.
                              • feleedia Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:52
                                Wy rzeczywiście nie załapałyście.

Pewien poziom inteligencji i abstrakcji jest jak widać niedosiężny nawet dla tutejszych panienek-intelektualistek cyzelujących swoją legendę na forum.

Jak widać widać mniemanologia stosowana, wąskie specjalizacje i firmy tłumaczeniowe nie wymagają mensy smile
                              • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:15
                                Ona nawet nie kojarzy, kto co i w jakim wątku pisze. Bosze, ale walnięta smile
                                • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:30
                                  zaczynasz się pocić? może się denerwujesz? opadający poziom twoich wypowiedzi na to wskazuje

luz, siostro, to tylko forum, zwykła pogawędka, oddychaj powoli i głęboko
                                  wink

czy ktoś tu kojarzy, jakie padło pytanie w pierwszym poście? big_grin
                                  • buba12 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:34
                                    ja kojarzęsmile i jeszcze jedna osoba co najmniejsmile
                                  • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 23:18
                                    Nie, po prostu nie rozumiem, jak może kogoś aż tak to, że ktoś omawia jakąś sprawę. Ty to odebrałaś strasznie osobiście, i to mnie dziwi. A my rozmawiałyśmy przedmiotowo. O sprawie.
                                    • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 23:21
                                      > Nie, po prostu nie rozumiem, jak może kogoś aż tak to UDERZYĆ (wypadło), że ktoś omawia jakąś sprawę.
                                      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 07:52
                                        a jestes w stanie mniej więcej określić, na czym opierasz swoje wrażenia co do uderzania mnie, sieknięcia itp?
                                        bo jesli to tylko taka perwersyjna wyobraźnia, żeby tylko nie zaakceptowac prostego faktu, że ktoś ma czas i lubi pogadać, to zostawię cię w spokoju z twoim perwersyjnym sposobem na frustrację smile
                                        • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 07:59
                                          @lampa
                                          Czy ja moge ostatnie zdanie wziac do sygnaturki?
                                          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:03
                                            bierz co chcesz - i tak sama sobie sygnaturkę ustawiasz, nic mi do tego przeciez smile
                                            • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:22
                                              Pytam z grzecznosci a zdanie piekne ci wyszlo smile
        • sanciasancia Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:22
          Co nie podoba mi sie w twojej skladni? Wszystko. Produkujesz metne i niezrozumiale posty, z ktorych wnioskowac mozna o tym, ile wypilas, a nie co chcialabys powiedziec.
          Faktycznie twoja skladnia nie jest podrecznikowa, przypomina raczej pozna Chmielewska.
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:39
            kolejna ze świeżym pomysłem na dyskredytację rozmówcy tematem alkoholu - macie tak na stałe? taki odruch Pawłowa? nie wiem, co odpisać, żeby wygrać konkurs na miss, to sygnalizuję to nawiązaniem do rzekomych problemów alkoholowych adwersarza? to kolejna tradycja ematek?

ja rozumiem, że czytanie może sprawiać problem, rozumienie słowa czytanego też - ale zaprawdę powiadam ci: nie ma obowiązku czytać. Mam nadzieję, że pomogłam big_grin

ps. dziękuję za porównanie. Późna Chmielewska jest dużo lepsza niż to, co produkują ematki. Nie czuję się godna tego porównania, bo ja się tylko zabawiam, żeby nie byłowink
    • inguszetia_2006 szybko;-P 23.09.13, 19:56
      • lampka_witoszowska Re: szybko;-P 23.09.13, 20:56
        Inguszetia, robisz sobie żarty z dziewczyn, śpieszą się i głupoty wypisują nieprzemyślane smile
        powoli, daj im czas na przemyślenie smile
    • kerri31 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 20:51
      lampka_witoszowska

Piszesz totalnie od rzeczy, w tytule o przetworach na zimę czyli : truskawkach w słoikach, gruszkach, ogórkach korniszonych, papryce czerwonej itp. a na końcu o piciu w sobotę!
      Zdecyduj się o co Ci chodzi albo odstaw alkohol bo ci szkodzi.

• lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:04
        kerri, słuchej no - albo wchodzisz tylko na moje wątki, co ci się chwali, albo nie kojarzysz wątku ematek o przetworach, które to sprowadzają się jedynie do robienia nalewek, wtedy musdz ecię odesłac do uzupełnienia lektury, abyśmy osiągnęły ten sam poziom zrozumienia tematu

i pozwolę sobie udzielić ci jednej cennej dość,jak mi się wydaje, rady: nie ślizgaj się po temacie alkoholizmu. To cenne jako żart/argument/temat rozmowy w czworakach. Ale nie na salonach. Nie sprowadzaj ematek do pozycji służby, bo cię zjedzą wink
    • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:27
      Ale wiecie co? To jest naprawdę ciekawe, że tak ją tamto siekło. Żeby się aż tak na cudzym forum produkować- musiało jej nieźle dowalić. Jeszcze czegoś takiego nie widziałam. Jakaś fiksacja smile
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:45
        Proszę? big_grin rozumiem, że nie musze cię rozumieć, ale że piszesz o mnie i siekaniu mnie, to w swoim wrodzonym i jakże wrodzonym miłosierdziu na pewno ofierze siekania wyjaśnisz, co ją siekło wink i to AŻ tak, że aż przyszła na forum EMATKI, o zgrozo big_grin
        a to się nie zdarza na co dzień, o nie... big_grin
        oto dowodu fiksacji! rozgryzłaś mnie, posiekaną big_grin
        • przystanek_tramwajowy Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:50
          Lampka, ale pitolisz! Może się napij?

• lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:54
            widzę, że masz problem z moim uzupełnianiem płynów smile
            obiecuję, że jak tylko będę potrzebowała, to się napiję smile
      • nangaparbat3 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:52
        dlaczego na "cudzym"? Lampka pisuje tu od dawna
        • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 21:58
          bo to nie jest forum lampki - lampka jest przypisana do rozwodowego smile

też mnie to zastanawia. Już ostatnio mówiłam - jestem z mojego miasta, z mojego domu, z mojego życia - a nie z tego czy owego forum tego czy innego portalu. A tu ciągle: idź sobie tam, zajrzyj w jakiś wątek, nie zaglądaj w jakiś wątek, a na rozwodach to nie byłaś pierwsza... i tak w kółko smile
          • gretchen184 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:05
            lampka-chyba cię lubię big_grin
            • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:10
              lubię ludzi, którzy lubią ludzi smile
              • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:23
                Oj no, ona szybko wymiękła w tym "lubieniu ludzi"- dziś rano wymiękła smile
                Meta poziom, Lampka.
                • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:34
                  az się ciśnie na klawiaturę: nei wtrącaj się w rozmowy dorosłych big_grin
                  ale że to forum otwarte, to wtrącaj się, wtrącaj smile
          • nangaparbat3 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:18
            No. Śmieszne takie przeganianie, jak dzieci na podwórku.
        • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:07
          Ano dlatego, że to ona sama tak to ustawia. Że przyszła z fajnego "jej" forum na to złe forum., do jakichś dziwnych bab, które gadają o głupotach, zamiast o rozwodach. Przyszła, by porozrabiać. No nie udawaj, że tego nie widzisz.
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:11
            ale tylko część bab tu robi za dziwne baby, reszta jest ok smile
            jak się postarasz, to się załapiesz tongue_out
          • nangaparbat3 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:20
            Przyszla porozrabiać? triss sciągneła tu wątek z innego forum i narozrabiala.
            • nangaparbat3 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:21
              A Lampka nie rozrabia, tylko sobie dworuje. Z nas smile
              • buba12 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:43
                nangaparbat3 - nie używaj trudnych słówsmile któż tu dziś, poza może 5 osobami zna znaczenie słowa dworujesmile))
                pamiętaj język narzędziem komunikacji nade wszystko...smile

A teraz komentarz ogólny z wyłączeniem tych, które bez problemu zrozumiały o czym Lampka piszesmile
                Doliczyłam się ok, 5 sztuk...
                Wydawało mi się, że tu już wszystko widziałam, niektóre rzeczy nawet z 2-3 razy, ale widzę, że jeszcze mnie emamuśki potrafią zaskoczyć... Szkoda, że jak zawsze - niepozytywnie
                • noname2002 Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 22:59
                  Bo my tu jesteśmy po Wyższych Szkołach Gotowania na Gazie a nie po kulturoznawstwie na tysiącletniej uczelni(Oxford? Sorbona? Padwa?), skąd miałybyśmy znać takie trudne słowa jak "dworowanie" albo jak mogłybyśmy zrozumieć wysublimowane żarty tak kulturalnej i uduchowionej istoty jak Lampka?
                  • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 23:04
                    Nieskonczonym do tego
                    • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:00
                      big_grin
                      nie zrozumiałas, słonko, ale chętnei wyjaśnię smile po pierwszym roku studiówna kilkusetletniej uczelni (polskiej, lubię swój kraj i swój język - więc nie Oxford, nie sil się, noname, na zjadliwość, bo popłyniesz - skoro nei rozróżnasz tysiąca od kilkuset lat, to nei rokujesz zbyt lotnej, ostrzegam lojalnie wink ) zamarzył mi się inny kierunek - kulturoznawstwo. Którego, chwalić Boga, nie zaczęłam, więc i nei ukończyłam. Straszne lanie wody szanowna komisja podczas drugiego etapu egzaminu wstępnego uskuteczniła, ja skrytykowałam nauczycieli, jakich częśc do tej pory poznałam, komisja wzięła to do siebie - i ciągle mam wrażenie wyjścia z tarczą z tego egzaminu. Nie chciałabym, żeby takie fochaste towarzystwo uczyło mnei krytykowania sztuki smile
                      pozostałam przy pierwszym wybranym kierunku, ku chwale ojczyzny, co daje mi chleb, ścisły umysł i jako taką omiejętność korzystania z niego smile

ale możesz mieć swoje zdanie na temat mojej historii big_grin
                      • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:13
                        Slusznie niezaczynalas skoro wiedzialas wiecej od komisji - strata czasu.
                        • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:19
                          nie, nie, nie - ludzie, którzy latami pracowali nad czymś, wiedza więcej niż ja - i chciałam się od nich tego dowiadywać przez parę lat

tu nei o poziom wiedzy chodziło, tylko o podejście, o przekonanie o własnej, jedynej na świecie, świetności wydawanych osądów, zero autorefleksji i zero miejsca na rozmowę, dyskusję, inne zdanie

mam nadzieję, że rozumiesz różnicę smile
                          • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:24
                            Jasne ze rozumiem w koncu skonczylam kulturoznawstwo miedzy innymi ^_-
                            • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:32
                              dzielna dziewczynka, bravissimo!
                              podziwiam ludzi, którzy są w stanie przyjąć jedynie czyjśc punkt widzenia wink

ale bardziej serio - mam nadzieję, że twoi wykładowcy mieli bardziej otwarte umysły smile
                              • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:36
                                "Na najważniejszych skrzyżowaniach życiowych nie stoją żadne drogowskazy."

Niestety.
                      • noname2002 Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:31
                        więc nie Oxford
                        > , nie sil się, noname, na zjadliwość, bo popłyniesz - skoro nei rozróżnasz tysi
                        > ąca od kilkuset lat, to nei rokujesz zbyt lotnej, ostrzegam lojalnie

To, że tutaj nie jesteśmy zbyt lotne i rozmawiamy o bzdurach ustaliłyśmy fefnaście wątków temu(a tak serio nie chciało mi się rozgrzebywać wątków i sprawdzać co dokładnie napisałaś).
                        • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:35
                          jesteś w liczbie mnogiej, noname? czy szukasz wsparcia? wink
                          • noname2002 Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:51
                            tak sobie gryzmolisz zapominając, co pisałaś wcześniej?
                • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 23:11
                  Wiesz, Buba, to samo można w druga stronę, to naprawdę jest łatwe.
              • gretchen184 Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 06:28
                nangaparbat3 napisała:

> A Lampka nie rozrabia, tylko sobie dworuje. Z nas smile
                i robi to bardzo inteligentnie big_grin
                • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 06:46
                  Inteligentnie powiadasz....
                  No dobra, to ja Ciebie zapytam, i mam nadzieję, ze nie uciekniesz od tematu, jak Nanga, i mi odpowiesz.
                  Otóż, jest sprawą podstawową w każdej inteligentnej rozmowie, że się rozróżnia dwa tryby: rzeczowy i personalny (z argumentacją ad rem i ad personam). To są podstawowe kompetencje w rozmowie, bez tego się dalej nie pójdzie. I teraz, wytłumacz mi, jak inteligentna istota może nie odróżniać tych dwu trybów. Ale tak kompletnie nie rozróżniać. Ja w tamtym wątku (Triss) próbowałam do nich przemówić w trybie rzeczowym, z żadną się nie dało. Kompletny amok. Personalny.
                  Podobnież, jesli idzie o tamten wątek trissowy, on był zapodany własnie w trybie rzeczowym. Rozumiesz: "chłopi polscy a powstanie styczniowe". Ty omawiasz postawę chłopów z grupy A i B, a tu wpada ktoś z jazgotem, że mu wujka (albo jego samego) obrażasz, bo on chłop. I fszystko a fszystko odbiera w tym trybie (personalnym). I jazgocze, i kąsa. I wylewa jad na jakąś grupę historyków (an masse), bo oni śmieli się chłopstwem rzeczowo (tematycznie) zająć.
                  To się nazywa resentyment. Dość prostacka niestety reakcja. Dla mnie ich reakcja na rzeczową (powtarzam: rzeczową) rozkminkę to exemplum kuriozalne. Samo w sobie godne rzeczowego (znowu) obejrzenia. I tak na nie patrzę.
                  One tego kompletnie, ale to kompletnie nie kumają.
                  Odpowiesz mi? Rzeczowo? Bez ucieczek w gierki?
                  • gretchen184 Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 06:54
                    naprawdę chciało ci się wyprodukować to wszystko tuz przed 7 rano??
                    nie znam wątku, o którym piszesz.
                    ustosunkowałam się do stylu wypowiedzi lampki i słownictwa jakiego używa. i tak- robi to inteligentnie, nie dała się zagadać i ma bardzo celne riposty.
                    • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 07:04
                      I to są właśnie takie gierki. Nie odpowiedziałaś rzeczowo na rzeczowe argumenty. Odpowiedziałaś personalnie. Erystyka dość podłego sortu. Poważnie piszę.

O erystyce, czyli "sztuce" podłej rozmowy napisano już tomy. Takie właśnie "jestem nie do zagadania", byle "wygrać" (tym jest erystyka, dokładnie tym" sztuka doprowadzania sporów do korzystnego rozwiązania bez względu na prawdę materialną.- za wiki), kilka osób tu- ze względu na to exemplum lampkowe- zainteresowało.

Powiadam- rzeczowe a personalne. Podstawowe kompetencje w rozmowie. Jakiejkolwiek.
                      • gretchen184 Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 07:18
                        vilez napisała:

> I to są właśnie takie gierki. Nie odpowiedziałaś rzeczowo na rzeczowe argumenty
                        > . Odpowiedziałaś personalnie. Erystyka dość podłego sortu. Poważnie piszę.
                        >
                        > O erystyce, czyli "sztuce" podłej rozmowy napisano już tomy. Takie właśnie "jes
                        > tem nie do zagadania", byle "wygrać" (tym jest erystyka, dokładnie tym" sztuka
                        > doprowadzania sporów do korzystnego rozwiązania bez względu na prawdę material
                        > ną.- za wiki), kilka osób tu- ze względu na to exemplum lampkowe- zainteresował
                        > o.
                        >
                        > Powiadam- rzeczowe a personalne. Podstawowe kompetencje w rozmowie. Jakiejkolwi
                        > ek.

to ci tym razem odpowiem bardzo personalnie-wyjmij kija z tyłka.poważnie. to tylko forum.
                        możesz więcej nie pisać do mnie- i tak nie odpowiem.
                        • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 07:28
                          big_grin
                          No widzisz smile Gdybyś tylko choć trochę znała tradycję erystyczną, to byś wiedziała, że zastosowałam pewien podstawowy chwyt rozbijania "argumentacji" ad personam. Nie wyjęłaś kija i ze śmiertelną powagą zarzuciłaś : > możesz więcej nie pisać do mnie- i tak nie odpowiem. To było naprawdę proste smile
                          Nie uczysz się.
                          • lampka_witoszowska Re: i zobacz, vilez 24.09.13, 08:15
                            skoro jestes tak chętna do nauki, powiem ci jedną rzecz - poziom wypowiedzi inteligentnej osoby jest wysoki wówczas, gdy pisze tak, że każdy rozumie - nawet jeśli przychodzi jedna z drugą powiedzieć tylko, że wątek jest żenujący, nie rozumie, poziom ohp wink
                            ale widać, że da się cztać

ty zaś silisz się na rozwlekanie zdań z dużą ilością obcych słów - po co? połowa nawet przez to nei przebrnie, a nie jest to twoim celem, czyż nie? wink

pozwolę sobie nei nadużywać ulubionego słowa w jemaglu: bełkot, bo i nei obrażenie ciebie chodzi, tylko o twój pęd do uczenia się. Dasz radę. W każdym razie jak widzę oddanie, z jakim piszesz w moim żenującym wątku, i skupienie na mojej osobie - ja w ciebie wierzę smile
                            • vilez Re: i zobacz, vilez 24.09.13, 08:21
                              A post był rzeczowy i prosty. Dotykający sedna. Objaśniłam rzeczowo, jak krowie na rowie, na czym polegają podstawowe kompetencje w rozmowie. Bez trudnych słów. Bo chyba słowo "erystyka" nie jest takowym dla Ciebie? A może jest? Może znasz tylko praktyki erystyczne, ale nie potrafisz już na ich temat rzeczowo porozmawiać? Na to wygląda, Lampka smile
                              Nie dasz rady na tym poziomie, no nie dasz smile By rozmawiać O RZECZY (tu: o Twojej fiksacji personalnej) trzeba mieć choć trochę dystansu do PRZEDMIOTU rozmowy (patrz: Chłopi a powstanie styczniowe). Tego nie kumasz smile I z tego mamy polewkę smile
                              • lampka_witoszowska Re: i zobacz, vilez 24.09.13, 08:28
                                i w taki sposób rozmawiasz z krowami na rowie??? czy czujesz się zrozumiana?
                                niezwykła jesteś smile i do tego masz, że użyję twojego sformułowania, polewkę smile

to fajnie, cieszę się wraz z tobą big_grin

czy istnieje możliwośc, że skoro założyłam wątek na temat przetworów, to na temat rozmów o erystyce i moich fiksacjach, które odkryłas (ale których ni cholery jeszcze nie zechciałaś uzasadnić) - nie będe miaa ochoty rozmawiać? czy musżę i nie ma innej możliwości? a jak nie chcę i nei rozmawiam, to logika podpowiada ci jedno, jedyne rozwiązanie - nie dam rady?

jeśli tak, to ok big_grin umówię się - ale tylko z tobą - że nei dam rady big_grin (jak mi to logicznie udowodnisz, co nie powinno stanowić dla ciebie żadnego problemu)

czy teraz twoje samozadowolenie ma się lepiej czy nadal jest wielkości krasnoludka?

ps. jak rozumiem, nei bedziesz chciała rozmawiać o krasnoludkach, więc nei skupiajmy się na tym zbyt długo
                                • vilez Re: i zobacz, vilez 24.09.13, 09:03
                                  Tak, tak własnie rozmawiam- rzeczowo. No myśl, Lampka, myśl smile To jest ten trop, powoli zaczyna się do Ciebie przebijać. Chodzi o poziom rzeczowy spraw.

Niby nie chcesz rozmawiać, a jednak- rozmawiasz? Przy czym wykazujesz sporą bezradność w rozmowie- nie znajdujesz argumentów rzeczowych, a tylko na tym poziomie da się sensownie rozmawiać (to są owe kompetencje w rozmowie). I mowa jest nie tylko o tym wątku, sama zapytałaś o Twoją osobę, odpowiedziałam rzeczowo, a już się rzucasz ... personalnie znowu. Dajesz wyraz swej bezradności. Idąc w gierki smile To jest dowód sam w sobie. Zawsze, ale to zawsze, taka personalizującą osobę da się rzeczowo przygwoździć.
                      • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 07:24
                        Jeszcze może dopowiedzenie, żeby nie było nieporozumień.
                        Inteligentny człowiek wycofuje się z rozmowy na poziomie gierek erystycznych nie dlatego, że "przegrywa" (tu nie można przegrać ani wygrać, bo nie chodzi o prawdą materialną tematu), ale dlatego, że to jest żenujący poziom i nie ma partnera do rzeczowej rozmowy. Owszem, może się chwilę pobawić, licząc na to, że rozmówca zauważy na jakim poziomie funkcjonuje w rozmowie (dostaje "zwrotkę"), ale istnieje granica. Bezsensu takiej rozmowy.
                        Tak, że taka bezrozumna (afektywna) szermierka może tylko fascynować na poziomie pyskówki na targu. Niestety. I na tym właśnie poziomie niektórych fascynuje.
                        • lampka_witoszowska Re: ;) 24.09.13, 08:22
                          a przepraszam, możesz nam zdradzić, co ciebie fascynuje w tym wątu i mojej osobie? podejrzewam nieskromnie fascynację również moją osobą, nie tylko wątkiem, bo na temat wątku piszesz mało albo wcale, zaś na mój temat, hohoho... smile
                          no, nie sądziłam, że tak kogoś zaciekawię wink
                          • vilez Re: ;) 24.09.13, 08:40
                            No przecież jasno, jak krowie na rowie, objaśniłam smile Ale nie kumasz.
                            Dobra, po kolei, i wolno wink
                            Moje zainteresowanie ma wymiar rzeczowy. Etapy (tematyczne) tegoż zainteresowania:
                            - Najpierw zainteresowała mnie rzeczowa sprawa, zapodana przez Triss. Bardzo ciekawa. Sprawa nazywa się "Granice roszczeniowości rozwodników w kwestii rozwodowej". Te granice, na podstawie wątku z RiCD jawiły się nader fascynująco wink
                            - Granice ujęcia personalnego przez Ciebie, Zmęczoną i Anię. Kompletnie nie rozróżniałyście owych trybów- że my rozmawiamy o sprawie, a nie- o Was. Wy byłyście dla nas zaledwie exemplami rzeczowymi: reakcja A, B, C. (Fascynujące reakcje skądinąd, ale na fascynacji rzeczowej (tematem) polega wszelkie rzeczowe dociekanie smile ) Jasnym było, że Wasza reakcja jest resentymentalna (urazowa). Mnie na tym etapie naprawdę zainteresował poziom Waszej "nieprzebijalności" do poziomu rzeczowego, czyli brak dystansu do siebie, do swojego usytuowania (tu: rozwodowego). Kompletnie mylicie poziom tegoż usytuowania (poziom personalny) z sama sprawą (poziom rzeczowy). To jest po prostu interesujące.
                            - Granice upadku erystycznego (już tylko Twojego), bo Ania słusznie zdała sprzęt. Niektóre osoby próbowały się i do tego poziomu do Ciebie przebić (meta poziom), ale Ty nadal nie kumałaś. I chyba nadal nie kumasz.

Mnie w tym wszystkim najbardziej fascynuje owa nieprzemakalność. To jest dla mnie naprawdę interesujące. Na każdym możliwym poziomie nie łapiesz dystansu do siebie, ergo: nie potrafisz przejść na poziom rzeczowy.

A co do erystyki, cóż- erystyka to naprawdę "zgrana" dziedzina. Polecę Ci już nie starego Shopenhauera (startując na kulturoznawstwo, powinnaś to jednak znać, choć wychodzi na to, że jednak nie znasz), ale coś bardziej współczesnego, może to będzie z pożytkiem dla Ciebie i innych. Mirosława Karwata "O złośliwej dyskredytacji. Sztuka manipulacji politycznej wizerunkiem przeciwnika- jest dostępne w darmowych repozytoriach. Ustępy polityczne pomiń, wstaw w to miejsce sprawy rozwodowe- działa wink
                            -
                            • lampka_witoszowska Re: ;) 24.09.13, 13:23
                              i uważasz, że jak wsadzisz kilka słów typu "erystyka" albo "tryby" między swoje wypowiedzi na poziomie:
                              wyjmij kij z tyłka (czy nie wyjmuj, bo miło sobie nim ruszasz? już nei pamiętam dokładnie twojej wzniosłej wypowiedzi)
                              albo porównywanie ludzi do krów,
                              albo usilne próby przeprowadzenia psychoanalizy człowieka, który - jak ciągle powtarzasz - pisze poniżej wszelkiego poziomu big_grin,
                              dokładając śliczne zdanie, że jestem walnięta, bo nie wiem, kto i co pisze w innych wątkach -

naprawdę uwazasz, że ktoś podejmie z tobą ochoczo rozmowę na każdy temat, jaki tobie się zamarzy? bo tak?

misiu smile noweś big_grin
                              dałas czadu jako idiotka to nei oczekuj nagle, że ktoś będzie klaskał, bo nei robisz błędów w słowie erystyka

ps. proponuję, żebyś np. na sadzi eostatecznym pogadała o erystyce z Bogiem wink bo to musi być przeciez masakrycznie wazny temat dla ciebie big_grin a ja to wiesz.... muuuuu wink
                              • vilez Re: ;) 24.09.13, 13:39
                                big_grin No i ciągle po kole latasz, Lampka.
                                • lampka_witoszowska Re: ;) 24.09.13, 13:52
                                  skoro tak to widzisz wink

wolę już moje "latanie po kole" (chodziło ci o bieganie, prawda?) - niż walka z pętlą, na której się na własne życzenie zawisnęło wink
                                  • vilez Re: ;) 24.09.13, 13:58
                                    No to lataj sobie dalej, my popatrzymy, w odpowiedniej chwili coś Ci podpowiemy, może w końcu trafisz na wyjście z tego koła smile
                                    (To wyjście masz podane na tacy, ale ostatecznie- To Twoje życie i Twoje decyzje, każdemu wolno z nich korzystać lub nie smile).
                                    • lampka_witoszowska Re: ;) 24.09.13, 14:12
                                      hehe
                                      uważaj na przyszłość na pętelki wink
                                      zakładają je kłusownicy i co potem? ciężko się wyswobodzić - a nei każdy jest tak silny, by odgryźć sobie łapę, ale wyjść z twarzą

nie martw się, jesli dałas coś z siebie innym dobrego, to może ktoś cię uwolni smile
                    • ichi51e Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 07:23
                      Jak to?! 3 watki na 1000 postow przegapilas kolezanko... big_grinD
            • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 23:08
              Oj nie., Triss zapodała sprawę. Przedmiotową sprawę. Nie widzisz różnicy? Dla mnie naprawdę sprawa była ciekawa. Poza tym, nie raz były tu zapodawane tematy z innych forów, i nie było reakcji- wiec to jest granie dziewicy wink
              Dla mnie to, co one wyprawiają, jest chore. No, ale każdy na swoim poziomie.
              • vre-sna Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 16:34
                Oczywiście, sprawa była do omówienia na zimno. Zgadzam się z tym, ale ja nie jestem rozwódką. Brak dystansu w dyskusji jest objawem osobistych doświadczeń - nabyłam je, trudno więc, żebym nie poparła się nimi broniąc swojej tezy. Nie bronię Lampki - ale takie odhumanizowane spojrzenie jest, dla mnie objawem braku posiadania empatii dla drugiego człowieka.
                • vre-sna Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 16:53
                  Chociaż rozumiem próbę sprowadzenia dyskusji ad rem - tylko pamiętajmy może o tym, że każdy z nas jest inny, chociażby poprzez to, czego doświadczyliśmy.
                  Np. od pewnego czasu te nieliczne wpisy, które udaje mi się wstukać, robię przy pomocy smarta, sorry, ale dla mnie to katorga, zbyt mało miejsca na wypowiedź i nieszczęsne literówki. A ktoś czytając może wyciągnąć wniosek, żem niechlujna w pisaniu.
                • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 20:46
                  Rzeczowo nie oznacza na zimno. W żadnym razie.
                  • vre-sna Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 21:08
                    Nie?
                    Rzeczowo, czyli konkretnie, bez udziwnień oraz ozdobników (bez włączania emocji, bo te wówczas tylko mącą).
                    Jak nic na zimno.
                    Nawet się mawia: chłodna kalkulacja, czasami: chłodna argumentacja.
                    Jakiś element chłodu powyższe zawiera.
                    • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 21:12
                      Rzeczowe może być na zimno i nie na zimno. Można rzeczowo i z fascynacją. Akcent jednak pada na rzeczowo. Z tym, że trzeba rozumieć, o co w ogóle w tym podziale chodzi. Nie będę już tłumaczyć, bo tłumaczyłam.
    • buuenos Re: jak spożywać przetwory na zimę 23.09.13, 23:37
      Zenujaca ta wymiana zdan..nie jestem ani pro-matkowa ani anty-rozwodowa,ale wstyd mi,ze takie jatki przychodzi mi czytac.. Tak ,wiem,powie jedna z druga,nie musisz..Przeraza mnie tylko to,ze to nie forum nastolatek a kobiet ,,niby" doroslych.
      A przetwory na zime spozywa sie chyba zima? nie wiem,nie robiesmile
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:08
        ale miło, że jestes kolejną odwiedzająca tak żenujący wątek, na którym postanowiłaś podzielić się jednak swoją świetlistą osobowością i przemyśleniami smile

cz możemy ci tu jakoś pomóc w twoim poczucieu zażenowania, którym byłas uprzejma się z nami, maluczkimi, podzielić? wink
        • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:15
          Erystyka, Lampko.
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:29
            czary mary, vilez
            wink
            • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 09:07
              Niestety, tylko banalna erystyka, Lampko. Choćbyś nie wiem jak próbowała zaklinać rzeczywistość, ona będzie tym, czym jest. Szkoda w tym tkwić.
              • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:25
                jeśli szkoda w czymś tkwić, to ludzie w miarę silni nie tkwią big_grin
                czego nei moge powiedzieć o tobie smile

jeszcze parę wpisów o tej imponującej długości, jakie tworzysz na mój temat - i przeslę ci elektroniczny autograf wink
                • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:40
                  Ja się bawię obserwowanie Ciebie smile
                  • lampka_witoszowska Re: :D 24.09.13, 13:54
                    tak własnie myślałam, vilez big_grin że się bardzo dobrze bawisz big_grin

co więcej, właśnie o to chodzi w tym wątku - więc witaj w domu smile - co prawda nieco udajesz, że trafiłas, ale nikomu nei powiemy wink
                    • vilez Re: :D 24.09.13, 14:08
                      Obecnie to już nawet bardzo dobrze się bawię, ale muszę Cię na jakiś czas pożegnać z powodów niezależnych ode mnie smile Bywaj!
    • eliszka25 Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 02:31
      przetwory na zime spozywa sie w dlugie zimowe wieczory, na rozgrzewke. wystarczy podzielic sie z mezem i nie ma problemu ze spaniem w jednym lozku. to jak z czosnkiem: smierdzi tylko wtedy, gdy naje sie go jedna osoba w domu, jak zjedza wszyscy, to juz nie smierdzi tongue_out
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:32
        i myślisz, że mężowie ematek spożywają nalewki malinowe razem z żonami? znaczy, ze swoimi żonami?
        to ładnie by było smile
        • eliszka25 Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:35
          moj tam ze mna chetnie wina czy nalewki "dla zdrowotnosci" sie napije. malinowej wprawdzie nie mam, ale wisniowa, z aronii, truskawkowa i sliwkowa pil i nie narzekal. mezowie innych ematek mnie jakos niespecjalnie interesuja.
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:56
            kurczę

fajny jest chłop - taki prawdziwy swój chłop - który się nalewki napije dla zdrowotności w miłym towarzystwie
            smile

obcy mężowie - to tylko obcy mężowie przecież, kogóż by interesowali
            • eliszka25 Re: jak spożywać przetwory na zimę 25.09.13, 02:20
              tez uwazam, ze chlopa mam fajnego. nie tylko nalewki ze mna pije, ale nawet kawe inke nauczyl sie pic, co by wieczorem zonie towarzystwa dotrzymac, bo ja kawy normalnej nie pije. mezowi nie zabraniam, ale on lubi sobie ze mna inke wypic wieczorem. z reszta, gdyby nie byl fajny, to by nie byl moim chlopem
    • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 08:36
      dobrze, misiulki, to ja teraz wydam trochę publicznych pieniędzy, a wy tu się bawcie, rozrabiajcie ile wlezie i uwalniajcie umysły
      wink
      • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 09:19
        Przyjemnej pracy smile W przerwach pomyśl... o sobie smile
        • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:16
          nie mogę, kochanie smile wystarczy, że ty myślisz o mnie, ciągle i ciągle big_grin

masz obsesję? i będziesz już zawsze moją wierną fanatyczną fanką?
          • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:41
            Trochę myślę o Tobie, jako i TY o mnie smile
            • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:58
              raczej nie ma sensu, żebyś puszczała dzisiaj totka wink
    • zeldaf Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 09:59
      lampka_witoszowska napisała:

> skoro juz o tym mowa
      >
      > nie w niedzielę, bo kościół ew. obiad u teściowej, trzeba być czujnym na złośli
      > wości i w miarę przytomnie i celnie coś odpowiedzieć -
      > nie w tygodniu, bo dziecku w lekcjach, albo dziecko na korki, albo do pracy - n
      > o, i jak się koło męża kłaść ziejąc nawet po umyciu zębów?
      > zostaje stara, dobra sobota - czyli standardowo wszyscy piją w sobotę?
      >
      > ps. nie, nie mogłam sobie darować smile

Jak czy kiedy? Z czym sobie konkretnie nie radzisz? Spróbuj jakoś przeformułować swój wywód, żeby był bardziej zrozumiały, bo w takiej formie sieje tylko zamęt. Chyba że trolujesz, to wtedy na zdrowie - nikomu to nie szkodzi, a widzę, że niektórzy się dobrze bawią.
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:30
        następna, która nie wie, o czym piszemy w tym wątku

widzę jednak dobre serce u ciebie, pomimo kompletnego niezrozumienia treści czytanej (bo literki umiesz składać, prawda?) - tu co prawda nie było ani słowa o tym, z czym sobie nie radzę, ale niech pomyślę, przeciez trochę takich rzeczy jest...
        o, nie radzę sobie z wygospodarowaniem kilkunastu minut, żeby wymienić uszczelkę w spłuczce. I co prawda mam sposób na przeciekanie - jak leje, to trzeba solidnie puknąć - ale wymienić uszczelkę by wypadało

a sama widzisz, nei można was na kilka godzin zostawić, a już vilez to wręcz prosi o szczególny dozór i wymyśla kolejne arcymądre tematy, tupiąc nóżką, jak nie podjąć tematu
        • zeldaf Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:42

> następna, która nie wie, o czym piszemy w tym wątku
          >
          > widzę jednak dobre serce u ciebie, pomimo kompletnego niezrozumienia treści czy
          > tanej (bo literki umiesz składać, prawda?) - tu co prawda nie było ani słowa o
          > tym, z czym sobie nie radzę, ale niech pomyślę, przeciez trochę takich rzeczy j
          > est...
          > o, nie radzę sobie z wygospodarowaniem kilkunastu minut, żeby wymienić uszczelk
          > ę w spłuczce. I co prawda mam sposób na przeciekanie - jak leje, to trzeba soli
          > dnie puknąć - ale wymienić uszczelkę by wypadało
          >
          > a sama widzisz, nei można was na kilka godzin zostawić, a już vilez to wręcz pr
          > osi o szczególny dozór i wymyśla kolejne arcymądre tematy, tupiąc nóżką, jak ni
          > e podjąć tematu
          >
          Cóż, skoro jestem następna... Pozwolę sobie ponowić moją prośbę, byś wyrażała się jaśniej podpierając się cytatem pewnej inteligentnej osoby: "skoro jestes tak chętna do nauki, powiem ci jedną rzecz - poziom wypowiedzi inteligentnej osoby jest wysoki wówczas, gdy pisze tak, że każdy rozumie".
          • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:45
            Ten poziom dla Lampki- by respektowała własne postulaty- to za wysokie wymaganie wink
            • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:05
              vilez, za szybko odpisujesz i lecisz w ilośc nie w jakość (choć widzę, że się starasz) - to nie był postulat (www.sjp.pl), jeno podpowiedź dla kogoś, kto jest wielce żądny wiedzy i uczenia się

ja np. widocznie w tej kwestii nei jestem - a dlaczego, odpisałam wyżej smile
            • zeldaf Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:48
              vilez napisała:

> Ten poziom dla Lampki- by respektowała własne postulaty- to za wysokie wymagani
              > e wink

Dajmy jej szansę, może ma jakieś przejściowe problemy. Nawet osoba na granicy normy intelektualnej powinna sobie poradzić z tym zadaniem, więc ktoś powyżej tym bardziej.
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:02
            przykro mi, nadal będę wyrażała się jak ja chce, nei jak ty chcesz - prośba odrzucona wink
            mam wrażenie, że zabawa w nierozumiemcopiszesz mało mnie stresuje - ale przecież nei o to chodzi

ps. patrz, ile podan otrzymuję - dla jednych poziom za wysoki, dl ainnych za niski... myślę, że rozmówcę trzeba brać takim, jakim jest, bez poprawiania go dla własnej przyjemności samego poprawiania czy na siłę dostosowywać go do swojego poziomu

ale! - nie dotyczy to ortografii, miłe panie, za wczesna radość wink
            • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:07
              No toż my Cię bierzemy tają, jaką jesteś ( wszak jaka jesteś, każdy widzi, hehe). Próbujemy Ci pomóc w Twoim stanie, nie upadaj na duchu, może coś z tego będzie smile
              • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:17
                ekstra! będziesz się doktoryzować w moim temacie?
                jako alfika nawypisywałam drugie tyle, co jako lampka, więc dużo czytania przed tobą i koleżankami big_grin

nie sądziłam, że masz takiego fioła na moim punkcie smile
            • zeldaf Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:44
              Jak wolisz, chciałam tylko pomóc. Przykro patrzeć na te Twoje zmagania ze sobą, z wyimaginowanym wrogiem, z językiem polskim. Czasem ktoś tu zajrzy, wystuka coś od niechcenia, bo i o czym tu pisać, jak nie wiadomo, o co Ci chodzi. A Ty z pełnym zaangażowaniem, niewykluczone, że z wypiekami na twarzy i obłąkańczym uśmiechem strzelasz babola za babolem. Domyślam się, iż teraz Ci się wydaje, że jesteś świetna (działanie adrenaliny), lecz kiedy emocje opadną, może być wstyd. Nie martw się, większość piszących miewa takie zaćmienia. Najważniejsze to przyznać się do błędu i wyciągnąć wnioski. Odwagi i dystansu Ci życzę, a może coś z tego wyniesiesz dla siebie. Powodzenia.
              • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:55
                nie sądzę, byś chciała pomóc smile co najwyżej wesprzeć kolesię vilez smile

ale to już nie mnie tłumacz, nie oczekuję tego smile

również życze powodzenia - szczególnie w dokładnym wyobrażaniu sobie moich wypieków i obłąkańczego uśmiechu big_grin wierzę, że to może poprawić tak pomocnej istocie jak ty poczucie własnej wartości. A więc i humor. A o uśmiechniętych ludzi i dobry świat przecież idzie w tym życiu, co nie? wink
                • zeldaf Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 15:04

> nie sądzę, byś chciała pomóc smile co najwyżej wesprzeć kolesię vilez smile

Vilez nie jest moją kolesią, nie znam jej, nie bardziej niż Ciebie.
                  >
                  > ale to już nie mnie tłumacz, nie oczekuję tego smile

Jak sobie życzysz.
                  >
                  > również życze powodzenia - szczególnie w dokładnym wyobrażaniu sobie moich wypi
                  > eków i obłąkańczego uśmiechu big_grin wierzę, że to może poprawić tak pomocnej istoci
                  > e jak ty poczucie własnej wartości. A więc i humor. A o uśmiechniętych ludzi i
                  > dobry świat przecież idzie w tym życiu, co nie? wink

Mylisz się, to smutny widok, taka wymuszona wesołość. Naprawdę życzę Ci jak najlepiej.
                  • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 20:24
                    to fajnie smile a kompletnie tych dobrych życzeń dotąd nie dało się z twoich postów wyczytać, no patrz wink
                    ale fakt, nie udawaj wesołości. Udawana wesołość jest smutna. Podobnie jak wesołość przesiąknięta żółcią. I wesołość z poczucia bycia lepszą, choćby z wyobrażania sobie, że jest się lepszą... szkoda, że tak dużo smutnych wesołości.
                    dobrze, że człowiek wybiera smile
    • morgen_stern Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:29
      Sposób na najnudniejszy i najbardziej bełkotliwy wątek na forum - dyskusja lampy z nabakier. Odpuściłam już na początku, przeczytałam koniec, tyle wystarczy big_grin
      • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:34
        następna niezainteresowana, która ryje w archiwum big_grin

i to smarkata morgen smile
        • morgen_stern Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:40
          W jakim archiwum? Ten wątek jest na pierwszej stronie.
          • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:48
            Hehehehe big_grin
            ( A muszę pracować, ale szkoda, no ale muszę big_grin)

Weśśśśś podejmij temat, Morgen, bo nam się tu Lampka zalata za własnym ogonem, ja muszę rabotać. Ona tak praaagnie.
            • morgen_stern Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:49
              Daj spokój, przecież ona ma poprzestawiane klepki i bredzi jak potłuczona, mnie to nie bawi i jest zwyczajnie nudne.
              • vilez Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:52
                Ale domaga się pomocy. No już nie bądź taka wink))
                • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 14:08
                  dziękuję, adwokacie big_grin ale raczej sama wyrażam, czego się domagam, nie rozpędzaj się tak big_grin

ps. "lizusy są wierne. gotowe zlizywać twoją krew z łap twego oprawcy" - vilez, jak nei wiesz, kto to powiedział, zapytaj ichi big_grin
          • lampka_witoszowska Re: jak spożywać przetwory na zimę 24.09.13, 13:49
            bardzo, bardzo dawno nei rozmawiałam z nabakier smile

a jeśli dziewczyna, któr akiedyś miała nick "nabakier" teraz ma inny - to jesteś niedokładna smile

ps. nie, nie będę przeszukiwać forum, żeby znaleźc dawną nabakier w jakimś nowym tworze forumowym smile możesz mnei tą jakże cenną wiedzą przewyższać wink
    • lampka_witoszowska Re: Nanga 24.09.13, 13:37
      uwielbiam słowo: dworować

dawno go nie słyszałam od kogoś smile

przypomniało mi moją pierwszą miłośc, używał go bardzo często. Fajne wspomnienia mi przywiałaś z tym słowem wink dzięki smile
      • vilez Re: Nanga 24.09.13, 13:43
        No właśnie sobie dworujemy z Ciebie smile
        • lampka_witoszowska Re: Nanga 24.09.13, 14:10
          o, cześć, vilez! dawno was nei było na moim drętwym, nudnym, pniżej wszelkich poziomów wątku big_grin
          co u was słychac? dalej chcecie się tak uczyć i uczyć? big_grin
          rzeczywiście, bardzo sobie ze mnie dworujecie - szczególnie wy, vilez smile Odczuwam to całą sobą i tonę big_grin
      • nangaparbat3 Re: Nanga 24.09.13, 21:21
        Miło mi, tez znalam kogoś, kto uzywał tego słowa, i tez byl to mężczyzna - ale chyba nie moj wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka