Dodaj do ulubionych

Kuchnia indyjska

24.09.13, 13:35
Lubicie?
My z mezem przepadamy i co jakis czas wychodzimy do naszej ulubionej knajpki. A raczej wychodzilismy, bo teraz niemowle na stanie i juz dawno nie bylo wieczornego wypadu.
Postanowilam zrobic cos w domu. Zapoatrzylam sie w przyprawy do curry i zamierzam na weekend popelnic, napiszecie jak robicie? Jesli robicie?
I jeszcze jedno pytanie, czy znacie papryczki zwane Birds Eye? Dopiero do mnie Ida wink wiec ciekawa jestem czy faktycznie takie ostre jak opisuja.
Co gotujecie w domu z tej kuchni? Przepisy przepisy...
smile
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • gonabe Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 13:42
      Ja dziś gotuję smile

Przepisy sprawdzone i pyszne
      Ten
      tutaj zamiast baraniny daję jagnięcinę

Ja uwielbiam do tego chlebek naan, jogurt, pomidory i cebulka jako dodatek i pychotaaa
    • morgen_stern Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 13:44
      Jest taka indyjska knajpa w Warszawie, nie chcę reklamować smile rzadko tam bywam, bo drogo, ale zawsze przeżywam kulinarną rozkosz. Bardzo lubię.
      • a.nancy Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 14:11
        ano jest smile
        ja kupuję najczęściej gotowe mieszanki, ostatnio
        https://indobazaar.com/images/mdh_fish_curry_masala.jpg
        - wczoraj zrobiłam z dynią* zamiast ryby, i wyszło gites smile

*bo akurat miałam dynię i ochotę na masalę, o!
      • pruszynkaaa Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 14:16
        Czy restauracja nazywa się Ga***h?
        Jeśli tak - to mogę powiedzieć, że mają tam rzeczywiście jedzenie zbliżone do tego z Indii - trochę mniej wyraziste w smaku niż oryginalnie, ale myślę, że to wynika głównie z tego, że te naprawdę indyjskie, byłoby mało zjadliwe dla przeciętnego europejczykasmile Placki za to są w 100% takie jak w Indiach - ja je mogę jeść same, bez niczego.

A jak nie - to dawaj nazwę - z przyjemnością przetestuję!
        • alpha.sierra Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 18:03
          Może być jeszcze Ma***la smile.
    • olena.s Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 13:51
      Wszelkie curry na bazie tartego imbiru, tłuczonego czosnku, liści, pomidorów, jogurtu. Wege albo z mięsem.
      • astomi25 Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 13:55
        Poniewaz dopiero raczkuje to zamowilam gotowe mieszanki garam maala i tandoori masala.
        Nie wykluczam ze pozniej bede sama zestawiac z przypraw.
        Ja zrobie najpierw z kurczakiem, na mojej wiosze nie mam szans na szlachetniejsze mieso smile
        Dzieki
        • chipsi Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 14:02
          Z przypraw polecam kmin rzymski, dodaje go nawet gdy już jest w mieszance. Oczywiście nie każdemu musi smakować smile
          • jematkajakichmalo Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 16:45
            O tak! Tez sypie go gdzie sie da big_grin Nie kazdy go jednak lubi (co zauwazylam Polacy jedza go niechetnie, za to Niemcy uwielbiaja)
        • olena.s Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 14:29
          SUche przyprawy ja też kupuję (lepsi sami prażą nasiona), ale pastę czosnkowo-imbirową robię w domu, boe trafiłam na żadną nawet w miarę dobrą.
          • totorotot Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:00
            Poproszę o namiar gdzie kupić te mieszanki. Z góry dzięki.
          • totorotot Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:14

• totorotot Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:14

• olena.s Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:46
            O rany, no chyba w wielu sklepach są, zwłaszcza takich z działem etno, albo w delikatesach. Opcjonalnie kup oddzielnie przyprawy i mieszaj sama - kumin, kurkuma, kolendra, kardamon, mustard seed, cynamon, ziele angielskie, chili, anyżek.
    • chipsi Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 13:53
      Poszukaj przepisu na kurczaka tika masala lub butter chicken. Proste, szybkie, niedrogie. Tylko trzeba się zaopatrzyć w odpowiednie przyprawy (np. garam masala). Ostatnio jadłam kurczaka w sosie korma - ciekawe połączenie curry z kokosem i migdałami, mmmm....
      No i mam ślinotok tongue_out
    • imogen0 Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 14:41
      Uwielbiam,często robię,poszukuję przepisów no i przypraw, bo to bogactwo przypraw sprawia,że to wszystko tak nieziemsko smakuje...Mój podręcznik to ,,Indie" Keith'a Floyd'a.
      Pozdrawiam smaczniesmile
    • syswia Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 15:54
      tak gotuje dosc czesto, bo w tej kuchni zakochalam sie w tym samym czasie, co w swoim mezu
      jego matka swietnie gotuje i jest dobra nauczycielka... smile
      gotuje glownie po pendzabsku, chos mam tez kilka ulubionych potraw z innych regionow

podstawa curry jest tarka, czyli duszona cebula z przyprawami: garam masala, kurkuma, czoskiem, swiezym imbirem i ostra papryczka
      zakwasza sie to odrobina pomidorow (ja uzywam przecieru typu passata)
      w to wrzucam mieso (wbre pozorom najlepsze mieso to mieso z koscia, a kurze, to ciemna czesc -udka -takie curry ma najwiecej smaku (piers jest zbyt sucha)

inna klasyka jest dahl, czyli soczewica - kilka garsci roznych soczewic ugotowac do miekkosci (np pod cisnieniem do pierwszego bzykniecia) i do tego wrzucic pare lyzek tarki (ale bez garam masala)

ryz tylko basmati albo roti z maki z pelnego przemialu alno naan na drozdzach
    • ciastko_z_kota Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 16:18
      Lubię, ale z azjatyckich kuchni wolę tajską, bo wolę jej 'świeższy' smak. Kuchnia indyjska na co dzień jest dla mnie zbyt ..hmm.. zawiesista.
    • mayaalex Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 16:22
      Uwielbiam smile
      Nie mam przepisow bo nie gotuje ale bardzo dziekuje za watek - juz wiem, na co mam ochote na kolacje smile
    • gazeta_mi_placi Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 16:48
      Jaka dobra restauracja hinduska w Krakowie? Doradźcie, albo inna ostra.
    • podkocem Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 18:07
      Dziś zrobiłam smile jesteśmy swiezo po obiedzie.

Piersi kurczaka kroisz w kosteczkę, obtaczasz w przyprawach i wkładasz do lodówki. Po godzinie smażysz z tłuszczem lub bez (ja smażę bez). Dodajesz zeszkloną drobno posiekaną cebulkę i tarte (białe) migdały. Możesz dodać roztopione masło (ja nie daję, ale z maslem pychotka), na koniec wyłączasz ogien i dodajesz jogurt naturalny, doprawiasz cytryna i ewentualnie curry (jeśli lubisz mocniejsze) i odstawiasz. Po chwili dłuższej lub krótszej podgrzewasz, ale tak by nie zagotować. Podajesz z chlebkiem naan i mango chutney oraz sosem jogurtowo -ogórkowym i papadom.
      • podkocem Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 18:10
        uuups, pod dodaniu migdałów jeszzce dodajesz mleko kokosowe!
      • astomi25 Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 18:20
        A mozna zamiast z chlebem, z ryzem basmati?
        • podkocem Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 20:07
          mozna i z jednym i z drugim smile
    • vilez Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 18:16
      Pieprzę taką kuchnię, po której gwałcą na morgi.
    • tyggrysio Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 18:26
      Lubie, ale nie w oryginalnie ostrej wersji tylko troche lagodniejszej - dania w wersji oryginalnej koncza sie u mnie mroczkami przed oczami big_grin
      Przepisy biore stad: Tanu - tried & tasted
      • konwalka Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 19:11
        nie znosze jak diabel wody swieconej
        sam zapach ich niedzielnych obiadow mnie rozwala

natomiast kocham kupowac wszelkie przyprawy w ichnich sklepach- sa tansze niz gdzie indziej i o niebo bardziej aromatyczne (mowie o pieprzach, kolendrze, paprykach itd)
    • fomica Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:12
      Nie cierpię tej kuchni, jest jednocześnie ostra jak diabli i bez smaku, bo te papryczki czy co oni tam pchaja zabijaja każdy inny smak, ani to słone, ani to słodkie takie nie wiadomo jakie. A do tego prawdziwe indyjskie dania powinny byc wegetariańskie, więc już zupełnie nie dla mnie. Jedyne co mi tam smakowało to herbata masala, z mlekiem, ale bez cukru.
      • astomi25 Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:24
        Fomica, ale przeciez jest sporo dan nieostrych.
        smile
        Albo samemu gotujac, mozna po prostu nie dawac ostrych przypraw.
      • bi_scotti Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:31
        fomica napisał:

> A do tego prawdziwe indyjskie dania powinny byc
        > wegetariańskie, więc już zupełnie nie dla mnie.

Eeee ... to chyba tylko z Gujaratu, ewentualnie z Tamil Nadu (moze Syswia sie wypowie), w innych rejonach mieso i ryby sie jada - kuchnia z Goa to w ogole ma sporo wplywow portugalskich i ich seafood jest super yummy! Rejonow (cuisines) hinduskich to jest dobrze ponad 30 jak nie wiecej wiec raczej trudno jest wybrac te jedna "prawdziwa" wink
        W Warszawie trafilam kilka lat temu (2009?) na otwarcie hinduskiej restauracji na Nowym Swiecie (Buddah) - bardzo fajne miejsce, pomijajac jedzenie, pamietam urocza lazienke smile
      • donkaczka Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 23:32
        nie zartuj,kuchnia indyjska jest tak roznorodna w smaku, pikantna tez bywa roznie, ja curry uwielbiam i robie rozniste
        astomi,moge ci dwie ksiaki polecic:
        www.amazon.de/Currys-Rezepte-mich-meine-Freunde/dp/3884729381/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1380058260&sr=1-7&keywords=curry
        www.amazon.de/Love-Curry-Anjum-Anand-2010/dp/B00BW8YQ8Q/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1380058290&sr=1-2&keywords=i+love+curry
        obie genialne
        a przyprawy to w kazdym indyjskim sklepie kupisz, na co drugim rogu u siebie pewnieznajdziesz, a jak nie, to ebay - zatrzesienie

uwielbiam paneer ze szpinakiem smile
    • myelegans Re: Kuchnia indyjska 24.09.13, 22:57
      Lubie bardzo, ale nie gotuje, bo to bylyby popluczyny hinduskiej kuchni w moim wydaniu. Wykorzystuje moja przyjaciolke, ktora gotuje bardzo dobrze, i sama przyprawy kreci na swiezo.
      W hinduskich domach jest stanowisko, sluzaca od przypraw, ktora robi tylko to, czyli miesza, przypala i tlucze przyprawy.

No i mam taka knajpe niedaleko, gdzie jest jedzenie a pld Indii i Sri Lanki, wiec czesto korzystamy, bo jest zrobione na swiezo, i pyszne. np. rothi, kotu pitu, i inne hoppers, roznego rodzaju biryani i dosy. I maja duzy wybor potraw weganskich. No i ja lubie na ostro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka