Dodaj do ulubionych

Pomysł na parówki

25.09.13, 09:18
Na g*wniane parówki, dodam. Wysłałam chłopa po zakupy, na liście były parówki. Facet z tych czytających etykiety, więc się nie spodziewałam, że w dobrej wierze kupi w mięsnym parówki dla dzieci - caaałe 67% mięsa. Staram się nie myśleć co jest w pozostałych 33%...

Wywalić? Wepchnąć wszystkie 6 sztuk w męża? Ugotować coś, ale co?

Nie, nie mam dziś większych problemów, poza pytaniem, czy czekoladowa muffinka z nadzieniem malinowym jest czekoladowa czy malinowa tongue_out.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:21
      Jak jednorazowo zjedzą parówki nie zesrają się od tego.
      • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:23
        Wiesz, to delikatne żołądki są, przynajmniej ten mężowy tongue_out. Parówki są tak okrutne, że raczej rozważam jakąś fasolkę po bretońsku w wersji kolonijnej czy coś wink.
        • ziarenko-piasku Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:30
          Ugotuj makaron, np muszelik, parówki pokrój w talarki, podduś lekko na cebulce z odrobiną oleju. Następnie wszystko wpakuj do jednego gara, znaczy makaron i te parówencje, dolej wody, dopraw do smaku, wedle uznania(sól, pieprz, zioła, czosnek) i dodaj koncentrat pomidorowy.
          Można troszkę zabielić śmietaną, ew aby sos był gęstszy odrobina mąki.
          Jednogarnkowe danie, które lubię i robię czasami...noooo...parówki jak parówki, nie są niczym super extra, ale może jednorazowo nie zabiją tongue_out

Smacznego smile
          • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:40
            Dziękować! big_grin O coś takiego mi chodziło, da się nawet zrobić coś smacznego.
    • feel_good_inc 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 09:28
      Mięso? W parówkach??? Być nie może...
      • ziarenko-piasku Re: 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 09:31
        Wyobraź sobie, ze bywaja takie, co w swym składzie mają nawet 90% z groszami, al to dla wtajemniczonych, więc ciiiiii tongue_out
        • julka-4 Re: 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 09:39
          O no własnie mam takie w lodówce całe 93%wink
          • alpha.sierra Re: 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 09:41
            No ja właśnie też te kupuję smile. Niech nawet mają 83, ale nie 67!
            • wuika Re: 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 10:06
              67 to i tak niezły wynik, jak na polskie parówki tongue_out Czytając etykiety czasem się trafia na np. 40% mięsa, z czego połowa to jeszcze MOM suspicious
              • alpha.sierra Re: 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 10:23
                A to takich jeszcze nie spotkałam smile. Kiedyś byłam w nagłej potrzebie, pobiegłam do mięsnego, poprosiłam o jakieś dobre parówki dla dziecka, pani mi dała parówki "Misiaczki", specjalnie dla dzieci. A potem niestety zapytałam o skład... 67% mięsa. 40% pewnie miały te gorsze smile.

Także ten teges, jak zobaczyłam w torbie owe "Misiaczki", to zadowolona nie byłam.
                • wuika Re: 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 10:32
                  No właśnie. Dla dziecka, czyli o dziwnej nazwie i / lub w opakowaniu z misiaczkiem, świneczką, czy inszym ustrojstwem. I wierz mi, 67 to dużo. Ale co się dziwić, jak większość chce tanio, a parówki za 10 zł to już drogie są. To markety ściągają potem takie barachło, co mięso widziało przez szybę i sprzedaje w promocjach za 7zł np suspicious
                  A, co do cen - też się można nabrać. Berlinki same w sobie są z tym mięsem całkiem nieźle, 70? 80% Ale już np. pakowane pojedynczo, z jakimś dodatkiem smakowym, który podraża je o kilkadziesiąt procent - mięsa mają już w okolicach 50% (dawno temu to sprawdzałam, potem mi przeszło, kupujemy tylko te 93/97%). Kosztują niemało, a w środku jakieś śmieci.
          • ziarenko-piasku Re: 67% mięsa w parówkach? 25.09.13, 09:42
            julka-4 napisała:

> O no własnie mam takie w lodówce całe 93%wink

No...dokładnie, ale bywaja tez 97%, tylko nikomu ani mru, mru smile

tongue_outtongue_outtongue_out
    • kosheen4 Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:37
      wyłożyć bezdomnym kotom
      żal ci sześciu niedobrych parówek na tyle, że kombinujesz z jakimiś fasolkami po bretońsku?
      nie bądź kutwą i podziel się z kotem - albo ze śmietnikiem - i bądź mądrzejsza na przyszłość.
      • nisar Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:42
        Koty nie głupie, takich parówek nie ruszą smile
        • kietka Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:44
          tiaaaaa...97% MOM...
          • ziarenko-piasku Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:56
            Żartujesz, albo masz problemy z czytaniem etykiet.
            Choc faktycznie, może nie trafiłaś, bo to nie w każdym sklepie takie można dostać tongue_out
        • gazeta_mi_placi Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:47
          Skoro koty nie ruszą wtedy trudno - dać głodnym dzieciom.
      • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:48
        To jest myśl! Tylko nowe osiedle, kotów się jeszcze nie dorobiliśmy. A siedzę uziemiona w domu z chorą trzylatką w domu (stąd zakładanie głupich wątków o parówkach) i na inne osiedle nie podrzucę.

Cały czas się uczę na błędach tongue_out. Rozważam dodawanie zdjęć do listy zakupów, jeśli wysyłam na nie męża big_grin.
    • mindtriper Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 09:47
      Nie cierpię parówek, szczególnie takiego posmaku w tych ciepłych, ale raz w życiu zjadłam ich tonę. Prawdopodobnie dlatego, że właśnie wróciłam ze stoku naciarciarskiego wink, ale były pyszne.
      Otóż każda parówka została nacięta wzdłuż, do nacięcia włożono słupek sera i to uległo zapieczeniu. Potem na to keczup i mnóstwo szczypiorku.
      Nie powtórzyłam tego nigdy w domu, ale tamte parówki są moimi magdalenkami smile
    • tomelanka Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 10:18
      Skoro maja 67% i jest ich sześć to wywal dwie wink
    • aagnes Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 10:20
      No to moze w sosie pomidorowym z kluskami kladzionymi. i bez przesady ze od tych szesciu marnych parowek cos wam sie stanie, jak bierze cie obrzydzenie to wywal dla zwierzat (mysle, ze tez nie padna od tego).
      • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 10:26
        Nie no, aż tak mnie nie bierze, gorsze rzeczy człowiek jadł, nie wiedział i przeżył (przynajmniej ja, mam akurat strusi żołądek).

Ale jak się porówna smak tych 67% z tymi 93 lub 97%, to te 67 trzeba z czymś zrobić, same z wody się nie obronią smile.
    • gaga-sie Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:03
      Z tego co pamiętam, najwięcej mięsa mają szynkowe z Sokołowa, Piratki z Lidla ( wieprzowe) i Sokoliki (drobiowe). Większość, w tym Bobaski, zawierają MOM. Parówki można zapiec w cieście francuskim
      • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:23
        Najwięcej ma Wasąg, ale jest trudno dostępny, więc zazwyczaj kupuję te z Sokołowa lub lidlowe.
        • wuika Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:56
          Tarczyński ma parówy z 97% szynki.
          • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 12:05
            A widzisz, muszę poszukać. Wasąg ma 79% mięsa i 18% tłuszczu (jednak).
    • morgen_stern Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:15
      Ja kiedyś robiłam parówki podsmażane na styl meksykański (ponoć tongue_out), na cebulce i z czerwoną fasolą. Chyba jeszcze tam były ogórki kiszone, ale nie dam sobie głowy uciąć. Rewelacyjne to było.
      • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:21
        Ha, mój faworyt, bo wszystkie składniki mam w domu (to dość ważne, bo na 3 dni jestem uziemiona).
        • lilly_about Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:25
          Ja robię coś podobnego jak morgen, ale dodatkowo daje dużo papryki.
          • morgen_stern Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:27
            Konserwowe, to były konserwowe ogórki wink a ta fasola to była nie w zalewie, tylko od razu w jakimś sosie, chyba Bonduelle, dlatego nie trzeba było robić dodatkowo sosu.
            • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:39
              Z dostępnych produktów zrobię coś takiego:

G*wniane parówki, fasolka, pomidory, papryka, cebula, czosnek, dużo chili (bo mam zwykłą fasolkę) i coś tam jeszcze z meksykańskich przypraw się znajdzie (jakiś czas temu zostałam zaopatrzona w meksykańskie różności przez kolegę zza oceanu - kolega meksykańskiego pochodzenia, jakie on zrobił fajitas!!!!). Jeszcze trochę czosnku i myślę, że to już skutecznie i na amen zabije smak tych parówek.
              • morgen_stern Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:51
                Znalazłam tę fasolę z Bonduelle:
                www.bonduelle.com.pl/produkty/warzywa_apertyzowane/warzywa_na_cieplo/warzywa_mono/art46,czerwona-fasola-w-sosie-pomidorowym-cayenne.html
                popatrzyłam na skład, w zasadzie wystarczy dodać do fasoli przecier i pieprz cayenne, wyjdzie na to samo wink
    • heca7 Re: Wasąg- ktoś wie gdzie w Warszawie można kupić? 25.09.13, 11:32
      Teraz kupuję Sokołowa, mają 93% . Ale nie ukrywam, że chętnie kupiłabym jeszcze lepsze smile
    • loola_kr Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:33
      ja nie lubię parówek w żadnej potrawie, dzieci tez tylko solo.
      Albo tak:
      https://www.kuchniawioli.pl/daniaglowne/przysmakdzieciecy/small/DSC_2081.jpghttps://www.kuchniawioli.pl/daniaglowne/przysmakdzieciecy/small/DSC_2085.jpg
      • alpha.sierra Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:41
        Tak zrobię z tymi lepszymi, dziecko będzie wniebowzięte big_grin.
        • loola_kr Re: Pomysł na parówki 25.09.13, 11:48
          big_grin moje tez były zachwycone.
          po 3 makarony wystarczą, ja dawałam 5 i to było stanowczo za dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka