Dodaj do ulubionych

Ceramika, czy indukcja

25.09.13, 12:01
Która z ematek gotowała i na tym i na tym (a najlepiej: miała i to i to) i umie mi powiedzieć, która opcja lepsza? Indukcja jest droższa w zakupie, a w utrzymaniu?
Obecnie mam płytę ceramiczną, w nowym mieszkaniu jest gaz, ale chyba chcę go zlikwidować, jeśli chodzi o gotowanie, więc stoję przed wyborem: która płyta?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:07
      Miałam ceramikę, teraz od ponad pół roku mam indukcję. Różnica kolosalna.
      Szybciej się gotuje, łatwiej się czyści (ja uzywam płynu do szyb i ściereczki, nic nie trzeba skrobać).
      Nie jest jakoś masakrycznie droga, w użytkowaniu zaryzykuję, ze nawet tańsza (u mnie rachunki za prąd zmalały o ponad 40zł na m-c a mieszkanie większe).
      Nie wszystkie garnki pasują, ale też da się kupić porządne a niezbyt drogie.
      • zapomnianehaslo Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:16
        mam indykcję, jest fajna, minus że nie wszystkie garnki pasują no i mleko gotowane w zwykłym emaliowym garnku zawsze się przypali tongue_out
        • alpha.sierra Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:20
          Nie, jeśli najpierw zagotujesz na dnie odrobinę wody. Pojęcia nie mam o co chodzi, ale to działa. Inaczej zawsze w emalii mleko się przypala, niezależnie od źródła grzania.
          • tonik777 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:29
            Najpierw gotuję na dnie odrobinę wody i co dalej? Do tej wody (gotującej się) wlewam mleko? Czy wylewam wodę i do gorącego, ale pustego garnka wlewam mleko?
            • alpha.sierra Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:46
              Czekasz aż wody będzie tylko cieniutka warstwa i lejesz mleko. Trzeba trochę potrenować, ale da się.
      • karolina1777 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:25
        Mogłabym podpisać się obiema rękoma. Miałam ceramiczną 7 lat, indukcję od 5. Czyści się świetnie, pola szybko stygną, więc trudniej się poparzyć. Gdybym miała znowu kupować kuchnię to kupiłabym indukcyjną.
      • jematkajakichmalo Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:50
        Zgadzam sie calkowicie. Dodam jeszcze, ze przy malych dzieciach bezpieczniejsza, plyta (w przypadku krotkiego gotowania) jest od razu zimna, a po dlugim gotowanou prawie od razu wink
        Nasza ceramiczna byla jakas mega stara i jak cos np. wykipialo to dalej sie "gotowalo" a indukcjyna automatycznie sie wylacza.
    • alpha.sierra Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:18
      Indukcja. Tylko wybierz taką, która ma oddzielne sterowanie do każdego palnika, inaczej idzie się pociąć tępą żyletką jak gotujesz na więcej niż jednym palniku.

Potwierdzam, mega łatwo się czyści, szybko podgrzewa (jak trzeba).

Nie musisz mieć jakichś specjalnych garnków, świetne są zwykłe emaliowane.
      • zapomnianehaslo Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:23
        > Nie musisz mieć jakichś specjalnych garnków, świetne są zwykłe emaliowane.

indukcja nie działa za to np przy "zwykłych" teflonowych patelniach/garnkach.
        podstawa- musi być metal na spodzie garnka, żeby chciało grzać. a więc najprostsze emaliowane, lub takie z metalową powłoką od spodu. zresztą na opakowaniach garnków jest już zamieszczane oznaczenie które do indukcji pasują.

• wuika Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:26
          Garnków nowych kupować nie będę. Kilka emaliowanych starych, ale mogę je komuś przekazać. Reszta to tefale (teflon) i ze stali nierdzewnej takie nieco grubsze suspicious Opakowań dawno nie mam. Albo znajdę kogoś z indukcją i pojadę na testy smile
          • una_mujer Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:50
            Obejrzyj sobie pod spodem garnka, czy jest znaczek takiej spiralki. Jeśli nie ma, to duża szansa, że nie będą działać.
            Jeśli nie chcesz kupować nowych garnków, to prawdopodobnie jesteś skazana na ceramiczną. Ale ja też miałam taką i taką, i juz do ceramicznej bym nie wróciła...
            • opium74 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:33
              tylko indukcja! Miałam najpierw ceramiczną, teraz indukcję i tak jak poprzedniczki bym juz jej nie zamieniła.
              Co do garnków to te co masz sprawdź magnesem. Jeśli magnes trzyma sie dna to beda działać.
              Dobra i niedroga seria do indukcji to IKEA 365+ czy jaos tak smile
          • x.i Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:56
            Sprawdź sobie garnki magnesem, jeśli to czyste aluminium to nie będzie przyciągania i do indukcji się nie nadają, a jak jest żelazo to magnes złapie i indukcja będzie ok.
            • ada16 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:58
              czy garnki wyglądające jak stalowe mogą być z czystego aluminium?
              • x.i Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:08
                po garnkach to chyba widać, chociaż są aluminiowe emaliowane.
                na pewno tefale są przeważnie aluminiowe i żeby indukcja je chciała to muszą mieć wtopioną taką stalową płytkę od spodu
                • ada16 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:10
                  No wasnie nie widać , mam garnki które wyglądają jak stalowe ,a na indukcji nie działają . a tanie nie byłysad
                • x.i Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:10
                  x.i napisała:

> po garnkach to chyba widać, chociaż są aluminiowe emaliowane.
                  > na pewno tefale są przeważnie aluminiowe i żeby indukcja je chciała to muszą mi
                  > eć wtopioną taką stalową płytkę od spodu

chodziło mi o patelnie telfonowe, a nie tylko tefale
              • melancho_lia Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:08
                Ja testowałam garnki na płycie- stawialam, włączałam jak działało to garnek zostawał. Niestety wszystkie patelnie musiałam wymienić.
        • baltycki Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 15:20
          zapomnianehaslo napisała:

> podstawa- musi być metal na spodzie garnka,

Serio?
    • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:48
      Mam indukcje i gaz. Zdecydowanie wolę gaz. Indukcji używam tylko wtedy, jak chcę coś bardzo szybko zagotować albo przed świętami/większymi imprezami gdy potrzebuję więcej niż 4 palników.
      • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 12:51
        Aha, ceramiki w ogóle nie brałabym na Twoim miejscu pod uwagę. Może i tańsze w zakupie, ale zdecydowanie droższe w użyciu.
        • ada16 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:00
          mam ceramiczną i 1 palnikową indukcję .
          i mam nadzieję , ze ceramiczną wymienię niuedługo na iundukcję .
          indukcyjna gotuje szybciej niż ceramiczna ,gazu za nic bym nie wróciła ( osad).
          • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:08
            Jaki osad?
            • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:11
              No, ze spalin gazu.
              Stoję przed problemem, jaka kuchnię w mieszkaniu syna- kuchnia maleńka, forsy syn ma mało- wychodzi na to, że indukcyjna, ale gaz kusi (cena w użytkowaniu) :\
              • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:14
                Nie mam żadnego osadu, a nawet jak się coś przydymi, to zwykłe mycie garnka rozwiązuje problem. smile
                • ada16 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:18
                  osad na okapie, meblach itp. nie na garnku.
                  • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:40
                    Pierwsze słyszę smile
                    • adellante12 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:17
                      To posprzataj kuchnię... nie tylko usłyszysz ale i zobaczysz i poczujesz...
                      I nie opowiadaj ze nie ma, bo chemia i fizyka jednak nadal pozostają nieczułe na widzimisię i forumowe opinie Jematki.
                      • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:21
                        Niedawno sprzątałam kuchnię matki (sprzedaż mieszkania z wywózką mebli) , koszmar- na meblach od góry coś, co się zmywało tylko wrzątkiem. Dosłownie, żadna chemia nie działała (taka, która nie wypala od razu dziur do sąsiada). Koszmar.
                        • adellante12 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:25
                          No własnie moja droga o tym mówimy - jest to osad pomieszanych spalin, unoszących cząstki tłuszczów, kurzu itp.. Gdy masz w domu indukcje wystarczy zetrzeć kurze.
                          Zapomnisz o całym tym tłustym syfie wszędzie raz na zawsze.
                          • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:31
                            No ja wiem, ja nie jestem zwolenniczka gazu, czasem tylko ekonomia... - syn ma ambicje utrzymywać swoją chałupę sam ...wink
                          • gazdzinazdaleka Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:41
                            Spaliny i owszem, przy gazie są, ale kurz i cząstki tłuszczów będą się unosić, czy gotujesz na gazie, czy na indukcji. Sprzątać i tak trzeba.
                            • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 15:05
                              To fakt.
                          • yenna_m Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 16:45
                            osad - upierdliwość
                            ale uzależnianie się od jednego medium (prąd) to nic fajnego...
                            • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 17:03
                              yenna_m napisała:

ale uzależnianie się od jednego medium (prąd) to nic fajnego...

Dokładnie. U mnie w razie braku prądu mam gaz. Dodatkowo kuchnię na drzewo i węgiel, i piec chlebowy w budynku gospodarczym, jakby i gazu nie było tongue_out. No ale to akurat wiem, że dziwactwo i fanaberia tongue_out.
                      • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 16:54
                        adellante12 napisał:

To posprzataj kuchnię... nie tylko usłyszysz ale i zobaczysz i poczujesz...

No właśnie sprzątam na bieżąco i może dlatego żadnych osadów nie mam tongue_out
            • tanebo Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:12
              Na mózgu. Ja tylko gaz. A raczej szamot. Kuchenkę mam wyłożoną szamotem więc gaz służy raczej tylko do podgrzania szamotu który grzeje potrawę. Indukcja tak nie potrafi. Można by użyć grzałki elektrycznej ale wychodzą krocie.
    • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:01
      A które wychodzą taniej- znaczy mniej żrą prądu?
      • ada16 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:05
        najtańszy w eksploataci jest gaz, potem indukcja , zwykła ceraminka najdroższa.
      • melancho_lia Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:05
        Moja indukcyjna mniej żre niż ceramiczna, którą miałam (pisałam o spadku rachunków).
        • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:09
          Dzięki (Ada i Melancholia).
    • mid.week Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:12
      Ja może nie w temacie, ale jestem na podobnym etapie. Aktualnie mam gaz i jak do tej pory nie brałam pod uwagę rezygnacji. Chętnie się dowiem dlaczego zmieniasz gaz na prąd? wink
      • ada16 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:16
        ja zmieniłam dlatego , ze przy gotowaniu na gazie na wszystkim zbiera się taki tłusty osad. przy gotowaniu na prądzie dużo łatwiej utrzymać cała kuchnię w czystości
        • mid.week Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:42
          to prawda, czajnik np trzeba przemywać co 3dni. A jak ta zmiana wpłynęła na opłaty?
      • wuika Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:09
        Bo się przyzwyczaiłam do płyt takich płaskich tongue_out Obecnie od 5 lat mam płytę ceramiczną smile
        • mid.week Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:22
          Pewnie łatwiej je doczyszczać, prawda? Nie mam porównania, bo zawsze miałam gazowe, ale te zagłebienia okołopalnikowe doprowadzają mnie czasem do wścieklizny...
          • wuika Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:23
            Wylewam mleczko do płyt, przecieram gąbką, jak coś przywrze bardzo, to jest specjalny nożyk. Rach-ciach umyte.
    • helufpi Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:18
      W poprzednim mieszkaniu miałam ceramiczną. Było to wielkie badziewie.
      Teraz mam gaz i jest super. Indukcyjna też podobno jest fajna (dopóki się elektronika nie zepsuje). Nie kupowałam indukcyjnej, lubię mieć część rzeczy lekkich (kafetierę, patelnię do naleśników, lekki garnek), bo mam słabe nadgarstki. Ale jak ktoś silny, nie ma ogrzewania gazowego i niewiele gotuje to mu się nawet opłaca z gazu zrezygnować.
      • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:39
        Ja mam u siebie ceramiczną. Wygodne, ale rachunki są spore.
        • joanna_poz Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 13:47
          a jestes pewna że te spore rachunki od tej ceramicznej?

ja tez mam ceramiczną, a rachunki za prad mniejsze od sąsiadow ktorzy gotują na gazie.
          wiec niekoniecznie akurat ta plyta przesadza o wysokosci rachunkow.

indukcji nigdy nie mialam, do gazowej bym nie wrocila chocby mi doplacano.
          • x.i Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:01
            Płyta ceramiczna zawsze się dokłada do rachunków, to najdroższe gotowanie. Co nie oznacza że na czym innym nie da się zaoszczędzić.
            • joanna_poz Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:05
              najdrozsze tak, ale kwotowo to nie sa jakies powalające sumy.
              • x.i Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:11
                to zależy ile się gotuje i ile to jest powalająca suma.
          • rybalon1 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:04
            ja kupowałam ostatnio indukcję - fajna sprawa , megawygodne - ale ja nie mam opcji gaz więc nie miałam wyboru . Wahałam sie między ceramiczną a indukcja ale szybko doszłam do wersji tylko indukcja wlaśnie ze względu na oszczędność prądu. Ja polecam.
          • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:29
            Tak mi się zdaje, że to jednak od płyty (i piekarnika- też na prąd oczywiście, a dużo używamy). W każdym razie chciałabym wiedzieć, o ile tak z grubsza ekonomiczniejsza jest indukcyjna. O 1/3? 1/4?
    • x.i Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:15
      jeszcze jedno, nie w każdym mieszkaniu da się zamienić gaz na płytę elektryczną - instalacja musi się nadawać, przeważnie są potrzebne trzy fazy doprowadzone do mieszkania
      • baltycki Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 15:26
        Serio?
      • baltycki Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 15:36
        indukcja
    • alpha.sierra Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:23
      Warto jest jeszcze zainwestować w najwyższą klasę energetyczną. W mieszkaniu mam wszystko na prąd, przy małym dziecku ciągle pranie, gotowanie, piekarnik chodzi często bo lubię piec. Rachunki oscylują w okolicy 100 pln miesięcznie, więc jest różnica.
      • vilez Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 15:04
        A my mamy ponad 200 zł.
    • adellante12 Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:23
      JAk ktos lubi mieszkac w kurnej chacie - polecam gaz.
      Z elektrycznych tylko indukcja.
      Plus jest taki że nie ma minusów.
      Gdy po wielkiej wojnie wywaliłem gaz z kuchni i zainstalowałem indukcję rachunek za prąd wzrósł mi średnio jakieś 80-100 zł od odczytu do odczytu ca 2 miesiące.
      Natomiast zmiany w dół w rachunku za gaz nie zauważyłem.
      Ostatnio i tak sprawdzałem rachunek za gaz - zuzycie gazu +/- 150 zł opłata tak siaka abonament za to za tamto przesyłowa stała , zmienna itp razem - 450zł...
      • misterni Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 17:05
        adellante12 napisał:

JAk ktos lubi mieszkac w kurnej chacie - polecam gaz.

big_grin Chciałbyś mieszkać w takiej kurnej chacie jak ja, zaręczam big_grin
    • mondovi Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 14:36
      Zdecydowanie indukcja. Po pierwsze - niższe rachunki, po drugie - nie czeka się aż się rozgrzeje, po wyłączeniu schładza się błyskawicznie i spokojnie można zostawić garnek na płycie po wyłączeniu bez obaw, że się zjara. Fajny jest czujnik,który automatycznie wyłącza kuchenkę, gdy zdejmie się z niej garnek/patelnię. Czyszczenie bułka z masłem - używam mokrych ściereczek i nic więcej nie jest potrzebne.
      • kostruszka Re: Ceramika, czy indukcja 25.09.13, 17:33
        Zdecydowanie indukcja - z ulgą pozbyłam się kuchni gazowej, bo czyszczenie palników to była mordęga, osad na garnkach był upierdliwy, a najgorszy był lęk, że kiedyś wylecimy z tą kuchenką w powietrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka