Dodaj do ulubionych

Sterylizacja psów

25.09.13, 21:41
Psiarze, wyjaśnijcie miłośniczce kitałków.

Tyle mówi się o sterylizacji kotów, adoptując kotkę musiałam podpisać zobowiązanie, że ją wysterylizuje. Natomiast w sprawie psów, wydaje mi się że panuje jakaś cisza nad tym tematem.

Sąsiedzi numer 1 mają suczkę, taką mici pyci kundelkę. Co kilka miesięcy męczą się z jej cieczką. Wyprowadzają ją chyłkiem, ukradkiem odganiają adoratorów kijem.... Kilka lat temu suczka o mało nie przekręciła się na tamten świat podczas porodu dorodnych szczeniąt po dużym tatusiu, bo najwidoczniej nie udało się upilnować.

Pies sąsiadów nr 2 podczas cieczki omawianej suczki ucieka, ryzykując skręcenie karku przy wyskoku z balkonu na 2 piętrze. Kiedyś został zgarnięty do schroniska z watahą innych psów, bo ktoś powiadomił SM że stado psów okupuje chodnik uniemożliwiając przejście.

Zarówno jedni jak i drudzy na propozycję sterylki omalże nie popukali się w czoło. Argumenty były dziwne....
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 21:45
      Bo jednak sukę dużo łatwiej upilnować.

I suka ma cieczkę dwa razy w roku, a nie co kilka tygodni, jak bywa w przypadku niezapłodnionej kotki.

U nas zawsze były suczki, rodziły raz w życiu, dożywały sędziwego wieku.
      Upilnować kotkę, żeby nie urodziła przez kilkanaście lat i nie zwariować z nią jest niewykonalne smile
      • thea19 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 11:12
        w jakim celu te suki rodziły raz w życiu?
    • 1yna-taka Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 21:48
      Nie wiem czemu też mam psa i już 3lata zwlekam z wykastrowaniem, wiem ,że powinnam, ale jakoś nie mogę mu tego zrobićsad Sama nie wiem dlaczegouncertain jakiegoś moralniaka mam i jużsad
    • dorotakatarzyna Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 21:48
      Kiedyś mój pies miał starcie z innym psem, któryś hapsnął dziewczynę. Nie obyło się bez zgłoszenia do Sanepidu i wizyty powiatowego lekarza weterynarii. Zapytałam go, czy może lepiej byłoby wykastrować psa - skończyłyby się starcia między psami. Odpowiedział, że lepiej nie, bo to nie jest dobre dla psa. I ja mu wierzę.
      • niutaki dorotakatarzyna 25.09.13, 22:21
        >>Odpowiedział, że lepiej nie, bo to nie jest dobre dla psa<<
        a jakies argumenty mial na poparcie swoich slow?
      • majenkir Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 01:23
        dorotakatarzyna napisała:
        > Odpowiedział, że lepiej nie, bo to nie jest dobre dla psa. I ja mu wierzę.

A konkretnie dlaczego nie jest dobre? big_grin
        • ichi51e Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 02:21
          Mialam bulldoga i zostal wykastrowany bo mial problemy z higiena i osobista (nie siegal). Dozyl 12 lat.
        • dorotakatarzyna Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 12:07
          A tego już mi nie powiedział smile Zakładam, że skoro lekarz powiatowy, to wie lepiej, niż ja, szaraczek wink
          • kkgchillbvmluddvkllbcxzzcbm Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 09:12
            A ja żałuje , że swojego nie wykastrowałam, dlaczego ? A dlatego, że w późniejszym wieku miał ogromne problemy, jednym z takich problemów było wypadnięcie prącia podczas gdy suka moich sąsiadów miała cieczkę. Pies musiał być operowany. Widok drastyczny. Weterynarz i jeden i drugi powiedzieli, że gdybym wcześniej wykastrowała psa nie byłoby takich problemów.
            • kkgchillbvmluddvkllbcxzzcbm Re: Sterylizacja psów 29.12.20, 15:36
              A i jeszcze jedno oczywiście pies wcześniej ani później nie był dopuszczony do suki
        • fitfood1664 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 09:34
          bo się identyfikuje i mu żal big_grin
    • cherry.coke Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 21:56
      Bo ludzie nie mysla i tyle. Sterylizacja suki zapobiega ropomaciczu, a to naprawde straszna smierc i dosc czesta. Sterylizacja samca ogranicza agresje, dla mnie waznym argumentem jest tez to, ze moge go spuscic ze smyczy wiedzac, ze nikogo nie zaplodni - dosc juz niechcianych szczeniakow na swiecie. Interakcje miedzy psami sa w ogole zupelnie inne w okolicy, gdzie wiekszosc zwierzat jest sterylizowanych i ani suki nie wabia, ani samce nie walcza.
      • fitfood1664 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 09:39
        ale na wsi wciąż największą zaletą psa jest jego agresywność, w mieście chyba podobnie bo burki służą najczęściej do stróżowania, nawet jeśli mieszkają w bloku, taki pies baranek jest więc całkowicie bezużyteczny dla sporej części posiadaczy psów, do której się pewnie nie zaliczasz więc nie zrozumiesz wink
    • e_r_i_n Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 22:05
      stacie_o napisała:

> Tyle mówi się o sterylizacji kotów, adoptując kotkę musiałam podpisać zobowiąza
      > nie, że ją wysterylizuje. Natomiast w sprawie psów, wydaje mi się że panuje jakaś cisza
      > nad tym tematem.

Adoptując psa też się podpisuje zobowiązanie do kastracji/sterylizacji.
    • nangaparbat3 Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 22:09
      Biblia zabrania - może są Świadkami Jehowy.
      • konwalka Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 22:15
        a oprocz biblii i przekonan religijnych sa sobie cichutko badania brytyjskich naukowcow (a wiec a priori beznadzieja), ktore nieco studza radosne ucinanie jaj i apoteozy wywalania trzewi

teraz ich NIE PRZYTOCZE, bo nie mam czasu na szperanie, ale dociekliwi dojda
        • nangaparbat3 Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 22:39
          serio? mysmy w ostatniej chwili zrezygnowały ze sterylizacji suczki, ale wciąż rozwazamy - daj jakąs wskazowkę, jak szukać, proszę
          • cherry.coke Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 23:49
            Poczytaj sobie o ropomaciczu raczej...
            • nangaparbat3 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 06:46
              Przecież wiem, dlatego wciąż się z tym nosimy, i pewnie lada moment podejmiemy decyzję. Jednak chcialabym wiedzieć czy jest coś "przeciw", jesli jest. Głoszenie wszedzie calkowitej nieszkodliwości kastracji budzi we mnie nieufność - to nie znaczy, że jesli usłyszę o jakichś skutkach negatywnych czy zagrożeniach, nie zdecyduję się - ale przy tym zgodnym chórze czuje pewien opór.
              • seniorita_24 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 11:49
                Nanga - podstawą jest wybór dobrego weta, doświadczonego chirurga i jeśli martwisz się o suczkę zrób jej wcześniej badania krwi, moczu, osłuchaj serducho. Nie pamiętam z jakiego miasta jesteś, ale chyba nie z Warszawy bo stąd mogłabym Ci polecić pary dobrych weterynarzy, którzy sterylizowali moich podopiecznych i są świetni. Sterylizacja nie jest zagrożeniem dla zdrowia zwierzaka, nawet kilkunastoletnie koty czy psy sa sterylizowane chociaż im młodsze tym lepiej.
              • cherry.coke Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 13:39
                Sterylizacja u suki jak kazda operacja niesie ze soba ryzyko (anestezja, slabe serce, infekcje itp). Ale na drugiej szali trzeba polozyc ropomacicze, rozne nowotwory, ciaze urojone, nie mowiac juz o cieczkach, niechcianych szczenietach itp. Jesli nie ma przeciwwskazan i ma sie dobrego weterynarza, to moim zdaniem nie ma co sie zastanawiac. I ja i moj mielismy w dziecinstwie suczki, ktore zeszly na ropomacicze. Nigdy wiecej.

U psa korzysci sa bardziej psychologiczne, ale i operacja bez porownania bardziej "naskorkowa".
                • nangaparbat3 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 16:50
                  Mój pies przy tym umarl, doświadczony chirurg ze świetną opinią, renomowana przychodnia. Co prawda kundel nie byl już mlody, ale wciąż w świetnej formie. Mam leciutki uraz.
          • tilijka123 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 10:38
            Wysterylizowałam moją suczkę dlatego, że poprzednia suczka w wieku kilku lat dostała ropomacicza i była operowana w zagrożeniu życia
            Nową suczkę zamierzaliśmy wysterylizować po drugiej cieczce i skończyło się ciążą urojoną. Miała nawet mleko i musieliśmy podawać jej leki na zatrzymanie laktacji. Jak tylko hormony wróciły do normy została wysterylizowana.
        • 3-mamuska Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 01:26
          a oprocz biblii i przekonan religijnych sa sobie cichutko badania brytyjskich naukowcow (a wiec a priori beznadzieja), ktore nieco studza radosne ucinanie jaj i apoteozy wywalania trzewi

teraz ich NIE PRZYTOCZE, bo nie mam czasu na szperanie, ale dociekliwi dojda

To dziwne bo na 1 szczepieniu psa w 8 tygodniu zycia, po kilku pytaniach o zdrowie żywienie było pytanie kastracji, i na każdej następnej pytają kiedy sie zdecydujemy.

Kastracji chroni przed agresja ale tez przed rakiem.
          Niemal kazdy pies jest wykastrowany.
          • thea19 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 11:17
            widzisz, moja suczka ma raka, który występuje znacznie częściej u kastrowanych suk. U nas doszedł jeszcze czynnik pt rasa, płeć, wiek. Kastrowana po pierwszej cieczce ale nie żałuję, ma 11,5r, jest leczona i trochę życia jeszcze przed nią zanim stan się pogorszy na tyle, że będzie konieczna eutanazja.
      • kremciapciulkowy Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 05:32
        A w którym miejscu Biblia zabrania kastracji zwierząt? Tak z ciekawości pytam.
        • nangaparbat3 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 06:40
          Nie pamiętam, wydaje mi się, ze pewnie w Deuteronomium, ale też możliwe że w księdze Wyjścia lub Kapłańskiej. Będę miała chwile w weekend, to poszukam.
          • ichi51e Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 08:39
            Tu macie forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=47&t=34108 forum wiara sie wypowiada. Jest tez poruszony temat topienia szczeniakow
        • default Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 09:20
          Nie przypuszczam, by coś w Biblii było negatywnie o kastracji zwierząt... Przecież kastracja zwierząt to nic nowego, hodowlane zawsze były kastrowane : konie i byki nie przeznaczone do rozrodu, tylko do pracy lub opasu (wałachy i woły), świnie na ubój (wieprze), owce (skopy - na tucz) itd.
          To co - dawniej inaczej by interpretowano zapisy w Biblii ? (jeśli w ogóle takie istnieją).
          • nangaparbat3 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 18:20
            Istnieje taki zapis:
            Ks. Kaplańska, 22.23
            Zwierząt z jądrami zgniecionymi, rozbitymi, oderwanymi nie bedziecie skladac Panu w ofierze ani w kraju waszym takimi ich nie czyńcie
            24. z ręki cudzoziemcow takich nie bedziecie kupowali, aby je ofiarować jako pokarm dla Boga waszego, gdyż są okaleczone i mają wadę;

Nie jest dla mnie do końca jasne, czy kastrować nie wolno tylko zwierząt ofiarnych, czy żadnych; domyślam się, że wolu do roboty od cudzoziemca kupic wolno (o wolach jest dużo w innym kontekście).
    • triss_merigold6 Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 22:14
      Bo ludzie są głupi?
    • lola211 Re: Sterylizacja psów 25.09.13, 22:28
      Bo cieczka u suczki nie musi byc uciązliwa.Zwlaszcza u małych ras.
      Ja swoja wlasnie wysterylizowałam, ma 8 lat.Przy okazji innego zabiegu, ktory musial byc wykonany.Dlaczego nie wczesniej? Bo nie chcialam jej narazac na trudy operacji,na powiklania.
      • berdebul Re: Sterylizacja psów 29.12.20, 15:46
        Lepiej narażać niezbyt młodego psa na „trudy” operacji? Często z powikłaniami typu ropomacicze/guzy listwy mlecznej? Ciekawa logika.
    • majenkir Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 01:29
      Nie wyobrazam sobie miec niewysterylizowana suke. Wspolczuje hodowcom/wystawcom.
      Suka (nawet najmniejsza) w cieczce plami i niezbyt pieknie pachnie. Ja kastruje wszystko co sie rusza, czego I innym zycze smile.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
      Coco i Bruno
      • lola211 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 08:31
        Moja nosila gatki z wkladka,poza tym jako york jest czesto kąpana, wiec ta jej cieczka naprawde nie byla uciązliwa.
        • default Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 08:38
          lola211 napisała:

> Moja nosila gatki z wkladka,poza tym jako york jest czesto kąpana, wiec ta jej
          > cieczka naprawde nie byla uciązliwa.

Ileż taki york może wytworzyć tego wycieku, parę kropelek... Mogę sobie wyobrazić, że da się to opanować. Jakoś. Ale przy większych rasach ??? Poza tym te gatki z wkładką często nie zdają egzaminu, albo suka je sobie ściąga, albo tak wierci dupą, że zawsze się przekręcą, zsuną... Zawracanie głowy.
      • mamaalana1 Ja też 26.09.13, 08:53
        Zawsze miałam sterylizowane zwierzęta, nawet te z rodowodem ( co jest logiczne, gdy pies jest niewystawiany).
      • thea19 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 11:22
        mam interchampiona, jajca musi mieć. Jak sąsiedzi nabyli jakieś kundle, które miały cieczki, to mój chudł, świrował, tragedia była, w dodatku nie szczepili, jedno prawie na parwo zeszło. Do tych suk dostał się przez siatkę jakiś inny kundel i z 2 suk było 21 szczeniaków w pierwszym roku. Ale po co kastrować.
    • izak31 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 04:13
      Psy nie do rozrodu powinno się obligatoryjnie sterylizować.
    • biotka Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 08:17
      Mój pies został wykastrowany po poważnych problemach z jelitami na zalecenie weterynarza. Ten weterynarz uważał, ze trzeba to było zrobić wcześniej dla zdrowia psa właśnie.
    • gryzelda71 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 08:35
      Patrząc po mojej ciotce,to szkoda jej było kasy.
      A czasem człowiek odkłada,wszak ta cieczka nie co miesiąc więc tak to mija.
      Najgorzej jak właściciel psa uważa,ze musi on poru....
      Nawet był kiedyś watek,czy są psie burdele,bo pani zawiozłaby swego pupila.
    • default Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 08:46
      To fakt, że sterylizację kotów jnasze społeczeństwo jakoś łatwiej akceptuje, jakoś ludzie się do tego przyzwyczaili, z psami to już różnie bywa.
      Sama mam przykład w domu, gdzie mój mąż, zgodziwszy się bez problemu na kastrację kota (i to swojego ukochanego!), przy psie postawił stanowcze weto : nie i nie, bo nie i koniec.
      Suki mam wysterylizowane wszystkie , dla nas obojga było to oczywiste, że idą na zabieg zaraz po pierwszej cieczce. A przy psie się zaparł... Męska solidarność wink ?
      • fitfood1664 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 09:42
        a jakże! znam pana który sterylke swojego kocura zawetował, bo jakże to tak, facet, bez jajek???
    • iwles Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 08:51

Ze schroniska, jeśli adoptujesz psa, nie dostaniesz zwierzaka, póki go nie wysterylizują (wykastrują).
      • rhaenyra Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 09:17
        mlode sie dostaje bez kastracji/sterylizacji
        tylko sie podpisuje kartke ze sie przywiezie zwierza na sterylke
        • iwles Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 09:22

a tak, suka musi byc po pierwszej cieczce, nie wiem, jak jest z psami.
          • tilijka123 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 10:41
            Mój weterynarz mówi, ze pies jest gotowy gdy zacznie podnosić nogę przy sikaniu.
    • marta13sar Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 09:00
      Słyszałam różne opinie, ale postanowiłam sama sprawdzić, poszukać. Przez prawie tydzień szukałam różnych za i przeciw. Większość oczywiście było za sterylizacją, a przeciw to przede wszystkim ryzyko operacji, powikłań, narkoza itp. Bardzo się bałam, ale wiedziałam, że nie chcę rozmnażać mojej suni (chociaż z pewnością jej dzieci byłyby równie idealne), ponieważ poród tej rasy jest często niebezpieczny zarówno dla matki jak i dla szczeniąt. Poza tym Amber zaraz po cieczce miała ciążę urojoną łącznie z mlekiem i wszystkimi "wspaniałościami" tego stanu i wet powiedział, że jak juz ciąża urojona po pierwszej cieczce, to będzie się nawracać, a to najlepsza droga do ropomacicza, czy też raka sutka itp. Oczywiście psina została wysterylizowana. Najważniejsze jest dla mnie zdrowie mojego psa. Wiadomo są to jakieś tam koszty, ale decydując się na psa trzeba być tego świadomym. Niestety większość ludzi nie bierze odpowiedzialności za swego pupila i często głupio się tłumaczy, dodatkowo jako argumenty powiela jakieś zabobony. Mam teraz dodatkowo drugiego psa (suczka 6 m-cy) i już się nie będę zastanawiać. Wiem, że sterylizacja to najlepsze co mogę zrobić. Wiem, że są zastrzyki hormonalne, ale po co szpikować tym psiaka. Słyszałam nawet o takim przypadku, że kobieta podawała leki hormonalne, te dla ludzi, bo taniej wychodziło. Czego to ludzie z oszczędności nie wymyślą. Wiem, że tanie takie zabiegi nie są, ale jeśli mnie na nie nie stać, to nie biorę psa. A co będzie jak się poważnie rozchoruje? Uśpić, bo kasy na leczenie nie ma? Chore.

A jeśli chodzi o zakaz Biblijny, to równiez proszę o podanie w jakim miejscu to jest napisane i czy to dotyczy zwierząt, czy ludzi. Bo to jednak różnica.
      • default Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 12:12
        marta13sar napisała:

> Wiadomo są to jakieś tam koszty, ale decydując się na psa trzeba być tego
        > świadomym.

Podejrzewam, że dla większości osób nie decydujących się na sterylizację, to nie same koszty są takie nie do przejścia (bo to jednak nie są jakieś ogromne pieniądze, ba - można nawet załapać się na różne darmowe akcje sterylizacji), ale im się po prostu nie chce pakować w to całe przedsięwzięcie - bo to męczące, trudne, upierdliwe (operacja, opieka, opatrunki, wizyty itp.). Wygodnictwo. Jak przychodzi cieczka, mieszkanie zalane krwią, tabun wyjących psów pod drzwiami, to nawet myślą - "no, jak tylko skończy, to już ją wytnę, dość tego", a potem cieczka mija, znowu nie ma czasu, chęci, samozaparcia, pieniędzy - i tak do następnej cieczki....
        • iwles Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 12:26

> po prostu nie chce pakować w to całe przedsięwzięcie - bo to męczące, tr
          > udne, upierdliwe (operacja, opieka, opatrunki, wizyty itp.). Wygodnictwo.

no to z praktycznego punktu widzenia mogę powiedzieć, że to wcale nie jest ani trudne, ani upierdliwe, ani męczące.
          A jeżeli napiszę, że akurat w przypadku mojej suki, było niemalże niezauwżalne, to czy ktoś mi uwierzy ? smile
          • default Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 13:00
            iwles napisała:

> no to z praktycznego punktu widzenia mogę powiedzieć, że to wcale nie jest ani
            > trudne, ani upierdliwe, ani męczące.

Iwles - ja to wiem smile Mam za sobą kilkanaście sterylek suk, kotek i kocurów.
            Piszę na podstawie obserwacji z mojego bliższego i dalszego otoczenia.
            • iwles Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 13:48

no ja wiem, że ty wiesz, ale może przeczyta ktoś, kto nie wie ? wink
    • rhaenyra Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 09:10
      nie wiem
      moja psica wysterylizowana po pierwszej cieczce ( czyli tylko raz z kijem chodzilam wink )
      i wiekszosc jej psich kolegow i kolezanek jest ciachnieta
      te nieciachniete zwykle naleza do starszych ludzi dla ktorych to wielka krzywda jaj psiunia pozbawic
    • antychreza Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 09:11
      No pacz pani, a ja psiara mam z kolei wrażanie, że huczy się o sterylizacji psów, a o kotach cisza. Jak braliśmy dwumiesięczną sumię ze schroniska, to podpisywaliśmy zobowiązanie, że po pierwszej cieczce zgłosimy sie do sterylizacji. Dorosłe psy, które trafiają do schroniska są sterylizowane "z urzędu".
    • tully.makker Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 12:31
      MOja oba psy (pies i suka) sa wysterylizowane.
    • d.wludyka Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 13:16
      Wszystkie moje suczki sterylizowałam (w tym roku 3-cią).
      Znosiły to różnie - bokserka prawie nie zauważyła, ON-ka 2-3 dni była w gorszej formie.

• dydaki Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 13:21
      No co jak co, ale psa na smyczy dużo łatwiej upilnować, tym bardziej że cieczkę ma rzadko.
      Za to kocice tydzień po urodzeniu kociąt już moga miec kolejną ruję i są gotowe do rozmnażania- wiele razy w ciągu roku. I raczej na smyczy się ich nie wyprowadza tylko wypuszczane na zewnątrz chodzą gdzie chcą.
    • vilez Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 13:28
      Mój pies niesterylizowany. Wszyscy faceci stanęli okoniem. A ja jestem i za i przeciw.
    • morgen_stern Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 13:46
      Najczęściej słyszę gadki typu: "nie będę mu / jej tego robić", "po co ciąć", w przypadku psów "niech sobie trochę użyje" (?!) Nie potrafię zrozumieć, jak można w świecie, w którym jest tyle bezpańskich i porzucanych psów jeszcze je rozmnażać, jeśli to nie jest wystawowy superrasowiec.
      • roks30 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 16:20
        Mam bokserkę i dopóki mieszkaliśmy w dużym mieście dało się ją upilnować chociaż nie powiem żeby nie było to upierdliwe ( majtki-sama zrobiłam, podpaski, bo dość silne krwawienie bite 3 tygodnie). Odkąd przenieśliśmy się na wieś upilnować b. trudno i jak skończyła 4 lata wysterylizowaliśmy ją i jestem b. zadowolona. Paradoksalnie sama operacja nie była tak przerażająca dla psa, jak noszenie kołnierza przez kilka tygodni. Nie chciałam wcześniej sterylizować, bo bałam się, że się zmieni jej psychika, ale na szczęście jest taka sama jak przed.
      • vilez Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 18:35
        Ale ja mojego psa nie rozmnażam i nigdy nie rozmnożę. Nigdy nie był i nie będzie dopuszczony do suki.
      • tilijka123 Re: Sterylizacja psów 22.12.20, 10:45
        morgen_stern napisała:

> Najczęściej słyszę gadki typu: "nie będę mu / jej tego robić", "po co ciąć", w
        > przypadku psów "niech sobie trochę użyje" (?!) Nie potrafię zrozumieć, jak możn
        > a w świecie, w którym jest tyle bezpańskich i porzucanych psów jeszcze je rozmn
        > ażać, jeśli to nie jest wystawowy superrasowiec.
        >

Kurcze jakbym mojego ojca słyszała. Akceptuje sterylizację suczek ale był oburzony jak wysterylizowaliśmy naszego psa. Jego zdaniem pies jest nieszczęśliwy. No bo i ich pies to był najszczęśliwszy na świecie jak dwa razy do roku leżał zakochany pod płotem sasiadów i nie chciał ani jeść ani wracac do domu.
    • madzioreck Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 16:35
      Argumenty dziwne, bo z dupy wzięte. Bo się nie chce wydawać kasy, opiekować, bo się nie chce doczytać, doinformować i się androny prawi, bo tak jest wygodniej, nie ciachać i ideologię dorabiać.
      Te bzdurne argumenty i nieprzyjmowanie do wiadomości jak się sprawy mają, dotyczy oczywiście nie tylko sterylek i w ogóle nie tylko zwierząt. Ludzie tak po prostu mają.
    • shellerka Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 17:20
      warunkiem adopcji mojej suczki było własnie pokrycie kosztów sterylizacji. niewysterylizowanej adoptować nie pozwolono.
      z tego co się orientuje, to ogólna zasada stosowana obecnie przy adopcji zwierząt. zarówno psów jak i kotów.

i bardzo dobrze.

myślę, że niesterylizowane są zwierzęta "nabywane" sposobem "sąsiadowi się urodziło", a wydatek dla niektórych może wydawać się spory, do tego opieka po zabiegu... więc PO CO?wink

na szczęście coraz mniej takich przypadków chyba.
      • odi507 Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 17:29
        A bylas kiedys przy zabiegu sterylizacji?Ja tak,nawet codziennie!Jest droga bo to powazny zabieg i kupe roboty.A nie hop siup i juz?To praca dwoch lekarzy i asystenta.Potrzebna do tego bogata wiedza,dobre-drogie leki,wspaniala opieka,kontrolowanie wszystkiego(oddechu,tetna,saturacja) w kazdym momencie.
        • shellerka Re: Sterylizacja psów 26.09.13, 18:02
          ale ja w żaden sposób nie kwestionuję zasadności ani samego zabiegu, ani jego ceny!

piszę tylko, że dla niektórych to wydatek z kategorii "zbędnych", zwłaszcza jeśli pies "za darmo".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka