Dodaj do ulubionych

Pies nie trzymający kału i moczu

26.09.13, 14:22
Witam,

Podoba mi się jeden piesek przeznaczony do adopcji. Niestety piesek ma wrodzoną wadę kręgosłupa i nie trzyma kału ani moczu, ma tez nieczynny ogon. Chodzi w pieluszkach. Czy ktos moze miał do czynienia z pieskiem z podobnym problemem? Jak wygląda pielegnacja? czy jest to uciązliwe? Piesek jest malutki, waży 4 kg.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:27
      A dlaczego on jest przeznaczony do oddania zamiast do uśpienia? Przecież to niehumanitarne tak męczyć stworzenie.
      • kotekmilus Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:29
        triss_merigold6 napisała:

> A dlaczego on jest przeznaczony do oddania zamiast do uśpienia? Przecież to nie
        > humanitarne tak męczyć stworzenie.

hhiiihihhihihihihihihihi auhahahaa ale dobre
        • przystanek_tramwajowy Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:31
          Kotek, mąż dostał podwyżkę marnej pensji, że ci tak wesoło?
          • kotekmilus Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:37
            przystanek_tramwajowy napisał:

> Kotek, mąż dostał podwyżkę marnej pensji, że ci tak wesoło?
            no zgadłas
            a tak w ogól;e skoro ktos pyta o to czy nie uspić to czepiaj sie jej a nie mnie
        • izak31 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:32
          To jest wada wrodzona. Piesek normalnie funkcjonuje, biega, skacze. Moją sunię też chciano uspić bo była tak pobita,że miała złamany kręgosłup ledzwiowy i miednicę. I dało się wyleczyc, chodzi, biega, na łóżka wskakuje smile. Jest kochana i szcześliwa.
      • madzioreck Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:20

> A dlaczego on jest przeznaczony do oddania zamiast do uśpienia? Przecież to nie
        > humanitarne tak męczyć stworzenie.

A umiesz powiedzieć, jakie konkretnie męczarnie to zwierzę przechodzi? Skoro jest zdrowy, nic go nie boli, wesoły? Śmiem twierdzić, ze niekontrolowane robienie pod siebie jest o wiele gorsze dla człowieka, a jakoś usypiania się z tego powodu nie praktykuje...
      • gazeta_mi_placi Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:40
        I tu zgadzam się z Triss, tak chore zwierzęta bezdomne powinny być humanitarnie usypiane.
        Dziwię się, że ludzie w kraju w którym zdrowe zwierzęta latami czekają na adopcje pieści się tak ze zwierzętami tak chorymi.
        • nenia1 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:44
          No ale pytanie zasadnicze, czy ten pies cierpi czy jest jedynie kłopotliwy do trzymania w domu?
          • default Re: Pies nie trzymający kału i moczu 27.09.13, 13:10
            Na pewno istnieją osoby, które są w stanie poświęcić się i podporządkować swoje życie choremu zwierzęciu. Znałam babkę, która utrzymywała przez ponad 10 lat przy życiu ciężko chorego na nerki kota, który wymagał karmienia regularnie co 3 godziny świeżo przygotowanym za każym razem (nie wolno było robić na zapas) jakimś specjalnym pokarmem, jedynym, jaki jego organizm jakoś tam tolerował i przetwarzał. Chciała, to tak robiła. 10 lat swojego życia podporządkowała całkowicie choremu kotu - dla mnie niepojęte i nienormalne, ale ludzie mają różne priorytety.
            I moim zdaniem w takich przypadkach (czyli nadmiernego i obiektywnie bezsensownego poświęcania się dla chorego/starego zwierzęcia), ludzie nie kierują się tak naprawdę dobrem zwierzęcia, tylko podbudowują sobie swoje własne ego oraz zachwycają się swoim wrażliwym serduszkiem i sumieniem.
            • gazeta_mi_placi Re: Pies nie trzymający kału i moczu 27.09.13, 13:21
              Ta Pani była emerytką?
              • default Re: Pies nie trzymający kału i moczu 27.09.13, 13:49
                Nie, ale miała pracę, którą mogła w dużym stopniu wykonywać w domu. Oraz nie posiadała męża ani dzieci.
            • nenia1 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 28.09.13, 00:51
              default napisała:

> Chciała, to tak robiła. 10 lat swojego życia podporządkowała całko
              > wicie
              choremu kotu - dla mnie niepojęte i nienormalne, ale ludzie mają różn
              > e priorytety.
              > I moim zdaniem w takich przypadkach (czyli nadmiernego i obiektywnie bezsensow
              > nego poświęcania się dla chorego/starego zwierzęcia), ludzie nie kierują się ta
              > k naprawdę dobrem zwierzęcia, tylko podbudowują sobie swoje własne ego oraz zac
              > hwycają się swoim wrażliwym serduszkiem i sumieniem.

Hmmm...zawsze mnie zastanawia, skąd to można wiedzieć? Może po prostu ta pani ma nieco bardziej rozbudowaną empatię międzygatunkową.
              W naszej judeochrześcijańskiej kulturze zwierzęta są traktowane jako niżej stojące od człowieka, ale nie na całym świecie tak jest, wystarczy posłuchać buddystów.
              Może pozwólmy ludziom na dokonywanie własnych wyborów bez oceniania ich przez pryzmat tego co my byśmy zrobili uznając na ogół, że znamy jedyną słuszną i najlepszą opcję.
    • tully.makker Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:34
      Moj starsy pies ma okazjonalne problmey z trzymaniem moczu (choroba Cushinga). Nie nosi pampkow. Czy to jest uciazliwe? No jest. Trzeba na pewno poswiecic duzo wiecej czasu na opieke i pilegnacje. masz ten czas? ogrodek? Bo inaczej umeczycie sie oboje.
      • tutenhamon4 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 09.10.13, 12:11
        Witam bardzo proszę o pomoc. poniższy kwestionariusz służy do celów naukowych przy pisaniu pracy inżynierskiej na temat występowania choroby Cushinga u psów. Skierowany jest do właścicieli psów cierpiących na nadczynność kory nadnerczy oraz jest anonimowy. uprzejmie proszę o wypełnienie ankiety

ebadania.pl/49e67aac29f1ebb8
    • default Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:38
      To ogromne wyzwanie, ja bym się nie podjęła. Prędzej czy później to ciągłe babranie się w g... (że tak nawzę rzecz po imieniu) bokiem Ci wyjdzie.
      • triss_merigold6 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:41
        Przy dzieciach to obrzydliwe i niezdrowe.
        • izak31 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:43
          Dzieci też srają a to przeciez dla rodizców niezdrowe. Poza tym nie mam dzieci.
          • jowita771 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:02
            Plus dzieci jest taki, że nie mają sierści na dupie i łatwiej je doprowadzić do porządku.
          • default Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:07
            Dzieci srają przez jakiś czas, masz w perspektywie, że najdalej do 2 lat to minie. Twój pies, jeśli jest młody i jego wrodzona wada nie wpływa na inne aspekty zdrowotne, pożyje co najmniej z 10, a może i 15 lat. I nadziei na poprawę raczej nie przewidujesz - no chyba że można go jakoś zoperować ,w co wątpię, bo nawet jeśli to medycznie możliwe, to kosztowo nierealne (przynajmniej w Polsce).
            Powtarzam - porywasz się z motyką na słońce.
    • izak31 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:42
      Domyslam się. Tym bardziej,ze nie wiem ile razy pieska trzeba w ciagu dnia przewijać. Z drugiej strony ile może zrobić piesek wazacy niecałe 4 kg? Po prostu jest mi szkoda tej psinki bo szanse na adopcje ma bardzo nikłe.
    • landora Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:49
      Moja sunia nie trzymała moczu pod koniec życia.
      Po prostu trzeba było jej pilnować i często z nią wychodzić. Zdarzało jej się nasiusiać na podłogę, cóż zrobić - wtedy się wycierało podłogę i żyło się dalej.
      Myśl o uśpieniu psa z tego powodu nawet mi w głowie nie postała. Psa nic nie bolało, miał apetyt, poza tym zachowywał się normalnie.
      Młodego psa może można nauczyć siusiać do kuwety?
      • izak31 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:53
        Pies nie czuje. po prostu leci to co ma lecieć. Jak pies jest bez pieluchy na dworzu to nie kuca tylko w biegu "gubi".
        • 18lipcowa3 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:13
          izak31 napisała:

> Pies nie czuje. po prostu leci to co ma lecieć. Jak pies jest bez pieluchy na d
          > worzu to nie kuca tylko w biegu "gubi".

pytałaś sie członków rodziny czy mają na to ochotę?
          • jowita771 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:28
            też prawda. Ja nie byłabym zachwycona, gdyby rodzice zdecydowali się wziąć pieska, który robi pod siebie. Przecież smród będzie w domu na okrągło.
            • aneta-skarpeta Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:35
              a to zrobi na dywan, a to na buta, bo akurat przechodził- a jak zrobi przy szafce i poleci pod nią?

ja pamietam jak uczylam czystosci naszego, to mimo, że mialam szmergla na punkcie czyszczenia podłowgi- a elegnat robił tylko na podłogę, a nie na dywan- to w pewnym moemncie mialam w glowie ten zapach

cos koszmarnego
        • landora Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:52
          Oj, to gorzej uncertain
          Ja bym się nie podjęła, ale nie będę Ciebie zniechęcać - jeśli weźmiesz psa, to pogratuluję Ci dobrego serca i odwagi. W sumie podziwiam za sam fakt, że w ogóle to rozważasz.
    • 18lipcowa3 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 14:55
      No nie żartuj sobie.
    • nenia1 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:24
      Myślę, że w obecnych czasach, gdy coraz bardziej dba się również o zwierzaki będzie mogła
      nabyć akcesoria które ułatwiają funkcjonowanie takim zwierzom i ich właścicielom.
      Osobiście nie miałam kontaktu z takim zwierzęciem, więc nie doradzę, ale nie będę cię też odwodzić,
      jesteś dorosła i podejmujesz własne decyzje, życie nie musi polegać jedynie na tym, by zawsze nam było wyłącznie wygodnie.
      Niemniej przemyśl sprawę, popytaj np. weterynarzy bo szkoda dla psiaka może być duża gdy ci się odwidzi.

Tu wklejam co znalazłam

megavet.eu/produkty/138-majtki-dla-psa.html
      www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=10559
      www.swiatkarm.pl/p,trixie-majtki-na-cieczke-4-tx23494,6155.html
      Powodzeniasmile
    • rhaenyra Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:43
      a widzials go na zywo czy na jakiejs stronie ?
      najlepiej jak pojedziesz zobaczysz pozmianiasz pieluche i dopytasz sie o wszystko tymczasowych opiekunow
      no i jesli zdecydujesz sie to musisz sie liczyc z tym ze to obowiazek na kilkanascie lat
      urlopy albo tylko z psem albo musisz znalesc kogos kto sie zechce takim psiakiem opiekowac ( wieksze koszty niz przy zdrowym psie)
      no i koszt pieluch to tez duzy wydatek

popytaj na dogomanii moze tam ktos ma takiego psa to ci wiecej napisze
      • kietka Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 15:52
        ja bym brała na twoim miejscu, depesja murowana. taki pies potrzebuje opieki paliatywnej. niebywałe jest, ze wogole ktokolwiek przy zdrowych zmysłach przeznaczył go do adopcji prywatnej, po prostu do mieszkania. głupotą jest branie go do prywatnego domu przez młodą osobę, majaca w perspektywie załozenie rodziny, chyba, ze ktos na prawde chce sie poswiecic i iec tylko pieska, ale to wczesniej czy posniej skonczy sie zle.
        • gazeta_mi_placi Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:41
          Zwłaszcza, że miłych, zdrowych i młodych psów do adopcji nie brakuje.
    • przeciwcialo Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:24
      Nawet jak to wada wrodzona albo tym bardziej że to wada wrodzona zwierze powinno zostac uspione a nie nieńczone w pieluchach.
      • aneta-skarpeta Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:37
        ja choc psiara straszna to tez mam tutaj pewne przemyslenia
        • gazeta_mi_placi Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:40
          I ja.
          • verdana Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:48
            I ja też. To nie jest pies, który może byc trzymany w domu, po prostu. Namawianie do wzięcia do domu takiego psa, który "tylko" musi mieć pieluchy, to skrajna nieodpowiedzialność. Skończy sie albo na oddaniu czy uśpieniu psa, albo na depresji włascicieli.
      • bei Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 16:50
        Taki piesek jest o wiele bardziej problemowy niż zdrowy .
        Musisz liczyć się z tym, ze gdy nie będzie Cię w domu zastaniesz fetor ( pampki przelewają się, kal podrazni nie tylko Twoj nos ale i skorę podopiecznego)
        Z czasem dom będzie mial charakterystyczny zapach...mialam psa, ktory z racji wieku doznal problemow neurologicznych, ktore wlasnie tak objawialy się.
        Trwalo to tylko siedem miesięcy, wazyl niewiele, ale mimo to juz ńie bylo w somu tak, jak przed jego chorobą.
        Pies moze też z nudow odbezpieczyc pieluchę, uwolnic się z niej, ba, moze zabawic się z pampersem i porozrywac go.
        Na podworzu czy w ogrodzie tez mozesz uszkadzac pieluchę.
        Radziłabym Ci doplacac do jego opieki w schronisku, tak go wspomozesz i nie będziesz na siebie zla, ze uleglas porywom serca .
        Jezeli masz ogrod i pomieszczenie gospodarcze, dostatecznie cieple, by pies przezimowal- to mozesz zaryzykować.

Jego problemy z wiekiem mogą powaznie pogłębić się, moze miec refluksy, moze miec zakazenai toksynami od obstrukcji- przy braku czucia może wystąpic rozleniwienie jelit, pies moze miec problem z oddawaniem kalu, moze tez byc wiecznie cewnikowany gdy rozleniwi się pęcherz.
        Nie wiem, czy nie masz dzieci bo jeszcze ich nie masz, czy tez nie masz bo to jest wybor do konca zycia.
        Jesli dzieci pojawią się, to oprocz pięknego przykladu milosci do zwierząt i akceptacji ich w kazdej sytuacji mogą pojawic się problemy z ich zdrowiem, gdy będą jako maluszki spotykac to, co piesek zgubil na podlodze.
        Nikt nie oceni Cię źle, gdy go nie weźmiesz, będę pelna uznania, gdy zdecydujesz się.
        Tylko zwyczajnie szkoda mi Ciebie, bierzesz sobie klopot na głowę.
    • majenkir Re: 26.09.13, 16:48
      Ja Cie rozumiem, czlowiek znajdzie taka bide, uzali sie I chce jakos mu zycie oslodzic. Ale serdecznie Ci odradzam, to duze wyzwanie, no I nie ma nadziei na poprawe sad. Przyjdzie dzien, kiedy bedziesz miala dosyc.
      Ja chcialam wziac pieska z cukrzyca ( znaczy Ola chciala wink), ale po rozmowach z ludzmi, ktorzy maja koty/psy cukrzycowe, zrezygnowalam.
      A ten piesek powinien byc uspiony. W schroniskach jest pelno zdrowych, milych psow, ktore nigdy nie doczekaja sie domu sadsadsad
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
      Coco i Bruno
      • verdana Re: 26.09.13, 17:02
        Bo ludzie reklamują słodkiego szczeniaczka, własciwie zdrowego, tylko w pieluszce. Zapominają dodać,z ę wczesniej czy później nie tylko wszystkie miejsca w domu będą zabrudzone - bo pies pieluszkę zdejmie, ale pies przestanie byc zdrowy. Bo pieluchy trzeba zmieniać - jeśli pies nie trzymak kału, to często co pare godzin. A wiec gwarancją zdrowia tego psa jest rezygnacja z pracy, bo ktoś musi go co parę godzin przeijać. Inaczej po krótkim czasie nie ędzie to zdroy szczeniak z drobnym problemem, tylko cierpiacy pies z sączacymi się na tyłku ranami.
      • 3-mamuska Re: 26.09.13, 17:02
        majenkir napisała:

> Ja Cie rozumiem, czlowiek znajdzie taka bide, uzali sie I chce jakos mu zycie o
        > slodzic. Ale serdecznie Ci odradzam, to duze wyzwanie, no I nie ma nadziei na p
        > oprawe sad. Przyjdzie dzien, kiedy bedziesz miala dosyc.
        > Ja chcialam wziac pieska z cukrzyca ( znaczy Ola chciala wink), ale po rozmowach
        > z ludzmi, ktorzy maja koty/psy cukrzycowe, zrezygnowalam.
        > A ten piesek powinien byc uspiony. W schroniskach jest pelno zdrowych, milych p
        > sow, ktore nigdy nie doczekaja sie domu sadsadsad
        > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
        > Coco i Bruno

Wlasnie, uważam ze każde zwierze z problemami zdrowotnymi powinny byc uśpione.
        Daje to duze większe szanse na adopcje tych zdrowych. I zmniejszyłaby sie ilośc zwierząt w schroniskach, kasę zamiast na leczenie poszalby na coś innego.

To nie jest ideale rozwiazanie ....
        Oglądałam program o adopcjach zwierząt, był tan młody pies po pobiciu, trzeba było wyciskać z
        niego i kal i mocz.
        Był w domu tymczasowym i nikt go od kilku miesięcy nie chciał.
        Sam tez nie chodził koszmar .
        • juliette_77 Re: 26.09.13, 21:39
          "Wlasnie, uważam ze każde zwierze z problemami zdrowotnymi powinny byc uśpione.
          Daje to duze większe szanse na adopcje tych zdrowych. I zmniejszyłaby sie ilośc zwierząt w schroniskach, kasę zamiast na leczenie poszalby na coś innego"

Podobnie powinno się postępować z ludźmi, może w końcu system ochrony zdrowia sprostałby swoim zadaniom, co nie?
          • 3-mamuska Re: 26.09.13, 21:46
            juliette_77 napisała:

> "Wlasnie, uważam ze każde zwierze z problemami zdrowotnymi powinny byc uśpio
            > ne.
            > Daje to duze większe szanse na adopcje tych zdrowych. I zmniejszyłaby sie ilośc
            > zwierząt w schroniskach, kasę zamiast na leczenie poszalby na coś innego"

>
            > Podobnie powinno się postępować z ludźmi, może w końcu system ochrony zdrowia s
            > prostałby swoim zadaniom, co nie?
            >
            Pierniczysz jak potluczona.
            Człowiek to pies czy kot co nie? ???

No i kupa ludzi czeka w schroniskach na adopcje smile))))))
            • juliette_77 Re: 28.09.13, 00:43
              3-mamuska napisała:

> No i kupa ludzi czeka w schroniskach na adopcje smile))))))

A chorych dzieci to w domach dziecka nie ma?...
          • triss_merigold6 Re: 26.09.13, 21:47
            Nie, mówimy o zwierzętach. Bezdomnych w dodatku. Nie o ludziach.
            • madzioreck Re: 26.09.13, 21:59
              Z jakiegoś powodu ludzie wymyślili, że są lepsi od zwierząt i ich życie warte jest ratowania nawet, kiedy człowiek rodzi się warzywem i nigdy nie będzie samodzielny, a zwierzę jest gorsze i trzeba mu odebrać życie, bo nie panuje nad potrzebą fizjologiczną.
              • triss_merigold6 Re: 26.09.13, 22:15
                Niech zgadnę, z powodu zdolności do abstrakcyjnego myślenia, IQ i umiejętności wyobrażania sobie przyszłości, wygenerowanych wskutek ewolucji? Tak, z ludzkiej perspektywy, a zwłaszcza w zestawieniu zwierząt z bliskimi ludźmi, życie zwierzęcia jest mniej wartościowe.
              • gazeta_mi_placi Re: 27.09.13, 12:04
                Ja jestem za eutanazją zarówno ludzi jak i zwierząt, oczywiście cierpiących i bez szans na poprawę.
            • juliette_77 Re: 28.09.13, 00:45

> Nie, mówimy o zwierzętach. Bezdomnych w dodatku. Nie o ludziach.

Powtórzę: są chore dzieci w domach dziecka. I są chorzy ludzie w schroniskach dla bezdomnych...
    • ferrod Re: Pies nie trzymający kału i moczu 26.09.13, 21:46
      nie, zbyt obrzydliwa jestem, psiak wiecznie umazany w kupie przerasta moje możliwości. niemowlę po kilku latach samo sobie radzi, a pies sam się nie podetrze nigdy..
      • minerallna Re: Pies nie trzymający kału i moczu 27.09.13, 02:47
        Jak to?
        Jeszcze nikt nie podał linków do filmików z psem i papierem toalecie wink
        Spuszczanie wody to już igraszka.
        Każdy pies powinien widzieć co robić w WC !!!

Oczywiście żartuję smile
        Ale co nieco koty potrafią...

https://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
    • atena12345 Re: Pies nie trzymający kału i moczu 27.09.13, 12:11
      to jakieś jaja...przebierać pieluchy psu ? Takie zwierzęta powinno się usypiać
    • an_ni Re: Pies nie trzymający kału i moczu 27.09.13, 12:40
      kobieto otrzasnij sie!
    • vilez Re: Pies nie trzymający kału i moczu 28.09.13, 11:45
      Excel, nei Exel, ma się rozumieć wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka