Dodaj do ulubionych

Obywatelski wniosek odrzucono

27.09.13, 11:44
w sprawie zaostrzenia ustawy aborcyjnej
właśnie skończyło się głosowanie
brawo
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:47
      Sejm mądrzejszy od obywateli? Bywa.
      • dniuy Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:53
        Nie bardzo wiem czemu tylko częśc społeczeństwa tytułuje się "obywatelami" i że ich wniosek jest "obywatelski". Niechże sobie nazywają wnioski jak chcą a nie podcierają sobie gęby "obywatelskością"... bo masa obywateli wnioskuje dokładnie przeciw.
        • angazetka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 12:58
          "Obywatelski", bo oddolny, od obywateli wychodzący, a nie od sejmu czy rządu. Nie szukaj w tej nazwie ideologii wink
        • dziennik-niecodziennik Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:05
          "obywatelski" stanowi tutaj wyłącznie określenie wnioskodawcy projektu. projekt zgłosili obywatele Polski, wiec projekt jest obywatelski.
          mają pełne prawo nazywać się obywatelami.
    • wuika Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:50
      Uffff suspicious

Mnie może on osobiście nie dotyczyć, bo w razie W wiem, jak nastawić GPS'a na państwa sąsiednie, ale dobrze, że takie absurdy utrąca się, kiedy tylko się da.
      A co ludzie bzdur napletli, to ich uncertain
      • mx3_sp Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:53
        sld, palikot, cęśc po kto jeszcze głosował przeciw?
        • vilez Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:59
          No własnie mialam wrażenie, ze Ruch Palikota się obraził i wyszli z sali. No i nie wiem, czy głosowali czy nie.
    • melancho_lia Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:52
      No i dobrze.
      Jeszcze by tego brakowało by przeszedł. Chociaz za kolejnej kadencji sejmu pewnie już przejdzie...
    • nowi-jka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:53
      ostatnio w ogóle ukreca sie łeb obywatelskim inicjatywą, wszelkim, no ale w tym przypadku ciesz sie ze tak sie stało
      smile
      • angazetka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 12:59
        Niech się lepiej obywatelka za ortografię weźmie, a potem narzeka na ukręcanie łba tongue_out
        • nowi-jka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:13
          a gdzie tu ortografia? polskich znakow tylko brakuje
          • heca7 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:17
            Obywatelskim inicjatywoM lub obywatelską inicjatywĄ.
          • angazetka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:18
            No raczej jest o jeden polski znak za dużo tongue_out
            • nowi-jka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 02.10.13, 12:22
              ale ze mnie grafoman smile
    • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:54
      ufffffffff
    • lajente Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 11:56
      Jakoś byłam spokojna, że tak właśnie będzie.
      • mx3_sp Wyniki imienne 27.09.13, 12:26
        Tekst linka
        • vilez Re: Wyniki imienne 27.09.13, 12:49
          Dzięki smile
          Z RP mało głosowało, czyli chyba większość jednak wyszła z sali w tak nietrafnym momencie, bo przed samym głosowaniem.
          • jowita771 Re: Wyniki imienne 27.09.13, 12:53
            Z RP chyba dwie osoby nie głosowały.
          • mx3_sp Re: Wyniki imienne 27.09.13, 12:54
            tylko 2 nie głosowało (Lewandowski i Rybakowicz) reszta była za odrzuceniem. Tusk też.
            • vilez Re: Wyniki imienne 27.09.13, 13:56
              No to ufff...
          • nangaparbat3 Re: Wyniki imienne 27.09.13, 15:07
            Jestem gotowa myśleć, ze to pomysł palikota, żeby nabruździc tuskowi - musiał miec nadzieję, że może bez nich wniosek o odrzucenie przepadnie. Wychodzić w takim momencie - gdybym miala resztki szacunku dla niego, to bym w tym momencie straciła.
            • araceli Re: Wyniki imienne 27.09.13, 15:11
              nangaparbat3 napisała:
              > Wychodzić w takim momencie
              > - gdybym miala resztki szacunku dla niego, to bym w tym momencie straciła.

Przecież wrócili i głosowali.
              • nangaparbat3 Re: Wyniki imienne 27.09.13, 15:12
                Tak tak, pospieszylam się, przepraszam.
            • nangaparbat3 ojej, przepraszam 27.09.13, 15:12
              Rozpedzilam się. Wócili na czas, glosowali za odrzuceniem. Zwracam honor.
            • vilez Re: Wyniki imienne 27.09.13, 15:13
              No, oni akurat wyszli w drodze protestu. Ale też mnie to telepnęło. Ostatecznie jednak głosowali, więc jest ok (znaczy się, wrócili, jak się zorientowali, że to już głosowanie- tak przynajmniej myślę).
    • merit_p Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 12:43
      Cyrk
    • anel_ma Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 12:50
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14681326,Kto__jak_glosowal_ws__zaostrzenia_ustawy_antyaborcyjnej.html#BoxSlotIIMT
      mamy juz listę posłów "do odstrzału" tongue_out
      Ja się zawsze dziwie kobietom głosującym na prawicę - naprawde chca, zeby ktoś za nich decydował co robic z własnym ciałem?
      • wuika Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 12:59
        Oczywiście. Uważają się chyba za gorsze od mężczyzn, ktoś musi nimi pokierować, proszę bardzo. Niech tylko nie rozciągają swoich ograniczeń na wszystkich suspicious
      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:47
        "Decydował co robić z własnym ciałem" - abstrahując od tematu, jeśli kobieta nie jest w stanie własnym ciałem tak zadysponować, żeby nie zajść w niechcianą ciążę, to może nawet lepiej, że w niektórych tematach obowiązują ją jakieś odgórne zasady.

A co do projektu - od razu mówię, że nie wyrabiałam sobie na jego temat osobistego zdania, ale wiecie, że to w większości chodzi o dzieci z zespołem Downa? O spuszczanie do kibla dzieci z zespołem Downa?
        Żeby Maciuś z Klanu się nie urodził.
        • z_lasu Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:49
          Ależ rodź sobie Maciusiów ile chcesz! I jeszcze adoptuj kilku. Ale nie zmuszaj innych.

• paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:51
            Dla mnie ten, kto spuszcza własne dziecko do kibla, niezależnie od stanu jego zdrowia, jest mordercą.
            • soczek_bez_gazu Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:54
              Dzieci są za duże żeby je spuścić w kiblu.
              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:00
                To przenośnia jest.
                • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:34
                  noo... ustawa o całkowitym zakazie to tez taka przenośnia? ;P
            • z_lasu Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:31
              Świetnie, ale adoptuj potem te wszystkie niezdolne do samodzielnej egzystencji dzieci, OK?
              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:32
                Dlaczego ja? Mają rodziców, którzy je spłodzili.
                • z_lasu Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:35
                  Ja pierniczę... Nie, nie dam rady dyskutować na tym poziomie...
                • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:04
                  paul_ina napisała:
                  > Dlaczego ja? Mają rodziców, którzy je spłodzili.

Ponieważ to Ty uważasz, że płód (nawet bez mózgu) to dziecko. Skoro tak Ci zależy, żeby się urodziło, tak się nim przejmujesz - adoptuj. Zrób dobry uczynek - Twój Bóg Cię nagrodzi smile
                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:38
                    Powtarzam - ma rodziców, którzy je spłodzili. Czego nie rozumiesz?
                    • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:57
                      No to załóżmy, że pani została zgwałcona, chce ciążę usunąć, ale słucha rad wierzących koleżanek, że można oddać. Pani jest zdecydowana oddać do adopcji, bo od początku wie, że nie da rady psychicznie udźwignąć kontaktu z dzieckiem z gwałtu. A tu pech, dziecko rodzi się ciężko chore i chętnych na rodziców adopcyjnych nie ma. Co radzisz? Adoptujesz to dziecko? Ono nie ma rodziców - ojca - wiadomo, matki też nie, bo ona od początku dziecka nie chciała, zdecydowała się urodzić, ale wychować nie da rady.
                    • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:36
                      no, ma. i ci rodzice chcą decydowac o dalej z tym płodem. czego nie kumasz?
                    • dragica Paul_ina 28.09.13, 13:52
                      Paulino, z.Downa nie jest jedyna wada genetyczna, sa takie, ktore sa letalne i tutaj czekanie na smierc dziecka-pod koniec ciazy albo kilka godzin po naordzinach jest po prostu nieludzkie.
            • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:49
              istotnie - jeśli chodzi o dzieci
              ale my mówimy o płodach
        • wuika Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:04
          W przypadku gwałtu bardzo łatwo decydować o sobie przecież suspicious W przypadku zawodności antykoncepcji - no w ogóle, co za problem, prawda?
        • maadzik3 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:16
          ciaza moze byc chciana, ale plod uszkodzony, np. z bezmozgowiem i atrofia nerek
        • redheadfreaq Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:36
          Koleżanko, wyszukaj sobie w googlach grafice, albo chociaż w wikipedii "wady letalne". A potem, np. hasła acrania, ichtyosis, acardia, amelia... Maciek z Klanu ma wysoki jak na ZD iloraz inteligencji. ZD to nie tylko upośledzenie umysłowe, to również poważne i często śmiertelne wady serca. Proszę, nie piernicz o tym, że "zabija się biedne, urocze dzieciątka z downem". Usuwa się ciąże, z których dziecko ma nikłe lub żadne szanse na normalne funkcjonowanie - za to ogromne na potworne cierpienie po urodzeniu.
          • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:39
            Bo błędy w badaniach prenatalnych się nie zdarzają.
            • noname2002 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 22:26
              OJP, jestem przeciwna aborcji, płód dla mnie jestem dzieckiem nie zbitkiem komórek, ale o tym czy usunąć ciążę, kiedy wiadomo o poważnych chorobach powinni decydować rodzice, nie posłowie. Ponieważ praktycznie nie ma pomocy dla rodziców z chorymi dziećmi.
            • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:37
              błędy lekarskie w diagnozie i leczeniu ludzi tez sie zdarzają. mamy zlikwidowac medycynę?
      • nangaparbat3 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:14
        anel_ma napisała:

> Ja się zawsze dziwie kobietom głosującym na prawicę - naprawde chca, zeby ktoś
        > za nich decydował co robic z własnym ciałem?

Nie - one tylko chcą, by inne kobiety nie mogly decydować o wlasnym życiu.
      • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:32
        w tych 400 tys spokojnie połowa to były kobiety. dzis jedna z głownych perorujących prolajferów w sejmie była kobietą.
        • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 07:37
          no i pewnie średnia wieku to oscylowała gdiześ w granicach 70-80 lat, z wyjątkami - małymi - jak to cośi w sejmie
    • angazetka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:00
      Hura, hura uncertain Sukces normalnie: nie zaostrzymy (póki co) bardzo restrykcyjnego prawa.
      • wuika Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:02
        Wiesz, zawsze mogło być gorzej. Marna pociecha, ale skoro nie ma co liczyć na doprowadzenie do normalnego stanu rzeczy, można się chociaż nie martwić (za bardzo i przez chwilę), że sprawy nie dociągnięto do absurdu.
        • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:05
          Ja się cieszę, że w razie potrzeby wiem, gdzie jechać na wycieczkę i sprawę załatwić, tylko szkoda, że nie wszystkie kobiety mają tak dobrze.
          • wuika Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:07
            Tak, jak wspomniałam: wiem, jak nastawić gps. Ale to ja. Nie zamykam się w świecie moich możliwości, bo mam na tyle rozumu, żeby wiedzieć, że nie każdy ma świadomość, możliwości i środki. Smutne to.
      • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:04
        Niedobrze, że co jakiś czas nie wpływają wnioski odwrotne. Wtedy by się skupili na pilnowaniu tego, co mają i cieszyli z tego. A jakby przypadkiem taki wniosek przeszedł, to jeszcze lepiej.
        • wuika Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:06
          To co? W wolnym czasie research, kto ma już gotowy projekt liberalizujący i zbieramy podpisy? smile Przepraszam, że się nie orientuję, nie wiem, czy lewicowe kluby mają coś gotowego, czy cokolwiek zbierają?
          • vilez Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:10
            SLD składało projekt liberalizacji ustawy kilkukrotnie. Bez skutku. Chyba jakiś obywatelski też był.
          • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:39
            ja bym z chęcią jakis podpisała tylko nikt mi nigdy nie proponował sad
        • ally Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:28
          > Niedobrze, że co jakiś czas nie wpływają wnioski odwrotne.

Wpływają w każdej kadencji sejmu. Jaruga-Nowacka zawsze je składała (wraz z grupą posłów), i to od razu po zaprzysiężeniu. W poprzedniej kadencji Komorowski jako marszałek kisił projekt w zamrażarce aż do 10 kwietnia, po czym cały uszczęśliwiony wywalił go do kosza, bo część wnioskodawców zginęła.
          W tej kadencji projekt składał Ruch Palikota. Odrzucono go.
          Na obywatelski projekt szanse nie są duże - feministki nie dysponują taką infrastrukturą i zasobami do zbierania podpisów jak Kościół.
    • martishia7 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:10
      Moim zdaniem, niestety, nie ma się z czego cieszyć.
      Projekt został odrzucony o mały włos, to raz. Będą kolejne. Za rok, za dwa, za trzy. W końcu przejdzie. Trendy w społeczeństwie raczej nie pozostawiają wątpliwości, 20 lat "Niemego krzyku" w szkołach przynosi żniwo. Spada poparcie dla aborcji z powodu wad rozwojowych jak i z powodu gwałtu. Te polecą jako pierwsze. Kwestia przesłanki "zdrowia lub życia kobiety" będzie ostatnia, odrzucą fragment dotyczący zdrowia. Prosta sprawa, przecież każda kobieta POWINNA poświęcić swoje zdrowie (przecież to tylko zdrowie), na rzecz oczywiście ważniejszego dobra, jakim jest życie dzieciątka poczętego.
      Nie widzę za bardzo siły, która byłaby w stanie powstrzymać te trendy.
      Po drugie - wiadomo jakie są realia. Dzięki womenonweb aborcja na życzenie w przypadku ciąży zwyczajnie nieplanowanej, jest całkowicie dostępna i legalna. Jedyne 70E. Warunek - dla kobiet zaradnych, zorientowanych, z dostępem do internetu. Dla gotowych wysupłać więcej niż te kilkaset zł jest podziemie lub kraje ościenne. Prawdziwym problemem będzie aborcja właśnie w przypadkach genetycznego fatal error oraz zagrożenia zdrowia/życia kobiety. Z prostej przyczyny - potrzeba takiej aborcji ujawnia się zazwyczaj w późniejszym stadium zaawansowania ciąży. Na farmakologię z womenonweb jest za późno, cena w podziemiu rośnie ze względu na wyższe ryzyko. Tutaj trzeba dużo więcej gotówki - na podziemie lub na wyjazd. Kobiety zamożne i zaradne, jak zawsze, poradzą sobie. Najbardziej w tyłek dostaną te mniej zamożne, mniej zaradne, mniej wykształcone. Powinszować. Gotuje się we mnie jak o tym wszystkim myślę.
      • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:18
        Ja też tak to widzę, niestety. o jakiś czas wniosek wraca, żeby się wszyscy z tematem oswoili. Moim zdaniem potrzebna jest też dyskusja w drugą stronę, żeby była równowaga.
        • angazetka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:20
          A w drugą stronę dyskusji nie ma, bo nikt się nie chce narażać Kościołowi.
          • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:24
            I to jest chore. Ale kościół traci wpływy, u nas nieco wolniej, ale też jest szansa.
            • an_ni Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:27
              modle sie o tosmile ja ateistka z nabycia
              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:49
                Tak, módlmy się, żeby zapanował ateizm, nihilizm i żeby cała cywilizacja zmierzała donikąd. Módlmy się o to z całych sił, może Dobry Bóg tak sprawi smile
                • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:02
                  Ateizm, nihilizm, nazizm, komunizm zapomniałaś dodać na jednym wydechu smile W "W sieci" i "Uważam rze" tak napisali? wink
                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:24
                    Dokształć się co do sytuacji w prawicowych czasopismach.
                    • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:28
                      A ja ciebie zachęcam do poczytania czasopism nie liżącym tyłki prawicowcom, może spojrzysz na świat z szerszej perspektywy? Nie poczytasz? To po jaką cholerę każesz mi czytać swoje pisemka?
                      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:33
                        Co mam czytać? Poleć.
                        • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:36
                          Po co, i tak nie przeczytasz, bo jesteś kompletnie zaślepiona, ja twoich szczekaczek też czytać nie będę. I o to chodzi - siedź w swoim grajdole, ja siedzę w swoim i od mojego się odp..., co w wolnym tłumaczeniu oznacza - nie narzucajcie swojego światopoglądu innym. Koniec kropka.
                          • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:59
                            Rozumiem, że nie jesteś w stanie nic ciekawego polecić, nie jesteś otwarta na dyskusję, wolisz w ordynarny sposób obrażać rozmówcę. Jak chcesz.
                            • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:08
                              Już widzę, z jakim zaciekawieniem zaczytujesz się w Polityce big_grin ie rozśmieszaj mnie tą swoją fałszywą postawą "ja tu sobie tylko chciałam kulturalnie podyskutować, a ci niedobrzy nihiliści mnie atakują". Sprawa jest prosta - odchrzańcie się od ludzi, którzy mają inne poglądy i żyjcie po swojemu na zdrowie, koniec kropka, o niczym nie chce mi się z tobą dyskutować.
                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:12
                                Żałosne smile
                                • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:13
                                  To jest twój katolicki, merytoryczny komentarz? Czy po prostu nie zrozumiałaś prostego komunikatu "odp.. sie od nas"?
                                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:15
                                    Od Was? Od kogo?
                                    • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:15
                                      Od nie-katolików. Czego jeszcze nie rozumiesz?
                                      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:43
                                        Sorry, myślałam, że chodzi o słodkopierdzące mówiące jednym głosem towarzycho szukające dowartościowania na anonimowych forach. A tu niespodzianka - jeden głos w imieniu wszystkich niekatolików. Cenna inicjatywa, tylko czy uprawniona?
                                        • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:44
                                          nie no, jaki jeden głos? masz coś z oczami? i tak odp..l się. chcesz by rodziły sie dzieci z downami to je sobie ródź. sama.
                                    • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:17
                                      Od tych, co myślą inaczej niż ty. Zrozum, nikt ci na siłę skrobanki nie zrobi, ale ktoś może nie chcieć donosić ciąży i to jego prawo, bo konsekwencje decyzji, takiej czy innej, tez poniesie ten ktoś, a nie ty czy panie i panowie z Wiejskiej.
                  • crises Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:48
                    Tak sieci namęczyła, a wystarczyło napisać "cywilizacja śmierci".
                • vilez Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:03
                  Wiesz co? Jak by był dobry, to by tak sprawił. Nie ma gorszej zgnilizny, niż realne rządy kościoła. Rzekłam.
                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:25
                    W Polsce realne rządy to sprawuje klika wywodząca się jeszcze z PRL. To jej najbardziej przeszkadza głos Kościoła.
                    • woman_in_love haha, gdyby tak było to nie byłoby religii w 27.09.13, 14:31
                      szkołach i ukrywania pedofilii i przestępstw gosp. wśród księży oraz kradzieży majątku publicznego przez KK (komisja majątkowa). Na razie to rządzi klika postsolidarnościowa, która rzeczywiście wywodzi się z PRL.
                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:29
                    I wiesz co jeszcze?
                    Czym jest wolność bez wartości?
                    Na pewno wolność nie jest wartością samą w sobie, trzeba w nią włożyć treść, a jeśli tej treści nie ma - to nic nie ma. Zero. Rzekłam.
                    • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:33
                      Wkładajcie te swoje "wartości" gdzie wam się podoba, ale w SWOIM życiu i postępowaniu, świećcie przykładem zamiast zagarniać całą przestrzeń dla siebie. Od mojej macicy, mojego tyłka i łóżka oraz od mojego ateizmu kościołowi wara.
                      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:04
                        Świecę, ale przezywają mnie "katolem" i narzucają swoje nihilistyczne poglądy.
                        • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:06
                          Ojejej, a każą ci usuwać ciążę kiedy tego nie chcesz, ci niedobrzy nihiliści?
                          • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:11
                            Obrażasz mnie, zniekształcasz moje wypowiedzi. Ja chcę tylko, żebyś zrozumiała, że mam takie samo prawo wyrażać moje poglądy jak Ty, nawet - uwaga! - jeśli są niezgodne z Twoimi.

Swoją drogą, gdzie Cię nauczyli słowa "katol"? Sama na to wpadłaś, że to obraźliwe?
                            • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:13
                              ale w czym problem
                              skoro ty dajesz sobie prawo nazwania kogos dzieciobojczynia to inni maja prawo nazywac cie katolem
                              • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:14
                                100/100
                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:14
                                Dzieciobójstwo to jest przestępstwo zdefiniowane w ustawie.
                                "Katol" to jest obraźliwe słowo.
                                • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:17
                                  lol
                                  w jakiej ustawie kobiete po sborcji nazywa sie dzieciobojczynia ?
                                • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:20
                                  Ale to twoim zdaniem jest dziecko, ich zdaniem płód i co z tym począć? Nierozwiązywalny konflikt. Dlaczego wasz ogląd sprawy ma być obowiązującym, bo nie pojmuję. Nie usuwaj swojego płodu, nikt ci nie każe i odwal się od innych.
                                • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:22
                                  > Dzieciobójstwo to jest przestępstwo zdefiniowane w ustawie.

Zdradzę ci tajemnicę - nie ma takie ustawy, która aborcję określa dzieciobójstwem. A to niespodzianka, co?
                                • misterni Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:51
                                  Nawet w przypadku aborcji ze wskazaniem? Coś ci się pomyrdało dziecko drogie.
                                • nikki30 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 13:20
                                  paul_ina napisała:

>Dzieciobójstwo to jest przestępstwo zdefiniowane w ustawie.

Tak i dotyczy wyłącznie zabójstwa przez matkę noworodkasmileNawet matka Madzi zgodnie z prawem nie może byc nazywana dzieciobójczynia...
                                  Coś Ci dzwoni ale nie w tym kościele co trzebasmile
                                  Plód jest wyłącznie nasciturusem...
                            • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:15
                              Odpowiedz mi na proste pytanie - w jaki realny, namacalny sposób nie-katolicy wpływają na wasze życie, wybory życiowe. Potrafisz na to odpowiedzieć czy nie?
                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:48
                                Kobieto, sprawdź w słowniku co to jest demokracja, a potem zajrzyj do preambuły Konstytucji RP. Jeśli Ci nie odpowiada, w jakim kraju żyjesz, jego historia, tradycja, duch - wyprowadź się do bardziej postępowych państw, gdzie śpiewająco będziesz dryfować przez ćycie od aborcji do aborcji, a swe istnienie zakończysz eutanazją.
                                • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:54
                                  tobie gorzej na glowe ?
                                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 22:38
                                    Nie rozumiesz, więc atakujesz.
                                    Skoro pytasz - to tak, trochę jestem zmęczona po całym dniu.
                                    Szkoda mi też straconego czasu poświęconego na wpisy w tym wątku.
                                    Jak to mówią w Krakowie, witki opadają. Dobranoc.
                                • tezas Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:05
                                  No i demokratycznie projekt został odrzucony, a Konstytucja -jak na razie- wyznacza, ze Polska jest państwem neutralnym światopoglądowo, a nie wyznaniowym.

I każda z nas jest tu, w Polsce, u siebie.

Nb jakoś nie znalazłaś odpowiedzi na moje pytania.
                                  Rzeczywiście, witki opadają. Pa pa
                                  ---------------------------------
                                  Józef Piłsudski: "Kościół bierze, nie kwituje, żąda więcej."
                                • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 07:34
                                  ja nie patrzę wstecz jak ty, ja patrze do przodu, mam w poważaniu, że kiedyś była nietolerancja, teraz jak komus tęskni się do czasów, gdy oficerów wojska polskiego zmuszano do zmiany wiary albo palono i niszczono cerkwie, to niech uda się do odpowiedniego kraju i tam działa
                                  nie łapiesz chyba do końca zasad demokracji uncertain
                    • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:41
                      akurat twoje wartosci inni moga miec w odwloku
                    • dziennik-niecodziennik Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:51
                      wartości sa rózne.
                      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:01
                        Dokładnie. Na pewno tolerancja jest jedną z nich, wartością samą w sobie.
                        • dziennik-niecodziennik Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:03
                          tylko że tobie brak tolerancji.
                          • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:05
                            W którym miejscu?
                            Katolik nie ma prawa napisać, co myśli?
                            Komu narzucam swój pogląd? Ja go tylko jasno wyrażam.
                            • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:09
                              paul_ina napisała:
                              > W którym miejscu?
                              > Katolik nie ma prawa napisać, co myśli?
                              > Komu narzucam swój pogląd? Ja go tylko jasno wyrażam.

A zakaz aborcji ciężko uszkodzonych płodów czyli de facto nakaz rodzenia ciężko upośledzonych dzieci to nie jest 'narzucanie poglądów'?
                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:13
                                Mówimy o ustawie, tak? A ja jestem zwykłym człowiekiem, nie parlamentem, kumasz?
                                • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:15
                                  paul_ina napisała:
                                  > Mówimy o ustawie, tak? A ja jestem zwykłym człowiekiem, nie parlamentem, kumasz?

Zwykłym człowiekiem, który głosuje na posłów, którzy głosują za nakazywaniem kobietom rodzenia ciężko upośledzonych dzieci.

Czemu wycofujesz się rakiem - bądź konsekwentna w swoich poglądach.
                                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:00
                                    Mam obywatelskie prawo głosować, na kogo chcę. Dowolnie.
                                • sumire Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:15
                                  parlament wybierany jest właśnie przez zwykłych ludzi, pragnę nadmienić. a ci, którzy w nim siedzą, szczęśliwie nie mają boskich mocy, choć - sądząc po podobnych projektach - bardzo by chcieli.
                            • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:10
                              Ale problem polega na tym, że wy nie tylko piszecie, wprowadzacie je do państwowych, świeckich szkół, a także do naszego prawodawstwa, które jest prawodawstwem WSZYSTKICH Polaków, nie tylko katolików, ogarniasz to?
                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:20
                                To stań na czele nowego ruchu społecznego i weź władzę w tym państwie. Tylko musisz zaproponować coś więcej niż wyzwiska.
                                • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:23
                                  Poza tymi strasznymi wyzwiskami ja i inne dziewczyny wypisały bardzo dużo konkretów, ale wijesz się jak piskorz i nadal nie wiem, dlaczego to akurat twoje wartości mają być tymi obowiązującymi wszystkich.
                                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:07
                                    "i nadal nie wiem, dlaczego to akurat twoje war
                                    > tości mają być tymi obowiązującymi wszystkich."

Byłoby mi miło, bo jestem przekonana o ich słuszności, ale w którym miejscu to napisałam? Wkładasz mi w usta swoje nadinterpretacje.

Ja tylko mówię - w moim osądzie kobiety dokonujące aborcji to dzieciobójczynie. W MOIM OSĄDZIE. Dzieciobójczynie. Tyle.

A że "WY" jesteście zachwycone uprawnieniem do usunięcia ciąży w sytuacji, gdy badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu - to WASZA SPRAWA.

Swoboda wyrażania poglądów.
                            • dziennik-niecodziennik Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:14
                              nie mowię że narzucasz, mowie ze brakuje Ci tolerancji.
                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:17
                                Bo nazywam rzeczy po imieniu?
                                Dzieciobójstwo to dzieciobójstwo.
                                • misterni Czy gdy Twoja Lena - Kazimiera przyjedzie za 10/15 27.09.13, 16:02
                                  lat do domu z płaczem i powie, że została zgwałcona, a po czasie okaże się, ze jest w ciąży i chce ją usunąć, to czy wtedy nazwiesz ją dzieciobójczynią? Zakażesz aborcji kosztem jej godności i psychiki?

paul_ina napisała:

> Bo nazywam rzeczy po imieniu?
                                  > Dzieciobójstwo to dzieciobójstwo.
                                  >
                                  • paul_ina Re: Czy gdy Twoja Lena - Kazimiera przyjedzie za 27.09.13, 18:08
                                    Oooo, potrafisz klikać w linki. Lepiej się zastanów, co w takiej sytuacji powiesz swojej córce, jeśli ją masz.
                                    • misterni Re: Czy gdy Twoja Lena - Kazimiera przyjedzie za 27.09.13, 18:55
                                      Chyba bo to je masz, te linki, żeby klikać?
                                      Mam dwie córki i nie wyobrażam sobie, żeby dyktować którejś z nich, co miałaby zrobić w takiej sytuacji, a tym bardziej oceniać jej postępowanie. Jestem ciekawa, jak ty byś postąpiła? Co byś jej powiedziała? Że jest dzieciobójczynią? Czy może tę krzywdzącą obelgę masz zarezerwowaną wyłącznie dla obcych kobiet? Serio pytam i proszę tym razem o normalną odpowiedź.
                                      • paul_ina Re: Czy gdy Twoja Lena - Kazimiera przyjedzie za 27.09.13, 21:52
                                        Dzieci wychowuje się w duchu własnych wyznawanych wartości. Czy patrząc na buzię wnuczka widziałabym kochane dziecko - czy przestępcę - nie wiem, zakładam, że dałabym radę. Obym nigdy nie musiała się o tym przekonać, czego i Tobie życzę.
                                        • jowita771 Re: Czy gdy Twoja Lena - Kazimiera przyjedzie za 27.09.13, 22:01
                                          A gdyby Twoja córka powiedziała, że nie da rady urodzić i że ona wie, że będzie widzieć w twarzy dziecka gębę człowieka, który ją potwornie skrzywdził? I że albo usunie albo sobie coś zrobi, bo sobie z tym nie poradzi?
                                        • misterni Re: Czy gdy Twoja Lena - Kazimiera przyjedzie za 27.09.13, 23:14
                                          Ja się pytam, czy dałbyś radę potępić swoje dziecko, jeśliby postąpiło wbrew twoim wartościom.
                            • aleksandra1357 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 22:30
                              Paul_ina, nie mam siły czytać, czy jesteś sama w tym wątku po jasnej stronie mocy, więc tylko zaznaczam, że łączę się z Tobą w każdym poście. Zupełnie nie rozumiem, czemu na tym forum jest taki monopol na cywilizację śmierci wink
                              I nijak, nijak nie mogę zrozumieć, czemu forumowiczki nie pojmują, że z płodu rozwija się dziecko i że nie jest to odrębny byt.
                              • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 22:35
                                A jeśli z płodu rozwinie się w coś co nie jest dzieckiem
                              • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 22:37
                                serio z kazdego plodu, a wczesniej z kazdego zarodka czy zygoty rozwija sie dziecko ???
                        • z_lasu Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:04
                          A możesz to rozwinąć? Bo zastanawiam się czy słowo "tolerancja" rozumiemy tak samo...
                        • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:50
                          a. tolerancja jest wartością samą w sobie, a wolność nie. lepiej wróc na lekcje religii - tam sobie przypomnisz, ze tolerancja to jednak wielkie zło. bo przecież nie ma tolernacji dla płodobójców, prawda?
                    • vilez Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:16
                      Ktoś, kto usta pełne wartości, najczęściej ma je także w pobliskim nosie. Jak wnoszący o zmianę ustawy właśnie.
                      • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:18
                        vilez napisała:
                        > Ktoś, kto usta pełne wartości, najczęściej ma je także w pobliskim nosie

Mogę sobie do sygnaturki wziąć? big_grin
                        • vilez Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:57
                          Proszę Cię bardzo, acz nie mojego autorstwa (ja znam od prof. J. Woleńskiego, myślę że on by się nie pogniewał wink )
                    • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:47
                      wolność nie jest wartością samą w sobie? aa.. to wszystko jasne. dlatego chcecie nam ją odebrać w imię waszych "wyższych " celów.
                      doigracie się. to już się dzieje.
                • gaskama Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:09
                  A to tak a propos pedofilii w twoim "nieznihilozowanym" kościele??? Myślisz, że jak taki ksiądz piep ... y małe dziecko i się przy tym modli to dobry kierunek obrał?
                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:26
                    A jak Ty myślisz, pisząc taki prostacki komentarz? Myślisz?? Myślisz...?
                    • gaskama Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:28
                      Myślę, że nie ma nic gorszego niż taki radykalny katol, który chce narzucić swój światopogląd innym.
                      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:31
                        Nie znasz mnie, nie wiesz czy jestem radykalna. Wszystkie tu lansujecie się jako wyzwolone, współczesne kobiety, ematki rzekłbyś nawet, wszystkie piszecie to samo, jak stado. A jak ktoś ma inne poglądy, inne wartości - to zagryźć.

Kobieta spędzająca płód to dzieciobójczyni. Dowód przeciwny poproszę.
                        • an_ni Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:33
                          plod to nie dziecko to plod
                          • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:01
                            Byłaś kiedyś w ciąży?
                            • demonii.larua Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:53
                              Ja byłam, cztery razy w dodatku. I mam takie samo zdanie. Płód to nie dziecko.
                        • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:34
                          Paul_ina to twardogłowy i zaślepiony katol. Dowód przeciwny poproszę tongue_out
                          • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:02
                            Morgen_stern ma problemy sama ze sobą. Dowód przeciwny poproszę smile
                            • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:03
                              Ile takich zdań trzeba wypisać, żebyś zrozumiała, do czego zmierzam?
                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:07
                                A wiesz chociaż, dokąd zmierzasz?
                                Jako nihilistka chyba donikąd smile
                                • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:12
                                  ahahahah dobrze cię wyszkolili, ja jako najzupełniej prywatna jednostka z moimi prywatnymi poglądami po prostu przegrywam z katolską argumentacją smile odpadłam smile komuś się jeszcze chce?
                                  • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:14
                                    morgen_stern napisała:
                                    > smile komuś się jeszcze chce?

Ja bym się chciała dowiedzieć, dlaczego Paulina tych - w swoich poglądach dzieci - nie chce adoptować. Skoro tak bardzo się nimi przejmuje i tak jej na sercu temat 'morderstw' leży.
                                    • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:17
                                      Proste - jak każdemu zaślepionemu katolikowi głowę zaprząta jej tylko macica, samo dziecko po jej opuszczeniu już nie bardzo.
                                      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:18
                                        Akurat trafiłaś jak kulą w płot.
                                        • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:20
                                          paul_ina napisała:
                                          > Akurat trafiłaś jak kulą w płot.

Skoro tak Ci na tych dzieciach zależy - adoptuj. Pokaż prawdziwą chrześcijankę a nie krzykaczkę wycierającą sobie gębę 'wyższymi wartościami'.
                                          • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:10
                                            Może ty masz gębę, mordę, pysk. Ja mam twarz.
                                            • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:37
                                              paul_ina napisała:
                                              > Może ty masz gębę, mordę, pysk. Ja mam twarz.

W dalszym ciągu odpowiedzi brak. Jakieś to 'katolickie' big_grin Krzyczycie głośno ale odpowiedzialności za skutki krzyku nawet przez myśl wam przyjąć nie przyjdzie.
                                              • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:53
                                                Powtórzę - z natury rzeczy dzieci mają swoich rodziców, odpowiedzialnych za nie.
                                                • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 21:55
                                                  paul_ina napisała:

> Powtórzę - z natury rzeczy dzieci mają swoich rodziców, odpowiedzialnych za nie
                                                  No i właśnie ci rodzice decydują że chcą skrócić cierpienia dziecka. Coś nie pasuje?
                                                • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 12:50
                                                  paul_ina napisała:
                                                  > Powtórzę - z natury rzeczy dzieci mają swoich rodziców, odpowiedzialnych za nie

Ale rodzice go NIE CHCĄ. Ile razy trzeba powtarzać?

Pięknie wychodzi 'katolicka' mentalność. Najlepiej wycierać sobie gębę ideałami a jak trzeba działać to 'katolik' umywa ręce. Łatwo być moralnym bohaterem cudzymi rękami.
                                        • morgen_stern Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:22
                                          Przecież sama wyżej napisałaś, że nie interesują cię chore, urodzone już dzieci.
                                    • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:16
                                      Powiem Ci tak - tyle o sobie wiemy, ile nas sprawdzono. Można sobie teoretyzować, ale tylko człowiek postawiony w obliczu realnego nieszczęścia dowie się czy stać go na postępowanie zgodne z wyznawanymi wartościami.

Nie mam zamiaru adoptować dzieci, bo szczęśliwie mam swoje i mogę mieć więcej. Gdybym nie mogła, byłoby się nad czym zastanowić.

Każde dziecko ktoś spłodził, ktoś, kto powinien ponieść konsekwencje swojego postępowania. Nie mi decydować za innych ludzi, jak wspomniałam, szczęśliwie dla mnie tutaj mnie nie sprawdzono. Wiem tylko, że osobiście, na dzień dzisiejszy, gdybym dokonała aborcji nawet ze wskazań medycznych - nie mogłabym dalej spokojnie i szczęśliwie żyć.
                                      • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:20
                                        ale ciebie nikt do aborcji nie zmusza
                                        a niektorzy nie mogliby szczesliwie i spokojnie zyc gdyby aborcji nie dokonali/ nie mieli by wyboru

ale fakt ciebie szczescie i spokoj innych nie obchodza
                                      • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:21
                                        No to ty. A ktoś inny może. I wara ci od tego. Ba można nawet mieć syndrom poaborcyjny dziecka nieusuniętego. Znałem gościa którego matka zmarła w wyniku powikłań po porodzie. I stwierdził on że wolałby nie żyć niż być powodem śmierci własne matki.
                                      • tezas Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:23
                                        > Nie mam zamiaru adoptować dzieci, bo szczęśliwie mam swoje i mogę mieć więcej.
                                        > Gdybym nie mogła, byłoby się nad czym zastanowić.
                                        Mały OT: czy należysz może do osób, które twierdzą że alternatywą dla in vitro jest adopcja?

> Każde dziecko ktoś spłodził, ktoś, kto powinien ponieść konsekwencje swojego po
                                        > stępowania.
                                        Zakazujący aborcji też ponoszą odpowiedzialność za narodziny w przypadku, gdyby kobieta - w przypadku braku zakazu - przerwała ciążę. Dlaczego nie chcą ponosić konsekwencji?

• araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:41
                                        paul_ina napisała:
                                        > Powiem Ci tak - tyle o sobie wiemy, ile nas sprawdzono. Można sobie teoretyzowa
                                        > ć, ale tylko człowiek postawiony w obliczu realnego nieszczęścia dowie się czy
                                        > stać go na postępowanie zgodne z wyznawanymi wartościami.

Tym bardziej należy dać ludziom WYBÓR a nie zmuszać ich do ponoszenia konsekwencji narzucania 'katolickich' poglądów.

> Nie mam zamiaru adoptować dzieci, bo szczęśliwie mam swoje i mogę mieć więcej.

Ale tu nie chodzi o Ciebie tylko o istoty, które Ty nazywasz dziećmi, których los tak bardzo Cię interesuje.

> Każde dziecko ktoś spłodził, ktoś, kto powinien ponieść konsekwencje swojego
                                        > postępowania.

A jakim że to postępowaniem rodzice wywołują wady u płodu?
                                        • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 19:35
                                          o to to
                                          nikt z samego założenia nie płodzi chorych dzieci
                                          i jeśli jest taka możliwość to nie widzę powodu aby nie skorzystać z niej
                                      • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:57
                                        no a gdziie twoja katolicka miłość do tych dzieci? odrzuconych, wegetujących w domach dziecka? obchodzą cie tyllko do momentu wyjscia z macicy?
                        • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:55
                          piszesz na jednym wdechu płód i dzieciobójczyni
                          poza tym płodu nie można zabić, płód się usuwa
                        • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 23:55
                          wy piszecie na swoich portalach jak stado. 400 tys. ludzi podpisało jakiś projekt jak stado (baranów).
                • dziennik-niecodziennik Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:49
                  a co ma ateizm do upadku cywilizacji?
                  wiara w Boga nie jest gwarantem osiągnięć cywilizacyjnych.
                  • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:18
                    Korzenie cywilizacji europejskiej?
                    Postęp?
                    Oświecenie?
                    Nauka?
                    Dobroczynność?
                    • vilez Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:37
                      Do książek marsz.
                • dragica Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 13:55
                  Ateizm niszczy cywilazacje?Raczej ja pcha do przodu...
            • melancho_lia Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 13:56
              Ale jak PIS dojdzie do władzy (na co się zanosi) to temat wróci i efekty będą niestety inne niż dzisiaj.
              • triss_merigold6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:30
                Jest jeszcze prezydent, który może nie podpisać ustawy, wtedy ta wraca do sejmu. Wątpię, żeby PiS uzyskało większość potrzebną do przełamania weta.
              • sen.bon Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:57
                PiS już miał możliwość przepchnięcia podobnej ustawy w bodajże 2007 roku. Nie zrobili tego łamiąc swoje obietnice wyborcze.
            • aandzia43 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:01
              Kościół traci powoli wpływy w narodzie, ale dzięki durnemu narodowi nachapał się nieźle przez ostatnich 20 lat i teraz będąc potęga finansową ma w dupie moralne wsparcie tegoż narodu. Za późno, mleko się rozlało. Poza tym doroslo pokolenie mlodzianków i panienek oczadzialych niemym krzykiem i wałkowanym zdartą płytą życiem poczęłym. Ci w sporym procencie zmienią zdanie, ale dopiero po zetknięciu się osobiście z żywą tkanką egzystencji. Tak czy inaczej mleko rozlane.
          • martishia7 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:10
            Wiesz, nie jestem pewna, czy to kwestia narażenia kościołowi. Duża część społeczeństwa też już machnęła ręką na te temat, na zasadzie zmęczenia materiału. Zwłaszcza ta część bardziej przedsiębiorcza, zdolna do organizowania się, zaradna. Oni wiedzą, jak to ujęła wuika, jak włączyć GPS i sobie poradzić. A skoro reszta nie chce, żeby im pomóc, to trudno. Ileż można się kopać z koniem? Sama jestem taką osobą, niestety.
      • triss_merigold6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:29
        Na wyjazd i zabieg w prywatnym szpitalu. Nie w byle gabinecie tylko w szpitalu, w którym jest anestezjolog i zespół do operacji w razie konieczności.
    • gaskama A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 14:06
      Mnie temat już nie kręci. Angażowałam się jako nastolatka. Teraz wiem - jak już pisała jedna z dziewczyn - jak włączyć GPS.
      Zastanawiam się, nad taką opcją:
      Zakaz aborcji pełny. Nawet, jak niesie za sobą zagrożenie życia kobiety. Ale przy śmierci kobiety zabija się też ojca dziecka. W końcu dziecko w wyniku niepokalanego poczęcia rodzi się niezbyt często. Jestem na 100% pewna, że gdyby mężczyźnie rodzili dzieci, nikt by nigdy nie zastanawiał się nad zakazem aborcji.
      • vilez Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 14:13
        Ale wiesz, nie każda kobieta ma na ten GPS. I o nich tez warto by pomyśleć.
        • gaskama Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 14:22
          Vilez, na PiS głosują z reguły ludzie niezamożni i niewykształceni (cała nasza ściana wschodnia). Oczywiście nie tylko. Ale czemu ja mam uszczęśliwiać biedną i niewykształconą kobietę, która głosuje, jak jej w niedzielę ksiądz z ambony każe. To kobiety powinny przede wszystkim walczyć o swoje prawa. To one ponoszą konsekwencje urodzenia chorego dziecka, to one potem mają problemy ze zdrowiem, to one muszą ratować zrypaną psychikę po gwałcie. Dla mnie sprawa nie podlega dyskusji.
          Biednych należy kształcić, uświadamiać, gwarantować opiekę .... długi temat. Nie chce mi się pisać. Ja na tym temacie zęby prawie połamałam. Niestety ludzie, którzy są za liberalizacją ustawy to często ludzie zamożni, wykształceni. Im nie chce się zbierać podpisów pod jakimś projektem obywatelskim. Na takie zaangażowanie mają czas babcie, starsi panowie, katolickie niepracujące mamy, które mają już 10 dzieci.
          • attiya Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 17:52
            wypraszam sobie - ani ja, ani moja rodzina ani moi znajomi nigdy nie głosowali na PIS - ściana wschodnia
            • capa_negra Re: A może pełny zakaz aborcji??? 28.09.13, 16:58
              Podobnie u mnie i do tego wszyscy wyksztalceni.
              Nie mniej faktem jest , ze tu PIS ma najwieksze poparcie
      • jowita771 Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 14:15
        Zakaz aborcji w przypadku uszkodzenia płodu - państwo głosujący za zakazem powinni być zobowiązani do adopcji takiego chorego dziecka i opieki nad nim za pieniądze, jakie dostaje na ten cel przeciętny Kowalski (powinnam napisać Kowalska, bo sporo tatusiów się wylogowuje z układu).
        Często opieka nad chorym dzieckiem wiąże się z koniecznością rzucenia pracy, nie ma więc pensji, nie ma potem emerytury. Alimenty od rodzica, który poszedł w siną dal, są często na poziomie takim, że nie wiadomo, co za to kupić. I żyj sobie kobieto, opiekuj się dzieckiem, dobrodzieje z sejmu się za ciebie pomodlą.
      • princess_yo_yo Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 14:54
        wbrew pozorom pelny zakaz aborcji bylby najlepszym wyjsciem z tego absurdu. rodzina ofiary takiego zakazu mialaby wtedy prosta droge do trybunalu praw czlowieka i trybunal nie bylby w stanie odrzucic wniosku.

co wiecej fatalny pr tez zrobilby swoje.

pl nie bylaby sie w stanie obronic, bo sytuacja jest zuplenie inna niz w irlandii przez lata gdzie lekarze w przypadku wskazan do aborcji od zawsze exportowali problem do anglii bez mrugniecia okiem. przynajmniej mieli tyle przyzwoitosci zeby sie nie zaslaniac 'sumieniem' w takich wypadkach, gluptasy nie przejeli polskiego sposobu gdzie sila katolickiego sumienie jest wprost proporcjonalna do wysokosci dochodow z nielegalnych skrobanek tongue_out
        • araceli Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 15:02
          princess_yo_yo napisała:
          > pl nie bylaby sie w stanie obronic, bo sytuacja jest zuplenie inna niz w irland
          > ii przez lata gdzie lekarze w przypadku wskazan do aborcji od zawsze exportowal
          > i problem do anglii bez mrugniecia okiem.

W Polsce nikt przecież nie przykuwa ciężarnej do łóżka - może wyjechać i dokonać aborcji za granicą. Nie wiem dlaczego niby Polska miałaby się 'nie obronić' skoro prawo antyaborcyjne mamy znacznie łagodniejsze niż Irlandia.
          • princess_yo_yo Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 16:23
            ale moja odpowiedz odnosila sie do calkowitego zakazu aborcji, wtedy sytuacja drastycznie by sie zmienila.

prawo antyaborcyjne juz nie jest w pl znacznie lagodniejsze niz w irlandi ostatnio nawet tam rozsadek zaczyna nabierac wiekszego znaczenia, wystarczyl jeden drastyczny przypadek kiedy na export ciazy do sasiadow bylo za pozno.
      • merit_p Re: A może pełny zakaz aborcji??? 27.09.13, 16:44
        Jak w Irlandii - komuś się zemrze spektakularnie i pałka się odegnie.
        Oczywiście skutki odczują kobiety najniżej uposażone i niezaradne, reszta ma GPS.
    • rosapulchra-0 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 14:46
      No i bardzo dobrze.
      Za chwilę będą chcieli wprowadzić godziny policyjne i cenzurę słowa. Takie radykalizmy są bardzo niedobre i nie powinny mieć miejsca.
      Tylko dlaczego ja odnoszę wrażenie, że jest to tak naprawdę temat zastępczy?
      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:15
        wszystko pieknie, tylko dlaczego z kobiet robi sie ofiary jakiegos diabelskiego bytu, ktory im bolesnie macice wykreca na zywca, jak sa w niechcianej ciazy, lub dzieci rodza sie chore, a panstwo nie płaci i nie płaci.
        ciaza nie bierze sie z sufitu, a panstwo nie przezywało orgazmu, jak sie to dziecko robiło.
        gwałt powiecie, kobieta niewinna, a dziecko winne? moze sie jakis filozof wypowie.

moje zdanie na ten temat znacie, nie bede sie powtarzac.

• araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:16
          kietka napisała:
          > ciaza nie bierze sie z sufitu, a panstwo nie przezywało orgazmu, jak sie to
          > dziecko robiło.

Sugerujesz, że kobiety są karane upośledzonym płodem za orgazm?
          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:20
            o matenko...

uprawiajac sex dorosła osoba powinna liczyc sie z mozliwoscia zajscia w ciaze, jak i w ciaze z chorym dzieckiem, a nie zwalac odpwoiedzialnosc na wszystkich tylko nie na siebie, bo ona taka biedna.
            dopoki ktos twardo nie udowodni całego wachlarza tez stawianych wokol aborcji zycia nie wolno przerywac na zadnym jego etapie. za głupi jestesmy na to.
            • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:22
              kietka napisała:
              > uprawiajac sex dorosła osoba powinna liczyc sie z mozliwoscia zajscia w ciaze,
              > jak i w ciaze z chorym dzieckiem, a nie zwalac odpwoiedzialnosc na wszystkich
              > tylko nie na siebie, bo ona taka biedna.

Kobieta ma wziąć na siebie winę za upośledzenie płodu? Winna bo uprawiała seks?
              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:28
                pomijajac gwałt kobieta jest wspołwinna zajscia w ciaze i powinna miec swiadomosc, ze zdarza sie zajsc w ciaze z chorym dzieckiem, prosze czytajcie ze zrozumieniem.
                jezeli zas chodzi o gwałt brak winy kobiety jest bezsprzeczny, ale czy winne jest dziecko, zeby nie pozwolic mu sie urodzic, nie ze wzgledu na chorbe, ale ze wzgledu na to, ze wogole istnieje.
                winne od momentu poczecia. takie to proste, chyba nie....
                dlatego za głupi jeszcze jestesmy, zeby w naszych małych mozdzkach podejmmwac takie decyzje, bez wzgledu nato, czy ktos nam cos nakaze, czy nie.
                • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:30
                  > dlatego za głupi jeszcze jestesmy, zeby w naszych małych mozdzkach podejmmwac t
                  > akie decyzje,

Mów za siebie.
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:34
                    poki co mowie za nas wszystkich i pozion wiedzy nt stawianych tez okoloaborcyjnych. nie mamy, jako ludzie takiej wiedzy, ktora potwierdzałaby cos na pewno jezeli chodzi o etapy rozwoju czlowieka. chyba ze masz taka wiedze, to sie podziel
                • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:39
                  wiec ty sie zajmij swoim malym mozdzkiem
                  a reszta niech sie zajmie swoimi mozgami i brzuchami
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:40
                    jakie wy macie komleksy, moze z tego wynika konecznosc rzadzenia swoimi brzuchami, czyms musicie.
                    • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:44
                      My to jeszcze nic, niektórzy chcieliby rządzić cudzymi brzuchami, to dopiero korba.
                      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:45
                        niektorzy chcieliby, zebyscie nie rzadzily czyims zyciem, chyba...o brzuchach nie słyszałam.
                        • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:52
                          No ale płód rozwija się w czyimś brzuchu, nie?
                          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:04
                            nie w czyims, tylko w brzuchu własnej matki.
                            • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:14
                              No w ojca niestety jeszcze długo nie.
                            • rosapulchra-0 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:51
                              kietka napisała:

> nie w czyims, tylko w brzuchu własnej matki.

Nie zawsze tak jest. Słyszałaś o funkcji surogatki?
                • aandzia43 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:21
                  Mój mały móżdżek i reszta ciała to jest wszystko, co mam. To jestem JA. Ja trzymam że sobą, a nie z twoim móżdżkiem i jego wytworami. Więc bądź uprzejmą nie wypowiadać się w moim imieniu. Nic ci do mojego ciała, mojego sumienia, a losem moich ewentualnych poczetych się moralnie nie masturbuj, bo nigdy nie odczujesz najmniejszego dyskomfortu z tytułu ich szczęść i nieszczęść. Temat oddalony od twojej egzystencji o lata świetlne.
                • rosapulchra-0 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:49
                  kietka napisała:

> pomijajac gwałt kobieta jest wspołwinna zajscia w ciaze i powinna miec swiadomo
                  > sc, ze zdarza sie zajsc w ciaze z chorym dzieckiem, prosze czytajcie ze zrozumi
                  > eniem.
                  Od kiedy to zajście w ciążę jest winą??

> jezeli zas chodzi o gwałt brak winy kobiety jest bezsprzeczny, ale czy winne je
                  > st dziecko, zeby nie pozwolic mu sie urodzic, nie ze wzgledu na chorbe, ale ze
                  > wzgledu na to, ze wogole istnieje.
                  Samo dziecko nie jest winne, ale zastanowiłaś się, jak się czuje kobieta zgwałcona i w dodatku zapłodniona? Czy życie tej kobiety jest nieważne? jej życiowe plany, jej marzenia, ona sama?
                  > winne od momentu poczecia. takie to proste, chyba nie....
                  to ty upraszczasz i to tak zdecydowanie po plebejsku
                  > dlatego za głupi jeszcze jestesmy, zeby w naszych małych mozdzkach podejmmwac t
                  > akie decyzje, bez wzgledu nato, czy ktos nam cos nakaze, czy nie.
                  Mów za siebie skarbie.
                • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 19:13
                  i w związku z tym każda normalna kobieta ma świadomość, że takową ciążę zgodnie z prawem może usunąć. Koniec. Kropka.
            • iwles Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:23

co rozumiesz pod pojęciem "zwalac odpowiedzialność na innych tylko nie na siebie"?
              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:33
                co powiesz o argumencie za usunieciem chorego dziecka, bo panstow nie placi i nie zapewnia pracy...postawa rosczeniowa do bolu, jak powiedzialam panstwo orgazmu nie mialo, a kobieta uprwiajac sex musi sie liczyc z jego konsekwencjami, zycie to nie jest bajka.
                • iwles Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:34

państwo dla obywateli, czy obywatele dla państwa ?
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:38
                    jezeli bedzie potrzebne panstowy papier na mozliwosc uprawiania sexu...bedzie tylko panstwo dla obywateli...
                • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:35
                  Ale pani chce usunąć ciążę, a państwo jej nie pozwala, więc powinno łożyć na utrzymanie dziecka i matki, która musi się nim opiekować.
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:39
                    tak samo jak nie pozwala zabic norodka, dziecka, dorosłego czlowieka.
                    ustawa jest o ochronie zycia, a nie o ochronie budzetu rodzicow.
                    • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:48
                      Niech państwo chroni należycie narodzonych i te płody na które ktoś czeka.
                      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:08
                        no, to niech zakaze uprawiania sexu tym, ktorzy nie chca dzieci, zdrowych i chorych, wtedy bedzie 1:1
                        • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:16
                          Seks to nie to samo co prokreacja. Z drugiej strony, czy jak stwierdzasz, ze wszystkie dzieci już urodziłaś, to przestajesz uprawiać seks?
                          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:19
                            kazdy seks moze skonczyc sie prokreacja, nie przestaje uprawiac sexu, ale biore na klate efekty swoich zyciowych wyborów.
                            • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:21
                              Nie, nie każdy seks big_grin To po pierwsze. Po drugie, seks to nie wybór.
                              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:25
                                nie bede z toba przerabiac kamasutry, ale mam nadzieje, ze wiesz skad sie biora dzieci, a skad nie.
                                • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:26
                                  Cienki Bolek jesteś big_grin
                            • black-cat Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:03
                              A słyszałaś o antykoncepcji, wazektomii / sterylizacji, czy chociażby w wyjątkowych sytuacjach pigułce po stosunku?
                              Po operacji wycięcia macicy też raczej trudno w ciążę zajść, ale seks uprawiać można, oj można...
                              • iwles Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 19:11
                                black-cat napisała:

> A słyszałaś o antykoncepcji, wazektomii / sterylizacji, czy chociażby w wyjątko
                                > wych sytuacjach pigułce po stosunku?
                                > Po operacji wycięcia macicy też raczej trudno w ciążę zajść, ale seks uprawiać
                                > można, oj można...

Szkoda tylko, ze sterylizacja na zyczenie jest w Polsce nielegalna, a pigulki nie daja 100% pewnosci.
                                Poza tym, dlaczego nie mozna pozostawic decyzji rodzicom?
                                To oni beda ponosic konsekwencje choroby, walczac jednoczesnie z chora polska sluzba zdrowia, betonem przepisow itp. nie majac znikad pomocy.
      • iwles Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:16

żaden temat zastępczy, to inicjatywa obywatelska, a nie sejmowa, i jaka by nie była muszą się do niej ustosunkować.
        • veritas Zakaz aborcji, to nie jest temat zastępczy... 28.09.13, 13:09
          Zakaz aborcji, to nie jest temat zastępczy...
          ... to jest konsekwentnie realizowany plan przejęcia władzy nad Polkami, i nie jest to żadna demagogia z mojej strony. Wystarczy porównać społeczną sytuację kobiet przed 1989 rokiem i teraz, jest coraz gorsza, natomiast fanatyzm religijny ma się coraz lepiej. Mowa nienawiści skierowana przeciwko kobietom polskim jest na porządku dziennym (w różnych wersjach). [Wczoraj np. na Onecie był skandaliczny i obraźliwy artykuł o -rozwiązłych Polkach- w UK, to kolejny kwiatek z ostatniej chwili, a takich kwiatków jest wiele.]

W pełni zgadzam sie z postawioną tu wczesniej diagnozą, że furtki pozwalające na legalną aborcje (de facto i tak czesto nie do wyegzekwowania) stopniowo zostaną zamknięte. A o ile w 10 tc spokojnie można udać się za granicę, znacznie trudniej jest przerwać ciążę prywatnie po otrzymaniu złej diagnozy w 20tc.

Gwoli sprawiedliwości trzeba powiedzieć, że kobiety same im na to pozwalają. W Polsce jest chyba z 10 milionów kobiet w wieku reprodukcyjnym i co zrobiły w temacie zakazu aborcji, nagonki na antykoncepcję, zamykania im przedszkoli, wywalania z roboty po macierzyńskim itp. kwiatków? Ano nic nie zrobiły. Zamiast zorganizować się wokół organizacji kobiecych i pokazać religijnym politykom gdzie jest ich miejsce, to latają brać kościelne śluby, chrzczą dzieci i posyłają na religię i słowem sie nie odezwą, czym dają przyzwolenie na barbarzyństwo wobec kobiet. Nocnik już jest pełen, wasze córki odziedziczą piekło, no chyba że Polskę zostawią i wyjadą szukać normalnego miejsca do życia.

------------------------------
          Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej.
          • tanebo Re: Zakaz aborcji, to nie jest temat zastępczy... 28.09.13, 13:15
            I pewnie będzie tak że aborcja zostanie zupełnie zabroniona. Tylko że na tym się nie skończy. Potem będzie zakaz in vitro. Słyszałem też że przeszczepy są be. A także szczepienia. Potem nauka ewolucjonizmu. I skończy się tak że te wszystkie zmiany zostaną wprowadzone. To metoda drobnych kroczków. A skończy się tak że w końcu społeczeństwo odwinie się w drugą stronę...
      • zebra12 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 15:26
        Przecież cenzura już jest. Ktoś zamyka usta niepokornym księżom...
      • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:19
        Bo to oczywiście jest temat zastępczy. Ma odwrócić uwagę od zwolnień grupowych, rosnących cen żywności, katastrofalnej sytuacji w szkolnictwie, podnoszenia podatków, reform systemu emerytalnego.
        • olena.s Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:53
          Ooooo, to prawica już tak słabo stoi, że jako opozycja szuka tematów zastępczych?
    • kamunyak Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:02
      > pomijajac gwałt kobieta jest wspołwinna zajscia w ciaze

ożżżż.. nie wiem co trzeba miec w głowie żeby cos takiego wymysleć.

mam w pracy koleżankę, która urodziła uposledzone dziecko. Okazało się, po czasie, ze rodzina męża jest obciążona genetycznie, no ale dziecko już jest. Mąż w tym momencie wypiął się na świeżą małżomnke oraz ich upośledzone dziecko, i poszedł sobie w dal. Udowodnione zarobki pozwoliły na żałosne alimenty, wtedy gdzieś +/_ 100 zł, może teraz więcej, nie wiem.
      Dopóki dziecko było małe to pół biedy, było w szkole specjalnej przez pół dnia, jakos leciało. Co prawda nie zawsze chciała do tej szkoły jechać, a juz samochodem nigdy, nie chciała po prostu do niego wejść. A i na przystanku potrafiła położyć się na chodniku i powiedzieć, że do autobusu nie wejdzie. Dziewczynke zawoził z reguły dziadek bo matka pracowała na utrzymanie domu i dwójki dzieci. Dziadek emeryt był dwa razy mniejszy od swojej wnuczki. Chciałabym zobaczyc te wszystkie obrończynie uposledzonych dzieci kiedy mają przed soba niedorozwiniętą pannę, o wadze przeszło 100 kg, która leży na chodniku i ruszyć się z niego w żaden sposób nie chce. Nie musze dodawać, że żadna racjonalna dyskusja z dziewczyną w rachubę nie wchodzi, jako, że ... jest uposledzona.
      Szkola skonczyła sie wraz z ukończeniem przez dziewczynę 18 lat. W obecnej chwili, z tego co wiem, uposledzona panna spędza dni leżąc w łózku, ogladając filmy i masturbując się. To jedna rozrywka, Drugą jest jedzenie. Na wszystkie próby okiełznania dziewczyna odpowiada wrzaskiem i samookaleczaniem.
      To tak dobrze jest kłapać gębą kiedy się zna problem tylko z opisu. Serdecznie życzę tym wszystkim obrończyniom, i obrońcom, żeby musieli opiekować się głęboko upośledzonym dzieckiem, a potem dorosłym, bez żadnej pomocy z zewnątrz. Juz nie mówię, że to miałoby być ich własne dziecko.
      Ja nie chciałabym patrzeć na swoje dziecko w takim stanie, sama nie chciałabym być takim dzieckiem i tak zyć, naprawdę wolałabym być wyskrobana niz upośledzona, co to za życie?
      Nie mozna, po prostu nie mozna zmuszać kobiet do czegoś takiego. A jak juz się zmusza to z całymi konsekwencjami czyli daleko idącą pomocą dla takich rodzin, wraz z całkowitym przejęciem opieki nad tymi dziećmi. Czyli praktycznie opieke przejeliby podatnicy, czyli m.in. ja. A ja sie akurat na to nie godzę. Niech sobie posłanka, która dziś tak pyszczyła w sejmie, wraz ze swoim proboszczem, utworzą przytułek dla upośledzonych i z własnych pieniedzynimi się tam nimi opiekują, prze kilkadziesiąt lat. Nie mam nic przeciwko temu.
      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:05
        no, ale o co cho...
        niepokalane poczecie było, czy co? miała kolezanka pod gore, ale chyba nikt jej nie zmuszal do uprawiania sexu, czy starania sie o potomka.
        • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:09
          Jesteś obrzydliwa.
          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:12
            czego zatem oczekujesz, wspolczuje dziewczynie, bardzo, ale to ona urodzila to dziecko.
            wielu ludziom bylo by latwiej, jakby mozna bylo rozwiazywac problemy radykalnie i bez perspektywy zadnych konsekwencji.
            • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:20
              inaczej: jakby kolezanka urodziła zdrowa dziewczynke, ktora uległaby wypadkowki i zamienila sie w chora opisana przez ciebie, to wolno skazywac kolezanke na takie zycie, czy nie?
              • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:33
                Wypadek to wypadek. Trzy dni byłam przy dziecku w wieku mojej córki, które robiło pod siebie i cały dzień śliniło gryzak dla niemowląt, a przerwach dostawało ataki epilepsji. Pal licho, nawet rodziców, ale żal tego dziecka.
            • aandzia43 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 16:36
              Ona urodziła i ponosi konsekwencje. Poza nią ponosi konsekwencje jej zdrowe dziecko i jej rodzice. Czy oni też uprawiali seks, żeby teraz płacić? Paradoksalne nie ponosi konsekwencji jej mąż, który seks uprawiał. Przestań się moralnie masturbować cudzym życiem. Nie ocierasz się nawet o nie, nie doswiadczasz go i nie znasz ciężaru gaunkowego problemów, o których piszesz.
        • black-cat Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:31
          Kietka mało wiesz. Codziennie rozmawiam z rodzicami ciężko upośledzonych dzieci i wiesz co słyszę bardzo często od matek, najczęściej porzuconych przez mężów? Mówią, że gdyby wiedziały, nie zdecydowałyby się na urodzenie dziecka, że czasami żałują, że pozwalały na intensywną reanimację i sztuczne przytrzymywanie przy życiu po narodzinach. I nie ze względu na siebie, a ze względu na dzieci, które po istnieją, ale są nieświadome istnienia, z gastrostomią lub sondą do karmienia, dzieci ciężko upośledzone umysłowo, które rodzice muszą oddawać do specjalistycznych ośrodków bo sami sobie nie radzą. Te dzieci nigdy nie będą samodzielnie funkcjonować. Osobiście znam kilka kobiet, które po urodzeniu pierwszego upośledzonego dziecka, po zrobieniu badań prenatalnych usunęły kolejną ciążę.
          Widziałaś kiedyś ciężko upośledzone niemowlę z naczyniakiem na pół twarzy, przerośniętym językiem i brakiem większej części mózgu umierające samotnie w szpitalu? Samotnie, bo matka je porzuciła. Nie usunęła ciąży, zostawiła dziecko w szpitalu i pozwoliła mu umierać samotnie w cierpieniu. W sali stało jedno łóżeczko a w łóżeczku podłączona do setki rurek, z unieruchomionym języczkiem, żeby się nim nie udusiła leżała dziewczynka. Nigdy nie zapomnę tego widoku. I gdzie były te wszystkie obrończynie życia? Powinny siedzieć przy niej dzień i noc. Kiedy po kilku tygodniach byłam na oddziale dowiedziałam się, że zmarła kilka dni wcześniej. Więc nie pieprz o zmuszaniu do uprawiania seksu i odpowiedzialności bo nie masz o tym pojęcia.
          • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:45
            black-cat napisała:
            > I gdzie były te wszystkie obrończynie życia?
            > Powinny siedzieć przy niej dzień i noc.

Bo podpisać się pod ustawą i onanizować własną wyższością moralną jest łatwo. REALNIE zrobić coś dla bliźniego - tego już moraliście nie potrafią.
            • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 22:09
              Nie zapominaj o duchowej adopcji. Tyle robią.
          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 08:14
            skad w was tyle agresji, moherowe berety przy was to aniolki plasajace po chmurkach.

nie bede sie tlumaczyc co ja wiem w temacie, poki co to wy epatujecie swoja wiedza praktyczna i empatia. moge sie was wiec zapytac, ktora usunela, ktora chce to zrobic, na takiej samej zasadzie, jak wasz zarzut, ze ja nie wiem nic, ale nie jestem tego ciekawa, wiecej uwazam, ze nie mam do tego prawa, wiec wam tez go nie daje.

to ze bedzie jakas ustawa, czy nie nie zmieni faktu, ze ludzie sa baaardzo rozni i czasami decyzje innych beda dla nas niezrozumiale.

poki co oczekuje tolerancji, ja nie oceniam was, tylko przedstawiam swoje racje, czy to za wiele?
            • jowita771 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 09:31
              Sęk w tym, że katolicy w tym temacie oprócz tolerancji oczekują jeszcze tego, że cała reszta będzie postępować zgodnie z ich systemem wartości. A to już jest niefajne. Nikt Ci nie zabrania myśleć tak, jak myślisz i postępować tak, jak uważasz, za to w drugą stronę to nie działa.
            • hellulah Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 11:09
              Bo widzisz, ja np. nie usunęłam nigdy ciąży, także wtedy, gdy jako studentka - jak to się nieładnie mówi - wpadłam ze swoim chłopakiem. Ale jednocześnie nie widzę powodu, dlaczego miałabym uniemożliwiać taką decyzję komuś innemu, kto nie jest mną i nie żyje moim życiem, i komu bardzo (z tej osobie znanych powodów) na aborcji zależy.

Nie jest prawdą, że każdą istotę ludzką traktuje się zawsze jednakowo, także w aspekcie prawa do życia.

Osobie chorej psychicznie nie zrobi się przeszczepu - a to oznacza wyrok przyspieszonej śmierci.

Osobie w stanie agonalnym czy nawet w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej nie robi się reanimacji ani nawet nie oferuje prostych i tanich zabiegów rehabilitacyjnych.

Osobie ze śmiercią mózgową, choć serce i płuca działają, można odłączyć system podtrzymywania życia (i pobrać od niej narządy). A to przecież człowiek - tyle, że zależny do systemu rurek i pompek oraz pozbawiony świadomości. Właśnie tak jak płód.

Komuś, kto swoim postępowaniem stanowi zagrożenie życia dla innych można odstrzelić głowę, jeśli inne metody pacyfikacji są nieskuteczne albo nie ma pewności co do ich powodzenia.

Dlatego w przypadku kilku czy kilkunastotygodniowego płody ludzkiego, zależnego w pełni od organizmu matki, pozbawionego tożsamości i świadomości, decyzja może być taka, albo inna.

Ja nigdy nie podjęłam decyzji o przerwaniu ciąży.

Ale nie będę wtrącać się do wyborów innych ludzi.

Dopuszczalność aborcji to nie jest przymus aborcji. Nie chcesz, nie rób.
              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 14:38
                nie widze celu sprzeczania sie, ale przeraza mnie wasze uprzedmiotowienie tematu.
                czy to, ze mamy kk wynika z 10 przykazan, nie...nie palam szczegolna miloscia do kk, jednak caly czas uwazam, ze poczete zycie oraz wrzucanie do jednego worka dziecka niezdolnego do zycia z dzieckiem z zd, to nie do konca kwestia rzadzenia wlasnym brzuchem....
                to, ze w kwesti aborcji feministki walcza tylko z m beretami to szkodliwy stereotyp
                • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 14:41
                  nie wiemy na pewno, co odczuwa plod, nie bedacy w stanie smierci mozgowej.
                  • hellulah Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 14:45
                    Och, wiemy, czego nie jest w stanie odczuwać np. w 4 czy 6 tygodniu życia, a zwolennicy zakazu aborcji chcieliby zakazać także takich terminacji.

Przykład jest zresztą analogią, nie bezpośrednim przełożeniem (bystry dyskutant zauważyłby inne ważniejsze rozbieżności). Nie każdego człowieka traktujemy jednakowo. Płód jest ludzkim dzieckiem, człowiekiem, ale nie będę traktować go na równi z jego matką. Sorry.
                    • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 15:48
                      zdanie jednostki w demokracji jest paradoksalnie rzecz ujmujac, drugorzedne.
                      wiedzy niestety nie posiadamy na tyle duzej, zeby mowic " na pewno", wiec prawo powinno stawac po strnie tego, ktory sam sie nie obroni. to nam powinna gwarantowac nasza cywilizacja, w przeciwnym razie mamy epoke kamienia lupanego.
                  • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 14:48
                    Po 29 tygodniu
                • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 14:46
                  kietka napisała:

> nie widze celu sprzeczania sie, ale przeraza mnie wasze uprzedmiotowienie temat
                  > u.
                  > czy to, ze mamy kk wynika z 10 przykazan,
                  Po pierwsze - nie dla wszystkich dekalog jest czymś więcej niż ładny wierszyk
                  Po drugie - zakaz zabijania nie jest ścisły - jestem w wieku poborowym. Jeśli dostanę karabin i rozkaz zabicia cię to będę musiał to zrobić.
                  Po trzecie - co jest berdziej humanitarne - zabić gdy płód to cztery komórki na krzyż bez układu nerwowego a więc i bólu czy patrzenie jak chore dziecko kona w męczarniach?
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 15:42
                    proponuje zaciagnac sie do legii cudzoziemskiej, znajdziesz ujscie swoich frustracji w oczekiwany dla ciebie sposob.
                    mamy kk ( kodeks karny) nie dlatego, ze katolicy wierza w gorejacy krzew, a dlatego, ze cywilizacja osiagnela pewien poziom komfortu dla jednostki...
                    • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 15:52
                      na poziomie czterech komorek na krzyz nie ma mozliwosci wykrycia chorob, z taka pewnoscis, ze lekarz zaproponuje terminacje
                      • kitek87 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 16:16
                        tylko pokaż mi artykuł z Kodeksu karnego, który zabrania kobiecie dokonać aborcji, za co po dokonaniu aborcji jako wg was "dzieciobójczyni" podlegałaby karze? Podpowiem. Nie ma tam takiego artykułu. Stąd powoływanie się na KK jest śmieszne, bo według KK karalne jest zabicie dziecka dopiero od momentu urodzenia, tudzież według Kodeksu karnego płód to nie dziecko w tym kontekście.
                • dragica Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:39
                  Niekiedy dzieci z z.Downa maja wady serca,umieraja.dzieci z z.Edwardsa moga umrzec pp narodzeniu albo jako male dziecko,dziecko ze SMA zyje kilka,lat z respiratorem i sonda...jakosc zycia jest wazna,ponad to nie kazdy ma sile to podniesc,mam na mysli matke,ojca.
        • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 19:20
          z zasady tak to bywa, że jak ktoś takie cuda pisze, to sam później takich cudów doświadcza
    • kura17 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:10
      ja uwazam, ze aborcja jest zla. kazda.
      niewazne, czy "to" nazwiemy dzieckiem, czy plodem. (ja _wierze_, ze to dziecko).
      uwazam tez, ze w wielu przypadkach zakaz aborcji jest duzo wiekszym zlem.
      nie wyobrazam sobie popierac zakazu aborcji w przypadku gwaltu, zagrozenia zycia/zdrowia matki, ciezkiej wady plodu. w kazdym z tych przypadkow urodzenie dziecka jest bohaterstwem, a do bohaterstwa nie mamy prawa nikogo przymuszac. zwlaszcza, gdy nie ponosimy sami ZADNYCH kosztow!

gdybym byla pewna (PEWNA) odpowiednich procedur i zabezpieczenia GODNEGO zycia niepelnosprawnego dziecka (a potem doroslego!) przez panstwo, to MOGLABYM sie zastanawiac nad aborcja z powodu wad plodu (ale nie tych najciezszych). ale nie nawet mowy o takim zabepieczeniu, wiec w sumie nie ma o czym gadac.

moja niezgode na aborcje (ale nigdy ZAKAZ aborcji) bede rozwazac w swoim sumieniu i w swoim zyciu. nie w zyciu innych. dokladnie tak - jestem przeci aborcji, to jej (JA) nie wykonuje.

nie wyobrazam tez sobie, aby potepiac kobiety dokonujace aborcji. to na ogol DLA NICH jest bardzo ciezka decyzja, zwlaszcza przy chcianym dziecku. "obca" aborcja bym sie nie zajmowala, w przypadku w rodzinie lub wsrod znajomych/przyjaciol, staralabym sie matke/rodzicow wspierac w odpowiedni sposob.

jedyne, co budzi moje jakies watpliwosci, to brak jakichkolwiek regulacji jesli chodzi o aborcje "z powodow spolecznych". rowniez tutaj jest mnostwo przypadkow, gdy taka aborcja jest najlepszym wyborem. niestety jest tez pewnie troche przypadkow, gdy decyzje sa podejmowane pochopnie lub gdy aborcja jest traktowana jako "antykoncepcja". taka postawa budzi moja niechec (chcialabym, aby takie kobiety urodzily dziecko i oddaly do adopcji). JESLI bylabym PEWNA intencji w przypadku takiej aborcji, to bym jej pewnie zakazala, ale oczywiscie to nierealne rozroznienie, wiec nie ma mowy o zakazie. to jest jedyny rodzaj aborcji, ktory budzi moj niepokoj, ale to jest sprawa nierozwiazywalna, nie moze wplywac na ogolne ustawodastwo.
      • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:16
        kura17 napisała:

> jedyne, co budzi moje jakies watpliwosci, to brak jakichkolwiek regulacji jesli
        > chodzi o aborcje "z powodow spolecznych". rowniez tutaj jest mnostwo przypadko
        > w, gdy taka aborcja jest najlepszym wyborem. niestety jest tez pewnie troche pr
        > zypadkow, gdy decyzje sa podejmowane pochopnie lub gdy aborcja jest traktowana
        > jako "antykoncepcja". taka postawa budzi moja niechec (chcialabym, aby takie ko
        > biety urodzily dziecko i oddaly do adopcji). JESLI bylabym PEWNA intencji w prz
        > ypadku takiej aborcji, to bym jej pewnie zakazala, ale oczywiscie to nierealne
        > rozroznienie, wiec nie ma mowy o zakazie. to jest jedyny rodzaj aborcji, ktory
        > budzi moj niepokoj, ale to jest sprawa nierozwiazywalna, nie moze wplywac na og
        > olne ustawodastwo.
        Co to jest "aborcja z przyczyn społecznych"?
        • kamunyak Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:26
          > Co to jest "aborcja z przyczyn społecznych"?

to chyba dawno temu była taka dopuszczalne, np. z powodu biedy czy wielodzietnosci (kikanaścioro dzieci) lub mąż (ojciec dziecka) w więzieniu, czyli ciężkich warunków osobistych.

>w kazdym z tych przypadkow urodzenie dziecka jest bohaterstwem, a do bohaterstwa nie mamy prawa nikogo przymuszac. zwlaszcza, gdy nie ponosimy sami ZADNYCH kosztow!

i to jest jedna z rozsądniejszych wypowiedzi w temacie!
          • kura17 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 17:29
            > > Co to jest "aborcja z przyczyn społecznych"?
            >
            > to chyba dawno temu była taka dopuszczalne, np. z powodu biedy czy wielodzietno
            > sci (kikanaścioro dzieci) lub mąż (ojciec dziecka) w więzieniu, czyli ciężkich
            > warunków osobistych.

no cos takiego.
            w sumie ja to definiuje jako aborcja z powodow innych, niz ciaza z gwaltu, zagrozenie zycia/zdrowia matki i ciezkie wady plodu.
            czyli "aborcja bez ograniczen".
            • czar_bajry Re: Obywatelski wniosek odrzucono 27.09.13, 18:09
              i chwała posłom za to....
        • claudel6 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 01:08
          oja cię... to już wyrosło pokolenie, kóre nie wie, że aborcja moze być dopuszczalna z przyczyn społecznych? jak w większości krajów Europy?
          • ca.melia Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 14:52
            Wiesz co Paulina

a ja będę wredna.

Z całego serca ci zyczę żebyś kiedyś znalazła się w takiej sytuacji. Albo TY albo Twoja córka, synowa.. Kiedy któraś z was będzie wiedziała, że nosi w sobie cięzko chore dziecko. I może TY jesteś teraz w stanie stwierdzić, że i tak urodzisz ale ręczyć za córkę, synową już nie możesz.

Bo kobieta, która sączy taki jad w stosunku do innych kobiet jest złym człowiekiem. I Ty Paulina jesteś po prostu zła. A złym ludziom na szczęście w życiu los odpłaca.

I zamknij dziób bo widocznie od życia po swojej moherowej du...pie nie dostałaś. Czego równiez ci życzę
    • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 16:50
      znam jednego takiego, ktory po prostu wiedzial, kto jest zly, a kto dobry, jak to mowil, ma do tego szosty zmysl.
      od pol roku jest w zamknietym zakladzie psychiatrycznym.
    • paul_ina Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 16:54
      To co sobie wkładasz w te kropki, świadczy o Tobie.
      Może tam jest napisane "piękna"?
      W każdym razie ja tej pani wybaczam głupoty, które wypisuje pod moim adresem, grunt, żeby ona potrafiła sama sobie wybaczyć, to co ją tak boli, a co spowodowało, że rzuciła się na mnie z całą siłą ciążowych hormonów.

Na zakończenie z mojej strony cytat z Papieża Franciszka: "Każde dziecko skazane na aborcję ma twarz Jezusa Chrystusa" - z mojej strony w tej dyskusji AMEN.
      • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 16:58
        a ten cytat to do kogo ?
        a jesli do mnie to skad przekonanie ze mialabym sie nim przejac ?
      • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 16:58
        A kto to jest ten Jezus?
        • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 17:04
          mysle, ze brak szacunku przeczy mozliwosci jakiejkolwiek dyskusji.
          powiem jedno i katolicy i ateisci maja zajeb....brak potrzeby jakigokolwiek myslenia. za jednych sprawe zalatwia wiara w boga dla drugich wiara tylko we wlasny tylek. uwierzcie, ze pomiedzy jest cala masa mozliwosci i niestety sa dylematy moralne...co nie ulatwia, wrecz przeciwnie. ja tez powiem amen.
          • franczii Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 17:08
            Sa dylematy moralne i to w dodatku bardzo powazne ale moze ich rozstrzyganie lepiej pozostawic tym, ktorych bezposrednio dotycza.
            2 razy robilam badania prenatalne inwazyjne, 2 razy sie balam co bedzie jesli wynik bedzie zly, jaka decyzje podejme. I wiem, ze ewentualna decyzje musialabym podjac sama a nie dlatego ze jakis posel za mnie cos postanowil.
          • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 17:09
            swoimi dylematami zajmuj sie sama
            a dylematy i brzuchy innych zostaw im
            • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 17:17
              na szczescie nie musze zajmowac sie waszymi brzuchami, a wy moimi pogladami. milej soboty zycze.
              • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 17:20
                alez mnie twoje poglady nie obchodza poki nie zaczynaja ingerowac w moje zycie i moje prawa smile
                • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 17:56
                  twoje zycie tez mnie nie obchodzi dopoki wg mnie kogos krzywdzisz....chcialabym, zeby prawo w madry sposob chronilo zycie, a argumenty typu to moj brzuch mnie nie przekonuja.
                  ja sznuje twoje poglady uszanuj i moje.
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 17:57
                    ....a jako, ze zyjemy w panstiwe demokratycznym bedzie racja wiekszosci i tyle, a moze az tyle
                  • hellulah Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:01
                    > a argumenty typu to moj brzuch mnie
                    > nie przekonuja.

O tak, gwałciciela argument, że "to moja pochwa/gardło/anus" też nie przekonują. Wiesz, to bardzo podobne. Zdumiewająco podobne.
                    • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:09
                      nie sprowadzajmy problemu aborcji tylko do gwaltu.
                      morze pochwa, czy brzuchy wasze,ale zycie, ktore tam powstalo nie jest wasze, wiec nie przekonacie mnie, ze mozecie o nim decydowac tak po prostu.
                      • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:15
                        Skoro nie ma możliwości porozumienia pozostaje tylko jedno - zajebać przeciwników. Pro life będzie łatwo znaleźć.
                      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:21
                        tobie na prawde proponuje jakies cwiczenia relaksacyjnem to jest dyskusja nikt tu nikogo nie chce zaj...nie mozesz miec pretensji, ze ktos w demokraryczny sposob probuje zmienic prawo zgodnie ze swoimi przekonaniami, a chyba tego dotyczylo glosowanie w sejmie. peace.
                        • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:28
                          Odpowiem tak. Urodziłem się w latach 70'. Gdy upadał PRL byłem prawie dorosły. I wiem że są rzeczy tak ważne że warto o nie walczyć. Bez kompromisów. Obecnie nie ma w naszym społeczeństwie takich rzeczy. Ale są małe kroczki. Takim kroczkiem jest ustawa aborcyjna. Innym jest np odmowa sprzedaży środków antykoncepcyjnych przez aptekarza. Te kroczki sumują się w wyraźne zmiany. Mianowicie konserwatyści ewidentnie zmierzają do wprowadzenia zmian w moim życiu. I reszty społeczeństwa. Gdyby zrobili to naraz pewnie udekorowaliby latarnie. Myślę że jest taka granica po przekroczeniu której coś trzaśnie w społeczeństwie i w wyborach wygra ktoś kto wprowadzi zupełnie odmienne prawa.
                          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:10
                            jestem za powszechna antykoncepcja, tutaj nie mam najmniejszych watpliwosci, jednak sprobujcie zaakceptowac fakt, ze sa ludzie, dla ktorych zarodek to juz zycie, a usuwanie ciazy to nie wyrwanie zeba. to wszystko.
                            • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:15
                              a czy ty mozesz zaakceptowac ze sa kobiety ktore nie uwazaja sie za inkubator i chca miec prawo do decydowania o swoim zdrowiu i zyciu ?
                            • franczii Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:45
                              je
                              > dnak sprobujcie zaakceptowac fakt, ze sa ludzie, dla ktorych zarodek to juz zyc
                              > ie, a usuwanie ciazy to nie wyrwanie zeba.

A ty moze sprobuj zaakceptowac fakt, ze dla kobiet decydujacych sie na usuniecie ciazy z powodow medycznych to tez nie jest wyrwanie zeba, zwlaszcza ze to nastepuje juz po 12 tygodniu ciazy, po wszystkich mozliwych badaniach. To sa bardzo bolesne i dramatyczne wybory.
                        • iwles Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:56
                          No wiec zaskceptuj i przyjmij do wiadomosci to demokratyczne glosowanie i odrzucenie ustawy.
                          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:16
                            akceeptuje to i nie stoje z transparentem pod sejmem, mowie tylko, ze mam inne zdanie na ten temat...o co chodzi, czy ja gdzies napisałam, ze to straszne, co sie stało, ze ide sie pociac, chodzi mi o to, ze tak, jak dejecie sobie prawo do decydowania o czyims zyciu, dajcie innym prawo decydowac o waszym, jak to sie mowi, jezeli p tpo q.
                            • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:19
                              >.o co chodzi, czy ja gdzies napisałam, ze to straszne, co
                              > sie stało, ze ide sie pociac

tego by ci raczej nikt nie bronil tongue_out

i wbij sobie do glowy ze ja nie daje sobie prawa do decydowania o zyciu innych np o twoim
                              tylko o moim zyciu
                              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:31
                                zapomnialas o zyciu dziecka, tez chcesz o nim decydowac.
                                • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:36
                                  Wymiękam. Czas podzielić kraj i kopać okopy...
                      • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:32
                        czyli masz myslenie dokladnie takie jak gwalciciela
                        pochwa kobiety ale fiut jego i jego sprawa co z nim bedzie robil
                        i tez go nie przekona ze wlascicielka ciala ma wieksze prawo do decydowania co sie z jej cialem dzieci i co w nim jest
                        • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:38
                          *dzieje
                      • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 21:52
                        ależ "morzemy, morzemy"
                        i "morzemy" też - jak wyżej - ustawić gps na Słowację albo Niemcy i nic nam nie zrobicie
                  • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:30
                    z ktorej strony ty szanujesz moje poglady ?
                    no blagam nie rob se jaj
                  • tezas Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 18:34
                    > chcialabym, zeby prawo w madry sposob chronilo zycie
                    Ach, doprawdy? to gdzie to poparcie tysiacami podpisów dla dofinansowania sluzby zdrowia? Wiesz ile osob umiera bo nie otrzymuje na czas odpowiedniej pomocy lekarskiej? Gdzie takie poparcie dla projektu ustawy zwiekszajacej bezpieczenstwo na drogach? Wiesz ile osob ginie co roku w wpadkach.

G...o prawda ze chodzi wam o zycie. Chodzi o narzucenie innym swoich pogladow, de facto wg zasady "Jak sie bzykala, to niech ma za swoje".

Potrafie uszanowac decyzje "Nie przerwe ciazy, chcby nie wiem co, poniewaz mam takie poglady" (Z czym nb roznie w praniu bywa, jak widzialam w bliskim otoczeniu). W zaden sposob nie: "Nie przerwiesz ciazy, chocby nie wiem co, poniewaz mam takie poglady".
                  • ca.melia Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 19:25
                    kietka napisała:

> twoje zycie tez mnie nie obchodzi dopoki wg mnie kogos krzywdzisz.

Otóż właśnie - według ciebie. A to nędzny argument.

Według mnie jesteś fatalną żoną/matką/pracownikiem/krzywdzisz swoim postępowaniem psa/kota/chomika i co?

nic. Bo to tylko moja opinia
                    • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:07
                      powtarzam zyjemy w demokratycznym kraju, jezeli bedzie u nas ustawa pozwalajaca na przerywanie ciazy na zyczenie, zaakceptuje to, nie pojde na barykady, chociaz z tym sie nie zgadzam, wszytko co moge zrobic, to demokratycznie proponowac inne rozwiazania.

macie w sobie duzo za duzo agresji i taka jest ta dyskusja, szarpana i bez konkretnych argumentów. ty jestes zła, nie bo wlasnie ty jestes zła, tak to ja sie bawiłam z koleznkami w piaskownicy.
                      kazdy ma prawo do swoich pogladow i ma prawo probowac, by usankconowac je w postaci prawa (projekt obywatelski), chyba w tym sie zgadzamy.
                      • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:16
                        agresja jest normalna naturalna reakcja na atak
                        • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:18
                          kto was tutaj atakuje? to, ze ktos ma inne zdanie oraz to, ze trzeba podporzadkowac sie woli wiekszosci....taki lajf, a zlosc pieknosci szkodzi.
                          • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:21
                            nazywanie kogos dzieciobojczynia to nie atak ?
                            • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:27
                              ja nic takiego nie powiedzialam, nawet, jak pomyslalam. nie mam prawa do takich osadow.
                      • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:18
                        kietka ale zrozum, że w Polsce OBOWIĄZUJE ustawa, może nie najlepsza,. może restrykcyjna ale OBOWIĄZUJE. Dopuszcza przerywanie ciąży w trzech konkretnych przypadkach a i tak ciągle ktoś taki jak Ty próbuje kobietom utrudniac wszelkimi sposobami korzystanie z praw jakie daje ustawa. utrudniać tylko dlatego że ONI uważają że tak jest źle. Jeżeli ci wszyscy moraliści zajmą sie swoimi sumieniami, swoim życiem i przestaną na wszelkie dostępne im sposoby utrudniać, uniemożliwiać kobietom korzystanie z przysługującego im, w świetle ustawy, praw, to ja przestanę marudzić że ta ustawa jest do d...py. Ale jak na razie to nie dość, ze mamy kiepską ustawę, restrykcyjną jak cholera, to jeszcze oszolomy spod znaku "ochrony życia" robią wszystko zeby jej nie wykonywać. Blokują kwestie oswiaty seksualnej, dostają spazmów i sraczki na samą myśl, że młodzi ludzie mieliby być uświadamiani o seksualności, o antykoncepcji itd. Wysyłają swego rodzaju szwadrony, jeżeli tylko dowiedzą się że jakaś kobieta chce skorzystać ze swojego prawa.
                        Aha, a demokracja to NIE SĄ li i jedynie rządy większości, bo gdyby tak było to wybacz, ale z kilkoma osobami mogłabym przegłosować demokratycznie że ci majątek zabiorę.
                        • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:22
                          masz racje, moglabys przy pomocy tych, ktorych wybrałas do parlamentu.
                          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:25
                            w kilku watkach juz sie wypowiadałam na temat mojego zdania nt oszolomstwa "skrajnego odlamu kk"...jestem od tego baaaardzo dlaeka.
                            nie bralam udzialu w tym projekcie, nie ma na razie alternatywy, a ja nie czuje potrzeby wejscia na barykady i to jest wlasnie kwestia mojego sumienia, mojego zycia i doswiadczen.
                            nie zgadzam sie z wami, to nie znaczy, ze jestem lepsza, czy gorsza, razi mnie tylko sposob, w jaki wyrazacie swoje opinie, i przedmiotowosc tematu, to wszystko.
                            • rhaenyra Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:27
                              przedmiotowosc tematu?
                              mozesz wyjasnic ?

mnie razi ze ktos kobiety chce traktowac jak przedmioty
                              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:30
                                przedmiotowe traktowanie poczetego zycia, nie kobiety wyobraz sobie.
                                • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:54
                                  nie kietka, to wlasnie "obrońcy życia" traktują przedmiotowo kobiety w ciaży. kobieta w ciąży jest matką, inkubatorem zobowiązanym bezwględnie do poświęcenia własnego zdrowia, życia, planów, marzeń i ambicji dla "dziecka poczętego". Nie ma prawa nakazującego rodzicom odddanie narządów własnemu dziecku, ba, nie ma nawet prawa zakazującego tatusiowi ulotnienie się, kiedy okazuje się iz dziecko jest ciężko i nieuleczalnie chore. Za to nasi "wspaniali" poslowie chcą wprowadzic prawo uprzedmiotawiające kobietę do roli inkubatora i zmuszające je do heroizmu, do poswięcenia, do pogorszenia jakości życia swojego i często calej rodziny. Jakże latwo jest być bohaterem na koszt cudzy...
                                  A to wszystko w imię "ochorny życia" a tak na prawdę w imie zasady "dawałas d..py to teraz płać"
                                  • tezas Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 21:45
                                    nie kietka, to wlasnie "obrońcy życia" traktują przedmiotowo kobiety w ciaży. k
                                    > obieta w ciąży jest matką, inkubatorem zobowiązanym bezwględnie do poświęcenia
                                    > własnego zdrowia, życia, planów, marzeń i ambicji dla "dziecka poczętego".
                                    10/10. Przykładowy cytat: "Lekarz powinien ratować i matkę i dziecko. Dziecko ma te same prawa, co matka. Jeśli nie można uratować obojga, pozostaje jedno: bohaterska śmierć. Nie wolno poświęcać życia dziecka dla uratowania życia matki. Niemożliwy jest kompromis, gdzie zachodzi równe prawo do życia. Matka musi się w takiej chwili zdecydować na bohaterstwo. Musi się stać męczennicą obowiązku. Jeżeli nie ma innego wyjścia, musi polec na polu chwały, jak żołnierz. Takie jest prawo bojowe."
                                    Ba! Jesli jest ryzyko uszkodzenia płodu, to w zasadzie też wina kobiety: "Także i obawa, że dziecko będzie chore, nie usprawiedliwia przerwania ciąży. Przed małżeństwem trzeba sobie dobrać odpowiedniego towarzysza życia, trzeba przedtem zachować nieskalaną czystość, a uniknie się podobnych obaw. "
                                    Za: www.rodzinakatolicka.pl/index.php/publicystyka/5-komentarze/25269-godno-matki

Pozbawieni majątku przez KM:
                                    • 7katipo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 23:45
                                      Dawno nie słyszałam nic bardziej okrutnego i podłego sad
                                      Bohaterstwo pie.przonych hipokrytów, cudzymi rękami. A to o doborze partnera to do dania po ryju się kwalifikuje
                          • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 22:17
                            nie, właśnie nie rozumiesz idei demokracji. To nie są li i jedynie rządy większości, to jest także zagwarantowanie bezpieczeństwa mniejszości. Wlasnie po to żeby większość nie mogła sobie dowolnie, wg własnego widzimisie głosować praw, będących w sprzeczności np. z prawami człowieka. Tak, tak, wiem, zaraz znowu uderzysz argumentem o "prawach dziecka" tylko do cięzkiej ospy i innej dżumy COŚ trzeba wybrać bo inaczej zabrniemy w slepy zaulek w któym kobieta będzie zaocznie skazana na smierc lub kalectwo, bez prawa amnestii, bez prawa laski bo "większosć" uzna, że usuwanie ciąży musi być zamazane, W KAŻDYM przypadku. i nie demonizuję bo ci wspaniali "obrońcy życia" którzy tak na prawdę życie kobiet mają w du..pach, a i życie dzieci niewiele ich obchodzi, ci ludzie chcą w ostatecznym rozrachunku przeforsować w Polsce CAŁKOWITY ZAKAZ aborcji. A co się stanie z kobietami, co sie stan ie z niechcianymi dziećmi, co sie stanie z dziećmi ciężko, nieuleczalnie chorymi to im lotto, wisi, bimba i ogólne mają to gdzieś.
      • 7katipo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 23:57
        Egzaltowane pierdy
    • ca.melia Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 16:58
      Poza tym nie ma sprawy- zabronmy terminacji ale niech te najgłośniej drace mordę na czele z tak wspolczujacymi posłami zaadoptuja po jednym chorym dziecku.

A może drogie panie zrzec się tak pensji na rzecz takiej rodziny?
      No dalej..
      Bo dobrze wychowywać cudze dzieci,wydawać cudze pieniądze i ustawiać cudze życie.

Pozal się Boże matki miłosierdzia
    • mamawojtuska79 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 20:24
      Jak posiadacie fb to zapraszam do dyskusji na ten temat. Zwolennik zaostrzenia ustawy aborcyjnej zażarcie broni swoich racji a mi zwyczajnie ręce opadły na jego argumentację.

Tekst linka
    • attiya Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 21:46
      no i już nic więcej nie mówi o tobie niż ten post
    • gofer73 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 22:17
      Agnieszka Graff słusznie napisała, że zwolennicy zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej wymagają od nas, rodziców ciężko chorych dzieci heroizmu, sami nie będąc w stanie ponieść podobnego poświęcenia.

Potwierdzają to wypowiedzi Pań, twierdzących, że skoro kobieta da się zapłodnić to potem musi ponieść odpowiedzialność za urodzenie chorego dziecka.

Otóż to Drogie Panie. Czasem ta odpowiedzialność przejawia się w tym, że rodzic nie narazi swojego dziecka na powolne duszenie się, bo NFZ refinansuje respirator dopiero w momencie gdy dziecko przestanie oddychać samodzielnie. Ta odpowiedzialność, to również nie narażanie zdrowego rodzeństwa na traumę życia z szpitalem w domu i konsekwencjami tego (wiecie, że znaczny procent takiego rodzeństwa jest bardziej narażony na problemy typu narkotyki i przestępczość niż dzieci bez takich obciążeń?). Ta odpowiedzialność to też niezgoda na wykluczenie społeczne, wytykanie palcami, samotność wszystkich członków rodziny.

Jestem Mamą dziecka chorego genetycznie w ciężkim stanie klinicznym. Nie wyobrażam sobie życia bez niego, ale też cała nasza rodzina płaci ciężką cenę za ten heroizm i codzienność z minimalnym wsparciem Państwa.

Czy krzycząc o obronie życia poczętego, nawet tak wadliwego że nie jest w stanie samodzielnie oddychać i jeść pomyślałyście jak to jest sypiać przez kilkanascie lat z rzędu z pobudkami co 20 minut albo z głową na piersi dziecka nasłuchując czy jeszcze oddycha? Czy tak naprawdę zdolne jesteście patrzeć na fizyczne cierpienie własnego dziecka w imię wyższych idei?

Nigdy w życiu nie zabroniłabym drugiej kobiecie możliwości WYBORU w przypadku ciężkiej, choroby genetycznej lub uszkodzenia płodu. Jej odpowiedzialność jej decyzja.
      • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 22:20
        gofer współczuję, niestety Twój głos to wolanie na puszczy, należałoby te panią Godek wyslac do Ciebie na tydzień pracy 24/24, może wtedy by cokolwiek zrozumiała. Ale wątpię, tacy ludzie są nieprzemakalni. Ale właśnie takich glosów brakuje w debacie publicznej.
        • hermenegilda_zenia Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 22:49
          Ano właśnie, chciałabym, aby każdy z tych oczadziałych pieniaczy, co to próbują wszystkich zmusić do rodzenia ciężko upośledzonych dzieci, napisał ile godzin dziennie przeznacza na pomoc i opiekę nad takim właśnie chorym dzieckiem. Rozumiem, że wszystkie te osoby codziennie wspomagają swoim czasem, pracą i pieniędzmi rodziny z takimi dziećmi i robią cokolwiek poza pieprzeniem farmazonów.
      • 7katipo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 23:42
        Spłakałam się sad Dużo siły Ci życzę. Chyba bardziej nie można mieć racji. Szkoda tylko, że tak jak Paskudek mówi, te opętane mózgi nie będą słuchać...sad
        • gofer73 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 23:51
          Nie ma co płakać. Nie ma co współczuć. Nasze dziecko, póki co jest najszczęśliwszym dzieckiem na świecie. To nasza decyzja i tylko nasza. Nie podytktowana przepisami prawnymi w naszym kraju. I niech tak zostanie.
          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 08:47
            jezeli bedziemy tak rozumowac, dlaczego nie wprowadzic prawa do eutanazji nieuleczalnie chirych i uposledzonych np po wypadkach...wtedy rodzice tez maja, jak to mowicie dyzur 24 na dobe.

nie ma co sie licytowac, ja o jablkach, wy o gruszkach.
            • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 09:00
              A czy naprawdę nie może zaakceptować że ktoś ma inny pogląd na tą sprawę. I by uszanować i liczyć na poszanowanie własnych poglądów uznać że decyzję powinien podejmować zainteresowany lub osoby mu najbliższe?
            • gofer73 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 09:19
              Kietka - no właśnie - dlaczego?

Ostatnio sam Steven Hawking nieuleczalnie chory na SLA sam o to postulował. (wiem, wiem eutanazja nie jest przedmiotem tej dyskusji)

Kietka - ja bardzo zapraszam Cię do siebie na kilka tygodni. Nauczysz się reanimować dzieci, oddtykać drogi oddechowe (mój syn nie kaszle więc nie usuwa wydzieliny z płuc), zrobisz z nim kupę (ciekawe przeżycie dla obu stron), będziesz wycierać slinę z ust (tak co dwie - trzy minuty) a przede wszystkim przez 24 godziny nie spuścisz go z oka. Przy okazji postarasz się wieść normalne życie tj. pójdziesz do pracy, posprzątasz, zrobisz zakupy. Wszystko z uśmiechem na ustach. SAMA. Ja i mój mąż z ochotą odpoczniemy i pojedziemy gdzieś razem BEZ respiratora.

I dopiero wtedy z całą wiedzą jak wygląda życie z człowiekiem niezdolnym do samodzielnej egzystencjie pogadajmy o PRAWIE WYBORU.

Bo faktycznie gadasz teraz o jabłkach.
              • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 09:59
                gofer, ty na prawde powinnas tych wszystkich z sejmu do siebie zaprosić, plus tych od obywatelskiego projektu z ta cala Godek na czele. Wiem, nierealne, ale na prawd ę mam ogromna ochote tych wszystkich pier...lonych hipokrytów skazać na rok ciezkiej pracy takiej jak twoja. Szkoda tylko tych ciezko chorych dzieci.
                Dużo siły ci życzę.
                • anika772 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:04
                  Gofer, dzięki za ten Twój głos. Może (tylko "może") ta wypowiedź sprawi że ci nieprzejednani zaczną się chociaż zastanawiać.
              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:02
                gofer, tak samo rodzice dziecka po wypadku, ktore nie jest w roznym stopniu samodzielne moga postulowac do panstwa o mozliwosc skrocenia wlasnej meki i odpoczynku, dodatkowo wszystko rozpatrywac we wlasnym sumieniu.
                zlikwidujmy par 148, niech jazdy kieruje sie sumieniem, badzmy konekwentni.
                • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:14
                  do k...ry nędzy kietka jesteś tak oczadziała ideologicznie czy tak cofnięta w rozwoju umysłowym ze nie jesteś w stanie zrozumieć zasadniczej różnicy??? rodzice dziecka po wypadku NIE MIELI wyboru, stał się wypadek, nieszczęście, tragedia, trudno,. Ale do cho..ery jeżeli jest WIADOMO albo chociaż duże prawdopodobieństwo że od samego początku, od dnia narodzin będą się borykali z takimi problemami do DAJMY im PRAWO WYBORU a nie skazujmy w im ie naszych poglądów na cierpienie. ich i ich dziecka. Trzeba być wyjątkowo wyrafinowanym sk...wysynem, że w imię swojej ideologii, wiedząc że sie nie poniesie żadnych kosztów tej ideologii skazywać innych na cierpienie "bo JA wiem lepiej"
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:19
                    rozumiem, ze rodzice dziecka z zd mieli wybor...
                    nie denerwuj sie tak i oszczedz sobie tych niewyszukanych epitetow.
                    • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:22
                      uczepiałaś sie tego zespolu Downa jak pijany płota a tak na prawdę niewiele wiesz. Z drugiej strony, tak, ci rodzice dziecka z ZD też mają miec prawo wyboru bo niestety życie bajką nie jest, zwlaszcza w naszym pięknym kraju. Po raz kolejny ci pwtarzam, naoglądałaś się Klanu i wydaje ci się że każdy z ZD ma taką świetlaną przyszłość. O kosztach finansowych i emocjonalnych dla CALEJ rodziny nie wiesz nic, nie interesuje cię to i m asz to w du..pie. Powtarzasz wyświechtane frazesy i tyle, podobnie zresztą jak ci nasi pożal się Boże wnioskodawcy i poslowie. Oni też g...no wiedzą o takim życiu. I wiesz co, ja TEŻ g...no wiem o takim zyciu tylko że ja nie uzurpuję sobie prawa do bycia moralną wyrocznią i nie mam chęci zmuszać nikogo do bohaterstwa.
            • anika772 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:07
              kietka napisała:

> jezeli bedziemy tak rozumowac, dlaczego nie wprowadzic prawa do eutanazji nieul
              > eczalnie chirych i uposledzonych np po wypadkach...

Ja bym sobie tego życzyła, tzn. żeby wobec mnie nieuleczalnie chorej i cierpiącej zastosowano eutanazję.
              • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:11
                tak, bo ja bym chciala....a co chcialo by dziecko, wiesz tez na pewno.
                • sumire Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:18
                  ten argument bardzo prosto odwrócić - zakładając oczywiście, że w ogóle jest świadome, skąd masz tę głęboką pewność, że tak bardzo chciałoby się urodzić?...
                  zjeżdża ta dysputa w niezłe opary absurdu.
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:23
                    tak samo, jak ja nie mam pewnosci, ze by sie chcialo, tak samo ty nie masz, ze by sie nie chcialo. jezeli nie istnieje dowod, ze dziecko chce umrzec, to czy mamy prawo decydowac za nie? wg mni nie i o to cale zamieszanie.
                    • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:28
                      Osobiście poznałem człowieka zdrowego który ma pretensje do matki nieboszczki że nie przerwała ciąży z nim. Jej śmierć była wynikiem zakrzepicy po ciąży. Znała ryzyko ale urodziła.
                    • rhodesian_ridgeback Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:57
                      Mamy prawo decydować.

Moje dziecko chce kompa za 30 tysiaków i nie chce chodzić do szkoły.
                      Ani na jedno, ani na drugie się nie zgadzam. Ja decyduję, że ma sprzęt 10 razy tańszy, i że codziennie zwleka się z wyra do placówki edukacyjnej.

Podejmuję różne decyzje dotyczące mojego potomka, bo jest on nieletni, a my jako rodzice jesteśmy za niego odpowiedzialni.

Myślisz że kilkulatek/nastolatek może sam skorzystać z porady lekarskiej?
                      Albo zdecydować o własnym ślubie?
                      Albo wyprowadzić się z domu?
                      Czy prowadzić samochód?
                      Kupić dom?
                      ...
                • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:19
                  ty co wiesz? co wiesz o cierpieniu? Z twoich wypowiedzi widać jedno - g..no wiesz kietka. Oczadziałas ideologicznie i nie jestes w stanie uszanowac innych poglądów. Może sprowadzimy sprawę do absurdu i zaczniemy pytać czy dziecko z ciazy pozamacicznej nie chcialoby zyć? W końcu też ciąża... Jeżeli masz choc odrobinę wyobraźni, chociaż nie, tego sobie wyobrazic nie można. Widzisz, są wady rozwojowe które nie dają dziecku szans na samodzielne życie, sa wady które powodują że umiera w cierpieniu albo zyje w cierpieniu. Dziecko i cała rodzna wokoło. Dajmy ludziom wybór, prawo wyboru, niech to ci ludzie zadecydują bo nie ty i nie ja będziemy ponosily konsekwencje ich wyboru. O tym jest ta dyskusja, ale ty ciągle nie rozumiesz.
                • gofer73 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:23
                  Na pewno?

Znam co najmniej kilkoro ciężko niepełnosprawnych dzieci mających co najmniej pretensję do swoich rodziców za to, że doprowadzili do tego by pojawiły się na świecie albo za to, że tak walczyli że chory doczekał dorosłości. W skrócie - nie chcą żyć w takim stanie w jakim się znajdują.

To nie są sprawy do gdybania na forum z wiedzą popartą wyłącznie światopoglądem.
                  • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:32
                    nie bede tutaj opowiadac o swoich doswiadczeniach dlatego dyskuyuje o pogladach.
                    wsrod teoretyczni zdrowych ludzi tez jest masa samobojcow. nie nam o tym sadzic, co jest dla kogo lepsze, ale pomoc tym ludziom i zyc.
                    dodam tylko, ze sama mialam pretensje do rodzicow, ze sie urodzilam i nie byl to bunt nastolatki. na tum skoncze dyskusje.
                    • tanebo Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:46
                      Nie chcesz sądzić ale sądzisz. Na siłę wmuszasz w kogoś własne poglądy. A życie nie jest czarno białe.
                      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:06
                        powiedz mi dlaczego mam zyc wg waszego swiatopogladu?

zrozumilalbym, zeby cala walka poszla na wymuszenie wsparcia w opiece nad chorym dzieckiem, ale dysputy ile cm pepowiny jest matki, a ile dziecka cofaja nas do epoki kamienia lupanego.
                        tak, jak pisalam dlaczego robic wyjatek tylko dla ciezarnych, pozwolmy wszystkim rozpatrywac kwestie zycia drugiego czlowieka wg wlasnego sumienia, wtedy bedzie fair.
                        przerazajace jest to, ze tutaj mowi sie tylko w skazywaniu matki na cierpienie, dziecko to margines, bez zadnych praw, to nie jest cywilizowane podejscie do tematu.
                        • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:13
                          > tak, jak pisalam dlaczego robic wyjatek tylko dla ciezarnych, pozwolmy wszystki
                          > m rozpatrywac kwestie zycia drugiego czlowieka wg wlasnego sumienia, wtedy bedz
                          > ie fair.

Przecież i tak każdy postępuje według swojego sumienia. Czasami nawet po latach dowiaduje się w końcu jakie to sumienie ma.
                          • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:17
                            w takim razie po co nam kodeks karny, jak czytam tutaj, ze kazdy powinien rozsadzic to w swoim sumieniu. chodzi mi tylko o konsekwencje i ronouprawnienie.
                            • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:20
                              Kodeks karny jest po to aby reagować na patologie, przestępstwa. I owszem są wartości które niepodważalnie należny bronić. I podobnie jest z ciążą, płodem, a potem dzieckiem.
                              • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:25
                                Podpowiem, jeśli chodzi o wczesna ciąże to ochrona płodu nie jest tu niepodważalną wartością.
                                • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:31
                                  tutaj wlasnie jest pies pogrzebany, dla jednych jest dla drugich nie i dodatkowo zadna ze stron nie ma mozliwosci udowodnienia swojej tezy. tutaj niestety zagra glos wiekszosci.
                                  • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:34
                                    No cóż, bardzo mi przykro, że etyka chrzescijańska nie jest jedyną słuszną. Tyle w temacie.
                                    • araceli Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:39
                                      kropkacom napisała:
                                      > No cóż, bardzo mi przykro, że etyka chrzescijańska nie jest jedyną słuszną.

Dodajmy że WYBIÓRCZA etyka chrześcijańska. Bo forumowym 'chrześcijankom' pomoc bliźniemu już się w tej etyce nie mieści.

--
                                      Co inni myślą o Tobie to nie Twój interes.
                          • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:17
                            Przez całe lata można być świętobliwą katoliczką, cze ateistką, a jak co do czego to decyzja na przykład o utrzymaniu ciąży może być zupełnie inna od spodziewanej. Dlaczego? Bo ani długoletnie przekonania, ani prawo nie jest w stanie zapanować nad decyzja od której zależy nasze życie.
                            • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:28
                              dlaczego wiec obrona wlasna nie wystarczy, zeby nie isc do wiezienia.
                              tutaj mowimy tez o ciazach, ktore nie zagrazaja zyciu matki, a jedynie je komplikuja.
                              jestem za przyjzeniem sie tematowi szerzej, a nie tylko w kwestii lasnego brzucha, czy grzechu smiertelnego.
                              • kropkacom Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:33
                                Chodzi o rodzenie dzieci, których życie oznacza wegetację, życie w domu dziecka i często cierpienie. Tak powinnaś patrzeć na sprawę skoro jakieś tam matki masz w poważaniu.
                              • aandzia43 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 16:11

> jestem za przyjzeniem sie tematowi szerzej, a nie tylko w kwestii lasnego brzuc
                                > ha, czy grzechu smiertelnego.

Kotku, nie pochlebiaj sobie - tematowi większosć tu obecnych przyjrzała się już szerzej i to zapewne szerzej niż ty. A niektóre to nawet boleśnie dogłębniej niż ty, radosny teoretyku. Inna niż twoja ostateczna konkluzja nie świadczy o braku przemyśleń.
                    • gofer73 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 10:58
                      No widzisz Kietka. Twój światopogląd takiego chorego dziecka mi ani nie nakarmi ani nie wykształci. Ani nie pozwoli utrzymać przy życiu. A konkretnie ja ani mój syn nie zamierzamy płacić za to, żebyś Ty się poczuła lepiej podczas spowiedzi. Pare innych osób nie chcących ponosić konsekwencji takiego światopoglądu też by się znalazło.
                      • paskudek1 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 11:06
                        gofer świetna konkluzja. Mnie się ta cala walka na światopoglądy skojarzyła z taka sytuacją - uchwalamy prawo NAKAZUJĄCE wszystkim skakać do wody i ratować tonącego. nieważne czy umiemy pływać czy nie, MAMY skakać. i to prawo usiłują nam narzucić tacy, co ani pływać nie umieją ani nigdy w życiu nawet staruszce przejść przez jezdnię nie pomogli. Ale gęby pełne frazesów o ratowaniu życia mają. Ja bym postulowala do tych ze światopoglądem zabraniającym usuwania ciąży, żeby jednak pozostali w milczeniu. I po raz kolejny przypomnę, że prawo nie oznacza nakazu, zakaz oznacza w tym przypadku przymus, przymus rodzenia.
                      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:01
                        o jezusie, kolejna przekonana a wlasnej wyjatkowosci.
                        • iwles Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:55
                          Nie bardzo rozumiem, co masz na mysli, ale i nie chce chyba tego wiedziec.
                        • ca.melia Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 12:58
                          Kietka weź strzel baranka w ścianę, bo nie masz własnych argumentów a uzywasz tych najbardziej banalnych i wyświechtanych.

Dlaczego konkretnie nie ustosunkujesz się do tego, co napisała Gofer o swoim synu. Masz KONKRETNĄ sytuację i możesz się do niej KONKRETNIE odnieść.

Ale piejesz nad ochroną życia poczętego ale kiedy owo życie pojawi się już na świecie - nie masz nic istotnego do powiedzenia. Podobnie jak reszta z ruchu pro l.

Bóg dał - Bóg nakarmi, kupi leki, zrehabilituje, zapewni opiekę do końca życia bo wszak rodzice takiego dziecka w końcu UMRĄ.

Ale grunt, że życie poczęte ochronione.
                          Tylko proszę się potem nie dziwić, że coraz więcej będzie morderstw niemowląt, wciskań do beczki, zamrożeń w lodówce itd. Bo taki będzie własnie końcowy efekt bezmózgich decyzji.

Dalej Kietka - zaadoptuj dziecko ciężko chore - w końcu jesteś taka współczująca i miłosierna.
                          A może Gofer poda ci nr konta żebyś mogła się dokładać do leków? Przecież masz takie czułe i wrażliwe sumienie. Nieeee, bo żyjącego dziecka już nie trzeba wspierać - ważne jest tylko wtedy, kiedy jest w brzuchu.

Nie wiem jak można być tak OBŁUDNYM I ZAKŁAMANYM!! Jak faryzeusz z ewangelii. Wymiotować się chce na samą myśl.

Zajmij się Kietka własnym tyłkiem i brzuchem a odpiernicz się od reszty.
                        • aandzia43 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 16:05
                          Projekcja, Kietka. O własnej wyjątkowości to ty jesteś przekonana. I tobie podobni faryzeusze masturbujący się swoją abstrakcyjną, nic ich nie kosztującą, szlachetnością. Jesteście wrzodem na d...e normalnej tkanki ludzkości.
    • kitek87 Re: Obywatelski wniosek odrzucono 28.09.13, 23:48
      Zgłosiłam twój post. Jednak przesadasz już, Paul_ina.

Co do kietki:
      Mówisz, że tu się dyskutuje agresywnie, a nie merytorycznie, a na mój merytoryczny post o tym co faktycznie jest w Kodeksie karnym przez Ciebie powoływanym i tym, że według Kodeksu karnego płód, to nie dziecko się nie odniosłaś, choć wcześniej na Kodeks karny się powoływałaś...
      • kietka Re: Obywatelski wniosek odrzucono 29.09.13, 08:43
        kk w ujeciu ogolnym, jako zbior prawa, a nie istniejacy konkretny przepis.
        widze ze mowimy o zupelnie innych rzeczach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka