Dodaj do ulubionych

bieda jest tabu?

29.09.13, 10:25
Czy powiedzieć o kimś, że jest biedny, to obecnie obelga?
I wypada nie widzieć, że uboższym żyje się trudniej - że z reguły (naturalnie zdarzają się wyjątki) gorzej sobie radzą, mają mniej możliwości, więcej stresów?
A zauważyć, że to wszystko odbija się na wyglądzie to już absolutne faux pas?
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 10:32
      Wiesz, wg mnie bieda jest wstydem świata. I dlatego jest tabu. To nie jest tak, że bieda to własna i tylko własna wina. ALe spojrzenie szerzej wymagqa więcej skupienia, uwagi, po prostu więcej wysiłku. Dlatego w świecie, gdzie liczy się głównie powierzchowność mówienie o biedzie jest źle widziane, oczywiście poza charytatywnymi spędami bardzo bogatych ludzi, gdzie za cenę jednej sukienki mogłaby się rodzina z Bangladeszu wyżywić przez rok. Ale to jest pokazówka, taki teatrzyk dla mas i branzel własną "dobrocią".
      • joanna35 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 10:49
        Oj gulcia , autorka watku aż tak daleko nie sięga . Jej chodziło o to co złego jest w obrabianiu tyłka kobietom gorzej sytuowanym, kobietom z małych miasteczek i wsi.
        • gulcia77 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:17
          Noto ja się do dyskusji na emamie nie nadaję tongue_out. Niestety, należę do nielubianych przez Eon "naprawiaczy świata" i jak widzę biedę, zwłaszcza tą niezawinioną, to zakasuję rękawy i biorę się do roboty. A, pomimo że mam włsny "biznesik", to wcale nie jestem oczadziała liberalizmem i uważam, że warto się czasem podzielić.
          • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:20
            gulcia77 napisała:

Niestety, należę do nielubiany
            > ch przez Eon "naprawiaczy świata"
            Skoro sama się na tym przyłapałaś wink Bo dla mnie z Twojej wcześniejszej wypowiedzi nic takiego nie wynika.

PS. Też pomagam, kiedy uznaję to za słuszne i leży to w granicach moich możliwości.
            Wychodzę z założenia, że lepiej pomóc temu, kto tego nie potrzebuje niż nie pomóc naprawdę potrzebującemu.
            A tu mi chodzi o takie tanie moralizowanie (każdemu się może czasem zdarzyć - jasne, jak i inne gafy wink ).
            • gulcia77 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:46
              No dobra, zdarza mi się ględzić smile Ostatnio ględzę młodemu, bo niestety, wpływ gó...arzy i ich rodziców mi zaczyna wyłazić, względem oceniania po tym, co kto ma. Dla nas jest to obrzydliwe i usilnie pracujemy z moim nad tym, żeby młody miał postawę naszą, a nie popularną.
              • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 12:15
                gulcia77 napisała:

> No dobra, zdarza mi się ględzić smile Ostatnio ględzę młodemu,
                Aj, dzieciakom to czasem trzeba wink
        • gazeta_mi_placi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:18
          Co masz na myśli pisząc "obrabianie tyłka"? Obserwacje pewnego zjawiska?
        • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:25
          joanna35 napisała:

> Oj gulcia , autorka watku aż tak daleko nie sięga . Jej chodziło o to
          O, Ty najwyraźniej z tych, co "wiedzą lepiej" tongue_out
        • lily-evans01 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 12:34
          Obrabianie tyłka, jak to trafnie ujęłaś, raczej nie jest niczym dobrym, w żadnym wypadku... A jeśli pojawia się zamiast dyskusji nad problemem, to w tym akurat przypadku (czyli wątku, który niedawno się pojawił), to mi to przypomina kopanie leżącego...
          • gazeta_mi_placi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 12:44
            Niby w jaki sposób? Lepiej udawać, że biedy nie ma? Że nie istnieją biedni ludzie, biedne kobiety? Że nie istnieją ludzie, których nie stać na dentystę, na torebkę ze skóry, własny samochód, fryzjera?
            • gulcia77 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 13:13
              Trzeba krzyczeć, że ludzie nie mają pracy, a nawet, jeśli ją mają, to nie są w stanie się z niej utrzymać. A nie pier...ć o skajowych torebkach (ja też mam teraz ze skaju, powinnam się wstydzić?!), czy nieładnych butach. To już większym problemem biednych są te zaniedbane zęby, bo mogą rodzić poważne problemy problemy zdrowotne.
              Wiesz, skandalem nie jest brak butów ze skóry krokodyla, tylko fakt, że ktoś, kto pracuje po kilkanaście godzin dziennie ma problemy z utrzymaniem, opłaceniem rachunków, etc. A do tego wielcy liberalni twierdzą, że zarabiją za dużo.
              • joanna35 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 13:48
                Gulcia nie znam Cię, a już Cię, dziewczyno, kochamwink
                • gulcia77 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 14:13
                  A ja się tu już ładnych parę lat pałętam big_grin Tylko z przerwami, bo na emamę mam czas tylko w pracy (taki paradoks u kogoś, kto ma swój interesik).
      • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:17
        Gulcia77, zgadzam się. Ładnie napisane.
    • helufpi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:09
      W ogóle podkreślanie, że samemu się jest fajniejszym od innych jest - według twojego nazewnictwa - tabu, czyli brakiem kindersztuby/dobrego wychowania/politycznej poprawności/dobrych manier. Po co się wywyższać, skoro koń jaki jest każdy widzi? Każdy głupi wie, że lepiej być bogatym, inteligentnym, pięknym i szczęśliwym.
      • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:14
        helufpi napisał(a):

> tabu, czyli brakiem kindersztuby/dobrego wychowania/polityc
        > znej poprawności/dobrych manier.
        Tabu nie jest równoznaczne z powyższym.
        Znaczenie 4
        sjp.pl/tabutongue_out
        I gdzie mowa o podkreślaniu własnej fajności?
        • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:15
          sorry, nie wiem czemu się połączyło (bo dałam enter)
          sjp.pl/tabu
        • helufpi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 16:38
          Łamanie tabu obowiązującego w danym kontekście kulturowym jak najbardziej oznacza brak dobrych manier. Chyba, że jesteś Aspie albo małym dzieckiem.

> I gdzie mowa o podkreślaniu własnej fajności?
          Expressis verbis podkreślania własnej fajności nie ma nawet w wypowiedziach "nie rozumiem doprawdy, jak można żyć bez bidetu". Ale między wierszami jest.
          No chyba, że też jesteś biedna, brzydko z tego powodu wyglądasz i się w ten sposób solidaryzujesz, to OK.
          • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 19:53
            helufpi napisał(a):

> No chyba, że też jesteś biedna,
            Z pewnością bywam.

> brzydko z tego powodu wyglądasz
            Był taki czas, że zdecydowanie mi się o zdarzało, nawet często, szczególnie zimą.

i się w ten spo
            > sób solidaryzujesz, to OK.
            Ja nie wiem, czy bieda lub bogactwo to są stany wymagające solidaryzowania się. Poza tym nie zakładałabym, że każde stwierdzenie przykrego faktu jest zaraz wyrazem pogardy.
            Z pewnością bieda jest problemem społecznym.
            Jednak traktowanie biednego z przesadnym szacunkiem tylko dlatego, że jest biedny jest od czapy. Podobnie jak szacunek dla bogatego, bo jest bogaty...
            Nie mam natomiast problemu z artykułowaniem nieprzyjemnych spostrzeżeń. Przecież nie podchodzę do babki na ulicy (ani do koleżanki), żeby jej powiedzieć, że moim zdaniem brzydko wygląda. Ba, nawet jeśli tak akurat uznam, bo coś szczególnie zwróci moją uwagę, to nie oznacza automatycznie, że siebie uważam za lepszą.
          • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:31
            helufpi napisał(a):

> Łamanie tabu obowiązującego w danym kontekście kulturowym jak najbardziej oznac
            > za brak dobrych manier. Chyba, że jesteś Aspie albo małym dzieckiem.

Aha, czyli jak nie ustąpię miejsca starszej pani w tramwaju to łamię tabu?
            Niestety nie działa to w dwie strony. Jeśli zacznę mówić o ekskrementach na proszonym obiedzie, to zarówno złamię tabu, jak i wykażę się wyjątkowym brakiem dobrych manier. Jednak zdecydowanie nie każda gafa wiąże się z naruszaniem tabu tongue_out
    • gazeta_mi_placi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:19
      Tak, na tym forum można zakładać tylko wątki o pięknych i bogatych. Brzydcy i biedni to fau pax (lub podobna nazwa) tego forum.
      Nie istnieją. Albo są jak zmarli, nie można o nich pisać.
      Hipokryzja tutejszych niektórych Pańć sięga zenitu.
    • vilez Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:30
      Ja w wątkach o biedzie czy brzydocie się nie wypowiadam, bo dobrze wiem, że na forum ani tematu się nie rozbierze ani nikomu pomoże. Wolę mogąc w realu. Ale powiem, że mnie mdlą obie strony: także ci "obrońcy biednych", którzy czynią z tego oręż służący rozpieprzeniu tematu. Można biedę i w ten sposób traktować instrumentalnie, niestety. Tacy literalni obrońcy biednych też wiele dobrego nie robią, raczej przeciwnie.
      A TY, Gazecia, nie rżnij leliji, bo nie raz po biednych (np. tych, co słoiki na wakacje wożą) albo czyjeś brzydocie jechałaś wink
      • vilez Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:30
        Tfu...wolę pomagać w realu wink
      • gazeta_mi_placi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:36
        Jaki jest Twój poprzedni nick? Po biednych nigdy nie jechałam.
        • vilez Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:48
          Jechałaś, jechałaś. Na tych co żarcie w słoikach albo puszkach wożą i wstydu nie mają, Polakom opinie psują. Bo mogli by się żywić w restauracjach. A tak to biedę polską za granica pokazują. A mogliby w chałupie pozostać, jak ich nie stać. Tak było, Gazecia.
          • gazeta_mi_placi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:53
            Naprawdę biedny człowiek w ogóle nie wyjeżdża za granicę na wakacje, tyle w temacie. Napisz swój poprzedni nick bo Cię nie kojarzę.
            • vilez Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 11:55
              No i widzisz sama. wyjeżdża, wyjeżdża, tylko ze słoikami. Tyle jeśli chodzi o jeżdżenie po biednych, Gazecia wink
              • gazeta_mi_placi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 12:00
                Nie wyjeżdża, jak ma wolne to dorabia sobie, a nie myśli o wyjeździe, podaj poprzedni swój nick gdyż mam zasadę, że nie dyskutuję z wielonickowcami.
                • vilez Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 12:02
                  Ty lepiej się odnoś do tematu. I nie pouczaj innych w zakresie nickowym, bo pod Twoim nickiem pisze kilka osób, więc wiesz...Nie obrażaj się, Gazecia, na uwagę w temacie.
                  • gazeta_mi_placi Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 12:05
                    Wygaszam Cię.
                    • vilez Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 12:18
                      Hehe, Gazecia big_grin
                      • andaba Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 13:04
                        Na tym forum na pewno.

Niech tylko nie daj Boże ktoś się do biedy przyzna, od razy mu wyrzygają, że jest niegramotny, leniwy, nieodpowiedzialny, egoistyczny i w ogóle.
                        • vilez Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 13:53
                          Andabo, prośba, podłączaj się jednak w drzewku, bo nie wiem, czy piszesz do mnie, czy do kogo.
    • blond_suflerka Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 14:03
      Dla niektórych to obelga ale mniejsza z tymiwink Dla wielu to określenie to po prostu obnażenie ich słabości i niezaradności. No bo kto nie ma kasy? Ten kto nie jest zaradny. Jakoś sobie nie poradził. Nie ma świetnego wykształcenia albo wiedzy albo siły przebicia, itd. Coś jest nie tak.
      Tyle tylko, że trzeba wziąć poprawkę na obecne czasy. A czasy są takie, że możesz się starać jak nie wiem co. Mieć i wiedzę i motywację i chęć do pracy i i tak zarobiśz 1200zł albo 1500 i będziesz biedna.
      • gonabe Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 15:14
        Nie, nie możesz mieć i wiedzy i motywacji i zarabiać 1500 pln chyba, że mówimy o 1500 na umowie o pracę i np. 7000 na umowie o dzieło ?
        • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:02
          gonabe napisała:

> Nie, nie możesz mieć i wiedzy i motywacji i zarabiać 1500 pln chyba, że mówimy
          > o 1500

Ale piszesz o motywacji do zarabiania, tak?
          • blond_suflerka Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:08
            No tak ale można mieć motywację do zarabiania ale jednocześnie zasady, których się nie złamie. Czyli nie wejdzie w jakieś układy, nie będzie wykorzystywać pracowników, itp.
            Motywacja będzie, wiedza będzie ale więcej zarobią ci bez owych zasad.
      • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:00
        blond_suflerka napisała:

>
        > Tyle tylko, że trzeba wziąć poprawkę na obecne czasy. A czasy są takie, że może
        > sz się starać jak nie wiem co. Mieć i wiedzę i motywację i chęć do pracy i i ta
        > k zarobiśz 1200zł albo 1500 i będziesz biedna.
        Fakt - o tym się niestety zapomina. Jak i o tym, że jeden wykorzysta inteligencję, aby zarabiać maksimum swoich możliwości, kto inny - żeby robić coś we własnej ocenie pożytecznego, a niekoniecznie dobrze płatnego.
        • blond_suflerka Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:09
          No tak tylko wydaje mi się, że inna sytuacja jest wtedy kiedy ktoś wybiera biedniejsze życie a inna kiedy chce zarabiać więcej ale jakoś nie potrafi.
          Ten pierwszy nie poczuje się urażony różnymi uwagami, ten drugi już może.
      • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:01
        blond_suflerka napisała:

Dla wielu to określenie to po pr
        > ostu obnażenie ich słabości i niezaradności. No bo kto nie ma kasy? Ten kto nie
        > jest zaradny.

Czyli jednak obelga? Zawsze tak było, czy to znak naszych czasów?
        • blond_suflerka Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:14
          A nie wiem w sumie. Jeśli chodzi o Polskę to kiedyś było łatwiej bo prawie wszyscy byli biedni. A teraz duże rozwarstwienie. Z jednej strony buty za 10 tysięcy z drugiej niemożność kupienia takich za 100zł. Więcej tego bogactwa widać więc ten co nie ma ma prawo jakoś sie zdołować, że dlaczego on nie ma. Jak jeszcze znajdzie się paru takich co będę mówić, że nie zarabia bo widocznie za mało się stara to samoocena i samopoczucie kiepskie, nie?
          Pytanie jeszcze jest takie-skąd mają kasę ci, którzy ją mają. Czy na pewno z wiedzy, ciężkiej pracy i motywacji czy niekoniecznie?
          • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:26
            blond_suflerka napisała:

> A nie wiem w sumie.
            No ja też się zastanawiam smile Może jakaś socjolożka czy historyczka by nam pomogła to ustalić wink ?

Jeśli chodzi o Polskę to kiedyś było łatwiej bo prawie wszy
            > scy byli biedni.
            Wydaje mi się, że jako społeczeństwo jesteśmy na etapie uczenia się innych realiów. Stąd to nadymanie się, jak i wstyd, który często jest może nieuzasadniony?

> Pytanie jeszcze jest takie-skąd mają kasę ci, którzy ją mają. Czy na pewno z wi
            > edzy, ciężkiej pracy i motywacji czy niekoniecznie?
            Myślę, że są i tacy i tacy. Tzn. zarówno ciężko pracujący "ludzie sukcesu", jak i ci, których rodzice mimo niesprzyjających okoliczności, dali radę jednak jakiś start im zapewnić - jakiś porządny, ponadprzeciętny start znaczy smile
    • eo_n Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 19:57
      manresa86 napisał(a):

> Przytocz lepiej kontekst zdarzenia, inaczej pozostaną domysły, co dla wielu już
      > wystarczy do wyrobienia sobie opinii.
      Chodzi mi o wątek, w którym kilka osób potępiło Gazetę za jej prowokację. Bez przesady. Może niektóre sformułowania były bardzo bezpośrednie, ale - uwzględniwszy dodatkowo fakt, że wątek powstał w opozycji do innego (o bogatych) - w mojej ocenie nie było w nim nic szczególnie godzącego w godność osób gorzej zarabiających (czy czasowo nie zarabiających).

>
      > Generalnie - jasne, że to wstyd. Szczególnie w dzisiejszych czasach kultu sukce
      > su.
      Czyli że biednym jest trudniej, bo oprócz wszystkich trudności jeszcze dodatkowo się wstydzą, czy Ty uznajesz biedę za coś wstydliwego?

>
    • net79 Re: bieda jest tabu? 29.09.13, 20:17
      Dla mnie nie jest tabu, warto dyskutować, ale konstruktywnie, wytykanie biedy jest wg mnie zwykłym buractwem, żadnym tam faux pas, albo reagujemy, albo...n ie widzę sensu bicia piany. Po za tym jak widać wielu ludzi ma pojęcie biedy zupełni odmiennewink a generalizowanie w żadnym temacie nie jest dobre i obiektywne np.: w kwestiach wyglądu danej "klasy społecznej"wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka