Dodaj do ulubionych

plastik dla ubigich :P

08.10.13, 10:26
Wybaczcie nieco prowokujący tytuł smile

Czytam te wątki o kasie (ubrania, mieszkania) i pokrewne. I mam taka refleksję, że u nas w Polsce wszystko jest koszmarnie drogie.
Nie lubię plastiku i płyt meblowych.
Wybieram drewno, wiklinę, stal (staram się zmierzać w kierunku stylu rustykalnego). Chodzi mi o meble, kosze takie domowe (na bieliznę i inne graty).
Ktoś jeszcze ma taki skręt?
Bo nie zarabiamy z mężem 10 tys. i żyjemy skromnie, zdarza się że mamy połowę tego co wyżej, a hipotekę i tak płacić trzeba.
Mimo to plastik i te płyty z wiórów nas odstręczają.
Czy to są produkty dla najgorzej sytuowanych? Czy to kwestia gustu?
Bo ja np. wolę regał piwniczny z drewna niż "salonowy" z płyty...
Jak uważacie?
Czasem martwi mnie to, że nasz wybór ktoś może postrzegać jako przejaw nędzy (te regały np.).
No dobra, nie wpadam w depresję z tego powodu, ale czasem mi przykro gdy widzę brak akceptacji dla takich rozwiązań.
Jasne wolałabym antyki lub meble orientalne. Na to jednak nas nie stać, a meblościanki i np. plastikowego kosza na bieliznę nie umiemy przeskoczyć... Nie moglibyśmy na nie każdego dnia patrzeć.

Możecie nie naskakiwać ewentualnie, czy raczej nie? big_grin Bo zależy mi na odpowiedzi, nie na biciu piany smile

Tym bardziej, że w pierwszym mieszkaniu ten plastik i płyta królowały. Teraz mówię: stop! Może być mało i stopniowo, ale tych "surowców" (?) nie zdzierżę smile
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:32
      Nie no wolę mdf jednak niż takie piwniczne półki.
      Ale nie patrzyłabym na ciebie jak na biedaczkę tylko dlatego,że masz inne zapotrzebowanie i gusta.
      • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:36
        gryzelda71 napisała:

> Ale nie patrzyłabym na ciebie jak na biedaczkę tylko dlatego,że masz inne zapot
        > rzebowanie i gusta.
        Ufff... czyli tacy ludzie też są smile
        Nie ukrywam, że najbardziej ubodła mnie opinia mojej mamy o naszym wystroju uncertain
        • gryzelda71 Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:42
          Tobie ma się podobać, nie mamie czy koleżance.
        • fomica Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 09:52
          Mnie to nie ziębi ani nie grzeje kto ma jakie szafy w domu, nie znam się na tym. Ale po wątku o metkach, w którym dowiedziałam się że ktos kto nosi ciuchy albo torebkę z widocznym logo demonstruje swoja zamożność i usilnie stara się byc tak postrzegany, to nie zdziwiłabym się gdyby jednak znalazły się osobniki które uznają że wszystko jest robione na pokaz i skromny wystrój bez przepychu demonstruje ubóstwo.
    • mindtriper Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:39
      Daj spokój.
      My nasze przestronne mieszkanie mamy urządzone bardzo skandynawsko, czyli oszczędnie w środkach, choć nie tanio. Moja teściowa ciągle załamuje ręce, że my w takiej nędzy żyjemy, bo nie mamy suto drapowanych kotar na oknie.
      Ja mam wylane na to co kto myśli o MOIM stylu, a już ocenianie tego przez pryzmat zamożności to dla mnie kosmos.
      • mindtriper Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:40
        Sztandarowe określenie mojej teściowej to "prowizorka" i "jak już się urządzicie"
        big_grin
        • sanciasancia Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 02:24
          Moja nauczycielka od angielskiego miała w mieszkaniu autentyczny komplet Biedermeier. Jej teściowa uważała, że powinni "wyrzucić stare graty i kupić porządną meblościankę".
    • goodnightmoon Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:41
      A kto i za co miałby na ciebie naskakiwać? Żyjesz w wolnym kraju i urządzasz mieszkanie jak ci się żywnie podoba.

Nie wiem też co to są meble "piwniczne". Ale nawet IKEA ma niegłupie regały i meble z litego drewna, nie są masakrycznie drogie.

Miałam okazję poznać "od środka" proces produkcji płyt MDF, dla tego mam dla niej szacunek i sentyment smile
      • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:58
        goodnightmoon napisała:

> A kto i za co miałby na ciebie naskakiwać?
        No mama wyraziła swoje zdanie. Martwię się jednak, że inni myślą to samo, tylko są zbyt taktowni, by mówić. Ok, przesadzam , tak? smile

Żyjesz w wolnym kraju i urządzasz mi
        > eszkanie jak ci się żywnie podoba.
        No tak!

>
        > Nie wiem też co to są meble "piwniczne". Ale nawet IKEA ma niegłupie regały
        No właśnie w Ikei (też swego czasu tu objechanej) się zaopatrzyliśmy.

I oprócz tych "nędznych" regałów mamy fajne sprzęty (typu jakieś utensylia kuchenne, garnki, tekstylia i inne durnostójki od artystów). Ale może to na zasadzie nie stać mnie na meble, to se kupię gary wink

Chyba za bardzo przejmuję się tym, "jak cię widzą, tak cię piszą", tym bardziej, że cen tych durnot większość osób pewnie nie potrafi oszacować, a mnie one dają radość, kiedy na nie patrzę wink

• goodnightmoon Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:11
          taniec_pingwina napisał(a):

> No właśnie w Ikei (też swego czasu tu objechanej) się zaopatrzyliśmy.

Słuchaj, no pytanie też czy macie regały TAKIE czy na przykład TAKIE

No bo te pierwsze to faktycznie bardziej garażowe niż salonowe smile

Ale, przy całym szacunku do mamy i innych bliskich osób, to jednak wy tam mieszkacie i wam ma się podobać.
          • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:14
            goodnightmoon napisała:

> No bo te pierwsze to faktycznie bardziej garażowe niż salonowe smile
            No takie właśnie... Kurczę... Muszę zbierać kasę na wymianę chyba wink Pół żartem, pół serio...
            >
            > Ale, przy całym szacunku do mamy i innych bliskich osób, to jednak wy tam miesz
            > kacie i wam ma się podobać.
            Aj, żeby to było takie proste smile
            • jola-kotka Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 01:17

> goodnightmoon napisała:
              >
              >
              > > No bo te pierwsze to faktycznie bardziej garażowe niż salonowe smile
              > No takie właśnie... Kurczę... Muszę zbierać kasę na wymianę chyba wink Pół żartem
              > , pół serio...

To jest bardzo proste,mówisz im,że tak jak jest ci się podoba Ja też słuchałam,każde pomieszczenie na czarno a to złoto jak u cyganów,czarne meble w kuchni,okropne,przynajmniej sufity pomalujcie na biało-OLAĆ.
              > > Ale, przy całym szacunku do mamy i innych bliskich osób, to jednak wy tam
              > miesz
              > > kacie i wam ma się podobać.
              > Aj, żeby to było takie proste smile
            • maeve_binchy Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 10:09
              hm, garażowe? niekoniecznie:
              https://diariodesign.com/wp-content/uploads/2011/03/Ikea-IVAR.jpg

a tu "garażowe" regały po pomalowaniu:

https://2.bp.blogspot.com/-9x7hpvOBo38/TzFOQ4TnxLI/AAAAAAAAabw/6BCiCirezQM/s1600/2066053110011456272RrLgtT_ph-762926.jpg
        • goodnightmoon Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:14

> Chyba za bardzo przejmuję się tym, "jak cię widzą, tak cię piszą", tym bardziej, że cen tych durnot większość osób pewnie nie potrafi oszacować, a mnie one dają radość, kiedy na nie patrzę wink

No właśnie! I tego należy się trzymać - ustalić swoje priorytety i mieć to, co właśnie TOBIE sprawia radość smile
        • jola-kotka Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 01:07
          Przesadzasz-ja mam czarne ściany w domu czarno złote meble,są tacy co im się nie podoba i co z tego oni tutaj nie mieszkają prawda?Nie musi im się podobać.
    • ichi51e Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:47
      Mam plyte wiorowa w lazience (spadek po poprzednich wlascicielach) i uwazam ze to powinno byc zakazane.
    • dziennik-niecodziennik Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 10:56
      o ile w temacie mebli też wolę trwalsze rzeczy (poza meblami dla dziecka, tu z pełną świadomością kupiliśmy mniej trwałe, bo ostatecznie i tak za te pare lat trzeba bedzie wymienic), o tyle w temacie pierdół typu kosz na pranie jest mi idealnie obojętne z czego on jest. byle był dość trwały, pojemny i wygodnie otwierany.
      • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:16
        dziennik-niecodziennik napisała:

>o tyle w temacie pierdół typu kosz na pranie jest mi i
        > dealnie obojętne z czego on jest. byle był dość trwały, pojemny i wygodnie otwi
        > erany.
        A ja mam, kurczę, odwrotnie, wkurzają mnie niemiłosiernie nieładne drobiazgi, których codziennie używam. I bądź tu mądry wink
        • dziennik-niecodziennik Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:27
          tu nei ma co byc madrym, bo sie nie da smile jak wolisz inne to kupujesz inne i tyle.
        • kk345 Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 23:02
          > dziennik-niecodziennik napisała:
          >
          > >o tyle w temacie pierdół typu kosz na pranie jest mi i
          > > dealnie obojętne z czego on jest. byle był dość trwały, pojemny i wygodni
          > e otwi
          > > erany.

> A ja mam, kurczę, odwrotnie, wkurzają mnie niemiłosiernie nieładne drobiazgi, k
          > tórych codziennie używam. I bądź tu mądry wink

No proszę: nie czujesz się dobrze,kiedy mama krytykuje twój gust, a sama oceniłaś posrednio,ze plastikowy kosz na pranie dziennika jest nieładny,nawet go nie obejrzawszy...
          • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 09:57
            kk345 napisała:

> No proszę: nie czujesz się dobrze,kiedy mama krytykuje twój gust, a sama ocenił
            > aś posrednio,ze plastikowy kosz na pranie dziennika jest nieładny,nawet go nie
            > obejrzawszy...

Absolutnie nie. Coś źle zrozumiałaś.
            Ja po prostu nie lubię tego materiału u siebie, ale przecież nie zakładam, że każdy tak ma.
        • m_incubo Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 00:23
          O, mam dokładnie to samo smile
          Co prawda akurat mój kosz na pranie jest plastikowy, ale dlatego, że schowany i nie muszę na niego ciągle patrzeć.
          Mam nawet "twoje" piwniczne regały, do mojej izby bez firanek i zasłon pasują idealnie. To twoje mieszkanie i ty masz się w nim czuć u siebie, nie mama i nie sąsiadka. Mama pewnie uważa, że skoro nie udrapowaliście storów i nie postawiliście przyzwoitej meblościanki, to mieszkacie wciąz na kartonach smile
          • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 10:02
            m_incubo napisała:

Mama pewnie uważa, że skoro nie udrapowaliście storów i nie postawili
            > ście przyzwoitej meblościanki, to mieszkacie wciąz na kartonach smile

Być może big_grin
    • eliszka25 Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:31
      ja sie nie do konca zgodze z tym, ze ten "plastik", to jest dla ubogich, bo potrafi kosztowac koszmarne pieniadze. nie raz cena jakiegos badziewia z plastiku wprawila mnie w niezle oslupienie. ja tez mam w 90% meble z ikei, obsmiewanej na forum nie raz. jednak mnie to gila, nie powiem gdzie tongue_out. wszystkie nasze meble sa z litego drewna w stylu takim, jaki nam sie podoba i mam naprawde w bardzo glebokim powazaniu, co o tym mysla osoby postronne. niedawno nawet gadalam z tesciowa o meblach itd. i ona stwierdzila, ze byli z tesciem raz w ikei, ale nic nie kupili, bo te meble dla nich jakies takie nietrwale. no coz, nasze stoja juz swoje lata, co poniektore przezyly 2 przeprowadzki i dalej sie nie chca rozwalic. podejrzewam jednak, ze nic im sie nie spodobalo glownie dlatego, ze maja zupelnie inny gust i takich mebli w ikei nie ma (mnie sie ich gust totalnie nie podoba, ale tez mnie gila, jak maja urzadzone mieszkanie).

z garazowych regalow tez mozna urzadzic calkiem fajne wnetrze, jak ktos ma gust i polot. radze zdecydowanie mniej przejmowac sie tym, co inni powiedza i urzadzac wlasne mieszkanie tak, zeby wam sie podobalo i wam bylo wygodnie.
      • goodnightmoon Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:46
        eliszka25 napisała:

> z garazowych regalow tez mozna urzadzic calkiem fajne wnetrze, jak ktos ma gust i polot.

To prawda!!! I bardzo tego polotu zazdroszczę.
        A to nawet nie muszą być meble garażowe. Widziałam kiedyś instrukcję, jak zrobić całkiem ładną ramę łóżka z europalet.
        • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:51
          Mnie z kolei kusi, żeby porobić ławki z europalet (widziałam takie w jakiejś knajpce - bardzo fajne i jakoś zapadło mi to w pamięć). Ale nie natrafiłam nigdzie na instrukcje. Muszę poszukać.

A czy nasze regały piwniczne w salonie są stylowe, to ja nie wiem, raczej nie big_grin Ale miło usłyszeć, że i tak da się podejść do tematu wink
          • gorgolka Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 20:49
            kurczę, nie pomnę nazwy ale we wrześniowym magazynie ogrodniczym była instrukcja i kilka przykładów co z tych europalet. Genialne ogrodowe siedzisko było pokazane.
            to było coś typu "mój piękny ogród" albo magnolia albo weranda. Te trzy przeglądałam, musiało być w którymś z nich
            • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 10:03
              Gorgolka, dzięki! Sprawdzę smile
          • agnewo Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 11:23
            mam taka na przedpokoju smile na nia rzucone 3 biale poduchy - polecam, wyglada swietnie. Dzielo mojego meza . jak znajde chwile czasu to fotke zrobie i wrzuce.
      • tezee Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 09:08
        Powiem tak gdyby oceniła moje mieszkanie osoba która ma dom ala studio telewizyjne w ktorym nagrywają Perfekcyjną Panią domu z Rozenek albo np taka pani Agnieszka Szulim która ma chatę na poziomie estteycznym, to faktycznie rozumiem ludzie ci mają gust, ale tesciowe czy pociotki w srednim wieku które lubują sie w storach i styropianowych kasetonach ? To samo opinie na forum gdzie ocenia baba co sie lubuje w stylu bodzio big_grinproszę cie...
        • tezee Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 09:13
          Krótko mowiąc ja zwracam uwagę na to kto mnie ocenia, opinie tych od bodzio,ław z fotelami i drukowanymi maszynowo obrazami mi latają do tego stopnia ze nawet nie rejestruje co mowią na temat mojego wystrojuwink
    • wies-baden Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:54
      "Bez naskakiwania na ciebie", bardzo spokojnie;
      Gdzie mieszkasz, w sensie w bloku, kamienicy, domku? To bardzo istotne, bo wbrew pozorom antyki teraz są tanie, ale nie pasują np do wielkiej płyty, normalnie zgrzyta, jak styropian po szkle. Preferujesz styl rustykalny, ale on też pasuje do określonych mieszkań, dlatego "zacznij od Bacha", czyli przeanalizuj preferencje i dużo oglądaj, a jeśli chciałabyś aby mieszkanie wyglądało dostatnio, to tkaniny i dywany mogą ocieplić wnętrze i dodać kilka punktów za luksus.
      • taniec_pingwina Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 11:58
        W domku. Dzięki za radę.
        Muszę więc sobie to wszystko w głowie poukładać, zanim będą kolejne zakupy (urządzamy się od 2 lat, ale jeszcze końca nie widać wink ).
      • sanciasancia Re: plastik dla ubigich :P 09.10.13, 02:34
        Tak, jak antyki nie grały w mieszkaniu Starowieyskiego?
    • rhaenyra Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 12:17
      niecierpie plyty
      plastik juz predzej ujdzie
      metalu tez nie lubie
      z mebli kocham sosnowe (bo miekkie i mozna latwo przerabiac)
      i meble z lat 70tych ( ksztalty bo koloroystyka ble)
      • bei Re: plastik dla ubigich :P 08.10.13, 23:59