Dodaj do ulubionych

Problem z usypianiem dwulatki

12.10.13, 00:14
Witajcie emamy,
Mamy z mężem problem. Od tygodnia nasza dwulatka nie chce w nocy spać. Zawsze spała dobrze. Pilnujemy rytuałów, kolacja, kąpiel, spanie. Zawsze odkłądaliśmy ją do łóżka i zasypiała, bez płaczu, bez krzyków, bez problemów. Od tygodnia zasypia ale tylko jak ja przy nie jestem, wtedy czytam jej jakąś bajeczkę. Zasypia po 15 minutach. Jednak budzi się po 40 minutach i płaczę. Przychodzę do niej, od razu się uspokaja. Siadam czytam jej znowu, lub tylko siedzę. Niestety Ona nie zasypia, nie zasypia ... chce wychodzić z pokoju i tak przez około 4 godziny do 12, 1 w nocy...
Nie wiem co mamy zrobić. W naszym życiu nic się nie zmieniło, nie było żadncyh sytuacji które mogły ją przestraszyć, nie chodzi jeszcze do przedszkola. Żadne z nas nie potrafi jej uśpić po przebudzeniu wieczorem. Od tygodnia nie ma również drzemek, bo nie chce spać nawet jak się z ja czy mąż się z nią kładziemy. Oboje pracujemy w domu, więc ma nas do dyspozycji cały zawsze kiedy nas potrzebuje. W dzień jest bardzo grzeczna. Dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Ma stałe pory posiłków, wszystko unormowane.
W swoim łóżeczku śpi od 3 miesiąca życia. Nigdy nie mieliśmy takich problemów. Drogie emamy poradźcie co robić ?
Obserwuj wątek
    • totorotot Re: Problem z usypianiem dwulatki 12.10.13, 00:28
      Może to owsiki?
      • anaspa Re: Problem z usypianiem dwulatki 12.10.13, 01:01
        Chyba nie... owsiki, byłoby je widać w kupce?
    • mika_p Re: Problem z usypianiem dwulatki 12.10.13, 00:51
      > Od tygodnia nasza dwulatka nie chce w nocy spać.
      > Od tygodnia nie ma również drzemek

To akurat jest bardzo poważna zmiana, a nie "w naszym życiu nic się nie zmieniło".
      Etap wyrastania z ostatniej drzemki jest bardzo trudny dla rodziny.
      To nie jest tak, że dziecko wysrasta z drzemki automatycznie, tylko przesuwa ją na coraz późniejsza godzinę. U was tą porą "drzemki" jest standardowa pora kładzenia się spać - dlatego po kilkudziesieciu minutach dziecko się budzi i jest aktywne.
      Ten etap może potrwać kilka miesięcy.
      Niestety.
      • anaspa Re: Problem z usypianiem dwulatki 12.10.13, 01:01
        Czyli co ? Przez kilka miesięcy będziemy chodzili spać o 1 w nocy ? nie ma żadnej rady?
        Czasem również nie miała drzemek, trwało to tak od kilku dni do tygodnia, dwóch. Ja wiem, że dwulatek przechodzi bardzo ważne zmiany ale naprawdę dwulatek może spać tylko 8 godzin dziennie ? Bo tyle teraz śpi nasza córka. Teraz jest pierwsza w nocy i mała nie śpi od 20... jestem strasznie przemęczona jutro wstanie jak zwykle o 8 rano...
    • amaroola zjrzyj tutaj.. 12.10.13, 01:07
      www.youtube.com/watch?v=PlLvAF7lQt8

wprawdzie to nie jest zadna rada ale moze Cie to jakos uspokoi - nie Ty jedna masz takie problemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka