Dodaj do ulubionych

Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, że...

21.10.13, 09:25
najczęściej obco brzmiace imione nadają dzieciom rodziny biedne, wielodzietne, ew z jakimiś kompleksami i z małych pipidówek.

Przynajmniej ja się z tym zjawiskiem spotykam. I tak mnie to zastanawia.

Co daje rodzicom nadanie takiego imienia a nie np. Kasia, Ania, Marta itd...?

Może chodzi o zapewnie lepszego startu na zmywaku na wyspach? Zawsze łatwiej będzie Jessice niż jakiejś Ani z Polski.
Obserwuj wątek
    • burina Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:38
      Witamy w roku 2006. Czy kiedy tam powstało forum 'wszytsko o imionach'. smile
      • platki_sniadaniowe Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:50
        teraz te dzieci podrosły...
        spotykam sie z tym w przedszkolu i w szkole i widzę właśnie taką zależność.
        • burina Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:58
          A na jakiej podstawie te parę lat temu ludzie wysnuwali takie same jak Twoje wnioski?
    • to_ja_tola Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:43
      z małych pipidówek.

taaaaaaaaaaaa,było już.
      ja mieszkam w mieście...dużym ,i właśnie same nikole,brajany,aarony(co mnie wqu...a niepomiernie)dżesiki itp...
      Wanesę znam jedną,ale matka siedziała kilka lat i urodziła ją w Hiszpanii,więc może dlatego.
      Tak czy siak nazwisko też ma niepolskie,więc idzie ździerżyć,ale ja sama nie napiszę Vanessa,tylko zawsze piszę Wanesa.

Pamiętam też historię z opowiadań męża,jak szedł do UM po akt urodzenia i stała przed nim pani,która chciał dać dziecku na imię jakieś wenezuelskie,ale sama nie wiedziała jak je napisaćbig_grin

Przyznam szczerze,że w klasie mojego syna same Antki.Kuby,Majki,Marysie i takie tam.
      • merit_p Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 15:59
        Antek to takie ładne imię było uncertain. Teraz szkoda dziecka skrzywdzić.
    • ichi51e Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:49
      Imiona jak imiona - to nosiciel nada charakter. Mnie osobiscie imie Franek nie podoba sie rownie mocno jak Brajan.
      • ibelin26 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:55
        Do Franka nic nie mam, ale znam mamę która na Franka mówi Franko. No nie znoszę. Z generałem Franco mam skojarzenia.
    • edelstein Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:53

Te "polskie"tez byly kiedys obcobrzmiacetongue_out--
      Nie rozumiem dorabiania ideologii so imion,ja imiona dziele na dwie Kategorie,podoba mu sie,nie podoba mu sie.I mam w powazaniu kto co w Pl mysli o imieniu mego dziecka.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • chipsi Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 11:32
        O to to. Inna sprawa że już wolę jakieś "obce" imię, które można skrócić lub dobrze brzmi zarówno u dziecka jak i dorosłego niż "nasze" Gertrudy czy innych Mścisławów. I nie, nie mam w domu Brajana ani Dżesiki smile
        • lauren6 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 22.10.13, 18:40
          O to to. Zgadzam się z Wami. Z dwojga złego już wolę Brajana niż Franciszka. I idę popłakać do kąta z żalu jak mało "inteligencki" mam gust odnośnie imion.
    • daszutka Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:53
      O kolejna/ -y forumowy socjolog.
    • mindtriper Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 09:58
      Jesteś niesamowita i taka przenikliwa!
    • czar_bajry Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 10:57
      Kasia, Marysia to takie pospolite... wg tych pospolitych...tongue_out
      • sarah_black38 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 15:12
        Imię jest ładne wtedy, gdy nosi je miła i sympatyczna osoba. Cóż po pięknym, klasycznym imieniu kiedy człowiek chamowaty i słoma wystaje mu z butów.
    • viviene12 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 15:17
      platki_sniadaniowe napisała:

> najczęściej obco brzmiace imione nadają dzieciom rodziny biedne, wielodzietne,
      > ew z jakimiś kompleksami i z małych pipidówek.
      >

no ile mozna

jenyyyyy
    • heca7 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 15:24
      Nota bene bardzo popularna dziś Maria była w Polsce kilkaset lat temu niedopuszczalna. Taka Maria Kazimiera jak trafiła do Polski wywołała zgorszenie( i jeszcze w orszaku przywiozła przyszłą Marysieńkę wink ). Imię Maria tak samo jak Jezus dla Boga było przeznaczone dla jednej osoby czyli matki Chrystusa.
      • annajustyna Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 15:28
        Maria Gonzaga de Nevers, ktora uzywala w Polsce imion Ludwika Maria (zona dwoch Wazow), przywiozla do PL pürzyszla Marysienke, czyli Marie Kazimiere...
        • heca7 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 16:05
          tfu, rzeczywiście smile Tak czy inaczej używały dwóch imion nie tylko Marii.
    • merit_p Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 15:57
      Ja się spotykasz z tym zjawiskiem to ono mówi dzień dobry? Jeśli nie, to znaczy że jest wielodzietna patologia i należy się trzymać co najmniej na półdystans.
    • najma78 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 16:44

> Może chodzi o zapewnie lepszego startu na zmywaku na wyspach? Zawsze łatwiej bę
      > dzie Jessice niż jakiejś Ani z Polski.

Bo na wiem? Aniom i Kasiom z Polski z wyzszym wyksztalceniem w nieuzytecznych kierunkach albo po ukonczeniu studiow w szkolach ktorych kwalifikacji nigdzie nie rozpoznaja bedzie i jest jednak latwiej.
    • demonii.larua Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 16:49
      A Ty jak masz na imię, co? :F
    • pochodnia_nerona Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 18:59
      Mnie najbardziej leczą mody imienne. Fakt, w pewnych środowiskach pewne imiona są modniejsze, niż w innych. Dlatego w "aspirujących", bardziej biednych i wiejskich lub ze wsi wskakujących do wielkiego miasta modne są Nikole, Kewiny, Wanessy, Dżesiki, Brajany. Z kolei w środowisku miejskim, klasie średniej lub średniej wanna be, które chce się ostentacyjnie odciąć od powyższych, modne są Antki, Stasie, Marysie, Franie. Imiona, jak imiona - śmieszne są mody. Potem w przedszkolach, w szkołach w jednej grupie 2 Nikole, 5 Oliwii i 4 Wiktorie, do tego 3 Kubusiów, 5 Franków i Brajan, jak wisienka na torcie big_grin Szkoda, że rodzicie nie wykazują się większą pomysłowością lub powściągliwością...
      • jagienka75 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 19:16
        od siebie dodam jeszcze Oliwiera.
        chłopców o tym imieniu jest więcej, niż Wiktorii/Julii/Kubusiów/Amelek razem wziętych.
        • bbuziaczekk Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 19:21
          No to wczas to zauwazylas. Ja to zjawisko od kilku lat znam
          • bbuziaczekk Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 19:24
            Znajoma nazwala corke Wasylisa. Wola na nia Wasyliki.
            Ale to jest chyba rosyjskie imie ?
            Ma to imie po babci ktora jest greczynka smile
            Mloda urodzila sie w Grecji
            • ichi51e Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 22.10.13, 09:30
              Wasylisa to rosyjska zenska forma greckiego imienia w pl znanego jako Bazyli. Krolewski to znaczy. Piekne imie. Jak z bajki.
      • szmytka1 Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 19:24
        nie zauważam takiego zjawiska, nie znam ani 1 brajana, dzesiki, kewina ani innych podobnych. U syna w grupie 5/6 l są, min. Michał x3, Artur, Jakub, Maja x2, Ania x 2, Sebastian x 2, Kacper, Nikola - i to jest najdziwniejsze. Nikola ma brata Jacka i siostrę też o calkiem polskim, zwykłym imieniu, którego teraz nie pamiętam. Temat naiwny, oklepany i pretensjonalny tak samo jak imiona, których dotyczy, wałkowany milion x przed domorosłych socjologów, którym wydaje się jacy sa odkrywczy.
      • wegatka Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 20:32
        pochodnia_nerona napisała:

> Imiona, jak imiona - śmieszne są mody. Potem w przed
        > szkolach, w szkołach w jednej grupie 2 Nikole, 5 Oliwii i 4 Wiktorie, do tego 3
        > Kubusiów, 5 Franków i Brajan, jak wisienka na torcie big_grin Szkoda, że rodzicie n
        > ie wykazują się większą pomysłowością lub powściągliwością...

Ale te mody na imiona, to żadna nowość. Pewne imiona są teraz modne, a inne były modne 20 i 40 lat temu. Za moich czasów w klasie były trzy Agnieszki, dwie Anie, trzy Doroty, dwie Magdy, trzech Darków, trzech Marków, dwóch Grześków. U mojej mamy w klasie na pewno były Krysie, Marysie, Bożeny, Teresy oraz paru Staśków, Andrzejów i Wieśków.
        Tak było zawsze, że jakieś imiona przez pewien czas były modne. Za dziesięć lat już nikogo nie będą dziwić te Nikole, Brajany i Kubusie, tak jak teraz nie dziwią Agnieszki ani Marzeny.

Prawdę mówiąc wolę chyba modę na jakieś konkretne imiona, niż modę na oryginalne imiona osobiście wymyślane przez rodziców.
        • pochodnia_nerona Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 22.10.13, 20:30
          Ależ ja sobie doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego napisałam, że leczą mnie mody, owocujące potem kilkoma Krzysiami, Zdzisiami, bądź Amadeuszami, w zależności od czasu i okoliczności. Potem np. oszuści łowiący ofiary "na wnuczka" mają ułatwione zadanie, bo znajdują w książkach telefonicznych panie Zofie, Władysławy, Zdzisławy, i inne -sławy, podobnie z panami. Najlepsza byłaby różnorodność "imienna", bo naprawdę głupie jest bycie 4 Oliwią, 5 Julią i 3 Patrykiem w klasie smile
    • jola-kotka Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 19:32
      >
      > Może chodzi o zapewnie lepszego startu na zmywaku na wyspach? Zawsze łatwiej bę
      > dzie Jessice niż jakiejś Ani z Polski.
      >
      >
      >
      Ale masakra,dno.
    • baltycki Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 19:45

> Może chodzi o zapewnie lepszego startu na zmywaku na wyspach?
      > Zawsze łatwiej będzie Jessice niż jakiejś Ani z Polski.

Ale to ksiezniczka Anna spadla z konia, nie ksiezniczka Jessica.
      • wegatka Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 20:40
        Księżniczka Anna spadła z konia, bo pewnie miała polskie korzenie, a gdyby nosiła imię Jessica, to by się nad koniem unosiła tongue_out
    • figrut Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 20:49
      Właśnie się dowiedziałam, że ktoś może mnie wziąć za kobietę z patologicznej rodziny, jako, że moje imię, które mnie bardzo się podoba było bardzo dziwaczne w czasach, w których się urodziłam. Moją córkę na studiach (też imię nietypowe jak na 23 lata temu) też pewnie tak postrzegają. Strach pomyśleć, jaki start będą mieli moi synowie na zmywaku. Ale ja patologia, bo mam dzieci troje (teraz to wielodzietność), edukację skończyłam na maturze, moja trójka miała dwóch ojców i do tego nigdy nie byłam mężatką (tylko konkubiną przez 11 lat), więc patologia jak nic big_grin
      • wegatka Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 20:55
        I bidetu też pewnie nie masz wink
        • figrut Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 20:58
          Jak przystało na porządną patologię - nie mam wink
      • zoria_polunocznaja Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 21.10.13, 21:14
        touche!

PS bidetu też nie mam wink
      • sylki Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 22.10.13, 10:32
        że ty się po ulicy nie wstydzisz chodzić wink big_grin
    • varna771 Iwo? 21.10.13, 23:37
      ładne, brzydkie? miejskie czy wiejskie? Jak zdrobniale można mówić Iwuś, Iwonek??
      • edelstein Re: Iwo? 22.10.13, 09:18

Po co zdrabniac imiona?
        • varna771 Re: Iwo? 22.10.13, 14:26
          edelstein napisała:

>
          > Po co zdrabniac imiona?
          bo się zdrabnia, na Alicje mówi się Ala, a na Joanne Asia, chyba, że sobie ktoś nie życzy i powie jestem Krzysztof, a nie Krzysiu.
          • ichi51e Re: Iwo? 22.10.13, 19:46
            Imie sie skraca zeby bylo krotsze - tj poreczniejsze. Iwo jestt dostatecznie skrocone
            • najma78 Re: Iwo? 22.10.13, 22:45
              ichi51e napisała:

> Imie sie skraca zeby bylo krotsze - tj poreczniejsze. Iwo jestt dostatecznie sk
              > rocone

Skracanie a zdrabnianie to nie to samo.
    • nowi-jka Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 22.10.13, 14:34
      toś prawdę objawioną teraz wyjawiła
      długo ci to dochodzenie do tego wniosku zajęło
    • na_pustyni Re: Jessica , Nicola , Vanessa... - zauważyłam, ż 22.10.13, 20:42
      na zmywaku to i Marszczywór sobie poradzi, nie sadzisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka