Dodaj do ulubionych

Koszt remontu łazienki

22.10.13, 18:05
Jaki będzie orientacyjny koszt remontu łazienki o powierzchni ok. 6m2?
Łazienka w bloku. Trzeba zrzucić plastikowe panele ze ścian i położyć kafle, wannę zamienić na prysznic (dla starszej osoby), wymienić sedes i umywalkę.
Remont jest konieczny i nie wiem, jakich kosztów się spodziewać. 10 tys. wystarczy?
Obserwuj wątek
    • rozamund Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 18:11
      Zapomniałam dodać, że chodzi o miasto średniej wielkości ze sporym bezrobociem wink
      • 59kg [...] 22.10.13, 18:20
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • rozamund Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:06
          Dzięki za szczegółowe wyliczenie smile Odpada nam koszt kabiny prysznicowej, bo możemy wykorzystać naturalną wnękę, wystarczy tylko położyć tam brodzik i zamontować zasłonę. Może uda się zmieścić w tych 10 tys...
          • triss_merigold6 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:14
            Uważaj z brodzikiem, muszą Ci zrobić b. dobry odpływ, żeby woda nie stała. Chyba że chcesz taki tradycyjny brodzik pełny, a nie taki cały oszklony. Te oszklone (płyta bezposrednio do podłogi) średnio zdają egzamin w blokach, duże ryzyko podciekania. Ale wyglądają ślicznie.
            • rozamund Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:19
              Mnie też się bardzo podobają te oszklone do podłogi - gdybym robiła dla siebie, to może bym o tym pomyślała... Mieszkanie jest teściowej, z powodów zdrowotnych trzeba pozbyć się wanny, teściowa mówi, że wystarczy jej brodzik z zasłoną (mniej czyszczenia).
            • marcela16 Re: Koszt remontu łazienki 08.11.13, 11:26
              uważam że spokojnie zmieścisz się w mniejszej kwocie,zależy ile za robocizne bo za materiały do 2-3 tys
        • joann_80 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 22:33
          skąd Ty te ceny wzięłaś??

1000 zł za wannę?? 1500 zł za kabinę? To kosmos jakiś jest.
          600 zł za stelaz do wc? Musi koniecznie byc geberit?

z ciekawości zajrzałam do pierwszego lepszego sklepu w tym wypadku akurat LM, bo minęły trzy lata odkąd "robiliśmy" naszą łazienkę i tak...
          stelaż KOŁO ok. 380 zł
          miska sedesowa ok 220 zł
          przycisk ok 90 zł
          do tego deska ok 55 zł

wanna ok 400 zł
          kabina z brodzikiem max 1000 zł
          armaturę też da się znaleźć fajną i tańszą.

umywalkę fajną można już dostać za 250-300 zł, lustro 300 zł?? Na pół ściany chyba!. Normalnego wymiaru lustro kupisz już za 100 zł.
          ja osobiście syfon do umywalki kupiłam za 25 zł, do wanny za 30 zł , dodam jeszcze ,że dodatkowe kolanka i rurki kosztowały jakieś grosze, na pewno nie 500 zł!!

klej do glazury max 160-180 zł
          tuba silikonu kosztuje ok 15-20 zł. Ile chcesz zużyć tego na małą łazienke 2-3 tuby?

za płytki za to zanizyłaś. My na 5 metrową łazienkę zużyliśmy płytek za ok 2800.
          oświetlenie tez nie musi kosztować 5 stów. Lampa łazienkowa to koszt ok 200 zł a listwa ledowa to koszt ok 100 zł na allegro ( nam starczyła na kuchnię i łazienkę).

na temat montażu nie będe się wypowiadać , bo wszystko zależy od tego czy będzie ekipa czy robota na własną rękę, ale według mnie o ile autorka watku nie ma wymagań względem wyposażenia typu " poniżej villeroy & boch nie schodzę" to 10k wystarczy na remont łazienki
          • aneta-skarpeta Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 07:32
            jesli jest mało kasy to bym w ogóle zrezygnowała z wc ze stelażem, tylko kupiła zwykły ze spłóczką- wtedy cena spada do 150-300 zł= najtansze modele
            cersanit 189
            • aneta-skarpeta Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 07:40
              spłuczka oczywiscie
            • adellante12 Re: Koszt remontu łazienki 24.10.13, 14:23
              A zkaładałaś WC ze stelażem Cersanita???
              A ja owszem i powiem jedno - MUSI BYĆ GEBERIT!!
              Cersanita zdążyłem wywalić na szczęście zanim została położona ściana.... Gorszego syfu nie ma!!
              Jedyne WC ze stelażem to tylko Geberit eeeeeewentualnie TECE.. reszta to syf.
    • mid.week Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:03
      mi 2 lata temu 10tys wystarczyło na kompletny remont takiej wielkości łazienki + osobne mikro wc. Miasto duże, z teoretycznym bezrobociem, a faktycznym przewrotem w d...e siły roboczej wink
      • rozamund Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:07
        Właśnie tego przewrócenia się obawiam... zrobiliśmy wstępny rekonesans i nie wygląda to za ciekawie. Sprawę utrudnia fakt, że robimy to na odległość sad
        • triss_merigold6 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:16
          Aha, kafli nie musisz robić do sufitu tylko do wysokości np. 150 cm, a dalej farba do łazienek. Teraz są niezłe materiały dostępne. Napisz na priv gdzie chcesz to robić, bo jak w Warszawie to wiem kogo polecać.
          Zobacz czy będziesz musiała zamawiać kontener na gruz z demontażu, to podnosi koszt całości.
          • rozamund Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:17
            Niestety nie w Warszawie, wybrzeże smile ale dziękuję. Kontener chyba muszę doliczyć, bo trochę tych śmieci będzie.
            • triss_merigold6 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:21
              A to nie znam. Sprawdź czy trzeba po usunięciu starej wanny i podłogi równać wylewką samopoziomującą, glazurnik powinien Ci powiedzieć. I jak będą docinać płytki do rogów ścian, to lepiej założyć kątowniki (takie osłonki), są mniej efektowne ale bezpieczniejsze (bo jak złożą idealnie docięte płytki na styk, to rogi stają się makabrycznie ostre).
            • 59kg Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:23
              kontener mniejszy ok 300zł
              • mid.week Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 20:11
                300zł to kontener o poj.7 metrów sześciennych, mniejszy kosztował mnie 150 i w zupełności wystarczył.
    • asia06 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:25
      Umywalka: 80 zł
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/umywalki-i-akcesoria/postumenty-i-polpostumenty-do-umywalek/polpostument-victoria-roca,p23688,l574.html
      Kabina prysznicowa: 400 zł (można taniej plastikową, ale nie polecam)
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/kabiny-brodziki-sauny/kabiny-prysznicowe/kabina-prysznicowa-primo,p155871,l556.html
      Brodzik: 370 zł
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/kabiny-brodziki-sauny/brodziki/brodzik-akrylowy-standard-shower-star,p216224,l560.html
      Bateria umywalkowa: 40 zł
      www.leroymerlin.pl/armatura-lazienkowa/baterie-lazienkowe/serie-baterii-lazienkowych,a592,iv2,ps979.html
      Bateria prysznicowa: 170 zł
      www.leroymerlin.pl/armatura-lazienkowa/baterie-lazienkowe/serie-baterii-lazienkowych/bateria-natryskowa-bratek-deante,p3797,l592.html
      Kafelki: 2000 powinno wystarczyć
      Plus inne kleje, silikony, spłyczka, oświetlenie, odpływy… : do 1000 zł

Czyli jakieś 4000 na materiały plus robocizna.

To oczywiście wersja dla przeciętnego klienta. Można i na same materiały wydać 15000.
      • triss_merigold6 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:26
        Szafki są dość drogie.
        • asia06 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:41
          Ale do łazienki 6m2 to ich wiele nie wejdzie. Poza tym zależy od rodzaju mebli. Do małej łazienki to i tyle nie wejdzie:
          www.sklep.meble.pl/p258437,lakierowane-meble-lazienkowe-basic-iv-cichy-domyk.html
        • adellante12 Re: Koszt remontu łazienki 24.10.13, 14:26
          A baterie za 40 złotych to mozna od razu do smietnika wyrzucić jeszcze przed zamontowaniem...
    • 59kg Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:39
      poza tym, można wszytsko zrobić dużo niższym kosztem (bateria umywalkowa, którą pokazałas prawdopodobnie rozwali się po miesiącu użytkowania, ale w sumie moja krakowska ze 100letnią gwarancją rozwaliła się po pół roku... miałabym zdemontować, reklamować i brać prysznic na basenie chyba w czasie rozpatrywania gwarancji wink)
      • asia06 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 20:05
        E tam, po miesiącu. Ja mam w łazience wszystko najtańsze. (Jak kupiłam mieszkanie, nie stać mnie było nawet na najtańsze smile). Wszystko ma 13 lat i na razie nie kwalifikuje się do wymiany. Poza plastikową kabiną prysznicową, która popękała.
        • guderianka Re:asia 23.10.13, 08:41
          elementy armatury sanitarnej, sprzęt agd, meble-robione 13 lat temu to zupełnie inna bajka niż shit robiony teraz wink
          baterie za 40zl to g....o nie baterie, za max rok rozlecą się i trzeba będzie kupić nowe. lepiej zapłacić więcej kupić Grohe albo H. Grohe, ewentualnie tańszy ale gorszy Oras i cieszyć się całe lata z nabytku. Płytki najtańsze tez nie są dobre-mogą być nierówne,z mikropęknięciami, rożnie wypalone, odbarwione itp. Myślisz że w LM jest towar najlepszej klasy ? wink
          • carol54 Re:asia 07.11.13, 15:35
            A tu pozwolę sobie nie zgodzić się z Panem, ponieważ jestem przekonana, że Oras to najwyższa półka. Kilka lat temu szukałam baterii do wanny i umywalki i zrobiłam staranny rekonesans. Wielu sprzedawców polecało orasa, tylko zaznaczało, że trochę drogi, ale wart swojej ceny. I to prawda - wart swojej ceny. Mam je już cztery lata, a wciąż wyglądają jak nowe, co przy czteroosobowej rodzinie bywa trudne. Czyszczę je bez specjalnej pedanterii raz na tydzień, zwykle tylko wodą. Te baterie przyszły mi do głowy dlatego, że mój tata kupił jakiegoś orasa z piętnaście, dwadzieścia lat temu i wciąż jest jak nowy. Szczerze polecam.
            • gato.domestico Re:asia 07.11.13, 16:20
              ja mam ferro za jakies 400zl przy wannie od 5 lat i tez wygladaja jak nowe
      • jdylag75 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 21:16
        KFA przyjeżdża do reklamacji, nie trzeba słąć do nich baterii.
        Ostatnio reklamowałam, licho mnie podkusiło żeby kupić Armaturę. Przyjechał pan i naprawił.
      • aneta-skarpeta Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 07:35
        ja w starym mieszkaniu kupiłam baterię za ... 35 zł... do umywalki

4 rok leci, a nowi mieszkańcy nadal ją mają

nic nie przecieka, wyglada jak wygladała

mi się spaliła suszarka do włosów i na szybko kupiłam za 21 zł- bo mialam kupic lepszą na allegro na spokojnie

2 rok chodzi- w sumie kupiłabym tą nową ,, ale z tej jestem zadowolona
    • asia06 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:46
      No tak zapomniałam, ale może być też tak:

WC (wiszące): 208
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/wc/miski-sedesowe/miska-wc-wiszaca-victoria-roca,p23730,l578.html
      Deska do WC: 50 zł
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/wc/deski-sedesowe/deska-wc-badi-inter-sano,p55223,l579.html
      Spłuczka: 60 zł
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/wc/dolnopluki-gornopluki/dolnopluk-m-99-inter-sano,p24845,l582.html
      Albo kompakt za 340
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/wc/wc-kompakty/wc-kompakt-solo-kolo,p50776,l577.html
      Czyli 350 wystarczy
      • 59kg Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:50
        Asia, dopiero teraz otworzyłam link ze spłuczką smile
        nie robiłaś Ty chyba nigdy remontu wink
        taką spłuczkę widziałam ostatnio w licealnej toalecie, 15 lat temu smile
        no ok, jeszcze w akademiku chyba smile
        • aqua48 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 19:55
          59kg napisała:

> taką spłuczkę widziałam ostatnio w licealnej toalecie, 15 lat temu smile

Mam na wsi taki kompakt. doskonale daje sobie radę. I nie kosztował tyle co geberit. 10 tysiecy spokojnie powinno wystarczyć, pamiętajcie jeszcze o wymianie rur przy okazji kucia. To nie kosztuje dużo, a warto położyć nowe.
          • demonii.larua Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 20:14
            Hydraulika to od 100 do 150 zł za punkt, policz sobie 5-6 punktów w łazience.
        • asia06 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 20:08
          Robiłam, 13 lat temu. Ja się z tobą zgadzam, że spłuczka nie za piękna, ale działa. Za ładną spłuczkę też więcej niż 150 zł nie trzeba wydawać.

Poza tym podałam wersję kompaktu smile
        • jamesonwhiskey Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 01:04
          taaaaaa a ja dolnospluka mialem w wynajmowanym mieszkanou ktore kosztoealo 700 k euro reszta marmury i rozne bajerki
        • aneta-skarpeta Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 07:38
          ja widuję w bardzo wielu niezbyt bogatych domach wc ze spłuczkami

sam fakt, że LM ma tak szeroką ofertę wc ze spłuczkami o czymś swiadczy

moja mama robiła łazienkę ( liczyla koszty)- ma spłuczkę

ja mam w jednej spłuczkę, w drugiej stelaż
    • asia06 Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 20:02
      Można kupić stojący smile Będzie jeszcze taniej:
      www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/wc/miski-sedesowe/miska-wc-stojaca-nova-top-junior-kolo,p36621,l578.html
      Wiesz, ja się nie licytuję. Pokazuję, że niekoniecznie trzeba kupić wersję najdroższą.

Poza tym można jeszcze zrobić kafelki tylko przy brodziku i koło umywalki i na podłodze. Resztę pomalować. Wyjdzie jeszcze taniej.
      smile
    • demonii.larua Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 20:09
      Jeśli w Trójmieście to 10 tys. starczy. Jeśli kabina będzie we wnęce ze ścian przypilnuj, żeby zrobili dobrą hydroizolację. Hydraulika też do wymiany? Bo to podroży koszt robocizny i materiałów. W marketach budowlanych do 600zł kupisz geberit razem z muszlą smile
      Unikaj ekip, które od razu Ci powiedzą że zrobią to w dwa tygodnie big_grin
    • demonii.larua Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 20:11
      Będzie, będzie big_grin
    • tola_i_tolek Re:Rozamund 22.10.13, 20:19
      mam fajnego fachowca na wybrzeżu właśnie- jak chcesz namiar, mogę Co podesłać.
      • rozamund Re:Rozamund 22.10.13, 21:41
        Ale gdzie na wybrzeżu? Ja potrzebuję na środkowym smile
        • tola_i_tolek Re:Rozamund 23.10.13, 21:22
          Napisz na gazetowego- mam namiary w tej okolicy.
    • iwles Re: Koszt remontu łazienki 22.10.13, 21:23

w ubiegłym roku znajomi robili generalny remont lazienki, sama robocizna to 5.000 zl.
    • melancho_lia Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 07:44
      płytki wyjdą jakieś 1600zł (liczyłam po średnich cenach da się taniej kupić)
      umywalka- 200-400zł
      sedes- też coś koło tego, plus 600zł za geberit
      wanna ok. 800-1000zł.
      Do tego pierdoły typu kolanka, kleje, fugi, syfony itp
      Lustro, oświetlenie, wieszaki
      Moim zdaniem w 10000 masz szanse się zmieścić- pytanie za ile robociznę znajdziesz (zwykle więcej biorą jak trzeba najpierw skuć stary materiał).
    • guderianka Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 08:36
      z robocizną ta kwota powinna Ci wystarczyć
    • wielkafuria Re: Koszt remontu łazienki 23.10.13, 09:46
      jestem miesiac po remoncie 7 m łazienki. generalnego remontu.
      za robocizne majster wzial 6000 zł.
      - wymiana rur - woda
      - wymiana rur - gaz

(jak masz polozyc plytki i liczyc ze bedziesz miala na lata to w starych blokach jest taki szjs w scianach ze jak nie zmienisz to potem bedziesz kuła swoje sliczne nowe płytki jak rure szlag trafi)

- wylewki
      - prostowanie scian pod kafle (nie było u mnie ani jednej prostej sciany)
      - wstawienie nowych drzwi - plus cała oprawa (jak wyprostowali sciany to drzwi stare nie pasowały)
      - elektryka - o mamo, wiekszosc rzeczy poprzenosilismy na normalne miejsca pod nowa zabudowe
      - podwieszany sufit
      - obudowa wanny
      - kafelkowanie
      - podlaczanie kaloryferów
      - wstawianie sprzetow

za wyposazenie lazienki z meblami wyszło około 4 tys
      za materiały - kleje, wylewki, silikony, rurki, srurki, farby, folia w płynie i tysiace innych rzeczy wyszło jakieś 6 tysięcy.

robilam na materialach dobrej jakosci bo nie planuje przez najblizsze 20 lat tknac tego gówna palcem.

czas: zeby to wyschło i było gotowe do nastepnej pracy czas jest potrzebny, u mnie wyszło 6 tygodni.
      robiła jedna osoba.
      odpukac jest idealnie tak jak sobie wymarzyłam.
      • thaures Re: Koszt remontu łazienki 24.10.13, 13:22
        2 lata temu robilismy kompletny remont łazienki- wymiana wszystkich rur, przewodów, zrywanie starych kafelków, kupa gruzu, wywożenie tego. Podobnie jak wielkafuria. Kupowaliśmy dużą kabinę, podwieszaną muszlę, meble, wszystkie sprzęty ( ale dobrych firm) Jedynę co mielismy to umywalkę, pod którą musieliśmy zamówić szafkę. Całość wyniosła nas 16 000 zł. Mimo, że większość rzeczy kupowaliśmy przez internet, gdzie było zdecydowanie taniej.
      • demonii.larua Re: Koszt remontu łazienki 24.10.13, 14:18
        > czas: zeby to wyschło i było gotowe do nastepnej pracy czas jest potrzebny, u m
        > nie wyszło 6 tygodni.
        Takich klientów to ze świecą szukać big_grin
        Nie dociera do ludzi, że remont łazienki w dwa tygodnie to pic na wodę fotomontaż - właśnie robimy po jednym takim, dwie ściany kafli trzymało się wyłącznie na fugach i gdzieniegdzie na placku odparzonego kleju, panu się tak spieszyło, że nawet nie zagruntował ścian big_grin
    • gato.domestico Re: Koszt remontu łazienki 24.10.13, 14:28
      nie patrz na to bezrobocie bo wezmiesz debila i 3/4 materialu Ci zniszczy sad a ci dobrzy fachowcy glodem nie przymieraja i zlecenia zawsze maja i stawki tez nie jakies glodowe.
    • kol.3 Re: Koszt remontu łazienki 07.11.13, 21:24
      W łazience nie rób sufitu podwieszanego, w przypadku awarii piętro wyżej czasem trzeba go demontować.
    • morgen_stern Re: Koszt remontu łazienki 08.11.13, 11:43
      Za 10 tys. zrobiłam całą łazienkę od nowa, tzn. w danym miejscu w ogóle jej nie było. Trzeba było więc poprowadzić sporo rur + robocizna + materiały + sanitariaty + kafle. Wiadomo, że wtedy nie kupuje się wypasionej kabiny czy kibelka, ale łazienka daje radę. Więc remont bez fajerwerków za tę kwotę powinno styknąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka