verdana 24.10.13, 16:13 kultura.gazeta.pl/kultura/1,114528,14836007,Bedzie_kolejna_czesc_sagi_o_Wiedzminie__Tak_wyglada.html#BoxSlotII3img No i nie wiem, czy się cieszyć, że Wiedźmin wraca czy się bać, ze t już nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vilez Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:17 U mnie wszyscy się już cieszą ciesz się też, martwić będziemy się potem Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:56 Otóż to - przynajmniej jest na co ostrzyć sobie zęby, w najgorszym razie wyżyjesz się recenzencko Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:03 Córka , jako Zwierz, sie wyżyje Ja się wyżywam na historykach. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:49 Pewnie będzie chała, ale z drugiej strony, jest pewna szansa, że nie będzie. W każdym razie nic do do stracenia (poza pewną ilością pieniędzy) nie mamy. A Amerykanie (Dark Horse, poważna firma) odgrażają się, że komiks będą robić (na podstawie gry, rozumiem). Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:01 Bać się nie ma czego, najwyżej się przeczyta i zapomni (ja np. idealnie umiem wyrzucać z pamięci marne książki niezłych kiedyś autorów, nowych Chmielewskich np. za cholerę nie kojarzę, choć czytałam). Podejrzewam zresztą, że wyciągnął z szuflady jakieś niedokończone opowiadania. Swoją drogą, ubawiło mnie zdanie "o jego losach po śmierci/nieśmierci kończącej ostatni tom sagi" - tam żadnej wątpliwości co do śmierci Geralta nie było, Sapkowski bardzo starannie załatwił wszystkich . Geralt to w grze ożył. Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:07 Ja się troszkę boje ale i cieszę, tyle mam uwielbienia dla Geralta i Jaskra (o zimorodku co wpadł do wychodku...) ze zniosę duzo byle znów wejść w ten świat, mam nr Fantastyki w którym p.Sapkowski opublikował opowiadanie i wiedźminie i redakcja oceniła go jako obiecującego autora o którym jeszcze usłyszymy, jestem wierna fanką od lat! Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:06 Z tego, co jest napisane w tekście z linka, wynika, że to jakieś dodatki. A już się ucieszyłam, że jakimś cudownym cudem Geralt przeżył... Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Wiedźmin 24.10.13, 18:24 > No i nie wiem, czy się cieszyć, że Wiedźmin wraca czy się bać, ze t już nie to > samo. E, nie No chyba, że tak Bardziej czekam na nową płytę Tool'a, ale obawy mam te same Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 18:34 Wiedźmina uwielbiam, no ale nie wiem, czy się cieszę; bo tak strasznie mnie zawiódł Sapkowski swoją nie-wiedźminową powieścią "Żmija"- a jak nie potrafi tego udźwignąć? Czytam teraz opowiadania rosyjskich pisarzy sf inspirowanych "Wiedźminem" - ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:14 Opowieści ze świata Wiedźmina www.empik.com/opowiesci-ze-swiata-wiedzmina-opracowanie-zbiorowe,p1065552866,ksiazka-p Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:12 warto kupić? miałam chęć ale bałam się ze szlag mnie trafi Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:24 marzeka1 napisała: > bo tak strasznie mnie zaw > iódł Sapkowski swoją nie-wiedźminową powieścią "Żmija"- zdaje się, że jeszcze nie było takiego, który z Afganistanu wyszedłby zwycięsko (tak metaforycznie, jak Sapkowski, jak i niemetaforycznie). Poza tym to nie jest zła książka. Jej największą "wadą" jest to, że czytelnicy chcieli wiedźmina, a wiedźmina tam brak. a jak nie potrafi tego > udźwignąć? no, co będzie? Słońce stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:32 Nie, słońce nie stanie , ale szkoda byłoby się rozczarować Odpowiedz Link Zgłoś
elle_hivernale1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 18:58 Cieszyć. Wiedźmin to wiedźmin, nawet na jeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:57 Chetnie przeczytam. Choc czytany po latach Wiedzmin to jednak strasznie egzaltowany jest. Te cyzelowane dialogi i efekciarskie powiedzonka... byly super za szczeniaka Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Wiedźmin 24.10.13, 20:11 Nie, nie, nie. Egzaltowane są, ale tym bardziej widać, jak bardzo można je brać nie-na-serio. Przecież ten świat to tylko domek z kart, co sporo mówi o tym, kto i jak w naszym świecie karty porozdawał. Sapkowski żongluje konwencjami i jaja rzewne sobie robi, z wdziękiem i jednak bez (bardzo) widocznego wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
ioanna80 Re: Wiedźmin 24.10.13, 20:15 No to widać jestem ciągle szczeniakiem Masz na myśli sagę? Opowiadania faktycznie byly w ciut bajkowej estetyce, ale saga to jest dla mnie majstersztyk - zarowno pod względem intrygi co i języka, nikt inny tak nie pisze. Najpiekniejsze ze to jest naturalny niewymuszony styl AS, a nie intelektualne "się silenie" jakie niektorzy pisarze uprawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Wiedźmin 24.10.13, 22:30 Jedno i drugie. Owszem AS jest mistrzem stylu, ale dla mnie to zawsze brzmialo bardzo "spojrzecie, jaki ze mnie erudyta, i do tego dowcipny" Za geste to bylo, zamiast nadac odcien, to on gruba warstwa kladl. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Wiedźmin 25.10.13, 16:16 No kładł, ale tak na zasadzie: biorę kawał sznurka i udaję, że to wierzchowiec; rzecz w udawaniu i konwencji, nie w wypychaniu skóry z konia pakułami. Odpowiedz Link Zgłoś
desacratrix Re: Wiedźmin 24.10.13, 22:22 Ja się jednak boję, to zdecydowanie nie będzie już to samo wrażenie, jakie wywarła na mnie lektura w czasach młodości licealnej. To se ne vrati Odpowiedz Link Zgłoś
brydka26 Re: Wiedźmin 25.10.13, 05:46 Mnie cos podkusilo ostatnio, zeby wrocic do pierwszych opowiadan i... jednak rozczarowanie. Wiedzmin rzucil mnie na kolana jakos w okolicy studiow, a teraz chyba sie zestarzalam, nauczylam wiecej o zyciu i juz mnie tak nie kreci. Szkoda... Poza tym baardzo mnie Sapkowski rozczarowal, ze po tylu przygodach tego Wiedzmina usmiercil, wiec nie wiem jak teraz zamierza go ozywic? Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Wiedźmin 25.10.13, 15:47 brydka26 napisała: > ze po tylu przygodach tego Wiedzmi > na usmiercil, wiec nie wiem jak teraz zamierza go ozywic? eeeee znaczy z całej historii nic nie zrozumiałaś? To o czym wg ciebie wiedźmińska saga jest? Dlaczego wszyscy chcą dorwać Ciri, nazywaną "Panią światów"? Nie wspominając o tym, że Sapkowski wcale nie musi Geralta wskrzeszać, żeby kawałek jego życiorysu nam dorzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Wiedźmin 24.12.13, 12:33 I tak wlasnie jest w nowej ksiazce-opowiadania ze wczesniejszych czasow, kiedy zdaje sie nie znal Ciri i pracowal jako najemnik. Czyta sie dobrze i ciesze sie, ze dokupilam. Odpowiedz Link Zgłoś