24.10.13, 16:13
kultura.gazeta.pl/kultura/1,114528,14836007,Bedzie_kolejna_czesc_sagi_o_Wiedzminie__Tak_wyglada.html#BoxSlotII3img
No i nie wiem, czy się cieszyć, że Wiedźmin wraca czy się bać, ze t już nie to samo.
Obserwuj wątek
    • vilez Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:17
      U mnie wszyscy się już cieszą smile ciesz się też, martwić będziemy się potem wink
      • iwoniaw Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:56
        Otóż to - przynajmniej jest na co ostrzyć sobie zęby, w najgorszym razie wyżyjesz się recenzencko wink
        • verdana Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:03
          Córka , jako Zwierz, sie wyżyjesmile Ja się wyżywam na historykach.
          • hellulah Re: Wiedźmin 24.10.13, 20:07
            No proszę.
    • milva24 Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:19
      Też nie wiem, ale na pewno sprawdzę.
    • paszczakowna1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:49
      Pewnie będzie chała, ale z drugiej strony, jest pewna szansa, że nie będzie. W każdym razie nic do do stracenia (poza pewną ilością pieniędzy) nie mamy.

A Amerykanie (Dark Horse, poważna firma) odgrażają się, że komiks będą robić (na podstawie gry, rozumiem).
    • lusitania2 Re: Wiedźmin 24.10.13, 16:54
      goodsmile
      goodsmile
      goodsmile

będzie dobrze!
    • mdro Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:01
      Bać się nie ma czego, najwyżej się przeczyta i zapomni wink (ja np. idealnie umiem wyrzucać z pamięci marne książki niezłych kiedyś autorów, nowych Chmielewskich np. za cholerę nie kojarzę, choć czytałam). Podejrzewam zresztą, że wyciągnął z szuflady jakieś niedokończone opowiadania.

Swoją drogą, ubawiło mnie zdanie "o jego losach po śmierci/nieśmierci kończącej ostatni tom sagi" - tam żadnej wątpliwości co do śmierci Geralta nie było, Sapkowski bardzo starannie załatwił wszystkich wink. Geralt to w grze ożył.
      • maj18-98 Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:07
        Ja się troszkę boje ale i cieszę, tyle mam uwielbienia dla Geralta i Jaskra (o zimorodku co wpadł do wychodku...) ze zniosę duzo byle znów wejść w ten świat,
        mam nr Fantastyki w którym p.Sapkowski opublikował opowiadanie i wiedźminie i redakcja oceniła go jako obiecującego autora o którym jeszcze usłyszymy, jestem wierna fanką od lat!
    • kawka74 Re: Wiedźmin 24.10.13, 17:06
      Z tego, co jest napisane w tekście z linka, wynika, że to jakieś dodatki.
      A już się ucieszyłam, że jakimś cudownym cudem Geralt przeżył...
    • demonii.larua Re: Wiedźmin 24.10.13, 18:24
      > No i nie wiem, czy się cieszyć, że Wiedźmin wraca czy się bać, ze t już nie to
      > samo.

E, nie big_grin No chyba, że tak big_grin
      Bardziej czekam na nową płytę Tool'a, ale obawy mam te same smile
      • marzeka1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 18:34
        Wiedźmina uwielbiam, no ale nie wiem, czy się cieszę; bo tak strasznie mnie zawiódł Sapkowski swoją nie-wiedźminową powieścią "Żmija"- a jak nie potrafi tego udźwignąć?
        Czytam teraz opowiadania rosyjskich pisarzy sf inspirowanych "Wiedźminem" - ciekawe.
        • triismegistos Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:07
          Podrzuć tytułem?
          • maj18-98 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:14
            Opowieści ze świata Wiedźmina
            www.empik.com/opowiesci-ze-swiata-wiedzmina-opracowanie-zbiorowe,p1065552866,ksiazka-p
          • marzeka1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:32
            O, już ktoś podał , to właśnie smile
        • maj18-98 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:12
          warto kupić? miałam chęć ale bałam się ze szlag mnie trafi
        • lusitania2 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:24
          marzeka1 napisała:

> bo tak strasznie mnie zaw
          > iódł Sapkowski swoją nie-wiedźminową powieścią "Żmija"-

zdaje się, że jeszcze nie było takiego, który z Afganistanu wyszedłby zwycięsko (tak metaforycznie, jak Sapkowski, jak i niemetaforycznie).
          Poza tym to nie jest zła książka. Jej największą "wadą" jest to, że czytelnicy chcieli wiedźmina, a wiedźmina tam brak.

a jak nie potrafi tego
          > udźwignąć?

no, co będzie?
          Słońce stanie?
          • marzeka1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:32
            Nie, słońce nie stanie , ale szkoda byłoby się rozczarować smile
    • myszy80 Re: Wiedźmin 24.10.13, 18:33
      Już zamówiona. Będę czytać ze strachem wink
    • elle_hivernale1 Re: Wiedźmin 24.10.13, 18:58
      Cieszyć. Wiedźmin to wiedźmin, nawet na jeżu.
    • lauren6 Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:41
      Fajnie.
    • cherry.coke Re: Wiedźmin 24.10.13, 19:57
      Chetnie przeczytam. Choc czytany po latach Wiedzmin to jednak strasznie egzaltowany jest. Te cyzelowane dialogi i efekciarskie powiedzonka... byly super za szczeniaka smile
      • hellulah Re: Wiedźmin 24.10.13, 20:11
        Nie, nie, nie. Egzaltowane są, ale tym bardziej widać, jak bardzo można je brać nie-na-serio. Przecież ten świat to tylko domek z kart, co sporo mówi o tym, kto i jak w naszym świecie karty porozdawał. Sapkowski żongluje konwencjami i jaja rzewne sobie robi, z wdziękiem i jednak bez (bardzo) widocznego wysiłku.
      • ioanna80 Re: Wiedźmin 24.10.13, 20:15
        No to widać jestem ciągle szczeniakiem tongue_out
        Masz na myśli sagę? Opowiadania faktycznie byly w ciut bajkowej estetyce, ale saga to jest dla mnie majstersztyk - zarowno pod względem intrygi co i języka, nikt inny tak nie pisze. Najpiekniejsze ze to jest naturalny niewymuszony styl AS, a nie intelektualne "się silenie" jakie niektorzy pisarze uprawiają.
        • cherry.coke Re: Wiedźmin 24.10.13, 22:30
          Jedno i drugie. Owszem AS jest mistrzem stylu, ale dla mnie to zawsze brzmialo bardzo "spojrzecie, jaki ze mnie erudyta, i do tego dowcipny" big_grin Za geste to bylo, zamiast nadac odcien, to on gruba warstwa kladl.
          • hellulah Re: Wiedźmin 25.10.13, 16:16
            No kładł, ale tak na zasadzie: biorę kawał sznurka i udaję, że to wierzchowiec; rzecz w udawaniu i konwencji, nie w wypychaniu skóry z konia pakułami.
    • run_away83 Re: Wiedźmin 24.10.13, 20:38
      Jejku jej...
    • desacratrix Re: Wiedźmin 24.10.13, 22:22
      Ja się jednak boję, to zdecydowanie nie będzie już to samo wrażenie, jakie wywarła na mnie lektura w czasach młodości licealnej. To se ne vrati sad
      • brydka26 Re: Wiedźmin 25.10.13, 05:46
        Mnie cos podkusilo ostatnio, zeby wrocic do pierwszych opowiadan i... jednak rozczarowanie. Wiedzmin rzucil mnie na kolana jakos w okolicy studiow, a teraz chyba sie zestarzalam, nauczylam wiecej o zyciu i juz mnie tak nie kreci. Szkoda...
        Poza tym baardzo mnie Sapkowski rozczarowal, ze po tylu przygodach tego Wiedzmina usmiercil, wiec nie wiem jak teraz zamierza go ozywic?
        • lusitania2 Re: Wiedźmin 25.10.13, 15:47
          brydka26 napisała:

> ze po tylu przygodach tego Wiedzmi
          > na usmiercil, wiec nie wiem jak teraz zamierza go ozywic?

eeeee znaczy z całej historii nic nie zrozumiałaś? To o czym wg ciebie wiedźmińska saga jest?
          Dlaczego wszyscy chcą dorwać Ciri, nazywaną "Panią światów"?

Nie wspominając o tym, że Sapkowski wcale nie musi Geralta wskrzeszać, żeby kawałek jego życiorysusmile nam dorzucić.
          • hamerykanka Re: Wiedźmin 24.12.13, 12:33
            I tak wlasnie jest w nowej ksiazce-opowiadania ze wczesniejszych czasow, kiedy zdaje sie nie znal Ciri i pracowal jako najemnik. Czyta sie dobrze i ciesze sie, ze dokupilam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka