Dodaj do ulubionych

Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo?

27.10.13, 21:34
www.kolorymeksyku.pl/blog/oryginalne-umywalki-wpuszczane/
Rzadko mam przebłysk muszę to mieć, w tych umywalkach jestem zakochana nieprzytomnie od kilku dni, napatrzeć się nie mogę. Będziemy robić total remont jednej z łazienek w nowym mieszkaniu i takiej umywalki pragnę. Nie pragnę natomiast wnętrza całego w tym stylu, bo to zbyt osaczające kolorystycznie. Jeden element i co dalej? Białe kafle z pojedynczymi akcentami np. czarnym i czerwonym? Ktoś ma coś podobnego? Żółtego i niebieskiego w łazienkach nie lubię więc ta tonacja odpada.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:37
      No cóż, kupić, skoro sie podoba.
      • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:39
        Dzięki, to już wiem.
        Pytanie brzmi co zrobić z resztą łazienki, żeby nie było festynu z oczopląsem.
        • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:54
          Podłogę bym zrobiła w kolorze mocniejszym, w tej samej tonacji co wybrana umywalka, białe lub bardzo blade ściany i ewentualnie dodatki: uchwyty do szafek, mydelniczka, kubki na szczotki do zębów itd w tym samym stylu co umywalka. Taka szalona umywalka wymaga wyeksponowania i cała reszta musi już pozostać tłem. No chyba, że chcesz już totalnie odjazdowo to wówczas absolutnie wszystko w takim szaleństwie kolorystycznym, tylko, że wówczas umywalka Ci zginie w tej feerii barw a wylezą: biała wanna/brodzik i kibel.
          • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:26
            A ja bym walnęła chyba całą łazienkę na czarno-orientalnie, tylko co z resztą sanitariatów???
            • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:29
              No właśnie wtedy to ten biały kibel i wanna wylezą bardzo mocno, a umywalka zniknie. Tam niżej pisałam o surowym piaskowcu lub cegle i do tego drewnie egzotycznym. I to chyba bardziej by mi pasowało do takiej umywalki niż te białe kafle...
              • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:32
                twoj_aniol_stroz napisała:

> No właśnie wtedy to ten biały kibel i wanna wylezą bardzo mocno, a umywalka zni
                > knie. Tam niżej pisałam o surowym piaskowcu lub cegle i do tego drewnie egzotyc
                > znym. I to chyba bardziej by mi pasowało do takiej umywalki niż te białe kafle.
                > ..
                Nie, nie, żadnych białych kafli, tylko co z kibelkiem np, obudować?
                • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:34
                  Kibel to jeszcze pikuś, bo jak się go schowa za jakimś murkiem to nie będzie widać, gorzej z plamą w postaci wnętrza wanny... No chyba, żeby wanna była mosiężna, taka retro.
                  • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:35

> Kibel to jeszcze pikuś, bo jak się go schowa za jakimś murkiem to nie będzie wi
                    > dać, gorzej z plamą w postaci wnętrza wanny... No chyba, żeby wanna była mosięż
                    > na, taka retro.
                    taka cynowa, na lwich łapachsmile
                    • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:36
                      O to to smile
                      • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:37

> O to to smile
                        Tris, porozmawiajmy o funduszach na ten zbozny celwink
                        • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:39
                          big_grin Oj czekaj! Tak fajnie jest jak nie masz górnej granicy wyznaczonej big_grin Kto by się takimi przyziemnymi sprawami zajmował jak fundusze, tu porywy wyobraźni wchodzą w grę, odważne zestawienia kolorystyczne, a Ty tu o funduszach wyskakujesz big_grin
                          • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:40
                            Bo nie wiem czy produkowac się dalejwink
                        • capa_negra Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:41
                          No fakt ...jak się rozbujamy z pomysłami to trzeba będzie jakiś fundusz celowy na tą łazienkę założyć....
                          • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:42
                            ...i na bidet przecież musi starczyćsmile
                            • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:45
                              O właśnie! Od razu widać żem patologia, bo o bidecie nie wspomniałam ni słowem... Ech, do bani...
                              • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:46
                                No! (grozi paluszkiem)Popraw sięsmile
                                • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:47
                                  Tak, tak, koniecznie, składam oficjalną samokrytykę i solennie obiecuję poprawę wink
                                  • capa_negra Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:51
                                    No sorry.
                                    O bidecie nie wspominam, bo bidet to norma.
                                    • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:55
                                      capa_negra napisała:

> No sorry.
                                      > O bidecie nie wspominam, bo bidet to norma.
                                      No, ba. To jaki bidet?
                                    • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:56
                                      Ha, bidet jest w drugiej łazience!

Wannom i innym miedzianym mówimy dziękuję, pieknie wygladają na zdjęciach ale brudzą się chyba od samego patrzenia, czyścić toto trzeba specjalnie. Funduszu na Marysię sprzatającą w pakiecie nie mam. uncertain
                                      • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:58
                                        triss_merigold6 napisała:

> Ha, bidet jest w drugiej łazience!
                                        >
                                        > Wannom i innym miedzianym mówimy dziękuję, pieknie wygladają na zdjęciach ale b
                                        > rudzą się chyba od samego patrzenia, czyścić toto trzeba specjalnie. Funduszu n
                                        > a Marysię sprzatającą w pakiecie nie mam. uncertain
                                        Może się zrzucimy, a w zamian czasem skorzystamy przejazdem będąc?wink
                                      • capa_negra Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:02
                                        Ja pierdziu nawet jak bym Marysię miała ( ja chętnie, ale mąż nie chce żeby mu się obca baba po chałupie plątała ) to by Marysi takiego kuku w postaci miedzianej wanny nie zrobiła.
                    • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:05
                      A tfu, miedziana miała być, a napisałam cynowawink
                    • aanikaa Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 08:11
                      agaja5b napisała:

> twoj_aniol_stroz napisała:
                      >
                      > > Kibel to jeszcze pikuś, bo jak się go schowa za jakimś murkiem to nie będ
                      > zie wi
                      > > dać, gorzej z plamą w postaci wnętrza wanny... No chyba, żeby wanna była
                      > mosięż
                      > > na, taka retro.
                      > taka cynowa, na lwich łapachsmile

Taaaa, na pewno będzie to wyglądać niezwykle intrygująco w łazience ca. 5 m2 w bloku. big_grin
                      • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:29
                        Cicho! Na razie nie mamy ograniczenia finansowego i powierzchniowego to sobie możemy dowolnie planować big_grin
        • aurinko Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:39

> Pytanie brzmi co zrobić z resztą łazienki, żeby nie było festynu z oczopląsem.

Cokolwiek zrobisz i tak będzie festyn z oczopląsem.
        • totorotot Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 08:13
          Jakiś ciemny mebelek pod te umywalkę, wszystko na biało i np dodatki w kolorach umywalki
          Albo nie na biało a na kremowo
    • capa_negra Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 21:44
      Droga triss umywalki są zaje.....ste i redakcja gdyby miała w planach remont sama by się o taka pokusiła .
      Gdybym taką kupiła to płytki zdecydowanie kolorystycznie łagodne bo absolutnie nie mogły by przyćmić umywalki, ale niekoniecznie białe chyba ze planujesz którąś granatową
      Wprowadziłabym miejscowo jakiś kolor z wybranej umywalki np na podłodze czy pas na ścianie.
      Raczej klasycznie niż awangardowo.
      Szaleństwem ma być umywalka
      • triss_merigold6 Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 21:54
        No więc mam w planach remont, nie mam poczucia obciachu i jestem dostatecznie stara żeby codziennie patrzeć na coś odpałowego. Granatowe nie. Myslałam o wersji z czerwonym/żółtym/ zielonym i czarnym (w każdym razie czerwony i czarny na umywalce powinien być) i te kolory jako akcent.
        I plakat kinowy z "Machete zabija", lol. Jestem fanką Trejo.
        • capa_negra Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 22:20
          Powiem ci tak gdybym to JA kupiła taka umywalkę to położyłabym ja na komodzie i spokojnie patrzyła.. może tydzień, a może miesiąc....
          Tak mam z rzeczami w których się zakochuję i kupuję, a potem zaczynam myśleć i sprawdzać możliwości.
          Do takiej umywalki na pewno zrobiłabym" mocną "podłogę ( czarna?? bordowa??) w kolorze który ci na umywalce najbardziej odpowiada, jeśli duża łazienka to z kolorem można zaszaleć bardziej (nie wiem jakie teraz są łazienki w blokach, ale pamiętam że szukałaś mieszkania w bloku), jeśli nie za duża to raczej akcenty kolorystyczne. Można próbować z płytkami, można z farbą (jedna ściana inna??).
          Kupić, siąść, patrzeć i zacząć myśleć.
          Po jakimś czasie będziesz mieć wizualizację w głowie
          • triss_merigold6 Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 22:24
            O, i to jest dobra myśl. Kupię i będę patrzeć, zwlaszcza że remont za parę miesięcy dopiero będzie robiony, bo różne terminy trzeba zgrać. Ale oglądam już teraz, żeby potem nie kupować wszystkiego naraz z obłędem w oczach, nie lubię się spieszyc.
            • capa_negra Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 22:37
              I prawidłowo smile kup umywalkę, napatrz się , otrzeźwiej smile pochodź po sklepach i wybierz to co się TOBIE podoba bo jakiś czas z tym pomieszkasz.
              Mam przetrenowane mocne kolorystycznie podłogi w tym czarną i wiem, ze są fajne.
              Teraz w jednej z łazienek mam bardzo ciemną podłogę, na ścianach niesymetryczne położone duże jasne, ale o ciekawej fakturze płytki i kawałek ściany w kolorze podłogi i tez jestem zadowolona.
              A jak dłużej myślę to taką meksykańską umywalkę, w ciepłych kolorach spoko bym tam wkomponowała
              • net79 Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 22:45
                o, a jak będziesz chodzić kafle oglądać, to zabieraj jej zdjęcia w aktówce w dużym formacie, wydrukowane na połyskującym papierze fotograficznym i przykładaj, to tu, to tamwink
                • triss_merigold6 Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 22:57
                  To łatwiej mi chodzić ze zdjęciami umywalki, nie?
                  • net79 Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 23:00
                    a jakżesmile
                    • triss_merigold6 Re: Redakcja Bravo odpowiada 27.10.13, 23:03
                      Dobra, nieprzytomna jestem, przeczytałam najpierw , żeby chodzić ze zdjęciami kafli.
      • martka_design Aranżacje z Meksykańskimi umywalkami 27.10.13, 23:56

Tutaj są aranżacje klientów, ktorzy kupili sobie takie umywalki. Jak widać przewijają się różne style.
        • lola211 Re: Aranżacje z Meksykańskimi umywalkami 28.10.13, 08:10
          Te przyklady sa bardzo pomocne.Podpowiadaja jak absolutnie nie aranzowac łazienki z takimi umywalkami.
          One wymagaja mocnego koloru i wlasnie efektu przeladowania, inaczej ta umywalka bedzie wygladala jak przypadkowa.
    • goodnightmoon Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:52

> Jeden element i co dalej? Białe kafle z pojedynczymi akcentami np. czarnym i czerwonym?

Brzmi OK, lub (jak pisała Capa) jakiś paseczek w kolorze z umywalki. Ewentualnie kolorową doniczkę z kaktusem wstaw lub obrazek z meksykańskim widoczkiem, żeby klimat utrzymać smile
    • vilez Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:53
      Do tego kafle nie pasują. W ogóle. Tu muszą być gładkie fakturowo powierzchnie. Farby łazienkowe na ścianę, ewentualnie kamień wielkopłaszczyznowy.
      • vilez Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:54
        Lub szkło.
        • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:55
          Toż pytam. Szkło tak.
          • kkalipso Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:00
            Marmur , granit jak już.
          • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:01
            Teraz mi się ulągł obraz: ściany z surowej postarzanej cegły, a jeszcze lepiej z jasnego piaskowca, elementy drewna egzotycznego w to wpasowane do ego mosiężne wykończenia z armaturą włącznie... Może być w wersji ciemnej, rudej, ale też właśnie w jasnym piaskowcu z kontrastującym ciemnym drewnem egzotycznym.
            • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:33

> Teraz mi się ulągł obraz: ściany z surowej postarzanej cegły, a jeszcze lepiej
              > z jasnego piaskowca, elementy drewna egzotycznego w to wpasowane do ego mosiężn
              > e wykończenia z armaturą włącznie... Może być w wersji ciemnej, rudej, ale też
              > właśnie w jasnym piaskowcu z kontrastującym ciemnym drewnem egzotycznym.
              Tak, widzę to!wink
              • twoj_aniol_stroz Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:35
                big_grin No i nam Tris zorganizowała twórcze zajęcie na wieczór big_grin
      • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:30
        vilez napisała:

> Do tego kafle nie pasują. W ogóle. Tu muszą być gładkie fakturowo powierzchnie.
        > Farby łazienkowe na ścianę, ewentualnie kamień wielkopłaszczyznowy.
        Tak, kamień byłby super, i z tą donicą niezły pomysł by był, tło jakieś piaskowe tym razem mi się kojarzy, taka wersja light.
        • totorotot Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 31.03.14, 09:45
          A gdzie jest Vilez?
    • joa66 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:55
      Nie wiem jak z kolorami, ale mnie nie podoba się połączenie takiej umywalki z fugami, wszystko jedno w jakim kolorze. Dlatego z inspiracji na tej samej stronie pewnie wybrałabym taką opcję:

www.kolorymeksyku.pl/blog/wp-content/gallery/oryginalne-aranzacje-lazienek/aranzacja%20wnetrz.jpg
      I zastanowiłabym się czy zamiast kafelków na ścianie z umywalką nie zdecydowac się lepiej na jakiś specjalny tynk , odpowiedni do łazienek.
    • kkalipso Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 21:56
      Mnie to to się wcale nie podoba (wiem , wiem nie pytałaś ) .Ewentualnie w WC dla gości , uszłoby.
      • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:02
        Spoko, parę lat temu też by mi się nie spodobało. Podoba mi się teraz.
        • wuika Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:05
          A przewidujesz kolejny generalny remont za kilka lat, jak już Ci się odwidzi? smile
          • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:07
            Nie, będzie druga łazienka, neutralna jest więc tej nie bedziemy teraz ruszać.
            Zakładając, że nie strzelimy sobie wszystkiego w stylu Santa Maria del Muerte z kiblem włącznie, to przy mało krzykliwej reszcie wystarczy wymienić umywalkę na zwykła biała.
    • bri Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:01
      Śliczne. Ja bym wzięła turkusową lub niebieską i wtedy reszta może być biała, plus jakieś drobiazgi kolorowe.
      • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:03
        Tyle, że ja naprawdę nie czuję sie dobrze w niebieskim. Toleruję i podoba mi się w pokoju dziecięcym, w innych miejscach robi mi depresyjnie.
        • bri Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:17
          To twoja łazienka. Dla mnie czerwony i żółty to kolory jedzeniowe i do łazienki mi nie pasują. Jeśli już to zielony. Ale na pewno da się to ładnie zaaranżować.
        • misterni No to w grę wchodzi umywalka nr 4? Bo tylko ona 27.10.13, 22:33
          nie ma nic niebieskiego.
          Na podłogę dałabym taki kolor:
          https://www.wygodnepufy.pl/ekoskory/8pomaranczowy_d08or.jpg
          I ceglane fugi
          Na ściany kafle o kilka tonów jaśniejsze od połogowych, w kilku miejscach powtórzyłabym element słonecznika, plus kilka kwiatów doniczkowych.
          • misterni Chociaż nie 27.10.13, 22:35
            Na podłoga też nieco jaśniejsza, teraz sobie porównałam jeszcze raz z umywalkę i jednak za ciemna by była
            • triss_merigold6 Re: Chociaż nie 27.10.13, 22:54
              www.kolorymeksyku.pl/blog/wp-content/gallery/umywalki-wpuszczane-w-blat/umywalka_wpuszczana_02.jpg
              deccoria.pl/galeria/foto,id,8777,82518,1,meksykanskie-umywalki-wpuszczane.html
              deccoria.pl/galeria/foto,id,8777,82517,1,meksykanskie-umywalki-wpuszczane.html
              deccoria.pl/galeria/foto,id,8777,82514,1,meksykanskie-umywalki-wpuszczane.html
              www.google.pl/search?q=umywalki+meksykańskie&rlz=1C1SAVS_enPL551PL552&espv=210&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=koltUrXUAcmntAbjvIDoAg&ved=0CE4QsAQ&biw=1905&bih=958#facrc=_&imgdii=_&imgrc=NeTnv047m5cG9M%3A%3B-Pmj
              W tę stronę kolorystyczną.
              • capa_negra Re: Chociaż nie 27.10.13, 23:12
                Jak zdjęcie 3 lub 6 czy 7 to poleciałabym czarna podłogą, a jak wolisz jaśniej to cegła palona
                • capa_negra Re: Chociaż nie 27.10.13, 23:16
                  A mi taka wpadła w oko https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSgjbJJ55PqGWTzopgyfRvLUZ7C1liakr95qdY_C4p-uF3uJLgKFw
                  • triss_merigold6 Re: Chociaż nie 27.10.13, 23:18
                    Piękna, biorę pod uwagę taką czarno-białą, ale wpuszczaną (o ile będzie).
                  • capa_negra Re: Chociaż nie 27.10.13, 23:19
                    encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPT0zYWTXQDUa7zEJXJ2KwPIhGhYPRFy0M3ZNAc3jY6tt1ha4z" border="0" alt="https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPT0zYWTXQDUa7zEJXJ2KwPIhGhYPRFy0M3ZNAc3jY6tt1ha4z">
                    albo taka.....
                    a moze nie..
                    zaczyna mi sie marzyć czarno biała łazienka
                  • capa_negra Re: Chociaż nie 27.10.13, 23:25
                    Czarne ściany i podłoga, ta umywalka i białe sanitariaty. Czarne i białe ręczniki etc....
                    Za rok planuje znów się budować wiec mam szanse smile
              • misterni Re: Chociaż nie 27.10.13, 23:27
                Wybrałabym albo pierwszą, albo ostatnią.
                W przypadku pierwszej kolor podłogi taki sam jak tego kwiatu na dnie, do tego szerokie fugi w tej samej barwie. Kafle ścienne machnęłabym w kolorze tła umywalki (taki rozmyty błękit, niemal biały, fuga biała lub błękitna. Kilka razy powtórzyłabym motyw rybki na ścianach.
                Do ostatniej podłoga tak jak te czerwone elementy ma umywalce, fuga również szeroka, kafle ścienne w kolorze elementów pomarańczowych z umywalki, lub trochę jaśniejsze ale utrzymane w tonacji. Blat to tej umywalki zrobiłabym jasno orzechowy, dodatki zielone.

Ale ja lubię zdecydowane kolory w pomieszczeniach.
    • mayaalex Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:03
      Tak, ja bym dala biel bo w ogole uwielbiam biale lazienki. Te umywalki sa marokanskie (ok, niektore wygladaja na ogolnie srodziemnomorskie), moze maja do nich w takie same wzory kafle dekoracyjne, zeby pare gdzies dorzucic i troche te biel ozywic, jesli dla ciebie jest zbyt nudna? Plus jakis akcent etniczny - metalowa azurowa lampa albo mocno rzezbiona rama lustra (np. taka z jakby zamykanymi skrzydlami, tez azurowymi).
      • mayaalex Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:09
        Sorry, atak slepoty mam dzis, nie marokanskie tylko meksykanskie smile biel na pewno, kafle tez moze maja?
    • kkalipso Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:03
      Albo jakoś tak...https://g.infor.pl/wj/portal/_wspolne/pliki_infornext/505000/kohler_umywalka_takewing.jpg
      • marzeka1 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:12
        Jeśli biel, to w takim odcieniu jak na zdjęciu- zgaszona, żadne tam śnieżne i walące po oczach biele.
    • anorektycznazdzira Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:18
      Ja bym nabyła poza umywalką jeszcze coś od kompletu, kolor dograny do umywalki i tego czegoś położyła na suficie i na podłodze, a poza tym walnęła wyłącznie białe kafle i elementy wystroju.
    • misterni Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:22
      Cudne smile. Również się zakochałam smile
      A którą konkretnie byś chciała, bo nie wiem co doradzić wink
    • agaja5b Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:25
      Trochę jak pisanki, ale w jakiejś ciekawej, oryginalnej stylizacji mogłyby się sprawdzić i zadawać szykuwink
      • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:26
        Tak! Jak pisanki. Zwariowałabym mając wszystko takie, ale jeden jedyny element w postaci umywalki mnie nęci, są takie optymistyczne.
        • zuzi.1 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:41
          ale ta umywalka szybko Ci sie znudzi, więc dopasowywanie do niej dekorów na ścianie to pomyłka, jesli aż tak b. Ci się podoba to zrób sciany w białych płytkach, w razie gdy wymienisz umywalkę na inną za jakiś czas, dekory nie będą razic
    • net79 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:41
      Doskonale Cię rozumiem, u mnie ta platoniczna miłość trwa już ze dwa latawink tylko mi te umywalki podobają się na zewnątrz szafki, zamontowane jak misa, bez wpuszczania i ja oczywiście walnęłabym sobie czarną łazienkę, w zależności od kolorów misy marzy mi się troszkę butelkowej zieleni np.: pionowy pas za klozetem/wanną/prysznicem;P Pod umywalką drewnowink ale ja psychiczna jestem i taka umywalka póki co w sferze marzeńwink W jednym sklepie u nas są fantastyczne ceramiczne jaszczurki w takich kolorach, wiec i taka by zawisła gdzieś na ścianie w łazience, lub na przedpokoju obok jej drzwiwink
      trochę inspiracji

https://www.honoratazbyszek.mojabudowa.pl/pliki/honoratazbyszek/image/lazienka_meksyk.jpg

https://www.florisa.pl/blog/wp-content/uploads/2013/09/czerwona_umywalka_retro-13.jpg

https://i.deccoria.strefa.com.pl/files/44149/62464/bigc3028319a3eba4bee6d40c9099a8dad0.jpg

https://czasnawnetrze.pl/i/dz04MDAmaD04MDA=/e0f435d3/16258-b_umywalka_ceramiczna_czarna.jpg

https://www.we-dwoje.pl/p/a_i/38/6/6/27878/b/b_10_27878.jpg
      • net79 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:51
        popatrz na okleiny na tej stronce, może sobie coś dobierzesz na kawałek ściany za lustrem np...
        choć mi się takie przecierane, nierówne ściany lekko cieniowane kolorystycznie podobają i przytłumione światło, do tego jakieś metalowe ramywink
        • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 22:59
          Zdjęcie nr 1, ta umywalka.
          Misy nie, ja mam bachory, które chlapią i misa nablatowa nie jest praktycznym rozwiązaniem (poza tym, że jestem niska, a misy mają te + 18 cm nad blat).
          • net79 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:02
            zawsze można wpuścić w grubą ramę drewna, nie musi być to nawet szafka, może być taki nieduży ale masywny drewniany stolik, a pod nim półeczka na ręczniki, czy coś z plecionki...
        • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:01
          Dowolny tynk o dowolnej strukturze, to chłop położy, z tym nie ma problemu.
          • net79 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:04
            będzie pięknie, jak skończysz wyślij fotę na maila, bo tu na pewno przeoczę, nie ogarniam całego forumsmile I potem będę Cie szczerze nienawidzić z zazdrościwink
            • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:08
              O, to jeszcze potrwa niestety (albo stety, bo przynajmniej mam czas żeby rozważać fanaberie), ale wyślę, spoko. O ile nie zwariuję, bo dziś mi się śniło, że zamawiałam przez net 40 kg zaprawy.
              • net79 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:12
                rech, rech, rech, dobrze, że nie śniło ci się jej samodzielne dowożenie;P
                remontowe sny mogą być męczące, ale może tez prorocze...wiec niech ci się ta łazienka pięknie wyśniwink
              • demonii.larua Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 09:52
                40 kg to są ledwie dwa worki big_grin weź śnij większe ilości big_grin
                • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:12
                  To samo mi mój facet powiedział. tongue_out
    • riki_i Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:28
      Po pierwsze, oczojebne. Wymusza minimalizm reszty, a do tego szybko może się znudzić. A nawet zacząć znienacka wqrwiać. I co wtedy?

Po drugie, umywalka ma to do siebie, że się ciągle brudzi np. pastą do zębów, mydłem czy wypadającymi włosami. Brud czy nawet zwykłe zacieki na czymś takim, nie sądzę, aby dobrze leżały. A ciągłe latanie ze szmatą też jest nielicho wqrwiające. Dlatego takie szaleństwo kolorystyczne walnąłbym raczej na innym elemencie wyposażenia np. stojącej szafce, którą zawsze można jednym ruchem wypieprzyć na śmieci.

Po trzecie, ręczne malowanki zazwyczaj nie są trwałe. Wyleje się coś ze spirytusem np. płyn po goleniu czy perfumy i gotowe się zrobić niezłe liszaje. A dokupienie nowej takiej samej umywalki może być wówczas absolutnie niemożliwe, bo to ręcznie robione krótkie serie. Więc jest to niebezpieczne dość rozwiązanie (zwłaszcza jak cała reszta łazienki ma być podporządkowana koncepcyjnie tej oczojebnej umywalce).

Po czwarte, akurat w łazience przed lustrem i umywalką to ja chcę mieć święty spokój. Jak idę po gorzale umyć zęby przed snem, to nie chcę aby mię ścigały deliryczne haluny sprowokowane oczojebną umywalką.

Po piąte, ten styl mi się po prostu nie podoba. Jest to róg obfitości, w stylu jakbym nażarł się jednocześnie czterech rodzajów wedlowskiego ptasiego mleczka. Mdłości i wymioty gwarantowane. Do tego prawie wszystkie wnętrza z czymś takim, jakie znam, przypominają zwykle przeładowany i przestarzały stylistycznie salon Ciotki Kornackiej, wypełniony tysiącem całkowicie zbędnych staroci.

Dlatego jestem na nie. Amen
    • jola-kotka Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:33
      • jola-kotka Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:41
        Kupić i poprosić architekta o zaprojektowanie całej reszty.
      • riki_i Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 27.10.13, 23:43
        Aha, ja też się zakochałem. Proszę mi zapakować i dostarczyć.
        https://mujer.terra.es/addon/img/muj/corazon/3ee598missespanag.jpg
        • shor-tie Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 00:06
          Hiszpanka jest piękna,ale to naszą powinieneś chwalić tongue_out
          • riki_i Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 00:09
            Nasza daje radę, ale od Hiszpanki się nie mogę oderwać. Ot, choćby tutaj 2 dni temu na lotnisku
            • shor-tie Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 00:19
              Ja tam chyba troszkę bardziej wolę Ukrainkę wink
              • riki_i Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 00:41
                O tak, Ukrainka to też niezłe ciasteczko! W sumie popieram Twój gust smile
    • aneta-skarpeta Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 00:40
      sliczne te umywalki

i na pierwszy rzut oka każda piękna, ale po obejrzeniu różnych inspiracji temat trochę męczący

ale takie rozwiązania wydają mi się ponadczasowe i niezbyt nachalne
      www.kolorymeksyku.pl/blog/wp-content/gallery/aranzacje-lazienek-i-kuchni-naszych-klientow/dscn7790_2.jpg
      • martka_design Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 00:47
        Na FB jest nawet wiecej tych aranzacji klientow : Meksykańskie i nie tylko aranżacje
        • bi_scotti Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 01:33
          Triss, jak sama narazie omijam Meksyk, bo mnie wkurzaja korupcja i gangami narkotycznymi tak chyba jedyne wyjscie dla Ciebie to wakacje w Meksyku z postojem w kilku trendy hotelach, gdzie masz na kazdym kroku, w kazdym kiblu takie umywalki - po 2 tygodniach lazienkowania i plazowania tudziez zwiedzenia kilku obiektow kultury Mayow i np. wyrzygania sie po nadmiarze tequila do rzeczonej umywalki powinnas byc skutecznie z tego Mexican pseudo-folk/pseudo-Maxican folk wyleczona! Milych wakacji big_grin BTW, te opcje w kolorach navy blue + white albo black & white to tez popularne w boutique hotelikach we Wloszech.
          • martka_design Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 09:30
            Meksyk, poza polnoca jest generalnie bezpieczny. Nawet na tych niebezpiecznych terenach gina wlasciwie wylacznie lokalni i jest niepisany pakt o nieagresji wzgledem turystow, bo sa oni zrodlem dochodow.

Jezeli chodzi o pseudo-folk to jest to bardzo krzywdzace stwierdzenie. Po pierwsze w Meksyku jest ogromna ilosc rzeczy do zobaczenia poza Yucatanem (domyslam sie po tym jak byla mowa o kulturze Mayow tequili i takich rzeczach mocno pod turystow), a po drugie w Meksyku bardzo latwo znalezc miejsca bardzo ciekawe, a niekoniecznie zawalone turystami. Wlasciwie caly czas ma sie do czynienia z folklorem. Moze takie umywalki nie sa standardem w Meksykanskich domach (bo w koncu to nie jest tania rzecz), ale sie je spotyka.
    • minor.revisions Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 03:19
      dokupic do tego kibel w ten deseń
      https://www.mexicantiles.com/media/images/talaveraTiles/ss_size1/90102-T-1.jpg
      i będzie epicko smile
      • pe.tronela Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 07:34
        o, i to jest najlepsza propozycja wink
    • vilez Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 08:21
      Triss, nie rób tego.
    • morgen_stern Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 09:36
      One są bardzo ładne, ale uważam, że naprawdę nie wszystko da się przenieść do bloku. To są rzeczy, które dobrze wyglądają w pewnym kontekście, to musi być przemyślana przestrzeń, dom, a nie niewielka blokowa łazieneczka. Potem wychodzą z tego dziwolągi w stylu blokowy barok albo komnata zamkowa, dla mnie nie nie nie
      Kupcie sobie hacjendę, potem można szaleć.
      • tojan3 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 09:49
        To co powiesz w takim razie na cos takiego? To przeciez nie musi byc od razu cala lazienka bądź kuchnia w stylu meksykanskim
        www.facebook.com/media/set/?set=a.187784967911933.47299.113904591966638&type=3
        https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/398938_566703280020098_682201174_n.jpg

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/313286_264876673536095_568940625_n.jpg

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/315566_264876616869434_253237805_n.jpg

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1383246_672966972727061_1533257150_n.jpg

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/578894_572343372789422_1924601739_n.jpg
        • morgen_stern Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:00
          No nie wiem, mnie się to gryzie. Dla mnie takie cuda dobrze wyglądają w domu, przestrzeni, aranżacji, przecież one się tam duszą tongue_out
          • tojan3 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:05
            Moze i faktycznie wygladalyby lepiej w duzych pomieszczeniach, ale czy w przeciwnym razie jest sie skazanym na zwyczajna biala umywalke?
            • morgen_stern Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:20
              To jest tylko meksykańskie cudo i biała umywalka?
              • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:26
                Nie, są umywalki w innych kolorach. Te meksykańskie zobaczyłam przez czysty przypadek, musiałabym jeszcze je obejrzeć na żywo.
                • vilez Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:53
                  Idea fajna, ale przemyśl to. Morgen ma rację. Musiałabym bardzo, ale to bardzo tym precyzyjnie "zagrać", żeby nie wyszedł discopolofolk (który za chwilę pojawi się w Polsce masowo). Według mnie musiałoby by być wszystko ultranowoczesne, i tylko ten jeden element, żeby to miało sens. To bardzo trudne.
                  • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:57
                    Cóż, może to być miłą odmianą po modzie na sterylne zimno-szare korpokible z punktowym oświetleniem w podwieszanym (koniecznie!) suficie.
                    Będę w sklepie, to zobaczę toto na żywo, jeszcze może się okazać, że nawet te największe są zwyczajnie za małe.
                  • net79 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 11:12
                    ale te umywalki dostępne są w Polsce od lat, Nasze pracownie tez robią piękne ceramiczne, choć nie wiem jak z trwałością, wszystko to jest dość drogie, więc nie ma szans na masówę, uniwersalizm mawink
                • morgen_stern Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 11:49
                  Nie pisałam do ciebie, triss, tylko do przedmówczyni, która od razu wyskoczyła z białą umywalka jako jedyna alternatywą.
                  Ale, skoro już o tym mówimy, są rozwiązania, które po prostu się sprawdzają i do nich należy biała umywalka. Można poszaleć z innymi dodatkami, umywalki i wanny w innych kolorach kojarzą mi się ŹLE, głównie z brytyjskimi łazienkami z wykładziną na podłodze i sedesami w kolorze brzoskwiniowym albo seledynowym smile
                  • martka_design Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 30.10.13, 14:54
                    Hehe, dobre. Nie zapominaj toaletach w majtkowym rozu.

Nie za bardzo rouzmiem dlaczego zawsze umywalka ma byc w kolorze sciany, czyli bialym. Ile mozna trenowac ten sam kolor. Kiedys umywalki byly biale, bo porcelana byla biala, ale technologia poszla troche do przodu.
                    Przeciez nie jezdzimy wszyscy samochodami czarnymi (vide Ford T).
      • martka_design Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 16.05.14, 12:24
        Na fanpage'u Kolorow Meksyku są aranżacje klientow, wiec pewnie to tez jest jakies rozwiazanie: www.facebook.com/media/set/?set=a.187784967911933.47299.113904591966638&type=3
    • kosheen4 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 09:47
      jezus, cierpię na takie cuda bardzo, chociaż pewnie jak przyjdzie co do czego to wybiorę pewnie coś tańszego i bardziej topornego smile
      wyżej pisano, że nie do każdego mieszkania, że kłopot z aranżacją itd. i tak, i nie. tak, jeśli ma się ambicję urządzić całą łazienkę w takie wzorki, w sposób dosłowny. nie, jeśli umywalka (albo i sedes, a co! ale pewnie kosztuje od cholery...) jest jedynym takim punktem.
      moje poczucie estetyki zwariowałoby z radości, gdyby łazienka była cała biała, plus taki jeden oczojebny akcent.
      • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:17
        Nie, błagam, tylko nie sedes. No więc jestem zdecydowanie w teamie "jeden akcent". Tak naprawdę tylko u kogoś podobają mi się gorące kolory, oranże łączone z zielenią, czerwona ściana, przerysowanie. Styl mocno rustykalny - też na zdjęciach i u kogoś. Z drugiej strony, też tylko na zdjęciach podobają mi się sterylne łazienki w stylu korpokibel albo hotel, do mieszkania toto za zimne.
        Mam czas żeby wokół pomysłów pochodzić.
        • ledzeppelin3 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:35
          Weź architekta. Warto. Daj mu taką umywalkę i niech zrobi resztę pod nią. Architekt to inwestycja która się zwraca.
          • triss_merigold6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:47
            Wiesz, dzięki, ale nie. Naoglądałam się teraz setek projektów urządzania wnętrz proponowanych przez architektów/pracownie i 99% z nich uważam za nieekonomiczne, bzdurne, trudne do utrzymania w czystości (wnętrza oczywiście) i nadające się dla singli ew. bezdzietnej pary.
            • ledzeppelin3 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:59
              To zapraszam do mnie wink serio.
            • vilez Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 10:59
              Ja sobie zrobiłam jeden element w chałupie z tej parafii. Mianowicie, obrazek -wizytówkę z naszymi imionami z terratotki, którą przywiozłam z Tunezji. Ale, żeby to maiło ręce i nogi, i się nie gryzło z całością mieszkania, wyprowadziłam to poza mieszkanie. Wisi przy naszych drzwiach wejściowych od strony klatki, nad dzwonkiem. Dzieci jeszcze maja nad swoimi biurkami malowane kafelki z literami swojego imienia, tez stamtąd. Ale to są pojedyncze elementy, umieszczone na surowym tle. Bardzo trzeba uwazać z takimi rzeczami.
            • vre-sna Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 18:26
              Umywalki wielce inspirujące, ciekawe, ciepłe.
              Wydaje się jednak, że pozostała część mieszkania musiałaby współgrać - styl zachowany w pozostałych pomieszczeniach dałby poczucie spójności tworząc niebanalny klimat. Decydując się na jednak tak odważny (cudowny!) akcent należałoby, moim zdaniem, pokusić się o pewną ciągłość inspiracji - w każdym pomieszczeniu. To tworzy klimat całosci - jeżeli ta łazienka w swojej urodzie będzie osamotniona, to możesz osiągnąą efekt kwiatka i kożucha.
    • ichi51e Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 11:50
      Widzialam te umywali w realu w Meksyku. Piekne sa. Bylam gotowa brac ale musialabym nosic na plecach reste wycieczki wiec odpadlo... Naprawde boskie.
    • claudel6 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 15:31
      Triss, nie przeczytałam wątasa, bo nie mam czasu, tylko Twój wpis, więc wklejam moze od czapy (bo już wszystko zaplanowane albo w trakcie wątku zmieniłaś zdanie..), coś co Ci się może przydać:
      www.pakamera.pl/search.php?search_q=kafle&opis=1&kategoria=&kolor=0&artysta=0&cena=1&itemsearchok=ok&filtruj=
      Na pakamerze można kupic ręcznie robione kafle do łazienek, ja wykorzystałam kafle artkafli w swojej łazience do takiej umywalki:
      www.zovo.pl/foto_towar//midi/245.jpg
      Plus można kupic takie dodatki ceramiczne w stylu retro. może Ci się przyda.

Btw, umywalki super, go for it!
      • triss_merigold6 Dlaczego mi to zrobiłaś? 28.10.13, 21:21
        Dlaczego mi to zrobiłaś? Dlaczego? Oglądam te kafle i prawie płaczę, bo chciałabym większość.
        • claudel6 Re: Dlaczego mi to zrobiłaś? 29.10.13, 00:50
          hehe, cieszę się, ze "pomogłam" wink
          ja jestem bardzo zadowolona - to nie był duży wydatek a łazienka wyglada super. no i manufakturowe kafle są niepowtarzalne, mojego wzoru juz nie ma.
    • inguszetia_2006 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 28.10.13, 21:41
      Witam,
      Kupić i nie sp...olić potencjału;-P Złoto, czerwień, turkus i takie tam. Kafelki? Bleee. Zedrzeć do cegły ścianę i pomalować. Np. na szaro. Za dużo kontrastów nie może być typu biel, czerwień etc. bo wyjdzie pensjonarsko. Tu trzeba po całości koncept zastosować. Trochę surowizny, trochę przepychu(złote ramy lustra, złote kinkiety), kolory odważne i będzie eklektycznie i zajefajnie. Bardzo ładne te umywalki, swoją drogą. Można się gapić godzinami. To kolory są świetne i w takich zestawieniach "działają" jak cholera.
      Pzdr.
      Ing
    • anika772 Re: Zakochałam się. Co z tym zrobić, drogie Bravo 29.10.13, 10:39
      Minimalistycznie, biało, albo biało-szaro. Ta umywalka będzie robić za taki eye-catcher, że nawet z kolorem ręczników będziesz musiała być ostrożna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka