Dodaj do ulubionych

zwolnienie na dziecko

08.11.13, 13:08
jak wyglada wypłata jeśli mam zwolenienie na dziecko.
Tak jakbym była sama chora, czy inaczej?
słyszałam że jest zasięłk opiekuńczy ale nie wiem czy płacony do pensji 80% dodatek - tak to rozumieć i składa się o niego w Zus? czy inaczej?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:13
      Nie ma tak dobrze. Te 80% to zamiast pensji jest. pisze się wniosek do zus, składa za pośrednictwem pracodawcy i po jakims czasie wypłacają (u mnie zwykle trwa to dwa miesiące).
      • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:17
        melancho_lia napisała:

> Nie ma tak dobrze. Te 80% to zamiast pensji jest. pisze się wniosek do zus, skł
        > ada za pośrednictwem pracodawcy i po jakims czasie wypłacają (u mnie zwykle trw
        > a to dwa miesiące).

ale to znaczy ze pensja jest niższa a dopiero w zus dostane? nie rozumiem
        • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:18
          Tak, za okres zwolnienia nie dostejsz pensji, dopiero zus ci wypłaca te 80%
          • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:19
            melancho_lia napisała:

> Tak, za okres zwolnienia nie dostejsz pensji, dopiero zus ci wypłaca te 80%
            o matko ale żarty,
            • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:23
              > o matko ale żarty,
              Ale co myślałaś, ze pracodawca zapłaci ci jak zwykle, mimo ze nie było cię w pracy, a ZUS dołozy drugą pensję? Hehehehe, ale bajkasmile
              • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:29
                Pewnie chodziło jej o to, że na ten kawałek pensji będzie musiała tyle czekać.

Nie, nie będzie musiała, jeśli pracodawca jest na tyle duży, że kwestie zasiłków chorobowych i tych opiek nad chorą osobą załatwia pracodawca, rozliczając się następnie z ZUSem. Do pracodawcy składa się wtedy zwolnienie, odpowiedni druczek (czy ktoś mógł sprawować opiekę, blablabla), potem jest wypłacana kasa.
                • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:32
                  Z pierwszego posta przebija raczej przeświadczenie że te 80% to dodatek do pensji. Premia od państwa za chore dziecko...
            • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:24
              Ale co myslałaś, że jak dziecko choruje to dwie pensje masz (prawie)?
              No to byłyby żarty.
              • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:32
                melancho_lia napisała:

> Ale co myslałaś, że jak dziecko choruje to dwie pensje masz (prawie)?
                > No to byłyby żarty.
                nie myślałam ze 2 pensje. *0 % plus ten zasiłek 20% powiedzmy, tak myślałam. JA niestety jestem pierwszy raz na zwolnieniu na dziecko bo mi lekarz zaproponował 2 tyg ale nie zgodziłam się. Czytam zasiłek myślałam ze to nie wiadomo co.
                • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:34
                  No to masz odpowiedź. jak duży pracodawca to może rzeczywiście sprawniej kase dostaniesz. Jak nie to trzeba się nastawić na powolność zusu.
          • atena12345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:48
            melancho_lia napisała:

> Tak, za okres zwolnienia nie dostejsz pensji, dopiero zus ci wypłaca te 80%

mnie tam zawsze zakład pracy wypłaca z pensją.
            • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:49
              atena12345 napisała:

> melancho_lia napisała:
              >
              > > Tak, za okres zwolnienia nie dostejsz pensji, dopiero zus ci wypłaca te 8
              > 0%
              >
              > mnie tam zawsze zakład pracy wypłaca z pensją.

no własnie, cos bzdury gadacie, ja tez mysle ze pracodawca wypłaca
              • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:51
                > no własnie, cos bzdury gadacie, ja tez mysle ze pracodawca wypłaca

To po kiego grzyba pytasz, skoro wiesz? Pracujesz w dużej firmie? Bo to było już w tym wątku wyjaśnione...
              • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:51
                Małe firmy nie wypłacają - tam te chorobowe przesyła ZUS do domciu. Duże wypłacają razem z pensjami normalnie i same się (same firmy!) rozliczają z ZUSem, co komu gdzie i jak przelać.
              • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:51
                Nie wiem ile mamy Ci napisać, ze jak pracodawca duży to rozlicza się z zusem potem, a jak mały i średni chyba też to sama występujesz o kase do zus.
              • morekac Re: zwolnienie na dziecko 09.11.13, 06:17
                Bardziej się opłaca brać urlop niż zwolnienie na dziecko płatne 80%???

To zależy, ile ma się tego urlopu...
    • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:18
      pytam czy wypisac urlop na dwa dni czy dac zwolneinei dwa dni do pracy. Jeśłi mam stracić, czy czekać 2 miesiące
      • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:22
        Bardziej ci się opłaca urlop, bo jest płatny 100% a opieka na dziecko tylko 80%
        • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:30
          Pieprzenie w bambus. Urlop masz płatny 100%, ale zabiera Ci dzień wolny, który - jeśli nadal byś chciała mieć wolny - będzie płatny dokładnie 0%, średnio wychodzi 50%. Chorobowe (czy na siebie, czy na dziecko), to 80%. 50% jest większe od 80%?
          • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:33
            wuika napisała:

> Pieprzenie w bambus. Urlop masz płatny 100%, ale zabiera Ci dzień wolny, który
            > - jeśli nadal byś chciała mieć wolny - będzie płatny dokładnie 0%, średnio wych
            > odzi 50%. Chorobowe (czy na siebie, czy na dziecko), to 80%. 50% jest większe o
            > d 80%?

nic nie zrozumiałam, jaki dzien zabiorą?
            • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:34
              Też nie zrozumiałam tego posta.
              • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:39
                Post jest odpowiedzią na bzdurne twierdzenie, że jak ktoś jest chory (albo jego dziecko jest chore), to lepiej wziąć urlop płatny 100%, niż zwolnienie 80%.

Uwaga, tłumaczę, żeby było proste, to na liczbach: masz jeszcze 10 dni płatnego urlopu. Masz chore dziecko (a w planach wakacje, dla ułatwienia - na 10 dni). Z jednej strony bierzesz zwolnienie na dziecko na powiedzmy 2 dni. Nadal masz 10 dni urlopu i możesz sobie jechać na wakacje, aczkolwiek za te dni, kiedy byłaś na zwolnieniu dostaniesz tylko 80% kasy.
                A teraz nie bierzesz zwolnienia, tylko urlop. Masz 100% za te dwa dni. Ale jak nadal chcesz jechać na te swoje wakacje - od tego jest urlop - musisz wziąć dwa dni urlopu bezpłatnego, jak sama nazwa mówi, dostaniesz za te dni 0%.
                Podsumowanie:
                - bierzesz zwolnienie - za czas zwolnienia dostajesz tu i teraz (z uwzględnieniem poślizgu zusowego, jeśli ktoś pracuje w mniejszej firmie) 80%,
                - bierzesz urlop - za czas choroby dostajesz tu i teraz 100%, ale chcąc mieć tyle samo urlopu dostajesz 0%, średnia wynodi 50%.

Prościej nie umiem.
              • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:40
                wuika hipotetycznie zakłada, ze tego jednego dnia urlopu zabraknie Ci w trakcie listopadowego wypadu na Karaiby i wtedy pracodawca za niego nie zapłaci 100%. Takie teoretyzowanie, nieistotne dla wątkusmile
                • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:41
                  A, to wszystko jasne.
                • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:45
                  Jakie teoretyzowanie? Tak sobie nie cenicie swojego czasu wolnego? Urlop to jakieś tam Wasze prawo, świadczenie do nie pójścia do roboty, a otrzymania kasy. A rezygnujecie z niego, bo zwolnienia nie chce Wam się zająć, albo nie potraficie liczyć? Urlop przelicza się prosto na kasę - weź sobie miej 20 dni zaległego i się zwalniaj w sytuacji, kiedy nie da się go wykorzystać- dostaniesz 20 dniówek (tak w skrócie). Weź się zwalniaj przy 18 - dostaniesz 2 dniówki mniej. Kiedy wyście miały matematykę, że takie rzeczy trzeba tłumaczyć?
                  • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:48
                    To może ja też prosto- kobitka pisze, ze ma cały urlop za 2013 i pyta, na czym wyjdzie lepiej finansowo- na opiece, czy na urlopie. Odpowiedź jest prosta- biorąc urlop nie traci 20%, więc te liczby sa nieubłagane. Gdyby pytała, co ma zrobić, bo w przyszłym roku zmienia pracę, to wtedy twoja wersja ma sens- TYLKO wtedy.
                    • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:50
                      A co? Jak dotrwa z tym urlopem do końca roku, to jej zabiorą? Nie, nie zabiorą. Nadal będzie miała +2 dni (zakładając, że mówimy o takiej ilości) urlopu więcej. Dwa dni niepracowania więcej. Kasę za dwa dni niepracowania.
                    • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:50
                      kk345 napisała:

> To może ja też prosto- kobitka pisze, ze ma cały urlop za 2013 i pyta, na czym
                      > wyjdzie lepiej finansowo- na opiece, czy na urlopie. Odpowiedź jest prosta- bio
                      > rąc urlop nie traci 20%, więc te liczby sa nieubłagane. Gdyby pytała, co ma zro
                      > bić, bo w przyszłym roku zmienia pracę, to wtedy twoja wersja ma sens- TYLKO wt
                      > edy.

no ale piszecie wyżej ze nie dostaje 80% tylko 0 pensji za te dwa dni. A jak bede chciała dostac te 80% to mam się udać do zusu, to nie możliwe
                      • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:55
                        > no ale piszecie wyżej ze nie dostaje 80% tylko 0 pensji za te dwa dni.

Widzisz wuika, co narobiłaś?
                        • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:58
                          Wybacz, nie podejrzewałam, że można być aż tak nieświadomym nie tyle mechanizmów zusowych, co prostych zasad logicznych wink Ajm sorry.
                      • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:56
                        Możliwe jesli pracujesz w małej/ średniej firmie. Takie też istnieją wiesz? nie tylko wielkie korporacje.
            • brzydula_betty Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 17:17

> wuika napisała:
              >
              > > Pieprzenie w bambus. Urlop masz płatny 100%, ale zabiera Ci dzień wolny,
              > który
              > > - jeśli nadal byś chciała mieć wolny - będzie płatny dokładnie 0%, średni
              > o wych
              > > odzi 50%. Chorobowe (czy na siebie, czy na dziecko), to 80%. 50% jest wię
              > ksze o
              > > d 80%?
              >
              > nic nie zrozumiałam, jaki dzien zabiorą?

jezu czego to nie można nie rozumieć...
          • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:37
            Na dziś to nadal jest porównanie 100% do 80%, a ze szkoły podstawowej wiemy, ze 100 jest większe od 80.
            Tak, ze bez bambusa mogę doradzić, ze dwa dni urlopu są korzystniejsze finansowo, niż dwa dni opieki na dziecko. Nie wiem, może na bambusie liczy sie inaczej, nie znam sięsmile
            Gdybanie zaś o potencjalnym urlopie bezpłatnym jest zbędną komplikacja, radząc urlop zakładam, ze autorka wątku tu i teraz go ma i ze potrafi wyliczyć, czy wystarczy go jej na inne potrzeby do końca roku (przypomnę, ze to niecałe dwa miesiące zostały)
            • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:41
              Teraz, w tym momencie, przy najbliższej wypłacie. Przy próbie wykorzystania urlopu, którego już nie będziesz miała, dostaniesz równe 0. 0 i 100 dają średnią 50. 50 jest mniejsze niż 80 (to tak bardzo zgrubnie, przy założeniu, że pensja była stała, nie ma dziwnych premii za brak zwolnień, etc.).
              • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:41
                Ale autorka ma jeszcze cały urlop za ten rok- to może sobie parę dni poswięcić.
                • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:43
                  Bez sensu. Finansowo do tyłu.
                  • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:44
                    Facepalm...
                  • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:47
                    Dobra zaczynam kumac Twój punkt widzenia.
                    Ale i tak wolałabym chyba wziąć ten urlop i mieć spokój niż wypełniać durne kwity do ZUS (ten formularz jest tragiczny i kompletnie nieintuicyjny) i czekać dwa miechy na moje pieniądze. Zwłaszcza jak i tak urlopu miałabym po uszy.
                    • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:48
                      Wypisywałam niedawno namiętnie wink Da się przeżyć - 5 minut, jak te wszystkie nipy-sripy masz na miejscu. Mam specjalny formularz wypisany, żeby się nie pieklić przy kolejnym 2-dniowym zwolnieniu.
                      • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:53
                        Wiesz, ja teraz też wiem jak się to cudo wypisuje, zeby było dobrze. Pierwszy raz wypisałam na logike i się okazało, ze źle.
                      • lauren6 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 19:12
                        5 minut wypisywania papierów, kilka dni użerania się z paniami z ZUSu, żeby udowodnić zasadność zwolnienia lekarskiego. U mnie skończyło się na faksowaniu do ZUSu dokumentacji medycznej dziecka (leżało w szpitalu). Dziękuję. Po tym wszystkim na głowę bym upadła gdybym miała wziąć krótkie zwolnienie nad opieke nad dzieckiem zamiast urlopu.
                    • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:52
                      melancho_lia napisała:

> Dobra zaczynam kumac Twój punkt widzenia.
                      > Ale i tak wolałabym chyba wziąć ten urlop i mieć spokój niż wypełniać durne kwi
                      > ty do ZUS (ten formularz jest tragiczny i kompletnie nieintuicyjny) i czekać dw
                      > a miechy na moje pieniądze. Zwłaszcza jak i tak urlopu miałabym po uszy.
                      no ale to pracodawca płaci 80% bo się dowiedziałam, a co w takim razie w zusie załatwiac?
                      • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:54
                        Czyli pracujesz w dużej firmie tak? To masz prościej, pracodawca wypłaci ci ten zasiłek a potem rozliczy się z zus.
                        Jesli nie pracujesz w dużej firmie to Ty musisz do zus wystąpić.
                        Są różne sytuacje.
                        • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:56
                          melancho_lia napisała:

> Czyli pracujesz w dużej firmie tak? To masz prościej, pracodawca wypłaci ci ten
                          > zasiłek a potem rozliczy się z zus.
                          > Jesli nie pracujesz w dużej firmie to Ty musisz do zus wystąpić.
                          > Są różne sytuacje.

pracuje w b.duzej firmie.
                          • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:58
                            No trza było tak od razu napisac.
      • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:23
        opłacalne bardziej jest wziąć urlop.
        • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:24
          O ile ma jeszcze płatny urlopsmile
          • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:24
            No jak ma bezpłatny to niech bierze zwolnienie i nie marudzi.
          • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:31
            Jak nie ma urlopu, to też się nie opłaca.
            • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:32
              Ale co się nie opłaca? Jak nie masz urlopu to zwolnienie lekarskie i tak masz płatne. Więc 0 za urlop to chyba mniej niż 80% za L4?
              • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:36
                jeszcze raz.
                czy wziąć urlop czy dac zwolnienie?

zwolnienie będzie odliczone czyli za 2 dni nie dostane pensji, tak? czyli pensje podzielić na dni i odjąc za te dwa dni? coś mi się nie chce wierzyć że dając zwolnienie pracodawcy odliczy mi, to po co to zwolnienie?
                • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:39
                  Ale co nie chcesz wierzyć? Za okres zwolnienia lekarskiego na dziecko- nieważne czy 1 dzień czy 2 tygodnie płaci ZUS. Pracodawca za ten czas nie wypłaca Ci pensji. Jak dajesz zwolnienie to jest to dla pracodawcy podstawa by zmniejszyć pensję oraz byś nie miała nieusprawiedliwionej nieobecności w pracy. czego jeszcze nie rozumiesz?
                • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:42
                  > zwolnienie będzie odliczone czyli za 2 dni nie dostane pensji, tak?
                  Tak

czyli pensj
                  > e podzielić na dni i odjąc za te dwa dni?

Tak

coś mi się nie chce wierzyć że dając
                  > zwolnienie pracodawcy odliczy mi, to po co to zwolnienie?
                  Bo nie ma Cię w pracy, więc nie płaci pracodawca, tylko ZUS, 80% tego, co zapłaciłby za te dwa dni pracodawca. Jak jesteś chora, to też nie płaci Ci pracodawca, tylko ZUS, czego nie rozumiesz?
                  • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:45
                    za 30 dni czy tam 33 wypłaca pracodawca jak pracownik jest chory
                    • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:49
                      To miała być tylko ilustracja faktu, ze za nieobecność w pracy pracodawca nie płaci, nie mieszaj, bo dziewczę się zgubi do końcabig_grin
                  • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:48

> coś mi się nie chce wierzyć że dając
                    > > zwolnienie pracodawcy odliczy mi, to po co to zwolnienie?
                    > Bo nie ma Cię w pracy, więc nie płaci pracodawca, tylko ZUS, 80% tego, co zapła
                    > ciłby za te dwa dni pracodawca. Jak jesteś chora, to też nie płaci Ci pracodawc
                    > a, tylko ZUS, czego nie rozumiesz?

tego nie rozumiem składając zwolnienie ja mam sobie załatwiać zasięłk na dziecko....
                    dziwne, bo jak daję swoje zwolnienie to mnei nie interesuje co zrobi pracodawca, pensja jest pomniejszona. A tu w przypadku dziecka mam sobie sama wyliczać, składać do zusu?
                    no chyba pracodawca to załatwia?
                    • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:55
                      Ale Ty sobie nic nie wyliczasz. W formularzu wypisujesz tylko za ile dni masz mieć ten zasiłek- resztę to księgowa/zus policzy
            • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:38
              Jak nie ma, to się nie oplaca oczywiście, ale jeśli ma płatny, to matematyka jest bezlitosna- nie bardzo rozumiem, dlaczego kłócisz się z liczbamismile
          • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:34
            kk345 napisała:

> O ile ma jeszcze płatny urlopsmile

mam cały urlop, jestem pracoholikiem
            • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:35
              To ja bym na urlop poszła w tej sytuacji (o ile oczywiście możesz tak z dnia na dzień sobie wypisać).
              • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:38
                melancho_lia napisała:

> To ja bym na urlop poszła w tej sytuacji (o ile oczywiście możesz tak z dnia na
                > dzień sobie wypisać).
                wypisać moge, ale skoro lekarz dał zwolnienie mi raz na 10 lat, to można przyopszczędzić urlop, jak sie tego nie robi nagminnie, nie chcę być nadgorliwa w pracy też i jakaś idiotka która chojnie oddaje wolne dni.....
                ale jeśli finansowo mam byc dużo stratna to mi szkoda w sumie.
                • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:40
                  No jeśli faktycznie jak dostaniesz 80% pensji za te dwa dni to będzie jakaś koszmarnie duza strata to idź na urlop. Ale inna sprawa, ze w takim razie zazdroszczę wysokich zarobków.
                • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:43
                  > ale jeśli finansowo mam byc dużo stratna to mi szkoda w sumie.

Strata to 20% wynagrodzenia z dwóch dni pracy- sama policz, czy to dużo
    • czekolada_kokosowa Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:49
      Na chore dziecko masz wypłacane 80 % pensji. Jesli jest duży pracodawca, pensje dostajesz w terminie pomniejszoną o te 20 % kiedy byłaś na zwolnieniu. Przy zanoszeniu zwolnienia do kadr zanosisz też druk ZUS-15 gdzie wyraźnie wypisuje się dane dziecka, na które bierzesz zwolnienie.
      Jeśli nie szkoda ci urlopu to bardziej opłacalne finansowo jest wzięcie tych kilka dni urlopu ; jeśli to jest dłuższa choroba ja brałabym jednak zwolnienie. Pamiętaj, że w ciągu roku masz do wykorzystania 60 dni opieki na dziecko/dzieci.
      • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:55
        czekolada_kokosowa napisała:

> Na chore dziecko masz wypłacane 80 % pensji. Jesli jest duży pracodawca, pensje
        > dostajesz w terminie pomniejszoną o te 20 % kiedy byłaś na zwolnieniu. Przy za
        > noszeniu zwolnienia do kadr zanosisz też druk ZUS-15 gdzie wyraźnie wypisuje si
        > ę dane dziecka, na które bierzesz zwolnienie.
        > Jeśli nie szkoda ci urlopu to bardziej opłacalne finansowo jest wzięcie tych ki
        > lka dni urlopu ; jeśli to jest dłuższa choroba ja brałabym jednak zwolnienie. P
        > amiętaj, że w ciągu roku masz do wykorzystania 60 dni opieki na dziecko/dzieci.

chociaż jedna osoba napisała to konkretnie, dziękuję tak też myślałam. Boję się ze na tych dwóch dniach się nie skonczy bo początkowo miałam dostać 2 tyg ale nie chciałam a więm ze choroba nie przejdzie szybko i bede musiała wziąć jeszcze kilka dni.
        Dzięki
        • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:58
          > chociaż jedna osoba napisała to konkretnie,

Hehehe, uroczebig_grin
        • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:58
          Napisała konkretnie, ale z bzdurą odnośnie finansowej opłacalności.
          • babunia_wygodka Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 22:13
            > Napisała konkretnie, ale z bzdurą odnośnie
            finansowej opłacalności.

Właściwie to nawet nie - napisała że jak się ma w d*pie urlop to się opłaca go zużyć i to jest akurat prawda. Tylko dziecka szkoda, że ma głupią matkę która nie chce z nim spędzać czasu.
            (za to goni z gorączką do szkoły i wydziwia na nauczycielkę że nie nosi termometru do pracy)
            Moim zdaniem to bardzo pracowita trollica po prostu.
        • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:59

> chociaż jedna osoba napisała to konkretnie, dziękuję tak też myślałam.

załamka
        • kai_30 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 14:06
          moje.m napisała:

> chociaż jedna osoba napisała to konkretnie

Ja pierniczę big_grinbig_grinbig_grin A powiedz, tak z ciekawości, czym się zajmujesz zawodowo w tej dużej firmie?
          • melancho_lia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 14:13
            Też się zastanawiam...
    • ewa_mama_jasia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 13:58
      Dokładnie tak samo jak Ty jesteś chora. Płatne 80%. Jeśli masz dużego pracodawcę (chyba powyżej 20 osób), to wypłaca Ci to w pensji. Jeśli masz małego pracodawcę to wypłaca Ci pensję za dni przepracowane w 100%, a za dni zwolnienia lekarskiego musisz załątwić formalności w ZUS - i ZUS Ci przesyła zasiłek za dni przechorowane / zaopiekowane chorym dzieckiem.
    • czekolada_kokosowa Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 14:08
      Hmm.. opisałam to tak, jak to wyglada od strony pracownika, czyli mojej. Wiem, że pracodawca rozlicza sie z zusem, wiem, że jest to nazwane zasiłkiem chorobowym. Ale mnie w tym momencie interesuje raczej kiedy dostanę pieniądze. I u mnie jest to wypłacane w terminie/razem z pensją.
      A jeśli ktoś zarabia naprawde duże pieniądze, to rzeczywiście, bardziej (finansowo) opłaca mu się branie urlopu.
      Pamiętaj też, że przysługują ci dwa dni opieki nad dzieckiem do wykorzystania w ciągu roku kalendarzowego, płatne 100%.
      W razie wątpliwości zawsze możesz zadzwonic do kadr, ewentualnie zus-u.
      • kk345 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 14:10
        To jeszcze jej napisz, krok po kroku, jak ma zadzwonić do tych kadr, bo za chwilę na pewno zapytabig_grin
      • babunia_wygodka Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 22:23
        > A jeśli ktoś zarabia naprawde duże pieniądze,
        to rzeczywiście, bardziej (finans
        > owo) opłaca mu się branie urlopu.

Jak ktoś zarabia naprawdę duże pieniądze to obcięcie 10% wypłaty za pół miesiąca zwolnienia nie zrobi na nim wrażenia. Wrażenie zrobi to na kimś, kto dojeżdża do pierwszego na rezerwie i brak tych 10% spowoduje katastrofę budżetu.
        Pomijam biznesmenów-debili którym żal d*pę ściska jak mają wydać 3zł na Rzepę i czytają ją na stojąco w sklepie i odkładają.
    • karra-mia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 17:18
      u mnie wypłaca zaklad pracy i na dziecko jest 100%
      • moje.m Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 17:20
        karra-mia napisała:

> u mnie wypłaca zaklad pracy i na dziecko jest 100%
        o! to chyba nowość na forum, zaraz Cie zjedzą.
        • karra-mia Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 17:25
          z ta 100 walnelam glupotę, faktycznie 80. Ale wiem na pewno ze zakład pracy wypłaca. Nie zdarzylo mi się jeszcze brac, sorry za głupotę.
          • pulcino3 Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 19:24
            Brać urlop zamiast L4- co za beztroska!
            I jak szef się ucieszy suspicious

w życiu na taki układ bym nie poszła
            • wuika Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 19:45
              A widzisz, większość pań się tutaj wypowiadających tak się zna na rachunkach, że im się to bardziej opłaca wink
    • bbkk Re: zwolnienie na dziecko 08.11.13, 20:10
      niektórym płacą 100%
    • aleksandra1357 Re: zwolnienie na dziecko 09.11.13, 00:06
      Myślałam, że mnie już nic nie zdziwi, ale jestem zszokowana tym wątkiem.
      Bardziej się opłaca brać urlop niż zwolnienie na dziecko płatne 80%???
      To chyba skutek gimnazjów, ten brak pomyślunku, sama już nie wiem.
    • joanna772 Re: zwolnienie na dziecko 09.11.13, 01:36
      Jako weteranka zwolnień na dziecko, pracująca w sporej firmie (ok. 100 osób) napiszę ci, że pensja pomniejszona o te 20% za dwa dni zwolnienia stanowi różnicę tak niewielką w stosunku do pensji podstawowej, że chyba nie masz co dumać i tracić urlopu. To się przestaje opłacać finansowo faktycznie przy dwóch tygodniach, ale wtedy to i dwóch tygodni urlopu byłoby mi szkoda. Formalności wyglądają tak, że dostaniesz z kadr taki druczek do wypełnienia, ale twój pracodawca załatwi wszystko za ciebie i ty osobiście z ZUS nie będziesz miała nic do czynienia.
    • moje.m dowiedziałam się 14.11.13, 07:10
      no właśnie, dowiedziałam się że dostane 80% zwolnienia, plus zasiłek opiekuńczy który wypisywałam przy okazji dostarczenia zwolnienia ZLA. Czyli nie bedzie mniej niż 100%, tylko nawet więcej.
      • moje.m Re: dowiedziałam się 14.11.13, 07:12
        moje.m napisała:

> no właśnie, dowiedziałam się że dostane 80% zwolnienia, plus zasiłek opiekuńczy
        > który wypisywałam przy okazji dostarczenia zwolnienia ZLA. Czyli nie bedzie mn
        > iej niż 100%, tylko nawet więcej.

aha, i zwolnienia mam dwa, drugie dostałam na drugiej wizycie.
      • happ_y Re: dowiedziałam się 14.11.13, 07:39
        No aż się musaiałam zalogować. NIE dostaniesz więcej niż 100%. Kto Ci takich głupot naopowiadał?

Te 80% to jest właśnie ZASIŁEK OPIEKUŃCZY.
        • moje.m Re: dowiedziałam się 14.11.13, 07:52
          happ_y napisała:

> No aż się musaiałam zalogować. NIE dostaniesz więcej niż 100%. Kto Ci takich gł
          > upot naopowiadał?
          >
          > Te 80% to jest właśnie ZASIŁEK OPIEKUŃCZY.

80% dostane w tym miesiącu w przyszłym dojdzie mi ten zasiłek, tak mi w kadrach powiedzieli
          • melancho_lia Re: dowiedziałam się 14.11.13, 07:55
            Chyba jednak nie zrozumiałaś co ci powiedzieli...
      • ruscello Re: dowiedziałam się 14.11.13, 08:03
        Ale te "80% zwolnienia" to przeciez zasilek opiekunczy jest. Jakim cudem ktokolwiek mialby dostac podwojny zasilek opiekunczy, skoro jest wyraznie napisane, ze pracownik dostaje zasilek opiekunczy?

Chyba, ze masz niepelnosprawne dziecko i mowisz o jakims zasilku pielegnacyjnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka