Dodaj do ulubionych

muzyka kl 5

09.11.13, 15:49
witam
chciałabym zapytać jak wyglada muzyka w waszych szkołach? czy prawdą jest, że w nowej podstawie programowej z muzyki jest obowiazek grania na dzwonkach - dotyczy to jednej umiejetności, którą muszą opanować dzieci. Pani z muzyki powiedziała dzieciom, że musza kupić dzwonki do domu i ćwiczyć granie, tylko jak sprawdzić ma rodzić czy dziecko dobrze gra jak nie ma wykształcenia muzycznego?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: muzyka kl 5 09.11.13, 15:59
      Nie mam wykształcenia muzycznego, ale jakoś potrafię sprawdzić, czy dziecko prawidłowo zagrało na dzwonkach kanon "Panie Janie". U mnie na dzwonkach grają od II klasy. Czasami zabierają dzwonki do domu i ćwiczą. Potrafię też sprawdzić zadanie z matematyki, chociaż nie jestem z wykształcenia matematykiem i pracę domową z biologii, chociaż nie jestem biologiem.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • anulka939 Re: muzyka kl 5 09.11.13, 16:13
        ale nauka gry na instrumencie nie polega na zagraniu "Panie Janie" bo to zagra przedszkolak, należy opanować coś więcej:
        1. znajomość podstawowej teorii muzycznej
        2. znajomość instrumentu i rozkład dźwięków
        3. czytanie nut
        4. wyczucie rytmu
        więc proszę nie bez zlośliwości
        interesuje mnie jak to wygląda w innych szkołach
        • gryzelda71 Re: muzyka kl 5 09.11.13, 16:16
          Rozkład dżwięków masz opisany,czytanie nut dzieci od 2 klasy znają.Wartość nut też.
        • przystanek_tramwajowy Re: muzyka kl 5 09.11.13, 16:20
          Przepraszam, ale czego twoje dziecko nie może opanować samo, bez pomocy profesora z Akademii Muzycznej:

1. znajomość podstawowej teorii muzycznej (do wykucia na pamięć)
          > 2. znajomość instrumentu i rozkład dźwięków (no chyba ma oczy i sobie obejrzy instrument)
          > 3. czytanie nut (tego uczą w pierwszych klasach podstawówki)
          > 4. wyczucie rytmu (tego uczą od przedszkola).

I zapewniam cię, że grać będą bardzo proste utwory. Do opanowania nawet przez muzycznych debili z drewnianymi uszami. Możesz wyluzować.

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka