Dodaj do ulubionych

Przestancie

10.11.13, 12:55
Na moment zrec sie o gimnazja, Dywany, kochanki i o to, ktora mlodsza i piekniejsza.
Na Filipinach zginely w nocy dziesiatki tysiecy ludzi. Jezeli ktoras stac na 10, 30 czy 300 zlotych - pomozcie. Czerwony krzyz czy polski czy filipinski, albo inne organizacje. Jak ktora ma paypala to moze bezposrednio do czerwonego krzyza na Filipinach.
Jezeli to ma dla logos znaczenie, Filipinczycy to chrzescijanie.
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: Przestancie 10.11.13, 12:58
      zawstydziłaś mnie...
    • rosapulchra-0 Re: Przestancie 10.11.13, 13:01
      Dzięki, Olena, za info. Nie zajrzałam dziś na żadną stronę informacyjną, więc byłam zupełnie nieświadoma tego nieszczęścia.
    • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 13:02
      Niby w sekundę wiemy wszystko co się dzieje na świecie, na wyciągnięcie ręki wszystkie wiadomości, a jednak człowiek nie przyswaja już tak jak kiedyś sad
      • azjaodkuchni Re: Przestancie 10.11.13, 13:34
        Dziewczyny jeśli chcecie wspomóc Filipiny to przez Polski Czerwony Krzyż lub organizację międzynarodową , ale nie filipińską. Tam kwitnie korupcja i pieniądze nie trafią do naprawdę potrzebujących. Filipiny dbają o PR, więc nikt głośno nic nie powie, ale fakty są przykre.
        • podkocem Re: Przestancie 10.11.13, 13:47
          Wlasnie mysle by wpłacic na red cross, sa jeszcze jakies inne pewne organizacje?
          • olena.s Re: Przestancie 10.11.13, 14:02
            Oxfam, chrisianaid I Red Cross z brytyjskich.
    • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 13:41
      yyy..niby dlaczego mam im pomóc ?
      znam bardziej potrzebujących OSOBIŚCIE, którzy potrzebują pomocy
      nie ogarniam też działalności -szczytnej a jakże- J. Ochojskiej-dlaczego działa tam a nie tu ?Czy my mamy wsparcie od Amerykanów, Belgów, Anglików ?
      • sumire Re: Przestancie 10.11.13, 13:45
        bo sami sobie nie pomogą. proste.
      • raczek47 Re: Przestancie 10.11.13, 13:48
        a czy Ochojska wspiera Amerykanów, Belgów, Anglików?
      • joa66 Re: Przestancie 10.11.13, 13:48
        znam bardziej potrzebujących OSOBIŚCIE

Znasz BARDZIEJ POTRZEBUJÁCYCH???
        • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 13:58
          tak
          bo oni są realni, namacalni i znani- ich tragedia przemawia przez to do mnie mocniej
          • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 14:00
            Mocniej niż miasto zrównane z ziemią? ŁOŁ!
            • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 14:00
              Obiektywnie- nie mocniej
              Subiektywnie- słabiej namacalne i realne
              • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 14:03
                > Subiektywnie- słabiej namacalne i realne

Znaczy dla ciebie to bajka dla niegrzecznych dzieci?
                • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 14:04
                  A co Cię to obchodzi jaki mam odbiór tego ? Zlinczować chcesz? Skrytykować? Wmowić że źle myślę ?
                  • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 14:06
                    Może najpierw zapytaj sama siebie po co napisałaś to co napisałaś, a potem przeproś.
                    • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 14:07
                      Za co mam przepraszać? I kogo ?
                      • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 14:09
                        To jeszcze jedno dodam - pomyśl.
                        • ada1214 Re: Przestancie 10.11.13, 14:58
                          Kropkacom- popieram.
                        • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 20:27
                          Kropka, nie rozśmieszaj mnie proszę Cię
                          Podpowiem-kolejna cecha ematki ..
                          • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 20:33
                            Ale zobacz, nikogo nie przekonałaś. Generalnie mogłaś nic nie napisać skoro cię to interesuje.
                            • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 20:33
                              ...nie interesuje.
                            • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 20:37
                              to ja kogoś przekonywałam ?big_grin
                              Tak, mogłam nic nie pisać na ten temat-i przeprosiłam za ten wkręt założycielkę wątku bo mógł wyglądać w wątku apelującym o pomoc jako proba bojkotu.
                              • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 20:40
                                No mogłaś... Ciekawe co się stało, ze tego nie wiedziałaś.
                                • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 20:43
                                  Czasem refleksja przychodzi po czasie-nie zdarza Ci się ?
                            • rosapulchra-0 Re: Przestancie 10.11.13, 21:24
                              kropkacom napisała:

> Ale zobacz, nikogo nie przekonałaś. Generalnie mogłaś nic nie napisać skoro cię
                              > to interesuje.

Kropka, w którym miejscu Gude zaczęła kogokolwiek przekonywać do swojego zdania?
                              • lily-evans01 Re: Przestancie 11.11.13, 10:54
                                Pytanie, czy w tym wątku akurat to zdanie było aż tak niezbędne...
          • czar_bajry Re: Przestancie 10.11.13, 19:38
            to im pomóż...
            przecież nie ma przymusu pomocy ofiarom tajfunu.

Misterni
      • olena.s Re: Przestancie 10.11.13, 13:54
        Polska wielkorotnie korzystala z pomocy, I to bez tajfunu. Lata 80-te chocby. Byly leki z francji, jedzenie z Niemiec, pomoc ze Skandynawii, Anglii, Holandii - a to tylko za mojej pamieci, jakze w sumie krotkiej. Bo przeciwko byla I powojenna UNRRA, I redukcjanpolskich dlugow u wierzycieli. Wiec NIE gadaj. Nie chcesz pomagac - nie pomagaj, ale nie wmawiaj sobie ani innym, ze Polska pomocy NIE dostawala, ani z niej nie korzystala.
        • olena.s Re: Przestancie 10.11.13, 13:56

Tfu, oczywiście nie ,przeciwko', tylko przeciez. Cholerny tablet, sorry.
          --
          Życie w Zatoce Perskiej
        • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 14:00
          Nie wmawiam-piszę o czasach teraźniejszych -nie współczesnych
          Przepraszam w ogóle za ten głos-chyba nie ten wątek-bo może wyglądać na bojkot Twojego apelu o pomoc- a nie o to chodzi.
          Po prostu nie rozumiem pomocy kierowanej TAM (gdzieś) gdy jest tyle potrzebujących TU blisko)
          • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 14:03
            tfu,teraźniejszych, nie przeszłych
            • olena.s Re: Przestancie 10.11.13, 14:26
              Proponuje zakonczyc spor - ale pomoc daje sie kiedy jest potrzebna najbardziej - a przy wszystkich polskich biedach NIE ma porownania z sytuacja po klesce zywiolowej w ubogim kraju III swiata.
          • podkocem Re: Przestancie 10.11.13, 14:29
            czy w Polsce zginelo ostatnio 10 tys ludzi w jeden dzien a kolejne tysiace stracily dach nad głową??? Nie rozumiesz kobieto, ze tam zmiotło całe miasta z powierzchni ziemi i bez pomocy z zewnątrz sobie nie poradzą?
            • podkocem Re: Przestancie 10.11.13, 14:33
              Chodzi o to, ze oni własnie potrzebuja pomocy GLOBALNEJ bo na żadną lokalną liczyc nie mogą.
          • joa66 Re: Przestancie 10.11.13, 15:13
            guderianka - jedno nie wyklucza drugiego. W tym przypadku wystarczy jednorazowo po 5 z od miliona z takich guderianek i juz mozesz uratowac wielu ludzi.

5 zl. Naprawde to wplynie na Twoje mozliwosci pomagania lokalnie?
            • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 20:13
              Jasne, że nie
              ani 10, 20, 50 czy 100
              Bo tu nie chodzi o moje pieniądze, po prostu wolę działać jeśli mogę-w inny sposob
        • jolunia01 Re: Przestancie 10.11.13, 15:11
          olena.s napisała:

> Polska wielkorotnie korzystala z pomocy, ... Lata 80-te chocby....

Świetnie te lata pamiętam. Tyle, że moja pamięć podsuwa mi obrazek będący ilustracją tego, co ktoś napisał o filipińskich organizacjach charytatywnych nieco wyżej: KORUPCJA i pomoc nie trafia do najbardziej potrzebujących. Obserwowałam tę "pomoc" w niewielkiej miejscowości i wiem, kto dostawał elegancką odzież czy markowe słodycze, a kto tylko mąkę.
          Co do meritum, owszem, to straszna tragedia, coś wpłacę na pomoc, tylko zastanowię się której organizacji.
          • olena.s Re: Przestancie 10.11.13, 15:21
            Myse ze caritas moze byc dobrym tropem.
            • jolunia01 Re: Przestancie 11.11.13, 18:57
              Oleno, caritas (przynajmniej w Polsce) jest najgorszym tropem. Wątpię, czy któraś inna organizacja ma "w dorobku" tyle przekrętów.
      • lola211 Re: Przestancie 10.11.13, 13:56
        Znasz osobiscie ludzi ,którzy sa w takiej sytuacji, jak obecnie Fiklipińczycy? I to w Polsce?
        Tam sie stała rzecz straszna, w Polsce takich kataklizmów nie ma.
      • totorotot Re: Przestancie 10.11.13, 13:59
        pomocy
        > nie ogarniam też działalności -
        szczytnej a jakże- J. Ochojskiej-
        dlaczego działa
        > tam a nie tu ?Czy my mamy
        wsparcie od Amerykanów,
        Belgów, Anglików ?

My go nie potrzebujemy.
        Guderianka z Filipin straciła dziś w nocy męża, jedno dziecko od razu gdzieś zniknęło pod falami, drugie na jej oczach nabiło się na pędzące auto, trzecie, to najmniejsze, jest tylko całe poszarpane z mięsem na wierzchu i jest, choć niewielka, szansa, że uda się je uratować. Tyle że szpitala też nie ma, nie ma aptek, jest pustynia dookoła.
        Może przyjedzie czerwony krzyż i przywiezie antybiotyk.
        • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 14:02
          To dobrze, niech pomoże
          Mnie to sorry-nie rusza, mam ograniczoną empatię w tym względzie- nie dlatego że jestem strasznie złym człowiekiem. A może jestem ? suspicious -bo wybieram pomoc lokalną niż globalną ? Bo wybieram osobiste działanie a "anonimowe" przelanie kasy?
          • sumire Re: Przestancie 10.11.13, 14:08
            przepraszam - co za różnica, czy wybierze się osobiste działanie, czy przelanie kasy? nie ma bardziej lub mniej szlachetnych form pomocy.

notabene, to klasyczny mechanizm. bardziej nas rusza śmierć jednej osoby niż katastrofa jumbo jeta, tak jesteśmy skonstruowani. ale empatia owszem, przydaje się. choćby po to, żeby mieć świadomość, że to my albo nasi bliscy mogli siedzieć w tym jumbo jecie.
            • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 20:16
              co za różnica, czy wybierze się osobiste działanie, czy przelanie
              > kasy? nie ma bardziej lub mniej szlachetnych form pomocy.

żadna?
              więc dlaczego "krytykowana" jest niechęć do pomocy Filipińczykom - nie dlatego że się im nie współczuje, ale dlatego że bardziej wzrusza tragedia , która rozgrywa się bliżej
              to klasyczny mechanizm. bardziej nas rusza śmierć jednej osoby niż ka
              > tastrofa jumbo jeta, tak jesteśmy skonstruowani. ale empatia owszem, przydaje s
              > ię. choćby po to, żeby mieć świadomość, że to my albo nasi bliscy mogli siedzie
              > ć w tym jumbo jecie.

masz rację
              ja współczuję tym ludziom ale nie czuję "zewu" by im jakkolwiek pomóc, wolę działania "bliższe"
          • totorotot Re: Przestancie 10.11.13, 14:09
            Pytasz "dlaczego mam im
            pomóc ?", więc Ci odpowiadam. Każdy pomaga jak chce lub jak może i komu. Wyjaśniam tylko, dlaczego na dzień dzisiejszy potrzebna jest pomoc tam: bo u nas głodne dziecko może iść zjeść do świetlicy, tam nie ma świetlicy. Nic nie ma. Leżą dzieci na ziemi rozrzucone. Ktoś musi jechać je pozbierać, wyjąć spod trupów ich rodziców, opatrzyć itp.
            Nie zawalił się jeden dom tylko małe miasteczko zrownane z ziemia. Coś strasznego

• totorotot Re: Przestancie 10.11.13, 14:20
              Albo wyobraź sobie, że dzisiaj spłonął Twój dom i jedyna ocalała osoba to Twoje najmłodsze dziecko, bez mamy i taty. Czy byś chciała, aby my ktoś pomógł, czy żeby każdy nadal nosił mleczko swojej biednej sąsiadce Kowalskiej, czy lepiej, żeby w dramatycznej chwili przedelegowal swoją pomoc dla pogorzelców?

• guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 20:19
                Wiesz co toto, ja naprawdę myślę, że mam upośledzoną tę część odpowiedzialną za empatię w takiej skali, tudzież wyobraźnię. Piszę najzupełniej serio. Napisałabym, że w ogóle mnie to nie rusza-owszem szkoda mi, owszem współczuję ale nie ma drżenia serca i łez w oczach (ale po Smoleńsku bardzo przeżywałam i płakałam bo to co się zdarzyło było bliższe mi, namacalne a ofiary znane-z twarzy, z wypowiedzi, osiągnięć i nazwisk).
                • totorotot Re: Przestancie 10.11.13, 20:30
                  Też nie płacze ani nic. Po prostu tamte dzieci są dokładnie takie same jak nasze. O to mi chodzi smile
                  • guderianka Re: Przestancie 10.11.13, 20:39
                    Na poziomie świadomości i umysłu-ja to wiem. Ale emocjami-nie "czuję"- rozumiesz ?
                    • joa66 Re: Przestancie 10.11.13, 21:19
                      Ja tez nie placze I nie wyrywam wlosow z glowy. Po prostu mysle racjonalnie - I wiem, ze niczego nie ryzykuje wplacajac na konto nawet symbloczna kwote, a moge komus pomoc. Nie wiem czy pomoge, ale na pewno nie zaszkodze ani sobie, ani swojemu portfelowi, ani ludziom na Filipinach ani potrzebujácym w mojej okolicy.
                    • totorotot Re: Przestancie 10.11.13, 21:35
                      Rozumiem smile
                      Oglądałam ten film o tsunami, więc łatwo mi sobie wyobrazić, że zdarzyło się coś podobnego.

I jeszcze się odniosę do wypowiedzi innych forumowiczek w tym wątku.
                      Nie, podobne katastrofy nie zdarzają się codziennie. 10000 ludzi zginęło w ciągu kilku godzin. Wielokrotność tej liczby straciła domy, bliskich, miejsca pracy. Siła tego tajfuna była największa w historii.
                • claudel6 Re: Przestancie 11.11.13, 00:29
                  ale Ty chyba też pisałaś, ze nie ruszył Cię reportaż o tym małym chłopcu katowanym przez tamtą nauczycielkę 30 lat temu...
                  • guderianka Re: Przestancie 11.11.13, 08:30
                    claudel-wiesz co, nie pamiętam co pisałam
                    ale jak teraz o tym myślę-to może "nie ruszył" to nie jest dobre słowo, bo poziom premedytacji i agresji był wstrząsający ( i 'pomysłowości") ale też nie spowodował we mnie drżenia serca, łez itp
                    • lola211 Re: Przestancie 11.11.13, 08:42
                      Drżenie serca i łzy nie sa potrzebne, by ROZUMIEC i wspołczuc.Tak po ludzku.By sobie WYOBRAZIC.Mysle, ze z tym masz problem- z wyobrazeniem sobie sytuacji.Stad pewna znieczulica.
                      • guderianka Re: Przestancie 11.11.13, 18:22
                        Możliwe że masz rację
          • marianna72 Re: Przestancie 10.11.13, 19:51
            sorry guardianka chyba pierwszy raz obrazam kogos na forum ale no nie moge przymknij sie kobieto
      • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 13:59
        Kurcze, znowu zgrzyt...
        • lily-evans01 Re: Przestancie 10.11.13, 20:25
          Zgadza się, a w sumie niepotrzebny.
          Pomoc taka czy siaka nie jest przymusem, każdy pomaga, jak chce i lubi, czy też ... nie robi tego wcale.
          I jego święte prawo, tylko po co wcinać się z uwagami w skądinąd bardzo pożyteczny wątek?
          Dopiero teraz czytam o tej tragedii, dopiero się dowiaduję - w wyniku wątku założonego przez Olenę...
      • maadzik3 Re: Przestancie 10.11.13, 14:44
        tak, mamy. I mielismy dawno. Przypomne powojenna UNRĘ, pomoc Niemiec w latach stanu wojennego, pomoc na progu wchodzenia do Unii i potem (czasem glupia, czasem nieefektywnie wykorzystana ale obecna). I w wielu innych wypadkach otrzymalismy pomoc z zewnatrz (w tym po roznych katastrofach ktorych skala nigdy nie byla taka)
      • echtom Re: Przestancie 10.11.13, 15:25
        Wiesz, Guderianka, to jest tak, że na co dzień pomaga się lokalnie, ale co jakiś czas w Polsce czy na świecie dzieje się coś takiego, że potrzebne są wszystkie ręce na pokład. I wtedy nawet symboliczna złotówka ma sens, bo przemnożona przez miliony darczyńców daje konkretną kwotę.
      • demonii.larua Re: Przestancie 10.11.13, 15:37
        A przypomnij sobie od kogo Polska dostała pomoc podczas powodzi w 2010 r...
        Kurde, rozczarowałam się tym wpisem.
      • d.o.s.i.a Re: Przestancie 10.11.13, 19:13
        guderianka napisała:

> yyy..niby dlaczego mam im pomóc ?
        > znam bardziej potrzebujących OSOBIŚCIE, którzy potrzebują pomocy
        > nie ogarniam też działalności -szczytnej a jakże- J. Ochojskiej-dlaczego działa
        > tam a nie tu ?

Nie chcesz pomoc nie pomagaj, ale po cholere taki z duupy komentarz? Czy ktos Ci kaze pomagac, ze w takiej zlosci sie gotujesz?

Skoro uwazasz, ze znasz ludzi BARDZIEJ potrzebujacych osobiscie, to naprawde zycze Ci, zebys na wlasnej skorze sie przekonala jak bardzo pomocy potrzebuja Filipinczycy w tym momencie. I zycze Ci, aby wtedy ktos wypowiedzial dokladnie taki sam komentarz jak Twoj.

Nie daje na wszystkie zbiorki swiatowe, nie udaje swietszej niz jestem, ale przynajmniej zamykam buzie zanim wypowiem tak kretynski komentarz jak Twoj w obliczu takiej tragedii.
      • kadfael Re: Przestancie 10.11.13, 19:32
        Wiesz co? Lepiej by było żebyś się tą myślą nie dzieliła... Nawet na forum. Przykro Cię czytać.
      • claudel6 Re: Przestancie 10.11.13, 23:54
        akurat od Belgow i Anglików to mamy ogromne, poprzez fundusze Unii.
      • a1ma Re: Przestancie 11.11.13, 01:39
        Wiesz co, guderianka? Nie wierze, ze pomagasz komukolwiek.
        Jasne, ze nie jestesmy w stanie pomoc wszystkim, ale ktos, kto pomaga, ma jakiś tam poziom empatii, ktory nie pozwaloliby mu napisać, ze smierć 10 tysięcy ludzi "go nie rusza". Dla Ciebie empatia to zupa z Azji.
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Przestancie 10.11.13, 13:57
      Straszne co się stało, nie śledziłam informacji od paru dni sad
    • krejzimama Re: Przestancie 10.11.13, 14:34
      Kupiłam sobie wczoraj wypasiony express do kawy.
      Nie mam kasy na jakichś tam azjatów.
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Przestancie 10.11.13, 14:38
        Krejzi lubię Cię i wiem, że trollujesz, ale na Twój wpis znajduję tylko jedną odpowiedź: W....DA.LAJ.
        Nie rozumiesz, że ponad 10.000 ludzi straciło życie, jest mnóstwo rannych i głodujących?
      • kitka05 Re: Przestancie 10.11.13, 14:38
        krejzimama napisał:

> Kupiłam sobie wczoraj wypasiony express do kawy.
        > Nie mam kasy na jakichś tam azjatów.

Walczysz o najgłupszy wpis na forum???
        Żenujące!!!
        Czasem lepiej w ogóle nic nie pisać, niż wypisywać takie głupoty. Nie zabłysnęłaś.
        • rosapulchra-0 Re: Przestancie 10.11.13, 15:02
          Walczysz o najgłupszy wpis na forum???
          > Żenujące!!!
          > Czasem lepiej w ogóle nic nie pisać, niż wypisywać takie głupoty. Nie zabłysnęł
          > aś.

Temu trollowi rzadko się zdarza zabłysnąć.
    • demonii.larua Re: Przestancie 10.11.13, 15:09
      Mnie rano zmroziła ta informacja, bo o tym że tajfun uderzy w Filipiny było wiadomo od 3 dni... nie spodziewałam się informacji o takiej ilości ofiar. Najsilniejszy tajfun zabił tam chyba trochę ponad 1000 osób, więc rozmiar poczynań żywiołu mnie poraził.
      W radiu podali info, że można pomagac przez Caritas, ale ani na stronie Caritasu ani na stronie PCK nie ma informacji o pomocy dla ofiar tajfunu.
      • vilez Re: Przestancie 10.11.13, 15:16
        Na razie Caritas brytyjska (i jeszcze jakaś) rozpoznają sytuację. Światowa Caritas czeka na szczegółowy raport, co jest potrzebne bez tego to tylko chaos, a nie pomoc. Polska Carirtas przystąpi do akcji (podali przed chwilą w Tv).
        Ja czekam na konkrety ze strony organizacji. Spokojnie.
        Mam nadzieję, że nasze państwo już zareagowało i coś wyasygnowało. Może jakaś pomoc medyczna ruszy.
        • vilez Re: Przestancie 10.11.13, 15:18
          Ps. Chcę powiedzieć, ze nie ma co zbierać cukru czy mleka- to nie te czasy. Trzeba czekać na konkretne wytyczne.
        • demonii.larua Re: Przestancie 10.11.13, 15:18
          Caritas wysłał chyba 50 tys. z tego co dosłyszałam. To poczekam sobie na info jeszcze.
          • vilez Re: Przestancie 10.11.13, 15:58
            Lada moment Caritas poda nr konta.
            • vilez Re: Przestancie 10.11.13, 16:03
              Proszę:
              PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384
              Bank Millennium S.A.

• krejzimama Re: Przestancie 10.11.13, 16:54
                To twoje konto?
                • vilez Re: Przestancie 10.11.13, 17:32
                  Tak. Możesz wpłacić.
                  Nie głupiej.
    • petuniasta Re: Przestancie 10.11.13, 15:19
      Dziękuję za ten post.
    • bi_scotti Re: Przestancie 10.11.13, 15:47
      Dodam, ze tajfun sunie na Wietnam wiec to nie koniec zniszczen i ludzkich tragedii sad Chociaz tam ewakuacja podobno trwa i jest szansa, ze wiekszosc ludzi uda sie przemiescic wglab ladu zanim tajfun uderzy.
      U nas jest ponad 60 tysiecy Filipino-Canadians i wielu po prostu nie moze sie skontaktowac z rodzinami wiec to, o czym pisze Guderianka, jest jak najbardziej "tu i teraz" z mojego punktu widzenia: zanm bezposrednio ludzi, ktorych najblizsi z Filipin milcza od 2 dni ... Pomoc ludziom dotknietym taka tragedia gdzies na koncu swiata jest jak najbardziej naturalnym odruchem serca (i portfela!) - ja nie wiem jak mozna to w ogole probowac racjonalizowac i porownywac z codziennym charity w swojej okolicy. Jedno uzupelnia drugie, jedno wynika z drugiego - jak inaczej?
      • gato.domestico Re: Przestancie 10.11.13, 16:56
        sieci telefoniczne sa pozrywane dlatego moga milczec niekoniecznie oznacza to najgorsze, do wielu miejsc mozna dotrzec tylk helikopterami
    • gato.domestico Re: Przestancie 10.11.13, 16:52
      takze preferuje pomoc osobom ktore znam ...osobiscie, lub znane sa blizej w najblizszym otoczeniu lubie miec wplyw jakikolwiek na ta pomoc.
      10tys ofiar, zniszczone wioski i miasta brzmia bardzo medialnie i jest to niepodwazalny dramat tych ludzi, ale takie dramaty dzieja sie wciaz sad
      To nagle przelewanie kasy to poprostu zwykle uciszenie sumienia, przeleje "dyche" i jestem gosc, bohater miesiaca, sponsor ubogich i potrzebujacych cos d a'la wielki narodowy zryw na WOSP...
      Dzis, jutro jest wielkie halo bo w mediach wrze , podniosle hasla o pomocy a pojutrze wszyscy i tak zapomnicie o Filipnczykach...i na tapecie bedzie liszowcka, grycanka czy górniak...
      • black_halo Re: Przestancie 10.11.13, 17:06
        Czytalam kiedys co Owsiak napisal o pomocy humanitarnej. Otoz najczesciej dociera ona wcale nie do tych najbardziej potrzebujacych tylko do szpitali rzadowych gdzie zaden zwykly czlowiek nie ma wstepu. Owsiak opisal jak pojechali z kontenerem sprzetu medycznego i jak bardzo lokalne wladze chcialy ten sprzet medyczny przejac "dla siebie". Od tamtej pory jakos wole pomagac lokalnie. Przynajmniej wiem do kogo trafia pomoc.
        • gato.domestico Re: Przestancie 10.11.13, 17:09
          z pomoca humanitarna niemal zawsze tak jest polowa trafia na czarny rynek, do ludzi ktorym nie powinna sie nalezec etc...
          czesto jest tak ze kontener z pomoca przybywa i lokalne wladze przejmuja i zajmuja sie rozdzialem a nie dopuszczaja do tego pracowników org humanitarnych..."albo mu rozdzielimy albo trafi do magazynu i nici z pomocy" wiec org wybieraja to mniejsze zlo...
      • gryzelda71 Re: Przestancie 10.11.13, 17:10
        > To nagle przelewanie kasy to poprostu zwykle uciszenie sumienia, przeleje "dych
        > e" i jestem gosc, bohater miesiaca, sponsor ubogich i potrzebujacych cos d a'la
        > wielki narodowy zryw na WOSP...
        > Dzis, jutro jest wielkie halo bo w mediach wrze , podniosle hasla o pomocy a po
        > jutrze wszyscy i tak zapomnicie o Filipnczykach...i na tapecie bedzie liszowcka
        > , grycanka czy górniak...

A le dycha poszła.I kilkaset dych.Jakas jednak pomoc jest.
        • gato.domestico Re: Przestancie 10.11.13, 17:13
          nie pisze ze pomocy nie ma...tylko nie ma sie co napawac swoim bohaterstwem i oglaszac zaloby narodowej bo i tak jutro wszyscy zapomna ...taki swiat.
          • sumire Re: Przestancie 10.11.13, 17:44
            jedni zapomną, inni nie zapomną. wszyscy mieszkamy na tym samym kawałku skały obracającym się wokół jarzącej się kuli gazu - może warto zdać sobie z tego sprawę?...
      • nanuk24 Re: Przestancie 10.11.13, 17:38
        Wiec co proponujesz?
        • vilez Re: Przestancie 10.11.13, 17:41
          Spakuje się i pojedzie sama. Bo każda inna pomoc to oczywiście uspokajanie sumień. Tfu.
      • olena.s Re: Przestancie 10.11.13, 17:56
        Tak, zapomna o filipinczykach. Ale moze teraz, kiedy ludzie nie maja wody, i za moment zaczna glodowac, uda sie im pomoc w najgorszym momencie zbierania cial, szukania krewnych, stawiania prowizorycznych schronien. I watpie, aby ktokolwiek z pomagajacych czul sie przy tym bohaterem.
    • kannama Re: Przestancie 10.11.13, 16:56
      ty nie możesz byc człowiekiem....
      • gato.domestico Re: Przestancie 10.11.13, 19:56
        omg...co za komplement zwazywszy na to ze ewolucja sie nie udala i powstal tak wredny typ jak czlowiek niszczacy wszystko co popadnie...
        • gato.domestico Re: Przestancie 10.11.13, 20:04
          Pismo Święte jasno uczy, że to nie Bóg jest sprawcą cierpienia i śmierci człowieka. One są naturalną konsekwencją grzechu. W Księdze Mądrości czytamy: "Bo śmierci Bóg nie uczynił i nie cieszy się ze zguby żyjących... Bo sprawiedliwość nie podlega śmierci. Bezbożni zaś ściągają ją na siebie słowem i czynem, usychają, uważając ją za przyjaciółkę, i zawierają z nią przymierze, zasługują bowiem na to, aby być jej działem" (Mdr 1, 13. 15-16)

jak napisala autorka bardzo wazne ze to byli chrzescijanie...
          smieszy mnie i jest zalosne to ze autorka watku i nie tylko nawoluje i wrecz gani tych ktorzy obecnie zajmuja sie innymi przyziemnymi rzeczami a nie tragedia na filipinach, od wielkiego dzwonu przelala dyche i zaczyna sie moralizatorstwo jak przy katastrofie smolenskiej, powodzi etc...ot taki zryw narodowy...
          pomaganie nie jest zle, wrecz przeciwnie, ale zaklamanie, hipokryzja - tak... to tak na marginiesie...niby wyksztalcone kobiety tu "siedza" a wiekszosc interpretuje jak absolwentka conajwyzej podstawówki.
          • claudel6 Re: Przestancie 11.11.13, 01:37
            ojp. to jest ta mentalnosc ortodoksów chrześcijańskich. tajfun, który nawiedził Filipiny i ogrom cierpienia, ktore na nich spadło..to tylko konsekwencja grzechu. no to faktycznie nie ma co pomagac, nagrzeszyli, więc mają za swoje.
            • gato.domestico Re: Przestancie 11.11.13, 10:50
              ojp. ale z ciebie xxx ironii nie widzisz?
              • claudel6 Re: Przestancie 11.11.13, 14:58
                bardzo wyrafinowana ironia, ale z dwojga złego lepsza już taka ironia niż realna wiara w to ;p
    • vilez Re: Przestancie 10.11.13, 17:40
      Żeby mnie Krejzi nie podejrzewała, że podałam numer szwagra

Konto bankowe Caritasu z przeznaczeniem na pomoc dla Filipińczyków:
      PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384
      Bank Millennium S.A.
      Departament Bankowości Przedsiębiorstw
      ul. Stanisława Żaryna 2A, 02-593 Warszawa
      SWIFT: BIGBPLPW

A ja się próbowałam dopatrzeć nawet jakiegoś sensu we wpisach Krejzi w tym wątku- jakieś wyrafinowanej ironii się nawet dopatrzyłam.Już się nie dopatruję. Smutne.

• a1ma Re: Przestancie 11.11.13, 01:41
        Wiecie moze, czy można przekazać pieniądze innej organizacji, nie związanej z KK?
    • doral2 Re: Przestancie 10.11.13, 18:21
      codziennie na świecie ginie i umiera setki tysiące ludzi.
      codziennie na świecie krzywdy, bezprawia, zła i niesprawiedliwości doświadcza setki i tysiące osób.
      tylko nie w taki spektakularny sposób.
      żeby pomoc dostać, trzeba w masówce zginąć...
      co za hipokryzja uncertain
      • lola211 Re: Przestancie 10.11.13, 18:41
        Pomoc ma byc niesiona tym,ktorzy zyja.
        Jest roznica klepac biede w warunkach w miare normalnych, a znalezc sie nagle w sytuacji bezposredniego zagrozenia zycia i zdrowia.Nie miec nawet wody do picia.
        To sytuacja ekstremalna.
        • krejzimama Re: Przestancie 10.11.13, 18:52
          "Nie miec nawet wody do picia. "
          To niech piją cole.
          • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 18:59
            Po co to piszesz? Czy jakby chodziło o Izrael tez byś to napisała?
          • doral2 Re: Przestancie 10.11.13, 19:01
            i jedzą ciastka, co nie krejzi?
            ty szurnięta do kwadratu jesteś.
      • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 18:43
        Ktoś tu już mądrze napisał. Przy takim kataklizmie tylko "siła" wielu ludzi może pomóc. Nie widzę tu hipokryzji.
        • doral2 Re: Przestancie 10.11.13, 19:05
          kropkacom napisała:

> Ktoś tu już mądrze napisał. Przy takim kataklizmie tylko "siła" wielu ludzi moż
          > e pomóc. Nie widzę tu hipokryzji..."

siła wielu przydałby się na co dzień, a nie tylko od święta.
          w tym jest hipokryzja.

są osoby, które co miesiąc przelewają drobne kwoty na takie czy inne organizacje, są osoby które na co dzień udzielają się tu czy tam.
          i żeby tak każdy robił, w takiej sytuacji jak tajfun czy powódź, wszystko jedno w jakim kraju, pieniądze byłyby na na koncie organizacji dającej pomoc i nie trzeba by było czekać, aż się jedna czy druga egzaltowana osóbka wzruszy losem poszkodowanych.
          w tym jest hipokryzja.
          • kropkacom Re: Przestancie 10.11.13, 19:17
            Siła każdego ukierunkowana w dobrą stronę potrzebna na co dzień. Tutaj potrzeba siły wielu w konkretnym kierunku.
          • echtom Re: Przestancie 10.11.13, 19:18
            > są osoby, które co miesiąc przelewają drobne kwoty na takie czy inne organizacje, są osoby które na co dzień udzielają się tu czy tam.
            > i żeby tak każdy robił, w takiej sytuacji jak tajfun czy powódź, wszystko jedno
            > w jakim kraju, pieniądze byłyby na na koncie organizacji dającej pomoc i nie trzeba by było czekać,

Doral, coś mieszasz. Na co dzień ludzie wpłacają najczęściej na chore dzieci albo bezdomne zwierzęta. Proponujesz, by w razie tajfunu kasa zebrana na chore dzieci poszła na pomoc ofiarom kataklizmu?
            • doral2 Re: Przestancie 10.11.13, 19:23
              echtom napisała:

".. Doral, coś mieszasz. Na co dzień ludzie wpłacają najczęściej na chore dzieci albo bezdomne zwierzęta..."

z twego wpisu wynika, jak nikłe masz pojęcie o organizacjach, fundacjach i stowarzyszeniach niosących pomoc.
        • zuzik30 Re: Przestancie 10.11.13, 19:14
          A mi sie przypomnial taki wierszyk z czasow przygotowan do matury:

Nie jestes jednak tak bezwolny,
          Bo chocbys byl jak kamien polny
          Lawina bieg od tego zmienia
          Po jakich toczy sie kamieniach...
    • camperbamper Re: Przestancie 10.11.13, 20:30
      wszyscy powinni byc hojni przyklad na szczescie idzie z góry
      Pomoc USA (100 000 dolców ) i pomoc Watykanu ( modlitwy papieża )
      • olena.s Re: Przestancie 10.11.13, 23:03
        Coz, amerykanie wyslali marines z Okinawy, do pomocy logistycznej I ratowniczej. Uruchomili Care, aWorld Vision juz wystartowal z transportem kocow i namiotow. Americares, ktora dziala na miejscu, puscila transport lekow. Zaloze sie, ze ogolny wklad amerykanski bedzie bardzo znaczacy.
        • gato.domestico Re: Przestancie 11.11.13, 10:51
          na pewno jak zwykle...
    • mid.week Re: Przestancie 10.11.13, 20:46
      Wątek cały dzień na samej górze, moze pare osób więcej go przeczyta i wspomoże Filipiny. Jednak jest jakiś pozytek z tego jazgotania.
    • mvszka Re: Przestancie 10.11.13, 21:34
      Filipinczycy to chrzescijanie.

i bardzo pracowici ludzie - pracowałam z nimi na statku, w pamięc zapadła mi dziewczyna, której dziecko wychowywała mama ( czyli babcia dziecka) a ona zarabiała na utrzymanie całej rodziny
      i przesłodkie jest to, że nie mówią liery " f"
      pilipino pipti pajp wink

• verdana Re: Przestancie 10.11.13, 22:13
        Zbiera już także Polska Akcja Humanitarna.
        www.pah.org.pl/nasze-dzialania/19/5079/pomoc_dla_ofiar_tajfunu_na_filipinach
        • a1ma Re: Przestancie 11.11.13, 01:43
          O, dzięki, bo nie mogłam jeszcze chwile temu znaleźć linku na stronie PAH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka