Gość: norma IP: *.chello.pl 25.02.06, 14:22 w moim sklepie pojawił sie "imbir do herbaty" tak jest napisane na metce, czy on sie rózni od zwykłego imbiru ? Ten też jest w korzeniu, i jak sie robi tą herbate z imbirem ? Kto wie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lu Re: imbir do herbaty IP: *.acn.waw.pl 25.02.06, 18:50 Herbata z imbirem jest znana w Indiach. Ma dzialanie rozgrzewajace, jest aromatyczna i przepyszna. Do garnka wrzucamy pokrojone w drobna kostke: obrany imbir i cytryne. Chwile gotujemy. Do tego esensje herbaciana. Slodzimy. Mozna tez przez chwile gotowac wode z imbirem, cytryna i herbata - bedzie bardziej po hindusku. Podawac z plywajacymi kostkami imbiru i cytryny (bez herbacianych fusow). Nie udalo mi sie podpatrzc jak Hindusi parza herbate, ze nie plywa w garnku razem z imbirem (napewno nie uzywaja torebek!) :) Lepszy jest oczywiscie imbir swiezy niz suszony. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: imbir do herbaty 25.02.06, 18:55 Indyjska herbata Indian Chai lub Masala Chai ma jeszcze parę korzennych dodatków. armholie.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: imbir do herbaty IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 23:49 Te opisana, z imbirem i cytryna, pilam u podnoza Himalajow, w stanie Himachal Pradesh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norma Re: imbir do herbaty IP: *.chello.pl 25.02.06, 19:56 Dziekuje - mam imbir i parze herbate/ ile to rzeczy mozna sie dowiedziec na tym forum/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: imbir do herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 20:08 lekarz powiedział mi, że zawsze powinno się dodawać imbir do zielonej herbaty, ponieważ ma ona działanie "wychładzające" organizm. No wiecie jing i jang :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy Re: imbir do herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:32 ja dodaję parę kawałeczków(cieńko pokrojonych) imbiru do kubka z gorącą herbatą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: imbir do herbaty IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 23:56 Pare miesiecy temu przeczytalam o wychladzajacym dzialaniu zielonej herbaty, ktora pijam namietnie. Wiec tej zimy zaczelam pic tylko goraca wode z rozgrzewajacymi ziolami (czyli "herbate" cynamonowa, kardamonowa, itp.) Po raz pierwszy w zyciu przestalam byc permamentnym zmarzluchem. Cos w tym jest! :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: imbir do herbaty 26.02.06, 17:14 Od Was wlasnie sie nauczylem dodawac kilka cienkich platkow imbiru do herbaty a od Jacka - dodawania imbiru do wszystkiego!!! Jacek, jajecznica z zatharem jest pyszna! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebetka Re: imbir do herbaty IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.02.06, 21:20 IMBIR jest bardzo skuteczny w połączeniu z herbatką na złagodzenie nudności i wzdęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 Re: imbir do herbaty 27.02.06, 01:16 imbir jest przede wszystkim uznany za afrodyzjak... a z herbatką i maslanymi ciasteczkami - pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś