Dodaj do ulubionych

strefa schengen

17.11.13, 14:19
wyjasnijcie mi. w streife schengen mam na mysli np niemcy i Polske przplyw ludzi jest swobodny. jednoczesnie do niemiec mozna wwiezc np 800 sztuk papierosow. jaki sens ma takie ograniczenie jesli nie ma juz przejsc granicznych i codziennie moga smigac tysiace 'mrowek'?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: strefa schengen 17.11.13, 14:33
      W dalszym ciagu obowiazuje cos takiego jak placenie cla i podatku VAT, a ograniczenia wwozu wskazuja roznice miedzy wwozem towarow na wlasny uzytek, a wwozem towarow na sprzedaz.
      Przy okazji: limity nie sa takie same w calej strefie i np. do Norwegii mozna wwiezc 200 sztuk papierosow, powyzej tej liczby trzeba clic, a na granicy czasem sprawdzaja (mimo iz swobodny ruch graniczny wprowadzono tu duzo wczesniej niz pomiedzy PL a DE).
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: strefa schengen 17.11.13, 14:40
        eee nie ma granicy celnej z Niemcami ani innymi czlonkami wspolnoty bez wzgledu na ilosc przewozonego towaru
        • jak_matrioszka Re: strefa schengen 17.11.13, 14:47
          Eee, jest.
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: strefa schengen 17.11.13, 14:53
            eee nie ma...
            • jak_matrioszka Re: strefa schengen 17.11.13, 14:54
              Jest. Jak tylko poczytasz co to jest strefa Schengen i jakie kraje obejmuje, to sie przekonasz ze jest.
              • japanunieprzerywalempanieposle Re: strefa schengen 17.11.13, 15:01
                nie mowie o strefie schengen ale o tym co pisalam w poprzxendim watku. W Niemczech i innych krajach wpsolnoty nie ma granicy celnej. ty temu zaprzeczylas
                • baltycki Re: strefa schengen 17.11.13, 15:03
                  Kontrola celna (a także kontrola Policji Federalnej, dawniej Straży Granicznej) może być prowadzona na całym terytorium RFN.
                • jak_matrioszka Re: strefa schengen 17.11.13, 15:09
                  W tytule masz Strefe Schengen, w watku uzywasz nazwy Schengen, a teraz nagle twierdzisz ze nie mowisz o strefie Schengen. Warto wiedziec o czym sie chce rozmawiac zanim sie zacznie pisac.
                  • japanunieprzerywalempanieposle Re: strefa schengen 17.11.13, 15:38
                    W dalszym ciagu obowiazuje cos takiego jak placenie cla i podatku VAT"

odnosze sie do tego co napisalas. Pisalam o przykladzie Niemiec, wiec chyba ty nie wiesz o czym piszesz.
                    • jak_matrioszka Re: strefa schengen 17.11.13, 15:51
                      Hehe, argument rodem z przedszkola. Nie odnos sie do tego co ja pisze, tylko sie zastanow co Ty sama napisalas. Strefa Schengen nie likwiduje granic celnych, ani w Niemczech ani w zadnym innym kraju czlonkowskim.
                      • japanunieprzerywalempanieposle Re: strefa schengen 17.11.13, 16:41
                        . Nie odnos sie do tego co ja pisze"

ojp....

nie mam slow.

Pisałam o Polsce i Niemczech. Pytalam o schengen i papierosy a ty zaczelas cos pisac o cle i vacie. napisalalm wiec, ze nie ma granicy celnej miedzy Polska na Niemcami. Wykrecasz kota ogonem...
                        dziekuje za wypelnienie mojej ankiety. szczegolnie dziekuje forumkom, ktore naklonily facetow do wypelniania jej tongue_out
                • baltycki Re: strefa schengen 17.11.13, 15:21
                  japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> nie mowie o strefie schengen ale o tym co pisalam w poprzxendim watku.

"eee nie ma granicy celnej z Niemcami ani innymi czlonkami wspolnoty"

Poprawnie
                  eee nie ma kontroli celnej na granicy z Niemcami ani innymi czlonkami wspolnoty
      • morekac Re: strefa schengen 17.11.13, 16:51
        Norwegia nie jest w Unii, stąd cło i vat na granicy (pomiędzy krajami UE nie ma cła, VAT płaci się na innych zasadach), aczkolwiek jest to kraj ze strefy Schengen, stąd brak klasycznych kontroli granicznych.
        • jak_matrioszka Re: strefa schengen 17.11.13, 17:01
          I mi to wyjasniasz, czy autorce? Bo ja rozrozniam strefe Schengen od UE, a autorka najwidoczniej nie, i myli wszelkie mozliwe pojecia.
    • slonko1335 Re: strefa schengen 17.11.13, 14:51
      ale Tobie się wydaje, że nie ma już żadnych kontroli bo jest strefa schengen?
    • pe.tronela Re: strefa schengen 17.11.13, 15:17
      Celnicy zatrzymuja teraz na autostradach prowadzacych od polskiej granicy. W Niemczech leci program telewizyjny, takie reality show, w kazdym razie jeszcze niedawno lecial, w ktorym pokazywano te kontrole, przewaznie Polakow albo Rosjan. Wybieraja sobie wedlug wlasnego widzimisie kogos, kto wydaje im sie podejrzany, zatrzymuja i kontroluja samochod. I hoho ile czasami potrafia znalezc papierosow...
      • hiacynta333 Re: strefa schengen 17.11.13, 16:52
        My od czasu do czasu jedziemy do Löcknitz lub Pasewalku na zakupy. Prawie za każdym razem widać niemiecką policję zatrzymującą samochody, nas też raz zatrzymali tongue_out
        Przejrzeli samochód i puścili tongue_out
        Dopiero jechaliśmy na zakupy tongue_out
        Często ich widać zaraz za granicą na leśnych parkingach.
        Po polskiej stronie widuję w Lubieszynie zaraz za rondem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka