kozica111 22.11.13, 13:46 liczba programów kulinarnych polsko i anglojęzycznych na kanałach telewizyjnych. Jedzenie to chyba obsesja i uzależnienie większości ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggi9 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:50 E tam, jak każda inna moda. Do niedawna wszyscy albo śpiewali albo tańczyli. Teraz gotują. Zaraz im przejdzie i niedługo wszyscy będą jeździć na koniach albo szydełkować. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:52 eeeetam - ludzie odgrzewają jakieś ścierwo w mikrofalach i pochłaniają oglądając jak wygląda prawdziwe jedzenie, ot co Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:56 Chyba nie ematek Mnie poraża ilość blogów kulinarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:58 Mnie nie, kiedy nie mam pomysłu na obiad albo mam jakiś produkt, z którym nie wiem, co zrobić te "miliony blogów" mnie ratują. Wiele razy guglowałam i wykorzystywałam czyjeś pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:57 To, że ty tak robisz nie znaczy, że robią tak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:54 moda były tańce, śpiewy, akrobacje cyrkowe, ubieranie się i wariacje ciuchowo-fryzjerskie- a teraz jest gotowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:56 A mnie się to bardzo podoba. Nawet jeżeli to moda, to to jest bardzo fajna moda. Ludzie zaczynają interesować się tym, co jedzą i JAK jedzą. Można usłyszeć o potrawach i produktach, o których nie miało się pojęcia i potem nawet jeśli ich nie przygotujemy to może spróbujemy w restauracji? Coraz więcej mężczyzn interesuje się kuchnią i gotowaniem. Niech mi ktoś wytłumaczy - co w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:58 Nie oglądam za dużo tych programów, ale np. dzięki programowi "Wiem, co jem" nauczyłam się czytać etykiety i już na tym etapie eliminuję wiele rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeraża mnie 22.11.13, 13:59 Ten program jest świetny, byłby genialny, gdyby Bosacka zaprzestała infantylnych przebieranek. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:04 Wiesz, wybaczam jej nawet te przebieranki, bo naprawdę wiele można się z tych programów nauczyć; w sumie dzięki niej "odkryłam" polską gęś jako znakomite mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Przeraża mnie 27.11.13, 12:40 przebieranki Bosackiej uwielbiają moje dzieci - szczególnie starszy, woli bosacką od master chefa dla drugiego magda Gessler to kandydatka na żonę - ostatnio wyczytałam, że nie ucieka od młodszych, więc mój mały nawet ma szanse... Odpowiedz Link Zgłoś
kratka.1 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:02 W samych programach kulinarnych nie ma niczego złego. problem tylko w tym , że jakiego kanału byś nie włączła to albo gotują, albo reklamy. Przegięcie po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:13 Bez przesady, w polskiej tv jest tych programów raptem kilka na krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:02 Programy o gotowaniu ucza jesc "dobre" rzeczy, przynajmniej ja sie nie spotkalam z promowaniem niezdrowej zywnosci na duza skale. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:12 Śmiem twierdzić, że najwięcej niezdrowego syfu nie wpychają w siebie wielbiciele programów kulinarnych Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:04 Nie obsesja a przyjemność. I chwała tym programom / blogom bo wreszcie zaczynamy się otwierać na inne smaki. Tudzież otwierają nam się oczyska i przestajemy sypać vegetopodobne świństwa gdzie popadnie na szczęście nie ma przymusu oglądania TV ani czytania blogów Odpowiedz Link Zgłoś
kotobala Re: Przeraża mnie 23.11.13, 01:16 osapulchra-0 napisała: > marghe_72, 100/100 faktycznie wybitnie Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przeraża mnie 25.11.13, 16:06 ofelia1982 napisała: > polecam vegete natur a ja nie. Cytuję : W sklepach pojawiła się Vegeta Natur, która na pierwszy rzut oka nie zawiera wzmacniaczy smaku i zapachu. Składa się z soli, suszonych warzyw 30% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki, czosnek), cukru, ekstraktu drożdżowego, przypraw (pieprz czarny, kurkuma, koper). Barwę i aromat nadaje kurkuma, a smak i zapach suszone warzywa, przyprawy i tajemniczy ekstrakt drożdżowy. Ekstrakty drożdżowe są powszechnie stosowane jako substancje aromatyzujące i wzmacniające smak produktów spożywczych. i smartfood.salon24.pl/174047,o-glutaminianie-sodu-slow-kilka Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Przeraża mnie 25.11.13, 16:15 Chodzi o ilość a nie samą obecność.Cały czas się trąbi że społeczeństwo tyje, że dzieci grube i tylko by jadły przed kompem.A który program by się nie włączyło ; gotowanie żarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Przeraża mnie 25.11.13, 16:20 A i nie mam nic do blogów kulinarnych, tu obowiązuje inna zasada; szukasz-masz, jeśli chodzi o programy same włażą do chałupy. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Przeraża mnie 27.11.13, 13:55 > A i nie mam nic do blogów kulinarnych, tu obowiązuje inna zasada; szukasz-masz, > jeśli chodzi o programy same włażą do chałupy. Pilot się zepsuł, czy telewizor nie ma wyłącznika? W obu przypadkach serwis pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Przeraża mnie 25.11.13, 17:05 w czym ci przeszkadza ekstrakt drozdzowy? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przeraża mnie 27.11.13, 12:08 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > w czym ci przeszkadza ekstrakt drozdzowy? a poczytaj sobie o nim Co do włażenia programów kulinarnych do domu to jakiś czas temu wymyślono takie fajne ustrojstwo o nazwie pilot Można nim przełączyć kanał tudzież wyłączyć TV . Proste a genialne Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:05 Dziś myślałam nad tym- i stwierdziłam, że po latach komuny, gdzie jadło się byle co i byle jak teraz otwieramy się na nowe smaki, próbujemy, coraz mniej się boimy. Fajne to jest, programy kulinarne lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:10 > Jedzenie to chyba obsesja i uzależnienie większości ludzi. Uzależnienie jak najbardziej i to fizyczne bez jedzenia żyć sie nie da, wiec nie ma się co dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:31 No raczej bez jedzenia długo się nie pociągnie, więc można powiedzieć, że uzależnienie. Co do programów to taka moda. Jak każde - kiedyś przeminie. Odpowiedz Link Zgłoś
yeerba Re: Przeraża mnie co innego 22.11.13, 14:32 Lubię programy kulinarne i chwała, że są, ale zapewne Tobie chodzi o pewną manierę mediów. Jak w jednej tv tańczą, to natychmiast konkurencja i u siebie organizuje program taneczny. To samo ze śpiewaniem i gotowaniem. Gdyby tak łaskawie jedni puścili taniec, inni śpiewanie a jeszcze inni gotowanie (i po zakończeniu cyklu zmiana) to repertuar byłby bardziej urozmaicony. Mnie za to przeraża (autentycznie) ilość papki w postaci seriali i paradokumentów. Bardzo proszę wchodzimy na stronę z programem tv, dajmy na to Klan, dziś jest odcinek 2502 (15:15 - 15:45, czyli 0,5h). 2502 x 30 minut = 1251 godzin = 104,25 dni. Seriali są dziesiątki. Nie ogarniam - jak można po pierwsze wytworzyć taką ilość papki (przecież to sztab ludzi przy tym pracuje i kosztuje to masę forsy), a po drugie jak takie coś znajduje odbiorców??? Dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
yeerba Re: Przeraża mnie co innego 22.11.13, 14:37 104,25 dni (nie nocy) w sensie cykli 12 godzinnych przed tv Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:42 a mnie juz nudzą podobala mi sie kiedys Nigella, Maklowicz, nadal mi sie podoba Okrasa, choc z Okrasy niczego w zyciu nie bylam w stanie ugotowac masy innych nie ogarniam, wiele widzialam ale nie pamietam program "wiem co jem i wiem co kupuje" jest super, ale to inna kategoria to nie jest program kulinarny Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 14:48 Zawsze można zjeść fastfooda, po co się męczyć w kuchni i tworzyć smaczne dania, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Przeraża mnie 22.11.13, 16:02 Ja lubię, lepsze to niż Ukryta Prawda czy coś w ten deseń. Jedynie przyznaję , że mało kiedy z uch rad korzystam i tak zawsze zrobię po swojemu. Jednak zawsze się zatrzymam na chwile i oglądam. Zerkam też na Ugotowanych ale bardziej żeby na ich chaty zalukać i zerknąć jak stół nakryją.Taka moja schiza. Mało kiedy podziwiam to co zaserwują Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Przeraża mnie 22.11.13, 21:28 Masz rację - ludzie są masowo uzależnieni od jedzenia. Do tego stopnia, że odstawienie jedzenia, powoduje najpierw niepokój, potem obsesję na tym punkcie i omamy, a wreszcie i śmierć. Powiem więcej - ludzie są też masowo uzależnieni od oddychania. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Przeraża mnie 22.11.13, 21:32 Nie jest źle, przynajmniej można czegoś się nauczyć. Lubię sobie popatrzeć na ładnie przygotowane potrawy, pogapić na nowości, ściągnąć pomysły. Mnie dużo bardziej przeraża liczba durnych seriali typu: "Ukryta prawda". Nie wiem, o jakiej obsesji to świadczy, i chyba nie chcę wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Przeraża mnie 22.11.13, 21:42 Ale boisz się tych programów? Co znaczy "przeraża"? Zastanawia, nudzi, zniechęca, ale przeraża? Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Przeraża mnie 27.11.13, 12:14 Tak, jak nie lubię gotować, tak uwielbiam oglądać programy kulinarne. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Przeraża mnie 27.11.13, 12:17 No, ja na ten przykład jestem zupełnie uzależniona od jedzenia, jak codziennie nie zjem czegoś to mi źle, a jakbym próbowałam tak dłuzej to bym chyba umarła Co zrobić, jak żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Zdecydowanie uzależnienie :-D 27.11.13, 14:47 Wszyscy znani mi ludzie ze mną włącznie bardziej uzależnieni są tylko od oddychania i - niektórzy - snu Odpowiedz Link Zgłoś