25.11.13, 10:09
Co o tym myślicie?

pokazywarka.pl/margaryna/
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Margaryna 25.11.13, 10:16
      Jestem jak najbardziej za, używam tylko masła, żadnych syfnych smarowideł. Z mlekiem tez ma oczywiście rację.
      Tylko chyba jeszcze słabo jarzę albo się zgubiłam, w końcu na czym mam smażyć kotleta? wink
      • mindtriper Re: Margaryna 25.11.13, 10:27
        Najlepiej na smalcu lub ewentualnie na oliwie.
        • redheadfreaq Re: Margaryna 25.11.13, 14:35
          Podobno oliwa z oliwek też do smażenia jest niespecjalnie dobra (za szybko się pali), lepszy ponoć jest olej z pestek winogron.
      • bri Re: Margaryna 25.11.13, 10:30
        Też nigdy nie używałam margaryny, ale już np. olejów do smażenia jak najbardziej. Poza tym ogólnie starałam się unikać tłuszczów zwierzęcych - raz, że nie specjalnie lubię; dwa - miałam wizję moich zapychających się arterii.

Wychodzi na to, że najzdrowiej to smażyć kotlety na smalcu. U nas w domu smażone mięso jemy może z 10 razy w roku, więc akurat nie jest to duży problem; znacznie częściej robię naleśniki.

Ciekawa jestem jak się do tego ma smażenie na oleju kokosowym.

• thea19 na masle klarowanym albo na smalcu 25.11.13, 10:34
    • gretchen184 Re: Margaryna 25.11.13, 10:21
      ja tam nie wiem, nie jadam margaryny, wyłącznie masło
    • thea19 margaryna to zuo 25.11.13, 10:22
      i wszystko tam opisane jest prawda
    • triismegistos Re: Margaryna 25.11.13, 10:25
      Czytałam kilka dni temu. Nie jest dla mnie wielkim zaskoczeniem, z paroma tezami mogłabym polemizować, generalnie się zgadzam (a raczej artykuł zgadza się z moją wiedzą).
      Wieprzowinę należy smażyc na smalcu.
      • morgen_stern Re: Margaryna 25.11.13, 10:27
        A resztę? Warzywa np?
        • triismegistos Re: Margaryna 25.11.13, 10:49
          Różnie, masło, oliwa, masło klarowane... Wbrew artykułowi głęboko wierzę w olej rzepakowy, ten dziewiczy, zimnotłoczony.
          • bri Re: Margaryna 25.11.13, 11:11
            Co z tego, że zimnotłoczony skoro podczas smażenia się utleni tak czy inaczej? Czemu tak w niego wierzysz?
        • vilez Re: Margaryna 25.11.13, 11:05
          Pod koniec gotowania odrobina oliwy.
        • ada1214 Re: Margaryna 25.11.13, 12:17
          Podobno najlepiej smazyc na oleju kokosowym lub sklarowanym masle.
          Mam obiekcje co do oleju kokosowego- boli mnie brzuch po nim.
    • gazeta_mi_placi Re: Margaryna 25.11.13, 10:27
      Kocham masło, jak byłam dzieckiem zaczął się boom na margaryny, ale ja i tak wiedziałam swoje.
      Tylko masło.
    • twoj_aniol_stroz Re: Margaryna 25.11.13, 10:27
      Kiedyś dawno temu ktoś mi zadał pytanie: ile trzeba zapakować do oleju wszelkiej maści chemii, żeby to co jest płynne stało się ciałem stałym... Dotarło smile od tamtej pory nie smaruję chleba niczym oprócz masła i ewentualnie smalcu ze skwarkami.
      Działa na mnie również argument o reklamie: margaryny są reklamowane nagminnie, masło jakoś nie...
    • neffi79 Re: Margaryna 25.11.13, 10:30
      tylko masło a do smażenia klarowane
      • morgen_stern Re: Margaryna 25.11.13, 10:32
        No właśnie, zapomniałam o klarowanym. To świetna alternatywa. Uwielbiam ten orzechowy zapach przy smażeniu.
        • neffi79 Re: Margaryna 25.11.13, 10:54
          na klarowanym najlepsze są jajka, ryby, warzywa, drób
          ostatnio odkryłam smażenie drobiu na smalcu gęsim - rarytas!
          a wieprzowinę na smalcu z domieszką oleju rzepakowego tez baaardzo polecam
          • triismegistos Re: Margaryna 25.11.13, 11:00
            Jak robię mordrokapustę" to, o ile oczywiście dysponuję, zasmażam ją na kaczym tłuszczu smile
            • morgen_stern Re: Margaryna 25.11.13, 11:04
              A skund mocie, kumo, te kacze? smile
              • triismegistos Re: Margaryna 25.11.13, 12:18
                Z kaczki. Jak kupuję kaczkę w całości, to ręcznie wyjmuję tłuszcz i wytapiam, jak mam kacze cycuszki to wytapiam przed włożeniem do pieca. Akurat teraz mam w lodówce kaczy tłuszczyk, więc kapusta czeka na mnie, tylko muszę jakieś mięsiwo wymyślić.
            • neffi79 Re: Margaryna 25.11.13, 11:05
              nigdzie nie widzałam kaczego, za to wszytskie smalce drobiowe są zdrowe
              mleko z gęsim smalcem i miodem to super lek na przeziebieniasmile
              • twoj_aniol_stroz Re: Margaryna 25.11.13, 11:08
                A skąd masz gęsi smalec?
                • neffi79 Re: Margaryna 25.11.13, 11:31
                  kupuję w sklepie z zywnością ekologiczną bądź w necie, widziałam na All
                  • twoj_aniol_stroz Re: Margaryna 25.11.13, 11:40
                    To muszę temat zgłębić, dzięki smile
                • helufpi Re: Margaryna 25.11.13, 12:27
                  A ja mam gęsi smalec stąd, że jak kupuję gęś to wyjmuję z okolic jej kupra te bryły tłuszczu, kroję na kawałki i topię na bardzo małym ogniu, trochę solę dla konserwacji i voila. Przynajmniej mam pewność, że nie przepalony.
                  • twoj_aniol_stroz Re: Margaryna 25.11.13, 12:45
                    To też jest myśl smile
    • jematkajakichmalo Re: Margaryna 25.11.13, 10:41
      U nas w domu uzywalo sie tylko masla, odkad przeprowadzilam sie do meza uzywamy do smazenia i innych takich masla klarowanego a do kanapek zwyklego
    • vilez Re: Margaryna 25.11.13, 11:02
      Pełna zgoda z ekspertką. U nas masło i oliwa.
    • sinusoidaa Re: Margaryna 25.11.13, 11:32
      Smażenie nie jest zdrowym sposobem obróbki termicznej, to chyba wiedzą wszyscy. Jeśli już smażyć to: na maśle klarowanym, smalcu, olejach RAFINOWANYCH przeznaczonych do obróbki wysokotemperaturowej (olej rzepakowy rafinowany)
      Do spożycia na zimno (smarowania i sałatek): masło, oleje tłoczone na zimno
      • olewka100procent Re: Margaryna 25.11.13, 11:36
        a ja słyszałam kiedyś , że nie wolno smażyć na oliwie z pierwszego tłoczenia . czy to prawda ?
        • wielkafuria Re: Margaryna 25.11.13, 11:48
          no wlasnie1!! wszyscyy trabili ze jestesmy dziwni bo smazymy na oliwie i ze wlosi by sie za glowe złapali. cala nagonka na to ze na oliwie sie nie smazy a teraz sie smazy tak??? nie wierze juz w nic co czytam, i tak bede robila co bede kciała tongue_out
          • bri Re: Margaryna 25.11.13, 11:53
            W artykule mowa jest, że:

"Smażenie dań z oliwą z oliwek stanowi zdecydowanie mniejsze zagrożenie zdrowotne niż obróbka termiczna na oleju słonecznikowym lub rzepakowym."

Czyli to po prostu mniejsze zło, a nie, że na oliwie z oliwek smażyć należy.
            • ada1214 Re: Margaryna 25.11.13, 12:21
              Tu chodzi tez chyba o temperature smazenia.
              Usmazyc wolowego steka a zwokowac warzywa to roznica chyba 200 st. celsiusza.
              Generalna zasada jest taka: im wiecej nienasyconych kwasow w tluszczu tym zimniejsza obrobka. I tak na przyklad olej lniany tylko na zimno, maslo i olej kokosowy do samzenia, a wiekszosc olejow gdzies posrodku.
        • sinusoidaa Re: Margaryna 25.11.13, 12:12
          Tak, to prawda
      • bri Re: Margaryna 25.11.13, 11:46
        No właśnie w tym wywiadzie mowa o tym, że:

"W badaniach na zwierzętach udowodniono, że głównym "winowajcą" rosnącej zachorowalności na nowotwory jest spożywany w nadmiarze kwas linolowy omega-6, główny składnik olejów roślinnych. Potwierdzają to wyniki licznych badań epidemiologicznych z różnych regionów świata."

"A po drugie, oleje zawsze szkodzą po poddaniu ich jakiejkolwiek obróbce termicznej. Smażenie na olejach jest bardzo szkodliwe, to duże zagrożenie dla zdrowia."

"Oleje, podobnie jak margaryna, traktowane są jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale liczba mnoga jest tu nieuprawniona. Owszem, zawierają kwas omega-6, ale zaledwie śladowe ilości kwasu omega-3. Optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynoszą 4 do 1. Tymczasem w olejach roślinnych proporcje te są wyjątkowo niekorzystne, zawartość kwasu omega-6 w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron jest odpowiednio: 335, 140 i 173 razy większa niż zawartość kwasu omega-3.

Optymalne proporcje tych kwasów występują w oleju rzepakowym oraz lnianym i te oleje w niewielkich ilościach powinny znajdować się w naszej diecie. Pod warunkiem że będą świeże i stosowane wyłącznie na zimno, bez jakiejkolwiek obróbki termicznej."

• guderianka Re: Margaryna 25.11.13, 12:17
      Nie mając czterdziestki, musiałam walczyć z nadciśnieniem. Póki nie nabawiłam się zakrzepicy, co groziło mi amputacją nogi. I póki nie zmarło sześcioro moich przyjaciół i współpracowników, którzy też wierzyli, że margaryna jest zdrowsza od masła. Ludzie w pełni sił, wysportowani, szczupli zmarli na nowotwory w ciągu kilku miesięcy od zdiagnozowania.

jasne..
      • bri Re: Margaryna 25.11.13, 12:29
        Czemu poddajesz to w wątpliwość?
        • guderianka Re: Margaryna 25.11.13, 12:33
          bo nie wierzę w tak zły stan zdrowia i śmierć poprzez używanie maragaryny
          chyba że zjadała jej kostkę dziennie, i to tej najgorszej (typu palma), i jadła codziennie smażone-topione w tłuszczu
          • bri Re: Margaryna 25.11.13, 12:40
            Ale te osoby chyba ogólny stan zdrowia miały dobry. Po prostu zachorowali na raka i szybko ich wykończył.
            • guderianka Re: Margaryna 25.11.13, 12:44
              ale zachorowaly przez margaryne
    • helufpi Re: Margaryna 25.11.13, 12:21
      Ten wywiad ma kilka lat - ale oczywiście jest nadal aktualny. Nie używam wyrobów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne.
    • heca7 Re: Margaryna 25.11.13, 12:48
      Jak mi się bardzo chce i nie mam co robić. To kupuję mleko (ale prawdziwe, od sprawdzonego rolnika) wlewam do litrowego słoika, siadam na kanapie i bujam, bujam, bujam wink A potem mam prawdziwe masło.
    • gaga-sie masło klarowane 25.11.13, 13:50
      A to gotowe masło klarowane, np. Mlekowita jest ok, czy też jakiś "haczyk" tam jest?
      • neffi79 Re: masło klarowane 25.11.13, 14:13
        ja robiłam sama, trochę czasu i roboty, łatwo przypalić,
        z mlekovity jest bdb smakowo - czy jest haczyk, niewiadomo, za to wiadmo jedno - krowy na łace ziołami się nie pasą
        są jeszcze inne do kupienia w sklepach Bio z tym, ze dużo droższe, i nie rodzimej produkcji
      • morgen_stern Re: masło klarowane 25.11.13, 14:27
        Ja kupowałam w sklepie mniammniama, ich roboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka