Dodaj do ulubionych

Ból łydki

28.11.13, 00:33
Dziewczyny, pomóżcie w diagnozie.

Boli mnie łydka, w jednym miejscu, z tyłu. Boli przez kilka - kilkanaście dni co kilka tygodni, ogólnie trwa to dość długo. Prawie w ogóle nie boli jak nie ruszam nogą (chyba że po dłuższym czasie leżenia albo siedzenia), za to mocno boli przy nacisku, schodzeniu schodami w dół i zadzieraniu stopy do góry. Nie mam opuchlizny, zaczerwienienia ani innych widocznych zmian. Oczywiście nie uderzyłam się w nogę ani nic takiego.
Pytanie oczywiście czy to może być zakrzepica? Czy to może tak bolec co jakiś czas i poza tym nie dawać objawów? Jeśli tak, to do jakiego lekarza powinnam pójść, jakiś specjalista, czy wystarczy rodzinny? I wreszcie - jeśli już miałabym robić badania, to czy jest cień szansy, żeby je zrobić na NFZ?
Będę wdzięczna za każda odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • lady-z-gaga Re: Ból łydki 28.11.13, 09:05
      Nikt nic nie pisze, to ja się wychylę, chociaż żadna ze mnie specjalistka.
      Moim zdaniem opis wskazuje (przy nacisku, schodzeniu schodami w dół i zadzieraniu stopy do góry)., że to ból mięśnia. Boli, kiedy go naciągasz. Trudno powiedzieć, od czego - może nocne kurcze masz, może obcasy, może przeciążenie? ja bym doradzała masowanie i rozciąganie, mimo bólu.
    • ira_07 Re: Ból łydki 28.11.13, 17:03
      > Pytanie oczywiście czy to może być zakrzepica? Czy to może tak bolec co jakiś c
      > zas i poza tym nie dawać objawów?

Zakrzepica raczej nie, kilkanaście tygodni? Już byś mogła nie żyć, a na pewno by się pogorszyło. Przy zakrzepicy raczej nie boli mocno podczas leżenia/siedzenia, boli przy chodzeniu, zresztą noga puchnie, sinieje, bo krew źle dopływa. Boli już podczas stania, za to nacisk nie robi różnicy. Przynajmniej mnie nie robił. A już na pewno nie przestaje boleć, więc tu byłabym spokojna. Przy zakrzepicy się pogarsza, a nie przechodzi - masz zakrzep i on sobie nie znika co kilka tygodni.

Idź do rodzinnego, on już Cię dalej pokieruje. Na NFZ badania zrobisz, ale se trochę poczekasz wink Jak lekarz będzie podejrzewał zakrzepicę to na pewno dostaniesz przepływy na cito.
      • czastka_elementarna Re: Ból łydki 29.11.13, 10:24
        Ok, dzięki bardzo za odpowiedzi, uspokoiło mnie to trochę smile
        • ewma Re: Ból łydki 29.11.13, 11:18
          Trochę cię wystraszę pewnie, ale moja sąsiadka (38 lat) zmarła 2 lata temu, właśnie na zakrzepicę.
          Okazało się, że od kilku tygodni bolała ja noga, a ona zwlekała z wizytą u lekarza, bo akurat kończyła doktorat, dostała awans w pracy, więc pójdzie w przyszłym tygodniu.
          Zmarła 2 dni przed umówioną wizytą u lekarza.
          Wstała rano, poszła do łazienki przygotować się do pracy i mąż usłyszał tylko jak się przewraca. Pogotowie po 5 minutach, stwierdziło tylko zgon.
          Kilka miesięcy temu brałam nowe pigułki, po 2 tygodniach, straszne bóle łydek.
          Zrobiłam badanie za 32 zł i niby wyniki mieściły się w górnych granicach normy, ale zrezygnowałam z pigułek i po 3 dniach spokój z bólem łydek.
      • babcia.stefa Re: Ból łydki 29.11.13, 12:03
        Nic mi nie puchło ani nie siniało. Trochę pobolewała mnie noga, byłam przekonana, że od jednego długiego stania w korkach i co chwilę wciskania sprzęgła. Pobolała 2-3 dni i przestała. 1,5 miesiąca później zaliczyłam zator.

Tak więc, droga wątkotwórczyni, w te pędy na USG kończyn dolnych, i żadnego masowania, bo można skończyć tak:

pl.wikipedia.org/wiki/Kamila_Skolimowska

• sandrasj Re: Ból łydki 29.11.13, 15:08
          Mój ojciec tak miał, okazało sie że zastawka nu sie nie domyka, chirurgia jednego dnia i od 6 lat wszystko okej. Chyba miał usg doppler na to ale nie jestem pewna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka