Dodaj do ulubionych

Problem z komórką (albo ładowarką)

28.11.13, 12:34
Parę miesięcy temu mąż kupił mi nową komórkę (Samsung taki dotykowy, jeśli ma to znaczenie). Komórkę noszę zawsze przy sobie, zwykle jak się gdzieś przemieszczam i przebywam tam dłużej to kładę ją np. na półce, tym razem jednak, będąc na obiedzie u dziadków męża, zapomniałam i trzymałam ją w kieszeni swetra. Podczas wygłupów z córką komórka upadła na ziemię, że aż wypadła bateria. Poskładałam i dalej działało. Sprawdziłam dzwoniąc do siebie, wykonując telefon do męża, zresztą nikt nie narzekał, że nie może się dodzwonić. Dzisiaj chciałam naładować ją i kurka...włożona ładowarka nie działa. Skonsultowałam z mężem, według którego upadek raczej nie miał na to wpływu (w końcu komórka działa) i według niego to wina ładowarki i trzeba zakupić nową. Ja nie jestem jednak taka pewna i boję się, że nowa ładowarka to będzie niepotrzebny wydatek. Może przez ten upadek coś się przestawiło i stąd komórka nie reaguje na ładowarkę? Póki co przełożyłam kartę do starego telefonu, który niejedno już przeżył a mimo to wciąż działa. Według was czego to może być wina? Można to jakoś naprawić, czy jednak trzeba kupić albo nową ładowarkę albo nowy telefon (mam nadzieję, że nie). Na starym długo nie pociągnę ze względu na to, że bateria już stara i wystarczy jeden telefon by trzeba było znów ładować. Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 12:41
      Spróbuj użyć innej ładowarki, jak nie masz to podłącz telefon do komputera kablem usb i sprawdź czy komputer widzi telefon jako zewnętrzny nośnik danych. Jeżeli nie, możliwe że upadek uszkodził gniazdo usb w telefonie, które służy zarówno do transmisji danych jak i fo ładowania baterii. W takim wypadku pozostaje wizyta w serwisie samsunga, jest szansa że zrobią to w ramach gwarancji.
    • ceide.fields Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 12:42
      Na początek sprawdź na innej ładowarce, jeśli to telefon to starszy model, to musisz znaleźć ładowarkę z dedykowaną samsungowską wtyczką, jeśli nowszy, np. galaxy to wystarczy kabel ładowarka z wtyczką mikro usb albo taki kabel podpięty do ładującego gniazda usb w komputerze.

Maż nie może się zająć sprawą?
      • arista80 Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 12:53
        Dzięki za rady. Problem w tym, że otwór na wtyczkę ładowarki, który jest w moim telefonie jest mały. Szukam jakiejś ładowarki, ale wszystkie są za duże.
        • ceide.fields Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 12:57
          big_grin big_grin big_grin

arista80 napisała:

> Dzięki za rady. Problem w tym, że otwór na wtyczkę ładowarki, który jest w moim
          > telefonie jest mały. Szukam jakiejś ładowarki, ale wszystkie są za duże.
        • demonii.larua Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:00
          A masz kabel usb do podłączenia telefonu do kompa?
          • run_away83 Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:09
            Do samsunga z ekranem dotykowym powinien pasować standardowy kabel usb.
            • ceide.fields Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:17
              Problem w tym że są chyba ze 3 rodzaje "standardowych" wtyczek mikro-usb smile
            • demonii.larua Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:23
              Nie, musi miec mikro-usb z jednej strony z drugiej zwykłe usb.
              • run_away83 Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:33
                Fakt, to jest mikro-usb. Ale nie musi być firmowy kabel samsunga, który był w komplecie z tym akurat telefonem - kabel mikro-usb od dowolnego innego urządzenia (odtwarzacza mp3, aparatu foto czy dysku zewnętrznego) będzie pasował.
                • demonii.larua Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:42
                  A pewnie, że nie musi być oryginalny, byle by miał "małego wtyka" jak ja go nazywam smile
                • ceide.fields Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:44
                  Niekoniecznie będzie pasować, np. wtyczka mikro-usb do nawigacji samochodowej albo do psp ma inne wymiary niż wtyczka mikro-usb do telefonu, wtyczka miro-usb do telefonu Huawei ma inne wymiary niż mikro-usb do telefonu Sony.

Mam telefon Sony i lustrzankę Nikona. Wtyczki mikro-usb mają rożne przekroje.
                  • babunia_wygodka Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 14:05
                    >
                    > Mam telefon Sony i lustrzankę Nikona.
                    Wtyczki mikro-usb mają rożne przekroje.

Bo jedna to MICRO-USB, a druga to MINI-USB.
      • babunia_wygodka Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 12:54
        > do ładującego gniazda usb w komputerze.
        >
        > Maż nie może się zająć sprawą?

Apage, a cóż to za seksistowskie wstecznictwo? wink
        • arista80 Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 13:04
          Mąż utrzymuje, że to wina ładowarki. Jakkolwiek powiedział, że pojedziemy jutro do serwisu. Cóż ja nie jestem ekspertem w tych sprawach, dopiero teraz wyciągnęłam instrukcję obsługi się douczam (pozytywna strona sprawy jest taka, że poduczę się co nieco fachowego słownictwa i mi się przyda do tłumaczeń).
        • brzydula_betty Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 15:16
          babunia_wygodka napisała:

> > do ładującego gniazda usb w komputerze.
          > >
          > > Maż nie może się zająć sprawą?
          >
          > Apage, a cóż to za seksistowskie wstecznictwo? wink

Dla autorki i dla telefonu lepiej byłoby żeby mąż się zajął telefonem smilesmilesmilesmile
          Swoją drogą ciekawe ile lat ma autorka. Bo zawsze zadziwia mnie brak takiej elementarnej wiedzy o urządzeniach które już są ładnych parę lat w użyciu....
          • arista80 Re: Problem z komórką (albo ładowarką) 28.11.13, 15:35
            Lat mam ponad 30smile Może jestem już za stara na takie nowości, bo widzę, że nawet moja trzyletnia córka sprawniej śmiga palcem po takich dotykowych urządzeniach, a mi zawsze trzeba czasu by obcykać co i jak. W każdym razie sprawa rozwiązała się. Szwagier przyniósł inną ładowarkę (od starszej wersji samsunga) i ta zadziałała. Dziękuję bardzo za chęć pomocy i pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka