Dodaj do ulubionych

makaron z tuńczykiem

03.12.13, 15:17
Nie chcę mi się gotować obiadu. Ale chce mi się zjeść obiad tongue_out pomyślałam o makaronie z tuńczykiem. Makaron ugotuje się sam i wszystkie składniki gotowe. tylko połączyć. Czytam przepisy i w kilku pojawiło się białe wino, pomidory i tuńczyk, tylko opinii po nimi brak. Średnio wierzę przepisom nie sprawdzonym. Może robiłyście? Poradzicie coś? Tak na szybko wink
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:20
      Jadłam raz. Nigdy więcej. Fuj!

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • morgen_stern Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:20
      Na ciepło nie lubię, już wolałabym sałatkę makaronową z tuńczykiem na zimno.
    • imogen0 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:22
      Ja mieszam makaron,tuńczyk z puszki,sporo czosnku i pomidory suszone,a jak nie mam to z łychę przecieru pomidorowego daję.
      Pycha nawet na zimno,takie coś ala sałatkasmile
    • fasol-inka Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:22
      bez wina, ale z pietruszką zieloną
      pyszne!
      • przystanek_tramwajowy Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:24
        Z pietruszką jadłam. Nie przypominaj mi nawet. Tuńczyk i makaron to tylko w sałatce, na zimno.

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • nangaparbat3 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:26
      Tuńczyk w sosie wlasnym, cebula, pomidory suszone, seler naciowy, czosnek. No i makaron, pycha.
    • kkalipso Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:53
      Ja podsmażam 2 puszki tuńczyka z cebulą, dodaje sos pomidorowy i puszkę pieczarek(gotuję wcześniej) , przyprawiam. Podaję z tartym serem.

Jak nie mam innych pomysłów to własnie tak robię . Nawet lubimysmile
    • ichi51e Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:54
      Robisz paciajke tunczykowo-majonezowa. Opcjonalnie czosnek. Dla mnie gwalcenie ryby pomidorem to zbrodnia.
      • miriam_73 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 21:37
        Hmmm, niejaki Luciano Pavarotti też gwałcił wink
        intermezzo.typepad.com/intermezzo/2009/08/cooking-up-pasta-with-pavarotti.html
        robiłam już wielokrotnie wg tego przepisu - bdb
        • ichi51e Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 23:31
          No wiem - ale dla mnie pomidor ze swoim ostrym smakiem zabija smak ryby. Ryba tylko z rusztu ;p ewentualnie (exh) lekko posolona.
    • dzika41 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 15:57
      cebula, tuńczyk w sosie własnym (2 puszki na 500 g makaronu), pomidory (lub przecier pomidorowy), doprawiam solą i chili -> mieszam z ugotowanym makaronem i posypuję szczypiorkiem.
    • eliszka25 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 17:00
      szybko obiad z tunczykiem u mnie wyglada tak:

nastawiam makaron

w garnku szkle na sklarowanym masle pokrojona w kostke cebule i przecisniety przez praske czosnek, dodaje do tego 3 lyzki koncentratu pomidorowego i chwile smaze razem (1-2 minuty). zalewam 200 ml bulionu warzywnego i 100 ml slodkiej smietany, gotuje na duzym ogniu 5 minut. zdejmuje z ognia, wrzucam puszke tunczyka w sosie wlasnym, doprawiam slodka i ostra papryka oraz sokiem z cytryny, wszystko razem miksuje na gladki sos. w tym czasie makaron zwykle tez juz zdazy sie ugotowac i w 15-20 minut jest obiad.

acha, sosu nie trzeba koniecznie miksowac, mozna dobrze rozmieszac. ja jednak miksuje, bo moje dwa male potwory niezmiksowanego nie chca jesc, za to jak zmiksuje, to robi sie z tego ich ulubione danie tongue_out
    • loola_kr Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 17:08
      sos pomidorowy (pomidory, cebula podsmazona, przyprawy) + tuńczyk w oleju
      tuńczyk + podsmazone cebula + śmietana 18% + przyprawy
      tuńczyk + zielony groszek z puszki + przyprawy

Tuńczyk musi byc dobrej firmy, ja wolę w oleju.
    • podkocem Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 17:18
      Dzisiaj zrobiłam smile Pyycha!
      • podkocem Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 17:24
        ale ja jeszcze zapiekam w piekarniku z beszamelem. Za kazdym razem robię z czym innym - wrzucam to co jest w domu (kukurydza, groszek, fasolka szparagowa, pomidory, papryka) - niemal wszystko sie nadaje. Dziś było z porami i pesto bazyliowym, polany rzadkim sosem beszamel i do pieca smile
    • kol.3 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 18:11
      Z tuńczykierm nie należy przesadzać został uznany za jedną z najbardziej toksycznych ryb na świecie, zbiera cały syf z mórz i oceanów.
      • loola_kr Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 18:41
        to prawda. w rankingach czytałam, ze można jeść max. raz w tygodniu, ale to w zupełnosci wystarcza.
    • mamaemmy Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 18:44
      Kilka lat temu jadłam w gościach takie spaghetti własnie-robione jak po bolonsku tyle że zamiast mielonego-tunczyk z puszki.Bardzo dobre,czasem takie robię.
      • juz30 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 19:57
        Tuńczykowi i pomidorom na jednym talerzu mówię nie!

Ja robię tak:
        Na oliwę z oliwek wrzucam czosnek i cebulę, chwila, żeby się to zeszkliło. Wrzucam tuńczyka z puszki, najlepiej w kawałku. Doprawiam pieprzem i ziołami do smaku - prowansalskie lub sama bazylia. Dodaję śmietanę, jeszcze chwila i voila! Można dorzucić oliwki jeśli ktoś lubi. Plus makaron al dente - pycha smile
        • annajustyna Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 23:33
          A mi w ogole tunczyk i smietana nie pasuja sad.
      • ailia Re: makaron z tuńczykiem 04.12.13, 06:20
        Czosnek, tunczyk, oliwki, przecier pomidorowy - putanesca.
    • a1ma Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 20:11
      Uwielbiam. Jadłam i wczoraj, i dziś na obiad. Na patelni rozgrzać oliwę (może być z tuńczyka), zeszklić cebulkę i czosnek, na to wrzucić tuńczyka z puszki, podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i 2 łyżki serka (akurat pod ręką miałam mascarpone). Wrzucić ugotowany obok makaron, wymieszać. Można podlac białym winem, ale ja wolę nim popojać wink
    • 18lipcowa3 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 21:33
      żadnych pomidorów
      tylko tunczyk podsmażony z cebulą i czosnkiem
    • klubgogo Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 21:34
      Uwielbiam tuńczyka na ciepło. Wrzucam go na patelnię, dodaję czosnek, pieprz, łyżkę sosu pomidorowego, minuta i gotowe.
    • kikki123 Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 22:08
      Znajomi sprzedali mi kiedyś patent na szybki sos do spaghetti: zeszklony por + tuńczyk w sosie własnym z puszki do tego śmietana, sól i pieprz. Chwilę dusić i gotowe
    • annajustyna Re: makaron z tuńczykiem 03.12.13, 22:15
      Kupuje gotowy sos z tunczykiem:
      https://img.dooyoo.de/DE_DE/175/Essen-trinken/fisch/saupiquet-thunfisch-fuer-pasta-tomate.jpg
      • inez21 Re: makaron z tuńczykiem 04.12.13, 09:11
        Prosto z Sycylii: Cebulka podsmarzona w garnku na oliwie, tuńczyk z puszki najlepiej w oleju. pietruszka zielona. Chwilę podgrzać i tym polac makaron , posypać serem parmezansmile
        Nawet moje dzieci niejadki jedząsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka