solange123 13.12.13, 23:07 Bo własnie skonczyliśmy liczyć z szanownym małżonkiem. Z wyliczen wyszło, że musimy więcej odkładac.... Milutko się robi.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.12.13, 23:21 jak to liczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.12.13, 23:26 O dostał pismo z ZUS, potem coś popodstawial do wzorów i wyszla d...pa. Osobiście nie liczylam, on liczył. Wychodzi na to, ze jak nie będziemy odkładac (i to sporo) to możemy się pożegnać na emeryturze z życiem na przyzwoitym poziomie. Inwestujecie w coś? wkładacie na lokaty? do skarpety? Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.12.13, 15:11 www.delficonsulting.pl/images/liczydlo.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.12.13, 00:49 Owszem, odkladam 25%. Ostatnio zmniejszylam do 10% bo mi wlasnie wychodzilo ze za duzo mi zostanie na emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.12.13, 07:04 Tak, oszczędzam systematycznie od 13 lat, będę to robić jeszcze 10 lat - do momentu przejścia na emeryturę. Mam nadzieję, że będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
giokonda.it Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.12.13, 08:16 Nie odkładam, bo inwestuję w dzieci. Mamy zabezpieczenie w postaci mieszkania i perspektywy na kolejne w spadku. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.12.13, 11:34 Przede wszystkim dywersyfikujemy środki na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.12.13, 12:29 Zanim dożyję 67 lat, wiek emerytalny podniosą do 80, ale na wszelki wypadek zaczynam zbierać na eutanazję. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.12.13, 13:13 lepiej wyjechac do Indii Odpowiedz Link Zgłoś
barbarazub Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:36 Też dostałam takie pismo i to skłoniło mnie do oszczędzania. Jak na razie oboje z mężem oszczędzamy na swoich kontach bankowych, ale nie wiem czy to wystarczy. Myślimy nad założeniem IKE - www.prywatnaemerytura.pl/wszystko-o-ike/ ale to raczej na początku przyszłego roku . To co przekonuje mnie do tego sposobu oszczędzania to przede wszystkim zwolnienie z podatku Belki oraz brak przymusu regularnych wpłat, ponieważ o ich wysokości i regularności decydujemy my sami. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 11:09 brak przymusu regularnych wpłat, ponieważ o ich wysokości i regularności decydujemy my sami. Co czesto konczy sie brakiem oszczednosci, bo nie ma sie wewnetrznej dyscypliny- jak sie nie musi to sie nie ma motywacji i zawsze znajda sie inne potrzeby,na ktore ta kasa pojdzie.Ponadto brak obowiazku wplacania to nizszy zysk niz przy inwestycjach wymagajacych regularnych wpłat. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:43 barbarazub napisał(a): To co przekonuje mnie do tego sposobu oszczędzania to przede wszystkim zwolnienie z podatku Belki Naprawdę wierzysz, że w jakimś pięknym dniu nie stwierdzą, że sorry, ale innego wyjścia nie ma? Nie wierzę w żadne IKE ani IKZE, ani inne cuda, do których nasz rząd ma dostęp. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:04 Musisz odróżnić parapodatek jakim jest składka na ZUS i OFE od prywatnych oszczędności. IKE i IKZE to tylko prawna nakładka na Twoje prywatne pieniądze, dzięki której możesz osiągać określone korzyści podatkowe (brak Belki i częściowy zwrot podatku PIT). Nikt ci tych pieniędzy nie zabierze. Odpowiedz Link Zgłoś
makumi Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:56 Z IKZE jest tak, ze teraz odpisujesz od dochodu, ale za to przy wypłacie środków zapłacisz podatek dochodowy - wiesz jaki? A jak będzie to 75% bo "nie ma innego wyjścia"? Z IKE niby trudniej, ale też póki co odsetki są zwolnione od podatku, pod warunkiem że środki zostaną wypłacone do kiedyś tam. Wystarczy jedna ustawa, żeby odsetki opodatkować tak, że każdy będzie sobie pluł w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 15:05 IKZE podatek na wyjsciu 10% od caloaci srodkow. Juz poprawili, bo byla skala podatkowa. Program nadal jest totalna klapa, wiec jak sobie wyobrazasz to lupienie? Raczej beda dalej uatrakcyjniac, zeby ktokolwiek chcial z tego skorzystac. Jesli zaczna majstrowac przy IKE , to zanim nowela ustawy wejdzie w zycie mozesz wycofac cala kase. Zaplacisz tylko podatek Belki. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 15:34 Ty wycofasz i jeszcze parę innych osób, którzy wyczują, że to jest ten ostatni moment. A ile osób nie zauważy? To tak trochę jak z giełdą. Jedni w porę wycofali, drudzy stracili, ale i tak nie aż tak bardzo. A reszta? Podobnie z tymi sobotami, o których teraz się mówi. Nie wierzę, że chodzi jedynie i uregulowanie sprawy ekwiwalentu za ten dzień. Gdzieś już wyczytałam, że pracodawcy są zadowoleni. Do tej pory musieli oddawać dzień pracy a teraz po prostu zapłacą. Ile zapłacą, to już zależy od podstawy wynagrodzenia A jakie jest to wynagrodzenie w wielu przypadkach, sami wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:42 Ja się raczej nastawiam na pracę do końca życia, tylko w mniejszym wymiarze niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:59 Chyba podobnie Poza tym - staram się zachować równowagę między teraźniejszością i przyszłością. Nie zamierzam "głodować" teraz, żeby być może mieć większ dochód emerytalny kiedy skonczę 65-67 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:45 ja chciałam odkładać, założyłam lokatę, i będę ją likwidować, bo nigdy mi się to nie zwróci. nie wierzę w oszczędzanie na 20 lat do przodu, zawsze się znajdzie ktoś lub coś, żeby na kasie łapkę położyć. poza tym- raczej nie widzę siebie na emeryturze, zanim do niej dożyję, będą zwiększac wiek emerytalny i zmuszać nas do pracy w soboty, więc istnieje szansa, że do emerytury jednak nie dożyję. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:47 Też się zastanawiam nad likwidacją. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 10:00 ja już jedną polisę na dożycie zlikwidowałam, straciłam 30% ale z każdym rokiem traciłabym jeszcze więcej, więc tracąc te 30% pochyliłam się nad własną głupotą, za którą musiałam zapłacić. to normalnie lichwa jest, a głoszą, że się od podatku Belki ucieka - owszem, od Belki, może tak, za to płaci się frycowe w innej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:47 coś tam odkładam, ale nie konkretnie na emeryturę. Żeby tak odkładać na wszystko oddzielnie to nie miałabym na bieżące wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:57 Odkładałam 12 lat, potem przeliczyłam i odebrałam te pieniądze. Nie oszczędzam- nie mam z czego. Podziwiam, że większość ma. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:41 Też nie traktuję oszczędzania priorytetowo - wolę sobie pożyć teraz, niż w trudnej do przewidzenia przyszłości. Właśnie przepuściłam 1/3 pensji na weekendowej wycieczce, zamiast odłożyć na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:52 IMHO - Podstawową formą zadbania o życie na emeryturze jest troska o swoje zdrowie. Co zamierzam uczynić w końcu i zacząć się ruszać. Dla mnie dożycie do 67 roku w formie pozwalającej na fizyczną niezależność jest już atrakcją samą w sobie. Z drugiej strony to nie jest tak, że sobie calkowicie olewam, bo niezależnie od emerytury, czeka mnie (podobno) jakaś przyzwoita odprawa, są jakieś niewielkie nieruchomosci itd. W najgorszym razie nasze dziecko otrzyma od nas "tylko" 70m2 mieszkanie i dobre wykształcenie, bo reszta "pójdzie" na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:54 Tak, odkladamy na dwa fundusze. Jest to odpisywane od podatku, wiec sie aktualnie dosc mocno oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
makumi Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 10:55 >Tak, odkladamy na dwa fundusze. Jest to odpisywane od podatku, wiec sie aktualnie dosc mocno oplaca. aktualnie. Ale nie wiesz czy jak będziesz wypłacać to nie będzie 50% podatku (ma być opodatkowane dochodowym ale nie wiadomo jakim). Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 10:58 Ale ja nie w Polsce. Moze i bedzie, ale chwilowo biorac te kase tracilabym ponad 40%, wiec wole odlozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
makumi Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 11:02 Jak nie w Polsce to przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 11:42 Ja tez w fundusz odkladam. Panstwo niemieckie doplaca mi rocznie ponad 300€ do tego funduszu z tytulu posiadania dzieci Tez mozna okreslona kwote skladek od podatku odliczyc. Dodatkowo w pracy mamy "pracowniczy" fundusz emerytalny, gdzie pracodawca tez conieco odprowadza (plus mozna sobie jeszcze dodatkowo doplacic z wlasnej kieszeni do tegoz interesu). Wiec suma sumarum odkladam w 3 zrodlach (prywatnie-zakladowo-panstwowo) a i tak mam wrazenie, ze malo co mi to da Ale wole choc troche zaoszczedzic, niz potem zalowac, ze nie probowalam ... Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 09:54 pfff..no ba! ematka zarabiająca tyle kasy ma nie odkładac? Odpowiedz Link Zgłoś
makumi Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 10:53 My stricte na emeryturę nie. Mamy trochę odłożone na czarną godzinę. Odkładamy co miesiąc na bliżej nieokreślony cel (wakacje, samochód, większe wydatki) i tam coś zostaje. Oprócz tego co miesiąc odkładamy na poduszkę finansową pod kredyt mieszkaniowy. Jeżeli tych oszczędności nie ruszymy to będą na emeryturę. A jak wydarzy się coś nieoczekiwanego to i tak byśmy oszczędności emerytalne ruszali. W zachęty podatkowe w tym kraju nie wierzę. Tym bardziej jeżeli dotyczą one perspektywy ponad 30 letniej. W Polsce nie da się czegoś podatkowo zaplanować na przyszły rok a co dopiero za 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 11:01 na razie lekko ponad 1000 zeta na miesiac od nowego roku zwiekszam na 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:01 Tak, od zawsze i różnymi metodami (polisy, lokaty, fundusze). Musiałem niestety zdjąć stówę z polisy emerytalnej przy ostatniej zmianie mieszkania, bo mi nie stykało Aktualnie odkładam na 3 IKE (jedno moje i dwa na słupy z rodziny), IKZE i parę polis. Nie mam zamiaru przepracować ani jednego dnia po moich 60 urodzinach i od tego nigdy nie odstąpię, a być może uda się wcześniej (ale wtedy będę musiał spieniężyć nieruchomości). W sensie instytucjonalnym na nieźle wyliczaną prywatną emeryturę mogę przejść w każdej chwili, no ale trzeba jeszcze ten wehikuł wypełnić odpowiednimi pieniędzmi Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 11:09 Nie, najwyzej jakies mieszkanie pojdzie pod mlotek. nie mam z czego rownoczesnie odkladac na emeryture, na przyszlosc dla dziecka, pomagac mamie, miec na biezace wydatki. dla przecietnego kowalskiego to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonująca? 13.10.14, 11:56 tzn tych oszczędności Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 12:17 W zależności od zasobności własnego portfela. Musisz sobie ustalić ile chcesz zgromadzić (licząc na dzisiejsze pieniądze) i ile chcesz co miesiąc mieć tej emerytury. Do tego trzeba dobrać własny wiek w tej chwili (bo warunkuje długość okresu oszczędzania) oraz wiek zakładanego przejścia na emeryturę. Potem już tylko ustalasz, czy będziesz brać pieniądze z odłożonej kupki, czy chcesz zagrać w pokera z ubezpieczycielem i wykupić gwarantowaną rentę dożywotnią. To wszystko wbrew pozorom jest bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 12:41 Jakieś pieniądze staram się odkładać. Może niekoniecznie na emeryturę, ale w celu zabezpieczenia, na tzw czarną godzinę. Przeraża mnie jednak ta wizja pracy do 67 roku życia. I to nie tylko ze względu na to czy będzie mi się wtedy chciało pracować tylko czy będę miała siłę i zdrowie oraz czy ktoś będzie chciał zatrudnić taką babcię. Z pewnością warto myśleć o tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 12:58 Znam wielu 67-latków i żaden od daaaawna nie nadaje się do jakiejkolwiek pracy. Wątpię, aby za mojego życia miało się to zmienić. "Po kopie i po chłopie" jak mówi przysłowie... (kopa=60 lat, uwaga dla niegramotnych) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 13:03 riki_i napisał: > Znam wielu 67-latków i żaden od daaaawna nie nadaje się do jakiejkolwiek pracy. > Wątpię, aby za mojego życia miało się to zmienić. "Po kopie i po chłopie" jak > mówi przysłowie... (kopa=60 lat, uwaga dla niegramotnych) Moja mama nie ma jeszcze 67, a już się nie nadaje do pracy (na szczęście już na emeryturze). Zdrowie już nie to Ona miała to szczęście, że mogła przejść na emeryturę duuuuużo wcześniej. Dlatego chyba warto starć się, abyśmy i też mogli sobie pozwolić na to w wieku 55 lat, a nie 67. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 13:06 Ona miała to szczęście, że mogła przejść na emeryturę duuuuużo wcześniej bez pracy i jakis sensownych pieniedzy na rozne aktywnosci ludzie dziadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 13:09 jamesonwhiskey napisał: > Ona miała to szczęście, że mogła przejść na emeryturę duuuuużo wcześniej Dokładnie, szczęście. W wieku 60 lat zdrowie już nie to i wiele osób do pracy pełnoetatowej już się nie nadaje. Oczywiście są też tacy, którzy bez pracy żyć nie mogą. Ale wszystko zależy od charakteru samej pracy i przede wszystkim zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 22:27 riki_i napisał: > Znam wielu 67-latków i żaden od daaaawna nie nadaje się do jakiejkolwiek pracy. Zamierzasz zdziadzieć już w takim wieku? en.wikipedia.org/wiki/Fauja_Singh Dziadzio w wieku 100 lat stwierdził, że nie będzie się już ścigał w maratonach i zaczyna biegać dla przyjemności :] Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 22:37 Proces dziadzienia i jego szybkość są w dużej mierze uwarunkowane genetycznie. Widzę jak wygląda mój rodzony ojciec i nie mam wielkich złudzeń odnośnie własnej kondycji w tym wieku. Poza tym chciałbym na emeryturze dalej podróżować, nie tylko na geriatryczną Majorkę poza sezonem. A w tym wieku loty powyżej 8h znosi się fatalnie. A już poza wszystkim - podobno jestem ostatni rocznik pokolenia komuny, bo w 89 byłem pełnoletni. Za komuny emerytura była w wieku 55/60. Więc i tego mam zamiar się trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 11:38 Za komuny emerytura była w wieku 55/60. Więc i tego mam zamiar się trzymać smile przy sredniej zycia tez tako kolo 60tki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 11:57 jamesonwhiskey napisał: > przy sredniej zycia tez tako kolo 60tki Średnia długość życia wzrosła, ale to nie zawsze idzie z kondycją fizyczną. Po prostu z pewnymi chorobami da się żyć dłużej, ale wcale nie lepiej. Np. z cukrzycą. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 13:03 > Średnia długość życia wzrosła, ale to nie zawsze idzie z kondycją fizyczn to raczej dziala na zasadzie jak dbasz tak masz > prostu z pewnymi chorobami da się żyć dłużej, ale wcale nie lepiej. a co niby z ta cukrzyca ze stral z insuliny ktory zajmuje 5 sek jest taka straszna niedogodnoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 16:58 jamesonwhiskey napisał: > to raczej dziala na zasadzie jak dbasz tak masz Oj żeby było tak różowo to by było super, ale nie zawsze Twój stan zdrowia i kondycja zależą od tego dbania, przykład Anna Przybylska > a co niby z ta cukrzyca ze stral z insuliny ktory zajmuje 5 sek jest taka stras > zna niedogodnoscia? Chyba nie wiesz jak się czuje 50 latek z cukrzycą. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 17:35 Chyba nie wiesz jak się czuje 50 latek z cukrzycą. nie wiem jak sie czuje ale wiem ze dobra dieta i umiarkowana aktywnosc fizyczna daja rezultaty czyli dlugiego zycia w dobrej kondycji vide japonia mozna oczywiscie wpiedalac cukier tluszcze i ruszac sie z kanapy do lodowki i wpie...c wiecej apotem lazic po lekarzach kazdy ma swoj wybor Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 20:31 Jakie dla Ciebie wszystko jest proste, ale w życiu nie zawsze tak jest. Dużo zależy od genów. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 20:37 agnieszka77_11 napisała: > Jakie dla Ciebie wszystko jest proste, ale w życiu nie zawsze tak jest. Dużo za > leży od genów. Zwalanie winy na geny to cecha 95% zapasionych kanapowców Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 20:52 lisciasty_pl napisał: > Zwalanie winy na geny to cecha 95% zapasionych kanapowców Pewnie tak jest. Ale fakt jest też taki, że wiele chorób jest uwarunkowanych genetycznie. Niektórzy kompletnie się nie oszczędzają, piją, imprezują i dożywają później starości, a inni chuchają i dmuchają na siebie, uprawiają najróżniejsze sporty, a umierają młodo Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 21:30 Niektórzy kompletnie się nie oszczędzają, piją, imprezują i dożywają później starości, a inni chuchają i dmuchają na siebie, uprawiają najróżniejsze sporty, a umierają młodo uncertain roznie bywa ale statystycznie wyglada to zupelnie odwrotnie poza tym jak juz sie dociagnie to jakiegos tam wieku lepiej byc w dobrej kondycji niz zapasionym leniwym rozlazlym kanapowcem Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 14.10.14, 17:15 jamesonwhiskey napisał: > a co niby z ta cukrzyca ze stral z insuliny ktory zajmuje 5 sek jest taka straszna niedogodnoscia? Serio uwazasz, ze zycie z cukrzyca to 5-sekundowy zastrzyk??? Obys sie nie musial przekonac, jak jest na prawde. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: 14.10.14, 20:57 majenkir napisała: > Serio uwazasz, ze zycie z cukrzyca to 5-sekundowy zastrzyk??? > Obys sie nie musial przekonac, jak jest na prawde. Wynika z tego, że ta cukrzyca to lepsza niż przeziębienie Szybki zastrzyk i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: 14.10.14, 21:27 co sie tak dopiepszylas tej cuikrzycy sa setki innych chorob ale za to niespodzianka dieta i aktywnosc fizyczna pomaga asadą współczesnej terapii cukrzycy jest leczenie wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie, a nie tylko kontrola gospodarki węglowodanowej. Dążenie do normalizacji masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, właściwa dieta, leczenie częstych w cukrzycy zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia oraz utrzymywanie glikemii w przedziale wartości możliwie najbardziej zbliżonym do niecukrzycowych (normoglikemii) zmniejsza ryzyko rozwoju powikłań choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: 14.10.14, 21:55 jamesonwhiskey napisał: > co sie tak dopiepszylas tej cuikrzycy sa setki innych chorob Są i wcale nie są przyjemne. Gorzej jak poza zdrowiem zabierają jeszcze radość z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: 14.10.14, 22:03 Są i wcale nie są przyjemne. Gorzej jak poza zdrowiem zabierają jeszcze radość > z życia. aktywnosc fizyczna podnosi poziom endorfin to i radosc jest siedzenie wpie...nie i dolowanie sie nic nie podnosi poza poziomem dola Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 23:44 Mój ojciec ma 62 lata i wciąż jest na pełnym chodzie, dobrze ponad 8 godzin dziennie. Narzeka, że już nie jest w stanie pracować cały dzień, a potem jechać do domu całą noc i musi się zatrzymywać w hotelu. Koledzy z firmy generalnie w tym samym wieku. Wujek 61 lat też pracuje pełną parą i na emeryturę się nie wybiera. Ciotka - 64 lata - nawet na raka nie zrobiła sobie pełnej przerwy, tylko na operację i na chemię, po naświetlaniach jechała już do pracy. Pomagało jej to. Dziadek owszem na emeryturę przeszedł w wieku około 60 lat, ale wyrabiał lekko pełen etat na działce, od rana do późnego popołudnia. W wieku siedemdziesięciu paru lat przeszedł stan przedzawałowy, ale to dlatego, że nie powinien był biec za autobusem. Nie rób z sześćdziesięciolatków kalek. Warto jest inwestować w siebie i szukać takiej pracy, którą można wykonywać w wieku lat 67. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 13.10.14, 23:56 Nie robię kalek, ja po prostu nie chcę chodzić do żadnej roboty po 60-tce. Nigdy w życiu się nie nudziłem z powodu braku pracy zawodowej, mam multum zainteresowań, hobby, lubię podróżować po świecie... nie bój się, nie stracę sensu życia pozbawiony etatu jak mi będzie nudno, to sobie założę blogusia Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 00:09 Tu też nie chodzi o robienie kalek z siebie po 60-tce tylko o to, że nie każdy jest w tym wieku pełen sił i zdrowia. Niektórzy nawet nie dożywają tych 60 lat, więc ludzi na prawdę nie można porównywać. Jeden 67 latek to okaz zdrowia, a inny ma pełną listę chorób i brak głowy i siły do pracy. Chodzi o takie zabezpieczenie, aby móc zwolnić gdy już się nie będzie miało tyle energii. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 00:19 Twój dziadek był długo sprawny, a mój nie dożył 60 lat z powodu choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 00:21 "Chodzi o takie zabezpieczenie, aby móc zwolnić gdy już się nie będzie miało tyle energii. " Czyli nie o emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jaka miesięczna kwota jest satysfakcjonując 14.10.14, 00:27 joa66 napisała: > Czyli nie o emeryturę. Tak. Żeby móc przejść na tą "emeryturę" wcześniej niż w wieku 67 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bambzgrozja Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:21 Nie oszczędzam. zakładam, że nie dożyję. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotonaiwnych Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:26 No, bo jak tak dalej pójdzie to wszyscy wyzioniemy ducha przy stanowisku pracy. A tak serio - mam w Warszawie trzypokojowe mieszkanie po dziadkach, mam w planach na starość je sprzedać, a kasę przehulać. Odpowiedz Link Zgłoś
bambzgrozja Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:33 Z tą sprzedażą mieszkania za parę lat może być problem. Obecnie rodzi się mało dzieci i za jakieś 30 lat mieszkań na rynku może być nadmiar. Będą schodzić tylko te w naprawdę dobrych lokalizacjach i niskich cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:01 Dobry blog na te tematy wdomachzbetonu.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:39 Raczej nie dożyję do emerytury, a pieniędzy ze sobą do grobu nie zabiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:48 rosapulchra-0 napisała: > Raczej nie dożyję do emerytury, a pieniędzy ze sobą do grobu nie zabiorę. Może warto też zacząć myśleć, żeby nie trzeba było czekać do tych 67 lat tylko wcześniej odejść na "emeryturę". Mieć z czegoś się utrzymać, gdy np zachce się zakończyć swoją "karierę" w wieku 55 lat. Ja też kiepsko widzę pracę ludzi w wieku 67 lat na niektórych stanowiskach. Przecież to już rozum nie ten, nie ta szybkość i nie ta siła. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:50 W moim przypadku to i 55 jest nieosiągalne Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:54 Raczej nie dożyję do emerytury, a pieniędzy ze sobą do grobu nie zabiorę. chlanie na umor az wnetrznosci zgnija to jest jakas metoda , ale nie wszyscy ja stosuja Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 22:10 Nie sądź innych po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:47 Odkładam na fundusz emerytalny, mam pewną ilość akcji i mieszkanie po rodzicach. Z bieżacych dochodów raczej trudno było by mi coś więcej odkładać, tym bardziej, że muszę sporo dokładać do utrzymania matki - jej śmieszna emerytura+ czynsz z wynajmowanego mieszkania pokrywają te koszty tylko częściowo. Muszę także czasem wspierać trochę finansowo córkę, która zarabia niewiele (w porównaniu ze mną). Ona to już w ogóle żadnej emerytury pewnie nie dostanie, zatem tak naprawdę to powinnam myśleć i o jej zabezpieczeniu w przyszłości... No ale ona będzie jeszcze miała dom po nas i mieszkanie po swoim ojcu, więc ewentualnie ma szansę przeżyć jakoś za czynsze z wynajmu... Chyba że wcześniej bogato wyjdzie za mąż Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:11 default napisała: > Chyba że wcześniej bogato wyjdzie za mąż Nie, bogato to nie, bo bogaci faceci to na ogół poniewierają kobietami. Najlepiej uczyć dziewczynę niezależności. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:49 Owszem, zwykle poniewieraja, ale za to mozna ich sczyscic z kasy przy rozwodzie (jak nie bylo intercyzy ofc ) Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:50 Ja nie w PL ale oszczędzam - nie tyle ile bym chciała, bo tylko 5% pensji bo oszędzam jeszcze 10% na dziecko i zaraz dojdzie kolejne 10% na kolejne dziecko. Ale nawet te 5% gwarantuje mi emeryturę w wysokości mniej więcej obecnej pensji, a biorąc pod uwagę, że będę miała wtedy spłacony dom i samochód i dzieci z głowy to chyba będzie ok. Szkoda tylko, że te kilkanaście lat pracy w PL pójdzie się "paść" no ale trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:56 A mozesz zdradzic, jak inwestujesz, zeby z 5% wkladu miec potem 100% pensji? I ile masz lat pracy? To niezly wskaznik. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 12:59 To chyba jakaś gamblerka w Las Vegas Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:02 To nie jest 5% wkładu = 100% pensji. 100% to jest moja państowo gwarantowana emerytura + to co pracodawca oszczędza dla mnie ekstra + te właśnie moje 5%. Weszłam na stronę lokalnego ZUSu, podałam mój lokalny PESEL i mi policzyło ile dostanę emerytury, spytało ile chcę dostawać i potem pokazało ile muszę jeszcze od siebie dołożyć i to właśnie wyszło mi ok 5% obecnych zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:11 A OK, to wyglada realnie. Ale nie wiem, czy mozna liczyc na panstwowa emeryture - gdziekolwiek... U nas jest, ale w rozwazaniach traktuje ja opcjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:23 fundusze- strata kasy nie lepiej kupic nieruchomosc , nawet na kredyt , wynajmowac a "ewentualna" roznice doplacic z wlasnej kieszeni...najlepsza lokata to nieruchomosci ( wiadomo nie od dzis) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:34 pomidorpomidorowy napisała: > fundusze- strata kasy nie lepiej kupic nieruchomosc , nawet na kredyt , wynajmo > wac a "ewentualna" roznice doplacic z wlasnej kieszeni...najlepsza lokata to ni > eruchomosci ( wiadomo nie od dzis) Lepiej kupić nieruchomość na kredyt i wynająć niż odkładać w fundusze? Ale przecież ta nieruchomość za x lat będzie warta kilka razy mniej niż teraz (a kredyt spłacasz duży i długo), a odkładając na fundusze możesz sobie kupić za te parę lat dwie te tańsze nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:39 a biorąc pod uwagę koszty kredytu to nawet 3. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp tjaaa 13.10.14, 13:41 interes życia na nieruchomościach zrobili ci w latach 00, developerzy i banki, reszta się buja z nieruchomością wartą 100 tys, a kupioną za 250. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: tjaaa 13.10.14, 13:52 mx3_sp napisała: > interes życia na nieruchomościach zrobili ci w latach 00, developerzy i banki, > reszta się buja z nieruchomością wartą 100 tys, a kupioną za 250. Dlatego lepiej oszczędzać i kupić sobie 3 nieruchomości później niż wcześniej 1 na kredyt za tą samą kwotę. Inwestycja w nieruchomość na kredyt to żadna inwestycja w sytuacji, zwłaszcza gdy ceny nieruchomości spadają. Już dziś są warte wiele mniej niż parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 13:55 Zalezy jakie nieruchomosci i gdzie... Narod wymiera, a budynki strasznie sie starzeja technologicznie. Wielu koncertowo juz wtopilo na nieruchomosciach, a rynek bedzie coraz trudniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 14:01 dokładnie, ciekawe kto będzie je wynajmować jeśli dzieci coraz mniej, starsi umrą pozostaną po nich mieszkania. Już teraz powierzchnie biurowe to strata gotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 23:04 Aha, i jeszcze masa moich kumpli inwestuje w nieruchomości właśnie jako w zabezpieczenie na emeryturę . Nietrudno przewidzieć, co się stanie gdy masa takich obkupionych staruchów wystawi na rynek te swoje kawalerki i 50-metrowe studia , co zbiegnie się w czasie z wielkim niżem demograficznym... Mało co będzie trzymało wartość - tylko topowe lokalizacje , i to raczej w połączeniu z niezłym standardem. A ja ostatnio napatrzyłem się różnych mieszkań - budowle z lat 80-tych to antyk, lata 90-te , zwłaszcza pierwsza połowa, tak samo, dopiero w ostatnich dziesięciu latach upowszechniają się cywilizowane standardy czyli m.in. klatki schodowe w ozdobnym kamieniu , a nie nagrobnym lastryko i odpadającej farbie na ścianach, prawidłowo zaprojektowane przestronne garaże podziemne, pojemne windy bez oszczędności, wysokość lokali minimum 2,80 i inne takie. A i tak przecież wciąż buduje się substandard (byłem rowerem na warszawskim Bemowie i widziałem tam nowe wojskowe osiedle przypominające takie bloczki FWP stawiane za komuny, po prostu okropność! ) Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 11:29 a te 2,80m to luksus,,,wydaje mji sie ze ciazko znalezc cos ponizej chyba ze jakies baraki Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 11:38 Za komuny i jakis czas po budowali 2,40 Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 11:57 halo tu ziemia...czy ktos pisze lub mysli o mieszkaniu w tzw plycie na blokerskim osiedlu jako lokate w przyszlosc? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 14:43 Inwestowaie w nieruchomości TERAZ na pewno wymaga rozwagi. Ale , wbrew pozorom, sporo osób dziedziczy mieszkania/działki po babciach, ciotkach itp. I jeżeli należy się do tych szczęściarzy , to wtedy bardziej ulgowo można spojrzeć na oszczędzanie teraz. Jestem przeciwna 'roztrwanianiu" majątku po przodkach, lepiej go pomnożyć, ale gdzieś jest granica - nie zapminjamy, że żyjemy także teraz i tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 21:28 nie pisze o nieruchomosci w blokowisku tylko w miejscach gdzie ceny nie spadaja a tylko rosna...np. starówki duzych miast Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 22:44 Na starówki też są chwilowe mody, albo ich brak. Warszawska starówka jest jak wiadomo udawana, reprezentuje standard przełomu lat 40/50 XX wieku, a mieszkańcy bardzo narzekają na niemożność dojazdu samochodem, brak tanich sklepów, intensywne wyziewy z knajp i nocne hałasy prowokowane przez zalanych turystów i imprezowiczów. W rankingu miejsc do mieszkania starówka owa plasuje się daleeeko za Żoliborzem Oficerskim, Górnym Mokotowem , czy nowymi snobistycznymi osiedlami typu EkoPark z przyległościami. A nawet jeśli wierzysz w potencjał wzrostowy tej konkretnej starówki, to jeszcze musisz wyłożyć niebagatelną sumkę na zakup, także jeśli będzie to kawalerka. To nie są proste tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 11:27 osobiscie zajmuje sie inwestowaniem w nieruchomosci w "dobrych" lokalizacjach , akurat nie pisze o warszawie. Mozna kupic w roznym stanie, od deweloperskiego do mieszkan w rewitalizowanej kamienicy gdzie trzeba zrobic wszystko od podstaw i tutaj jest najlepsza kasa....a najwiekszym plusem starówek jest to ze tam nic nowego juz nie powstanie, mozna wyburzyc i wstawic plombe, rewitalizowac etc Osobiscie nie narzekam i bardzo sobie chwale te inwestycje. nie wynajmuje ich dlugoterminowo w zwiazku z czym przynosza ok 300% dochodu wiecej niz przy standardowym wynajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 11:40 .a najwiekszym plusem starówek jest to ze tam nic nowego juz nie powstanie, mozna wyburzyc i wstawic plombe, rewitalizowac etc a gdzie masz te nie zrewitalzowane starowki w pultusku ?. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 11:58 nie staróki a kamienice...z ksiezyca sie urwales? Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 12:51 nie staróki a kamienice...z ksiezyca sie urwales? .a najwiekszym plusem starówek jest to ze tam nic nowego juz nie powstanie no ty sie chyba urwalas i juz nawet nie wiesz co piszesz sie pytam gdzie te nie zrewitalizowane kamienice na starowkach Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 13:14 no faktycznie kupa tam syfu Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 21:26 jak sie czyta twoje wypociny to cisnie sie jedno " w d... byles gó...widziales i gó....wiesz" DD Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 14:02 niestety większość Polaków ciągnie od wypłaty do wypłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 14:25 Wielu pewnie mogłoby coś odłożyć, gdyby ograniczyło bieżące wydatki do jedzenia i opłat, ale co to za życie? Wolę żyć normalnie teraz, kiedy jeszcze mam dobre zdrowie i kondycję, niż odkładać na podróże w wieku 70 lat, kiedy mogę być niesprawną staruszką. Na dach nad głową i skromne jedzenie zawsze wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 17:17 echtom napisała: > niż odkładać na podróże w wieku 70 lat, kiedy mogę być nie sprawną staruszką. Ja raczej myślę, aby nie musieć pracować do tych 67 lat niż o tym, żeby podróżować jako staruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 17:46 Nope, nie oszczedzam i nie bede oszczedzac. Zamierzam pracowac tak dlugo jak tylko ktos bedzie mnie chcial zatrudniac, wcale niekoniecznie w ktoryms z wyuczonych zawodow - nie odrzucam opcji pracy jako nalewacz kawy w sieci czy inne popychadlo - bede szukac zatrudnienia dopoki bede fizycznie i psychicznie w stanie wykonywac jakies tam obowiazki za pieniadze. Cos tam mi sie odklada na emeryture "by default" z racji obecnej pracy ale to nie sa i nie beda jakies powalajace sumy plus jako mieszkaniec Canada & Ontario bede dostawac jakies tam drobne pieniadze w ramach federalnych & prowincjonalnych planow dla pensioners/old age folks. To nigdy nie beda sumy rowne chocby czesci tego, co wydaje obecnie zyjac z normalnych zarobkow. Ale ... zwiedzam swiat teraz i zwiedzam ile sie da poki mam chec, zdrowie i srodki, mam spory dom, ktory potencjalnie mozna sprzedac i zamieszkac w czyms maciupkim/tanszym, mam mnostwo wciaz nieprzeczytanych ksiazek wiec gdy juz nie da sie podrozowac z braku zdrowia badz pieniedzy, nudzic sie nie bede. No i najwazniejsze, Quebec daje szanse na assisted suicide wiec nawet nie bede juz musiala miec odlozonych pieniedzy na przelot do Szwajcarii gdybym doszla do wniosku, ze this is "it". Na przejechanie tych glupich 500 km bedzie mnie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 20:19 O , to ja podobnie Całość, z wyjątkiem ", assisted suicide", ale może się tego doczekamy, albo ktoś mnie wywiezie albo coś wymyślę. Z prac "popychadłowych" najbardziej bym chciała pracować w sklepie z herbatą! Mogę zamiatać Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 22:49 bi_scotti widzisz, tylko że u Ciebie w Kanadzie marnie bo marnie, ale przeżyjesz. A mi ZUS przysłał informację, że jeśli przez kolejne ćwierć wieku będę nadal płacić dzisiejsze niemałe składki, to w wieku emerytalnym dostanę emeryturę w wysokości jednej dziesiątej moich dzisiejszych dochodów. No to sorry, mając przed sobą widmo śmierci głodowej po prostu muszę odkładać na prywatne świadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:02 riki, a ile lat odkładasz składki na ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:06 eee, joa66 , no będzie 20 lat plus okresy nieskładkowe Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:14 No to ja podobnie. I wyszło mi około 48% pensji obecnej, z tym, że nie zgłosiłam jeszcze 3 lat sprzed 1999 o dochodzie mniej więcej takim jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:15 p.s. z tym, że ja przez całą karierę zarabiam mniej więcej tyle samo, nie mam okresów wypasionych i skromnych. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:29 No tak, ale ja liczę mój cały dochód, czyli także ten z działalności gospodarczej , od której nie płacę składek ZUS (poza zdrowotną), bo mam etat(y). Licząc tylko oskładkowany dochód z etatu (-ów) , pewnie wyszłoby mi to samo. Ps. Koniecznie zgłoś te 3 lata sprzed 1999 - kapitał początkowy jest liczony b. hojnie i wyraźnie podbija wysokość emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:38 Aaa, no to nie ma co się dziwić, że emerytura nie uwzglednia nieskladkowego dochodu. Ale może uda Ci się ciągnąć DG na emeryturze skoro teraz ogarniasz i etat i DG. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:51 Mam pasywną DG (nie chcę tu wchodzić w szczegóły) i już teraz robią się problemy, raczej wątpię abym mógł to ciągnąć w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 23:56 może coś nowego? BTW nie tylko geny się dziedziczy, ale i nawyki i styl życia. To, że nasi przodkowie dziadzleli , nie oznacza, że my mamy dziadzieć w tym samym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 14.10.14, 00:54 tak, ja też liczę na zgodność tkankową komórek macierzystych z krwi pępowinowej mojego dziecka odmłodzę się nimi na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 14.10.14, 08:23 He, he - obawiam się, że to prostsze - dieta i ruch. I czujnośc na pierwsze objawy ramolenia . Nie twierdzę, że tak się nie da umrzeć, ale statystycznie jest wtedy więcej szans na nie zdziadzienie zbyt szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 14.10.14, 09:25 Imho mezczyzni dziadzieja z najrozniejszych przyczyn i w b. roznym wieku. Z kumpla-kapiszona ze szkoly uszlo wszelkie zycie juz po 30-stce, gdy go rzucila zona. Od lat jest wyznawca Radia Maryja i lata w kolko do kosciola. Rozmowa ciezka. Inny byl krolem baletow, mlocil hurtowo mlode panny, zramolal po 40-stce tak, ze nie jarzy wspolczesnej rzeczywistoscj. Tez sie z nim nie da gadac na zadne tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 14.10.14, 09:33 No właśnie- dlatego trzeba być czujnym Poza tym - sama po sobie wiem, ze fakt, że dostaję zadyszki wchodząc na 3-4 piętro to nie efekt "genów", tylko stylu życia. Pocieszam się faktem, że - podobno - ćwiczenia I ruch dają większe efekty po czterdziestce jeżeli wczesniej się w ogóle się nie ćwiczyło Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 20:55 Ani pracy, ani podróży - to co będziesz robić w wieku 67 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 21:44 echtom napisała: > Ani pracy, ani podróży - to co będziesz robić w wieku 67 lat? Leżeć do góry brzuchem, czytać książki, spotykać się na ploteczki, obrabiać działkę, wdychać jod nad polskim morzem albo odpoczywać w jakiejś górskiej agroturystyce, jeździć rowerem i masę innych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Oszczędzają ci którzy mają z czego 13.10.14, 21:01 Ale na leki i leczenie juz nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 20:58 Inwestuje raczej. Z myślą o emeryturze to głownie nieruchomosci, jak posplacam kredyty, akurat na za 20 lat, to bede miec z czego żyć Odpowiedz Link Zgłoś
ainafets Re: Oszczędzacie na emeryturę? 13.10.14, 21:14 Nie oszczędzam na emeryturę, Mam nadzieję, że nie dożyję. Mam 51 lat i nie daruję Tuskowi, że mi dołożył 3 lata i 7 miesięcy - będę mogła dopiero iść jak będę miała 63 lata i 7 miesięcy. Nie wyobrażam sobie pracy do tego wieku. Ja już nie mam siły i zdrowia no i ciekawe czy my starzy będziemy mieli gdzie pracować. Zresztą odkładać, a wiadomo co z tymi pieniędzmi będzie za 10 lat? może będzie wojna, może ukradną tak jak OFE lub na Cyprze, może jakaś hiperinflacja (jak już była), itd. Polska niestety nie jest stabilnym i bezpiecznym krajem. Mam trochę oszczędności i mam dylemat: trzymać w banku czy w skarpecie? Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Jakiś spamer odgrzebał mój wątek z grudnia :) 13.10.14, 21:26 nawet zapomniałam, ze o to pytałam ... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Jakiś spamer odgrzebał mój wątek z grudnia :) 13.10.14, 21:56 A kontynuujesz oszczędzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Jakiś spamer odgrzebał mój wątek z grudnia :) 13.10.14, 22:09 Kontynuuję. Ale na chwilę obecną oszczędzam tak po prostu - powiększam poduszkę Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Jakiś spamer odgrzebał mój wątek z grudnia :) 14.10.14, 18:21 Trafił w dobry moment - wtedy kilkanaście wpisów, teraz ponad setka Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Oszczędzacie na emeryturę? 14.10.14, 12:45 Nie wyobrażam sobie pracy do tego wieku. Ja już ni > e mam siły i zdrowia no i ciekawe czy my starzy będziemy mieli gdzie pracować. ematka do 80 roku życia będzie szczycić się świetnym zdrowiem i tryskać energią a do 67 roku życia będzie chodzić do pracy ze śpiewam na ustach. przecież to oczywiste co do tego, czy my starzy będziemy mieli gdzie pracować, tego ematka nie bierze w ogóle pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś